Vähäpelto

Suviveikko

VSN World Champion, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, First Champion


Rekisterinumero VH17-018-0572
Syntymäaika, ikä 28.02.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriMusta, 158m
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

30.03.2017 Ratsuhevosten laatuarvostelu 68,889 %, First Champion
20.04.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 81p. KTK-I
06.05.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
23.05.2017 myönnetty VSN World Champion-arvonimi
25.06.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 104,5p. KERJ-I
30.07.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 103,5p. ERJ-I
15.08.2017 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 105,5p. KRJ-I
30.09.2017 Valjakkoajon laatuarvostelutilaisuus 106p. VVJ-I
20.10.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 102p. SLA-I

Joskus sitä on pakko uskoa kohtaloon. Olin jokin aikaa sitten tilanteessa, että minun oli vakavasti harkittava nuoren suomenhevosorin ostoa, mutta talli tuntui täyttyvän vanhoista jalostusoreista sekä asiakkaiden ratsutettavista ja kilpailtavista hevosista. Kun olin saanut yhden tallipaikan vapaaksi uutta hevosta varten, vanha tuttuni soitti ja kysyi, voisinko ottaa hänen 3-vuotiaan orin ratsutettavaksi nopealla aikataululla pidemmäksi aikaa. Koska ystävä hädässä tunnetaan, heitin haaveet uudesta hevosesta romukoppaan ja vastaanotin ensitilassa upean mustan Veikkopojan Vähäpeltoon. Ensimmäiset kuukaudet orin kanssa meni pitkälti perusjuttuja työskennellessä maastakäsin, mutta heti orin selkään päästyäni tiesin, että hevosessa olisi aineista tulevaisuuden kilpakentille. Kuukaudet vaihtuivat hiljalleen vuosiksi, ja ori alkoi tuntumaan päivä päivemmältä omalta - eihän sen omistajasta kuulunut oikeastaan kuin muutaman kerran kuukaudessa kuulumisten merkeissä. Kun Veikko oli ollut Vähäpellossa vajaa kaksi vuotta, sain puhelun, josta olin haaveillut salaa jo pidemmän aikaa. Orin omistaja halusi myydä hevosen pois, sillä hän koki hevosen olevan liian hieno harrastekäytössä tuhlattavaksi. Ja niinhän se totuuden nimissä oli, sillä olihan Veikko tehnyt jo upean debyytin kilparadoille ja näyttänyt sillä saralla kykynsä. Sen pidempiä hetkiä miettimättä tarjosin orista pyydetyn ostosumman, ja niin jo pitkään omalta tuntunut hevonen siirtyi oikeasti omakseni - vaikkei Veikko siinä vaiheessa enää ollutkaan supernuori ori, jollaisesta olin pari vuotta taaksepäin haaveillut.

Tiedätkö sen miestyypin, jonka voi tavata viikonlopun yöelämässä pelaamassa blackjackia siistissä puvussa? Sen miestyypin, joka käyttäytyy, kuten herrasmiehen kuuluu - miehen joka kunnioittaa kaikkia tasapuolisesti, on rehellinen ja avoin, antaa virheet anteeksi ja tukee sinua matkalla, jona tavoittelet unelmiasi. Jos Veikko olisi ihminen, olisi ori ehdottomasti edellä mainitun kaltainen herrasmies. Perusluonteeltaan Veikko on sellainen suurella maalaisjärjellä varustettu tilanteessa eläjä, sillä rutiininomaisissa tilanteissa ori nauttii saamastaan huomiosta unohtamatta kuitenkaan hoitajaansa kun taas huumorintajua vaativissa jutuissa orilta löytyy tarpeen vaatiessa pientä pilkettä silmäkulmasta. Veikko on hevonen, jota jää mielellään pitkänkin työpäivän jälkeen rapsuttamaan karsinaan, sillä hevonen rakastaa ihmisen kanssa oleskelua oli se sitten ihmisen puolelta tulevaa rapsuttelua tai orin puolelta tulevaa leikkiä jolloin ihminen saa uuden käsitteen kivasta kampauksesta orin hamutessa hiukset uuteen uskoon. Ei liene suuri yllätys, jos kerron, että Veikko on Vähäpellon suosituimpia hevosia niin tallityöntekijöiden, vakiokengittäjien ja -eläinlääkärien keskuudessa.

Ratsuna Veikko on ehdottoman rehellinen ja reipas hevonen, joka suhtautuu kaikenlaiseen työntekoon positiivisesti. Vaikka hevonen on monipuolinen ratsu, löytyy sen vahvuus kuitenkin kouluratsastuksen parissa jossa ori hurmaa sekä ratsastajan että mahdollisen yleisön hyvällä ratsastettavuudellaan sekä lennokkailla, joustavilla liikkeillään. Ori on kevyt avuille, se kantaa itseään mielellään hyvässä ryhdissä ja tasapainossa sekä tekee sen, mitä ratsastaja pyytää. Vaikka orin kilpailutaso jää Helpon A:n tuntumaan, osaa se kuitenkin vaativan tason liikkeitä ja tapailee muun muassa babypassagea kotitreeneissä. Rata- ja maastoesteillä Veikko tarvitsee ratsastajalta vahvempaa osaamista, sillä ori tarvitsee esteillä toisinaan hieman enemmän tukea ja turvaa. Kun orin matkaa muistaa tasapainoittaa ja rytmittää optimaalisille ponnistuspaikoille, on sen kanssa hyppääminen sujuvaa ja mukavaa kun taas hankalaan ponnistuspaikkaan tultaessa Veikosta tulee herkästi hieman hätäinen hyppääjä jolloin se ylihyppää huomattavasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää että ratsastaja työstää hevosta takaisin rennoksi, sillä heti rentouduttuaan Veikko alkaa hyppäämään sille ominaiseen tapaan. Maastoesteillä Veikko on enemmin sellainen viisas ja vanha hevonen, joka ei suotta kiirehdi jalkoja sekoittaakseen mutta joka kuitenkin hyppää kaiken, joka sen eteen tuodaan.

Veikkoa on ajettu varsasta lähtien, joten ajohommat ovat orille tuttua ja mielekästä puuhaa. Vaikka ori pitää sunnuntaihölköttelystä koppakärryjen tai reen edessä, osaa se myös asennoitua oikeaan valjakkoajoon. Kuten ratsastuksessa, myös valjakkoajossa orin vahvuus tulee esille koulua ajaessa, kun taas tarkkuutta ja maratonia ajaessa hevosta saa toisinaan jopa yllyttää reippaampaan menoon. Oria on ajettu sekä yksilö- että parivaljakkona, ja se toimii molemmissa moitteetta ja itseasiassa täytyy myöntää, että suurta eroa ei ole suuntaan eikä toiseen. Yksilönä ori saattaa olla aavistuksen rauhallisempi eteenpäinpyrkimyksen suhteen, kun taas parivaljakkona se etenee herkemmin kaverina olevan hevosen tahtiin.

Veikko matkustaa sekä yksin, että kavereiden kanssa moitteetta sekä rekassa että trailerissa. Ori on siitä melko huoleton hevonen, että sen saattaa laittaa matkustamaan esimerkiksi tamman vieressä, ja ori matkustaa koko matkan hipihiljaa mitään ylimääräistä show'ta pitämättä. Vieraaseen paikkaan tultaessa ori keskittyy lähinnä hoitajaansa tai ratsastajaansa eikä turhia stressaa muuttuneesta miljööstä tai muista hevosista. Tämän ominaisuuden myötä Veikon kanssa on kiva matkustaa myös pidempiä matkoja, sillä ori majoittuu tilapäiskarsinaan huoletta.

i. Kesäveikko
evm, musta, 160cm
ii. Kaarnestor
evm, musta, 160cm
iii. Nestori
evm, musta, 159cm
iie. Kaarnasta
evm, kulomusta, 162cm
ie. Kesäheila
evm, tummanrautias, 155cm
iei. Kesähessu
evm, tummanrautias, 158cm
iee. Lempivä
evm, punaruunikko, 155cm
e. Suvivirsi
evm, kulomusta, 157cm
ei. Veikeä
evm, musta, 158cm
eii. Veikkaaja
evm, musta, 158cm
eie. Heleä
evm, musta, 155cm
ee. Suvistella
evm, kulomusta, 154cm
eei. Hurmos
evm, tummanrautias, 156cm
eee. Suvinella
evm, kulomusta, 151cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Havuveikko 17.03.2017 Havuhattara
tamma Vähäpellon Suvisävelmä 19.03.2017 Pusupulveri
ori Vähäpellon Suvisuukko 30.03.2017 Savusuukko
tamma Vähäpellon Nokihalla 08.06.2017 Nokihelmi

i. Kesäveikko on komea musta suomenhevosori, joka on monille rotuharrastajille tuttu koulu- ja valjakkoradoilta. Ori onkin pärjännyt varsin hienosti kummassakin lajissa, tosin nykyisin omistaja on alkanut panostaa sen kanssa enemmän valjakkoajoon. "Kesis", joksi omistaja oria kutsuu, on ryhdikäs ja näyttäväliikkeinen hevonen, joka on saanut tuomareilta kehuja erityisesti lennokkaasta ja vetävästä laukastaan sekä laadukkaasta käynnistään. Käyntiosuudet, jotka yleisimmin ehkä tuottavat päänvaivaa, ovat nimenomaan tämän orin vahvuus. Luonteeltaan Kesis on tasapainoinen ja rento, se ei yleensä kummemmin stressaa vieraammissakaan kisapaikoissa, joten se kykenee yleensä näyttämään parhaat puolensa kisapaikasta riippumatta. Ori on luonnostaan ryhdikäs ja sen on helppo kantaa itsensä, mutta toisaalta sitä tarvitsee kuitenkin vähän ratsastaa, ettei se heittäydy turhankin rennoksi. Kotioloissa Kesis on kuulemma hyvin helppo ja miellyttävä, sille ei tuota vaikeuksia tarhata muiden hevosten vieressä tai kulkea pelkässä riimussa ja narussa laitumelle ja takaisin. Siitosoriina Kesiksellä on valitettavasti puutteensa, vaikka se on osoittautunut melko hyväksi periyttäjäksi ja siitä on tullut jo muutamia lupaavia ratsu- ja valjakkohevosia, niin tammojen tiinehtyvyys on ollut hieman heikonlaista. Mitään valtaoria siis tästä tuskin pääsee syntymään, mikä voi toisaalta olla hyväkin juttu.

ii. Kaarnestor on itäsuomalaisen pikkukasvattajan kasvatteja, ykköspalkinnon kantakirjaori, jolla kilpaillaan valjakkoajossa. "Kaarne" on voittanut kaksi kertaa suomenhevosten valjakkomestaruuden ja omistajansa mukaan ori onkin hyvin miellyttävä ja yhteistyöhaluinen, jopa helppo ohjastettava, jolla on luontaista eteenpäinpyrkimystä ja kykyä kantaa itsensä. Kotona Kaarne on kuulemma ehdoton kuningas, jonka pitää päästä aina ensimmäisenä ulos ja saada ruokansakin ensimmäisenä. Ihmisiä kohtaan se ei kuitenkaan käyttäydy dominoivasti, vaan koulutuksensa ansiosta hyväksyy ihmisen aina auktoriteetiksi ja johtajaksi. Kaarne onkin erittäin hyväluontoinen ja kunnioittaa ihmistä, vaikka ei olekaan varsinaisesti mitenkään nöyrä. Kantakirjauslausunnossakin on maininta orin hyvästä käytöksestä ja käsiteltävyydestä, ulkomuodosta siinä sanotaan mm. seuraavaa: "hyvät tyypit, pyöreä runko, kuivanlaiset jalat, hyvät liikkeet. Käynnissä hyvä poljenta, ravissa saisi työntää paremmin takaa, rytmikäs laukka." Valjakkouransa ohella Kaarne on ottanut vastaan tammoja -joskin aika harkitusti ja säästeliäästi- ja tällä hetkellä sillä on 62 jälkeläistä.

ie. Kesäheila on ihan hevosen mitoistaan (155 cm) huolimatta aika ponimaisen oloinen, pyöreärunkoinen tamma, jolla on kaunis tummanrautias väritys ja nätti, joskin ponimainen pää. Heilan liikkeet eivät ole erityisen isot ja sen eteenpäinpyrkimys voisi olla parempikin. Toisaalta se on kyllä saanut sijoituksia sekä koulu- että esteradoilta ja tamman vahvuuksia ovat ketteryys, notkeus ja taipuisuus. Vaikka kouluradoilla Heilan eteenpäinpyrkimys jäisikin helposti puutteelliseksi, niin hypätessä se syttyy ja imee hyvin esteille. Esteradoilla sen valttina on hyvä, notkea hyppytyyli ja ketteryys - tamma mahtuu hyvin esteiden väliin ja tiukempiinkin kaarteisiin. Kouluradoilla sen parhaimpia osuuksia ovat yleensä nätit väistöt, siistit pysähdykset sekä täsmälliset siirtymiset. Kotioloissa Heila on kilttiluonteinen ja helppo hevonen, jonka kanssa on ongelmia lähinnä ruuan säännöstelyn suhteen; tamma on erittäin altis lihomaan. Tammalla on ennestään kaksi jälkeläistä ja omistajalla on suunnitelmissa astuttaa se vielä kerran.

e. Suvivirsi on kulomustan värinen tamma, joka toimii tällä hetkellä erään nuoren naisen kenttäratsuna. Ratsukon vahvuudet ovat este- ja maastoesteosuuksissa, sillä tamma on erittäin varma ja luotettava hyppääjä sekä nopea ja varma jaloistaan. Kouluratsastus taas ei kuulemma ole ratsukon vahvinta alaa, mutta omistaja valmentautuu aktiivisesti tullakseen siinäkin paremmaksi. Tällä hetkellä eniten vaikeuksia tuottavat puhtaat, soljuvat siirtymiset sekä erityisesti laukkaosuudet. Suvivirsi on kuulemma kotioloissa hieman tammamainen herkkis, mutta este- ja maastoesteradoilla se ei kyllä näy ollenkaan, siellä tamma viilettää menemään ympäristön häiriöistä välittämättä ja hyppää yli mistä vaan. Pohjien suhteen "Suvi" ei ole erityisen valikoiva, mutta tuulisella ilmalla se ei kuulemma ole parhaimmillaan. Sade ei sen sijaan tamman menoa haittaa ollenkaan. Suvi on saanut varsan ennen nykyiselle omistajalle päätymistään, eikä ainakaan tällä hetkellä omistajalla ole kiinnostusta teettää lisää varsoja, hän keskittyy mieluummin kilpauraan.

ei. Veikeä oli erittäin lupaava ja tyypikäs suomenhevosori, joka ehti ansaita muutamia sijoituksia sekä koulu- että esteradoilta sekä yhden kakkospalkinnon nuoruusvuosinaan rotunäyttelyistä ennen kohtalokasta laidunonnettomuutta, jolloin toinen hevonen onnistui potkaisemaan sitä kunnolla. Eläinlääkäri antoi ensin varovaisen toiveikkaan ennustuksen orin kuntoutumisesta, mutta joidenkin viikkojen jälkeen kuntoutus ei edennyt toivotulla tavalla ja sitten Veikeä alkoi liikkua taas huonommin, jolloin sen jalka kuvattiin uudestaan ja kävi ilmi, että se oli mennyt pahemmin kuin aluksi oli luultu. Ori päädyttiin lopettamaan. Onneksi Veikeästä ehti jäädä muutamia jälkeläisiä maailmalle, niiden perusteella Veikeä näytti periyttäneen hieman herkkää, mutta ystävällistä ja kuuliaista luonnettaan, tummaa väritystään sekä rytmikkäitä liikkeitään. Sen pojista kaksi on hyväksytty kantakirjaankin.

ee. Suvistella on nätti, kakkospalkinnon kantakirjatamma, joka kilpaili nuoruusvuosinaan kenttäratsastuksessa melko kivalla menestyksellä (isommat voitot tosin jäivät saamatta, mutta sijoituksia tuli useita), mutta toimii nykyään leppoisan harrasteratsun ja siitostamman virassa. Suvistella on hyväluontoinen, lempeä ja rauhallinen rouva nykyään, vaikka nuorempana se oli kuulemma aika menevä. Nyt sillä ratsastaa sekä äiti että hänen tyttärensä ja pääasiassa hevosen kanssa kierrellään maastossa. Suvistella on opetettu myös ajolle ja toisinaan se valjastetaan kärryjenkin eteen. Ulkoisesti tamma on sopusuhtainen, joskin vähän pitkärunkoinen, hyväleimainen ja suorajalkainen. Askellajit sillä ovat tasaiset ja selästä pehmeät, nykyään kun tamman kunto ei enää vastaa nuoruusvuosien kuntoa, niin etenkin sen laukka on vähän voimatonta. Suvistellalla on neljä varsaa, tuorein niistä juuri emänsä rinnalla. Sen varsoista vanhin tamma taas hyväksyttiin joku aika sitten kantakirjaan kakkospalkinnolla.

Sukuselvitys © Cynoria

KRJ-koulukilpailut, 54 sijoitusta

07.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
08.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
05.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 4/40
08.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 3/40
08.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 6/40
10.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 1/40
02.04.2017 Elfengård, Helppo A, 4/40
05.04.2017 Elfengård, Helppo A, 4/40
09.04.2017 Elfengård, Helppo A, 4/40
10.04.2017 Elfengård, Helppo A, 2/40
20.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/40
21.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 5/40
23.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/40
26.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/40
29.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 4/40
02.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 2/30
03.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 3/30
06.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 2/30
08.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 4/30
09.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 1/30
03.04.2017 Gateway, Helppo A, 1/30
02.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre, Helppo A, 1/30
06.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre, Helppo A, 2/30
07.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre, Helppo A, 5/30
10.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre, Helppo A, 1/30
02.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
03.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30

07.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 1/30
08.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
21.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
22.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 1/30
28.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
29.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
30.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 3/30
18.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 3/40
19.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 2/40
19.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 2/40
20.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 1/40
11.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 1/40
12.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 6/40
13.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
14.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 1/40
20.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 6/40
21.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 3/40
22.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 5/40
27.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 6/40
21.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 1/40
27.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 4/40
28.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 4/40
23.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 3/40
29.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 1/40
23.04.2017 Elfengård, Helppo A, 4/40
29.04.2017 Elfengård, Helppo A, 5/40
30.04.2017 Elfengård, Helppo A, 5/40ERJ-estekilpailut, 40 sijoitusta

24.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 2/30
26.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 3/30
27.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 1/30
29.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 4/30
03.04.2017 Kingsfall, 100cm, 3/30
02.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/30
06.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/30
06.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 2/30
09.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/30
09.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/30
13.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 2/30
17.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 2/30
18.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/30
19.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/30
22.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/30
27.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/30
07.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 3/40
09.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 4/40
18.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 5/40
30.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 6/40

03.04.2017 Huvitus, 80cm, 2/40
04.04.2017 Huvitus, 80cm, 4/40
16.04.2017 Huvitus, 80cm, 6/40
17.04.2017 Huvitus, 80cm, 5/40
18.04.2017 Huvitus, 80cm, 5/40
18.04.2017 Huvitus, 80cm, 3/40
22.04.2017 Huvitus, 80cm, 6/40
23.04.2017 Huvitus, 80cm, 2/40
11.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30
15.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
23.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
26.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 5/30
29.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30
13.04.2017 Kievarinkuja, 100cm, 2/30
16.04.2017 Kievarinkuja, 100cm, 4/30
13.04.2017 Bellgrove, 100cm, 5/50
17.04.2017 Bellgrove, 100cm, 5/50
27.04.2017 Bellgrove, 100cm, 2/50
11.04.2017 Teilikorpi, 100cm, 2/40
13.04.2017 Teilikorpi, 100cm, 2/40KERJ-kenttäkilpailut, 42 sijoitusta

07.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
11.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
14.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
23.04.2017 Mörkövaara, Helppo, 1/30
25.04.2017 Mörkövaara, Helppo, 3/30
17.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 1/30
20.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 6/30
04.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 4/30
05.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 3/30
13.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 5/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 4/30
23.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 1/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 5/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 4/30
13.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
17.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
29.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
09.04.2017 Turmeltaja, Helppo, 1/30
12.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 2/30
18.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 1/30
21.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 5/30

25.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 2/30
26.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 3/30
15.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
20.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 2/30
21.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 1/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
30.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 5/30
12.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 3/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 3/30
16.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 2/30
17.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 2/30
18.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 3/30
17.04.2017 Iowa, Helppo, 5/30
23.04.2017 Iowa, Helppo, 2/30
26.04.2017 Iowa, Helppo, 5/30
24.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 4/30
22.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 4/30
23.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 5/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 3/30VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

25.04.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 5/30
29.04.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 5/30
01.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
03.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
05.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
06.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
09.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
11.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
16.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
17.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
20.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
22.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
23.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
27.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
29.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
01.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
02.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 5/30
02.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
03.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 2/30

07.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
08.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 4/30
12.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 1/30
14.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 1/30
19.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
19.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
23.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
25.04.2017 Hukkapuro, Noviisi tarkkuuskoe, 1/30
27.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 2/30
01.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
04.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
15.04.2017 Tuiskula, Noviisi, 5/30
11.04.2017 Hukkapuro, Noviisi, 5/30
27.04.2017 Hukkapuro, Noviisi, 3/30
12.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 2/30
23.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 1/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 3/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 4/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 1/30
28.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 3/30VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.03.2017 Hortensia, Aloittelijaluokka, 2/11


VSN-Näyttelymenestys - 240 pistettä

25.03.2017 Vähäpelto VSN, SW1 41p. tuom. dookie
02.04.2017 Vähäpelto VSN, SW1 41p. tuom. dookie
16.04.2017 Vähäpelto VSN, SW1 41p. tuom. dookie
30.04.2017 Hervannan Oriasema VSN, SW3 41p. tuom. dookie
12.05.2017 Vähäpelto VSN, SW1 41p. tuom. dookie
03.06.2017 Ratsutalli Lilja VSN, SW 41p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Kun päätimme Jennin kanssa ruveta järjestämään Vähäpeltoon pääsiäisvaellusta, Jenni ilmoitti hyvin pian että haluaisi osallistua vaellukselle mukaan Veikon kanssa. Koska Jenni on ratsastanut viimeaikoina Veikkoa enemmänkin, en nähnyt mitään syytä estellä tallimestarimme aikeita - siinähän sitten osallistuisi jos kerta halusi. Pitkäperjantaina Jenni hoiti vielä hevoset aamupuulle ulos, kunnes alkoi pakkaamaan omiaan ja Veikon tavaroita huoltoauton matkaan. Nuoresta naisesta näki päälle päin, että hän odotti pientä irtiottoa kuin nousevaa kuuta - eikä orille osoitetut lepertelyt ainakaan osoittaneet ajatuksiani vääräksi. Perjantaina liikkeelle lähtiessä Jenni ja Veikko pitivät vaelluksen vetovastuuta ollessani itse letkan viimeisenä Viuhti-tamman kanssa. Veikko itseasiassa tuntui sopivan vetohevoseksi paremmin kuin hyvin, sillä se eteni tasaisen rauhallisesti eikä välittänyt tuon taivaallista mistään vastaantulevasta. Ensimmäisen päivän jälkeen Veikko jatkoi edelleen vetovastuuta Jennin kanssa, sillä matkamme suuntasi hiekkaharjulle sekä Toskajärvelle ja näissä paikoissa oli enemmän kuin suotavaa, että vetovastuussa oli viileän rauhallinen hevonen. Toskajärvelle pysähdyttyämme evästauolle Jenni huolehti ensisijaisesti Veikon hyvinvoinnista; siinä missä muut ratsastajat painelivat pian täyttämään omaa napaa lounaalla, Jenni jäi kylmäämään viileään järviveteen ratsunsa jalkoja. Myöhään illalla Toskatorpalle päästyämme Veikko vaikutti aavistuksen väsähtäneeltä, mutta se jaksoi siitä huolimatta olla skarppina ja seurata ihmisten ja muiden hevosten eloa. Pidempi paussi teki kuitenkin selkeästi terää, sillä pääsiäissunnuntaina yötä vasten liikkeelle lähdettyämme Veikolla oli ruutia rinnan alla sen verran, että laukkapätkiä ottaessamme muu vaellusporukka oli jäädä reitiltä orin laukatessa jopa aavistuksen kaahottaen eteenpäin. Yön jälkeen takaisin Vähäpeltoon saavuttuamme en voinut olla tyytyväisempi Jennin ja Veikon suorittamiseen - molemmat olivat tehnyt tärkeää työtä vetovastuussa, ja heidän ansiostaan vaellus oli sujunut juuri niin, kuin halusimmekin. Vähäpeltoon päästyämme tallityöntekijämme hoiti hevoset infrapunasolariumin alla samalla, kun jalat olivat kylmättävänä. Myöhemmin aamupäivän aikana Veikko pääsi vielä aamupäiväheinille tarhaan, ja sai tarhata aina pitkälle iltaan asti kevätauringon paisteessa.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mette
Olin onnesta soikeana kun VP pyysi minua taas Vähäpeltoon touhuamaan muutaman suomenhevosensa kanssa. Edellisellä kerrallani Vähäpellossa olin touhunnut mitä ihanimman pientamman, Savusuukon, kanssa. Niinpä lähdin tälläkin kertaa luottavaisin mielin liikkeelle ja kun sain kuulla, että pääsisin tekemisiin Suviveikon kanssa, olin varma että tästä tulisi hyvä reissu. Suviveikko kuulosti jo nimensä puolesta mukavalle hevoselle ja sen komea musta väritys sai minut vain ihastelemaan sitä lisää, kun näin orin karsinassaan. Menin karsinaan reippaana ja Veikko katseli minua suurilla silmillään ja tökkäisi leikkisästi turvallaan. Hevonen vaikutti alusta alkaen ystävälliseltä, joten en kokenut tarpeelliseksi laittaa sitä kiinni, kun aloin harjailla siitä aamupäivän tomuja pois. Joku oli ilmeisesti jo liikuttanut orin ja se oli varmaankin köllötellyt karsinassaan, sillä mustaa karvapeitettä koristivat vaaleat purut. Harjailin orin pölyharjalla läpi ja huomasin että klipattunakin se vietti karvanlähtöaikaa. Nappasin kumisuan käteeni ja aloin hieroa orilta irtokarvoja irti. Se selvästi nautti puuhasta, sillä se venytteli kaulaansa harjauksen tahdissa ja väillä kihnutti päällään minuakin. Kun olin tyytyväinen lopputulokseen ja karsinan lattialla komeili musta karvapallo, selvittelin vielä Veikon harjan ja hännän ja tein sille kauniin ja napakan ranskanletin harjaan. Ulkona oli hieman tuulinen sää, joten kävin varustehuoneesta etsimässä orille ohuen loimen, jonka kanssa se pääsi vielä ulkoilemaan tarhaansa loppupäiväksi. Vilkutin orille heipat ja lähdin etsimään seuraavaa tervehdittävää hevosta, Viuhtia.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mette
Viuhtin ratsastettuani suuntasin orien karsinoille, josta löysin Suviveikon. Ori näytti yhtä lempeältä kuin edellisenäkin päivänä ja kun huomasin sateen lakanneen, päätin lähteä orin kanssa hieman maastoon. Varustin orin reippaasti ja nousin tallipihalla selkään. Isohko ori tuntui allani hyvin erilaiselta kuin Viuhti, ori suorastaan huokui rauhallista itsevarmuutta ja se tuntui alusta asti luotettavalta kuin peruskallio. Kiristin orilta satulavyön ja suuntasimme sateen jäljiltä hieman kosteaan metsään. Metsässä tuoksui kevät ja utuisena se näytti kuin keijukaismetsältä. Nostimme ravin suoralla hiekkatien pätkällä ja ravailimme iloisesti aikamme. Löysimme yhden maahan pudonneen oksan, jonka Veikko päätti hypätä ravista hieman jopa liioitellusti. Todellisuudessa ori olisi päässyt oksan yli vain astumalla, mutta en voinut kuin hymyillä ja nauttia kyydistä. Kävimme katsomassa läheisen lammen rantaa, josta jää vielä peitti suurimman osan. Kävelimme rannalla muutaman suuren ympyrän, joiden jälkeen palasimme tallille. Kotimatkalla ylitimme jälleen oksan, mutta tällä kertaa käynnissä ja Veikkokin huomasi, että sen ylittämiseen ei tarvittu yhtään sen enempää vauhtia tai korkeampia askelia. Vähäpellossa riisuin orilta varusteet ja olisin vain halunnut jäädä halimaan sitä vaikka kuinka pitkäksi aikaa. Päiväheinät kuitenkin odottivat ja kävin hakemassa niitä orille oikein ison sylillisen. Rapsuttelin oria vielä vähän sen alkaessa mutustaa heiniään, kunnes muistin että minulla olisi omassakin tallissani hienoja hevosia, jotka kaipasivat kovasti huomiotani.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen