Vähäpelto

Naavakko

KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Silber Prize

K 20.06.2017 - Päivänä kauniin kesäisen, hiljeni sydän kultainen. Lähtösi vaikea kestää on, surumme suuri ja sanaton.


Rekisterinumero VH16-018-2396
Syntymäaika, ikä 27.09.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriPunarautias, 154cm
Maahantuoja NinniH. (VRL-05766)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

15.01.2016 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu 101,5p. KRJ-I
31.01.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 102,5p. VVJ-I
25.02.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 100p. KERJ-I
28.02.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 102p. ERJ-I
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 70,000 % Silber Prize
20.03.2017 Suomenhevoskantakirjatilaisuus 67p. KTK-III
05.03.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
20.04.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 100p. SLA-I

Naava on tamma, jota voisi kuvailla perusluonteeltaan hieman prinsessamaiseksi hevoseksi. Vaikka tamma on äärettömän kiltti, vaatii se kaunista naamaa näyttääkseen tutun käsittelijän joka tietää, miten hänen arvonsa tulisi kohdata. Herkkähipiäinen Naava muun muassa osoittaa harjaustilanteissa välittömästi, mikäli kokee, että käsittelijä harjaa sitä liian lujin ottein. Tällöin tamma kääntää korvat niskaa vasten luimuun ja alkaa liikehtiä levottoman oloisesti. Sekä Naavan, että erityisesti ihmisen onneksi se osaa kuitenkin nollata tilanteen heti, kun ihminen toimii eri tavalla. Tällöin Naava tyytyykin nuokkumaan hiljaa paikallaan ja nauttii täysin rinnoin saadusta huomiosta. Normaalit hoitotoimenpiteet varustamisesta aina taluttamiseen hoituu Naavan mittapuulla rutiininomaisesti eikä vaadi tekijältään kuin pientä humoristista otetta. Tamman klippaaminen on kuitenkin osa-alue, joka vaatii tekijältään jo rauhallisuuden ja huumorin lisäksi pientä osaamista sillä herkkä tamma ei siedä laisinkaan klippauskoneen kosketusta tai ääntä. Parhaiten ja kaikkien osapuolien kannalta turvallisimmin klippaaminen sujuu silloin, kun tamma on rauhoitettu suun kautta annettavalla pienellä kerta-annos rauhoitteella.

Ratsuna Naava on energinen ja herkkä hevonen. Herkkyytensä vuoksi se on parhaimmillaan ratsastajalla joka on jo kokenut ja pystyy ratsastamaan tammaa hyvin pienin, mutta selkein avuin. Tällöin hevonen kuuntelee ratsastajan antamia apuja kuuliaisesti ja suorittaa mielellään hyvässä yhteisymmärryksessä eteen tuotuja tehtäviä. Kovaotteisella ja epäjohdonmukaisella ratsastajalla Naava jännittyy herkästi, jolloin se hakeutuu tyhjäksi kuolaimen taakse ja lukittaa selkä- ja ylälinjan jolloin sen liikelaajuus kärsii huomattavasti. Este- ja maastoesteratsastus lienee Naavan mielestä parasta hupia mitä maa päällään kantaa, sillä se painaa poikkeuksetta esteeltä esteelle innostuneena korvat visusti eteenpäin suuntautuneena. Naava on tarkkajalkainen hevonen, joka välttää kosketusta puomiin viimeiseen asti - jopa niin paljon, että joskus sitä jää ihan ihmettelemään miten paljon hevonen voi halutessaan venyä. Mikäli Naava kuitenkin osuu puomiin, voi ratsastaja olla varma yhdestä asiasta: siitä, että heti esteeltä laskeuduttua ratsastajan tasapainoa testataan protestiksi tarkoitetulla sähäkällä pukilla. Parhaimmillaan tamma on teknistä rataa ratsastaessa, jolloin se jää odottamaan ratsastajan antamia ohjeita vielä kuuliaisemmin. Helpohkoja, yksinkertaisia tehtäviä hypätessä tamman vahva itseluottamus saattaa toisinaan viedä mennessään jolloin sen keskittymiskyky ratsastajana laskeutuu ja jonka johdosta se voi etsiä itselleen mitä ihmeellisempiä ponnistuspaikkoja. Maastoesteillä Naava etenee reippaassa tempossa melko varovaisella hyppytekniikalla, eikä se jää kyttäämään erikoisempiakaan estetehtäviä epävarman oloisesti. Tavan maastoilua harrastaessa Naava on oikea prinsessa, joka ei mielellään kävele esimerkiksi sateen aiheuttaman kuralammikon yli - vaikka sitten maastoesteiltä hypätessä se sukeltaa veden joukkoon esittämättä yhtäkään kysymystä. Noin muuten se on turvallinen maastoratsu niin yksin kuin porukassakin, eikä se jätä ratsastajaa tienposkeen esimerkiksi vastaan tullen roskapöntön tai puskasta lentoon lähtevän linnun takia.

Naava on kaikista erikoisuuksistaan huolimatta oivallinen valjakkohevonen, sillä se on perin pohjimmiltaan kuuliainen, sillä on melko kauniit ja tahdikkaat liikkeet ja se kykenee suorittamaan erilaisia tehtäviä tarkasti. Parhaimmillaan Naava on valjakossa yksilönä, sillä herkkähipiäistä tammaa saattaa toisinaan kiukuttaa vierellä sooloileva hevonen, mutta rutiininomaisesti parivaljakkona treenatessa myös parivaljakkona ajaminen onnistuu. Parhaimmillaan Naava on kouluajossa, mutta myös tarkkuus- ja maratonajon tuomat haasteet sekä vauhti ovat tamman mieleen. Kuten ratsastaessa, myös ajaessa Naava tarvitsee rentona suorittaakseen johdonmukaisen ohjastajan, joka osaa ajaa tammaa silkkihansikkain.

Kilpailupaikoilla Naava käyttäytyy hyvin samalla tavalla kuin kotona, mutta sen suorittaminen radalla on yhä tarkempaa eikä normaalisti hienohelmaksi nimitettyä tammaa haittaa laisinkaan esimerkiksi pienet kuralammikot verryttelyalueella.

i. Kiehinen
evm, punarautias, 156cm
ii. Pielinen
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
iii. Pieter
evm, punarautias, 156cm
iie. Luonnos
evm, tummanpunarautias, 157cm
ie. Kurjenpuola
evm, punarautias, 151cm
iei. Linjuri
evm, punarautias, 155cm
iee. Kurjanka
evm, punarautias, 150cm
e. Kuukkahainen
evm, vaaleanrautias, 153cm
ei. Nurkajainen
evm, vaaleanrautias, 155cm
eii. Nurjapuoli
evm, tummanpunarautias, 155cm
eie. Nysteri
evm, vaaleanrautias, 151cm
ee. Kuulopuhe
evm, punaruunikko, 156cm
eei. Kumautus
evm, punaruunikko, 156cm
eee. Puhetyttö
evm, punaruunikko, 153cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Nuutti 13.10.2016 Umppalumppa
ori Vähäpellon Tervakuutti 05.11.2016 Tervanokka
tamma Vähäpellon Viima 10.11.2016 Westeri
tamma Vähäpellon Neilikka 14.01.2017 Raitaviikari

i. Kiehinen on punarautias, 156cm ori, joka nukkui ikiuneen valitettavan aikaisin. Ori oli ikäluokkansa parhaimmistoa lajissa kuin lajissa; se niitti valtakunnallisista varsanäyttelyistä mainetta ja kunniaa saaden jatkuvasti I-palkintoja hyvän rakenteen ja valtavien, joustavien liikkeiden vuoksi. Kaksi vuotiaana ajolle opetettu ori sisäänratsastettiin kolmevuotiaana, ja se osallistui ensimmäisen kerran samana vuonna suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen. Hyväluonteinen ori palkittiin tilaisuuden parhaimmilla rakennepisteillä ja se oli tilaisuuden paras askellajihevonen. Neljävuotiaana ori otti osaa laatuarvostelutilaisuuteen uudelleen, ja se palkittiin toistamiseen parhaana askellajihevosena ja siten kvaalautui suoraan viisivuotiaiden laatuarvostelutilaisuuteen. Viisivuotiaana Kiehinen teki pienen kasvupyrähdyksen ja raajojen saadessa mittaa se menetti hieman tasapainoa, mutta se palkittiin kuitenkin toiseksi parhaana askellajihevosena ja se sai muun muassa ratsastuskokeista erinomaiset pisteet. Kuusivuotiaana oria valmisteltiin syksyn kasvattajakilpailuun samalla kun ori kilpaili lajissa kuin lajissa alue-kansallisella tasolla ja se tuotiin yleisön käytettäväksi jalostusohjelman myötä. Ori ehti astumaan kaksi tammaa, jonka jälkeen tapahtui jotain mikä olisi saanut olla tapahtumatta. Kiehinen oli matkalla aluevalmennuksiin, kunnes traileriyhdistelmä suistui tieltä ja Kiehinen vaurioitti rytäkässä muun muassa jalkojen jänteitä ja hankositeitä. Ensiluokkaisesta hoidosta huolimatta vauriot olivat niin mittavat, että omistaja teki hevosenomistajan raskaimman päätöksen ja päästi Kiehisen tuskista muutaman kuukauden vasteettoman kuntoutuksen jälkeen.

ii. Pielinen on osaava yleispainotteinen ratsu, joka on kilpaillut alue-kansallisella tasolla niin ratsastuksen päälajeissa kuin valjakkoajossa. Monitaiturina tunnettu ori oli hyvin lempeäluonteinen ja sitä kuvailtiin usein hyvin ruunamaiseksi ja helpoksi hevoseksi - siitä syystä oria käytettiin satunnaisesti myös ratsastuskoulun intensiivitunneilla osaavimmilla ratsastajilla ja se teki noin kymmenen tuntia sekä syksyisin että keväisin käyntipainoitteisena terapiaratsuna tai -ajohevosena. Pielinen on kantakirjattu alunperin II-palkinnolla ratsukantakirjaan, mutta sen kantakirjapalkinto on korotettu sittemmin I-palkinnolle kisatulosten perusteella. Vaaleanpunarautias Pielinen on rakenteeltaan hyvin korrekti; sillä on vahvat leimat, sopusuhtainen runko, vahva ylälinja ja hyväasentoiset jalat ja orin tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen sekä hyvää rakennetta että suuria liikkeitä. Nykyään ori viettää ansaittuja eläkepäiviään yli 20-vuoden ikäisenä synnyinkodissaan, ja toimii lähinnä omistajansa tyttären maastoiluhevosena sekä ratsastaen että ajaen.

ie. Kurjenpuola on kansallisen tason este- ja kenttähevonen, joka tuli Ristolan Ratsastustilalle alunperin tallimestarin mukana. Kurjenpuola asui tilalla pitkään yksityishevosena, ja sen omistaja valmentautui ja kilpaili tammalla aktiivisesti este- ja kenttäratsastuksen parissa. Sittemmin tallimestarin työnkuva muuttui yhä enemmän opetuspainoitteiseksi ja samalla hän osti itselleen puoliverisen, jonka kanssa hän jätti taakseen suomenhevosille sopivat helpot este- ja kenttäluokat. Omistaja astutti tamman tilalla asuvalla Pielisellä, jonka jälkeen tamma siirtyi tekemään ratsastuskoulutunteja intensiiviryhmään. Muutaman kuukauden kuluttua varsomisesta ratsastustilan omistajat ostivat Kurjenpuolan, ja se alkoi tekemään oston myötä yhä enemmän tunteja. Kurjenpuola oli herkästä ja jopa kuumasta luonteestaan huolimatta suosittu tuntihevonen, sillä tamma oli hypätessä pomminvarma ja meni aina sinne, minne ratsastaja halusi. Kurjenpuola lopetettiin 19-vuotiaana vanhan jännevamman vaivatessa tamman arkielämää yhä enemmän.

e. Kuukkahainen on herkkä ja kuuma suomenhevostamma, jonka elämänkaari ei ole sieltä ruusuisimmasta päästä. Herkän ja kuuman luonteen vuoksi tamma on kiertänyt luvattoman monessa kodissa, ja sitä on useassa paikassa yritetty käsitellä enemmän voimalla kuin taidolla. Tästä syystä kasvattajallaan ajolle opetettua tammaa ei voi nykypäivänä ajaa, sillä tammalle on sattunut kotia kiertäessään täysin ihmisestä johtuvia onnettomuuksia kärryjen edessä eikä se enää rentoudu kärryjen edessä laisinkaan. Monen vuoden kiertolaisen elämää viettänyt tamma on kuitenkin nyt päätynyt rauhalliselle, ammattitaitoiselle henkilölle joka osaa käsitellä ja ratsastaa tammaa kuin silkkihansikkain. Muutaman vuoden intensiivisen kotiharjoittelun myötä tamma on noussut uuden - näillä näkymin myös loppuelämänsä - omistajan kanssa kansalliselle tasolle kouluratsastuksessa. Vaaleanpunarautiaalla tammalla on kouluratsastusta ajatellen hyvä rakenne, tasapainoinen ja melko suuren liikelaajuuden omaava liikkumistapa.

ei. Nurkajainen on vaaleanrautias yleispainotteinen hevonen, joka kilpaili elinkaarensa aikana pääsääntöisesti koulu- ja valjakkoajon parissa. Osaava koulu- ja valjakkohevonen oli myös melko potentiaalinen estehevonen nuorempana, mutta omistajan painotuksen vuoksi se ei kilpaillut esteratsastuksen parissa kuin muutamia startteja 100cm ja 110cm tasolla lainaratsastajan kanssa. Herkäksi, mutta kiltiksi kuvailtu Nurkajainen on kantakirjattu kahdelle suunnalle; ratsukantakirjaan II-palkinnolla ja juoksijasuunnalle III-palkinnolla. Sillä on hyvät tyypit, hyvä ryhti, pyöreä ja kaunis runko, leveä kaula, piirteetön lyhyt säkä sekä melko loiva lautanen. Jalka-asennot orilla olivat hyvät; jalat olivat kuivat, kaviot olivat hyvät mutta etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen vennot. Orin käynti oli matkaavoittavaa ja tahdikasta, kun taas ravi ja laukka olivat hyvin joustavia ja lennokkaita. Nurkajainen jätti jälkeensä muutamia kymmeniä varsoja, joista osa on pärjännyt myös kilparadoilla moitteettomasti. Ori periytti herkkää luonnetta sekä kapasiteettia varsinkin koulu- ja valjakkoajon pariin. Nurkajinen lopetettiin 27-vuotiaana monen leppoisan eläkevuoden jälkeen vanhuuden tuomiin vaivoihin.

ee. Kuulopuhe oli hyvin tavanomainen harrastehevonen, joka oli luonteeltaan itsepäinen ja osittain jopa aavistuksen ilkikurinen. Hapanta naamaa herkästi näyttävä tamma ei kuitenkaan potkinut tai purrut, mutta sen yleisilme oli päivästä toiseen hyvin nyrpeä - niin ihmisille, kuin lajitovereille. Ravihevosista periytyneellä tammalla oli kohtalaiset askellajit ratsuksi; sen käynti oli aavistuksen ahdasta kun taas ravissa etujalkojen liike oli aavistuksen melovaa ravissa. Ravissa oli kuitenkin joustoa ja lennokkuutta. Laukka tammalla oli vahvin; se oli voimakasta ja eteenpäinpyrkivää. Rakenteeltaan tamma oli melko tavanomainen suomenhevonen, sillä tamala oli hyvät tyypit, pysty lapa, kevyt kaula, syvä ja sopusuhtainen runko kun taas jalka-asennot olivat kaikinpuolin kiitettävät. Kuulopuhe kilpaili aluetasolla ratsastuksen päälajeissa, jonka lisäksi sen kanssa startattiin muutamat valjakkoajokilpailut seura- ja aluetasolla. Tamma ei ollut mikään tuloslistojen kärkihevonen, mutta se pystyi tekemään sujuvia ja tasapainoisia suorituksia lajissa kuin lajissa. Kuulopuhe lopetettiin 21-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

KRJ-koulukilpailut, 45 sijoitusta

05.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 1/40
10.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 5/40
19.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 4/40
01.11.2016 Ros Cirein, Helppo A, 3/40
04.11.2016 Ros Cirein, Helppo A, 5/40
05.11.2016 Ros Cirein, Helppo A, 2/40
22.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/40
23.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
24.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
29.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 6/40
07.11.2016 Fiktio, Helppo A, 2/40
11.11.2016 Ventos, Helppo A, 02/30
11.11.2016 Ventos, Helppo A, 03/30
12.11.2016 Ventos, Helppo A, 05/30
16.11.2016 Ventos, Helppo A, 05/30
17.11.2016 Ventos, Helppo A, 02/30
19.11.2016 Ventos, Helppo A, 05/30
20.11.2016 Ventos, Helppo A, 05/30
01.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
02.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
13.11.2016 Ventos, Helppo A, 04/30
14.11.2016 Ventos, Helppo A, 02/30
20.11.2016 Ventos, Helppo A, 01/30

07.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 03/40
07.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/40
08.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 06/40
12.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 02/30
12.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 05/30
17.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 03/30
05.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/40
09.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
10.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
13.11.2016 Fiktio, Helppo A, 1/30
17.11.2016 Fiktio, Helppo A, 1/30
19.11.2016 Fiktio, Helppo A, 1/30
05.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 3/40
06.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 2/40
23.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
25.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
28.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
21.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
30.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
27.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 1/30
25.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 1/30
23.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 4/30ERJ-estekilpailut, 43 sijoitusta

11.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 02/24
12.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 03/24
14.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 02/24
16.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 04/24
08.11.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
01.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
02.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
03.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
06.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
09.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
13.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
17.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
18.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
19.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
28.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
30.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
12.11.2016 Ventos, 100cm, 3/30
13.11.2016 Ventos, 100cm, 1/30
16.11.2016 Ventos, 100cm, 2/30
19.11.2016 Ventos, 100cm, 2/30
20.11.2016 Ventos, 100cm, 3/30
01.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 1/30

05.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 1/30
17.12.2016 Ros Cirein, 100cm, 4/30
20.12.2016 Ros Cirein, 100cm, 4/30
09.12.2016 Metsovaara, 100cm, 1/30
12.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
22.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
26.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
29.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
24.11.2016 Rüütel Tall, 100cm, 5/30
01.12.2016 Romilly, 100cm, 03/60
05.12.2016 Romilly, 100cm, 02/50
07.12.2016 Romilly, 100cm, 07/50
23.12.2016 Romilly, 100cm, 6/60
25.12.2016 Romilly, 100cm, 5/60
04.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
05.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 3/30
16.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
05.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 03/30
13.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 2/30
15.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
20.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30KERJ-kenttäkilpailut, 41 sijoitusta

01.11.2016 Hortensia, Helppo, 4/30
05.11.2016 Hortensia, Helppo, 02/30
06.11.2016 Hortensia, Helppo, 1/30
09.11.2016 Hortensia, Helppo, 3/30
13.11.2016 Hortensia, Helppo, 03/30
19.11.2016 Hortensia, Helppo, 05/30
25.11.2016 Hortensia, Helppo, 04/30
09.11.2016 Mörkövaara, Helppo, 2/23
10.11.2016 Mörkövaara, Helppo, 1/23
07.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
09.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
12.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
15.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
23.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
30.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
06.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
12.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
19.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
25.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 4/30
29.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 2/30
12.11.2016 Metsovaara, Helppo, 3/19

14.11.2016 Metsovaara, Helppo, 4/19
14.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 2/30
15.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/30
18.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/30
04.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 5/30
07.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 5/30
03.12.2016 Metsovaara, Helppo, 1/25
06.12.2016 Metsovaara, Helppo, 1/25
10.12.2016 Metsovaara, Helppo, 1/25
21.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 2/23
24.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 1/23
26.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 3/23
27.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 4/23
28.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 2/23
16.11.2016 Rappadan, Helppo, 1/28
18.11.2016 Rappadan, Helppo, 5/28
25.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/22
08.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 5/33
03.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
05.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30VVJ-valjakkokilpailut, 45 sijoitusta

01.11.2016 Fiktio, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
09.11.2016 Fiktio, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
11.11.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/36
12.11.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/36
22.11.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 05/46
25.11.2016 Metsovaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/45
26.11.2016 Metsovaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/45
30.11.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 02/46
02.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
03.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
05.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
10.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
21.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
23.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
27.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
28.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
30.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
09.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
12.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
17.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
18.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
06.12.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 7/50
05.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/40

08.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 6/40
22.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/27
28.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 04/24
28.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/27
22.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
30.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
11.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/22
12.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
17.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 01/22
18.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
13.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 3/26
17.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 3/26
18.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 5/26
23.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/17
25.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
25.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/17
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
29.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/17
30.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/17VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.12.2016 Hortensia, Noviisi yhdistetty, 4/20


VSN-Näyttelymenestys

05.11.2016 Vähäpelto VSN, RCH 38,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Naava on viime aikoina vaikuttanut hieman kireältä kyljistään, joten tänään ennen itsenäistä kavaletti- ja estetyöskentelyä ratsastin hevosella erityisen huolellisen alkuverryttelyn. Aloitin alkuverryttelyn ratsastamalla Naavalla jokaisessa askellajissa erinäisiä kaarevia uria, jolloin pääsin vaikuttamaan sen ulkokylkeen ja siihen, että taivutuksessa hevonen tulisi pehmeäksi sisäpohjetta vasten. Alkuun Naava hieman kipitti selättömästi, mutta pikkuhiljaa löysi palasia kohdalleen ja pyöristyi niin, että minun oli loppujen lopuksi jo kohtalaisen vaikea myödätä sen liikkeitä. Samalla, kun taivuttelin hevosta molempiin suuntiin, tein sen kanssa siirtymiä askellajista toiseen, mutta myös yhden askellajin sisällä: Näin sain Naavan nopeammaksi pohkeelle, ja kevyemmäksi kädelle. Pikkuhiljaa Naava alkoi tuntumaan hyvältä, mutta jatkoin sileäntyöskentelyä vielä tekemällä muutamia avotaivutuksia normaalia suuremmalla taivutuksella. Tässä huomasin hyvin, miten kireä Naava oli: Se ei halunnut venyttää ulkokyljestään liikkeen mukaan, vaan mielummin nosti päätä pilviin ja vastusteli tasaista kuolaintuntumaa. Jaksoin kuitenkin sitkeästi notkistaa Naavaa pikkuhiljaa lisää ja lisää, ja kohta huomasinkin sen pehmenneen niin, että se suoritti tehtävää tyytyväisenä.

Jatkoin jumppaamista viiden kavaletin kavalettisarjalla, jotka olin asetellut kaarevalle uralle niin, että kavalettien väliin ei tullut ainuttakaan laukka-askelta. Tässä pääsin edelleen työstämään ulkokylkiä, mutta myös aktivoimaan sen polkevaa sisätakajalkaa; Naava suoritti tehtävää hyvillä mielin, ja oli jopa hieman innokas - pieni loma hyppäämisestä on selkeästi tehnyt tehtävänsä! Kun hevonen tuntui hyvältä kavaleteilla, annoin sen kävellä hetken pitkin ohjin, kunnes aloin ratsastamaan noin 70cm korkeudella rataa niin, että jatkoin jokaisen esteen jälkeen laukkaamista ja tulin juuri siihen hetkeen sopivan esteen. Tämä harjoitus vaatii jo itseltänikin keskittymistä, mutta on äärettömän hyvä varsinkin lähestymisten ja hyppytekniikan harjoittelussa. Kun hyppäsimme, Naava laukkasi hyvää, sujuvaa rytmiä ja pysyi kevyenä kädelle. Lisäksi se teki hyviä pyöreitä hyppyjä, joista kehuin sitä taputtamalla sitä kaulalle. Aikani hypättyäni siirsin hevosen raviin, työstin sitä noin viisi minuuttia ravissa parempaan ryhtiin jonka jälkeen annoin sille taas pitkät ohjat käynnin ajaksi. Tällä välin tallityttömme nosti esteet 100cm tasolle, joista pyysin korottamaan vielä muutaman yksittäisen okserin 110cm tasolle. Naavakin heräsi tähän päivään, kun huomasi esteiden nousseen; se pörhistyi, ja alkoi itse aktivoimaan itseään tulevaa varten. Muutaman käynnissä tehdyn pohkeenväistön jälkeen nostin laukan, ja tulin esteitä edelleen hieman sikin sokin tehdäkseni erilaisia, hevoselle yllättäviä teitä. Suurimman osan ajasta Naava laukkasi todella rytmikästä laukkaa ja kuunteli apuja kuuliaisesti, mutta muutaman kerran isommalle okserille tullessa se jäi hieman seisomaan estettä vasten - mutta parani kuitenkin toistojen ja aktiivisen ratsastuksen myötä. Tänään oli hyvä lopettaa mallikelpoiseen suoritukseen, joten ratsastin Naavan vielä kentällä eteen-alas ravissa, jonka jälkeen kävin kävelemässä sen kanssa pitkät loppukäynnit maastossa puiden aiheuttamissa varjossa.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Rati riti ralla, mistä tuli halla? Tuolta pohjoisen tuntureilta, Lapin lasten laitumilta.. Kammettuani lämpimästä sängystä ylös ruokkimaan hevosia aamutuimaan, olin kuolla kylmyyteen. Mittari näytti vielä aamukuuden aikaan -27 astetta, mutta sekä itseni että Naavan onneksi pakkanen lauhtui aamupäivää kohden muutamia asteita. Koska pakkanen oli kova, tarhavuoroihin tehtiin muutoksia jotta talli ja sen vesiputket pysyisivät sulana hevosen lämpöä hyödyntäen. Aamulla sisään jääneet hevoset pääsivät liikkumaan aamulla, joten Naavan liikutusvuoro sattui päivän ensimmäiseksi. Koska kovalla pakkaskelillä on ikävää vääntää kunnon treeniä, suuntasin Naavan kanssa maastoon käyskentelemään michelin ukoksi pakkautuneena - ja ilman satulaa, tottakai! Könyttyäni Naavan selkään päästyäni suuntasin sen kanssa ensin metsätielle, jonka kautta mutkittelimme läheiselle järvelle. Järven kiertämisen sijaan poikkesin tamman kanssa jäälle, sillä nyt oli kerrankin lääniä antaa hevosen edetä juuri niin reippaasti ja lennokkaasti mitä se itse tahtoi - silläkin riskillä, että hevonen innostuisi ja heittäisi satulatta ratsastavan omistajansa kanveesiin. Metsätiellä Naava nautti selvästi talven ihmemaasta ja löntysti eteenpäin varsin leppoisin askelin, mutta heti järven jäälle päästyä sen mieli ja keho valpastui. Ensimmäiset ravipätkät sujuivat varsin korrektisti, mutta laukkaan lähtiessä en tiennyt, pysyisinkö tamman selässä vaikka se ei hölmöjä tehnytkään - se vaan laukkasi niin reippaasti, ja jään päälle kertyneen hangen vuoksi sen liikkeet olivat entistä raskaampia istua. Laukassa otimme muutamia lyhyitä spurtteja, jotka tuntuivat sopivan tammalle varsin hyvin, sillä jo pieni pohkeenkosketus tuntui riittävän merkiksi reippaampaan kulkuun. Takaisin tallille kiersimme auratun, mutta hiljaisen tien kautta jotta Naava ehti palautumaan hangessa kulkemisesta tarpeeksi. Tallille päästyä tamma pääsi lämmittelemään infrapunalamppujen alle jonka jälkeen se pääsi syömään päiväheiniään karsinaan.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Vaikka Vähäpellon mailla on koko alkutalven aikana ollut melko kirpeä pakkassää, ei treenit ole vaihtuneet täysin höntsäilyksi. Naavan kanssa treenit ovat sujuneet moitteetta sillä sileäntyöskentelyyn on tullut paljon lisää voimaa ja sen kautta tasapainoa ja tasaisuutta, kun taas esteillä tamma on osoittanut paljon parempaa tarkkuutta, mitä loppusyksystä. Treenien vastapainoksi Naava on kuitenkin kirpeimpinä pakkaspäivinä saanut vähän hölliä maastoreissujen muodossa, jotka ovat suoritettu sekä ratsain että ajaen. Tänään tiedossa oli kuitenkin hieman erilaisempi hölläilypäivä, sillä kärryjen sijaan valjastimme tamman ensi kertaa tälle talvelle kärryjen eteen. Rekeen istahti lisäkseni muutama Vähäpellon tallityöntekijä, sillä vasten normeja suoritimme viikon tallipalaverin nauttien Naava-tamman antamasta kyydistä. Koska reen kanssa kulku on aina hieman jännittävää ensimmäisen kerran, suuntasimme alkuun kävelemään turvallisesti derbykentän ympäri, jossa oli juuri sopivasti lunta reen vetoa varten. Koska Naava tuntui olevan varsin tyyni vetämäänsä rekeä kohtaan, siirryimme pian tallin lähimaastoihin nauttimaan reippaammasta menosta. Tammaa raviin kannustaessa olin haljeta onnesta, sillä kaunis, aurinkoinen talvisää yhdistetty pieneen punaiseen ja iloiseen suomenhevoseen on parasta mitä tiedän. Naava veti rekeä hyvinkin tottunein ottein ja se ravasi mielellään eteen, korvat visusti pystyssä ja silloin tällöin pärskien. Tallille takaisin päästyä sekä Naava että tallityöntekijät vaikutti varsin iloisilta, joten tempaukseni oli tällä erää varsin onnistunut. Kun olimme saaneet yhdessä tuumin riisuttua Naavan valjaista, Jessica otti tamman hellään huomaansa ja harjasi sitä antaumuksella infrapunalamppujen lämmön alla ennen kuin tamma pääsi hyvin loimiin pakattuna nauttimaan aurinkoisesta talvipäivästä tarhaan.

Kouluvalmennus, valmentajana Hapero
Viimeisenä valmennettavaksi saapui suosikkitammani Naavakko, joka oli muun muassa oman nuoren orini emä! Pidin erityisesti Naavan herkkyydestä ja energisyydestä: sellaista hevosta oli paljon helpompi työstää kuin maahan juurtunuuta jääräpäätä. Tammalla tuntui olevan tänään erityisen energinen päivä ja ratsastaja oli sen kanssa jo alkuraveissa helisemässä, kun Naava vain juoksi alta pois pää ylhäällä ja selkä alhaalla. Siinä kohtaa piti viheltää peli poikki ja lähteä kokoamaan pakettia ihan alusta ja käyntityöskentelystä. Muutaman vapaan käyntikierroksen jälkeen molemmat olivat vähän rauhoittuneita ja ryhdyimme työstämään Naavaa kolmikaarisella kiemurauralla tehden aina tarpeen vaatiessa voltit kiemuroiden sisälle ja pituushalkaisijan kohdalle pysähdyksiä. Kärsivällisellä ja lempeällä ratsastuksella Naava rentoutui ja alkoi taipumaan hyvin molempiin suuntiin. Ratsastajan käsi saisi olla vähän nopeampi ja joustavampi, jotta tamma uskaltaa tukeutua paremmin kuolaimeen. Ravissa homma parani ja ratsukkoon tuli ihan uudenlaista ryhtiä. Keskiympyrällä päästiin tekemään vähän siirtymiä ravin sisällä. Näistä pidennetty askel oli huomattavasti helpompi ja nyt kun tamma kulki rehellisesti oikein päin, niin pakko myöntää että ratsukko oli kyllä hienoa katsottavaa! Lyhyemmässä ravissa vaadittiin paljon keskivartalon hallintaa unohtamatta aktiivista jalan käyttöä, jottei tamma hyytynyt. Laukassa tehtiin tänään ihan vain nostoja sekä myötä- että vastalaukkaan. Naava oli laukassa tänään parhaimmillaan ja ratsastaja pääsi nauttimaan alkutunnin tuskan tuloksista! Mitään sen suurempaa ei enää tehty vaan lopetettiin onnistumiseen ja ratsukko sai vähän hölkkäillä ennen pitkiä loppukäyntejä.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen