Vähäpelto

Mestiikki

VSN Champion, KTK-II, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Star Award

k. 20.06.2017 - Taivaan katse pysyy meissä, hiljentää särkyneet äänet, miten syvältä tulevatkin, ja tyynnyttää levottomat unet, enkelien ikävän.


Rekisterinumero VH16-018-2575
Syntymäaika, ikä 29.01.2016, 10-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriMusta, 157cm
Maahantuoja NinniH. (VRL-05766)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

20.01.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 74p. KTK-II
28.02.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 104p. ERJ-I
28.02.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 103p. VVJ-I
01.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 55,556% Star Award
05.03.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
09.03.2017 myönnetty VSN Champion-arvonimi
15.03.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 99.5p. KRJ-II
25.03.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 100p. KERJ-I
20.04.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 104p. SLA-I

Nähtyäni Katja Rintolan kasvattaman Mestiikin myytävänä ratsuhevosia välittävällä sivustolla, en voinut uskoa näkemääni sillä kuvissa oli ori, jota olin juuri muutama viikonloppu sitten ihastellut koulukilpailuissa. Mukavan luonteen, suuren kapasiteetin sekä kivan suvun omaava ori oli lähes täydellinen lisä Vähäpeltoon, joten sovin alta aikayksikön välittäjän kanssa ajan koeratsastukselle. Koeratsastuksen aikana ymmärsin, mistä orin hieman yläkanttiin heitetty hinta koostui - vaikka ori ei ollut kiertänyt kilpailuja kovin paljoa tai sitä ei ollut käytetty jalostuksessa, sen yhteistyöhalukkuus ja nöyrä asenne työntekoon oli aivan omaa luokkaansa eikä sen energinen, lennokas liikkumistapakaan jättänyt kylmäksi. Orin päästyä eläinlääkärin laajasta ostotarkastuksesta läpi moitteetta rustasimme välittäjän kanssa puumerkit kauppakirjan alalaitaan ja Mestiikki matkasi Vähäpeltoon, jossa sen tulevaisuuden suunnitelmat ovat hyvin tavoitteelliset. Orin kanssa kilpaillaan yleispainoitteisesti ratsastuksen kaikissa päälajeissa, jonka lisäksi sen kanssa treenataan ja kilpaillaan valjakkoajossa. Tulevaisuudessa tavoitteena on muun muassa kantakirjaus sekä jälkeläisnäyttöjen myötä laji-, rotu- ja yleislaatuarvostelutilaisuudet.

Mestiikki on yleisesti ottaen hevonen, joka suhtautuu kaikkeen pienellä huumorilla vaikka tositilanteessa ori osaa vakavoitua ja toimia niin, miten sen odotetaan toimivan. Mestiikin huumorintajuinen ja leikkisiä luonne näkyy kaikissa arkipäivän askareissa; tarhassa ollessaan se leikkii mielellään sille tuoduilla tavaroilla, karsinassa se keskittyy lähinnä ruoan ja veden kanssa leikkimiseen kun taas hoitotoimenpiteitä tehdessä käytävälle jääneet loimet voivat toisinaan saada uuden osoitteen orin toimesta. Ikuiseksi pojankoltiaiseksi ristitty hevonen kuitenkin tietää, milloin se voi leikkiä leikkejään - se nimittäin osaa lukea ihmisen kehonkieltä äärettömän hyvin, eikä esimerkiksi ärsyyntyneen tai suuren auktoriteetin omaavan ihmisen seurassa tee tyhmyyksiä. Hoitotoimenpiteitä tehdessä arki rullaa parhaiten kun ori on sidottu kiinni, jolloin sen utelias luonne ei pääse nostamaan häntäänsä liikaa - näin tallin käytävällä säilyy rauhallinen harmonia eikä mistään kuulu ylimääräisiä ärräpäitä. Mestiikki on leikkisästä luonteestaan huolimatta helppo hoidettava, ja se kuuluu mutkattomuutensa vuoksi muun muassa eläinlääkäreiden ja kengittäjien lempiasiakaskuntaan.

Ratsastaessa ori jättää leikkikentät nuoremmilleen, sillä työskennellessä ori vakavoituu hetkessä ja keskittyy suorittamaan tehtäviä sulassa sovussa ratsastajansa kanssa. Yleisesti ottaen Mestiikki on hevonen, jolla on äärettömän hyvä yhteistyöhalukkuus ja joka on nöyrä ratsastajan pienemmällekin avulle. Kouluratsastuksessa Mestiikin vahvuus on hyvän ratsastettavuuden ja lennokkaiden liikkeiden lisäksi sen elastisuus ja tasapaino, jotka edesauttavat vaativempienkin liikkeiden suorittamista. Mestiikin bravuureita kouluradoilla ovat paljon treenatut avo- ja sulkutaivutukset, joiden lisäksi orilla on näyttävät keskiaskellajit. Vaikeimpia juttuja eteenpäinpyrkivälle orille ovat käynnissä tehdyt tehtävät, jotka vaativat ratsastajalta tarkkoja apuja ja rauhallisuutta, jotta ori ei yritä livistää tehtävistä ulos ravissa.

Esteitä hypätessä orin pieni leikkisyys saattaa toisinaan nostaa häntäänsä, sillä orilla on tapana varsinkin korkeampia esteitä hypätessä kerätä kaikki miljoonaa jalkaa vatsan alle ja räjäyttää kohti estettä täysillä. Mikäli ratsastaja on ollut tilanteesta ajantasalla, saa Mestiikin kuitenkin vielä ennen estettä ratsastettua apujen väliin - ori kun ei missään tilanteessa tule kuuroksi ratsastajan avuille saati juokse apuja vastaan vahvana. Kaiken kaikkiaan Mestiikki on pomminvarma estehevonen, joka lähtee ponnistamaan esteelle kuin esteelle täydellä itsevarmuudella. Maastoesteillä vahvan laukan omaava ori etenee reippaasti korvat visusti eteenpäin suunnattuina, eikä se vaadi ratsastajaltaan kuin kuljettavan suunnan. Maastoesteillä elementit, jotka vaativat hyppyä alas ovat Mestiikin heikkous ja se saattaa mielellään himmata vauhtia vaikka raville saakka jonka vuoksi on suotavaa, että ratsastaja antaa hevoselle sen tarvitseman tuen ja rohkeuden.

Valjakkohevosena Mestiikki on hyvin samankaltainen kuin ratsuna; kouluajossa ori on erittäin kuuliainen ja se suorittaa tarkkaavaisesti eteen tulevia tehtäviä ohjastajan antamien apujen mukaisesti kun taas tarkkuus- ja maratonajossa ori etenee mielellään reippaasti eteen. Ajaessa tarkkuutta tai valjakon ollessa maratonesteiden parissa ohjastajan sekä groomin huoleksi jää tarkkuuden huolehtiminen, sillä rohkean ja jopa rämäpäisen luonteen omaava ori ei jää turhia miettimään mistä perässä kulkevat kärryt mahtuvat.

Paljon valmentautuneena ja kilpailleena ori on nähnyt maailmaa, eikä se turhia jännitä traileria tai sen sisällä kulkemista - pääasia tuntuu olevankin, että orin seurana on pullea heinäverkko jota voi tuhota omaan tahtiin. Tilapäiskarsinassa ollessaan se seuraa uteliaana muuta maailmaa, mutta ruoka- ja yöaikaan Mestiikki keskittyy olennaiseen. Käsihevosena se saattaa nyppiä ärsyttävästi suuhunsa riimunnarua, mutta heti ratsastajan noustua selkään se keskittyy työntekoon vähintään yhtä hyvin kuin kotona.

i. Rustiikki
evm, musta, 158cm
ii. Tarmokki
evm, musta, 157cm
iii. Tarmokas
evm, ruunikko, 155cm
iie. Runosuoni
evm, musta, 157cm
ie. Ruskotelma
evm, ruunikko, 160cm
iei. Kuvitelma
evm, punarautias, 162cm
iee. Ruskayö
evm, ruunikko, 159cm
e. Unimaakari
evm, musta, 155cm
ei. Sampioni
evm, sysirautias, 160cm
eii. Sampo
evm, sysirautias, 160cm
eie. Valma
evm, musta, 153cm
ee. Uninuttu
evm, musta, 156cm
eei. Nuutti
evm, musta, 157cm
eee. Tulihorros
evm, sysirautias, 152cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Marmori 15.11.2016 Mustakulta
ori Vähäpellon Korvapuusti 01.12.2016 Kahvikerma
tamma Vähäpellon Hallava 02.01.2017 Hurppura
tamma Vähäpellon Nokihärmä 04.02.2017 Nokihelmi

i. Rustiikki on musta suomenhevosori, joka on vallannut kilpa-areenat niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parista, jonka lisäksi se kilpaili nuoruusvuosinaan myös valjakkoajon parissa. Suuren egon omaava ori on ollut luonteeltaan varsinkin nuorempana melko hankala, sillä se keskittyi varsinkin kevätaikaan enemmän tammoihin ja muihin hevosiin ennemmin kuin ihmiseen. Luonteensa vuoksi ori päätyi ammattilaiselle ratsutettavaksi joka osti orin myöhemmin pilkkahintaan tasoon sekä kapasiteettiin nähden. Helppo A, 115cm ja suomenhevosten helppoja kenttäluokkia kilpaillut ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolle arvioilla “hyvät tyypit, pyöreä tiivis runkoa, leveä ja pitkä kaareva kaula, loiva lapa, kantava lanne, pitkä lautanen. Jalat hyväasentoiset, etusääret lyhyet. Liikkeet väljät, käynnissä erittäin hyvä yliastunta. Esteillä rohkea, hyppää hyvällä tekniikalla. Ratsastettavuus melko hyvä; ori on aavistuksen sitkeä suusta, se on herkkä pohkeille ja se on yhteistyöhaluinen.” Rustiikilla on tänään reilu kymmenen jälkeläistä, mutta jälkeläismäärän odotetaan kasvavan uusien tammojen myötä.

ii. Tarmokki on musta, 157cm korkea ori joka on jättänyt jälkeläisilleen paljon itsevarmaa ja jopa hieman machoilevaa luonnetta josta syystä orilla on nykypäivänä hyvin vähän orijälkeläisiä. Sen tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen myös suurta kapasiteettia lajiin kuin lajiin, ja moni orin jälkeläisistä onkin päätynyt alue-kansallisen tason yleispainoitteisiksi kilpahevosiksi. Hyvän ratsastettavuuden ja fyysisen kestävyyden omaava Tarmokki oli itse aikoinaan oikea este- ja kenttäratojen legenda, sillä ori sijoittui tai voitti lähes jokaisessa startissaan. Erinomaisen hyppytyylin ja vahvan laukan omaava ori ei kuitenkaan jättänyt koulutuomareitakaan kylmäksi, vaan se kilpaili Helppo A-tasolla tehden sujuvia, tasapainoisia ja loppua kohden jo melko lennokkaita suorituksia. Tänään Tarmokki viettää leppoisan eläkeläishevosen virkaa, ja käy muutamia kertoja viikossa maastoilemassa sekä ratsain että ajaen lihaskuntoa ja mielenvirkeyttä ylläpitääkseen.

ie. Ruskotelma on melko tyypillinen suomenhevonen; se polveutuu juoksijapuolen valtaoreista, se on rakenteeltaan pitkäkaulainen ja melko pienipäinen ja sen lavat ovat melko viistot. Sen runko on sopusuhtainen ja pyöreä, ja sillä on kohtalaiset jalka-asennot. Ruunikon värityksen omaava Ruskotelma on viettänyt lähes koko elämänsä samalla omistajallaan, jossa se on toiminut hyvän ystävän ja monipuolisen harrastehevosen virassa. Lempeäluonteinen, rohkea ja yritteliäs Ruskotelma osasi kentällä perusjuttuja, mutta se oli parhaimmillaan maastossa. Talviaikaan tamma rakasti rekiajeluita, ja se osallistui myös tilan puidenhakuun vetämällä jonkin verran tukkeja metsästä yhdessä muiden tilan suomenhevosten kanssa. Ruskotelmalla on kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat kilpailukäyttöön päätyneitä oreja. Ruskotelma lopetettiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 25-vuotiaana.

e. Unimaakarin on kasvattanut tunnettu suomenhevoskasvattaja Urho Linnanmaa. Kasvattajallaan Unimaakari asui kolmevuotis syksyyn asti, johon mennessä tamma oli opetettu ajolle ja sitä oltiin käytetty muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä. Kasvattajaltaan tamma päätyi ratsastuksenohjaajaopiskelijalle, joka etsi itselleen nuorta hevosta jolla pystyisi suorittamaan nuoren hevosen ratsutusnäytöt ja jonka voisi jatkaa myöhemmin kilpailuharrastusta. Vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen Unimaakari oli helppo ratsuttaa ja jatkokouluttaminen osaavamman ratsun maailmaan tapahtui jouhevasti ilman suurempia kommervenkkejä. Tamma astutettiin neljävuotiaana pienen tapaturmaperäisen pinnallisen koukistajajänteen vaurion vuoksi, jonka jälkeen tamma palasi hiljalleen ratsukäyttöön. Unimaakari nousi muutaman kauden aikana niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle ja on tehnyt erittäin hyviä suorituksia vaativimmissakin luokissa. Tulevaisuuden tähtäimenä tammalla on mestaruuskilpailut ainakin kenttäratsastuksen parissa, jonka parissa Unimaakari on näyttänyt vahvaa osaamista.

ei. Sampioni on sysirautias 160cm korkea suomenhevosori, joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran este- ja kenttäratsastuksen parissa. Kolme peräkkäistä suomenhevosten mestaruuskultaa ottanut kenttäori on vahva suorittaja, jolla on erinomainen hyppytyyli sekä erittäin vahva laukka. Rohkean luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sillä on useita kymmeniä jälkeläisiä. Jälkeläisistä suurin osa on päätynyt harrastekilpakäyttöön mukavan ja rehdin luonteen vuoksi, mutta muutama jälkeläisistä on noussut myös isänsä veroiseksi suorittajaksi kansalliselle tasolle. Tänäpäivänä Sampioni viettää rauhallista ja leppoisaa elämää keväisin tammoja tavaten, kun taas muina aikoina se on kevyessä ratsastus- ja ajokäytössä.

ee. Uninuttu on suomenhevoskasvattaja Urho Linnainmaan omistama ja kasvattama musta, 158cm korkea tamma jonka elintehtävät ovat olleet pitkälti jalostukselliset. Monipuolisesta ratsusuvusta polveutuva tamma on sisäänratsastettu kolme vuotiaana, jonka jälkeen se on ottanut osaa ikäluokkakilpailuihin. Hyvän rakenteen ja liikemekanismin omaava tamma on kantakirjattu 8-vuotiaana ratsukantakirjaan I-palkinnolla, jonka jälkeen tamma on ollut puhtaasti siitoshevosena. Uninuttu on tiinehtynyt joka kerta kerrasta, ja on hoitanut varsansa aina erinomaisen hyvin - eikä ole ollut harvinainen näky, että lempeäluonteinen tamma on hoitanut myös muiden tammojen varsoja. Nyt Uninuttu viettää leppoisaa eläkehevosen virkaa, ja on viimeiset vuodet toiminut omien varsojen sijasta keinoemänä tarpeen vaatiessa.

KRJ-koulukilpailut, 60 sijoitusta

21.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
23.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
27.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 3/30
21.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
22.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/30
26.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
27.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
27.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
27.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 1/30
26.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 2/30
22.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 1/30
10.12.2016 Ventos, Helppo A, 5/30
07.12.2016 Ventos, Helppo A, 1/30
03.12.2016 Ventos, Helppo A, 2/30
13.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
20.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
20.12.2016 Romilly, Helppo A, 4/100
26.12.2016 Fiktio, Helppo A, 6/40
28.12.2016 Fiktio, Helppo A, 5/40
18.12.2016 Moondance, Helppo A, 3/30
21.12.2016 Micram Raceponies, Helppo A, 1/56
17.12.2016 Romilly, Helppo A, 2/50
21.12.2016 Romilly, Helppo A, 4/50
13.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
13.01.2017 Oakhill, Helppo A, 1/30
01.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 05/30
07.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 04/30
08.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 03/30
10.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 5/40
23.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 6/40

24.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 6/40
11.12.2016 Ventos, Helppo A, 1/40
13.12.2016 Ventos, Helppo A, 3/40
21.12.2016 Romilly, Helppo A, 2/50
22.12.2016 Romilly, Helppo A, 3/50
22.12.2016 Romilly, Helppo A, 7/50
24.12.2016 Romilly, Helppo A, 1/50
26.12.2016 Romilly, Helppo A, 8/50
05.01.2016 Kievarinkuja, Helppo A, 1/40
12.12.2016 Kievarinkuja, Helppo A, 1/40
21.12.2016 Stewart, Helppo A, 4/100
23.12.2016 Stewart, Helppo A, 10/100
11.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 01/30
17.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 04/30
02.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
13.01.2017 Encore, Helppo A, 2/30
20.01.2017 Encore, Helppo A, 5/30
02.01.2017 Ruudin Talli, Helppo A, 5/40
03.01.2017 Ruudin Talli, Helppo A, 1/40
06.01.2017 Ruudin Talli, Helppo A, 2/40
07.01.2017 Ruudin Talli, Helppo A, 4/40
13.01.2017 Ruudin Talli, Helppo A, 6/40
18.01.2017 Ruudin Talli, Helppo A, 3/40
01.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo B, 6/40
03.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo B, 4/40
06.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo B, 3/40
07.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo B, 5/40
11.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
17.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 5/30
18.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30ERJ-estekilpailut, 42 sijoitusta

13.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
20.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
21.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
25.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
26.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
26.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
27.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
28.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
30.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
20.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 5/30
12.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 2/30
06.12.2016 Ventos, 100cm, 4/30
05.12.2016 Ventos, 100cm, 3/30
01.12.2016 Ventos, 100cm, 4/30
15.12.2016 Romilly, 100cm, 3/69
22.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 3/30
17.12.2016 Romilly, 100cm, 3/50
20.12.2016 Romilly, 100cm, 3/50
27.12.2016 Romilly, 100cm, 7/50
25.12.2016 Moondance, 100cm, 1/30
25.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 100cm, 3/30

24.12.2016 Stewart, 100cm, 3/50
27.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 100cm, 3/30
30.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 100cm, 4/30
03.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
06.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 3/30
10.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
02.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
04.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
13.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
20.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
07.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 02/30
11.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
13.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 1/30
15.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 1/30
18.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
23.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/24
24.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24
24.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/24
26.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/24
29.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/24KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

11.12.2016 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 3/33
16.12.2016 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 2/33
22.12.2016 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 5/33
23.12.2016 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 5/33
27.12.2016 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 4/33
22.12.2016 Oakhill, Helppo, 5/30
22.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 2/22
07.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 5/33
14.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 2/33
16.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 4/33
19.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 5/33
28.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 2/33
22.11.2016 Erkinheimot, Helppo, 2/23
24.11.2016 Erkinheimot, Helppo, 1/23
26.11.2016 Erkinheimot, Helppo, 4/23
18.12.2016 Metsovaara, Helppo, 1/18
22.12.2016 Tuiskula, Helppo, 4/24
25.12.2016 Tuiskula, Helppo, 4/24
27.12.2016 Tuiskula, Helppo, 1/24
21.12.2016 Kevolehto, Helppo, 3/24

27.12.2016 Tuulenpesä, Helppo, 2/24
03.01.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 3/27
01.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/18
02.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/18
08.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/18
03.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
06.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
08.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
12.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
19.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
20.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
02.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
07.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
18.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
01.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
02.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
06.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
16.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
19.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

22.11.2016 Kirottujen, Vaativa koulukoe, 4/30
24.11.2016 Kirottujen, Vaativa koulukoe, 4/30
21.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/16
23.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/16
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/16
27.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/16
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/16
01.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
06.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
17.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
05.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 1/30
06.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30

01.01.2017 Koistila, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
03.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
06.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
10.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
12.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
13.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
13.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
06.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
07.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
22.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
29.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
14.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/29
16.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 4/29
22.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 2/29
30.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 4/29VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.12.2016 Hortensia, Helppo, 8/74


VSN-Näyttelymenestys

22.12.2016 Turmeltaja VSN, SW4 40p. tuom. dookie
04.02.2017 Vähäpelto VSN, CH 40p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana yaren
”Onpas sinulla hieno hulmutukka”, hykertelin perinteiseen tyyliini ja sain VP:n suunnalta osakseni hiukan tympääntyneitä katseita. Olin saapunut heti aamutuimaan Vähäpeltoon tallin omistajan pyynnöstä ja nyt jo seisoimmekin kirpeässä pakkassäässä Mestiikkiä ihmetellen. Tai niin, VP oli ilmeisesti vahvasti jo sitä mieltä, että tyhjänpalttina seisoskelu saisi riittää ja olisi jo aika alkaa tekemään jotain hyödyllisempää. Napsautinkin lopulta riimunnarun päitsiin kiinni ja puikahdin avatusta portista mustan orin kanssa aitauksen ulkopuolelle. Lähdimme talsimaan yhteistuumin tallin lämpöön lumen narskuessa kenkien alla ja VP:n pyöritellessä ilkikurisesti silmiään. Ilmeisesti lepertelin edelleenkin ihan liikaa vierelläni kävelevälle orille..

Se, miksi ylipäätänsä olin täällä, johtui siitä, että olin luvannut auttaa Mestiikin treenaamisessa tulevaa kisaviikonloppua varten. VP:llä oli kädet täynnä töitä useamman muun hevosen kanssa ja koska minullahan hommaa ei vielä riittänytkään omien kopukoiden kanssa, olin päättänyt pistää vielä yhden lusikan lisää tähän valtavan suureen soppaan. Minulla ei ollut mitään tietoa etukäteen, minkälainen tämä treenattavani ori edes oli, mutta olin oppinut sen, että Vähäpellon asukit olivat aina niin kivoja ja komeita, etten voinut yksinkertaisesti sanoa ei, jos sain tällaisen tilaisuuden! Sen tosin huomasin heti alkukättelyssä, että Mestiikki oli erittäin kiinnostunut penkomaan ja tutkailemaan vähän kaikkea, ja sainkin olla useampaan otteeseen nykimässä sitä milloin harjapakin uumenista, milloin taskujani tutkimasta.

Suoriuduimme kuitenkin yllättävänkin nopeasti maneesille, joka oli täysin tyhjä tähän aikaan aamusta. Nousin Mestiikin selkään rauhallisin liikkein ja totesin, ettei ori hötkyillyt missään vaiheessa altani pois tai yrittänyt mitään muitakaan typeryyksiä. Se vastasi hyvin pohkeeseen ja liikkui rennoin askelin eteenpäin ilman minkäänlaisia jännityksiä. Ravi oli paikoitellen turhankin vauhdikasta tai ainakin se siltä tuntui matkaa voittavien askelin varjossa, mutta pienin puolipidättein tämäkin seikka oli hetkessä hallinnassa. Lumouduin täydellisesti nautiskelemaan orin mukavista liikkeistä ja aivan huomaamatta tulimme vääntäneeksi avo- ja sulkutaivutukset, jotka nekin sujuivat kuin sulaa vahaa käsitellen. En tiedä, missä vaiheessa VP oli hipsinyt maneesin uumeniin, mutta kun olin lopettamassa, kuulin yhtäkkiä maneesin ovelta heiton siitä, että hienostihan se sujui. Mestiikki vaikutti yhtä yllättyneeltä salakatsojasta kuin minäkin, mutta ei todennäköisesti palannut ihan niin suurella ryminällä ajatuksistaan kuin minä. ”Kiitos, kelpaahan se näin hienolla hevosella!” sain kuitenkin lopulta suustani ja taputin mustaa kaulaa suurten kehujen kera.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana yaren
Seuraava päivä valkeni yhtä kylmänä, mutta eipä siinä auttanut muu kuin suunnata jälleen kerran Vähäpeltoon, luvattu kun kerta oli. Mestiikkiä ei tosin ollut kukaan ennättänyt viemään edes pihalle, kun minä jo porhalsin autollani pihaan ja saavuin paikalle. ”Mitä hittoa sinä täällä jo näin aikaisin?” VP käveli juuri tallin käytävää pitkin taluttaen kahta suomenhevostaan ja haukotteli oikein makeasti saaden minunkin suuni repimään. En tosiaankaan kuulunut aamuihmisiin, mutta koska päivissä tuntui olevan lähes poikkeuksetta aina liian vähän tunteja kaiken tekemiseen, ei paljon vaihtoehtoja ollut. ”Siksi, että joku pyysi auttamaan…” mumisin muka ärtyneenä, mutta näkyihän se nyt kilometrien päähän, että suupieli hiukan nyki.

Tällä kerralla en aikonutkaan kavuta Mestiikin selkään, vaan valmistelin sen pikaisesti juoksutuskuntoon. Ori oli toiminut eilen niin hienosti, että olisi ollut ihan turhaa takoa samaa asiaa heti seuraavana päivänä putkeen. Kuten arvata saattoi, tälläkin kerralla tämä hurmuriori käveli leppoisasti vierelläni ja maneesille päästyämme, huokaisi se syvään pysähdyttyämme. ”Väsyttääkö?” kysyin kohtalotoveriltani, jonka olemus kertoi kaiken. Jos en olisi patistanut hevosta liikkeelle, olisi se todennäköisesti nukahtanut siihen paikkaan. Ainakin alahuuli alkoi jo uhkaavasti lerpattamaan ja silmät luppasivat siihen malliin, ettei kovin paljoa olisi enää vaadittukaan..

Jouduin patistamaan tällä kertaa Mestiikkiä edellispäivää enemmän eteenpäin, mutta kun unihiekat oli karisteltu silmistä, alkoi meno näyttämään jo ihan toiselta. Ori ihan oikeasti kantoi itseään todella hyvin ja käytti selkäänsä niin kuin oikean kisaratsun kuuluikin. Rennonletkeä meno kruunautui pärskähtelyillä, jotka kaikuivat pitkin maneesia. Kokeilin hieman pienennellä ja suurennella ympyrää, ja totesin joka muutoksen jälkeen, että Mestiikki kuunteli tarkkaavaisesti kaikkia pyyntöjäni. Minun ei tarvinnut missään vaiheessa olla toppuuttelemassa suomenhevosta tai patistella sitä eteenpäin kohtuuttomasti. Käännöksetkin sujuivat sulassa yhteisymmärryksessä orin pysähtyessä aina kuuliaisesti paikoilleen ja odottaessaan minua luokseen. Olikohan tässä hevosessa yhtään mitään vikaa?

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana yaren
”Olethan varma, etten putoa täältä?” pääsi väkisinkin suustani kavuttuani juuri Mestiikin selkään toistamiseen tällä viikolla. Ainut ero tässä oli vain se, että olimme lähdössä maastoon. Ilman satulaa. ”No olethan sinä jo nähnyt, minkälainen nallekarhu se oikein on!” VP huudahti minulle takaisin oman ratsunsa Namiskan selästä. Olin kuulemma työskennellyt Mestiikin kanssa niin hienosti, että pieni irtiotto arjesta oli ihan paikallaan ja tällä kertaa se tapahtuisi maastoreissun muodossa. Minä en kuitenkaan edelleenkään ollut ihan täysin vakuuttunut tästä ideasta, itselläni kun oli hiukan huonoja kokemuksia siitä, miten lampaan tavoin käyskentelevät mussukat muuttuivat maastossa varsinaisiksi villisioiksi… Tämän vertauskuvan tosin ääneen sanottuani, pudotin melkein VP:n orinsa selästä, niin kovaa hän käkätti.

Myönnettävä se oli, hyvinhän tämä sujui! Mestiikki oli täysin rauhallinen oma itsensä, eikä tuntunut kyttäilevän yhtään, vaikka matkan varrelle mahtui tuulessa lepattavia pyöröpaalin muoveja ja tien yli juokseva kissa. Ja mikäs talvisäällä olikaan sen mukavampaa kuin istua lämpimän hevosen paljaassa selässä. Varsinkin, kun Mestiikkikään ei ollut ihan ruipelo tapaus, vaan siellä ihan oikeasti tuntui siltä, että kyydissä jopa pysyisi. Otimme pienen ravipätkän metsän siimeksessä ja silläkin hetkellä sain vain nautiskella siitä, että allani kulkeva ratsu pysyi käsissä ja askeleet olivat pehmeät. Rauhaisat ajatukseni loppuivat kuitenkin seinään, kun näin VP:n katsahtavan minuun todella ilkikuriseen sävyyn ja kannustaessa Namiskan laukkaan. Mestiikki ei paljon minun lupaani odotellut, vaan teki samoin kuin kaverinsa ja pian huomasin minäkin jo laukkaavani.

Loppukäyntien aikana säksätin VP:lle minkä kerkesin, mutta nainen ratsasti vain tyynen rauhallisesti ja nauroi minulle räkäisesti päin naamaa. ”Hyvä ihme, siellähän sinä edelleenkin istut yhtenä kappaleena, etkä edes meinannut pudota! Nainen, nyt hiljaa”, hän sai sanotuksi kaiken sen naurun lomasta ja sai lopulta minutkin mukaan ilakointiin. Niin, Mestiikki oli osoittanut jälleen kerran sen, että olin enemmän kuin tyytyväinen siihen, että olin tullut Vähäpeltoon auttamaan VP:tä. Kyllä tällä orilla aivan varmasti tulisi voitto kotiin parin päivän päästä siintävistä kisoista!

Kouluvalmennus, valmentajana Hapero
Valmennuspäivä Vähäpellossa alkoi kouluratsastuksen parissa. Kentälle saapui heti aamutuimaan VP kymmenvuotiaalla, suht tuoreella suomenhevoshankinnallaan Mestiikillä. Musta ori oli aloitellut kilpauraansa onnistuneesti ja tänään haluttaisiin hakea varmuutta ratojen suorittamiseen ja erityisesti hallittuihin siirtymiin. Mestiikillä tuntui olevan hyvä päivä ja se oli jo alkuverryttelyssä erinomaisesti kuulolla ja liikkui rehellisesti eteenpäin. Alkuverkassa sai ruoskia lähinnä ratsastajaa, joka tuppasi jäädä selässä vähän laiskan ja velton oloiseksi, vaikka ratsu teki parhaansa! Verkka tehtiin kisanomaisesti enkä juuri siihen puuttunut - hyvältä se tosin näytti, kun molemmat tekivät tosissaan töitä. Eniten pisti silmään, miten vähän VP ratsasti käyntiä: helposti sitä ajatteli, että hevonen täytyy virittää kunnolla vauhtiin, mutta koska Mestiikki liikkuu luonnostaan hyvin eteen, olisi hyvä keskittyä myös käyntiin - varsinkin kun se orille tuntui olevan haastavin osuus. Olin valinnut "esitettäväksi" ohjelmaksi Helppo A:0 2009 -ohjelman, jonka ratsukko sai alkuunsa esittää ja sitten ryhtyisimme työstämään sen haastavia osuuksia. Mestiikki oli hyvin kuulolla koko radan ajan ja VP ratsasti sitä täsmällisesti pisteissä. Haastetta tuottivat känytiosuus ja täyskäännökset takaosalla ja laukkojen välissä oleva ravipätkä, jossa Mestiikki oli kiireinen eikä ratsastaja saanut sitä täysin avuille. Siirtymät näyttivät tänään ihan hyviltä, joskin paranisivat kunhan ratsastaja olisi entistä tarkempi myötäämisen kanssa. Täyskäännösten kohdalla ongelma oli lähinnä toistojen puutteessa, sillä kun niitä vähän aikaa väännettiin, alkoi homma sujua. Mestiikki tuntuu tekevän mitä vain, kunhan se selkeästi tietää, mitä siltä halutaan!

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen