Vähäpelto

Hurppura

KRJ-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*, Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize

k. 22.06.2017 - Suo lempeä ilta, yö rauhaisa suo, ja tähtien silta yön ylitse luo.


Rekisterinumero VH16-018-2399
Syntymäaika, ikä 05.11.2015, 18-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriPunarautias, 157cm
Maahantuoja NinniH. (VRL-05766)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 120cm, CIC1, Vaativa

15.02.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 99.5p. KRJ-II
28.02.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 105p. ERJ-I
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 80,000% Palladiun Prize
05.03.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
25.03.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. KERJ-I
25.04.2017 Kouluratsastusjaoksen uusintatilaisuus 102p. KRJ-I
20.06.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 105p. SLA-I*

Hurppura on hevosia, joiden elämässä olen ollut kiinni ensihetkistä saakka. Kovan elämänalun saanut Hurppura on orpovarsa, joka menetti heti ensimmäisinä elinminuutteinaan emänsä. Luojalle kiitos kuvankaunis tammavarsa löysi itselleen melko nopeasti keinoemän Vähäpellosta, joka otti varsan alleen sen enempää kyselemättä. Hurppuran kasvamista katsottuani ihastuin ja kiinnyin tammavarsaan päivä päivemmältä enemmän, jonka myötä aloin harkitsemaan tammavarsan ostoa tosissani - olihan Hurppuran kasvattaja sanonut jo hyvin alkuvaiheissa, että hän myisi varsan, mikäli sille löytyisi pitkäaikainen ja hyvä koti. Kun Hurppura oli reilun puolen vuoden ikäinen ja sen vieroittaminen keinoemästä Hopeasoinnusta alkoi olla ajankohtainen asia, toin ostohaluni ilmi myös tamman kasvattajalle joka antoi pelkästään vihreää valoa. Päästyämme hinnasta sopuun teimme Hurppurasta kauppakirjat, ja niin Hurppura sai jatkaa elämäänsä tutussa ympäristössä, jossa sillä oli ympärillään monta ikäistä toveria sekä rakastava ja huolehtiva henkilökunta.

Pohjimmiltaan Hurppura on kiltti ja seurankipeä hevonen, joka tykkää puuhastella ihmisen kanssa sekä maasta että ratsain. Joinakin päivinä se on kuitenkin aavistuksen tammamainen, ja se saattaa lajitovereiden lisäksi vingahdella ihmisille esimerkiksi silloin, kun sen turpaa koskettaa. Vaikka ihminen saattaa pelästyä Hurppuran tammamaista vinkumista, se ei tarkoita tai tee mitään pahaa - korkeintaan nakkaa niskojaan ja heilauttaa häntäänsä, mutta tulee pian takaisin ihmisen luokse odottamaan silittämisen jatkumista.

Harjatessa Hurppura seisoo käytävällä sekä karsinassa paikoillaan ja nauttii saamastaan huomiosta alahuulen roikkuessa lähes tulkoon etupolvien tasolla. Joskus Hurppura saattaa herätä tähän päivään tutkimaan hoitajansa taskuja namien toivossa, mutta mikäli nameja ei tipu, se vaipuu uudelleen hyvin nopeasti horrokseen. Satuloidessa Hurppura pysyy hyvin paikoillaan, mutta käytävällä suitsiessa tamman riimu kannattaa jättää kaulalle, sillä tammalla on toisinaan armoton kiire lähteä töihin, eikä suitsien laitosta tule tällöin mitään. Karsinassa suitsiessa tamma on rauhallisempi, ja siellä sen voi suitsia huoletta ilman riimuvarmistusta. Kengittäessä Hurppura on hyvin samanlainen, kuin muissa hoitotoimenpiteissä - se tököttää paikallaan kuin tatti, ja antaa kengittää ilman suurempia kommervenkkeja. Eläinlääkärin piikitystä vaativiin hoitotoimenpiteisiin Hurppura kannattaa rauhoittaa suun kautta laitettavalla raudoitteella, sillä tamma on piikkikammoinen ja tekee lähes mitä vain estääkseen piikin laiton. Erään eläinlääkärin sanoin; mielummin alusta asti rauhallinen ja rento hevonen, kun vauhkoontunut hevonen ja litistynyt eläinlääkäri ja hevosenomistaja.

Ratsastaessa Hurppura on oikea kultakimpale, sillä sen kanssa pystyy treenaamaan ratsastuksen kolmea päälajia tavoitteellisesti. Hurppura on ratsastuksellisesti osaava ja yhteistyöhaluinen, jonka lisäksi sillä on äärettömän hyvä kestävyys. Tammalla on mukavat liikkeet istua, eikä se vaadi ratsastajaltaan kovinkaan paljon sillä se on kuuliainen avuille, ja tekee juuri sitä, mitä ratsastaja toivoo. Hurppura on kuitenkin herkkä hevonen, eikä se esimerkiksi siedä kovaa kättä tai puristavia jalkoja - tällaisella ratsastajalla yhteistyöhalukkuus katoaa alta aikayksikön ja se saattaa lyödä totaalisen stopin koko ratsastukselle. Kouluratsastuksessa Hurppura on tasainen, ja se hakeutuu helposti itse kevyelle kuolaintuntumalle. Hurppuran lempitehtäviä lienee sivuttaisliikkeitä sisältävät tehtävät, niissä tamma esittää tasaista ja vahvaa suorittamista. Este- ja kenttäratsastuksessa Hurppurasta virittyy aavistuksen kuumempi hevonen, joka vaatii jo ratsastajaltaan enemmän: Hypättäessä se tarvitsee sen rohkeudesta huolimatta varman ratsastajan, joka kuitenkin pysyy hevosen selässä rauhallisena ja selkeänä. Suomenhevoseksi Hurppura hyppää erittäin hyvällä tekniikalla aina 120cm tasolle asti, jolloin tamman hyppykapasiteetti ratatasolla on vielä hyvällä tasolla. Hurppura on varma ja rehellinen hyppääjä silloin, kun ratsastaja tietää mitä se tekee - niinä hetkinä kun ratsastaja esimerkiksi tuo tahallisesti hevosen liian pohjaan, on saldona yleensä nopeasti tapahtuneen kieltäytymisen johdosta satulasta suistunut ratsastaja. Maastossa hevonen kulkee aina matkaavoittavin askelein korvat höröllä, ja seuraa uteliaana vaihtuvia maisemia. Maastoillessa Hurppuraa voi käyttää esimerkiksi nuorten hevosen vetohevosena, sillä vielä tänäpäivänäkään ei ole tullut mitään sellaista vastaan, että Hurppura olisi pelästynyt jotakin tai kieltäytynyt etenemästä jonkin kammottavan asian tullessa vastaan.

Hurppura on opetetettu ajolle jo yksivuotiaana, ja sitä on ajettu siitä asti säännöllisesti. Vähäpeltoon saapuessa Hurppuran ajo muuttui hiljalleen rennosta sunnuntaiajelusta kohti valjakkoajoa, ja tamma on ottanut uudet opit varsin hyvin vastaan. Se on kevyt ja energinen ajaa, ja tamma kantaa itseään myös kärryjen edessä hyvässä ryhdissä. Kouluajossa Hurppura saattaa toisinaan olla jopa aavistuksen vetelä, mutta tarkkuus- ja kestävyysajon tuoma vauhti ja vaaralliset tilanteet ovat toisinaan viedä koko tamman mukanaan. Hurppura onkin turvallinen valjakkohevonen, joka sopii luotettavuutensa vuoksi myös kokemattomimmille ohjastajille.

i. Tuppura
evm, punarautias, 157cm
ii. Nastapio
evm, punarautias, 158cm
iii. Lokatapio
evm, punarautias, 158cm
iie. Nassi
evm, punarautias, 156cm
ie. Uushopea
evm, hopeanruunikko, 157cm
iei. Koruton
evm, ruunikko, 158cm
iee. Uusarvo
evm, hopeanruunikko, 157cm
e. Seesteri
evm, tummanpunarautias, 154cm
ei. Kestohoopo
evm, ruunikko, 157cm
eii. Hulttiopoika
evm, ruunikko, 159cm
eie. Kassialma
evm, tummanpunarautias, 154cm
ee. Tilkkuhööri
evm, tummanpunarautias, 154cm
eei. Juonikas
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
eee. Tilpehööri
evm, tummanpunarautias, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Tuumas 14.11.2016 Tervanokka
tamma Vähäpellon Jääsuklaa 27.11.2016 Järämä
tamma Vähäpellon Halitar 02.12.2016 Peetsi
tamma Vähäpellon Haltija 06.12.2016 Westeri
tamma Vähäpellon Hallava 02.01.2017 Mestiikki

i. Tuppura on yleispainotteinen, ratsukantakirjattu suomenhevosori joka on niittänyt mainetta eritoten este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Punarautias ori on valloittanut jo pelkällä ulkonäöllään monen monta suomenhevosia seuraavaa ihmistä, sillä sen vaaleat, pitkät jouhet tuovat orin ulkonäköön kivan lisän vaaleiden sukkien ja piirron lisäksi. Tuppura on rakenteeltaan hyvät leimat ja tyypit omaava ori, jolla on sopusuhtainen runko, vahva ylälinja sekä melko lyhyt selkä. Jalka-asennot orilla ovat hyvänpuoleiset, joskin etusääret ovat aavistuksen supistuneet. Vaikka ori on terävän hyppytyylin, vahvan laukan ja rohkean luonteen vuoksi painoittunut enemmän este- ja kenttäratsastukseen, ei se jätä kylmäksi koulu- ja valjakkoradoillakaan. Positiivisen luonteen omaava ori on oikea työmyyrä, joka rakastaa kaikenlaista työntekoa - sen kanssa ei siis turhia tarvitse jännittää, että kaviot liimautuisivat kiinni kentän pohjaan tai hevonen pukittelisi protestiksi ratsastajalle. II-palkinnolle kantakirjattua oria on käytetty melko säästeliäästi jalostukseen, mutta sen tiedetään periyttäneen varsin hyväluonteisia, kestävä rakenteisia varsoja.

ii. Nastapio on oikea suvun mustalammas, sillä ravisuvusta periytyvä ori on eksynyt raviratojen sijaan ratsujen maailmaan. Periytymisestään huolimatta Nastapio edustaa perinteistä suomenhevosratsua, sillä orilla on pyöreä ja kompakti rakenne, hyvät jalka-asennot ja ratsulle tyypilliset tahdikkaat, ilmavat liikkeet. Nuorempana ajolle opetettu ori on kilpaillut nuoruusvuotensa kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajan tyttären kasvaessa poneista ulos, Nastapiolla alettiin treenaamaan myös rataesteiden parissa. Varsin hyvän ratsastettavuuden ja simppelin luonteen omaavasta orista kuoriutui hiljalleen oikea haka este- ja kenttäratsastuksen pariin, sillä orilla oli ilmavan ja terävän hyppytyylin lisäksi melko hyvä ja varovainen tekniikka. Vanhoilla päivillään ori kilpailikin Vaativa B tasolla kouluratsastuksessa ammattiratsastajan kanssa, jonka lisäksi se kilpaili avoimia 120cm ja yhden tähden kenttäluokkia nuoren juniorin kanssa. Juoksija- ja ratsukantakirjaan I-palkittua oria käytettiin melko paljon jalostukseen, joskin valtaosa varsoista on päätynyt ratsupuolelle. Nastapion tiedetään periyttäneen jälkeläisille hyvän luonteen lisäksi kapasiteettia lajiin kuin lajiin.

ie. Uushopea edustaa vanhanajan sukulinjaa, joka on lähes kadonnut suomenhevosten suvuista. Varsin kompaktin rakenteen omaava tamma oli upea ilmestys jo pelkästään hopeanruunikon värinsä vuoksi, mutta kuulopuheiden mukaan tamman luonne on ollut vielä tärkeämmässä roolissa sen fanijoukon keskuudessa. Uushopean kuvaillaan olleen varsin simppeli, ihmisrakas hevonen, jonka kanssa pystyi harrastamaan monipuolisesti niin ratsain kuin ajaen, jonka lisäksi tamma kyyditsi kylän lapsia muun muassa rekiajeluiden muodossa. Mikään kilparatojen konkari tamma ei ollut, mutta sitä käytettiin toisinaan valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa tamma palkittiin usein näyttelyn parhaana hevosena ja/tai tammana. Hyvän luonteen, rakenteen sekä erikoisen sukulinjan vuoksi Uushopeaa käytettiin muutaman varsan verran jalostukseen. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on tammaa ja yksi ori. Jälkeläisiä yhdistää helppo käsiteltävyys sekä hyvä rakenne jonka lisäksi orijälkeläinen on pärjännyt upeasti myös kansallisilla kilparadoilla. Uushopea lopetettiin vuonna 2003 26-vuoden ikäisenä vanhuuden tuomiin vaivoihin.

e. Seesteri on tummanpunarautias, 154cm korkea suomenhevostamma jonka kilpaura loppui oikeastaan ennen, kuin se ehti edes alkaa. Kasvattajaltaan kolmen kuukauden ikäisenä maitovarsana ostettu tammavarsa vaikutti nuorena varsin potentiaaliselta kilpahevoselta, jonka vuoksi hevonen päätyi ammattilaisen omistukseen. Herkän, mutta siitä huolimatta melkon mutkattoman luonteen omaavaa tammaa rakennettiin kaikella rakkaudella kohti ikäluokka- ja kasvattajakilpailuita, joissa tamma menestyikin upeasti. 3-vuotiaana Seesteri palkittiin parhaimmilla rakennepisteillä, kun taas neljävuotiaana tasapainoa saatuaan tamma palkittiin parhaana askellajihevosena ja tilaisuuden toiseksi parhaana estehevosena. Kasvattajakilpailuissa tamma osallistui kouluratsastukseen, jossa se voitti lähes kolmen prosenttiyksikön erolla toiseksi tulleen. Upean alku-uran tehnyt tamma myytiin isolla rahalla amatööriratsastajalle siitosleasingsopimuksella, joka myöhemmin koitui tamman kohtaloksi. Varsinainen kantoaika sujui moitteetta, mutta synnytyksessä tapahtui kaikkien tammanomistajien suurin pelko - erinäisten komplikaatioiden myötä Seesteri menehtyi, ja kuvankaunis tammavarsa jäi orpovarsaksi.

ei. Kestohoopo on ruunikko suomenhevosori, jonka tietää oletettavasti kaikki sellaiset ihmiset, jotka seuraavat suomenhevosten menestymistä. Kestohoopo oli nuorena oripoikana varsinainen kuivanmaan orava, eikä se pärjännyt ikäluokkakilpailuissa nimeksikään. Orilta tuntui puuttuvan kaikista askellajeista tahti ja irtonaisuus, jonka lisäksi sen tasapaino tuntui olevan luokattoman huono. 6-vuotiaana ori kuitenkin löysi hiljalleen itsestään puuttuvia palasia ja se kasvatti nopeaan tahtiin puuttuvan lihasmassan. Lihasmassaa saatuaan sen liikkeet sekä tasapaino parani huomattavasti ja kasvattaja halusi ilmoittaa orin kasvattajakilpailuun. Kesän ahkeran treenaamisen myötä Kestohoopo teki jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa - se nimittäin sijoittui estekokeessa toiseksi erittäin siistillä ja tasapainoisella radalla! Kasvattajakilpailu tuntui olevan vasta lastenleikkiä, sillä vuosien myötä ori on nähty kansallisilla radoilla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa jonka lisäksi ori on osallistunut jokaisessa lajissa mestaruustaistoihin saaden kolme mitalia kenttäratsastuksesta. Ratsukantakirjaan II-palkittua suomenhevosoria on käytetty melko runsaasti jalostukseen sen kompaktin rakenteen sekä hieman erikoisemman suvun vuoksi. Kestohoopon jälkeläisiä yhdistää erinomainen laatu, joka on vienyt jälkeläiset useamman lajin pariin.

ee. Tilkkuhööri on hyvin tavanomainen suomenhevostamma, jonka suurin elämäntehtävä on ollut suorittaa hyvän ystävän ja harrastehevosen virkaa. Osittain ravisuvusta periytyvä tamma on rakenteeltaan varsin korrekti; sillä on selkeiden leimojen lisäksi vahva ylälinja, sopusuhtainen ja pyöreä runko sekä melko hyväasentoiset jalat. Ryhdikkäällä tammalla on lennokkaat ja ilmavat liikkeet, joita sen tiedetään periyttäneen molemmille tammajälkeläisilleenkin. Herkän ja melko kuuman luonteen omaavan tamman kanssa käytiin epäsäännöllisen säännöllisesti erinäisissä valmennuksissa, joiden kautta tamma tuli tutuksi ammattilaisille ja sen myötä sen molemmat jälkeläiset saatiin myytyä ammattilaisille aktiivikäyttöön. Vaikka Tilkkuhööri ei ole itse kilpaillut minkään lajin parissa kyläkisoja poislukien, on kivan rakenteen ja hyvän liikemekanismin omaavaa tammaa on käytetty satunnaisesti valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa se on pärjännyt upeasti saaden kerta toisensa jälkeen I-palkintoja. Tänään Tilkkuhööri viettää leppoisaa eläkeläishevosen virkaa 26-vuoden ikäisenä pienessä laumassa pitkiä aikoja tarhaten sekä muutamia kertoja viikossa maastoillen.

KRJ-koulukilpailut, 44 sijoitusta

03.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
07.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
07.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 1/40
08.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 1/40
10.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 6/40
12.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 3/40
16.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
04.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 5/40
04.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 6/40
05.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 2/40
06.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 2/40
07.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 5/40
10.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 2/40
23.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/40
24.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/40
25.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/40
26.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/40
04.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 5/40
10.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 4/40
21.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 3/40
22.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
24.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40

25.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
12.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 2/40
13.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 3/40
15.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 5/40
18.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 2/40
20.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 4/40
20.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 1/40
02.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/40
03.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 1/40
05.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/40
06.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/40
10.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/40
06.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 04/30
02.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 04/40
03.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 02/40
04.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 03/40
06.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 01/40
10.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 04/40
13.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 04/30
16.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 03/30
20.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 04/30
07.12.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40ERJ-estekilpailut, 45 sijoitusta

02.11.2016 Hortensia, 110cm, 03/28
05.11.2016 Hortensia, 110cm, 04/28
06.11.2016 Hortensia, 110cm, 01/28
13.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 03/18
16.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 01/18
17.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 02/18
18.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 02/18
19.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 04/18
20.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 01/18
11.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 4/30
18.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 1/30
20.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 4/30
30.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 5/30
18.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 3/30
19.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 5/30
01.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
17.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
21.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/13
16.12.2016 Metsovaara, 120cm, 2/30
19.12.2016 Metsovaara, 120cm, 5/30
11.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 3/30
15.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 5/30
16.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 3/30

17.12.2016 Romilly, 110cm, 2/50
18.12.2016 Romilly, 110cm, 4/50
21.12.2016 Romilly, 110cm, 5/50
24.12.2016 Romilly, 120cm, 4/49
19.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 5/30
25.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
25.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
26.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/13
09.12.2016 Ventos, 110cm, 4/30
06.12.2016 Romilly, 120cm, 04/34
07.12.2016 Romilly, 110cm, 04/47
08.12.2016 Romilly, 120cm, 05/34
10.12.2016 Romilly, 120cm, 03/34
18.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 5/30
19.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 2/30
24.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/29
25.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 4/29
12.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 4/30
13.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 4/30
14.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 5/30
15.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 5/30
17.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 4/30KERJ-kenttäkilpailut, 44 sijoitusta

06.11.2016 Hortensia, CIC1, 05/30
09.11.2016 Hortensia, CIC1, 03/30
13.11.2016 Hortensia, CIC1, 03/30
22.11.2016 Hortensia, CIC1, 05/30
24.11.2016 Hortensia, CIC1, 03/30
28.11.2016 Hortensia, CIC1, 04/30
01.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
08.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
12.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
14.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
11.12.2016 Ros Cirein, CIC1, 2/30
21.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/22
27.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/22
11.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 5/37
12.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 4/37
14.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 4/37
20.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 2/37
29.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 4/37
24.12.2016 Tuiskula, CIC1, 4/24
21.12.2016 Kevolehto, CIC1, 5/31
01.01.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 1/39
07.01.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 5/39

05.01.2017 Littleness, CIC1, 3/30
17.01.2017 Tuiskula, CIC1, 4/30
20.01.2017 Tuiskula, CIC1, 2/30
05.01.2017 Turmeltaja, CIC1, 5/30
07.01.2017 Turmeltaja, CIC1, 5/30
09.01.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
10.01.2017 Turmeltaja, CIC1, 4/30
01.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/17
02.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
10.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/17
11.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
15.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
17.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
19.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
06.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
16.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
03.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
10.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
15.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
19.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
21.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
26.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

03.11.2016 Fiktio, Noviisi yhdistetty, 4/18
27.11.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 05/42
03.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
12.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
15.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
19.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
20.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
21.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
24.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
26.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
05.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
07.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
13.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
20.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
02.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 1/50
07.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 5/40
08.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 5/40
25.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/27
26.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 04/24
26.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 05/27

27.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/27
28.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/24
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
30.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
01.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/10
04.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/11
05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/11
08.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/11
10.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/11
11.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 01/22
12.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/22
14.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
17.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
19.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/22
19.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 01/22
11.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 4/26
18.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 1/26
27.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
29.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 2/20
27.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 4/20VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.12.2016 Hortensia, Vaativa yhdistetty, 1/13


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Istuessani tallitoimistossa aamukahvilla tallityöntekijöiden kanssa, iloisen puheensorinan pysäytti puhelimeni soittoääni. Puhelu oli peräisin hyvältä tutultani, jonka tamma oli viimeisillään kantavana - vastasin siis puheluun varsin iloisesti, sillä odotin varsauutisia kuin kuuta nousevaa. Hetken juteltuani ilmeeni vakavoitui ja yritin lohduttaa puhelimen toisessa päässä itkevää ystävääni vaikka en täysin ymmärtänyt, mistä nyt oli kyse. Hänen kerättyään tovin itseään hän kysyi, olisiko minulla tarjota orvoksi jääneelle varsalle keinoemää, sillä tämän oikea emä oli menehtynyt synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Ensin pääni löi pitkään tyhjää, mutta sitten keksin, että juuri omasta varsastaan vieroitettu Sointu olisi vielä maidossa ja sen rehellinen ja ystävällinen luonne olisi juuri sitä, mitä keinoemältä vaadittiin. Pienen järjestelyn tuloksena istuin melko pian hevosautossa, sillä olin lupautunut kokeilemaan, ottaisiko Sointu orpovarsan hellään huomaansa. Ystävän tallipihalle parkkeerattuani hommat lähti kulkemaan omalla painollaan - Sointu otettiin rekan kyydistä pois, ja kaksikko tutustutettiin toisiinsa varovasti. Hurppura tuntui olevan niin kovasti vailla turvaa nelijalkaisesta, että se syöksyi oitis Soinnun luokse joka otti pienen ja kauniin tammavarsan melko avosylin vastaan. Noin tunnin kuluttua kaksikko seisoi karsinassa kuin oikea emä ja tytär; Sointu söi tyytyväisen oloisesti sille tarjottua heinää sillä välin, kun Hurppura löysi ihmisen pienellä avustuksella varaemänsä maitobaarille. Koska tilanne haluttiin rauhoittaa, jäimme Hurppuran kasvattajan kanssa vielä toviksi talliin seuraamaan tilannetta ja päädyimme siihen tulokseen, että Sointu jäisi Hurppuran tueksi muutamiksi päiviksi jotta voidaan olla varmoja siitä, että Sointu huolii tammavarsan omakseen ja varsa ehtii vahvistumaan tulevaa kuljetusta varten.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Soinnun ja Hurppuran yhteiselo on lähtenyt varsin mallikkaasti käyntiin; Sointu on huolehtinut alkumetreistä asti Hurppurasta kuin omasta varsastaan, ja Hurppura on vahvistunut muutaman päivän aikana hurjasti. Koska tilanne oli sekä minulle että Hurppuran kasvattajalle melko uusi, konsultoimme tilanteesta myös eläinlääkäriä joka kävi aikaisemmin tänään tarkistamassa sekä keinoemän että varsan yleiskunnon. Eläinlääkäri antoi vihreää valoa, sillä hänen mukaan molempien hevosten yleiskunto oli hyvä, ja varsalle oltiin saatu siirrettyä heti ensimmäisenä elinpäivänä muun muassa plasman kautta elintärkeät vasta-aineet. Koska hevosten yleiskunto oli hyvä, ajoin tänään varsan synnyinkotiin rekalla jotta voisin hakea tamman ja varsan emälle tuttuun ympäristöön, jossa paikalla on jatkuvasti osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta sekä varsalle parempi kasvuympäristö tulevaisuutta ajatellen. Vajaan tunnin mittainen ajomatka Vähäpeltoon sujui varsin mallikkaasti, vaikka Hurppura tuntui olevan matkasta aavistuksen väsynyt. Tästä syystä kaksikko pääsi Soinnun vanhaan karsinaan, joka tarjosi tammoille oman rauhan, mutta kuitenkin näköyhteyden muihin hevosiin. Karsinaan päästyä Hurppura painui välittömästi keinoemänsä maitobaarille, jonka jälkeen se kellahti puhtaalle olkipatjalle vetämään nokosia. Kuten yksi tallityöntekijöistämme sanoi kaksikon nähtyään, “Sointu vaikuttaa tällä hetkellä varsin onnelliselta. Jos ei tietäisi, voisi hyvin väittää, että varsa on sen oma - niin suurella rakkaudella se sitä hoitaa ja vahtii.” Vielä illalla viimeiseksi kävin moikkaamassa kaksikkoa ennen tallilta lähtöäni, sillä halusin varmistaa että varsinkin varsan yleiskunto on edelleen hyvä - halusin nähdä, että se on pirteä, ja että se syö ja kakkaa.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Aamu-auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta hymähdin, ja kiristin satulavyön tallin pihassa. Ponnistaessani Hurppuran selkään sen korvat liikkuivat, mutta tamma pysyi hienosti paikallaan. Taputin sitä kaulalle, jonka jälkeen annoin sille pohjeavut antaakseni sille luvan lähteä liikkeelle. Teimme alkukäynnit tällä kertaa maastossa, sillä halusin käydä tamman kanssa pitkästä aikaa maastossa ja samalla pääsimme nauttimaan ihanasta kesäsäästä - ja kyllä kannatti, sillä reilun puolentunnin jälkeen tallille takaisin tullessa allani oli energinen ja hyväntuulinen hevonen! Kentällä keräsin ohjat käteen ja lähdin työstämään tammaa niin sanotulla salmiakkikuviolla, jonka jokaiseen kärkeen kokosin hevosta ja tein muutaman askeleen takaosakäännöstä ottaakseni uuden suunnan kuviosta. Takaosakäännösaskeleiden jälkeen työnsin kättä hieman eteen, ja pyysin tammaa kohti keskikäyntiä ja taas kuvion kärkeä kohden kokosin hevosta toistaakseni tehtävän. Hurppura oli tänään mukavan kuuliainen ja pääsin kehumaan sitä erityisesti takaosakäännöksen askeleista, sillä tamma polki sisätakajalalla tehokkaasti. Hetken tässä tehtävässä työskenneltyäni siirsin Hurppuran raviin ja lähdin taivuttelemaan sitä erilaisilla suorilla ja kaarevilla urilla, jotta sain ratsastettua hevosen kahden pohkeen ja kahden ohjan väliin. Hurppura eteni mukavasti ja se oli kevyt kädelle, mutta vasempaan kierrokseen hevonen ei taipunut yhtä rehellisesti kuin oikeaan. Siksipä jumppasin hevosta erityisesti oikeasta kyljestä, ja noin kymmenen minuutin kuluttua Hurppura alkoi vertymään ja antamaan periksi. Siirsin hevosen käyntiin ja tarjosin sille hetkeksi vapaat ohjat.

Välikäyntien jälkeen lähdin työstämään hevosta laukassa, jossa tein sen kanssa ensin ympyrällä myötä- ja vasta-asetusten lisäksi siirtymiä kootun ja keskilaukan välillä. Hurppura kokosi itseään yllättävän hyvin ja pääsin jopa sellaiseen fiilikseen, että vain vatsalihaksia puristamalla sain tamman kokoamaan itseään - nämä ovat näitä ratsastuksen iloja, joista jaksaa olla onnellinen monen monta päivää! Jatkoin vielä laukan työstämistä pienellä radanpätkällä, joka on tuttu helppo a tason radoista. Ratsastin pitkän sivun myötälaukassa, ennen lyhyen sivun kulmaa ratsastin täyskaarron ja pitkän sivun puoleen väliin palatessani lähdin ratsastamaan puoliympyrää vastalaukassa toisen pitkän sivun keskipistettä kohden. Vastakkaiselle pitkälle sivulle päästyäni tehtävänä oli vielä ratsastaa muutama askel vastalaukkaa, jonka jälkeen siirsin hevosen raviin ja lähdin toistamaan tehtävää alusta. Teimme tätä tehtävää Hurppuran kanssa melko kootussa, mutta kuitenkin hyvin aktiivisessa laukassa ja jopa vähän yllätyin, miten tasapainoisesti se jaksoi polkea vastalaukkaa. En oikeastaan selkään edes huomannut eroa myötä- ja vastalaukan välillä, sillä tamma ei esimerkiksi valunut pitkäksi vaan pysyi juuri asettamassani muodossa. Muutamien ensimmäisten toistojen aikana täysikaarto oli hieman livetä raiteiltaan, sillä tamma puski hieman ulkoapuja vasten, mutta korjatessani apujani hevoselle selkeämmiksi Hurppura suoristui, eikä enää punkenut ratsastettavalta uralta pois. Onnistuneiden harjoitusten jälkeen siirsin hevosen uudelleen käyntiin ja annoin sen tasoittaa hengityksen vapain ohjin.

Vielä loppuun halusin työskennellä hieman ravissa, jossa Hurppura tuntui etenevän tehokkaan laukkaharjoituksen jäljiltä todella suuriliikkeisesti ja jos koskaan niin nyt takajalat rungon alla. Ja jos laukassa pääsin jo ratsastuksen parhaimpiin fiiliksiin, en tiedä mitä ravi minulle tarjosi - ravin aikana nimittäin pääsin vain nauttimaan tamman liikkeeistä, sillä sitä ei tarvinnut korjata juuri ollenkaan missään vaiheessa. Kuten tallitytöillekin ratsastuksen päätteeksi sanoin, niin "loppuun pääsin fiilistelemään oikealla potkukelkka-meiningillä, sillä aina, kun pyysin jotain, Hurppura suoritti tehtävää niin kauan, että toin sen eteen uuden tehtävän. Ihan mieletöntä, tällaisia onnistumisia lisää!"

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen