Vähäpelto

Havuhattara

KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Quality


Rekisterinumero VH17-018-0496
Syntymäaika, ikä 05.01.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriVaaleanpunarautias, 154cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 120cm, CIC1, Vaativa

30.03.2017 Ratsuhevosten laatuarvostelu 65,556 %, Quality
06.05.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
25.07.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 101p. KERJ-I
30.07.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 103p. ERJ-I
15.10.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. KRJ-I
31.10.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 104,5p. VVJ-I
20.12.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 100p. SLA-I

Havuhattara on ystävällinen ja ihmisrakas tamma, joka rakastaa rapsutteluhetkiä ja kaikenlaista huomiota. Rauhallinen ja sympaattinen suomenhevonen tarjoaa kuitenkin ratsuna melkoisen elämyksen reippautensa ja herkkyytensä puolesta - liinakko taitaa koulupuolen liikkeet aina vaativaan B:hen asti moitteettomasti, eikä taitoa tai kapasiteettia puutu este- tai valjakkopuolellakaan.

Hattara on varmasti yksi maailman mukavimmista hoidokeista. Tamma on utelias ja seurallinen, mutta ei kuitenkaan liiaksi asti; hoitaja saa rauhassa hoitaa hommansa Hattaran seuraillessa toimia tyynesti. Liinakon voi huoletta pitää karsinassa irti, se ei häviä paikalta vaikka ovi olisi selällään, kunhan sillä on mukava ihminen seurana, joka muistaa rapsutella ja paijata aina välillä. Korvistaan Hattara on hieman arka, joten pään harjaus ja suitsiminen kannattaa suorittaa nopeasti mutta pehmein ottein. Muutoin Hattara on mutkaton varustettava, eikä erikoisemmatkaan tilanteet kuten eläinlääkärin tai kengittäjän käynnit saa lempeän tamman mieltä synkistymään. Taluttaessa Hattara kulkee rauhassa sinne minne taluttaja ohjaa, lähes aina pitkällä ja löysällä narulla. Sillä ei koskaan ole kiire mihinkään, vaikka kesäisin toki vihreä aiheuttaakin pieniä houkutushetkiä.

Hattara on erittäin mukava ja toimiva ratsu. Se liikkuu luonnostaan hyvin takaa eteen, ja se on helppo ratsastaa peräänantoon, mikäli taitoa löytyy edes hieman. Toki tämänkin raudikon kanssa tarvitaan kunnollista ratsastusta, jos siitä mielii saada perustoimivuutta enempää irti - Hattara painuu melko helposti kuolaimen alle, jos sen kanssa jää vain matkustelemaan eikä muista ratsastaa jokaista askelta. Tamma on kevyt kädelle ja jalalle, ja se on erittäin herkkä istunnalle. Tästä johtuen ristiriitaiset tai vahinkoheilahdukset aiheuttavat nöyrälle ja yritteliäälle raudikolle päänvaivaa, kun se yrittää toteuttaa ratsastajansa pyyntöjä parhaan mukaan. Hämmentyessään Hattara jännittyy herkästi, jolloin sen liikkeistä häviää jousto ja laajuus. Esteillä Hattara on energinen ja rohkea. Se vaatii tarkkaa ratsastusta lähestymisissä, mutta muutoin tamma on hyvin omatoiminen ja tietää-mitä-tekee -tyyppinen esteratsu. Esteradalla Hattaralla on myös tapana kuumua melko herkästi, jolloin se vaatii ratsastajaltaan vielä enemmän tilannetajua ja kylmäpäisyyttä ratsastaa tammaa muutenkin kuin jarruttavasti. Kuumuessaan liikaa Hattaran etujalat unohtuvat välillä liian alas, joten liiat kierrokset aiheuttavat usein puomien putoamisia. Maastoradalla Hattara on fiksu, eikä se lähde huonoista tai vaikeista paikoista hyppyyn. Muutoin tamma on varma ja rohkea maastoratsu, se ei pelkää juuri mitään eikä epäröi erikoisemmillakaan esteillä, mikäli ratsastajakaan ei tee niin. Ajaessa Hattaran monipuolisuus pääsee parhaiten esille. Koulu- ja tarkkuusosuuksilla tamma tarjoaa tarkkaa mutta reipasta menoa, ja maratonosilla siitä löytyy vauhtia ja rohkeutta vaikka muille jakaa. Tamma on yhtä miellyttävä ajettava kuin ratsastettavakin, ja sen kanssa voi nauttia ajamisesta lähes missä muodossa vain.

Vieraissa paikoissa Hattara on hieman eloisampi kuin kotona, mutta edelleen täysin käsiteltävissä ja fiksusti käyttäytyvä. Verryttelyssä se keskittyy täysillä ratsastajaansa, eikä anna ulkopuolisten häiriötekijöiden vaikuttaa sen keskittymiseen, ja sama meno jatkuu onneksi myös itse kilpailutilanteessa. Lastaus on Hattaralle helppoa ja tuttua hommaa, ja se käveleekin rennosti ja ongelmitta. Matkustaessa tammalle olisi parasta saada kaveri, sillä yksin ollessaan se ryhtyy herkästi levottomaksi ja alkaa mekkaloimaan kopissa tai autossa. Hevoskaverin kanssa Hattara matkustaa rauhassa ja sujuvasti pidemmätkin matkat.

luonne © dookie

i. Havukainen
evm, vaaleanpunarautias, 155cm
ii. Havukka
evm, vaaleanpunarautias, 156cm
iii. Havulinna
evm, vaaleanrautias, 158cm
iie. Somatar
evm, tummanpunarautias, 152cm
ie. Sypressi
evm, punaruunikko, 155cm
iei. Savusolmio
evm, punaruunikko, 157cm
iee. Seireeni
evm, tummanpunarautias, 155cm
e. Hattaravilla
evm, tummanpunarautias, 150cm
ei. Villakainen
evm, kulomusta, 156cm
eii. Kaskivelho
evm, kulomusta, 157cm
eie. Vilttiina
evm, vaaleanpunarautias, 155cm
ee. Sokerihattara
evm, tummanpunarautias, 154cm
eei. Mesikarhu
evm, tummanpunarautias, 158cm
eee. Hattara
evm, vaaleanpunarautias, 155cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Havuveikko 17.03.2017 Suviveikko
ori Vähäpellon Ristinolla 02.04.2017 Ristimurhe
ori Vähäpellon Kaamoskaiho 04.09.2017 Kaamospeikko

i. Havukainen on hyvät laatutyypit sekä hyvänpuoleisen orileiman omaava kansallisen tason kilpahevonen, joka on kilpaillut menestyksekkäästi ratsastuksen kaikissa osa-alueissa. Vaaleanpunarautias, 155cm korkea ori on kantakirjattu III-palkinnolle arviolla "syvä, pyöreä runko, kevyehkö kaula. Jalka-asennot aavistuksen puutteelliset; etujalat ovat hieman vasikkapolviset ja etusääret ovat supistuneet, käyrähkö kinner, hyvät kaviot." Luonteeltaan herkäksi, eteenpäinpyrkiväksi ja erittäin yhteistyöhaluiseksi kuvailtu ori on tasainen ryhdikkäiden kouluratojen suorittaja, mutta sen todellinen kapasiteetti ja kyky tulee esiin rata- ja maastoesteradoilla. Rehellisellä ja rohkealla orilla on hyvä tekniikka sekä ratsastettavuus estelle, ja se on hurmannut estekilpailuiden yleisöä useasti nopeilla "kaikki tai ei mitään" uusintaradoillaan. Oria on käytetty melko paljon suomenhevosten jalostukseen, sillä Havukaisen tiedetään periyttävän jälkeläisilleen rohkeaa luonnetta sekä hyvää hyppytekniikkaa. Ori viettää tällä hetkellä leppoisia eläkepäiviä kotitallillaan kesäisin morsmaikkuja tavaten.

ii. Havukka on tunnettu kenttähevonen, joka on kilpaillut hyvin tuloksin kansallisella tasolla jopa yhden tähden kenttäkilpailuita. Fysiikaltaan kestävä; sopusuhtaisen rungon sekä hyvät jalka-asennot omaava hevonen liikkuu melko energisesti, ja se kantaa itseään mielellään ryhdikkäänä niin sanotusti oikein päin. Hyvän hyppytekniikan sekä vahvan ponnistuksen omaava ori on luonteeltaan ystävällinen, nöyrä ja äärettömän yhteistyöhaluinen. Vaaleanpunarautias, 156cm korkeaa kantakirja II-palkittua oria on käytetty melko paljon suomenhevosten jalostukseen. Ennen vihreille niityille siirtymistä Havukka jätti jälkeensä varsoja, joista suurin osa on päätynyt alue- tai kansallisen tason este- ja kenttäradoille hyvän rakenteen ja käyttöominaisuuksiensa vuoksi.

ie. Sypressi on punaruunikko, 155cm korkea suomenhevostamma joka oli eläessään aina se tallin kiukkupyllyisin tamma. Hapanta naamaa näyttävä tamma oli kuitenkin nöyrä ja kapasiteetikas ratsu, joka on palkittu muun muassa 3-vuotiaana parhaana askellajihevosena suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa ja joka sijoittui 6-vuotiaana koulupuolen kasvattajakilpailussa ensimmäiselle sijalle. Kasvattajakilpailun jälkeen lennokkain liikkein liikkuva tamma myytiin ratsastuksenopettajaopiskelijalle, joka kilpaili tamman kanssa Helppo A ja Vaativa B tason luokissa. Sypressi varsoi elinkaarensa aikana kaksi varsaa, ori Havukaisen joka on toiminut kolmen alalajin osaajana sekä tamman Syreenin joka on näyttänyt ikäluokkakilpailuissa suuria lahjoja emänsä tavoin kouluratsastuksen puolelle.

e. Hattaravilla on tummanpunarautias, 150cm korkea suomenhevostamma. Kaikki käy-tyypin omaava tamma on sopinut elinkaarensa aikana monenlaiselle harrastajalle, ja se on tarjonnut monta elämystä hevosharrastajille sekä ratsuna että valjakkohevosena. Sopusuhtaisen rungon, vahvan ylälinjan ja melko hyvät jalka-asennot omaava tamma on luonteeltaan nöyrä ja rehti hevonen, joka suhtautuu kaikkeen suurella järjellä. Aluetasolla kilpaillut tamma on ollut enimmäkseen siellä tuloslistojen puolivälissä, mutta rauhallinen ja tasainen suorittaja on kerännyt myös muutamia sijoituksia ja voittoja jokaisesta lajista. 4-vuotiaana kerran varsonut tamma viettää tänään leppoisaa harrastehevosen elämää Itä-Suomessa, sillä tamma ei enää useammastakaan yrityksestä huolimatta ole tiinehtynyt uudelleen.

ei. Villakainen on kantakirja II-palkinnolla palkittu suomenhevosori, joka edustaa sukunsa ensimmäistä ratsuhevosta. Keskinkertaisista ravihevosista polveutunut ori omaa vahvan suorittajaluonteen sekä hyvät, tahdikkaat ja melko lennokkaat liikkeet. Vahvan, kolmitahtisen laukan omaava rautias ori on tehnyt menestyksekkään uran ratsuna sekä koulu-, este- että kenttähevosena, jonka lisäksi orilla on kilpailtu muutamia startteja valjakkoajon saralla. Rakenteeltaan melko vähän jalostukseen käytetty ori oli tyydyttävä. Sillä oli hyvät tyypit, se oli ryhdikäs sekä sen runko oli lyhyt ja vankanlainen. Orilla oli lyhyt kaula, kuivanlaiset melko hyväasentoiset jalat. Kulomusta, 156cm korkea Villakainen lähti vihreämmille niityille 23-vuotiaana muun muassa neljä suomenhevosten mestaruusmitalia saavuttaneena.

ee. Sokerihattara on tummanpunarautias, 154cm korkea pyöreärunkoinen tamma jonka omisti koko elinkaaren kasvattajansa Oiva Kyllönen. Melko temperamenttiseksi tammaksi kuvailtu Sokerihattara ei toiminut koskaan sen kummoisempana ratsuna, sillä tamma oli melko haastava ratsuttaa niin sanotusti tasaiseksi ja monelle ratsastajalle sopivaksi hevoseksi. Maasta työskennellessä tamma oli kuitenkin ihan ookoo, joten useita I ja I+ palkintoja suomenhevosten valtakunnallisista näyttelyistä niittänyttä tammaa ratsastettiin sen verran, että se saatiin esitettyä ratsukantakirjassa. I-palkinnolle kantakirjattu tamma toimi elämänsä siitoshevosena, ja se sai kaiken kaikkiaan seitsemän kaunista, kapasiteetikasta varsaa. Sokerihattara lopetettiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 22-vuotiaana synnyinperuillaan.

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

21.03.2017 Teilikorpi, Helppo A, 4/40
22.03.2017 Teilikorpi, Helppo A, 3/40
23.03.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
27.03.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/40
30.03.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
11.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/30
12.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 3/30
15.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 4/30
19.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 4/30
11.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/30
12.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 1/30
17.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/30
18.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 3/30
19.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 3/30
20.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/30
28.04.2017 Mörkövaara, Vaativa B, 1/30
29.04.2017 Mörkövaara, Vaativa B, 2/30
22.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/30
27.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/30
21.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/30

21.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 2/30
22.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/30
24.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/30
28.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 4/30
29.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/30
05.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 4/40
07.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 1/40
08.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
21.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 2/30
22.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 4/30
27.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 3/30
30.03.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/30
24.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 1/30
29.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 4/30
30.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 1/30
30.03.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 5/30
08.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 6/40
10.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 6/40
11.04.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 3/40
11.04.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 4/40ERJ-estekilpailut, 40 sijoitusta

25.03.2017 Teilikorpi, 100cm, 1/40
29.03.2017 Teilikorpi, 100cm, 1/40
12.03.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30
13.03.2017 Hukkapuro, 110cm, 1/30
15.03.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30
18.03.2017 Hukkapuro, 110cm, 1/30
20.03.2017 Hukkapuro, 110cm, 5/30
24.04.2017 Mörkövaara, 110cm, 4/30
28.04.2017 Mörkövaara, 110cm, 1/30
29.04.2017 Mörkövaara, 110cm, 3/30
30.04.2017 Mörkövaara, 110cm, 4/30
30.04.2017 Mörkövaara, 110cm, 1/30
01.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 5/30
03.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30
05.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 2/30
07.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 1/30
08.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 2/30
09.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 2/30
12.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 1/30
13.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30
18.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 1/30

19.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 2/30
06.04.2017 Mörkövaara, 110cm, 1/30
03.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 3/30
08.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30
09.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 2/30
12.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 5/30
15.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 5/30
16.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30
18.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 5/30
19.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 2/30
17.03.2017 Teufel Warmbloods, 120cm, 4/26
20.03.2017 Teufel Warmbloods, 120cm, 1/26
22.03.2017 Teufel Warmbloods, 120cm, 2/26
11.04.2017 Teilikorpi, 110cm, 4/40
13.04.2017 Teilikorpi, 110cm, 1/40
13.04.2017 Teilikorpi, 110cm, 1/40
15.04.2017 Teilikorpi, 110cm, 3/40
16.04.2017 Teilikorpi, 110cm, 3/40
02.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30
02.04.2017 Hukkapuro, 110cm, 4/30KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

21.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
24.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
27.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
30.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
30.04.2017 Mörkövaara, CIC1, 3/30
04.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 4/30
09.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 3/30
15.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 5/30
17.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 2/30
02.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
07.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
01.04.2017 Mörkövaara, CIC1, 3/30
07.04.2017 Mörkövaara, CIC1, 4/30
08.04.2017 Mörkövaara, CIC1, 3/30
23.03.2017 Turmeltaja, CIC1, 2/30
01.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 3/30
04.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 5/30
07.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 2/30
12.04.2017 Mörkövaara, CIC1, 3/30
14.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 5/30

19.04.2017 Hukkapuro, CIC1, 2/30
12.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
13.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
20.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
01.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
11.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
27.04.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
07.04.2017 Turmeltaja, CIC1, 4/30
30.04.2017 Kievarinkuja, CIC1, 5/30
11.04.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
14.04.2017 Turmeltaja, CIC1, 2/30
15.04.2017 Turmeltaja, CIC1, 2/30
22.04.2017 Teilikorpi, CIC1, 5/30
11.04.2017 Iowa, CIC1, 1/30
19.04.2017 Iowa, CIC1, 3/30
25.04.2017 Iowa, CIC1, 2/30
28.04.2017 Iowa, CIC1, 3/30
29.04.2017 Iowa, CIC1, 2/30
30.04.2017 Iowa, CIC1, 3/30
11.04.2017 Turmeltaja, CIC1, 2/30VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

05.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 1/30
08.04.2017 Hukkapuro, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
09.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 2/30
15.04.2017 Hukkapuro, Vaativa tarkkuuskoe, 3/30
11.04.2017 Teilikorpi, Vaativa koulukoe, 1/30
15.04.2017 Teilikorpi, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
20.04.2017 Teilikorpi, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
04.04.2017 Hukkapuro, Noviisi kestävyyskoe, 1/30
05.04.2017 Hukkapuro, Noviisi kestävyyskoe, 5/30
12.04.2017 Hukkapuro, Noviisi kestävyyskoe, 2/30
13.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 4/30
20.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 5/30
02.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi kestävyyskoe, 2/30
06.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi kestävyyskoe, 4/30
10.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi koulukoe, 2/30
16.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi kestävyyskoe, 5/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi kestävyyskoe, 3/30
21.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi kestävyyskoe, 3/30
22.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi koulukoe, 5/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi kestävyyskoe, 2/30

23.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 2/30
01.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
02.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
06.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
11.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
12.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
20.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
20.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
22.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
24.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
28.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
30.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
02.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
03.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
03.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
04.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
04.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
05.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
08.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
09.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

30.04.2017 Susiraja, Helppo B, 12/154

VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Siguri
Elettiin maaliskuun loppua, kun Hattara yllätti meidät kaikki pienellä mustalla varsallaan. Tokihan me tiesimme, että tamma oli tiine, mutta synnytyksen piti tapahtua vasta seuraavan kuukauden puolella. Lisäksi Hattara ei tehnyt elettäkään varoittaakseen meitä synnytyksestä, ja vielä eilen se oli ollut oma rauhallinen itsensä. Aamutallia oli hoitamassa Hanna. Hän oli tyynen viileästi kävellyt Hattaran karsinan ohi hoitamaan aamutallia, kunnes vasta Elisan saapuessa paikalle he huomasivat varsan. Sen jälkeen soitettiin eläinlääkäri sekä omistaja, ja minun saapuessani tallille karsinan edessä kävi kova kuhina. Kaikki olivat ihastelemassa vastasyntynyttä, jonka eläinlääkäri totesi juuri terveeksi. Myös Hattara osoittautui hyväksi ja lempeäksi äidiksi, ja se oli imettämässä varsaansa jo muutaman tunnin sisällä syntymästä. Annoimme uuden emän ja varsan olla rauhassa karsinassaan, mutta kävimme vuorollamme tarkistamassa, että kaksikolla oli kaikki kunnossa. Varsa oli nopeasti pystyssä neljällä jalalla, ja olimme varmoja, että siitä tulisi vanhemmiten todella rohkea ja varmajalkainen. Nimeä ei ollut vielä lyöty lukkoon, mutta omistaja Verna sanoi, että hänellä olisi montakin mahdollista nimi-ideaa. Illalla talliporukka kerääntyi tallitupaan juomaan kaakaota ja keskustelemaan mustan orivarsan tulevaisuudesta. Kyselyitä oli ilmeisesti tullut jo monesta paikkaa, mutta Verna oli alkuperäisen suunnitelmansa mukaisesti päättänyt jättää varsan kotiin kasvamaan, sillä hän halusi itse kouluttaa sen hyväksi kisaratsuksi. Loppuillasta Verna päätti paljastaa myös orin nimen, ja niin Vähäpelto oli yhtä Havuveikkoa täydempi.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Siguri
Vähäpellon omistaja Verna oli buukannut kahdet kisat samalle päivälle, joten olin luvannut lähteä Hattaran kanssa kokeilemaan onneamme rataestekisoissa. Aamu oli sujunut ihan kohtalaisesti; Hattara oli nopeasti hoidettu, ja se asteli mielellään perässäni kuljetusautoon. Kun olin jo käynnistänyt auton, tuli Kaisa tallista ulos ja huusi avoimesta ikkunasta, että mitähän mahtoi unohtua. Niinpä niin, täytyi olla täysi idiootti, jos meinsi lähteä kisapaikalle ilman varusteita. Onnekseni Kaisa oli hoitamassa aamutallia, ja hän auttoi minua pakkaamaan auton ripeästi. Sitten pääsimme vihdoin lähtemään. Kisapaikalla Hattara käyttäytyi ihan mallikkaasti, vaikka se seurasi mielellään katsellaan ohi kulkevia hevosia ja ratsukoita. Vilkuilin tasaisin väliajoin kelloa, sillä meitä ennen oli vain kaksi luokkaa, joista toiset olivat jo aloittaneet. Niinpä lähdin taluttamaan Hattaraa verryttelyalueelle, jossa oli minun lisäkseni vain kolme ratsukkoa. Alueelle oli kasattu kolme pystyestettä, joita lähdimme heti alkuverryttelyjen jälkeen ylittämään. Hattara tuntui jo alkuhyppyjen aikana kuumenevan käsissä, ja ehdin jo miettiä, mihin olinkaan taas lupautunut. Viimeistään siinä vaiheessa, kun minun ja Hattaran nimet kuulutettiin kaiuttimista, aloin jännittää toden teolla. Niin kuitenkin kävi, että jännityksestä huolimatta Hattara suoritti radan erinomaisesti, ja se tuntui rauhoittuvan huomattavasti ensimmäisen esteen jälkeen. Pääsimme uusintakierrokselle, joka toi meille yhdestä tiputuksesta huolimatta - joka sekin oli täysin ratsastajan vika - toisen sijan. Istuessani Hattaran selässä ja ottaessani ruusuketta vastaan en voinut olla miettimättä, kuinka pääsisin pian kertomaan Vernalle, kuinka äärimmäisen hieno hevonen hänellä olikaan.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Siguri
Olin edellisenä iltana valvonut myöhään katsoen vikellysnäytöksiä netistä. Koska aamulla en saanut mielestäni kauniisti voimistelevia ihmisiä hevosten selässä, kysyin Hannalta, tulisiko hän juoksuttamaan Hattaraa, jos kokeilisin, kuinka hyvä vikeltäjä minusta tulisi. Juoksutustarvikkeet löytyivät nopeasti, ja tallilla oli sattumoisin myös vikellysvyö, joka mahtui Hattaralle erittäin hyvin. Niinpä lähdimme kohti maneesia, jossa oli hyvin tilaa juoksuttaa tammaa. Annoimme Hattaran lämmitellä kunnolla, ja juoksutimme sitä kaikissa askellajeissa kumpaankin suuntaan. Kun tamma alkoi olla tarpeeksi vetreä, lähdin kiipeämään tämän selkään. Jo selkään nouseminen tuotti tosin ongelmia, eikä kiipeämisyritykseni näyttänyt läheskään samalta, kuin videoiden kauniit ja kevyet hypyt. Pääsin kuitenkin tamman selkään, ja lähdin ensin liikkeelle perinteisestä maailmanympärysmatkasta. Hanna piti Hattaran rauhallisena ja pyysi tätä kävelemään hissuksiin eteenpäin. Tasapainoni tuntui horjuvan useasti, mutta pysyin jopa omaksi ihmeekseni selässä. Maailmanympärysmatkan jälkeen lähdin tekemään ratsastustunneiltakin tuttuja liikkeitä, kuten omiin varpaisiin koskettamista sekä hevosen korviin kurkottamista. Enkä vaan voinut käsittää, kuinka videoiden vikeltäjät saivat tämän kaiken näyttämään niin helpolta! Kun olin päässyt kunnolla alkuun, lähdin kokeilemaan haastavampia liikkeitä. Seisomaan en pystynyt suorin jaloin, joten matkustin Hattaran selässä kyykyssä eteenpäin. Polvivaaka onnistui sitäkin paremmin, mutta palatessani takaisin istumaan horjahdin alas selästä. Hiekka tuskin aiheutti mustelmaa kummempaa, joten hyppäsin - tai kiipesin - takaisin selkään ja jatkoin tehtävien tekemistä. Hanna jaksoi seistä maltillisesti pitäen Hattaraa kiinni ja nauraen epätoivoisille liikeyrityksilleni. Liikeideani alkoivat hiljalleen loppua, joten hyppäsin suosiolla Hattaran selästä alas ja annoimme tamman kävellä hetken ympäriinsä omaan tahtiin. Taputin hevosta kaulalle hyvästä suorituksesta, sillä ratsastajan vääristä painoavuista huolimatta se oli pysynyt rauhallisena koko ajan. Minulla sen sijaan oli vikeltäjänä vielä paljon opittavaa, mutta harjoittelemallahan sitä ainoastaan oppii.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen