Historiikki

Norrgård on osa toteutunutta unelmaa, sillä tilan arkea pyörittävät omistajat Tyyne & Olli Lampajärvi haaveilivat omavaraisesta elämäntyylistä jo pidemmän aikaa, ennen kuin he uskalsivat ottaa hypyn kohti tuntematonta. Nykypäivänä Tyyne keskittyy työhevosten ja maatalouden lisäksi leipomiseen, sillä hän toimittaa kotikeittiöstä viitenä päivänä viikossa suussa sulavia leivonnaisia paikalliselle kahvilayrittäjälle. Käsistään näppärä ja ulkoilmassa hyvin viihtyvä Olli auttaa Norrgårdin arjessa sen minkä ehtii, sillä hän matkustaa jonkin verran ympäri kotimaata pitäen erilaisia myyntikoulutuksia kasvaville pienyrityksille.

Vaikka Norrgårdin arki taittuu varsin rauhalliseen tahtiin, järjestämme toisinaan pientä aktiviteettia työhevosten hyväksi. Tälläinen toiminta kattaa muun muassa työhevoskilpailut sekä näyttelyt, jonka lisäksi otamme toisinaan sadonkorjuun ulkopuolella vieraita hevosia ajo-opetukseen. Mahdollisista vapaista ajo-opetuspaikoista kannattaa kysellä esimerkiksi sähköpostitse.

Mottomme Norrgårdissa lienee, että hyvä hevonen ei tule hienoista talleista, vaan hyvästä hoidosta. Tilamme ovat varsin perustoimivat; tallissa on hyvä ilmanvaihto ja se pidetään päivittäisellä siivouksella puhtaana sekä turvallisena. Hevosten ulkoilualueet ovat suuret ja monipuoliset, jotka pitävät hevosten mielen sekä kropan virkeänä. Pääsääntöisesti hevoset ovat ulkona vapaalla ruokinnalla; kesäaikaan ne saavat nauttia luonnonantimista laitumella, kun taas talvikaudella ne saavat herkutella esikuivatuista säilöheinäpaaleista.

Koska työ maatalouden parissa on hevosille erittäin raskasta, tarjoamme hevosille lisäksi erilaisia työskentelymuotoja esimerkiksi maastoillen ja irtojuoksuttaen. Norrgårdin tiluksilta lähtee upeita maastoja, jonka lisäksi tilalla on pieni kuitupohjainen kenttä, joka riittää oivallisesti hevosten perustyöskentelyyn.

Päivittäisten tarpeiden lisäksi jokainen Norrgårdin hevonen nauttii hevoshieroaja Alina Vehkakorven hieronnasta vähintään kerran kuukaudessa, sillä haluamme omalta osalta varmistaa, että rakkaat ystävämme pysyvät terveinä ja työkuntoisina pitkään.

Tyyne & Olli Lampajärvi - tarina hahmojen takaa

"Vuosisadan rakkaustarina." hymähtää Tyynen isoäiti aina, kun pariskunta ennättää hänen luokseen kylään. Niissä kahdessa sanassa kylpee myös jonkinlainen totuus, sillä harva teinivuosina alkanut suhde kestää kestämistään. Etelä-Suomen suurkaupungissa nuoruutensa viettänyt pariskunta on haaveillut jo reilu kaksikymppisestä omavaraisesta, luonnonläheisestä elämästä, mutta taloustilanne antoi mahdollisuuden tähän elämäntyyliin vasta vuosien unelmointien jälkeen.

Tyyne ja Olli ovat reilu kolmekymppisiä, avoimia ja ystävien mukaan mahdottomankin rentoja tyyppejä, jotka eivät turhia stressaa suuntaan eikä toiseen. Joku voisi kuvailla heitä myös hyvin eläinrakkaiksi - ainakin mitä katsoo Norrgårdin hulppeaa eläinkatrasta aina lampaista lehmiin ja pupuista muhkeisiin työhevosiin.

Nuorempana Tyyne ratsasti ratsastuskoulun valmennusryhmässä, jonka myötä hän sai myös ensimmäisen ylläpitohevosensa vain neljätoista vuotiaana. Rauhallinen ja kokenut tamma antoi mahdollisuuden moneen lajiin, ja sen myötä Tyyne oppi myös ajamaan hevosia. Ja koska ensimmäinen omaa hevosta kuvastava suomenhevostamma Malla oli teini-ikäiselle tytölle eläämääkin tärkeämpää, on täysin ymmärrettävää että Ollin oli raahauduttava tallille nähdäkseen tyttöystävänsä - ei siis ihme, että kaupunkilaispoika oppi hiljalleen toimimaan hevosten kanssa ja vaikka hän kuinka nuorena mopopoikana vannoi ettei koskaan esimerkiksi ratsastaisi, on hän nykypäivänä varsin taitava hevosten kanssa niin kärryiltä kuin selästäkin käsin. Kolmentoista yhteisen kavioliittovuoden jälkeen Malla nukahti ikiuneen 27-vuotiaana, ja Tyyne jäi ensikertaa hevosettomaksi. Pariskunnan ensimmäinen, virallisesti oma hevonen hankittiin vasta juuri ennen Norrgårdiin muuttoa. Se hevonen on Norrgårdissa nykypäivänäkin elävä Veikko.

Tapahtumat

Norrgårdissa järjestetään satunnaisesti työhevosyhdistyksen alaisia työhevoskilpailuita sekä näyttelyjaoksen ja virtuaalisen show näyttelyt-jaoksen alaisia näyttelyitä. Työhevoskilpailut sekä näyttelyt löytyvät reaaliaikaisesti jaosten kalentereista.

17.02.2019   Avajaiset, työhevosvalmennus    Pohjatarinan täyttö
20.07.2019   Heinänkorjuun työhevoskurssi    Vapaavalintainen tuotos

VRL-00816

virtuaalitalli/virtuaalihevonen

© Norrgård 2019. Taustakuvan © Peter Chen (CC BY-NC 2.0), otsikkokuvan © Jacques Toffi