Maybeck Stud

Mangon Plumeria

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 01.09.2018, 8v
Ruunikko, 101cm

Rekisterinumero VH18-017-0411
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Walnut Grove Shetlands indy
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-II


Pienestä koostaan huolimatta Plumeria on poni, joka ei jää huomaamatta sillä se tuntuu tarkkailevan tallin tapahtumia silmät ja korvat tarkkana hetkeäkään lepäämättä. Tallin käytävällä kulkiessa ponitammaa saakin usein jäädä rapsuttelemaan, sillä lempeä sulosuu tuntuu usein jopa kerjäävän rapsutuksia herkullisista makupaloista puhumattakaan. Kyltymätön herkkupeppu tuntuukin olevan hörinävalmiudessa aina kun rehuvaraston ovi narahtaa auki tai joku tallilla olijoista erehtyy rapisuttamaan esimerkiksi porkkanapussia.

Koska Plumeria on hyvin seurallinen ja ihmisystävällinen hevonen, sujuvat normaalit hoitotoimenpiteet jouhevasti ja rutiininomaisesti - ainakin silloin, kun silloin tällöin muistaa antaa tamman tutkia harjat ja taskut nannakätköjen varalta. Vaikka tamma on aavistuksen herkkä päästään, antaa se kuitenkin harjata ja suitsia päänsä ilman jumalatonta sirkusta. Pesulla käydessä Plumerian pää tulee kuitenkin pyyhkiä sienellä letkuttamisen sijaan, sillä päähän lentävät vesipisarat tuntuvat toisinaan olevan tammalle liikaa. Taluttaessa Plumeria löntystää kiltisti taluttajansa tahtiin, mutta silloin tällöin kurniva vatsa vie voiton ja tamma hivuttautuu vaivihkaa puiden läheisyyteen napsiakseen mukaansa matkaevästä. Aito ja oikea shetlanninponi, joka ei mahda nälälleen mitään.

Jo vuotiaana ajolle opetettu poni on ratsastuksen tavoin hyvin nöyrä ja kuuliainen ajaa, jonka myötä tamman uskaltaa antaa kokemattomammankin ohjastajan käsiin. Koulua ajaessa Plumeriaa saa toisinaan hieman herätellä napakoiden siirtymisten kautta, sillä tammalla on toisinaan tapana löntystää kärryjen edessä sunnuntaikävelyn malliin. Kun tamman saa aktiiviseksi, on se mitä mainion valjakkohevonen kouluajoa ajatellen sillä se tekee tehtävät täsmällisesti ja sen liikkuminen kärryjen edessä on kaikinpuolin sulavaa. Tarkkuus- ja maratonajossa Plumeria saattaa toisinaan kuumua sen verran, että ohjastajan tärkeimmäksi tehtäväksi jää vauhdista huolehtiminen jotta tehtäviltä päästään nopean tempon lisäksi myös puhtaasti ulos.

Plumeria on tottunut matkaaja, ja se kulkee niin rekassa kuin trailerissa moitteetta. Valmennus- tai kilpailupaikalle päästyään tamma katselee uteliaana uuden ympäristön tarjoamaa vilinää kunnes se keksii kerjätä hoitajaltaan namupaloja joten voisi kai todeta, että tamma on myös vieraissa paikoissa kuin kotonaan. Täyteen ahdatussa verryttelyssä Plumeria saattaa olla alkuun normaalia pinkeämpi, mutta huolellisen ja rennon ajamisen kautta tamman saa rentoutumaan niin hyvin, että radalla se pystyy suorittamaan sataprosenttisella teholla.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Mangon Bourbon Street
KTK-II
ii. Mangon Magnum Royale
iii. Nuki Nuki
VIR MVA Ch, KTK-I
iie. Papenbeeks Fliss
ie. Sointuvan Vanilja
Ch, KTK-II
iei. Leave me Alone
VVJ-I, SHLA-II, YLA1
iee. Vanity Twist
VVJ-I
e. Snow Cherries Dei
KTK-II
ei. Targaryen Dei
Ch, KTK-II
eii. Rafael Empire
VIR MVA Ch, KTK-II
eie. Micha v. Moons
VIR MVA Ch, KTK-II
ee. Glowmoor Artemia
KTK-III
eei. Heathridge Vincent
eee. Barrywoods Cinnamon

Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
30.11.2018 o. Maybecks Plotnyj Wyat Bring Pluto Back Serena, Jeili

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  31.10.2018 Wyat Shetlands VVJ-Cup, Noviisi yhdistetty (pv) 7/77

Näyttelytulokset

  17.09.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) SW1
  23.09.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

09.09.2018   Valjakkoajoleirillä   tallityöntekijä Jessica

Tekstin on kirjoittanut ponin omistaja Amelie, Jessica on Maybeckin alterego tallityöntekijän roolissa.

Kai se on niin, että kun työskentelee hevosalalla, ei työpaikkaansa pääse pakoon edes vapaa-ajalla. Kun Bettina ja Amelie lähtivät suunnittelemaan valjakkoajoleiriä syyskuulle, he ehdottivat, että valmennustunnit olisivat jääneet minun harteilleni. Pitkän pohdinnan jälkeen kuitenkin pyysin viikonloppua vapaaksi ilmoittaakseni itseni leirille - se oppi, jota leirillä tultaisiin läpikäymään olisi varmasti kullanarvoista ja sieltä voisi saada hyvää motivaatiota omaan ajamiseen. Ja siksi toiseksi, Amelie tuntui olevan niin ylityöllistetty, että hän ei koskaan ehtinyt pitää minulle valjakkoajovalmennusta. Nytpähän pääsisin!

Perjantain starttivalmennuksessa Plumeria tuntui oikeastaan todella hyvältä; se teki mielestäni varsin kivoja siirtymiä, oli kädelle kevyt ja kaiken hyvän lisäksi se oli sopivasti menossa. Sitä ei tarvinnut juuri patistaa, eikä sen puoleen himmaillakkaan joka oli oikeastaan aika mieltä ylentävää nuoren ponitamman kanssa. Lauantaina ohjasajotunti meni ihan metsään, sillä musta tuntui, ettei Plumeria ymmärtänyt yhtään mitään, mitä siltä pyysin - ja siis korjatakseni; se ei johtunut itse tammasta, vaan ihan sieltä ohjaksien päästä omasta tekemisestäni. Huonosti nukutun yön jälkeen oli vaikea keskittyä aamuvarhain siihen itselleen vaikeimpaan juttuun.

Illan valjakkoajotunti keilojen keskellä tuntui sujuvan jo paremmin, sillä päivällä läpikäydyn teoriatunnin myötä mulle oli syttynyt yksi tai kaksi kirkasta lamppua päähän. Trikkikuvat ja video-opetus oli oikeasti hyödyllistä; nyt ihan konkreettisesti näin mikä vaikuttaa mihinkin ja tunnistin videoilta monta sellaista virhettä, johon itse sorrun. Ei liene siis mikään varsinainen yllätys, että kun nämä opit tuodaan lähes kullatulla tarjottimella suoraan kasvojen eteen, homma alkaakin toimimaan ihan eri ulottuvuuksilla. Ja Plumeria, niin viisas ja nöyrä ponitamma tuntui paremmalta kuin koskaan ennen! Ja se on paljon se, sillä se on tuntunut vuotiaasta asti hyvältä ajaa.

Sunnuntain päätöskilpailu oli mulle ja Plumerialle pirun hyvää harjoitusta, sillä nuori ponitamma ei ole vielä ennättänyt starttaamaan kilpailuissa. Koulukokeessa Plumeria tuntui just eikä melkein niin hyvälle, kuin lauantaina teoriatunnin jälkeen. Se teki kaiken pyydetysti ja hitsi että täytyy myöntää - mäkin ajoin aika pirun hyvin! Tarkkuuskokeessa pelasin vähän varman päälle ja jälkikäteen täytyy harmitella sitä, miksen ajanut vähän lujempaa. Plumeria olisi kyllä selvinnyt kaikesta vastaantulevasta, vaikka tempo olisi ollut asteen tai kaksi reippaampi. Maratonilla mä kuitenkin uskalsin antaa ponille tilaa ja jopa vähän pyysin sitä laukkaamaan reippaammin, joka on ollut mulle toisinaan pieni mörkö. Mutta nyt täytyy todeta, että eihän se ollut yhtään hullumpi juttu!

Viikonloppu kaikkine opetuksineen oli mulle ja varmaan myös Plumerialle ihan hyvää oppia. Tai ainakin musta tuntuu sille, että hommat meni tosi paljon eteenpäin ja sain ihan kaikenlaiseen tekemiseen uutta otetta. Ja Plumeria - se ansaitsi leirin aikana ainakin miljoona rapsutusta ja omenanmakuista pusua hyvästä suorittamisesta!

09.09.2018   Valmentajan loppupalaute   valmentaja-omistaja Amelie

Jessican ja Plumerian leiri sujui kokonaisuudessaan varsin mallikkaasti; ohjastaja tuntui ottavan hyvin koppia ohjeista jonka myötä valjakon yhteistyö lähti täysin uusille ulottuvuuksille joskaan se ei ollut entuudessakaan huonolla tolalla. Nyt, kun Jessicalla pysyi niin sanotusti homma hanskassa ja ajatus mukana, oli valjakon yhteistä suorittamista erittäin mukavaa seurata - parhaillaan valjakon suorittaminen näytti ponin nuoresta iästä huolimatta jo hyvinkin kokeneen valjakon suorittamiselta. Nyt, kun suurimmat korjausliikkeet on tehty leirillä, on ensisijaisen tärkeää että näistä ajatuksista pidetään kiinni myös kotiharjoittelussa - kaikki tehtävät loppuun asti ajatuksella ja juuri eikä melkein ennalta sovituissa tai ajatelluissa pisteissä!