Shetlanninponi rotuna

Shetlanninponi on yksi vanhimmista ja puhtaimmista poniroduista maailmassa; se on pieni ja roteva ponirotu, joka on kotoisin Iso-Britannian Shetlandinsaarilta. Shetlanninponi on käyttöominaisuuksiltaan monipuolinen, ja sitä tapaakin niin ratsastuskouluissa alkeisratsuina, raviradoilla tulevaisuuden ohjastajien ajamana, valjakkoajokilpailuissa aikuisen ohjaamana niin yksilönä kuin parina ajettuna. Parhaimmillaan shetlanninponi onkin koko perheen käyttöponi, josta on iloa monelle - myös perheen isännälle tukkimetsään!

Rotumääritelmä

  • Shetlanninponien tärkeimpinä ominaisuuksina pidetään elinvoimaista, eloisaa olemusta sekä kestävää ja vankkaa rakennetta.
  • Shetlanninponien maksimisäkäkorkeus on rotumääritelmän mukaisesti 107 senttimetriä. Isompia yksilöitä tavataan toisinaan, mutta niillä ei ole esimerkiksi näyttely- ja raviponioikeuksia. Tästä huolimatta nämä yksilöt voivat toimia oivina kotiharrastusponeina!
    • Shetlanninponeja kasvatetaan myös erityisen pieninä minishetlanninponeina, joiden maksimisäkäkorkeus on 86 senttimetriä.
  • Väreistä sallitaan kaikki poislukien tiikerinkirjava. Erinomainen tietopaketti väreistä sekä niiden periytymisestä täällä!
  • Karvapeitteen laatu vaihtelee vuodenaikojen mukaan; talvella pohjavilla on paksua ja sen päällä on suoraa, pitkää peitinkarvaa joka suojaa sateelta. Kesäpeitinkarva on erittäin lyhyttä ja siinä on kauniin silkkimäinen hohto. Jouhien tulee olla aina pitkät, suorat ja runsaat.

Rakenne

  • Pään tulee olla pieni ja sopusuhtainen runkoon nähden sekä pään asennon ryhdikäs. Korvien tulee olla pienet ja pystyt, kaukana toisistaan ja hyvin eteenpäin suuntautuneet. Otsa on leveä ja silmät suuret, ulkonevat, tummat ja älykkäät. Turpa on leveä ja sieraimet laajat ja avonaiset. Hampaiden ja leuan tulee olla normaaliasentoiset.
  • Kaulan tulee liittyä hyvin lapaan, jonka vuorostaan tulee olla viisto, ei pysty, ja se päättyy selväpiirteiseen säkään. Rungon tulee olla vahva ja leveä edestä. Kylkiluut ovat kaarevat, lanne vahva ja lihaksikas. Lautaset ovat leveät ja pitkät, hännän kiinnityskohta ylhäällä.
  • Etujalat ovat runkoon nähden hyvin asettuneet ja niissä on riittävä, litteä luusto. Kyynärvarsi on voimakas. Sääriluu on lyhyt ja sopusuhtainen. Vuohiset ovat joustavat. Takajalan reidet ovat vahvat ja lihaksikkaat, kintereet vahvat ja hyvin muodostuneet. Kintereet eivät saa olla kiverät eivätkä liian suorat. Takaa katsottaessa jalat eivät saa olla liian kaukana toisistaan eivätkä kintereet pihtiset. Kaviot ovat kovat, pyöreät ja hyvin muodostuneet – eivät liian lyhyet, kapeat, supistuneet tai ohutseinämäiset
  • Suorat, irtonaiset, matkaavoittavat liikkeet, käyttäen kaikkia niveliä, rodulle ominainen pyörivä liike. Käynnissä takajalan tulee astua etujalan jättämään jälkeen.

Esimerkkiponit rakennearvioineen

Musta tamma, 103cm

Tammalla on erittäin hyvä rotu- ja tammaleima ja se on suurilinjainen. Sillä on ilmeikäs pää ja hyvän muotoinen, lyhyehkö kaula. Ylälinja on hyvä ja sopusuhtainen. Lapa on hyväasentoinen, säkä on piirteetön. Runko on syvä ja takaosa on vahva. Jaloissa on riittävä luusto. Molemmat etujalat ovat suppuvarpaiset. Kinner on hieman kiverä. Yleisvaikutelmaltaan hyvärakenteinen ja lihaksikas tamma. Kavioissa ei huomautettavaa. Hienot jouhet.

Rautias mushroom tamma, 97cm

Tammalla on hyvä rotu- ja tammaleima. Ilmeikäs pää ja hyvän muotoinen kaula. Ylälinja on ryhdikäs. Pitkä, vahva lapa ja matala säkä. Rungossa on hyvä syvyys. Hieman lyhyt lautanen. Jaloissa on riittävä luusto. Etujaloissa on lyhyet sääriluut ja ne ovat hajavarpaiset. Etukavioissa kovera sivuprofiili. Hyvät jouhet.

Mustanpäistärikkö ori, 106cm

Oriilla on hyvä rotuleima, se on ryhdikäs. Sillä on hyvänmuotoinen kaula ja sopusuhtainen, lihaksikas ylälinja. Lapa on hyväasentoinen. Rungossa on hyvä syvyys. Lautanen on pitkä, koipi saisi olla lihaksikkaampi. Jaloissa on riittävä luusto. Etujalat ovat hieman hajavarpaiset. Kintereet ovat hieman pienet. Hyvät jouhet.

Punarautias ori, 84.5cm

Oriilla on hyvä rotuleima, mutta se on tyypiltään matalajalkainen. Sillä on ilmeikäs pää. Pään ja kaulan liittymä on paksu ja kaula on hieman alhaalta liittynyt. Ylälinja on hyvä. Lapa on pysty. Rungossa on hyvä syvyys ja takaosa on vahva. Jalat ovat lyhyet. Kinner on kiverä. Hyvät jouhet.