Vähäpelto

Vinssi

KTK-III

k. 26.09.2017 - lepää rauhassa ystävä. <3


Rekisterinumero VH16-018-1707
Syntymäaika, ikä 02.04.2013, 16-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriPunarautias, 157cm
Kasvattaja Anna Ruskealahti, evm
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

15.03.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 67p. KTK-III

Suomenhevosmarkkinoilla pyöri pitkään ilmoitus 16-vuotiaasta kantakirjaorista, joka haluttiin myydä aktiiviseen loppuelämän kotiin. Sillä oli nuorempana treenattu paljon valjakkoa ja ratsastettu muutama startti, mutta hevonen oli ollut jo vuosia tätiratsastajan parempana harrastehevosena. Tässä vaiheessa en varsinaisesti hyppinyt riemusta, mutta orin sukuun tutustuttuani ajattelin, että mikäli saisin tingittyä orin pyyntihinnasta löysät pois, voisin hakea orin sen enempää miettimättä Vähäpeltoon omille tammoille käytettäväksi. Vinssin oltua muutamia kuukausia Vähäpellossa tajusin, että orissa oli vielä paljon käyttämättä jäänyttä kapasitettia lajiin kuin lajiin, joten oria alettiin treenaamaan hiljalleen kohti kilparatoja Vähäpellon tallityöntekijän Jessican toimesta. Koska Jessicalla ja Vinssillä synkkasi keskenään superhyvin, annoin nuorelle naiselle tilaisuuden ratsastaa ja hoitaa hevosta kuin omaansa - ja sehän kannatti, sillä ratsukko on sittemmin niittänyt sijoituksia lajissa kuin lajissa.

Vinssi on oriksi poikkeuksellisenkin rauhallinen ja onpa sitä joskus luultu ruunaksikin leppoisan asenteensa vuoksi. Oria tuntuu kiinnostavan lähinnä nukkumisen lisäksi ruoka ja sillä onkin miltei pohjaton ruokahalu. Herran ruokahalun huomioonottaen onkin yllättävää ettei se ole päässyt lihomaan muodottomaksi, tästä kiitos tosin kuuluu ankaralle harjoittelulle. Hoitotoimenpiteiden ajaksi Vinssiä ei täydy sitoa kiinni, sillä ori ei välitä tuontaivaallista mitä sen kanssa puuhataan kunhan sen eteen vain laitetaan heinäkasa, jolloin ori keskittyy täysin syömiseen. Harjauksesta herra nauttii kunhan sitä muistaa harjata voimakkain ottein, sillä herra on melko kova kutiamaan eikä näin ollen pidä helläkätisestä harjauksesta. Varusteet ori antaa laittaa mukisematta mitä nyt saattaa välillä vähän pullistella satulavyötä kiristettäessä. Talutettaessa seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä kuin koira eikä välttämättä tarvitsisi edes riimunnarua. Muihin hevosiin suhtautuu yleensä melko välinpitämättömästi viihtyen paremmin yksikseen, mutta silloin tällöin sen voi nähdä sosialisoimassa muiden lauman jäsenten kanssa.

Ratsastettaessa Vinssin kanssa on hyvin mielyttävä tehdä yhteistyötä sillä ori pyrkii mielyttämään ratsastajaansa. Mikään energiapakkaus ori tosin ei ole ja sitä saakin alkutunnista välillä herätellä ihan reippaasti ennen kuin herran moottori lähtee kunnolla käyntiin. Toisaalta kun oriin moottorin on kerran saanut kunnolla käyntiin ei sitä täydy enää pahemmin hoputella ja se kulkee hyvin oman moottorinsa varassa. Vinssin kanssa ei täydy käyttää kovinkaan voimakkaita tai suuria apuja, sillä ori toimii hyvin peruskovilla ja -suurilla avuilla, kunhan ne vain on annettu tarkasti ja napakasti. Vinssillä on hyvin pehmeät ja liidokkaat askellajit, joista löytyy myös näyttävyyttä katsojan silmää mielyttämään. Kouluratsuna ori on mitä yritteliäin ja tekeekin aina parhaansa. Koulukuvioita väännettäessä herra tosin tarvitsee selkäänsä johdonmukaisen ratsastajan, sillä mikäli oriille annetut avut eivät ole prikulleen kohdilleen tekee se siltä pyydetyt asiat vain vähän sinnepäin. Uudet koulukuviot Vinssi on aina oppinut nopeasti eikä tarvitse kovinkaan montaa toistoa ennen kuin jo hoksaa mitä siltä oikein halutaan. Koulua mentäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että ori tarvitsee paljon vaihtelua, sillä se pitkästyy helposti mikäli samaa harjoitusta jäädään toistamaan liian pitkäksi aikaa. Esteillä Vinssi ei ole siitä kaikista varovaisimmasta päästä eikä aina muista nostaa jalkojaan riittävän korkealle mistä luonnollisesti seuraa pudotuksia. Ori kuitenkin käyttää hyvin selkäänsä ja mikäli se vain kerää jalkansa kunnolla alleen hyppyjen ajaksi, sille harvemmin tulee pudotuksia. Vinssi on lisäksi suhteellisen ketteräjalkainen, joten sen kanssa voi hyvin tehdä hieman tiukempiakin käännöksiä. Herra on kuitenkin tarkka siitä, että esteelle tullaan suorassa ja kieltää heti jos esteelle tullaan vähänkään vinosti, joten lähestymisten kanssa on syytä olla tarkkana. Maastossa Vinssi on oikea pomminvarma ja sen selkään voi hyvin laittaa hieman aremmankin ratsastajan, sillä herra ei säiky juuri mitään oli sitten kyse äkkiä tielle loikkaavasta hirvestä tai naapurin uudesta punaisesta traktorista. Maastoesteillä rohkea hyppääjä hypäten yli kaikesta mitä vastaan tulee epäröimättä. Vauhdin säätelyn kanssa on tosin syytä olla tarkkana, sillä vaikka ori jaksaakin pieniä spurtteja ottaa esteiden välillä ei se jaksa pitää kovaa vauhtia yllä radan alusta loppuun.

Ajettaessa Vinssi on yhtä mielyttämishaluinen ja yhteistyökykyinen kuin ratsastettaessakin totellen moitteetta ohjastajaansa. Ori on hyvin pehmeä ohjasavuille eikä tarvitse kovinkaan suuria tai voimakkaita ohjasapuja, sillä se reagoi hyvin jo pienimpäänkin annettuun ohjasapuun. Ääniapujen kanssa herra ei ole aivan yhtä kuuliainen kuin ohjasapujen, mutta vastaa kyllä näihinkin mikäli nämä vain on annettu tarpeeksi selkeästi lausuen painokkaalla äänensävyllä. Ajettaessa ori on lisäksi kokolailla energisempi kuin ratsastettaessa eikä sitä täydy herätellä samalla lailla kuin ratsastettaessa, sillä se on heti hereillä valmiina töihin. Koulukoe Vinssiltä sujuu yleensä ihan mallikelpoisesti. Oriin liikkeet eivät ehkä ole siitä kaikkein näyttävimmästä päästä, mutta se yrittää aina parhaansa eikä tee suuria virheitä mikä usein riittää sangen pitkälle. Tarkkuuskokeessa herra osaa itse suht hyvin katsoa mistä kohtaa pitää mennä porttien läpi etteivät keilat kaatuile, mutta silloin tällöin sille sattuu arviointi virheitä, jolloin keilat eivät tahdo oikein pysyä pystyssä, joten on hyvä mikäli ajaja on tarkkana ja ohjaa oriin aina tarkasti porttien keskeltä. Kestävyyskoe oriilta sujuu hieman vaihtelevaisesti yleensä se tekee tasaisen varmaa jälkeä esittämättä mitään ihmeellistä, mutta toisinaan sekin väläyttelee tehden oikeita tähtisuorituksia.

Lastattaessa Vinssi astelee epäröimättä sisälle traileriin eikä kenkkuile ellei sitten sen edellä traileriin mennyt hevonen ole temppuillut, jolloin orikin saattaa hieman epäröidä traileriin sisälle menoa. Kuljetettaessa matkustaa kuin ammattilainen pitäen hyvin jalansijansa kuoppaisillakin teillä. Päästessään kilpailupaikalla ulos trailerista ori katselee hetken hieman hämmentyneenä ympärilleen, mutta asettuu kuitenkin melko nopeasti. Varusteet Vinssi antaa laittaa samallalailla kuin kotonakin ilman ongelmia. Lämmiteltäessä ori keskittyy täysin ratsastajaansa ja tämän antamiin apuihin eikä juuri kiinnitä huomiota siihen mitä sen ympärillä tapahtuu. Portilla odottaa vuoroaan kärsivällisesti katsellen tarkkaavaisesti edeltävän ratsukon suoritusta. Radalle päästessään ison yleisön eteen ori tuntuu suorastaan kasvavan ryhtiä ja sen askellukseenkin tulee lisää energiaa ja lennokkuutta kuin mitä se kotona esittää. Palkintojenjaossa Vinssi ottaa palkintonsa vastaan arvokkaana seisten aloillaan kuin patsas poseeraten kameroille. Kunniakierroksella ei rupea kaahottelemaan vaan laukkaa rauhallisessa tahdissa paikallaan jonossa.

luonne © Tuulia T.

i. Niemen Reipas
evm, punarautias, 161cm
ii. Vale-Pekka
evm, punarautias, 162cm
iii. Viekas
evm, tummanpunarautias, 161cm
iie. Karekankaan Lauha
evm, punarautias, 156cm
ie. Kauhutar
evm, vaaleanpunarautias, 159cm
iei. Pikku Välkky
evm, vaaleanpunarautias, 160cm
iee. Sirpakka
evm, punarautias, 157cm
e. Ristiina
evm, tummanpunarautias, 156cm
ei. Pikkutippa
evm, tummanpunarautias, 159cm
eii. Oivio
evm, vaaleanpunarautias, 159cm
eie. Kaisla-Liina
evm, tummanpunarautias, 150cm
ee. J.T. Assiina
evm, punarautias, 155cm
eei. Havuhumu
evm, kulomusta, 157cm
eee. Pataässä
evm, punarautias, 155cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
tamma Eelin Vetoliina 05.07.2016 Pimeän Loitsu
tamma Vähäpellon Vispikerma 20.06.2017 Kahvikerma

i. Niemen Reipas, 155cm korkea, piirtopäinen ja sukkajalkainen raudikko, kisasi seura- ja aluetasolla koulua ja esteitä, mutta oli ehdottomasti enemmän harraste- kuin kisapeli. Ori peri isänsä komean rakenteen, jota valitettavasti varjostivat emältä tulleet sapelijalat. Ryhdikkäällä, hyvätyyppisellä raudikolla oli pitkä niska, kaareva kaula, korkea säkä, loiva lapa, pyöreä sopusuhtainen runko, pyöreä lautanen, sapeliset etuset ja hyvät takaset. Ori tuli vanhempiinsa muutenkin kuin rakenteeltaan; sen liikkeet olivat tasaiset, tahdikkaat ja pitkät, takaosa toimi hyvin, liikkuminen oli kevyttä, mutta valitettavan matalaa. Nieman Reipas hyppäsi enemmän suurella sydämellä kuin taidolla (hypyt helposti selättömiä jättiloikkia liian läheltä estettä) 80cm ratoja, koulua ori kisasi heB-luokissa, lisäksi muutama hyväksytty heA-startti. Myös raudikon luonne oli peruja vanhemmilta, ori oli hyvähermoinen, nöyrä, työteliäs hevonen, todellinen kaikki käy -luonne, joka rakasti kaikkia eikä koskaan käyttäytynyt huonosti. Pikkukisailun lisäksi hevonen oli koko perheen ratsu, jonka kanssa kierrettiin myös mätsäreitä, laukkakisoja, hiihtoratsastusta ja kärryteltiin lähiMäkkäriin ja takaisin. Niemen Reipasta ei kantakirjattu, ja se astui lähinnä omistajansa ja omistajansa ystävien tammoja. Orilla on 11 jälkeläistä, kaikki pikkuvikoineenkin suht hyvärakenteisia harrasteluun ja pikkukisaamiseen sopivia hevosia, joiden liikkuminen on helppoa ja irtonaista. Kapasiteetti ei yleensä päätä huimaa, valtaosan luonne on täyttä kultaa.

ii. Vale-Pekka (piirtopäinen, sukkajalkainen punarautias, 152cm) edusti erittäin hyvää ratsutyyppiä; ryhdikäs, hyvät tyypit ja leimat, pitkä niska, kaareva kaula, loiva lapa, sopusuhtainen runko, pyöreä lautanen, lyhyet vuohiset, muuten hyvät jalat. Orilla oli emänsä erinomaiset liikkeet (hyvä yliastunta, matkaavoittavat, tahdikkaat, elastiset ja kevyet) sekä isänsä hyvä hyppytekniikka (hyvä selän- ja jalkojen käyttö, kunnon ponnistus ja hyvä ilmavara). HeA/110-120cm -tasoilla kisannut ori vakuutti jo laatuarvosteluissa ollen neli- ja viisivuotiaana lupaavin esteratsu. Pääasiassa esteitä kisannut raudikko menestyi niin avoimissa kuin suomenhevosluokissa tuoden kotiin ruusukkeen poikineen. Luonteeltaan Vale-Pekka oli helposti käsiteltävä, nöyrä ja hyvähermoinen hevonen, joka oli sopivan energinen, herkkä ja menevä ratsu, rohkea hyppääjä ja aina yhtä nöyrä, kaikkensa antava työmyyrä. Ori kirjattiin R-suunnalle KTK-I -palkinnolla hyvin käyttökokein ja yhtäläisen hyvällä rakennearvostelulla. 67 jälkeläistä jättänyt Vale-Pekka on Jälkeläisvalio. Sen varsat ovat uutteria, hyväluonteisia työmyyriä, jotka tekevät kaikkea terapiasta kilpauraan. Vale-Pekkalaiset ovat korrektirakenteisia, hyväluonteisia hevosia, joiden kapasiteetti vaihtelee suuresti, liikkeet ovat vähintään tasaisen mukavat.

iii. Viekas ei ollut kummoinen kouluratsu, mutta oli suomenhevosten estemestaruuksien hopeamitalisti kahtena vuonna. 120cm-radoilla uransa tehnyt ori loisti hyppykyvyillään, hyvällä tekniikalla ja hienolla laukalla, rakenne oli lyhyehköä kaulaa ja runkoa lukuun ottamatta melko hyvä. Punarautias, 151cm korkea sukkajalkainen Viekas oli energinen, hieman uppiniskainen ja testaava hevonen, kuitenkin eteenpäinpyrkivä ja työteliäs ratsu. Ratsukantakirjassa KTK-II -palkinnolla. Viekas oli huono tiinehdyttämään, eikä sillä ole kuin 34 varsaa. Ori periytti pääasiassa hyppykykyä ja -tekniikkaa, luonne ja rakenne tulivat yleensä emän suvusta. Viekaslaisia näkee niin kisa- kuin harrastehevosina.

iie. Karekankaan Lauha, suuriläsinen vaaleanrautias 153-senttinen tamma, edusti erittäin hyvää ratsutyyppiä kauniista kaulasta erinomaiseen runkoon ja lyhyitä vuohisia lukuun ottamatta loistaviin jalkoihin. Niin shownäyttelyissä kuin kantakirjauksessa 40-41 pisteen rakennearviointeja saanut tamma liikkui matkaavoittavin, tahdikkain askelin, hyppäsi hyvällä tekniikalla ja suoritti heA/110cm -ratoja voittaen ja sijoittuen. KTK-I -palkittu ratsutamma oli reipas, eteenpäinpyrkivä ja nöyrä, helposti käsiteltävä tamma. Lauhan viisi varsaa ovat hyvärakenteisia ikäluokkatähtiä, jotka ovat menestyneet myöhemmin kisoissa ja jalostuksessa. Kaikki Lauhan varsat ovat kantakirjattuja kilpahevosia, jotka perivät ja periyttivät emänsä parhaita puolia.

ie. Kauhutar näytti ryhtinsä ja arvokkaan olemuksensa vuoksi paremmalta kuin todellisuudessa olikaan. Musta, 155 senttiä korkea tamma ei ollut rakenteensa puolesta se ihmeellisin, mutta hyvä perushevonen kaikine vikoineenkin; hyvät tyypit, leveähkösti liittynyt kaareva kaula, korkea säkä, jyrkähkö lapa, pitkä syvä avo runko, pyöreä lautanen, etuset sapelissa, takaset hyväasentoiset. Kauhuttaren liikkuminen oli kevyttä, vaivatonta ja tahdikasta, takaosa oli mukavan aktiivinen, askel pitkää, mutta valitettavasti matalaa. Tamman hypyt olivat pyöreitä ja selän käyttö hyvää, jalkatekniikassa oli sanomista (ei avannut tarpeeksi takaa, edestä roikotti jalkojaan). Harrasteratsuna koko ikänsä toiminut hevonen osallistui harvakseltaan harraste- ja seurakisoihin (heB, 80-90cm), hiihtoratsastuskisoihin ja mätsäreihin. Monitoimitamma oli hyvähermoinen, tasaisen varma suorittaja, arvokkaasta esiintymisestään huolimatta lauhkea haliponi, joka toimi kenellä tahansa missä tilanteessa tahansa. Ratsuna hieman hitaasti reagoiva, mutta pohjattoman yritteliäs ja yhteistyöhaluinen. Periyttäjänä Kauhutar oli keskinkertainen. Se ei itsekään ollut kummoinen suorittaja, enemmän tasaisen hyvä perusratsu molempiin lajeihin, ja sellaisia ovat Kauhuttaren varsatkin. Sapelijalkaisuus periytyi valitettavan vahvasti tamman kuudelle varsalle, mutta myös tasaiset, kevyet (joskin matalat) liikkeet ja hyvä luonne.

iei. Pikku Välkky teki enimmäkseen työhevosen hommia, kesäisin myös kärryhevosen hommia tapahtumissa ja juhlissa (häät, markkinat ym.) ja kotona toimi myös lasten ratsuna. Raskastekoinen, runsasjouhinen, kaunispäinen ori oli aika perushevonen kaikin puolin, perushyvästä rakenteesta (erittäin hyvin kestäneet jalat) mataliin, mutta tasaisen tahdikkaisiin liikkeisiin. 154-senttinen ruunikko oli umpikiltti, kaikkien käsiteltävissä oleva työmyyrä. Pikku Välkky kirjattiin T-suunnalle KTK-III -palkinnolla. Orin 10 varsaa ovat pääasiassa harrastehevosia , muutama käy pikkukisoissa ja yksi toimii terapiahevosena. Pikku Välkky ei ollut kummoinen periyttäjä, sen varsat tulivat aina enemmän emäänsä sukuun kuin isäänsä.

iee. Sirpakka, lauhkea, laiskanpulskea suomenhevostamma, oli täydellinen perhehevonen. 158cm korkea, tähtipäinen vaaleanrautias tamma veti kärryjä, rekeä ja hiihtäjää, toimi ratsuna ja toi harjoitus- ja seurakisoista (heC-B, 60-80cm) muutaman ruusukkeen kotiin. Tamma oli pitkähkörunkoinen ja sapelijalkainen, muuten kivarakenteinen hevonen, jonka hermot kestivät kaiken ja liikkuminen oli sujuvaa, joskin matala-askelista. Sievä ja sympaattinen tamma oli täysin kotihevonen, luottoratsu jonka kanssa saattoi harrastaa ja kokeilla turvallisesti mitä vain. Vanhemmalla iällä Sirpakka teki pari varsaa, molemmat hyviä harrastehevosia. Sirpakka periytti erittäin hyvää luonnetta, tasaista liikettä ja vahvaluisia, joskin sapelisia jalkoja.

e. Ristiina, rautias 160cm korkea tamma ei ollut rakenteellisesti mikään ihmeellinen hevonen, mutta ihan hyvä perustamma. Tammaleima olisi saanut olla parempi, kaula oli lyhyenpuoleinen, säkä korkea, runko pitkä, takaosa oli kuitenkin hyvä. Etusissa ei ventojen vuohisten lisäksi ollut juuri huomautettavaa, kintereet olivat käyrähköt. Ei Ristiina ollut mikään liitokaviokaan, sen liikkeet olivat matkaavoittavat ja rennot, mutta kovin maahan sidotut, matalat ja mitäänsanomattomat. Kyllä se kelvollisia prosentteja sai helppo A -luokista, erityisesti hyvän ratsastuksen ansiosta, mutta päätähuimaavaa menestystä ei tullut. Tamman parhaita puolia oli kuitenkin luonne. Se oli kenen hyvänsä käsiteltävissä, seurallinen ja kiltti, mutta ratsuna siinä oli sopiva annos säpäkkää herkkyyttä ilman, että se meni hirvittäväksi reaktiivisuudeksi. Ristiina palkittiin ratsuksi ykkösellä. Ristiina ei ollut mikään valioperiyttäjä, mutta jätti kuitenkin erinomaisia perushevosia. Luonnehajontaa oli jonkin verran, mutta turhan vaikeita sen neljä varsaa eivät olleet. Koulupuolella ne pärjäävät hyvin helppo B/A -luokissa, onpa sen yksi varsa käynyt nappaamassa hyväksytyn tuloksen vaativasta B:stäkin.

ei. Pikkutippa, 162cm korkea rautias oli melko juoksijatyyppinen, komea ja ryhdikäs ori. Sitä itse asiassa koetettiin radoille kolmivuotiaana, mutta kun edes hiiteillä ori ei pysynyt kokonaan ravilla se myytiin ratsuksi. Pikkutippa oli rakenteeltaan melko hyvä, lyhyehkö kaula, pitkä runko ja lanne, hyvät takaosan kulmaukset, sapelisuutta etujaloissa. Ravi oli näyttävää, käynti melko mitäänsanomatonta ja lyhyttä, laukka hyvää ja kolmitahtista, mutta maahansidottua. Pikkutippa oli hieman pörhäkkä ja aavistuksen keskittymiskyvytön, eikä karjautensa vuoksi sopinut ihan kenen hyvänsä käsiteltäväksi. Perusluonteeltaan ori oli kuitenkin varsin hyväluonteinen ja kiltti, joten se toimi pienellä komentamisella. Pikkutipalla kilpailtiin tosissaan helpossa A:ssa ja vieläpä hyvällä menestyksellä. Omistaja olisi halunnut nostaa orin tason vaativaan B:hen, mutta liike ei yksinkertaisesti riittänyt. Ori kantakirjattiin toisella palkinnolla ratsusuunnalle. Pikkutippaa käytettiin melko vähän, todennäköisesti sen juoksijatyyppisyyden ja yleisen suvun vuoksi. Paristakymmenestä varsasta löytyy kuitenkin monta lahjakasta, hyväluonteista kouluratsua, jotka sopivat suurimmaksi osaksi myös harrastajan käteen.

eii. Oivio, raudikko 160cm, juoksijatyyppinen ja melko hyvärakenteinen ori, jolla oli sapelietuset ja hyvät takaset. Sen liikkeet olivat suorat ja matkaavoittavat, irtonaiset ja letkeät. Oivio oli – kuten sen omistaja aina vitsaili – oikein oiva radoilla, ikäluokkakisoissa se ei loistanut, mutta paransi tasaisesti tulostaan koko ajan. Luonteeltaan Oivio oli pirteä, positiivinen, mutta hieman kovakalloinen ja -suinen. Ori kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle juoksijaksi. Valitettavasti Oivio jätti todella laukkaherkkiä varsoja, vain muutama jäi radoille. Ratsuina niistä tuli kuitenkin oikein hyviä tapauksia, osa harrastekäyttöön, osa ratsastuskouluihin, osa vakavasti otettavia kilparatsuja.

eie. Kaisla-Liina, kaunis vaaleanpunarautias (157cm) tamma oli varsin kiltti luonteeltaan, mutta ei kovin seurallinen, joten sitä käsiteltiin melko vähän. Rakenteesta sanottiin yleensä ”ihan ok”, ei sen suurempia virheitä, mutta ei mitään valtavia kehujakaan. Kaisla-Liina liikkui melko vaisusti, mutta liikkeet olivat ainakin suorat ja letkeät. Tamma tuli loistavasta emälinjasta, joten se ei omalla elämällään tehnyt oikeastaan mitään muuta kuin varsoja. Kaisla-Liina jätti 15 varsaa, ja periytti niille sukunsa loisto-ominaisuuksia, mutta orivalinnallakin oli merkitystä. Kymmenen varsaa jäivät radoille hieman eri tasoisella menestyksellä, viidestä tuli ratsuja.

ee. J.T. Assiina, raudikko, suurilinjainen tamma, korkeutta 161cm. Ratsutyyppinen ja kaunis tamma, jonka jalka-asennot olivat erittäin hyvät – suorat ja korrektit kintut kaikin puolin, vaikka muu rakenne jättikin hieman toivomisen varaa. J.T. Assiinalla oli alas liittynyt, alakaulainen kaula, sään takaa painunut selkä, köyry lanne. Liikkeet tammalla eivät myöskään suorastaan huimanneet päätä, sillä oli kolme hyvää perusaskellajia, ravissa se meloi lievästi vasemmalla etujalallaan. J.T. Assiina kilpaili muutamia helppo B -luokkia ja treenasi kotona helpon A:n asioita, radaltakin se olisi saanut hyväksytyn tuloksen, mutta tamman lahjat olivat selkeästi enemmän valjakkopuolella. Valjakkoajossa J.T. Assiina kisasi vaativia luokkia sijoittuen ja voittaen tasaisen varmasti niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa. Luonteeltaan se oli nöyrä ja seurallinen tamma, oikea kiltin, herkän suomenhevosen perikuva – osasi se kyllä olla junttura jyräkin, jos käsittelijä ei ollut sille reilu.J.T. Assiina jätti vain kaksi elävää varsaa, kolmas kuoli valitettavasti kahden kuun iässä. Erityisesti tamma periytti loistavaa luonnettaan, mutta varsat ovat olleet myös hyviä käyttöhevosia helppo B/A -luokkiin.

eei. Havuhumu, rautias 162cm korkea ori oli oikein hyvännäköinen, komea ja ryhdikäs. Alakaula ja painunut selkä hieman rikkoivat vaikutelmaa, mutta Havuhumu korjasi vaikutelman liikkeellään. Näyttävä ori kilpaili ainoastaan valjakkoajossa vaikeita luokkia voittaen ja sijoittuen, ratsuna se oli turhan helposti kuumuva ja hukkasi jarrunsa melkein heti, kun selkään kiivettiin. Valjakossa Havuhumu oli toki kuumuva, mutta myös nöyrä ja herkkä, totteli jokaista apua, kun yhteistyö oli kunnossa. Havuhumu jätti paljon (noin 40) varsoja ratsu- ja valjakkokäyttöön ja ne perivät sen rakenteen ja paljon sen lahjoja. Koulu- ja valjakkopuoli tulivat kilparadoilla tutuksi monelle sen varsoista, vaikka kedon kauneimpia kukkasia ne eivät olleet.

eee. Pataässä, 161cm korkea hiilenmusta tähtipää, kiltti ja seurallinen, hieman turhan lussukka kilpahevoseksi jollaiseksi sitä ensin kaavailtiin. Tamma kyllä suoritti hyvällä, varmalla otteella helppo A/vaativa B -asiat, mutta siinä ei yksinkertaisesti ollut sellaista karismaa ja särmää, jota se olisi tuomareiden kosiskeluun kaipaillut. Pataässä oli kuitenkin ratsastuskoulun lempihevonen jokaiselle, ja myöhemmällä iällä se myytiin eläkkeelle perhehevoseksi. Pataässä sai kolme varsaa, jotka perivät sen erinomaisen luonteen, mutta isiksi valittiin parempia suorittajia. Isäoreilta varsat saivatkin kaivattua karismaa ja ovat pärjänneet hyvin etenkin kouluratsastuksessa.

sukuselvitys © susiraja

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

10.04.2017 Hervanta, Helppo A, 5/30
10.04.2017 Hervanta, Helppo A, 2/30
15.04.2017 Hervanta, Helppo A, 5/30
12.04.2017 Tuiskula, Helppo B, 1/30
19.04.2017 Tuiskula, Helppo B, 2/30
20.04.2017 Tuiskula, Helppo B, 3/30
11.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 6/40
11.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 3/40
12.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 1/40
17.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/40
20.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
21.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
24.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
27.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 1/40
28.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 3/40
28.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/40
30.04.2017 Teilikorpi, Helppo A, 6/40
09.04.2017 Kingsfall, Helppo A, 4/30
14.04.2017 Kingsfall, Helppo A, 1/30
15.04.2017 Kingsfall, Helppo A, 5/30

11.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 3/30
15.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 4/30
17.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 1/30
21.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 3/30
21.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 2/30
24.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 1/30
25.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 1/30
28.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 1/30
29.04.2017 Claridge Stud, Helppo A, 3/30
01.05.2017 Claridge Stud, Helppo A, 5/30
02.05.2017 Claridge Stud, Helppo A, 5/30
08.05.2017 Claridge Stud, Helppo A, 1/30
15.05.2017 Mörkövaara, Helppo A, 3/30
16.05.2017 Mörkövaara, Helppo A, 3/30
17.05.2017 Mörkövaara, Helppo A, 2/30
19.05.2017 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
20.05.2017 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
05.05.2017 Hervanta, Helppo B, 4/30
08.05.2017 Hengenvaara, Helppo A, 6/80
09.05.2017 Hengenvaara, Helppo A, 4/80ERJ-estekilpailut, 56 sijoitusta

23.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 1/30
28.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 1/30
29.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 2/30
29.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 3/30
30.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 5/30
11.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
12.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
20.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
21.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
23.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
25.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
26.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
13.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
14.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
16.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
11.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 3/30
14.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 1/30
14.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 4/30
16.04.2017 Hervannan Oriasema, 100cm, 4/30
15.04.2017 Kaunovaara, 90cm, 1/30
16.04.2017 Kaunovaara, 90cm, 1/30
17.04.2017 Kaunovaara, 90cm, 3/30
19.04.2017 Kaunovaara, 90cm, 3/30
20.04.2017 Kaunovaara, 90cm, 4/30
23.04.2017 Kaunovaara, 90cm, 5/30
24.04.2017 Kaunovaara, 90cm, 4/30

18.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 2/30
18.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 2/30
22.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 5/30
23.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 3/30
28.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 3/30
30.04.2017 Vähäpelto, 90cm, 1/30
12.04.2017 Mustasuo, 90cm, 1/30
14.04.2017 Mustasuo, 90cm, 2/30
15.04.2017 Mustasuo, 90cm, 5/30
18.04.2017 Mustasuo, 90cm, 4/30
19.04.2017 Mustasuo, 90cm, 1/30
23.04.2017 Mustasuo, 90cm, 5/30
25.04.2017 Mustasuo, 90cm, 2/30
29.04.2017 Mustasuo, 90cm, 3/30
02.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 1/30
03.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 5/30
05.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 3/30
05.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 1/30
08.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 1/30
10.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 3/30
13.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 2/30
14.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 1/30
15.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 3/30
16.05.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 4/30
11.05.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
12.05.2017 Mörkövaara, 100cm, 1/30
13.05.2017 Mörkövaara, 100cm, 1/30
16.05.2017 Mörkövaara, 100cm, 1/30KERJ-kenttäkilpailut, 42 sijoitusta

11.04.2017 Iowa, Helppo, 1/30
13.04.2017 Iowa, Helppo, 5/30
27.04.2017 Iowa, Helppo, 4/30
14.04.2017 Turmeltaja, Helppo, 4/30
20.04.2017 Turmeltaja, Helppo, 2/30
25.04.2017 Turmeltaja, Helppo, 5/30
15.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
23.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
24.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
30.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
04.05.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
06.05.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
08.05.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
16.05.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
18.05.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
20.05.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
28.05.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
24.04.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo, 5/30
25.04.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo, 1/30
26.04.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo, 2/30
11.05.2017 Hukkapuro, Helppo, 2/30

29.05.2017 Hukkapuro, Helppo, 2/30
07.05.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 5/30
09.05.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 3/30
17.05.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 2/30
26.05.2017 Wolf Sporthorses, Helppo, 1/30
23.04.2017 Zurück, Tutustumisluokka, 5/30
01.05.2017 Zurück, Tutustumisluokka, 1/30
09.05.2017 Zurück, Tutustumisluokka, 3/30
14.05.2017 Zurück, Tutustumisluokka, 2/30
06.05.2017 Hengenvaara, Helppo, 4/40
20.05.2017 Turmeltaja, Helppo, 4/30
17.05.2017 Iowa, Helppo, 3/30
19.05.2017 Iowa, Helppo, 3/30
23.05.2017 Iowa, Helppo, 3/30
30.05.2017 Iowa, Helppo, 2/30
01.06.2017 Turmeltaja, Helppo, 4/30
08.06.2017 Turmeltaja, Helppo, 2/30
09.06.2017 Turmeltaja, Helppo, 1/30
12.06.2017 Turmeltaja, Helppo, 5/30
16.06.2017 Turmeltaja, Helppo, 3/30
20.06.2017 Turmeltaja, Helppo, 1/30VVJ-valjakkokilpailut, 42 sijoitusta

11.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 4/30
17.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 4/30
18.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 3/30
20.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 5/30
20.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 2/30
23.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 5/30
24.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 5/30
24.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 1/30
29.04.2017 Hukkapuro, Vaativa, 5/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa, 3/30
22.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa, 4/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa, 1/30
28.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa, 1/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa, 5/30
30.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa, 2/30
12.04.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
18.04.2017 Teilikorpi, Noviisi, 4/30
21.04.2017 Teilikorpi, Noviisi, 3/30
03.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 1/30
07.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 2/30
09.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 3/30

13.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 3/30
14.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 1/30
21.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 4/30
29.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 2/30
26.05.2017 Mörkövaara, Noviisi, 2/30
28.05.2017 Mörkövaara, Noviisi, 2/30
28.05.2017 Mörkövaara, Noviisi, 2/30
29.05.2017 Mörkövaara, Noviisi, 3/30
30.05.2017 Mörkövaara, Noviisi, 5/30
21.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 2/50
21.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 3/50
22.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 7/50
22.04.2017 Mustasuo, Vaativa, 5/50
22.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 4/50
23.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 2/50
25.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 7/50
25.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 7/50
25.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 7/50
25.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 7/50
28.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 7/50
29.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 5/50


VSR-Cup kilpailut, 00 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana omistaja
Vinssin saavuttua Vähäpeltoon se oli melko vaisun oloinen, mutta toisaalta ymmärtäähän sen, kun ori on asunut edeltävässä kodissaan vuosikausia. Koska ori selkeästi vetäytyi omiin oloihin, annettiin sille noin viikon verran omaa aikaa - ja se auttoi, sillä hiljalleen orin yleisilme elävöityi, sille alkoi maistumaan ruoka suomalaisen miehen tapaan ja se alkoi selvästi kaipaamaan pientä aktivointia liikutuksen kautta. Koska Vinssi oli ostettu ikään kuin pihankoristeeksi jatkamaan mielenkiintoista sukulinjaansa, sen kanssa ei hätiköity treenien merkeissä. Tallityöntekijämme Jessica otti pian Vinssistä kopin, ja alkoi maastoilemaan orilla mielenvirkeyden kannalta. Aina, kun ratsukko palasi Vähäpeltoon Jessican kasvoilta paistoi lämmin hymy - hänen mukaansa ori mitä mahtavin ratsastaa, ja Jessica kinui kerta toisensa jälkeen pääsyä yksityisvalmennukseen. Omalla tavallaan ymmärsin Jessicaa, sillä ne hetket kun olin keikkunut itse orin selässä olivat olleet melko miellyttäviä, sillä orilla on erittäin pehmeät liikkeet istua ja se asennoituu työntekoon sataprosenttisella motivaatiolla. Mutta koska tunsin Jessican kuin oman tyttäreni, mietin hiljaa mielessäni, mitä hän näki hevosessa joka oli ollut vuosikausia parempana harrasteratsuna. Varsinkin, kun tytöllä oli ratsastettavana monta tulevaisuuden lupausta.

Kun Vinssi oli ollut Vähäpellon mailla noin kuukauden päivät, Vinssille suoritettiin perusteellinen eläinlääkärintarkistus rokotuksineen ja raspauksineen. Eläinlääkärin mukaan hevonen oli elämänsä kunnossa ja kannettavalla röntgen-laitteella jalkakuvat otettuaan hän oli yhtä hymyä - ei pienintäkään muutosta, joka olisi ollut jopa enemmän kuin normi tämän ikäiselle hevoselle. Kun Jessica kuuli hyvät uutiset, en voinut enää tyrmätä nuoren naisen iloa - niin innoissaan hän suunnitteli tulevia treenejä sekä kisakokemuksia ja loi minuun katseita, jotka kertoivat naisen olevan tosissaan. "Senkus sitten ratsastat ja kilpailet, voin sitten myydä tän varsojen jälkeen sulle eläkepäiviä viettämään." nauroin, kun totesin asian olevan minulle melko se ja sama.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana omistaja
Sen suurempia pohtimatta Vinssin liikutuksen ja hoidon päävastuu on siirtynyt Jessicalle, joka on ollut tilanteesta varsin mielissään. Olemme jopa keskustelleet jonkinlaisesta ylläpitosopimuksesta, jolloin Jessica saisi huolehtia orista kuin omastaan, mutta minulla säilyisi oikeus käyttää ja tarjota hevosta jalostukseen kokemallani tavalla. Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka vaativat hieman enemmän pohdintaa ja valmisteluita, joten katsotaan rauhassa mihin suuntaan asiat ovat kehkeytymässä. Kuten jo totesin, päävastuu hevosen liikuttamisesta on siirtynyt Jessicalle, mutta ratsastan orin noin kerran viikossa omien menojeni mukaan varmistuakseni siitä, että hevosen hyvä ratsastettavuus säilyy ennallaan ja se tuntuu myös liikkeessä kaikinpuolin terveeltä. Tänään oli taas päivä, jolloin otin Vinssin työpäivän päätteeksi ratsastettavakseni - Jessican alkuverryttelemänä, tottakai. Jessica oli käynyt kävelemässä orin kanssa reilun puolen tunnin alkukäynnit maastossa ja hölkännyt kentällä muutamia kierroksia, joten pääsin aloittamaan itse ratsastuksen melko nopeasti. Taivuttelin oria melko matalassa mutta pyöreässä muodossa kaikissa askellajeissa erilaisia kaarevia ja suoria uria tehden, jonka jälkeen aktivoin sitä hiljalleen paremmin takaosansa päälle nopeita siirtymiä tehden. Alkuun Vinssi oli jopa ärsyttävän hidas vastaamaan eteenpäinpyytäviin apuihin ja se kulki ikäänkuin käsijarru päällä, mutta hiljalleen nostaessani vaatimustasoja ori ymmärsi, ettei se voisi lorvia koko tulevaa tuntia ihan miten sattuu. Kun olin tyytyväinen orin perusliikkumiseen ja -tekemiseen, lähdin työstämään sen kanssa laukassa avotaivutusta jossa halusin sen tulevan jopa ylipehmeäksi sisäpohkeelle. Sain edelleen hieman herätellä oria, sillä se tuntui toisinaan painuvan aavistuksen matalaksi ja myös kovaksi ylälinjastaan, mutta aina hevosta korjatessani se vastasi apuihin pyydetysti. Jo tässä vaiheessa olin tyytyväinen Jessican tekemään työhön, sillä ori oli selkeästi saanut lisää kantovoimaa koottuihin askellajeihin ja sen lihaskunto tuntui muutoinkin huomattavasti paremmalta. Muutamat laukanvaihdot tehtyäni huikkasin Jessican kentän laidalta ratsastamaan hevosella vielä muutaman tehtävän pari hyödyllistä vinkkiä antaakseni, jonka jälkeen hän sai loppuverrytellä hevosen eteen-alas muodossa aikaa käyttäen.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana omistaja
Orin kanssa pääty-ympyrällä laukatessani en voinut kuin hymyillä tyhmänä. Se oli jo muutaman kuukauden intensiivisen harjoittelun myötä tullut ihan mielettömän hyväksi ja siinä missä jarruttelin ennen Jessican suunnitelmia kilparatsastuksesta, jouduin nyt oikein kannustamaan ja patistelemaan häntä kohti kilparatoja. Orin käyntiin siirrettyäni en voinut kuin jatkaa iloista ajatuksenvirttä mielessäni; Vinssi todellakin oli kapasiteetikas ja sillä oli suomenhevoseksi ihan mielettömän hyvä elastisuus askellajia ratsastaessa. Olin työstänyt oria melko pitkään pääty-ympyrällä vuoroin kooten ja vuoroin pidentäen askelta ja vaikka hevonen oli tuntunut alusta alkaen hyvältä, oli se loppua kohden jo ihan tajuttoman hyvä. Niin tasapainoinen, kevyt ja elastinen että ei-suomenhevosharrastajakin olisi joutunut toteamaan, että siinäpä vasta hevonen.

Muutaman minuutin kuluttua keräsin ohjat käteen ja lähdin hyppäämään orilla pienimuotoista rataa, joka ei sen kummempia verryttelyhyppyjä kaivannut. Pääty-ympyrälle asetetun kavaletin kautta säätelin laukkaa optimaaliselle ponnistuspaikalle löytääkseni kun taas pitkällä sivulla säätelin laukkaa suhteutetulla estevälillä vuoroin pidemmäksi ja vuoroin lyhyemmäksi. Muut estetehtävät olivat lähinnä yksittäisiä pieniä esteitä, jotka olivat aseteltu kentälle niin, että pääsin treenaamaan erilaisia lähestymislinjoja. Vinssi tuntui myös hypätessä hyvältä; sen laukka oli niin hyvin kontrollissa ja siinä on jo riittävästi voimaa työtä tehdääkseen että itse hyppääminen on ihan lastenleikkiä. Itse hypyt olivat pehmeitä ja pyöreitä ja pienimuotoista rataa ratsastaessani radassa säilyi hyvä tasapaino, selkeä tahti sekä sellainen rentous, jota monen esteratsukon kanssa joutuu hiomaan vuosikausia kelvolliseksi - saati sitten hyväksi.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen