Vähäpelto

alkuesittelyorittammatkasvatus

Vähäpellon Huurre - kuollut 16.11.2016

virallinen nimi: Vähäpellon Huurre rekisterinumero: VH16-018-1627
sukupuoli: Ori painotus: Yleispainoitus
rotu: Suomenhevonen koulutus: Vaativa B, 120cm, CCI/CIC*
syntymäaika: 12.07.2016, 3v. kasvattaja: VP, Vähäpellon Ratsutila
väri, säkä: Voikko, 156cm omistaja: VP (VRL-14355)

20.08.2016 Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 43,3p, SV-I
20.08.2016 Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 32p, KV-II
30.08.2016 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 72p, KTK-II
30.08.2016 Estevarsojen laatuarvostelu, 34p. EV-I
20.09.2016 Kenttävarsojen arviointitilaisuus, 36,5p, KEV-I
- tilaisuuden paras ori

Huurre on hyvin huomionhakuinen hevonen, joka ei kertakaikkiaan viihdy yksin, joten sen viereisissä karsinoissa olisikin aina syytä olla toinen hevonen. Oriin jäädessä yksin talliin se alkaa herkästi kutomaan eikä lopeta ennen kuin jomman kumman viereisen karsinan asukki tulee takaisin. Muita pahoja tallitapoja kutomisen lisäksi ori ei kuitenkaan omaa ja se onkin yksi tallin henkilökunnan suosikeista helpon käsiteltävyydensä ansiosta. Huurre kunnioittaa hoitajiaan suuresti eikä koskaan satuttaisi ketään tahallaan. Mikäli ori nyt sattuisi jotakuta vahingossa satuttamaan vetäytyy se karsinansa perimmäiseen nurkkaan mököttämään, mistä sen saa kyllä pois herkkupaloilla lahjomalla. Etenkin porkkanat ovat Huurteen suosiossa ja se piristyy silminnähtävästi huomatessaan porkkanan karsinaansa tulijan kädessä. Hoitotoimenpiteiden ajan oriin voi pitää hyvin irrallaan, sillä se ei lähde avoimestakaan karsinan ovesta seikkailemaan vaan seisoo rauhallisesti aloillaan kunnes hoitaja on saanut haluamansa hoitotoimenpiteen suoritettua. Harjauksesta Huurre nauttii aivan erityisesti, mikä onkin hyvä asia, sillä oriilla on myöskin taipumusta piehtarointiin ja mikäli sille on sateisella säällä unohdettu laittaa loimi tarhaan tulee tarhasta takaisin sisälle oikea mutapeikko, jonka siistimisen kannattaa varata reilusti aikaa. Varusteet ori antaa laittaa ongelmitta, mitä nyt välillä vähän pullistelee. Talutettaessa Huurre seuraa suurimmalti osin tottelevaisesti taluttajansa perässä, mutta mikäli vastaan sattuu tulemaan tamma tuntuu ori unohtavan taluttajansa läsnäolon ja alkaa liehitellä vastaantullutta tammaa oikein urakalla. Tästä johtuen Huurteelle kannattaakin pistää kuolaimet suuhun pidemmille talutusretkille lähdettäessä, jolloin ori palautuu maanpinnalle napakasti kuolaimiin kiinnitettyä riimunnarua nykäisemällä. Tammojen lähettyvillä ori on kuten edellä mainittua melkoinen showmies eikä siedä muita oreja tammojensa lähettyvillä, joten tammojen ollessa lähettyvillä kannattaa tämän herran kanssa kiertää toiset oriit kaukaa. Muina aikoina ori ei kuitenkaan aiheuta ongelmia toistenkaan orien kanssa kunhan nämä eivät tule haastamaan riitaa, sillä Huurre kyllä puolustaa itseään tarpeentullen mieluummin kuin pakenee paikalta.

Ratsastettaessa Huurre on hyvin mielyttämisenhaluinen ratsu, joka tekee kaikkensa ratsastajansa mielyttämiseksi. Ori on myöskin hyvin rauhallinen eikä turhia säiky, joten sen selkään uskaltaa laittaa hieman epävarmemmankin ratsastajan. Aivan pieniälapsia oriin selkään ei kuitenkaan kannata päästää, sillä ori on aina ori ja Huurre menettääkin helposti mielenkiintonsa harjoituksia kohtaan, mikäli kentän ohi sattuu kulkemaan kaunis tammaneiti, jonka perään pitä tietenkin hirnua. Huurteen kanssa parhaiten pärjäävätkin napakat ja johdonmukaiset ratsastajat, jotka tekevät oriille kerrasta selväksi, että nyt keskitytään harjoituksiin eikä flirttailla oi kulkevien neitosten kanssa. Huurre vastaa hyvin ratsastajansa pienimpiinkin apuihin, muttei suoranaisesti pahastu, jos sitä joskus vähän kovemmin nyppäisee suusta tai potkaisee kylkiin, vaikka ilmaiseekin eriävän mielipiteensä asiasta vihaisesti häntäänsä huiskimalla ja luimimalla. Oriilla on mukavan tasainen ja pehmeä askellus, mutta ori ei oikein tahtoisi venyttää askeltaan tarpeeksi lisäyksissä, joten sen lisäykset eri askellajeissa jäävät helposti vajaiksi. Koulua mentäessä Huurre on tasainen suorittaja yrittäen aina parhaansa, mutta mitään maailman luokan suorituksia oriilta on turha odottaa, mikäli sitä ei ole lämmitelty kunnolla. Ori on nimittäin hivenen jäykkä kyljistään eikä taivu kaikkiin taivutuksiin kunnolla ellei alkulämmittelyjen aikana ole jumpattu oriin kylkiä runsaasti. Oikein lämmiteltynä herra kuitenkin taipuisi, vaikka solmuun ratsastajansa niin pyytäessä. Esteillä Huurre omaa hyvän joskin hieman kulmikkaan hyppytekniikan eikä veny kovin hyvin ylimääräistä pituutta tai korkeutta, joten ponnistuspaikkojen valinnan suhteen on oltava tarkkana. Kaikeksi onneksi Huurre osaa itse määritellä sopivat ponnistuspaikat ja sille tuleekin pudotuksia vain harvoin, mikäli ratsastaja vain malttaa istua selässä ja ohjata eikä puutu oriin työntekoon. Huurre osaa olla hyvinkin nopea, mikäli siltä sitä vain pyydetään, mutta ilman pyytämistä ori säilyttää tasaisen nopean laukkansa eikä tee yhtään enempää. Kovinkaan ketterä Huurre ei sen sijaan ole, joten sen kanssa olisikin hyvä valita hieman pidemmät tiet esteille ja säästää aikaa vaatimalla oria laukkaamaan hieman nopeammassa temmossa. Sarjaesteet saattavat isolaukkaiselle oriille tuottaa vaikeuksia, mikäli ratsastaja ei ala lyhentää oriin laukkaa jo sarjan ensimmäistä osaa lähestyttäessä. Hyppääjänä Huurre on kuitenkin miltei peloton hypäen korvaansa lotkauttamatta yli kaikkein kummallisimmankin näköisistä esteistä, mistä on hyötyä etenkin paljon erikoisen näköisiä esteitä sisältävällä maastoesteradalla. Maastoesterdalla tärkeintä on säilyttää oriin kanssa tasainen matkavauhti radan alusta loppuun, mutta välillä voi ottaa hieman spurttejakin esteiden välillä, sillä kestävä ori kyllä jaksaa useammankin pätkän hieman kovempaa vauhtia kunhan kovaa vauhtia ei pidetä radan alusta loppuun, jolloin herra taatusti nuupahtaa radan puolivälissä.

Lastattaessa Huurre astelee traileriin mukisematta, mikäli kyseessä on monta kertaa käytetty tuttu traileri. Uutta traileria ori sen sijaan saattaa ensi alkuun arastella, mutta menee kyllä sinnekin sisään mukisematta hetken tuijotettuaan uutta traileria kummaksuen. Arastelu kuitenkin jää nopeasti sikseen mikäli joku kipuaa traileriin kaurakipon kanssa. Trailerissa ori matkustaa kuin ammattilainen yksin tai erikseen, mutta sen kanssa kannattaa katsoa, ettei sen viereen laita sekä tammaa että toista oria, jolloin Huurre usein rupeaa haastamaan riitaa vierellään olevan oriin kanssa, mikä taas voi johtaa pahoihinkin vammoihin ahtaassa tilassa, joten Huurre kannattaisikin lastata trailerin perimmäiseen karsinaan tai lastaussillan viereen, jolloin sillä on aina seinä vastassa toisella puolella, jolloin tappeluja ei synny. Kilpailupaikalla ulos päästyään ori katselee hetken uteliaana ympärilleen, minkä jälkeen se päästää ilmoille raikuvan hirnahduksen, ilmoittaen olevansa paikan kingi. Veryttelyalueella Huurre kannattaa pitää veryttelyalueen rauhallisemmassa päädyssä, jottei se saisi hormonihuumassaan päähänsä potkaista ohi kulkevaa toista oria, jonka se kokee kilpailijana. Huurteelle olisikin kisoissa hyvä laittaa punainen rusetti häntään, jotta muut ratsukot tietävät pysyä siitä kaukana. Portilla vuoroaan odottaessa ori on sangen säyseä tapaus odottaen kärsivällisesti vuoroaan. Radalla ori tuntuu suorastaan kasvavan ryhtiä ja sen askeleeseenkin tulee ylimääräistä lennokkuutta. Mitä isompi yleisö sen parempi sanoisin Huurteen kohdalla, sillä ori nauttii suuren yleisön edessä esiintymisestä ja pistää silloin aina parastaan. Palkintojenjaossa ori seisoo ylpeänä aloillaan saadessaan ruusukkeen suitsiinsa poseeraten kuvaajille parhaansa mukaan. Kunniakierroksen ori selvittää hyvin pää ylväästi ylhäällä laukaten.

i. Turmeltajan Leiskuva
voikko, 156cm
KTK-II
ii. Koistilan Lieska
KTK-II, KERJ-II
iii. Murroksen Hohto
iie. Joulutähti
ie. Pirunkorven Kujerrus
KERJ-II, SLA-II
iei. Maanan Valtteri
KTK-III, KRJ-III
iee. Taikakuun Kullava
KTK-III, KERJ-I
e. Mörkövaaran Hattara
rautiaankimo, 153 cm
YLA1, SLA-I, SV-I, KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, Jälkeläisluokka C
ei. Mörkövaaran Vieteri
KERJ-I
eii. Mörkövaaran Rommitus
eie. Mörkövaaran Lauriina
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
ee. Mörkövaaran Hallava
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
eei. Riiviöiden Huurto
KRJ-II, ERJ-II, KERJ-I
eee. Mörkövaaran Vappu
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*

Vähäpellon Huurteen emä, Mörkövaaran Hattara on kolmepolvinen suomenhevostamma, jonka sukua yhdistää yleispainoitteisuus sekä erinomainen suorittamiskyky lajissa kuin lajissa. Suvussa esiintyy hevosia, joilla on hyvin paljon meriittejä esimerkiksi koulu-, este- ja kenttäratsastuslaatuarvosteluiden lisäksi yleislaatuarvosteluista ja kantakirjauksista.

Emänisä on punaruunikko 153cm korkea Mörkövaaran Vieteri joka on kilpaillut menestyksekkäästi ratsastuksen kolmen päälajin parissa. Mörkövaaran Vieteri on palkittu maaliskuussa 2016 kenttäratsastuksen laatuarvosteluissa hienosti I-palkinnolle jopa 107,75 pisteellä. Orin kuvaillaan olevan luonteeltaan “ikuinen lapsi, joka ei aikuistu koskaan”, sillä ori yrittää usein luistaa tehtävistä tai vähintään mennä sieltä, mistä aita on matalin. Tästä vahvasta luonteenpiirteestä huolimatta hevoselle on pystytty rakentamaan rutiini kilpailuissa käymisen helpottamiseksi, ja ori on tehnyt tasaisen varmaa tulosta aina Helppo A - 100cm - Helppo tasolle asti.

emänisänisä, Mörkövaaran Rommitus on ruunikko suomenhevosori, jonka kuvaillaan olleen energinen ja touhukas kilpahevonen. Ori on ollut vahva suorittaja, joka on pystynyt kanavoimaan ylimääräisen energisyyden ja kuumuuden tehokkaaseen työskentelyyn, jonka puolesta puhujana toimii sen valtava määrä sijoituksia aina Vaativa B, 110cm ja CIC* tasolta asti. Mörkövaaran Rommituksella on kolme jälkeläistä, joista osa on tehnyt menestyksekkään kilpauran.

Emänisänemä, Mörkövaaran Lauriina on menestystä niittänyt ruunikko suomenhevostamma, joka lopetettiin maaliskuussa 2016 vanhuuden tuomiin ongelmiin. Mörkövaaran Lauriina oli sympaattinen ja rauhallinen pieni tamma, jota on voinut käsitellä oikeastaan kuka tahansa. Mörkövaaran Lauriina ei vaatinut omistajalta tai hoitajaltaan paljon; se tyytyi vähään, kunhan se sai ihmiseltä huomiota ja hellyydenosoituksia. Lauriina oli eläessään tasainen ja rauhallinen suorittaja, joka on palkittu menestyksekkäästi esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa I-palkinnolle heinäkuussa 2015, kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa I-palkinnolle lokakuussa 2015 ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa I-palkinnolle joulukuussa 2015. Lisäksi tamma on palkittu helmikuussa 2016 yleislaatuarvostelussa I-palkinnolle ja viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisempänä suomenhevosten laatuarvostelussa SLA-I palkinnolle maaliskuussa 2016.

Emänemältä Mörkövaaran Hallavalta Hattara on perinnyt rautiaankimon värinsä lisäksi ratsastuksellista yhteistyökykyä ja rohkeutta. Mörkövaaran Hallava on käsiteltäessä hankalampi mitä jälkeläislempi, mutta ammattimaisella otteella tamma on saatu toimimaan myös hankalimmissa tilanteissa. Hallava on kilpaillut menestyksekkäästi koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa ja tamma on helmikuussa 2016 palkittu kouluratsastusjaoksen, esteratsastusjaoksen ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluissa ennen kuulumattoman upeasti I-palkinnoille.

Emänemänisä, Riiviöiden Huurto on jälkeläisensä tapaan rautiaankimo suomenhevonen, joka on kilpaillut muun muassa kenttäratsastuksessa CIC* tasolla sijoittuen ja voittaen. Kun Riiviöiden Huurto mainitaan nimeltä suomenhevosratsastajien piireissä, saa sen nimen lausuminen kanssaihmisissä aikaan pienimuotoista närkästystä, sillä ori ei ole ollut missään nimessä helpoin käsiteltävä. Ratsastukselliseti Huurto on ollut kuitenkin yhteistyökykyinen, ja sillä on ollut vahva kestävyys kilpailla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa. Ori on palkittu vuonna 2015 koulu- ja esteratsastusjaosten laatuarvosteluissa II-palkinnolle ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa upeasti I-palkinnolle. Orilla on neljä upeaa menestynyttä jälkeläistä, jonka johdosta ori on palkittu jälkeläisluokka B-tittelillä kesäkuussa 2016.

Emänemänemä, Mörkövaaran Vappu on rautias, isokokoinen suomenhevostamma, jonka kuvaillaan olleen hyvin tammamainen ja vaativa hevonen. Ratsastaessa Mörkövaaran Vappu on esittänyt menestyksen lisäksi pienimuotoisia kommervenkkeja, sillä tamma oli tunnettu ratsastajan testaamisesta ja siitä, että onko pakko. Varsana tamma on palkittu suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa I-palkinnolle, jonka lisäksi se on suomenhevosten laatuarvosteluissa saanut harvinaisen SLA-1*-palkinnon. Lisäksi Mörkövaaran Vappu on vuosina 2014 ja 2015 palkittu koulu-, este- ja kenttäratsastusjaosten laatuarvosteluissa I-palkinnolle, jonka lisäksi tamma on täyttänyt palkintokaappiaan vielä hakemalla yleislaatuarvostelusta hienosti II-palkinnon.

20.09.2016 Iowa VSN, RCH (4-4-4½-4-4-3½-3½-3½-4-3½=38,5p) tuom. dookie

KRJ-koulukilpailut, 41 sijoitusta

01.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 4/30
02.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 4/30
02.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 1/30
06.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 1/30
09.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 3/30
11.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 1/30
12.08.2016 Sinclair Spotteds, Vaativa B, 4/30
13.08.2016 Turhan Suomenhevoset, Vaativa B, 5/30
17.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 3/30
20.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 3/30
21.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 1/30
21.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 3/30
21.08.2016 Hortensia, Vaativa B, 3/30
21.08.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 3/30
24.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 5/30
24.08.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 3/30
25.08.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 1/30
26.08.2016 Myyränkolo, Vaativa B, 2/30
29.08.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 4/30
30.08.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 3/30
06.08.2016 Viisikko, Vaativa B, 5/30

10.08.2016 Viisikko, Vaativa B, 3/30
15.08.2016 Viisikko, Vaativa B, 4/30
24.08.2016 Wyrda Horses, Vaativa B, 3/40
26.08.2016 Wyrda Horses, Vaativa B, 6/40
27.08.2016 Wyrda Horses, Vaativa B, 1/40
29.08.2016 Wyrda Horses, Vaativa B, 2/40
30.08.2016 Wyrda Horses, Vaativa B, 4/40
01.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 4/30
03.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 2/30
05.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 4/30
06.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 4/30
06.09.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/30
06.09.2016 Metsovaara, Vaativa B, 5/30
08.09.2016 Metsovaara, Vaativa B, 5/30
08.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 3/30
12.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 1/30
14.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 5/30
15.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 4/30
16.09.2016 Ros Ciren, Vaativa B, 1/30
30.09.2016 Kuuralehto, Vaativa B, 5/40

ERJ-estekilpailut, 51 sijoitusta

07.08.2016 Metsovaara, 120cm, 3/30
08.08.2016 Metsovaara, 100cm, 1/30
11.08.2016 Edelsten Ponies, 120cm, 4/30
13.08.2016 Edelsten Ponies, 120cm, 1/30
16.08.2016 Edelsten Ponies, 120cm, 1/30
21.08.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
22.08.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
23.08.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
23.08.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
24.08.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
24.08.2016 Edelsten Ponies, 120cm, 2/30
27.08.2016 Hengenvaara, 110cm, 5/30
27.08.2016 Hengenvaara, 110cm, 1/30
28.08.2016 Edelsten Ponies, 120cm, 4/30
30.08.2016 Censored, 110cm, 2/30
31.08.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
07.09.2016 Hortensia, 110cm, 3/40
08.09.2016 Hortensia, 110cm, 3/40
15.09.2016 Hortensia, 110cm, 5/40
20.09.2016 Hortensia, 110cm, 1/40
18.08.2016 Overload, 120cm, 1/30
22.08.2016 Viisikko, 120cm, 1/19
01.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 5/30
03.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 5/30
04.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 1/30
05.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 4/30

06.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 2/30
07.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 1/30
12.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 5/30
12.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 3/30
14.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 5/30
17.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 5/30
18.08.2016 Stall Silverlycka, 120cm, 4/31
23.08.2016 Metsovaara, 110cm, 3/29
27.08.2016 Metsovaara, 110cm, 3/29
28.08.2016 Metsovaara, 110cm, 1/29
29.08.2016 Metsovaara, 110cm, 2/29
22.09.2016 Hortensia, 110cm, 5/40
24.09.2016 Hortensia, 110cm, 3/40
01.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 2/40
06.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 4/40
10.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 1/40
15.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 3/40
16.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 4/40
18.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 3/40
01.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 2/40
06.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 4/40
10.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 1/40
15.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 3/40
16.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 4/40
18.09.2016 Ros Cirein, 110cm, 3/40

KERJ-kenttäkilpailut, 41 sijoitusta

06.08.2016 Viisikko, CIC1, 3/25
11.08.2016 Ros Cirein, CIC1, 2/40
13.08.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/40
15.08.2016 Ros Cirein, CIC1, 2/40
17.08.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/40
29.08.2016 Turmeltaja, CIC1, 4/30
05.09.2016 Hortensia, CIC1, 1/30
12.08.2016 Breawa, CIC1, 3/29
15.08.2016 Breawa, CIC1, 5/29
15.08.2016 Lapland, CIC1, 2/30
18.08.2016 Huvitutti, CIC1, 1/40
19.08.2016 Huvitutti, CIC1, 6/40
19.08.2016 Lapland, CIC1, 5/30
28.08.2016 Metsovaara, CIC1, 2/33
29.08.2016 Metsovaara, CIC1, 2/33
01.08.2016 Marcius, CIC1, 6/37
04.08.2016 Marcius, CIC1, 2/37
18.08.2016 Viisikko, CIC1, 4/29
01.09.2016 Breawa, CIC1, 2/30
01.09.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
02.09.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/40

04.09.2016 Ros Cirein, CIC1, 5/40
08.09.2016 Ros Cirein, CIC1, 4/40
14.09.2016 Ros Cirein, CIC1, 6/40
17.09.2016 Ros Cirein, CIC1, 1/40
17.09.2016 Ros Cirein, CIC1, 1/32
24.09.2016 Hortensia, CIC1, 3/30
29.09.2016 Breawa, CIC1, 2/28
30.09.2016 Breawa, CIC1, 4/28
03.09.2016 Metsovaara, CIC1, 4/28
09.09.2016 Metsovaara, CIC1, 3/28
17.09.2016 Metsovaara, CIC1, 3/32
29.09.2016 Ros Cirein, CIC1, 6/39
12.10.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/40
27.10.2016 Ros Cirein, Helppo, 5/34
12.10.2016 Metsovaara, CIC1, 3/38
15.10.2016 Metsovaara, CIC1, 3/38
16.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
19.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
21.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
23.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30

Päiväkirjamerkinnät

-

Valmennukset

Estevalmennus 24.08.2016, omistaja VP
Vanha valmentajani tuli tänään pitämään minulle ja Huurteelle yksityisvalmennuksen esteratsastuksen parissa, joka tuli loppujen lopuksi oikein hyvään saumaan vaikka itsenäiset treenit ovatkin sujuneet kohtuullisesti. Valmennus aloitettiin työskentelemällä melko pitkään sileällä niin, että hevonen saatiin rehellisesti takaosansa päälle ja sen molemmat lavat saatiin haltuun. Varsinkin siksak-pohkeenväistön aikana Huurre parani ihan mielettömästi - se keveni edestä ja aktivoitui kauttaaltaan. Valmennusta jatkettiin pysty - okseri - okseri linjalla niin, että esteväleihin ratsastettiin vuoroin kootumpaa laukkaa askelten määrää lisäten ja vuoroin laukkaa lisättiin niin, että laukka-askelia saatiin vähennettyä. Huurre hyppäsi suurella innolla ja varsinkin oksereille se teki ilmavia, pyöreitä hyppyjä jonka johdosta varsinkin ensimmäisen okserin jälkeen oli vaikeuksia lyhentää laukkaa toiselle okserille. Toistojen ja alkuinnostuksen myötä toinenkin esteväli saatiin sujumaan lyhennetyssä laukassa ja loppujen lopuksi orille riitti, että sen satulaan istuu tiiviisti ja jännittää vatsalihaksiaan.

Valmennusta jatkettiin hyppäämällä radanosia, jotka koostuivat sekä suorista että kaarevista linjoista. Rataan mahtui myös muutamia teknisempiä lähestymisiä, jonka lisäksi harjoittelimme muutamia ratsastuksellisia juttuja muun muassa vesimaton kanssa. Huurre hyppäsi koko valmennuksen hyvällä flowlla; se oli energinen, mutta se vastasi apuihin hyvin jonka lisäksi sain itse sellaisen fiiliksen että pystyin ratsastamaan oria askel askeleelta tehokkaasti. Valmennuksen loppua kohden hyppäsimme muutaman esteen rataa ensin niin, että rataan kuului normaali lyhyt vesimatto. Vesimattoa lähestyessä valmentaja halusi minun istuvan niin sanotusti liikkeen taakse ja rohkaisevan siten hevosta hyppäämään vesimaton ilman sen suurempia kommervenkkejä. Kun vesimatto oli meille molemmille tuttu juttu, hypättiin rataa noin 120cm tasolla vaihtaen vesimatto ensi kertaa koskaan pitkäksi vedeksi. Ensimmäisellä kerralla Huurre jäi seisomaan hieman pitkää vettä vasten, mutta eteni kuitenkin hienosti eteenpäin kun rohkaisin oria pohkeella. Seuraavat kerrat ori menikin pitkää vettä kuin vanha konkari, joka oli oikeasti ihan uskomatonta - tästä orista saa kyllä olla aina niin ylpeä, sillä uudetkaan elementit tai tehtävät eivät saa sitä järkyttymään vaan se etenee vanhanaikaisen höyryveturin tapaan varmasti eteenpäin!

Estevalmennus 27.08.2016, valmentajana Heli Kuismanen
Alkutunnista verryteltiin tehtävällä, jossa kentän keskelle sijoitetut pystyesteet oli sijoitettu sivujen suuntaisesti "ristiksi" ja jotka tuli ratsastaa siten, että jokaiseen kulmaan ratsastettiin voltti. Näin ollen jokaisen hypyn välissä tehtiin kaksi volttia kulmiin. Toisessa tehtävässä esteet oli sijoitettu pääty- ja keskiympyröille. Näin radan varrella vaihtui suunta ja yhdelle ympyrälle pystyi varioimaan useammankin kierroksen. Haasteena kaikilla ratsukoilla oli nopea suoristaminen molemmissa tehtävissä. Huurteen kanssa ei ehkä tänään aivan onnistuttu vaativia lähestymisiä sisältävissä tehtävissä, jotka selkeästi tuottivat teille vaikeuksia etenkin alkutunnista. Tiukka voltti ja nopea suoristaminen ennen estettä ei ollut helppo yhdistelmä, mutta esteiden mataluuden ansiosta yli päästiin. Sen sijaan ympyrätehtävän korkeammat esteet olisivat vaatineet napakampia lähestymisiä: nyt puomit putoilivat enemmän kuin pysyivät kannattimillaan.

Kouluvalmennus 30.08.2016, valmentajana Vivian
VP:n ja Huurteen valmennuksen aiheena oli oikein kunnon taivuttelut, tavoitteena saada ori mahdollisimman vetreäksi ja rennoksi. Tunti aloitettiin avotaivutuksilla, sekä toki ratsastaja sai taivutella ratsuaan myös ympyröillä ja kulmissa, ehkä hieman liioitellustikin. Huurre olikin melko jäykkä, sen huomasi heti, sillä avotaivutukset eivät aluksi oikein ottaneet onnistuakseen jäykkyyden takia. Kunhan vaan otettiin tarpeeksi monta toistoa, niin alkoi hevonenkin hieman vertyä. Ori oli rentoutunut ja vertynyt todella paljon avotaivutusten avulla, joten sulut onnistuivat alusta alkaen oikein mainiosti. Laukkasuluissa oli aluksi pientä vääntämistä, sillä kentän ohi sattui kulkemaan nätti tamma, ja orin keskittyminen tietysti herpaantui heti. Siinä vaiheessa ratsukon yhteistyö oli melko sähellystä, mutta pian ori jo unohti tamman ja jatkoi työskentelemistä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Lopputunnista ori väläytteli ihan mielettömiä pätkiä laukassa, johon oli oikein hyvä päättää valmennus.

Kouluvalmennus 31.08.2016, valmentajana Vivian
Tänään VP ja Huurre pääsivät valmennukseeni treenaamaan vastalaukkaa. Alkuverryttelyissä ratsastaja sai taivutella hevostaan runsaasti sekä tehdä siirtymisiä, jotta se olisi varsinaisessa tehtävässä hyvin vertynyt ja kuulolla. Heti verkattuaan alettiin hommiin, ensin teetin ratsukolle muutamia ravitehtäviä. Tehtävänä oli lyhentää ravia lyhyellä sivulla ja pidentää pitkillä sivuilla. Lyhennykset näyttivät olevan melko tuttua hommaa, kuten pidennyksetkin, vaikka niissä oli aluksi hieman ongelmia. Huurre meinasi olla hieman laiskana eikä lähtenyt pidentämään aivan niin terävästi, kuin oli tarkoitus. Ravitehtävien jälkeen siirryttiin kahdeksikolle laukkaamaan. Tehtävänä oli pitää sama laukka yllä koko ajan, eli ei laukanvaihtoja keskellä taikka kaarteissa. Vastalaukka tuotti hieman vaikeuksia, sillä aina kaarteessa Huurre meinasi vaihtaa laukan myötälaukaksi. Lopulta ratsastaja sai sen kuitenkin pysymään samalla laukalla, ja näin Huurrekin ymmärsi tehtävän tarkoituksen.

Estevalmennus 05.09.2016, valmentajana Vivian
Tänään olin lupautunut pitämään estevalmennusta VP:lle ja Huurteelle. Olinkin rakentanut kentän täyteen kaikenlaisia erikoisesteitä, oli porttia, lainetta, muuria ja vesimatto. Tunti aloitettiin tottakai alkuverryttelyillä, jossa ratsukko meni ravi- ja laukkapuomeja sekä pieniä kavaletteja. Kun ratsukko oli hyvin verrytellyt, oli aika aloittaa hyppääminen. Ensin tultiin kaikki pelottavat erikoisesteet yksittäisinä. Huurre hyppäsi kuin vanha tekijä eikä ollenkaan tuijotellut yhtäkään estettä. Kun kaikki esteet oli hypätty yksittäisinä, oli aika aloittaa radan hyppääminen. Ensimmäisenä oli tavallinen okseri, jonka alla oli koristekukkia. Ratsukko lähestyi estettä hieman liian hitaasti, mutta hevonen pääsi kuitenkin puhtaasti yli. Käskin ratsastajan laittaa hevoseen enemmän vauhtia, ja hän teki työtä käskettyä. Seuraava este oli muuri, jossa ei myöskään mitään ongelmaa ja sitä seuraava este hypättiin myöskin ongelmitta, kuten myös koko loppu rata. Ainoa huomauttamisen arvoinen asia oli tosiaan se vauhti, jota saisi jossain kohdissa olla hieman enemmän. Kaikenkaikkiaan kuitenkin oikein onnistunut tunti ratsukon osalta!

Estevalmennus 10.09.2016, valmentajana Vivian
VP ja Huurre pääsivät jälleen estevalmennukseeni. Suunnitelmanani oli teettää ratsukolle laukan lyhentämistä ja pidentämistä suhteutetun linjan avulla. Hyppääminen aloitettiin tulemalla linja ihan normaalilla, hyvätempoisella laukalla. Normaalisti linjan väliin mahtuisi siis viisi laukka-askelta, ja niin mahtui nytkin. Ratsukko sai tulla linjaa muutaman kerran molemmista suunnista normaalilla laukalla, ja sen jälkeen käskin lyhentää laukkaa kuuten askeleeseen. Ratsukko tuli ensimmäiselle esteelle liian isolla laukalla, joten linja olisi tullut viidellä laukalla, mutta Huurre otti ennen toista estettä vielä yhden pikkuaskeleen. Käskin tulle heti uudelleen ja lyhentää laukkaa jo ennen ensimmäistä estettä. Näin saatiin kuin saatiinkin väliin mahtumaan kuusi askelta! Pidennyksissä ei ollut missään vaiheessa juuri mitään vaikeuksia. Esteet olivat lopussa 120 cm korkeudella, mutta sehän ei tietysti tuottanut ratsukolle minkäänlaista ongelmaa. Tunti lopetettiin erittäin hyvin onnistuneeseen pätkään.
KTK-II, SV-I, KEV-I, EV-I, KV-II
virtuaalihevonen


© Stjarna
Luonne © Tuulia T.

Astutukset

Huurre on tarjolla jalostukseen ensisijaisesti 4-polvisille suomen(pien)hevosille jotka ovat kantakirjattu vähintään II-palkinnolla, lisätiedot ja varaukset sähköpostitse.

Jälkeläiset

o. Vähäpellon Hipsu
s. 06.09.2016
e. Taikakuun Helmikkä


© VÄHÄPELLON RATSUTILA
ulkoasun suunnittelu & toteutus: Narie
otsikkokuvat © Jacques Toffi
Vähäpellon Ratsutila on virtuaalitalli | a SIM-game stable