Vähäpelto

Umppalumppa


Rekisterinumero VH16-018-1965
Syntymäaika, ikä 08.06.2016, 14-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriMusta, 159cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHe A, 120cm, CIC1, Vaativa

20.09.2016 Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus 31,2p, SV-I
20.09.2016 Kenttävarsojen arviointitilaisuus, 27p, KEV-II
30.09.2016 Estevarsojen arviointitilaisuus, 27p, EV-II
30.10.2016 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus, 73p, KTK-II

Sitä voisi kai todeta, että siellä missä tapahtuu, sieltä löytyy myös meidän Uuno. Uuno on perusluonteeltaan sellainen lempeä hössöttäjä, joka antaa uteliaisuuden nostattaa toisinaan turhan paljon päätään. Tarhassa ori on leikkisä, jonka vuoksi sen vakiotarhasta löytyy niin vanhaa kumisaapasta kun kivillä täytettyjä mehukattipurkkeja. Tästä voineekin päätellä, että orin lempileikkeihin kuuluu kaikkien tavaroiden kuljettaminen suullaan - joskaan se ei lopu tähän - sillä ei ole yksi ei kaksi kertaa kun viereisessä tarhassa oleva hevonen on saanut tuntea ilmaharjoituksissa olleen kumisaappaan persuksissaan. Vaikka Uuno on leikkisä, se antaa ihmiselle melko hyvin tilaa. Taluttaessa se kulkee pääsääntöisesti maltillisesti ihmisen vieressä ihmisen määräämää vauhtia, mutta kyllästyessään se saattaa ruveta napsimaan riimunvartta suuhunsa. Tammojen ohi kulkiessa varsinkin kevät- ja kesäaikaan ori toisinaan matchoilee äänihuuliaan unohtamatta, mutta topakalla kieltokäskyllä tai pysähdys-peruutus harjoitteella Uuno kuitenkin palautuu siivosti maanpinnalle. Vaikka melko sutjakkaasta ulkonäöstä voisi toisin päätellä, on ori kuitenkin ollut aina ruoka-aikana kotona. Sillä on hölmönä tapana ennen ruokailua kuopia kaikki heinät ympäri karsinaa tai maata, mutta tallityöntekijöiden onneksi se imuroi hyvin tehokkaasti viimeisenkin heinänkorren vatsalaukun antimiksi.

Hoitotoimenpiteitä tehdessä Uuno kannattaa sitoa molemminpuolin kiinni, sillä vain yhdeltä puolelta kiinni ollessaan hoitaminen on pahimmillaan pelkkää yrittämistä orin seilatessa paikasta toiseen. Kaksinpuolin kiinni ollessaan Uuno keskittyy hoitajaansa ja nauttii sen antamasta huomiosta. Harjatessa Uuno on oikea paksunahkainen suomenhevonen, sillä mitä kovemmalla harjalla ja mitä kovemmin ottein oria harjaa, sen enemmän hevonen tuntuu tilanteesta nauttivan. Kavioita puhdistaessa ja kengittäessä ori on melko ongelmaton, mutta normaalia pidempään kestäessään se saattaa alkaa viihdyttämään itseään napsimalla ketjuja suuhunsa. Orin varustaminen ratsaille onnistuu hyvin rutiininomaisesti sillä suojittaminen ja satulointi onnistuu kädenkäänteessä. Suitsia laittaessa riimu kannattaa aina jättää orin kaulalle, sillä orilla on huonona tapana lähteä valumaan eteenpäin heti, kun riimu valahtaa sen niskalta pois.

Ratsastaessa Uuno on energinen ja melko yritteliäs, mutta toisinaan se haluaisi tehdä asioita ennemmin oman kuin ratsastajan pään mukaan. Kouluratsastuksessa Uunon vahvuutena ovat ehdottomasti sen suuren liikelaajuuden ja jouston omaavat askellajit, jonka lisäksi hevonen kantaa itseään varsinkin rotunsaedustajaksi hyvin ketterästi. Perustehtäviä kuten siirtymisiä ja erinäisiä uria ratsastaessa hevonen on tasainen ja kuulainen avuille, mutta toisinaan se vaatii ratsastajaltaan hirmuisen paljon vaativimpia tehtäviä kuten avo- ja sulkutaivutuksia tehdessä. Vaikeampia ja keskittymistä vaativia tehtäviä tehdessä se tarvitsee herkän, nopean ja selkeän ratsastajan, joka osaa löytää kultaisen keskitien vaivatta. Liikaa vaadittaessa tai epäselkeitä apuja annettaessa Uunolle tulee toisinaan pieni uhma, jonka myötä se laskee kaiken leikiksi. Onni onnettomuudessa Uuno on kuitenkin melko anteeksiantavainen ja esimerkiksi pienen käyntitauon jälkeen hevosen kanssa voi lähteä suorittamaan tehtävää uudelleen ilman, että se olisi keskisormi pystyssä. Uunon todellinen leipälaji on kuitenkin esteratsastus, jossa hevonen on todellinen kultakimpale. Esteillä energisesti liikkuva hevonen tarvitsee ratsastajaa oikeastaan vain sen verran, että se ohjaa hevosen esteeltä esteelle. Esteillä Uunon vahva, kolmitahtinen laukka on suuri etu, sillä sitä on helppo säädellä optimaalisen ponnistuspaikan löytämiseksi. Sen hypyt ovat ratsastajan alle pehmeitä, jonka lisäksi sillä on esteratsastuksen kuluttavuutta ajatellen melko taloudellinen hyppytyyli. Maastossa hevonen kulkee matkaavoittavin askelin eteenpäin jonka ansiosta se saakin lähes poikkeuksetta olla vetohevosena. Uuno on yleisesti ottaen varmajalkainen ja rohkea hevonen joka ei pelkää esimerkiksi rekkoja, mutta todellisina pöllöpäivinä se saattaa säpsähdellä esimerkiksi puskasta lentoon lähteviä lintuja. Säpsähtäminen jää kuitenkin lähinnä lihasten nopeaksi jännittymiseksi eikä ori koskaan lähde esimerkiksi rynnimään holtittomasti paikanpäältä karkuun.

Koska oria on laahattu nuoresta pitäen kaikenmaailman kissanristiäisiin, lastautuu se sekä traileriin että rekkaan moitteetta. Vieraassa paikassa ori saattaa alkuun olla hieman levoton ja pyöriä ihmisen ympäri, mutta pikkuhiljaa se rauhoittuu ja tasaantuu. Ratsastajan kivutessa sen selkään Uuno menee hetkellisesti taas ylikierroksille ja se kulkisi mielellään piaffenomaista ravia tovin, mutta ratsastajan ollessa heti alkutyöskentelystä alkaen johdonmukainen ja selkeä ori rentoutuu melko nopeasti. Kilpailuiden verryttelyssä ori hörähtelee aavistuksen enemmän tammoille mitä kotipuitteissa, mutta se ei menetä kuitenkaan keskittymistään täysin. Radalla ori saa usein oikean tsemppivaihteen silmään, jolloin orin ratsastaminen on rehellisesti sanoen suuri nautinto. Se menee, eikä meinaa ja tekee juuri niin, kun ratsastaja pyytää.

i. Ukkoskuuro
musta, 160cm, evm
ii. Uurastus
musta, 159cm, evm
iii. Ukkometso
musta, 159cm, evm
iie. Lilja
musta, 155cm, evm
ie. Melleriina
punarautias, 151cm, evm
iei. Pilvetti
punarautias, 153cm, evm
iee. Marenkiina
punarautias, 149cm, evm
e. Aurinkoinen
ruunikko, 155cm, evm
ei. Allevi
punarautias, 155cm, evm
eii. Anselmi
punarautias, 156cm, evm
eie. V.K. Hillevi
punarautias, 155cm, evm
ee. Pelleriina
ruunikko, 154cm, evm
eei. Jekkupatteri
ruunikko, 156cm, evm
eee. V.V. Pesso
punarautias, 151cm, evm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Umpiluu 15.09.2016 Mahmatti
tamma Vähäpellon Hopeahevonen 01.10.2016 Hopeasointu
ori Vähäpellon Nuutti 13.10.2016 Naavakko

i. Ukkoskuuro on musta, 160cm korkea merkitön suomenhevosori, joka viettää tänään eläkepäiviään Turun saaristossa. Ukkoskuuro on perusluonteeltaan rauhallinen ja rehti hevonen, josta huolimatta ori oli energinen ja kevyt ratsastaa. Ori on tunnettu suomenhevosihmisten keskuudessa, sillä se on ollut tuttu jo laatuarvostelu- ja ikäluokkakilpailuiden palkintojenjaossa, jonka lisäksi se on ollut hyvin totuttu näky menneinä vuosina muun muassa este- ja kenttämestaruuksissa. Hyvälaukkainen, vahvarakenteinen ori oli omiaan kenttäratsastuksen parissa, jossa ori kilpaili hyvin tuloksin sillä se oli varmajalkainen hevonen, joka tuli aina maaliin ja usein sijoituksille myös avoimissa luokissa. Ennen eläköitymistä Ukkoskuuroa käytettiin melko maltillisesti suomenhevosten jalostukseen, sillä aktiivikilpavuosinaan sen omistaja halusi keskittyä tammojen sijaan tasaisen varmaan tuloslistaan.

ii. Uurastus edustaa sarjaa, jossa noustaan puskista kilpailukentille, pysytään kilpailukentillä muutama kausi ja hävitään lähes yhtä äkillisesti, kun tultiinkin. Kuvankaunis musta ori kilpaili pääsääntöisesti kenttäratsastuksen parissa, mutta se ei ollut täysin tavaton näky myöskään suomenhevosten omissa este- ja kouluratsastusluokissa. Orin suurimpia saavutuksia on peräkkäiset suomenhevosten mestaruushopeat kenttäratsastuksesta, jonka jälkeen ori monen harmiksi alkoi oireilemaan takajalkojen irtopaloja. Leikkauksesta ja hyvästä hoidosta sekä ennusteista huolimatta ori ei enää noussut takaisin kilparadoille, vaan siirtyi viettämään tammantuoksuisia harrasteratsun päiviä ennen varsinaista eläköitymistä.

ie. Melleriina oli kaikinpuolin hyvin tavanomainen suomenhevonen. Punarautias, melko massiivirakenteinen tamma toimi perheen harrasteratsuna, ja sillä kilpailtiin koulu- ja esteratsastuksessa pikkuluokkia perheen tyttärien sekä äidin iloksi. Sympaattisella, nöyrällä ja rehellisellä hevosella saattoi tehdä mitä vain - sen kanssa saattoi kesäkuumalla vikeltää tai pulahtaa järveen, jonka lisäksi se maastoili tottuneesti yksin että porukassa. Talvisin Melleriina oli tuttu näky perheen isän käytössä, sillä perheen isä käytti hevosta muun muassa joulutapahtumien rekihevosena, jonka lisäksi Melleriina osallistui kaurarahojen keräämiseen vetämällä tukkeja metsästä. Melleriina jätti jälkeen kaksi monipuolista varsaa; orin Ukkoskuuron joka myytiin pian ammattilaisten käsiin sekä tamman Milliviinan joka toimittaa emänsä tapaan tavanomaisen harrasteratsun virkaa.

e. Aurinkoinen on nimensä veroinen suomenhevonen, sillä tamma on aina hyväntuulinen eikä tunnu ymmärtävän, mitä tarkoittaa esimerkiksi termi tammamainen. Lempeä ja ihmisläheinen ruunikko on amatööriharrastajan silmäterä jonka kanssa yhdistyy monipuolinen harrastaminen. Aurinkoinen toimii ensisijaisesti yleispainoitteisena harrastekilpahevosena, ja se kilpailee aluetasolla Helppo A, 100cm sekä tutustumisluokkia melko tasaisin tuloksin. Varmajalkainen ja rautaiset hermot omistava tamma toimii myös omistajansa työssä, sillä tamma tekee viikottain muutamia tunteja terapiaratsun hommia. Se on pidetty terpiahevonen ei pelkästään sen luonteen vuoksi, vaan myös tasaisten, rauhallisten askellajien vuoksi.

ei. Allevi on punarautias, 155cm korkea suomenhevosori, joka viettää nykypäivänä rauhallista eläkehevosen virkaa lähes 30-vuoden iässä. Hyväntuulinen ori oli nuoruusvuosinaan energinen ratsu, jolla oli kova motivaatio työskentelyä kohtaan - mikäli ihminen tarjosi sille jotain tekemistä ratsastaen, maastakäsin tai ajaen, suhtautui Allevi tarjottuun työhön tietynlaisella vakavuudella eikä koskaan luistanut hommista. Allevi kilpaili pääsääntöisesti este- ja kenttäratsastuksen parissa, sillä melko matalaryhtinen ja laajalevikkinen ori ei tahtonut tasaisuudesta huolimatta pärjätä avoimissa koulukilpailuissa. Allevia on käytetty melko vähän suomenhevosten jalostukseen, sillä jälkeläisiä sillä on monesta hyvästä ominaisuudesta huolimatta vain 11 kappaletta.

ee. Pelleriina on hyvin samantapainen kuin ainoa jälkeläisensä Aurinkoinen. Ruunikko, melko sporttirunkoinen 154cm tamma on luonteeltaan lempeä, ja se rakasti ylikaiken ihmisen kanssa oleskelua. Esimerkiksi hevosen tarhaan mennessä se erkaantui mielellään laumastaan, ja tuli korvat höröllä portille ihmisen seuraksi. Se rakasti myös tallissa hengailua; se olisi seissyt käytävällä vaikka maailman tappiin asti harjattavana ja rapsutettavana. Pelleriinä oli monipuolinen harrasteratsu, joka teki ratsastuskoululla yksityishevosena asuessaan satunnaisesti myös intensiiviryhmän tunteja. Valitettavasti tamma lopetettiin vain 16-vuoden iässä, sillä nuorena tullut jännevamma alkoi ilmoittamaan olemassaolostaan yhä useammin ja selkeästi kivuliaammin.

KRJ-koulukilpailut, 43 sijoitusta

29.09.2016 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
02.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 2/40
03.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 3/40
07.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 5/40
09.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 2/40
10.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 3/40
13.10.2016 Mörkövaara, Helppo A, 5/40
14.10.2016 Mörkövaara, Helppo A, 1/40
27.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
02.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
03.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
05.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
10.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
10.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
12.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
13.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
25.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
26.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
26.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/30
29.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
22.10.2016 Huhtalan yksityistalli, Helppo A, 2/30
04.10.2016 Iowa, Helppo A, 2/30

05.10.2016 Iowa, Helppo A, 2/30
12.10.2016 Iowa, Helppo A, 5/30
16.10.2016 Iowa, Helppo A, 4/30
03.10.2016 Heljävirta, Helppo A, 1/30
08.10.2016 Heljävirta, Helppo A, 1/30
09.10.2016 Heljävirta, Helppo A, 5/30
13.10.2016 Heljävirta, Helppo A, 1/30
16.10.2016 Heljävirta, Helppo A, 2/30
20.10.2016 Heljävirta, Helppo A, 2/30
30.10.2016 Hortensia, Helppo A, 4/40
11.10.2016 Pirunkorpi, Helppo A, 5/60
17.10.2016 Pirunkorpi, Helppo A, 6/60
29.10.2016 Pirunkorpi, Helppo A, 7/60
11.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
14.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
15.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
15.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
16.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
17.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
18.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
18.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30ERJ-estekilpailut, 59 sijoitusta

13.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 2/50
17.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 6/50
19.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 5/50
20.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 3/50
26.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 5/50
28.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 5/50
15.09.2016 Breawa, 110cm, 2/30
19.09.2016 Breawa, 110cm, 3/30
21.09.2016 Breawa, 110cm, 2/30
26.09.2016 Breawa, 110cm, 3/30
11.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
15.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
16.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
18.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
21.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
22.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
24.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
25.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
30.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
13.09.2016 Iowa, 120cm, 1/30
15.09.2016 Iowa, 120cm, 1/30
18.09.2016 Iowa, 120cm, 1/30
18.09.2016 Hortensia, 100cm, 5/40
20.09.2016 Hortensia, 100cm, 3/40
09.09.2016 Breawa, 120cm, 3/30
11.09.2016 Breawa, 120cm, 3/30
15.09.2016 Breawa, 120cm, 1/30
20.09.2016 Breawa, 110cm, 1/30
21.09.2016 Breawa, 120cm, 2/30
24.09.2016 Lapland, 120cm, 4/30

29.09.2016 Lapland, 120cm, 5/30
15.09.2016 Varismäen tila, 110cm, 1/30
24.09.2016 Hortensia, 110cm, 4/40
29.09.2016 Hortensia, 110cm, 2/40
10.09.2016 Wyrda Horses, 110cm, 2/30
13.09.2016 Wyrda Horses, 110cm, 2/30
16.09.2016 Wyrda Horses, 110cm, 1/30
19.10.2016 Ros Cirein, 110cm, 2/30
01.10.2016 Iowa, 120cm, 5/30
05.10.2016 Iowa, 120cm, 4/30
10.10.2016 Iowa, 120cm, 2/30
13.10.2016 Iowa, 120cm, 2/30
19.10.2016 Iowa, 120cm, 1/30
22.10.2016 Iowa, 120cm, 4/30
30.10.2016 Iowa, 120cm, 4/30
23.09.2016 Untuvapilvi, 120cm, 4/20
24.09.2016 Untuvapilvi, 120cm, 1/20
20.09.2016 Wayward Dressage, 110cm, 5/30
23.09.2016 Wayward Dressage, 110cm, 5/30
28.09.2016 Wayward Dressage, 110cm, 4/30
02.10.2016 Satulinna, 110cm, 1/30
02.10.2016 Satulinna, 110cm, 5/30
07.10.2016 Satulinna, 110cm, 4/30
02.10.2016 Hortensia, 110cm, 1/40
07.10.2016 Hortensia, 110cm, 6/40
09.10.2016 Hortensia, 110cm, 5/40
13.10.2016 Hortensia, 110cm, 6/40
13.10.2016 Hortensia, 110cm, 4/40
17.10.2016 Hortensia, 110cm, 5/40KERJ-kenttäkilpailut, 39 sijoitusta

04.10.2016 Iowa, CIC1, 3/30
01.10.2016 Metsovaara, CIC1, 3/31
03.10.2016 Metsovaara, CIC1, 5/31
04.10.2016 Metsovaara, CIC1, 1/31
06.10.2016 Metsovaara, CIC1, 4/31
24.10.2016 Ros Cirein, CIC1, 4/40
30.10.2016 Ros Cirein, CIC1, 4/40
03.11.2016 Iowa, CIC1, 4/30
04.11.2016 Iowa, CIC1, 1/30
02.11.2016 Ros Cirein, CIC1, 6/40
03.11.2016 Ros Cirein, CIC1, 1/40
15.10.2016 Turmeltaja, CIC1, 3/40
20.10.2016 Turmeltaja, CIC1, 6/40
12.10.2016 Kevolehto, CIC1, 5/39
16.10.2016 Kevolehto, CIC1, 3/39
03.11.2016 Wyrda Horses, CIC1, 2/30
08.11.2016 Wyrda Horses, CIC1, 1/30
07.11.2016 Zurück, CIC1, 4/30
09.11.2016 Zurück, CIC1, 4/30
14.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
03.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30

22.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
25.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
27.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
04.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
05.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
08.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
12.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
20.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
23.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
27.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
29.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
30.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
23.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/27
28.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/27
19.11.2016 Metsovaara, CIC1, 1/15
07.12.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/23
09.12.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/23
22.11.2016 Hengenvaara, CIC1, 2/23
24.11.2016 Hengenvaara, CIC1, 3/23VVJ-valjakkokilpailut, 00 sijoitusta


VSR-Cup kilpailut, 00 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

20.09.2016 Iowa VSN, SW1 41p. tuom. dookie
25.10.2016 SysiluotoVSN, SW3 41p. tuom. dookie

Estevalmennus, valmentajana Salazar
Musta Uuno-suokki laukkasi kentällä alkuverrytelläkseen edessä olevaa estevalmennusta varten. Olin valikoinut valmennuksen pitopaikaksi ihan ulkokentän maneesin sijaan, sillä ilma oli nätti lukuun ottamatta sitä pientä viileyttä, joka iholla kutkutteli. Ratsukolla ei varmaankaan ollut kylmä, sillä olin pistänyt heidät suorittamaan verryttelyn kokonaan laukassa. Uuno liikkui hyvin, pontevalla askeleella ja pärskytteli innostuneena. Esteet olin jo kasannut kentälle ja ensin tarkoitus oli käydä ne yksitellen testaamassa, ennen kokonaisen esteradan yrittämistä. Hevonen oli silminnähden taitava ja valveutunut hyppääjä. Katsottuani ratsukon kolmoissarjan, kaarelta lähtevän, vinosti hypättävän ristikon ja jumppasarjan maapuomeineen, pidin pienen keskustelutauon ratsastajan kanssa ja kyselin miltä hevonen tuntui ja olisiko jossain parannettavaa. Juttu meni niin kuin olin arvellutkin, ratsastajalle ei ollut tippunut paljon muuta hommaa kuin kyydissä istuminen, kun Uuno oli selvittänyt kaikki kolme tehtävää pitkälti omin avuin. Tässä välissä pidettiin hetkisen hengähdystauko ja ratsukko sai ravata keskiympyrällä viitisen minuuttia. Tauon jälkeen vuorossa oli sitten tuon kokonaisen radan hyppääminen. Näytin ratsukolle järjestyksen jossa hypyt tapahtuisivat ja kerroin mahdollisista ongelmakohdista. Kuitenkin aivan turhaan, sillä suoritus oli sujuva. Muutin vielä hyppyjärjestystä ja lähetin kaksikon matkaan uudestaan. Hevonen alkoi kuumua vähitellen ja huomasin ratsastajan pitävän tilannetta kasassa pidätteillä esteiden välissä. Hyppäämisen jälkeen teimme vielä loppuverryttelyt sileällä. Uunolla oli virtaa, mutta se oli kiltisti valmennuksen loppuun asti.

Estevalmennus, valmentajana yaren
Ja taas kutsui Vähäpelto! Tällä kertaa tarkoituksena oli vetää kaksi valmennusta VP:n kanssa putkeen ja näistä ensimmäinen oli estevalmennus Umppalumppa-nimisen mustan orin kanssa. Tämäkään ratsu ei todellakaan ollut mikään kauhistus silmille, päinvastoin sopusuhtainen ja lihaksikas suomenhevonen sai hymyn huulille. Tällä kertaa aurinkokin oli löytänyt tiensä kaiken harmauden keskelle ja ruska suorastaan säteili valossa. Aloitin pystyttämään esteitä samoihin aikoihin kuin ratsukko alkoi lämmittelemään ja jälleen kerran pystyin hiukan sivusilmällä seuraamaan, miten Uuno ratsuna toimi. Sillä vaikutti olevan paljon energiaa purettavaksi, mutta tämäkään VP:n hevonen ei ollut kuitenkaan sellainen, joka olisi käyttänyt ratsastajaansa röyhkeästi hyväkseen. "Vaikka se paljon tekeekin itse, älä jätä sitä kuitenkaan yksin", ohjeistin VP:tä hetken päästä päästyämme hyppäämisen makuun. Uunolla oli ehdottoman hyvä hyppytyyli, eikä se höyrynnyt esteiden välillä päättömästi, vaikka sitä olin hieman etukäteen pelännyt. Ori toimi erittäin omatoimisesti, mikä kostautuisi helposti sillä, että ratsastajan keskittyminen herpaantuisi. Tämä voisi johtaa vakaviinkin virheisiin, pahimmassa tapauksessa kieltämiseen. Kyllähän VP toki ratsasti hevostaan koko ajan ja pohjetyöskentely oli aktiivista, eikä puolipidätteitäkään puuttunut, mutta tajusi hän itsekin laistaneensa omasta osuudestaan, kun asiasta hänelle sanoin. Valmiiksi hienosti työskennellyt Uuno paransi edelleen saadessaan ratsastajastaan taas suuremman tuen itselleen ja pian jo ylittyivät 120 senttimetrinkin esteet, jotka olivat hevosen maksimi. Lähestymiset menivät nappiin ja kertaakaan Uuno ei ollut lähelläkään pudottaa yhtäkään puomia. Minun oli lienee turha enää mainita, mitä mieltä VP:n hevosista olin...

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen