Vähäpelto

Tyhjätasku

VSN National Champion, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Bronze Award


Rekisterinumero VH16-018-2641
Syntymäaika, ikä 28.11.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriVoikko, 158cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

20.01.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 75p. KTK-II
01.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 60,556% Bronze Award
09.03.2017 myönnetty VSN National Champion-arvonimi
31.03.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 101p. ERJ-I
11.04.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
15.04.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 102p. KRJ-I
25.06.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 103p. KERJ-I
20.07.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 104p. SLA-I
30.11.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 103p. VVJ-I

Vaikka Torsti ei ole ulkomuodoltaan ihan se tavanomaisin suomenhevonen, on se sisältä kuitenkin aito ja ehta suomalainen mies - vaatimaton, vähän jähmeä, mutta kuitenkin omaa ihmistä rakastava. Mutkattoman luonteensa ansiosta oria on helppo hoitaa tallin arkirutiineita pyörittäessä, sillä sen saattaa esimerkiksi loimittaa tarhausta varten karsinan ovi raollaan ilman pelkoa siitä että hevonen hipsii käytävälle omine lupineen. Muutkin hoitotoimenpiteet kuten hevosen varustaminen, klippaaminen ja pesutilanteet hoituvat hyvin rutiininomaisesti Torstin seisoessa silmät puoliummessa tilannetta puolivakavasti seuraillen. Joskus melko jäyhän ja suoraviivaisen perusluonteen omaavalla orilla on suomalaisen miehen tapaan oikeita lemmenpäiviä, jolloin se kerjää rapsutuksia ja huomionosotuksia aina ihmisen kyllästymiseen asti vastavuoroisuutta unohtamatta.

Ratsuna Torsti on erittäin miellyttävä, sillä orilla on hyvä eteenpäinpyrkimys, se on nöyrä ja miellyttämisenhaluinen jonka lisäksi se on herkkä ratsastaa. Kun näihin ominaisuuksiin lisätään hyvä tasapaino ja näyttävät, tahdikkaat liikkeet on koossa jo hyvin näyttävä kouluratsu - juuri niinkuin Torsti on. Kouluratsuna Torsti sopii kaikentasoisille ratsastajille, sillä se yrittää tehdä aina parhaansa ratsastajan antamien apujen mukaan eikä pahastu, vaikka jotain tehtävää tultaisiin useamman kerran putkeen. Tälläisinä hetkinä ori korkeintaan ennakoi tulevaa tehtävää, mutta ratsastajan ratsastaessa hevoseen malttia ennakointikin jää ajatuksen tasolle. Kouluratsuna Torstin bravuureita lienee kokoamista vaativat tehtävät sekä keskiaskellajit, kun taas heikkoutena on hidastempoinen käyntityöskentely jossa ori toisinaan saattaa jäädä toisinaan aavistuksen pohkeen taakse ihmettelemään kentän ulkopuolista maailmaa.

Jos Tortsia pitäisi kuvailla joillain adjektiiveilla este- ja kenttähevosena, olisivat ne adjektiivit sanoja kestävä, rehellinen ja vauhdikas. Luontaisesti vahvan laukan omaava hevonen etenee esteiden välissä mielellään sujuvassa ja reippassa ratatempossa, mutta hyvän ratsastettavuuden vuoksi sen saa lyhennettyä helposti myös esimerkiksi sarjaesteille ja suhteuttuihin esteväleihin. Rohkean luonteen, vahvan laukan ja näppärän hyppytyylin vuoksi Torsti sopii monenlaisiin estetehtäviin, sillä sen kanssa sujuu niin tekniikkaa kun lähestymistä vaativat estetehtävät jonka lisäksi orin saattaa ratsastaa erikoisempiinkin ponnistuspaikkoihin aikaa säästääkseen. Jos Torstilta kysyttäisiin mikä sen mielestä on parasta hupia ratsastajan kanssa, vastaisi se ehdottomasti maastoesteet. Maastoesteitä hypätessä hevonen erittäin itsevarma ja rohkea, jonka vuoksi se saattaakin toisinaan lyödä homman leikiksi - ei ole täysin tavatonta, että pitkillä laukkasuorilla hevonen heittäisi pienen ilopukin mennessään.

Valjakkohevosena Torsti sijoittuu sinne keskikastiin, sillä hevosen treenaamisen pääpaino on keskittynyt ratsastuksen eri alalajeihin. Koulua ajaessa se on ehdottomasti vahvimmillaan tasapainon, liikkeiden ja miellyttämisenhalunsa vuoksi kun taas tarkkuutta ja maratonia ajaessa oria saa toisinaan rohkaista melko paljonkin eteen sillä vaunujen edessä normaalisti eteenpäinpyrkivä hevonen on omaksunut hiljaa hyvä tulee-asenteen. Kun valjakkoajon saa rytmitettyä hevosen liikuntakalenteriin edes kerran viikossa, on se heti paljon parempi ajaa - se etenee kärryjen edessä rehellisemmin eikä jää varmistelemaan turhia.

Tottuneena kilpahevosena Torstin kanssa saattaa matkustaa myös ilman apukäsiä, sillä hevosen saa lastattua yksin eikä se vieraissakaan paikoissa käyttäydy sikamaisesti. Verryttelytilanteessa Torstin kanssa parhaimmaksi on koettu pitkät alkukäynnit ja lyhyt, mutta riittävä askellajien läpikäynti jolloin se jaksaa esiintyä edukseen myös radalla. Kun verryttelyn saa niputettua tarpeeksi lyhyeen mutta riittävään pakettiin, voi olla varma siitä että radalla ratsastaessa tai ajaessa Torsti tekee parhaansa - se kantaa itseään kevyenä sekä suorittaa ratsastajan/ohjastajan antamat avut huolellisesti.

i. Reissumies
evm, voikko, 158cm
ii. Lomapoika
evm, voikko, 159cm
iii. Lomalainen
evm, vaaleanpunarautias, 160cm
iie. Matkaaja
evm, voikko, 156cm
ie. Taivalvaara
evm, vaaleanpunarautias, 151cm
iei. Taivaltaja
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
iee. Männikkö
evm, punarautias, 150cm
e. Nukkatasku
evm, voikko, 154cm
ei. Nummiainen
evm, voikko, 156cm
eii. Nuuskamuikku
evm, voikko, 157cm
eie. Nummiruno
evm, rautias, 155cm
ee. Taskuliisa
evm, punarautias, 152cm
eei. Taskutaksi
evm, punarautias, 158cm
eee. Lappuliisa
evm, vaaleanpunarautias, 152cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Taskumatti 01.01.2017 Klassikkotarina
ori Vähäpellon Nokiriekko 04.01.2017 Nokihelmi
tamma Vähäpellon Taskuraketti 23.01.2017 Savusuukko
ori Vähäpellon Laupias 14.02.2017 Lapintaika
tamma Vähäpellon Rakkauslaulu 01.10.2017 Rakkausreaktio

i. Reissumies on voikko, 158cm korkea suomenhevosori joka on jättänyt jälkeläisilleen upean ulkonäön lisäksi mahtavan ja yhteiskyvykkään luonteen. Kantakirja II-palkinnolle kantakirjatulla orilla on monen jälkeläisensä tavoin erittäin hyvät tyypit, tiivis ja pyöreä runko, kaareva ja aavistuksen alakaulainen kaula, jyrkkä lapa ja pitkä sekä laskeva lautanen. Jalka-asennot Reissumiehellä on kohtalaiset, sillä sen vuohiset ovat pystyt ja kintereet käyrät. Yleispainoitteinen ori on ollut koko ikänsä vahvimmillaan este- ja kenttäratsastuksessa rohkean luonteen ja hyvän hyppykykynsä ansiosta, mutta se ei ole noviisi kouluratsastuksenkaan saralla sillä orilla on useita voittoja ja sijoituksia Vaativa B-tasolta. Reissumiehen parhaimpiin saavutuksiin kuuluu vuonna 2014 ja 2015 saavutetut kenttäratsastusmitalit suomenhevosten mestaruuskilpailuista, jonka lisäksi ori on nuorena pärjännyt keskivertoa paremmin ikäluokkakilpailuissa ollen esimerkiksi neljävuotiaana tilaisuuden paras estehevonen.

ii. Lomapoika edustaa sukujuuria, joissa esiintyy hyvin harvinaista niin sanotun vanhanliiton suomenhevoskantaa. Suvussa esiintyvien työ- ja ravihevosten nimistä huolimatta voikko Lomapoika oli rakenteeltaan hyvin ratsujalostukseen sopiva, sillä orilla oli hyvien leimojen ja tyyppien lisäksi syvä ja sopusuhtainen runko, pitkä ja vahva kaula, lyhyt selkä sekä kuivat hyväasentoiset jalat, joskin aavistuksen supistuneet etusääret. Kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa kansallisella tasolla kilpaillut ori oli tunnettu liikkeistään, jotka olivat suorat ja hyvin kevyet ja joustavat. Luonteeltaan Lomapoika oli erittäin suoraviivainen, lempeä ja yhteistyöhaluinen jonka lisäksi sen omistaja että vakioratsastaja kuvaili oria julkisuudessa positiivisen työskentelyasenteen omaavaksi hevoseksi. Ratsukantakirjattua oria käytettiin aikanaan melko paljon jalostukseen sen erikoisen sukujuuren ja värityksen vuoksi, jonka ansiosta nykypäivän kilparadoilla nähdään paljon hyvä luonteisia ja kestävärakenteisia hevosia, jotka polveutuvat Lomapojasta.

ie. Taivalvaara oli suomenhevostamma, joka loi uransa ratsumaailman sijasta näyttelykehiä kiertäen. Jo varsana tamma- ja varsanäyttelyissä Taivalvaara sai hyviä pisteitä hyvän mallisesta rungosta ja tahdikkaista, tasapainoisista liikkeistään mutta noin neljävuotiaana tamman kehityttyä se alkoi pärjäämään myös valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyistä peitoten lukuisia jalostusoreja. Erittäin kompaktin ratsurakenteen, suorien ja hyvien jalka-asentojen lisäksi tammalla oli hyvät leimat sekä kaunis, ilmeikäs pää. Ollessaan kuusi vuotias sympaattisen ja kiltin luonteen omaava tamma oli ratsuna siinä vaiheessa, että sen saattoi kantakirjata - jossa tamma palkittiinkin asianmukaisesti ykköspalkinnolle. Koska Taivalvaara oli tunnetun suomenhevoskasvattajan hevosia, jäi tamman ratsunura lähinnä nuorten suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuksiin sillä tammaa alettiin heti kantakirjauksen jälkeen käyttämään jalostukseen. Taivalvaara ehti jättää elinkaarensa aikana yhteensä kuusi jälkeläistä, joista viisi päätyi kansallisen tason kilparatsastuskentille.

e. Nukkataskua voisi kuvailla lyhyesti ja ytimekkääksi pieneksi ja pippuriseksi suomenhevoseksi. Voikko, 154cm korkea suomenhevostamma on perusluonteeltaan kiltti, mutta tammasta on ratsastaessa ja ajaessa löytynyt aina omanlaista luonnetta joka on ollut usealle harrastajalle liikaa. Tästä syystä Nukkatasku kerkesi vaihtamaan kotiaan nuorempana useammin kun olisi ollut tarpeen, kunnes tamma päätyi 9-vuotiaana suomenhevosista kiinnostuneelle ratsastuksenopettajalle valmennus- ja kilpakäyttöön. Noin vuoden intensiivisen valmentautumisen jälkeen ratsukko nousi alue-kansalliselle tasolle este- ja kenttäratsastuksen parissa vakiinnuttaen 100cm ja Helppo-tason. Ratsukolle tuli pieni takapakki lievän tapaturmaisen jännevamman myötä Nukkataskun ollessa 13-vuotias, jolloin tamma astutettiin ensimmäisen kerran. Hyväksi emäksi osoittautunut tamma kuntoutettiin suurella rakkaudella ja hartaudella, jonka ansiosta tamma on voinut palata takaisin esteradoille. Tänään, 18-vuotiaana Nukkatasku on siirtymässä hiljalleen eläkekäyttöön esteradoilta ja sille etsitään uutta sulhasta ensi keväälle.

ei. Nummiainen on hevonen, joka esiintyy suomenhevosten suvussa sekä hyvässä että pahassa. Erikoisen värityksen omaavalla orillaan on takanaan useita valtaoreja, eikä se itsessään ole kummoinen suorittaja. Aluetasolla muutaman kerran kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa startannutta hevosta on käytetty rakenteensa, suorituskykyynsä ja sukuunsa verraten hyvin paljon, sillä III-palkinnolla kantakirjatulla orilla on jälkeläisiä useita kymmeniä kappaleita. Orilla on hyvänpuoleiset tyypit, pyöreä ja pitkä runko, leveä alaskiinnittynyt kaula, lyhyt säkä, vento selkä sekä loiva, pitkä lautanen. Sen jalka-asennot ovat tyydyttävät, sillä orin etujalat ovat vasikkapolviset, sen vuohiset ovat pystyt ja sen liikkeet ovat ahtaanlaiset, mutta suorat. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt ominaisuuksiaan melko vaihtelevasti; jotkin sen jälkeläiset ovat keskikastiin kuuluvia harrastehevosia mutta hyvistä tammoista periytyneistä jälkeläisistä on saatu aikaan myös hyväluonteisia kilpahevosia lajiin kuin lajiin. Nummiaisen jälkeläisiä yhdistää hyvä käsiteltävyys sekä yhteistyöhaluinen, lempeä luonne.

ee. Taskuliisa oli suomenhevostamma, joka tunnettiin räjähtävästä hyppyvoimasta sekä herkästä ja melko kuumasta luonteestaan. Omistajalta kysyttäessä hän kuvaili tamman olleen aavistuksen tuulella käyvä hevonen, mutta erityisen tarkkajalkainen ja rohkean luonteen omaava estehevonen - eikä tätä voinut kiistää, mikäli koskaan näki tammaa radalla. Voimakkaan, aavistuksen ponimaisen laukan omaava hevonen tuntui venyävän minkä tahansa esteen yli jalkavirheittä vaikka se saattoi protestoida ratsastajan antamia apuja esteväleissä. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun tamma on ladannut suhteuttettuja estevälejä sähäkässä pukkilaukassa mutta kuin tuurin kaupalla kerännyt jalkansa esteen yli yleisön ja todennäköisesti myös ratsastajan pidättäessä hengitystään. Pienikokoinen, 152cm korkea Taskuliisa kilpaili parhaimmillaan kansallisen tason avoimia 120cm luokkia sijoittuen melko tasaiseen tahtiin sillä minkä tamma hävisi askelpituudessa, otti se sen takaisin pienillä ja ahtailla teillä. Taskuliisalla on yhteensä 2 jälkeläistä, joista molemmat ovat menestyneet alue-kansallisella tasolla esteratsastuksen parissa. Taskuliisa menehtyi 24-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

KRJ-koulukilpailut, 44 sijoitusta

12.12.2016 Encore, Helppo A, 5/30
13.12.2016 Encore, Helppo A, 4/30
11.12.2016 Encore, Helppo A, 4/30
12.12.2016 Encore, Helppo A, 3/30
16.12.2016 Encore, Helppo A, 3/30
11.12.2016 Romilly, Helppo A, 10/100
17.12.2016 Romilly, Helppo A, 9/100
21.12.2016 Kievarinkuja, Helppo A, 5/30
24.12.2016 Kievarinkuja, Helppo A, 3/30
11.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 2/30
13.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 1/30
16.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 3/30
17.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 5/30
21.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 4/30
23.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 3/30
26.12.2016 Fiktio, Helppo A, 1/40
28.12.2016 Tuulenpesä, Helppo A, 2/30
30.12.2016 Tuulenpesä, Helppo A, 5/30
31.12.2016 Tuulenpesä, Helppo A, 1/30
26.12.2016 Koistila, Helppo A, 6/44
28.12.2016 Koistila, Helppo A, 1/44
20.12.2016 Moondance, Helppo A, 2/30

24.12.2016 Moondance, Helppo A, 1/30
11.01.2017 Oakhill, Helppo A, 3/30
20.01.2017 Oakhill, Helppo A, 3/30
02.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
04.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 2/30
05.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 3/30
10.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
10.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 2/30
03.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
08.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
10.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
13.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
14.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
19.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
02.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
10.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
11.01.2017 Encore, Helppo A, 3/30
19.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
20.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
22.01.2017 Encore, Helppo A, 3/30
28.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
29.01.2017 Encore, Helppo A, 5/30ERJ-estekilpailut, 41 sijoitusta

21.12.2016 Moondance, 100cm, 1/30
19.12.2016 Romilly, 100cm, 2/50
20.12.2016 Romilly, 100cm, 1/50
25.12.2016 Romilly, 100cm, 4/50
25.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 100cm, 2/30
24.12.2016 Romilly, 100cm, 5/60
06.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
07.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
10.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
01.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
03.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
06.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
08.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
11.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 1/30
12.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
16.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 1/30
19.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 2/30
23.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/24
25.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24
28.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/24
30.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24

30.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24
20.12.2016 Järnby, 100cm, 3/40
28.12.2016 Stewart, 100cm, 2/50
29.12.2016 Stewart, 100cm, 3/50
06.01.2017 Romilly, 100cm, 6/60
06.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
06.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
07.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
10.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
13.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
19.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
01.01.2017 Hortensia, 100cm, 3/40
04.01.2017 Hortensia, 100cm, 5/40
05.01.2017 Hortensia, 100cm, 4/40
08.01.2017 Hortensia, 100cm, 2/40
09.01.2017 Hortensia, 100cm, 4/40KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

26.12.2016 Turmeltaja, Helppo, 1/40
22.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 4/24
29.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 3/24
23.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 3/24
21.12.2016 Littleness, Helppo, 4/18
27.12.2016 Littleness, Helppo, 2/18
07.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
08.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
09.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
11.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
20.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
03.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/15
05.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/15
10.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/15
05.01.2017 Turmeltaja, Helppo, 5/30
07.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
13.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
14.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
15.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
20.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30

16.01.2017 Romilly, Helppo, 3/30
01.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 4/20
06.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 3/20
09.01.2017 Littleness, Helppo, 3/30
16.01.2017 Tuiskula, Helppo, 2/30
17.01.2017 Tuiskula, Helppo, 2/30
25.01.2017 Littleness, Helppo, 4/30
27.01.2017 Littleness, Helppo, 3/30
31.01.2017 Littleness, Helppo, 4/30
03.02.2017 Littleness, Helppo, 5/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
06.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
16.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
21.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
28.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
07.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 5/30
01.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
10.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
15.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

02.01.2017 Koistila, Vaativa koulukoe, 1/30
08.01.2017 Koistila, Vaativa koulukoe, 5/30
08.01.2017 Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 5/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
04.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
06.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
07.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
08.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
12.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
01.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
04.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
06.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30

14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
26.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
27.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
29.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
22.02.2017 Ventos, Vaativa tarkkuuskoe, 5/30
24.02.2017 Ventos, Vaativa koulukoe, 3/30
01.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
07.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 2/30
08.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
22.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 5/40
31.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 3/40
27.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 5/30
28.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 2/30
30.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 2/30
04.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 2/30
05.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 5/30
07.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 3/30
09.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 3/30
07.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30VSR-Cup kilpailut, 2 sijoitusta

31.03.2017 Hortensia, Vaativa, 6/37
30.04.2017 Hortensia, Vaativa, 3/30


VSN-Näyttelymenestys

01.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40,5p. tuom. dookie
07.01.2017 Hortensia VSN, RCH 37,5p. tuom. Spookiness
08.01.2017 Horisontti VSN, RCH, 40,5p. tuom. dookie
23.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40,5p. tuom. dookie
27.01.2017 Moondance VSN, RCH 40,5p. tuom. dookie
31.01.2017 Huvitutti VSN, RCH 40,5p. tuom. dookie
01.02.2017 Mörkövaara VSN, SW1 40,5p. tuom. dookie
04.02.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40,5p. tuom. dookie
10.02.2017 Micram Raceponies VSN, RCH 37,5p. tuom. Spookiness
15.02.2017 Micram Raceponies VSN, SW3 40,5p. tuom. dookie
20.03.2017 Turmeltaja VSN, RCH 40,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
En ole pitkään aikaa pitänyt kunnollista vapaapäivää ilman ratsutuksia tai valmennuksia, joten olin ilmoittautunut Torstin kanssa Metsälammen järjestämään pakkasmaastoon ottaakseni pienen irtioton suurtallin pyörittämisestä. Vähäpellon päässä pakatessani autoa hihitin yksinäni kaulahuiviin, sillä olin varautunut vajaan kahdenkymmenen asteen pakkasmaastoon jäätävällä kasalla toppavaatteita - mutta hei, eipähän ainakaan tulisi kylmä kun pukisin kassien sisällöt itseni ja ratsuni ylle perille päästyäni.

Kun melkein kaksikymmentä osallistujaa käyskenteli pitkin Metsälammen maita, en voinut olla hymyilemättä. Auringonpaiste laittoi puhtaan valkoisen lumipeitteen kimaltelemaan tuhantin timantin lailla ja iloista puheensorinaa siivitti hevosten tyytyväisen oloinen pärskintä. Taputin Tortsia kaulalle ja tuumasin mielessäni, että tämä on parasta, jota ihminen voi koskaan koskea. Talven ihmemaa, iloinen seurue ja oma hevonen - mitä ikuinen hevostyttö voisi enempää edes tarvita? Metsän siimeksestä Rajajoen jäälle saavuttuamme osa hevosista Tortsi mukaanlukien keräsi pientä pöllövirtaa jään narskuessa iloisesti kavioiden alla ja taisi joku hevonen tietääkin, että jäällä oli laukattu ennenkin. Kun kaikilla oli sellainen olo että ratsut pysyvät hallinnassa, koko kirjo kannusti ratsunsa laukkaamaan. Koska Tortsi ja Torstin kevyt takapää on minulle entuudestaan tuttu juttu, jäin istumaan melko lähelle hevosta varmistaakseni että matkamme jatkuvat yhdessä, enkä sinkoisi heti ensimmäisestä pukista Rajajoen jäälle. Yllätyksekseni Tortsi kuitenkin pukitti pienen ilopukin vain laukkaan lähtiessään, ja loppumatkan Rajajokea pitkin edetessämme se laukkasi varsin hyvässä kontrollissa ilman ylimääräistä sinkoilua. Takaisin Metsälampeen päästyämme harjasin Torstin huolellisesti läpi ja jätin sen syömään tilapäiskarsinaansa iltapäiväheiniään ja lahjusporkkanoita sillä välin, kun maastoon osallistuneet ihmiset kokoontuivat kuuman kaakaon ja takkatulen lämmön ääreen.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Kun kävin koeratsastamassa Torstia ja tein siitä ostopäätöksen, oli tulevaisuuden jalostussuunnitelmat kirkkaana mielessäni. Halusin käyttää oria melko nopeaan tahtiin näyttelyissä kantakirjakelpoisuuden haalimiseksi, joka tulikin heti ensimmäisissä näyttelyissä jotka järjestettiin Torstin kotitallilla Vähäpellossa. Sen jälkeen ori on haalinut mukavasti VSN:n alaisia Reserve Champion ja Show Winner sijoja, joten näyttelyarvonimikään ei ole enää kaukana - jes! Kantakirjakelpoisuuden myötä aloin valmistelemaan oria tammikuun kantakirjaustilaisuuteen, jossa lähdimme tavoittelemaan realistista kakkosta. Ennen kantakirjaustilaisuutta Torstia liikutettiin melko monipuolisesti sekä ratsain että ajaen, sillä halusin että ori on itse H-hetkenä pirteä ja eloisa, mutta kuitenkin sen verran rauhallinen, että sen kanssa saattoi toimia leppoisin mielen vaikka hevosen kotitalli täyttyi useasta tammasta ja orista, jolle piti ohimennen hieman pullistella. Edeltävänä iltana Torsti pääsi muiden kantakirjattavien hevosten tavoin vaahtokylpyyn ja siistintään, jossa huoliteltiin hevosen ulkonäkö muun muassa ylimääräiset, sinne tänne tursuavat karvat poistaen sekä häntä että harja letittäen jotta ne olivat kantakirjaustilaisuudessa mahdollisimman upean ja muhkean näköiset.

Kantakirjauspäivänä Torsti pääsi erittäin aikaisen aamuheinin jälkeen kävelemään reiluksi puoleksi tunniksi kävelytyskoneeseen, jonka jälkeen hevonen sai vetäytyä hetkeksi omiin oloihinsa. Pienen puunauksen jälkeen Torsti pääsikin tositoimiin ja kyllä näin jälkikäteen on hyvä todeta, että on äärettömän kivaa omistaa ja esittää hevosta, joka osaa olla rauhallisin mielin ja seisoa paikallaan silloin kun käsketään. Torsti käyttäytyi pienestä pullistelusta huolimatta koko päivän erinomaisesti ja tuntui keräävän katseita sekä yleisöstä että muiden hevosten taustajoukoista - mikä tietysti oli positiivista, sillä paikalle oli saapunut runsain joukoin tulevan astutuskauden tammaomistajia. Torsti kantakirjattiin odotusten mukaisesti II-palkinnolla 75 pisteellä - kyllä saa mamma olla ylpeä!

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana yaren
Viikon päästä Verna soitteli taas minulle, mutta tällä kerralla painotti sitä, että halusi minusta puhtaasti maastoseuraa, eikä minun tarvitsisi missään nimessä uhrata aikaani tallihommiin. Ja vielä kun nainen ehdotti sitä, että lähtisin maastoon mukaan Ripalla, joka oli käynyt minulle jo aiemmin tutuksi, en voinut taaskaan kieltäytyä. Tällä kerralla Ripalla oli selkeästi enemmän virtaa kuin viime tapaamisellamme, mikä johtui suurimmaksi osaksi aivan varmasti siitä, ettei sillä ollut alla treeniä. Asia ei haitannut minua kuitenkaan tippaakaan, olin saanut oriin kuitenkin sen verran hyvän ensikosketuksen, että luotin sen pysyvän käsissäni tälläkin kertaa. Verna oli valinnut ratsukseen Tyhjätaskun, omistamani Vähäpellon kasvatin isän, joko minun kiusakseni tai ilokseni. Oli nimittäin mukava nähdä ori liikkeessä, mutta samalla mielessäni uneksin pääseväni itse hevosen selkään. Ripa todennäköisesti kuuli ajatukseni, sillä juuri tuolla hetkellä se palautti minut takaisin tähän maailmaan ottamalla muutaman raviaskeleen pysyäkseen reippaasti etenevän Torstin perässä.

Kuten olin arvannutkin, muutamien ravipätkien ja koukeroisten polkujen jälkeen, eteemme avautui leveämpi hiekkatie, jonka alussa hevoset alkoivat käyskentelemään rauhattomammin. Oli sanomattakin selvää, että tällä suoralla ne olivat tottuneet menemään hiukan rivakampaa tahtia, enkä olettanut Vernan tuoneen meitä tänne asti vain kävelemään. Pilke silmäkulmassa hän kääntyikin pian katsomaan taakseen minua ja kuulin hänen sanovan juuri ja juuri ”laukka”, ennen kuin ratsukko lähti jo porhaltamaan varsinaista kiitoa eteenpäin. Minulle ei paljon valinnanvaraa jäänyt, Ripa nimittäin tiesi homman nimen jo ihan ilman minun apujanikin! Pieni ratsuni ei kyennyt ihan saavuttamaan Torstin ripeitä kinttuja, mutta ihan hyvin me siltikin perässä pysyimme. Suoran lopulla Verna alkoi siirtymään raviin ja minä tein saman perässä. Syke oli noussut aivan varmasti aikamoisiin lukemiin, mutta oli se sen arvoista!

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen