Vähäpelto

Tulisuudelma

KTK-II, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, YLA2, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Bronze Award

k. 22.06.2017 - Purjehdus on päättynyt, meri huokaa rantakiviin. Veden yllä linnun lento aamuaurinkoon. On muuton aika.


Rekisterinumero VH16-018-2397
Syntymäaika, ikä 06.06.2016, 12-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriRautiaankimo, 153cm
Maahantuoja Kemiina (VRL-02815)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

30.01.2017 Yleislaatuarvostelu 90p. YLA2
20.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 70p. KTK-II
15.02.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 94.5p. KRJ-II
25.02.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 96,5p. KERJ-II
28.02.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 103p. ERJ-I
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 68,333 % Bronze Award
06.05.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
20.06.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 98p. SLA-I

Tuulia on herkkä luonteinen suomenhevostamma, joka vaatii käsittelijältään määrätietoista ja ammattitaitoista otetta. Tästä syystä Tuulian historia ei ole mitä mairittelivin; tamma on kiertänyt useilla hevosenomistajilla ja päätynyt kerta toisensa jälkeen kiertoon kun kaikki ei olekaan sujunut kuin strömsössä. Nähtyäni tamman ensikertaa markkinoilla en ollut siitä kovinkaan kiinnostunut puutteellisten tietojen vuoksi, mutta ajan kuluessa olin törmännyt tamman myynti-ilmoituksiin useamman kerran ja tamma säilyi syvällä mielessä. Viimeisen kerran nähtyäni tamman myynti-ilmoituksen siinä oli kattava selvitys tamman suvusta sekä tuore rakennekuva liikevideoineen ja kappas vain - kiinnostuin tammasta oitis. Korrektin rakenteen ja kivat liikkeet omaava tamma oli jo rakenteensa, mutta myös sukunsa puolesta oiva lisä Vähäpellon kasvatustoimintaan joten ajattelin, että mikäli tamman kanssa ei löytyisi yhtä säveltä ratsain tai ajaen, saisi tamma toimia puhtaasti jalostushevosena. Ajansaatossa Tuuliasta kuitenkin kuoriutui potentiaalinen kilpahevonen ja jalostukselliset suunnitelmat siirtyivät tuonnemmaksi. Tänään keskitymme aktiiviseen valmentautumiseen ja kilpailemiseen, jonka jälkeen suunnitelmana ovat muun muassa kantakirjaus ja erinäiset laatuarvostelutilaisuudet.

Yleisesti ottaen Tuulia on hevonen, joka rakastaa rutiineita, rauhaa ja omaa tilaa. Kun Tuulian arki rullaa hyvin samalla kaavalla päivästä toiseen, on tamma mitä mahtavin harrastekumppani sekä ratsastaen että ajaen. Hoitotoimenpiteitä tehdessä tamma on sellainen omiin oloihin vetääntyvä jurottaja, joten yleensä harjaukset ja varusteiden laitto tulee hoidettua nopeasti ilman sen suurempaa seurustelua sillä tamma harvoin osoittaa mielenkiintoa hoitajaansa kohtaan. Muut hoitotoimenpiteet kuten eläinlääkärikäynnit ja kengitykset sujuvat toispäiväisesti; välillä Tuulia seistä tököttää hoitotoimenpiteiden aikana kauniisti paikoillaan, mutta välillä se osoittaa kyllästymisen tilanteeseen varsin selvästi esimerkiksi kuopimalla ja liikehtimällä muutoin levottoman oloisesti. Taluttaessa Tuulia kulkee kauniisti ihmisen vierellä, joskin varsinkin kevätvihreän aikaan sillä on tapana painaa pää alas ja käydä napsimassa tienvierestä maittavaa lehtivihreää suuhunsa.

Ratsastaessa Tuulia on herkkä, ja se vaatii ratsastajaltaan hyvän kehonhallinnan lisäksi selkeitä apuja. Mikäli tammaa ratsastaa suurieleisesti ja epäjohdonmukaisesti, Tuulia saattaa joko juurtua täysin paikoilleen tai vaihtoehtoisesti yrittää niin sanotusti juosta ratsastajan alta karkuun. Kun tammaa ratsastaa pienin ja selkein avuin, se on mitä parhain ratsu sillä se esittää erinäisiä kouluratsastusliikkeitä hyvässä tasapainossa aina vaativalle tasolle asti, vaikka tamman varsinainen kilpailutaso jääneekin Helppo A-tasolle. Kouluratsastuksessa tamman vahvuuksia ovat hyvä, ryhdikäs työskentelymuoto sekä lennokkaat liikkeet. Tämän lisäksi herkkä tamma on vahva suorittaja erinäisissä liikkeissä, sillä se on elastinen ja kykenee tekemään erilaisia liikkeitä sarjoissakin.

Esteillä Tuulian herkkyys korostuu entisestään, ja se vaatii sekä rata- että maastoesteille rauhallisen ja jämptin ratsastajan jonka ajatusvirta kulkee oikeastaan vain ja ainoastaan seuraavaksi hypättävän esteen takana. Kun tammaa ratsastaa kevyellä, melko matalalle sijoittuneella kädellä ja sen matkaa tukee taukoamatta kahdella aktiivisella pohkeella, se hyppää mielellään melko hyvin itseään käyttäen. Tuulia on esteratsastuksen parissa parhaillaan silloin, kun ratsastaja istuu sen selässä hiljaa ja antaa tamman edetä melko energisesti eteen - näin herkkä tamma pääsee katsomaan itselleen mieluisat ponnistuspaikat eikä sen tarvitse jännittää esimerkiksi turhia puomikosketuksia.

Varsana ajolle opetettu tamma on melko itsevarma tyyppi kärryjen edessä, ja sen mielestä parasta huvia arkeen tuokin leppoisat kärryttelyhetket maastossa. Kuten ratsastaessa, myös ajaessa tamma on herkkä ja kuuliainen ohjastajan antamille avuille ja se kulkee kärryjen edessä melko elastisesti. Parhaimmillaan tamma on kouluajossa, mutta tammasta saa kaivettua melko helposti ulos myös tarkkuus- ja kestävyysajon vaatiman energisyyden ja itsevarmuuden.

i. Sanansaattaja
evm, rautiaankimo, 155cm
ii. Kerjäläinen
evm, rautiaankimo, 157cm
iii. Kärttyri
evm, ruunikko, 158cm
iie. Ilma-Iitu
evm, rautiaankimo, 153cm
ie. Sanelma
evm, kimo, 155cm
iei. Särmikäs
evm, kimo, 155cm
iee. Sanottaja
evm, rautiaankimo, 154cm
e. Viisas-Jussi
evm, rautiaanpäistärikkö, 152cm
ei. Oljenkorsi
evm, rautiaankimo, 156cm
eii. Vaihtoehtoinen
evm, rautiaankimo, 157cm
eie. Kesäolga
evm, rautiaankimo, 154cm
ee. Myllynrenki
evm, rautiaanpäistärikkö, 151cm
eei. Myllyttäjä
evm, rautiaankimo, 157cm
eee. Orjatar
evm, rautiaanpäistärikkö, 151cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
tamma Vähäpellon Tulihumu 14.10.2016 Surumurros
tamma Vähäpellon Tiuku 12.11.2016 Namiska
ori Vähäpellon Wiineri 13.11.2016 Westeri

i. Sanansaattaja on kuvankaunis rautiaankimo suomenhevosori, joka viettää tänään eläkepäiviään synnyinkodissaan Etelä-Suomessa. Jo nuorena hevosena Sanansaattaja osoitti valtavaa kapasiteettia ja potentiaalia sekä koulu- että esteratsastukseen, jonka lisäksi ori toimi moitteetta myös valjakkokärryjen edessä. Sanansaattaja palkittiinkin suomenhevosnuorten laatuarvostelutilaisuuksissa sekä neljä että viisivuotiaana tilaisuuksien toisena askellajihevosena sekä estehevosena. Laatuarvostelutilaisuuksien jälkeen Sanansaattajaa rakennettiin rauhassa tulevaisuuden kilparadoille ja huhu kertoikin, että hevonen ei jatkaisi kilpauran parissa. Huhut kuitenkin todistettiin vääräksi 8-vuotis keväänä, jolloin Sanansaattaja debytoi upeasti jopa neljän lajin parissa tehden jopa niin hyviä ratoja, että se niitti itselleen huiman määrän rankingpisteitä useiden sijoitusten ja voittojen myötä. Sanansaattaja kilpaili neljän lajin parissa aina 17-vuotiaaksi asti, ja sen merkittävimpiä tuloksia ovat kouluratsastuksen ja valjakkoajon mestaruusmitalit. Lempeäksi työmyyräksi kuvailtu ori on ratsukantakirjattu I-palkinnolla, ja sillä on useita kymmeniä jälkeläisiä.

ii. Kerjäläinen on jo edesmennyt rautiaankimo suomenhevosori, joka kilpaili varsin menestyksekkäästi kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Melko herkän, mutta kuitenkin kiltin luoteen omaava ori joutui nuorempana kiertämään jonkin verran koteja löytääkseen oman ihmisensä, mutta orin päästyä sille sopivaan sen kuoren alle piiloutunut potentiaali löydettiin ja hevosesta lähdettiin rakentamaan hiljalleen kilpahevosta varsinkin kouluratsastuksen ja valjakkoajon pariin. Painoituksestaan huolimatta Kerjäläisellä myös hypättiin, mutta hevoselta puuttui kapasiteetti suuriin luokkiin jonka vuoksi hyppääminen jätettiin hevoselle mukavaksi mielenpiristykseksi. Ratsukantakirjaan II-palkinnolla palkitulla orilla on melko paljon jälkeläisiä, sillä sen kompakti rakenne sekä harvinaisempi väritys kiinnosti suuresti silloisia suomenhevoskasvattajia. Ori lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden tuomien ongelmien vuoksi.

ie. Sanelma on jo edesmennyt suomenhevonen, jonka elämäntehtävänä oli viettää leppoisaa elämää maalla omistajaperheen kotipihalla muutaman muun hevosen kanssa. Kimon värityksen ja kompaktin, ratsulle sopivan rakenteen omaava tamma oli luonteeltaan varsin lempeä ja sosiaalinen, ja se tuntui olevan kivan ja mutkattoman käsiteltävyytensä vuoksi varsinkin lapsien mieleen. Sanelma oli oikea monitoimihevonen, jonka kanssa saattoi harrastaa iloisin mielin kouluratsastusta, hypätä maastoesteitä tai pulahtaa kesähelteillä järveen viilentymään. Rehellisen luonteen omaavan tamman saattoi myös talvipakkasilla valjastaa reen tai hiihtäjän eteen, sillä tamma toimi mainiosti myös ajaessa. Sanelmalla on yhteensä kaksi jälkeläistä, joista toinen on tunnettu suomenhevosori Sanansaattaja ja toinen Sanelman jatkajaksi jäänyt ruuna Sampio.

e. Viisas-Jussi on rautiaanpäistärikkö suomenhevostamma, joka myytiin kasvattajaltaan vain muutaman kuukauden ikäisenä erikoisen värityksen sekä hyvän rakenteen siivittämänä. Tamma päätyi kasvattajaltaan ammattilaiselle, joka esitti hevosen muun muassa ikäluokkakilpailuissa ja kasvattajakilpailuissa, mutta koska “Justiina” kehittyi hitaasti, ei näistä kilpailuista niitetty sen kummemmin mainetta ja kunniaa. Justiina tuntui kehittyvän hyvin hitaasti, sillä tamma alkoi tekemään hyviä suorituksia vasta 7-8 vuotiaana, jolloin hevonen nousi kerta rysäyksellä tuloslistojen parempaan päähän. Justiinalla kilpailtiin monipuolisesti ratsastuksen kolmessa päälajissa, jonka lisäksi se kilpaili omistajansa tyttären kanssa satunnaisesti valjakkoajossa. Tänään Justiina viettää jännevamman vuoksi leppoisaa varhaiseläkettä varsoja kaitsien - tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, joita on yhdistänyt mutkaton luonne sekä suuri kapasiteetti lajiin kuin lajiin.

ei. Oljenkorsi on monen jälkeläisensä tavoin rautiaankimo suomenhevosori, joka teki aikoinaan upean nousun este- ja kenttäratsastusradoille. Vahvan mutta herkän luonteen omaava ori nimittäin joutui nuoruusvuosinaan kiertämään useita koteja, sillä se saattoi suuresta hyppykyvystään huolimatta lyödä vähän hölmöistäkin paikoista liinoja kiinni eikä monellakaan ratsastajalla riittänyt mielenkiintoa ratsastaa herkkää hevosta. Kun ori täytti 11-vuotias, se päätyi sattumien summien kautta varsin pätevälle kenttäratsastajalle, jolla oli vuosikymmenien mittainen kokemus myös hankalimmista hevosista - ja kappas! Kun Oljenkorsi löysi itselleen ratsastajan, joka antoi hevoselle tilaa edetä, mutta antoi sille kuitenkin sen tarvitseman tuen, hevonen tuntui hyppäävän vaikka kuuhun asti sen oman ratsastajansa vuoksi. Monen mönkään menneen kauden jälkeen hevonen nousi nopeasti kansalliselle tasolle, ja se pärjäsi upeasti myös avoimissa luokissa. Suomenhevosille avoimissa luokissa Oljenkorsi tuntui poikkeuksetta keräävän itselleen voittosijoitukset, sillä hevonen porskutti maaliin kerta toisensa jälkeen itsevarmempana. Kompaktin ja korrektin rakenteen omaava ori kantakirjattiin 16-vuotiaana ratsukantakirjaan ja sitä käytettiin melko säästeliäästi jalostukseen. Orin tiedetään kuitenkin periyttäneen jälkeläisilleen varsinkin vahvaa laukkaa ja valtavaa kapasiteettia esteratsastusta ajatellen.

ei. Myllynrenki on rautiaankimo suomenhevostamma, joka eli monen 1980 ja 1990-luvun tapaan koko elinkaarensa yhdellä ja samalla omistajalla. Helpon ja mutkattoman luonteen omaava tamma oli hyvin tavanomainen harrastehevonen, jonka suurin virka oli toimia maastoratsuna ja -ajohevosena. Tämän lisäksi varsin korrektin rakenteen ja hyvät leimat omaava tammaa käytettiin suomenhevosjalostuksen hyväksi, sillä tuolloin erikoisen värinen suomenhevonen oli markkinoilla suurinta huutoa harvinaisuutensa vuoksi. Myllyrengellä on yhteensä kuusi jälkeläistä, joista neljä on tammoja ja kaksi oreja. Tammoista melkein jokainen on noussut alue-kansalliselle tasolle kilpahevoseksi, mutta orit ovat poikkeuksetta ruunattu ja jätetty harrastekäyttöön. Tänään Myllynrenki viettää varsin leppoisaa eläkeläishevosena virkaa 26-vuoden ikäisenä ja nauttii lähinnä lajitoveriensa seurasta aktiivipihatossa.

KRJ-koulukilpailut, 60 sijoitusta

06.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 5/40
07.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 6/40
17.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 4/40
19.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 6/40
04.11.2016 Ros Cirein, Helppo A, 3/40
05.11.2016 Ros Cirein, Helppo A, 1/40
08.11.2016 Ros Cirein, Helppo A, 1/40
21.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
22.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
23.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
24.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
30.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
30.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
07.11.2016 Fiktio, Helppo A, 5/40
23.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 2/40
23.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 2/40
27.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 3/40
28.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 5/40
15.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 5/40
16.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 4/40
17.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 6/40
28.11.2016 Satumaja, Helppo A, 3/30
28.11.2016 Satumaja, Helppo A, 03/30
11.11.2016 Ventos, Helppo A, 04/30
11.11.2016 Ventos, Helppo A, 01/30
12.11.2016 Ventos, Helppo A, 03/30
13.11.2016 Ventos, Helppo A, 02/30
20.11.2016 Ventos, Helppo A, 05/30
02.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/40
06.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 02/40

08.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 03/40
09.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 03/40
12.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 03/30
14.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 02/30
01.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/40
03.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
06.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
21.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
30.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 4/30
11.11.2016 Fiktio, Helppo A, 4/30
13.11.2016 Fiktio, Helppo A, 2/30
17.11.2016 Fiktio, Helppo A, 5/30
01.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 1/40
02.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 3/40
04.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 6/40
02.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 02/30
05.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 04/30
07.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 01/30
15.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/30
15.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/30
16.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 05/30
16.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 03/30
17.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 02/30
18.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 05/30
30.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 2/30
26.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 4/30
25.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 2/30
24.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 4/30
22.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 3/30
25.11.2016 Shinevalley, Helppo A, 4/40ERJ-estekilpailut, 40 sijoitusta

12.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 01/24
15.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 03/24
18.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 02/24
20.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 03/24
15.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 3/30
21.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 4/30
22.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 2/30
28.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 1/30
16.12.2016 Haavelaakso, 100cm, 3/30
07.11.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
10.11.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
09.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
10.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
12.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
22.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
30.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
11.11.2016 Ventos, 100cm, 1/30
15.11.2016 Ventos, 100cm, 4/30
16.11.2016 Ventos, 100cm, 1/30
20.11.2016 Ventos, 100cm, 3/30

20.11.2016 Ventos, 100cm, 1/30
01.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 2/30
02.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 2/30
05.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 1/30
14.12.2016 Ros Cirein, 100cm, 1/30
18.12.2016 Ros Cirein, 100cm, 1/30
19.12.2016 Ros Cirein, 100cm, 4/30
08.12.2016 Metsovaara, 100cm, 1/30
11.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
12.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
13.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
23.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
24.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
26.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
30.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
24.11.2016 Rüütel Tall, 100cm, 4/30
23.11.2016 Rüütel Tall, 100cm, 3/30
06.12.2016 Romilly, 100cm, 06/50
03.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 04/30
04.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 05/30KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

02.11.2016 Mörkövaara, Helppo, 3/23
03.11.2016 Mörkövaara, Helppo, 3/23
09.11.2016 Mörkövaara, Helppo, 3/23
12.11.2016 Ros Cirein, Helppo, 1/18
19.11.2016 Ros Cirein, Helppo, 2/18
02.11.2016 Hortensia, Helppo, 04/30
07.11.2016 Hortensia, Helppo, 02/30
08.11.2016 Hortensia, Helppo, 02/30
16.11.2016 Hortensia, Helppo, 02/30
18.11.2016 Hortensia, Helppo, 05/30
21.11.2016 Hortensia, Helppo, 05/30
22.11.2016 Hortensia, Helppo, 01/30
01.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
03.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
09.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
11.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
15.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
18.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
20.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
17.11.2016 Metsovaara, Helppo, 2/19

19.11.2016 Metsovaara, Helppo, 2/19
12.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 5/30
01.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 2/30
11.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 2/30
12.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
02.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 2/30
01.12.2016 Metsovaara, Helppo, 5/25
07.12.2016 Metsovaara, Helppo, 2/25
02.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 5/26
07.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/26
09.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/26
15.11.2016 Rappadan, Helppo, 3/28
17.11.2016 Rappadan, Helppo, 4/28
23.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/22
24.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 4/22
27.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 2/22
02.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 1/33
10.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 4/33
24.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 5/33
30.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 1/37VVJ-valjakkokilpailut, 46 sijoitusta

03.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
06.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
06.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
17.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
22.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
03.11.2016 Fiktio, Noviisi yhdistetty, 4/18
01.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
03.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
05.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
07.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
19.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
15.11.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/36
16.11.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/36
21.11.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/42
30.11.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/42
02.12.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 6/50
08.12.2016 Metsovaara, Noviisi tarkkuuskoe, 3/50
03.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 3/40
04.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 2/40
09.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 4/40
10.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 5/40
21.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/24

22.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/24
23.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/24
24.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/24
25.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/24
25.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 04/27
24.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
01.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/11
05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/10
06.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/11
07.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/10
08.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/10
09.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/10
10.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/10
11.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 03/22
15.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 02/22
16.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/22
17.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 04/22
18.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/22
11.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 5/26
28.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 4/20
26.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 2/20
25.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 1/20
21.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 4/20VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.12.2016 Hortensia, Vaativa yhdistetty, 2/13


VSN-Näyttelymenestys

12.11.2016 Satumaja VSN, RCH 38p. tuom. dookie
22.12.2016 Turmeltaja VSN, RCH 38p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Tuulian elämä Vähäpellossa on lähtenyt varsin mukavasti liikkeelle; se sai ensimmäiset päivät tarhata suuressa tarhassa muutaman muun jurottajaluonteisen tamman kanssa jotta se sai rauhaa ja aikaa tottua uuteen ympäristöön ja vasta muutamien päivien kuluttua tamma otettiin liikekannalle. Ensimmäiset ratsastuskerrat olivat hyvin lyhyitä ja intensiivisiä sillä ajatusmaailmalla, että tamma saa vain liikettä niveliin ja kulkee ratsastajan osoittamaan suuntaan sen suurempia vaatimatta. Leppoisa ajanjakso jatkui vielä muutamia viikkoja, sillä oman flunssani vuoksi tallityöntekijät joutuivat ratsastamaan hevosia entistä enemmän - ja sehän tuntui passaavan myös Tuulialle joka tyttöjen mukaan viihtyi metsäreittejä samoilemassa. Tänään kuitenkin päätin vuodelevon ja kiipesin heti ensimmäiseksi Tuulian selkään, sillä halusin päästä testaamaan tammaa paremmin - halusin ratsastaa sen avuille ja katsoa, mitä se oikeasti osaa. Alkukäynnit otettuani ratsastin tammalla jonkin aikaa erinäisiä käyntitehtäviä saadakseni sen paremmalle kuolaintuntumalle ja rentoutumaan niskasta ja suupielistään, sillä tamma tuntui alkuun hieman jäykälle pökkelölle. Ravissa lähdin ratsastamaan alkuun erilaisia kaarevia ja suoria uria suuntaa ja asetusta vaihdellen, jonka myötä pääsin ratsastamaan hevosta pehmeämmäksi sisäpohkeen ympäri. Jo muutaman ravikierroksen jälkeen Tuulia tuntui huomattavasti paremmalle; se taipui elastisesti ja alkoi selkeästi rentoutumaan vaikka siltä vaadittiin parempaa työskentelymuotoa. Lopun ratsastuksen ajan tein paljon siirtymisiä sekä kylkiä ja takapäätä jumppaavaa avotaivutusta, joita Tuulia tuntui tekevän melko mielellään. Varsinkin laukkaan tunnuin saavan paljon lisävaihteita enkä voinut viimeisen suunnanvaihdoksen yhteydessä olla tekemättä laukanvaihtoa askeleessa, joka tuli tammalta varsin lennokkaasti ja tasapainoisesti. Loppuverryttelyä tehdessäni en voinut olla hymyilemättä ja toteamatta hevoselle, että tästä on hyvä ja mielekäs jatkaa tulevaisuudessa eteenpäin.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Tänään Vähäpellossa oli oikea jumppapäivä, sillä suurin osa hevosista pääsi joko omasta tai tallityöntekijöiden toimesta jumppaamaan estetehtävien pariin. Päivän starttasi heti aamuheinien jälkeen Tuulia, jonka kanssa kukaan Vähäpellon tiimistä ei ollutkaan hypännyt aikaisemmin joten odotin sen kanssa treenejä varsin odottavaisella ja iloisella fiiliksellä. Alkuverryttelyn aikana panostin siihen, että hevonen kulkee suorana kahden pohkeen ja ohjan välissä ja se kuuntelee istunta-apuja tarkkaavaisesti. Alkuun Tuulia tuntui olevan aavistuksen pohkeen takana ja se vastasi pohkeeseen hitaasti, mutta jo muutamien napakoiden siirtymisten myötä tamman perustekeminen ja eteenpäinpyrkimys parani valovuodella eteenpäin. Kun olin tyytyväinen tamman perusliikkumiseen, lähdin työstämään sen ponnistavaa sisätakajalkaa sekä ulkokylkeä pääty-ympyrällä, johon oli sijoitettu matala in and out-estesarja. Ensimmäiset kerrat sekä oma että Tuulian suorittaminen oli jo ihan ala-arvoiseen verrattavaa sähellystä, mutta heti kun ymmärsin antaa tammalle enemmän omaa tilaa ja rauhaa, sen keskittymiskyky parani huomattavasti. Tältä tehtävältä siirryin pienen hengähdystauon jälkeen ravitehtäville, joita olimme sijoittaneet maneesiin useampia. Ravissa Tuulian suorittaminen oli heti alusta alkaen rentoa ja pidennettyjen ravipuomien avulla saimme sen raviliikkeeseen entistä enemmän joustoa ja ilmavuutta. Ratsastuksen loppuun työskentelin vielä jonkin aikaa kavalettitehtävällä, jonka myötä pääsin säätelemään Tuulian laukkaa sekä lyhyemmäksi että pidemmäksi. Ensimmäisten toistojen aikana Tuulia kuumeni turhan paljon, mutta rauhallisen ratsastuksen myötä sain sen rentoutumaan myös tämän tehtävän sisällä. Tämän päiväisestä estejumpasta jäi kaikinpuolin varsin kiva ja onnistunut fiilis; Tuulia vaikuttaa varsin pätevälle estehevoselle, ja uskon, että siitä on suuremmillekin esteradoille.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Hiljalleen Vähäpellon tilalle saapunut syksy on tehnyt tehtävänsä, sillä tarhoihin katsoessa sitä voisi ajatella, että tallissa on kilpahevosten sijaan jonkinlaisia karvamammutteja. Aamun pakolliset työt tehtyäni kipaisin Tuulian tarhasta, sillä tamma on viime aikoina ollut turhan hikinen treenien päätteeksi - eikä se nyt ole suoranainen ihme, kun raukka on kasvattanut johonkin Norjan tai Islannin vuoristoon sopivan talviturkin pienessä hetkessä. Vaikka tamma oli edeltävänä iltana päässyt shampoopesulle, harjasin sen ennen klippausta huolellisesti läpi jonka lisäksi siistin sen hännän sekä korvakarvat. Koska klippauskerta oli Tuulialle todennäköisesti ensimmäinen laatuaan, laitoin sille korviin varmuuden vuoksi pumpulit - mieluummin alusta alkaen onnistunut kerta kuin vähääkään hämmennystä ja paniikkia aiheuttanut kerta. Tuulia ei onnekseni välittänyt klippauksesta tuon taivaallista, vaan seisoi urhoollisesti paikoillaan koko sen ajan, kun klippasin sen kirjaimellisesti päästä varpaisiin. Noin tunnin ahkeroinnin jälkeen tunsin oloni karvaisemmaksi mitä Tuulia todennäköisesti tunsi mutta kaikella ylpeydellä myönnettäköön, että Tuuliastahan tuli varsin näpsäkän näköinen tammahevonen. Klippauksen sekä karvojen ja jouhien siistimisen jälkeen Tuuliaa kelpasi ihan katsella, ja kuten yksi tallityöntekijä ohi mennessään huikkaisi "Sehän ei näytä enää yhtään niin paksulta poninpahaiselle kuin aikaisemmin, sehän näyttää jo ihan oikealta kilpahevoselta. Ehkä sen kanssa kehtaa nyt mennä johonkin tallin ulkopuolisiinkin valmennuksiin." Klippauksen päätteeksi Tuulia pääsi vielä noin tunniksi kävelykoneeseen, jonka jälkeen se pääsi vielä nauttimaan ratsastus- ja ajovapaasta vapaapäivästään tarhaan.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Kauneimman syysruskan aikaan en voinut olla satuloimatta Tuuliaa estesatulaan koulusatulan sijaan. Vielä lämpöä tarjoava aurinko veti puoleensa niin, että lähdimme koulutreenin sijaan nauttimaan ihanasta syyssäästä maastoon. Kun Tuulia tajusi pääsevänsä maastoon pitkästä aikaa, se käveli ensimmäiset kilometrit hyvin nopeatempoisesti mutta hiljalleen rentoutui ja alkoi kävelemään rauhallisessa tahdissa. Ensimmäisten ravipätkien aikaan kuitenkin ennätin jo miettimään löydänkö itseni metsikön puolelta satulasta suistuneena, mutta kun ratsastin tammaa alkuun melko jämäkästi kahden pohkeen ja ohjan väliin ja se sai purkaa enimmät virkansa ravissa, oli se jo loppua kohden melko tasainen ja rauhallinen kaikissa askellajeissa. Laukassa piisasi energiaa, mutta pitkät ravipätkät ennen laukkoja olivat rauhoittaneet tamman menohaluja sen verran, etten joutunut miettimään jokainen askel, mihin suuntaan hevonen altani sinkoisi. Kiersimme Vähäpeltoon takaisin järven ympäri, joka tarjosi maastoilun päätteeksi pitkät, lähes neljänkymmenenviiden minuutin mittaiset loppukäynnit. Tallille takaisin päästyäni hoidin Tuulian huolellisesti loppuun, jonka jälkeen se pääsi nauttimaan iltapäiväheinistään tarhaan.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Koska Tuulian ratsunura oli sen historian vuoksi epävakaa, oli sille suunniteltu ori jo melko varhaisessa vaiheessa. Kaikki odotukset täyttäen Tuuliasta tuli kuitenkin ajansaatossa varsin mukava ja letkeä treenikaveri, joten tamman astuttaminen siirtyi hiljalleen tuonnemmaksi. Nyt, kun tammalla alkaa olla kilpailu-ura hyvässä paketissa, oli hyvä aika miettiä sulhasehdokkaita uudelleen seuraavaa kiimaa varten. Pohdimme Tuulialle pitkään yleispainoitteista Namiskaa, mutta loppuviimein päädyimme teettämään ensimmäisen varsan hyvän luonteen ja suuren kapasiteetin omaavasta Surumurroksesta. Tuulia tuli tiineeksi ensimmäisestä siemennyksestä, ja kantoaika on edennyt varsin jouhevasti. Nyt loppuviimeksellä tamma on rauhoittunut entisestään ja se tuntuu olevan joinain hetkinä normaalia poissaolevampi. Vielä isosta vatsasta huolimatta Tuulia kuitenkin lähtee kävelylenkeille maastoon varsin mielellään ja antaa hoitaa itseään normaalisti - joskin vatsan alle koskettaminen saa aikaan oikean sitruunan syöneen hevosen. Tänään Tuulia siirrettiin varsomiskarsinaan, jossa se saa asua viimeiset kuukaudet ennen varsomista ja ensimmäiset hetket varsan kanssa. Myöhemmin keväällä tai alkukesästä tamma ja varsa pääseekin sitten pihattoon, jossa niillä on tilaa ja seuraa temmeltää.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Olin juuri oikaisemassa peiton päälleni kun puhelimeni soi - tallityöntekijä soitti, että Tuulia näyttää kameroista seurattuna sille, että tänä yönä alkaa tapahtua jonka lisäksi hän kertoi, että hevosella oli iltaheiniä jakaessa ollut vahatipat. Näistä uutisista piristyessäni en malttanut mennä nukkumaan, vaan istahdin tietokoneen ääreen seuraamaan tamman eloa sillä en missään nimessä halunnut mennä talliin häiritsemään ensikertalaista. Muutamia tunteja valvottuani Tuulia painoi vihdoin maate, ja synnytys käynnistyi. Synnytys oli muutamassa kymmenessä minuutissa ohitse, jonka jälkeen hipsin yövaatteineni talliin tarkistamaan, että tamma luo jälkeiset ja sekä tamma että varsa voivat hyvin. Talliin päästyäni Tuulia seurasi omaa ihmettään niin kaunis ja lempeä ilme kasvoillaan, että en voinut olla itkemättä ilosta - varsan syntymä ja hyvinvoiva pikkuperhe ovat maailman kaunein asia, jota voin koskaan kuvitella. Maidon vasta-aineet otettuani ja kaksikon touhuja tovin seuranneena vakuutuin siitä, että kaikki on juuri niin kuin pitääkin ja jätin kaksikon tutustumaan toisiinsa rauhassa.

Kouluvalmennus, omistaja VP
Tallityöntekijämme Jessica on viime aikoina innostunut ratsastamaan Tuuliaa yhä enemmän, joten pidin kaksikolle tänään kouluvalmennuksen jossa läpikävimme pitkälti perusjuttuja. Ennen valmennusta Tuulia ja Jessica olivat käyneet kävelemässä maastossa alkukäynnit, joten pääsimme aloittamaan valmennuksen melko nopeasti käynnissä tehdyn siksak pohkeenväistön merkeissä. Väistöjen aikana kiinnitin huomiota yhä enemmän Jessican istuntaan ja apujenkäyttöön, jonka myötä saimme Tuulian paremmin lapojensa päälle suoraksi ilman, että hevonen väisti pohjetta liian rajusti liian suurella poikituksella. Aikamme tehtävää työstettyä siksak-kuvio onnistui jo varsin kelvosti; Tuulia pysyi paremmin kahden pohkeen ja ohjan välissä suorana, sen ristiaskeleet olivat riittävät ja mikä parasta, molemmat tytöistä uskalsivat rentoutua. Ravissa ja laukassa ratsastimme polkevaa sisätakajalkaa paremmin vatsan alle avotaivutuksen parissa, joka tuntui olevan kaksikolle tänään melko helppoa ja mielekästä sillä avotaivutukset onnistuivat kertalaakista moitteetta. Koska avotaivutus oli tänään itsessään helppoa, teimme vielä loppuvalmennuksen aikana avotaivutuksen sisällä siirtymiä keskiaskellajista koottuun askellajiin jonka lisäksi vaadin, että hevonen kantaa itseään vielä paremmin takaosansa päällä. Vaikka vaikeusastetta tuli roimasti lisää, ei tehtävä ollut kuitenkaan kaksikolle liian vaikea vaan se tarjosi sopivasti haastetta sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Maastoestevalmennus, omistaja VP
Valmennus aloitettiin tänään ratsastamalla temponmuutoksia ravissa ja laukassa niin, että hevonen sekä lyhenee että pitenee pienin ja sulavin avuin. Alkuun annoin Jessicalle hieman satikutia liian nopeasta ja ronskista ratsastamisesta, mutta kun ratsastaja jaksoi istua hiljaa lähellä hevosta ja koota sitä enemmän istunnallaan, löysi kaksikko heti paremman yhteisymmärryksen toisistaan. Ensimmäiset hypyt otettiin tukkiesteelle, joka oli loivasti alamäkeen - halusin, että ratsastajat ratsastavat hevosiaan rohkeasti takaosansa päälle, jotta esteen jälkeisenä aikana hevoset eivät kaadu etupainoiseksi. Jessica ratsasti Tuuliaa jo heti ensimmäisistä hypyistä alkaen tehokkaasti, eikä ratsukon suorittamisessa ollut moitteen varaa. Muutamia yksittäisiä esteitä hypättyämme siirryimme portaille, joita hypättiin ensin ylös ja myöhemmin alas. Ylöshypyissä Jessica unohti tukea Tuuliaa ja muutama porras tultiin pienellä epävarmuudella ylös, mutta heti kun Jessica muisti antaa hevoselleen raamit se pienikin epävarmuus kaikkosi kauas pois. Koska Jessica oli alusta alkaen ratsastanut Tuuliaa tehokkaasti takaosansa päälle eikä välittänyt niinkään tamman etuosasta, portaat alaspäin hypätessä sujuivat jouhevasti ilman suurempia kommervenkkejä. Portaita alaspäin tultaessa pääsinkin kehumaan ratsukkoa, sillä Jessica tuki hevosta tarpeeksi mutta antoi sille kuitenkin sen tarvitseman tilan jolloin ratsukon suorittamisessa säilyi rauhallisuus ja tasapaino.

Valjakkoajovalmennus, valmentajana Tuulia T.
Saavuin tänään Vähäpeltoon viikonlopuksi pitämään valmennusviikonlopun nimikaimalleni suomenhevostamma Tuulialle sekä VP:lle. Saapuessani talliin VP oli laittamassa tammalleen valjaita joten ensimmäisenä ohjelmassa olisi siis valjakkovalmennus. VP:n saatua tammansa laitettua kuntoon lähdimme yksissä tuumin kävelemään kohti maneesia, sillä ulkona oli sellainen lumipyry että tuskin eteensä näki. Maneesiin saavuttuamme ohjeistin VP:tä lämmittelemään suomenhevostaan erilaisia kiemuroita ja ympyröitä tehden, sillä aikaa kun itse pystytin kartiot tunnin varsinaisia harjoituksia varten. Saatuani keilat pystytettyä haluamallani tavalla käännyin takaisin VP:n ja Tuulian puoleen katsoakseni miten kaksikon yhteistyö sujui ja nyökkäsin itsekseni tyytyväisenä huomatessani suomenhevostamman vastaavan kuuliaisesti jokaiseen VP:n antamaan ohjasapuun. Pian huikkasinkin kaksikon luokseni maneesin keskelle ja aloin selittää heille mitä tänään harjoittelisimme. Tänään ohjelmassa olisi siksak harjoitus siten että tulisitte ensin porttien lävitse ravissa ja kun se alkaisi sujumaan toistaisimme tehtävän laukassa. Saatuani tehtävän selitettyä komensin VP:tä siirtämään tammansa raviin ja aloittamaan työskentelyn. Nainen tekikin työtä käskettyä ja pian kaksikko jo ravasi siksak tehtävän lävitse. Tarkkuudessa tosin olisi voinut olla parantamisen varaa, mutta huomautettuani naiselle asiasta oli tämä tarkempi ohjaten tammansa aivan porttien keskeltä. Kaksikon toistettua tehtävän muutaman kerran ilman keilojen kaatumista annoin VP:lle luvan mennä tammansa kanssa vapaata käyntiä pari kierrosta maneesin ympäri ennen kuin komensin kaksikkoa tulemaan samaisen tehtävän laukassa. Laukassa kaksikko suoriutui tehtävästä heti erinomaisesti, joten päätin hieman vaikeuttaa tehtävää kaventamalla porttien leveyttä. VP oli kuitenkin heti tarkkana ja ohjasi tammansa tarkasti kavennettujen porttien lävitse pitäen huolen etteivät kärryt hipaisseetkaan portit muodostavia kartioita. Kaksikko sai tulla kavennetut portit vielä pariin kertaan ennen kuin annoin VP:lle luvan siirtää ajokkinsa käyntiin ja aloittaa loppuveryttelyt.

Estevalmennus, valmentajana Tuulia T.
Valjakkovalmennuksen jälkeen pidimme hyvin ansaitun tauon sillä oli Tuulian päiväkaurojen aika ja samalla me ihmisetkin pidimme ruokatauon. Ruokatauon jälkeen iltapäivän jo alkaessa pimetä suuntasimme jälleen kerran kohti maneesia tällä kertaa estevalmennuksen merkeissä. VP:n lämmitellessä kimoa suomenhevostaan keräsin nopeasti edellisen valmennuksemme kartiot pois ja aloin pystyttää esteitä. Tänään harjoittelisimme jumppasarjaa joka menisi seuraavasti puomi-2,5m-innarit 3m välein-6m-iso ristikko-9m-okseri. Tätä ennen kaksikko sai kuitenkin tehdä muutaman lämmittelyhypyn lämmittelyesteiksi pystyttämilläni pystyesteillä. Lämmittelyhypyt sujuivat kaksikolta muuten mukavasti, mutta välillä VP jäi roikkumaan kimon ratsunsa suusta, joten jouduin kehottamaan häntä antamaan ratsulleen hieman enemmän ohjaa hyppyjen ajaksi, sillä Tuulia oli selvästikin tyytymätön ratsastajansa kovaan ohjasotteeseen. VP:n höllättyä ohjasotettaan tamma vaikuttikin paljon tyytyväiseltä ja palkitsi VP:n hyppäämällä ilmavammin esteiden ylitse. Kaksikon tehtyä selvää lämmittelyesteistä annoin heidän hetken aikaa kävellä uraa pitkin, sillä aikaa kun itse viimeistelin jumppasarjan pystytyksen. Saatuani jumppasarjan pystytettyä annoin VP:lle luvan nostaa laukan ja ohjata ratsunsa rauhallisessa temmossa jumppasarjan läpi. Jumppasarja sujui kaksikolta muuten hyvin, mutta tamma laskeutui innarin ensimmäisen osan jälkeen hieman kompuroiden eikä näin ollen päässyt kovin hyvin ponnistamaan innarin toiselle osalle minkä takia se pudottikin innarin toisella osalla. Tämän jälkeen VP sai kuitenkin ratsunsa korjattua takaisin tasapainoon ja loppu jumppasarja sujuikin kaksikolta hyvin. Komensin heitä kuitenkin tulemaan jumppasarjan vielä pariin otteeseen kunnes vaikeuksia tuottaneen innarinkin yli päästiin ongelmitta. Parin ehjältä näyttäneen suorituksen jälkeen annoin VP:lle luvan siirtää kimon suomenhevosensa ravin kautta käyntiin ja jätin kaksikon huolehtimaan loppuveryttelyistä itsenäisesti.

Maastoestevalmennus, valmentajana Tuulia T.
Seuraava aamu valkeni kirkkaana ja edellispäivän lumipyrykin oli lakannut joten viheltelin tyytyväisenä ajaessani läheiseltä hostellilta jossa olin ollut yötä takaisin Vähäpeltoon. Perille saavuttuani marssin suoraan derbykentälle, sillä olimme VP:n kanssa sopineet että mikäli lumipyry lakkaisi ja pakkanen pysyisi kohtalaisissa lukemissa pitäisimme tänään maastoestevalmennuksen. Derbykentälle saapuessani oli kaksikko jo veryttelemässä juuri lanatulla derbykentällä joten huikattuani nopeat huomenet VP:lle annoin katseeni kiertää ympäri derbykenttää samalla miettien mitä esteitä laittaisin kaksikon tänään hyppäämään. Ensimmäiseksi esteeksi valikoitui oksista rakennettu pystyeste, jonka yli kaksikko hyppäsi varmanoloisesti. Tuulia tosin lähti ensimmäisellä kerralla hyppyyn hieman liian kaukaa, joten ohjeistin VP:tä että toisi tammansa lähemmäs estettä ennen kuin antaisi sen hypätä. Kaksikon tehtyä selvää jälkeä pystyesteestä siirryimme harjoittelemaan pöydälle. Pöytä ei kaksikolle pahemmin haasteita tuonut, joten hyvin pian siirryimme kulmaesteelle. Kulmaesteelle kaksikolla oli aluksi hieman vaikeuksia sillä Tuulia ajautui lähemmäs esteen leveämpää kohtaa kun tarkoituksena oli ollut hypätä esteen kapeimman kohdan yli yhdellä isolla loikalla. Seuraavilla kerroilla VP oli kuitenkin tarkempi lähestymisen suhteen ja kaksikko pääsi hyppäämään lähempää kapeampaa kärkeä, jolloin hypyt näyttivät heti paljon paremmilta. Parin onnistuneen toiston jälkeen siirryimme vielä viimeiseksi harjoittelemaan laavua, jota Tuulia aluksi tuijotteli hieman epävarman näköisesti, mutta hyppäsi siitä kumminkin epävarmasti yli. Toistimme tehtävän niin kauan että Tuulia hyppäsi epäröimättä laavun ylin, jolloin annoin VP:lle luvan siirtää ratsunsa ravin kautta käyntiin ja jätin kaksikon huolehtimaan loppuveryttelyistä itsenäisesti.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen