Vähäpelto

Vähäpellon Tervakuutti

KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Silber Prize

k. 20.06.2017 - Nopea on lento pääskysen, nopeampi lento hetkien. Vasta kevät on, kun jo syksyn tuntee ihminen.


Rekisterinumero VH16-018-2522
Syntymäaika, ikä 05.11.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriTummanrautias, 162cm
Kasvattaja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVa B, 120cm, CIC1, Vaativa

14.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 70p. KTK-II
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 68,333 % Silber Prize
11.04.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
15.04.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 109p. KRJ-I
25.04.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 109p. KERJ-I
30.04.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 108,5p. VVJ-I - tilaisuuden paras
30.04.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108p. ERJ-I
20.05.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 103p. SLA-I

Kuutti on kauniin ulkonäkönsä lisäksi rohkea ja ystävällinen suomenhevosori, jota voisi kuvailla hyvin herrasmiesmäiseksi hevoseksi. Yleisesti ottaen Kuutti onkin hevonen, joka ei aiheuta harmaita hiuksia hoitajalleen tai jätä ratsastajaan maastossa tienposkeen hirven tai postilaatikon tultua vastaan. Voisi kai sanoa, että Kuutti on oiva esimerkki hyvän jalostustyön tuloksesta sillä hyväluonteisista vanhemmista ei kai voinutkaan odottaa muuta kuin aimo annoksella maalaisjärjellä varusteltua jälkeläistä.

Hoitaessa Kuutti on sosiaalinen sekä utelias, ja se osoittaakin usein mielenkiintoa hoitajaa kohtaa tutkimalla tämän kaikki taskut makupalojen toivossa. Orin normaaleihin toimintoihin kuuluu myös muun muassa harjakassin perinpohjainen tutkiminen, mikäli sen jättää tämän saataville. Hoitaessa Kuutti seisoo melko kauniisti paikoillaan, eikä hötkyile suuntaan eikä toiseen vaan antaa hoitaa kauniisti kaikkialta. Karsinasta poistuessaan kannattaa olla tarkkana, että karsinan oven sulkee mennessään sillä silloin tällöin orin uteliaisuus voittaa, ja se lähtee tutkimaan tallin käytävällä olevia asioita villinä ja vapaana. Kaikki perushoitotoimenpiteet aina harjauksesta varustamiseen ja pesulla käymisestä kengittämiseen orin kanssa kuitenkin onnistuu ilman suurempia kommervenkkeja, eikä vaadi tekijältään sen suurempaa osaamista.

Ratsuna Kuutti on ihan ehdoton ykkönen, sillä se on yritteliäs, kuuliainen sekä hyvin yhteistyöhaluinen. Kuutti on parhaimmillaan kouluratsuna, jossa ori suorittaa tehtäviä aina yhtä mielellään korvat eteenpäin suunnattuna. Kuutti tekee erilaisia kouluratsastusliikkeitä aina vaativalle tasolle asti, ja se kykeneekin tekemään siistejä ratoja aina Vaativa B tasolle saakka. Kuutin voisi kuvailla olevan sellainen hyvän mielen ratsu, jonka kanssa pääsee päivittäin vain fiilistelemään ja tekemään hienosäätöä, sillä se ei koskaan vaadi ratsastajaltaan jatkuvaa patistamista tehtävien suorittamiseksi. Lisäksi ori on nopea vastaamaan apuihin, ja se on hyvän eteenpäinpyrkimyksen ja lennokkaiden askeleidensa ansiosta kevyt ratsastaa.

Vaikka Kuutti on osaava kouluratsu, se ei jätä kylmäksi myöskään rata- tai maastoesteitä hypätessä. Hypätessä Kuutti on aavistuksen kuumempi kuin sileäntyöskentelyssä, mutta se ei ole kuitenkaan missään määrin hankala ratsastaa. Kuumetessaan se pysyy paremmin aktiivisena, on erittäin kevyt kädelle ja vastaa sekä eteen että taakse pyytäviin apuihin nopeasti. Kuutilla on hyvä, rohkea ja pyöreä hyppytyyli ja sillä on luontaisesti melko hyvä silmä ponnistuspaikoille. Isokokoisena hevosena Kuutti on enemmän nopeiden ja pidempien teiden hevonen kuin lyhyiden, mutta osaavalla ja rohkealla ratsastajalla orilla uskaltaa ratsastaa myös tiukkoja kurveja uusintateiden tyyliin. Kuten maastoillessa, myös maastoesteillä Kuutti on rohkea, ja se kulkee eteenpäin luotettavan höyryveturin tavoin.

Kilpailupaikoilla ori on hyvin samanlainen mitä kotona; se nauttii hoitotoimenpiteistä eikä vaivaannu esimerkiksi huutelemaan vieraiden hevosten perään. Verryttelyssä se keskittyy täysillä ratsastajaansa ja jos mahdollista on vielä paremmin kuulolla. Radalla Kuutti etenee aina hyväntuulisesti tehtävä tehtävältä suorittaen ja sillä on hauskana tapana aina radan päätteeksi hörähtää herrasmiesmäisin elkein yleisölle. Palkintojenjaossa ori seisoo ryhdikkäästi paikoillaan, ja kunniakierrokselle päästessään se väläyttää erittäin ilmavaa laukkaa ja ottaa kaiken ilon irti showmiehen elkein.

i. Tervanokka
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
SLA-I, Jälkeläisluokka C, Bronze Award
tummanrautias, 158cm
ii. Pikku-Tuhto
evm, tummanrautias, 160cm
iii. Tuhoontuomittu
evm, tummanpunarautias, 159cm
iie. Pikku-Okariina
evm, vaaleanruunikko, 157cm
ie. Terviäinen
evm, kulomusta, 155cm
iei. Hiilijouhi
evm, kulomusta, 156cm
iee. Tervareesi
evm, tummanpunarautias, 151cm
e. Naavakko
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
SLA-I, Jälkeläisluokka C, Silber Prize
punarautias, 154cm
ei. Kiehinen
evm, punarautias, 156cm
eii. Pielinen
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
eie. Kurjenpuola
evm, punarautias, 151cm
ee. Kuukkahainen
evm, vaaleanrautias, 153cm
eei. Nurkajainen
evm, vaaleanrautias, 155cm
eee. Kuulopuhe
evm, punaruunikko, 156cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Kuutinpoika 06.11.2016 Mörkövaaran Kettutyttö
tamma Turmeltajan Siuriina 28.11.2016 Vähäpellon Surusävel
tamma Vähäpellon Valtikka 01.01.2017 Vähäpellon Haltija
ori Pennin Venyttäjä 03.01.2017 Iki-Soma
tamma Vähäpellon Silvia 05.01.2017 Vähäpellon Hopeanauha
tamma Vähäpellon Tervasuukko 03.03.2017 Koistilan Katinka

ii. Pikku-Tuhto on tummanrautias, 160cm korkea suomenhevosori joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran koulu-, este ja kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi ori on kilpaillut menestyksekkäästi useita voittoja ja sijoituksia haaliten valjakkoajon parissa. Orin parhaita saavutuksia ovat olleet kaksinkertainen hallimestaruuskulta sekä esteiltä että kentästä, jonka lisäksi orilla on useita aluemestaruus sijoituksia ja voittoja. Luonteeltaan rehelliseksi ja reippaaksi kuvailtu ori on rakenteeltaan melko keskinkertainen, sillä orin rakenteesta löytyy sekä hyviä, että huonoja ominaisuuksia. Orilla on hyvät tyypit ja ryhti, sopusuhtainen pyöreä runko, melko pitkä kaula, jyrkkä lautanen. Etujalat orilla on aavistuksen vasikkapolviset kun taas takajalat orilla on melko hyväasentoiset. Kaviot orilla on aavistuksen kaidat ja holvikkaat. Orin käynti on puhdasta joskin melko ahdasta, kun taas ravi- ja laukkaliike on erittäin pitkää ja joustavaa. Pikku-Tuhtoa on käytetty melko paljon jalostukseen, ja sen tiedetään jättävän monipuolisia, kestäviä käyttövarsoja lajiin kuin lajiin.

iii. Tuhoontuomittu oli suomenhevosori, joka kilpaili monta kautta kansallisella tasolla koulu- ja valjakkoajon parissa. Tummanpunarautias, melko massiivirakenteinen ori kilpaili valjakkoajossa myös muutamia kansainvälisiä startteja edustaen Suomea muun muassa Pohjoismaiden mestaruuksissa vuonna 2010 ja 2011. Touhoksi kutsuttu ori oli luonteeltaan varsin lempeä ja rauhallinen, ja monesti sitä kuvailtiin kisahälinän keskellä sanalla ruunamainen sillä luomunakin astunut ori ei jaksanut kiinnostua esimerkiksi kilpailumatkoilla tammoista pätkän vertaa. Ratsu- ja työhevoskantakirjaan II-palkinnolla kantakirjattua oria on käytetty melko paljon jalostukseen sen hyvän luonteen, kestävän rakenteen ja erikoisemman suvun vuoksi. Orin tiedetään periyttäneen hyviä suorittajahevosia varsinkin koulu- ja valjakkoajon pariin, mutta muutama orin jälkeläisistä on kilpaillut kansallisella tasolla myös este- ja kenttäratsastuksen parissa. Tuhoontuomittu lopetettiin vuonna 2016 keväällä jalkavaivojen vuoksi 24-vuoden ikäisenä.

iie. Pikku-Okariina oli vaaleanruunikko 157cm korkea suomenhevostamma, joka oli niin sisäisesti kuin ulkoisestikin varsin sympaattinen hevonen. Pikku-Okariina oli Lauri Oksasen kasvattama hevonen, ja sitä lähdettiin luotsaamaan jo varsana kohti kasvattajakilpailua ja tulevaisuuden kansallisia luokkia. Melko sirorakenteinen, pitkäraajainen ja lennokasliikkeinen tamma oli omiaan sekä koulu- että esteratsastuksen parissa, ja se palkittiin muun muassa kolmevuotiaana suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa parhaana askellajihevosena, kun taas neljävuotiaana tamma palkittiin parhaana estehevosena. Kuusivuotiaana tamma hyppäsi kasvattajakilpailun toiseksi ja se siirtyi hiljalleen kansallisiin 110-115cm luokkiin. Valitettavasti tamman ura jäi lyhyeksi kuin tähdenlento, sillä tamma loukkasi tarhassa vasemman etujalan pinnallisen koukistajajänteen, eikä jänne huolellisesta kuntoutuksesta huolimatta parantunut aktiivikäyttöä kestäväksi. Tästä syystä Pikku-Okariina jäi jalostuskäyttöön ja se jätti jälkeensä kaksi ori- ja yhden tammajälkeläisen. Pikku-Okariina lopetettiin vain 15-vuotiaana etujalan alkaessa vaivaamaan tamman elämää myös oloneuvoskäytössä.

ie. Terviäinen on kulomusta, 155cm korkea tamma jonka on kasvattanut omistajansa Petra Gullans. Tamma on sisäänratsastettu 3-vuotiaana, mutta sen jälkeen tammalla on ratsastettu vain satunnaisesti sunnuntaimaastoja. Aktiiviratsastuksen sijaan tammaa on käytetty ahkerasti suomenhevosten valtakunnallisissa näyttelyissä, jossa tamma on saanut erittäin hyviä pistekokonaisuuksia saaden lähinnä vain II+ ja I-palkintoja. Hyvät, joustavat liikkeet omaava tamma on ollut mukana suomenhevosten sukujuurten elvyttämisessä, sillä tammalla on tänä päivänä neljä upeaa jälkeläistä joista muutama on noussut suomenhevosten kärkikahinoiden nimiksi. Omistajan tulevaisuuden suunnitelmana on ratsastaa tammaa aavistuksen eteenpäin, jotta se voidaan kantakirjata ratsukantakirjaan.

iei. Hiilijouhi on ratsukantakirjattu kulomusta suomenhevosori, jolla on hyvänpuoleiset tyypit, sillä on pyöreä vankka runko, loiva lapa ja pyöreä lautanen. Jalka-asennot orilla ovat kohtalaiset; jalat ovat kuivalaiset, etujalat aavistuksen hajavarpaiset ja sapelissa kun taas kaviot ovat hyvät ja kestävät. Yleispainotteinen suomenhevosori kilpaili kansallisella tasolla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa haalien itselleen useita sijoituksia ja voittoja jopa avoimista luokista. Rehelliseksi työmyyräksi kuvailtu ori oli omiaan kouluratsastuksessa, sillä Hiilijouhella on lennokkaat, joustavat liikkeet ja se oli tasapainoinen ja kuuliainen ratsastaa. Hiilijouhi oli kuitenkin myös hyvä este- ja kenttähevonen, sillä ori oli niin fyysisesti kuin psyykkisesti vahva, ja sillä oli melko hyvä, lennokas hyppytyyli. Tänäpäivänä ori viettää rauhallista eläkeläishevosen elämää, sillä se on jättänyt taakseen sekä kilpa- että jalostushevosen työt. Orilla on yhteensä kolmekymmentä jälkeläistä, jotka ovat esittäneet erinomaista laatua kilparadoilla.

iee. Tervareesi oli tummanpunarautias 155cm korkea suomenhevostamma jonka omisti koko elinajan kasvattajansa Petra Gullans. Tervareesi oli alkujaan omistajakasvattajansa silmäteränä toimiva harrastekilpahevonen ja se kilpaili pääsääntöisesti koulu- ja esteratsastuksen parissa seura- ja aluetasolla, mutta omistajan perheenlisäyksen myötä aktiivinen valmentautuminen sekä kilpailuinnostus lopahti. Lempeäluonteinen Tervareesi oli muutaman kilpailukauden satunnaisessa sunnuntaiköpöttelykäytössä jalostustoiminnan lisäksi, jonka jälkeen Petran tytär halusi kilpailla ponien lisäksi hevosilla. Kahden varsan ja perusteellisen kunnonkohotuksen jälkeen Tervareesi nousi vielä uudelleen kilpailemaan aluetasolle junioriratsastajan kanssa, jonka jälkeen se siirrettiin kevyeen eläkekäyttöön. Tervareesi lopetettiin 21-vuoden ikäisenä, sillä tamman siitepölyallergia tuntui pahenevan vuosien myötä.

ei. Kiehinen on punarautias, 156cm ori, joka nukkui ikiuneen valitettavan aikaisin. Ori oli ikäluokkansa parhaimmistoa lajissa kuin lajissa; se niitti valtakunnallisista varsanäyttelyistä mainetta ja kunniaa saaden jatkuvasti I-palkintoja hyvän rakenteen ja valtavien, joustavien liikkeiden vuoksi. Kaksi vuotiaana ajolle opetettu ori sisäänratsastettiin kolmevuotiaana, ja se osallistui ensimmäisen kerran samana vuonna suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen. Hyväluonteinen ori palkittiin tilaisuuden parhaimmilla rakennepisteillä ja se oli tilaisuuden paras askellajihevonen. Neljävuotiaana ori otti osaa laatuarvostelutilaisuuteen uudelleen, ja se palkittiin toistamiseen parhaana askellajihevosena ja siten kvaalautui suoraan viisivuotiaiden laatuarvostelutilaisuuteen. Viisivuotiaana Kiehinen teki pienen kasvupyrähdyksen ja raajojen saadessa mittaa se menetti hieman tasapainoa, mutta se palkittiin kuitenkin toiseksi parhaana askellajihevosena ja se sai muun muassa ratsastuskokeista erinomaiset pisteet. Kuusivuotiaana oria valmisteltiin syksyn kasvattajakilpailuun samalla kun ori kilpaili lajissa kuin lajissa alue-kansallisella tasolla ja se tuotiin yleisön käytettäväksi jalostusohjelman myötä. Ori ehti astumaan kaksi tammaa, jonka jälkeen tapahtui jotain mikä olisi saanut olla tapahtumatta. Kiehinen oli matkalla aluevalmennuksiin, kunnes traileriyhdistelmä suistui tieltä ja Kiehinen vaurioitti rytäkässä muun muassa jalkojen jänteitä ja hankositeitä. Ensiluokkaisesta hoidosta huolimatta vauriot olivat niin mittavat, että omistaja teki hevosenomistajan raskaimman päätöksen ja päästi Kiehisen tuskista muutaman kuukauden vasteettoman kuntoutuksen jälkeen.

eii. Pielinen on osaava yleispainotteinen ratsu, joka on kilpaillut alue-kansallisella tasolla niin ratsastuksen päälajeissa kuin valjakkoajossa. Monitaiturina tunnettu ori oli hyvin lempeäluonteinen ja sitä kuvailtiin usein hyvin ruunamaiseksi ja helpoksi hevoseksi - siitä syystä oria käytettiin satunnaisesti myös ratsastuskoulun intensiivitunneilla osaavimmilla ratsastajilla ja se teki noin kymmenen tuntia sekä syksyisin että keväisin käyntipainoitteisena terapiaratsuna tai -ajohevosena. Pielinen on kantakirjattu alunperin II-palkinnolla ratsukantakirjaan, mutta sen kantakirjapalkinto on korotettu sittemmin I-palkinnolle kisatulosten perusteella. Vaaleanpunarautias Pielinen on rakenteeltaan hyvin korrekti; sillä on vahvat leimat, sopusuhtainen runko, vahva ylälinja ja hyväasentoiset jalat ja orin tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen sekä hyvää rakennetta että suuria liikkeitä. Nykyään ori viettää ansaittuja eläkepäiviään yli 20-vuoden ikäisenä synnyinkodissaan, ja toimii lähinnä omistajansa tyttären maastoiluhevosena sekä ratsastaen että ajaen.

eie. Kurjenpuola on kansallisen tason este- ja kenttähevonen, joka tuli Ristolan Ratsastustilalle alunperin tallimestarin mukana. Kurjenpuola asui tilalla pitkään yksityishevosena, ja sen omistaja valmentautui ja kilpaili tammalla aktiivisesti este- ja kenttäratsastuksen parissa. Sittemmin tallimestarin työnkuva muuttui yhä enemmän opetuspainoitteiseksi ja samalla hän osti itselleen puoliverisen, jonka kanssa hän jätti taakseen suomenhevosille sopivat helpot este- ja kenttäluokat. Omistaja astutti tamman tilalla asuvalla Pielisellä, jonka jälkeen tamma siirtyi tekemään ratsastuskoulutunteja intensiiviryhmään. Muutaman kuukauden kuluttua varsomisesta ratsastustilan omistajat ostivat Kurjenpuolan, ja se alkoi tekemään oston myötä yhä enemmän tunteja. Kurjenpuola oli herkästä ja jopa kuumasta luonteestaan huolimatta suosittu tuntihevonen, sillä tamma oli hypätessä pomminvarma ja meni aina sinne, minne ratsastaja halusi. Kurjenpuola lopetettiin 19-vuotiaana vanhan jännevamman vaivatessa tamman arkielämää yhä enemmän.

ee. Kuukkahainen on herkkä ja kuuma suomenhevostamma, jonka elämänkaari ei ole sieltä ruusuisimmasta päästä. Herkän ja kuuman luonteen vuoksi tamma on kiertänyt luvattoman monessa kodissa, ja sitä on useassa paikassa yritetty käsitellä enemmän voimalla kuin taidolla. Tästä syystä kasvattajallaan ajolle opetettua tammaa ei voi nykypäivänä ajaa, sillä tammalle on sattunut kotia kiertäessään täysin ihmisestä johtuvia onnettomuuksia kärryjen edessä eikä se enää rentoudu kärryjen edessä laisinkaan. Monen vuoden kiertolaisen elämää viettänyt tamma on kuitenkin nyt päätynyt rauhalliselle, ammattitaitoiselle henkilölle joka osaa käsitellä ja ratsastaa tammaa kuin silkkihansikkain. Muutaman vuoden intensiivisen kotiharjoittelun myötä tamma on noussut uuden - näillä näkymin myös loppuelämänsä - omistajan kanssa kansalliselle tasolle kouluratsastuksessa. Vaaleanpunarautiaalla tammalla on kouluratsastusta ajatellen hyvä rakenne, tasapainoinen ja melko suuren liikelaajuuden omaava liikkumistapa.

eei. Nurkajainen on vaaleanrautias yleispainotteinen hevonen, joka kilpaili elinkaarensa aikana pääsääntöisesti koulu- ja valjakkoajon parissa. Osaava koulu- ja valjakkohevonen oli myös melko potentiaalinen estehevonen nuorempana, mutta omistajan painotuksen vuoksi se ei kilpaillut esteratsastuksen parissa kuin muutamia startteja 100cm ja 110cm tasolla lainaratsastajan kanssa. Herkäksi, mutta kiltiksi kuvailtu Nurkajainen on kantakirjattu kahdelle suunnalle; ratsukantakirjaan II-palkinnolla ja juoksijasuunnalle III-palkinnolla. Sillä on hyvät tyypit, hyvä ryhti, pyöreä ja kaunis runko, leveä kaula, piirteetön lyhyt säkä sekä melko loiva lautanen. Jalka-asennot orilla olivat hyvät; jalat olivat kuivat, kaviot olivat hyvät mutta etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen vennot. Orin käynti oli matkaavoittavaa ja tahdikasta, kun taas ravi ja laukka olivat hyvin joustavia ja lennokkaita. Nurkajainen jätti jälkeensä muutamia kymmeniä varsoja, joista osa on pärjännyt myös kilparadoilla moitteettomasti. Ori periytti herkkää luonnetta sekä kapasiteettia varsinkin koulu- ja valjakkoajon pariin. Nurkajinen lopetettiin 27-vuotiaana monen leppoisan eläkevuoden jälkeen vanhuuden tuomiin vaivoihin.

eee. Kuulopuhe oli hyvin tavanomainen harrastehevonen, joka oli luonteeltaan itsepäinen ja osittain jopa aavistuksen ilkikurinen. Hapanta naamaa herkästi näyttävä tamma ei kuitenkaan potkinut tai purrut, mutta sen yleisilme oli päivästä toiseen hyvin nyrpeä - niin ihmisille, kuin lajitovereille. Ravihevosista periytyneellä tammalla oli kohtalaiset askellajit ratsuksi; sen käynti oli aavistuksen ahdasta kun taas ravissa etujalkojen liike oli aavistuksen melovaa ravissa. Ravissa oli kuitenkin joustoa ja lennokkuutta. Laukka tammalla oli vahvin; se oli voimakasta ja eteenpäinpyrkivää. Rakenteeltaan tamma oli melko tavanomainen suomenhevonen, sillä tamala oli hyvät tyypit, pysty lapa, kevyt kaula, syvä ja sopusuhtainen runko kun taas jalka-asennot olivat kaikinpuolin kiitettävät. Kuulopuhe kilpaili aluetasolla ratsastuksen päälajeissa, jonka lisäksi sen kanssa startattiin muutamat valjakkoajokilpailut seura- ja aluetasolla. Tamma ei ollut mikään tuloslistojen kärkihevonen, mutta se pystyi tekemään sujuvia ja tasapainoisia suorituksia lajissa kuin lajissa. Kuulopuhe lopetettiin 21-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

KRJ-koulukilpailut, 46 sijoitusta

05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 01/22
05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 03/22
10.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 04/22
15.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 03/22
18.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 04/22
11.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 1/30
12.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
12.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
13.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
14.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
16.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
18.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
20.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
23.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
23.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
29.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
30.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
02.12.2016 Ventos, Vaativa B, 4/30
04.12.2016 Romilly, Vaativa B, 5/30
01.12.2016 Romilly, Vaativa B, 5/30
30.11.2016 Romilly, Vaativa B, 2/30

30.11.2016 Romilly, Vaativa B, 2/30
25.11.2016 Romilly, Vaativa B, 3/30
24.11.2016 Romilly, Vaativa B, 2/30
13.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
15.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
16.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
18.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
20.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
07.12.2016 Hukkapuro, Vaativa B, 03/30
22.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 4/18
24.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 3/18
26.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 4/18
29.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 4/18
19.12.2016 Romilly, Vaativa B, 2/54
14.12.2016 Micram Raceponies, Vaativa B, 3/44
24.12.2016 Micram Raceponies, Vaativa B, 4/44
26.12.2016 Micram Raceponies, Vaativa B, 1/44
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 05/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 03/30
12.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 02/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 04/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 03/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 02/30ERJ-estekilpailut, 53 sijoitusta

20.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 1/30
23.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
26.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
28.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
29.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
03.12.2016 Edelstein Ponies, 120cm, 1/24
20.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/30
15.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 2/30
13.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 2/30
12.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 2/30
04.12.2016 Ventos, 110cm, 2/30
03.12.2016 Ventos, 110cm, 3/30
03.12.2016 Romilly, 120cm, 05/34
05.12.2016 Romilly, 110cm, 06/47
05.12.2016 Romilly, 120cm, 04/34
06.12.2016 Romilly, 110cm, 03/47
09.12.2016 Romilly, 120cm, 04/34
11.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 04/30
13.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 01/30
15.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 03/30
11.12.2016 Ventos, 110cm, 1/30
14.12.2016 Ventos, 110cm, 2/30
13.12.2016 Romilly, 120cm, 5/46
15.12.2016 Romilly, 120cm, 2/46
17.12.2016 Romilly, 120cm, 6/49
20.12.2016 Romilly, 120cm, 1/49
21.12.2016 Romilly, 120cm, 3/49

12.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 5/30
13.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 2/30
18.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 4/30
19.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 3/30
25.12.2016 Moondance, 110cm, 3/30
25.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 110cm, 2/30
21.12.2016 Breawa, 120cm, 3/22
19.12.2016 Romilly, 110cm, 5/51
21.12.2016 Romilly, 110cm, 4/51
24.12.2016 Romilly, 110cm, 1/36
18.12.2016 Yemene, 120cm, 5/30
19.12.2016 Yemene, 120cm, 4/30
24.12.2016 Yemene, 120cm, 4/30
30.12.2016 Yemene, 120cm, 1/14
06.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 02/30
09.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 01/30
10.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 03/30
11.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 3/30
02.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
06.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
10.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
10.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 4/40
11.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
16.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 2/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 2/40KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

25.11.2016 Erkinheimot, CIC1, 2/19
04.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
18.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
20.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
21.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/22
25.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/22
28.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/22
29.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/22
21.12.2016 Littleness, CIC1, 4/24
23.12.2016 Littleness, CIC1, 4/24
24.12.2016 Littleness, CIC1, 4/24
27.12.2016 Tuulenpesä, CIC1, 2/24
04.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
07.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
07.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/18
02.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
06.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
07.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
08.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
14.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30

21.01.2017 Brokeback, CIC1, 4/30
30.01.2017 Brokeback, CIC1, 3/30
05.01.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 1/39
06.01.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 4/39
06.01.2017 Littleness, CIC1, 1/30
28.01.2017 Littleness, CIC1, 2/30
01.02.2017 Littleness, CIC1, 1/30
02.02.2017 Littleness, CIC1, 5/30
03.02.2017 Littleness, CIC1, 1/30
02.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
04.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
05.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
19.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
01.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
05.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
07.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
08.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
14.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
22.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
26.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30VVJ-valjakkokilpailut, 43 sijoitusta

24.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/16
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/16
29.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/16
29.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
09.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
10.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
19.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 2/30
05.01.2017 Koistila, Noviisi koulukoe, 4/30
08.01.2017 Koistila, Noviisi koulukoe, 4/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
04.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
07.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 04/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 01/30
09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 04/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 05/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 02/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 05/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 05/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 05/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 02/30

03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
28.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
13.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 2/29
14.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 2/29
15.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 3/29
19.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 2/29
28.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 5/29
30.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 1/29VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.12.2016 Hortensia, Vaativa yhdistetty, 2/13


VSN-Näyttelymenestys

07.12.2016 Vähäpelto VSN, RCH 38,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Kuutin ratsukoulutuksen jatko on lähtenyt varsin mallikkaasti liikkeelle, sillä ori on ollut hommia tehdessä aina erittäin yritteliäs ja se tuntuu jopa kaipaavan pientä aivojumppaa uusien asioiden parissa. Nämä ominaisuudet on jo yksistään sellaisia, että tällaisen hevosen kanssa on kiva työskennellä, mutta kun pakettiin lyödään vielä valtava tasapaino ja upea liikkumistyyli, on käsissä jo sellainen pakkaus että selässä oleva ratsastaja paistaa kirkkaammin kuin Naantalin aurinko. Tänään minulla oli sen verran ylimääräistä aikaa, että ennen ratsastusta harjasin orin antaumuksella läpi ja ennen varsinaista treeniä kävimme kävelemässä toppavaatteisiin kääriytyneenä pitkät alkukäynnit maastossa, sillä sääherra tarjosi kerrankin aurinkoista ja tyyntä keliä. Maneesiin päästyäni lähdin taivuttelemaan oria melko pitkän kaavan mukaan ravissa ja laukassa, sillä halusin saada hevosen erittäin pyöreäksi ja tahdin jopa ylirauhalliseksi. Kun Kuutti tuntui pehmeältä ja se pysyi pyöreänä ilman jatkuvaa tukea, lähdin hiljalleen ratsastamaan sitä kootumpaan muotoon. Kun ori oli lavoistaan ylhäällä, lähdin työstämään takapään aktiivisuutta yhdellä lempitehtävälläni - pitkälle sivulle tultaessa aloitin avotaivutuksen, puolessa väliä uraa tein noin kymmenen metrin voltin ja jatkoin lopun pitkästä sivusta sulkutaivutuksessa. Alkuun Kuutti meinasi tulla hieman vahvaksi, mutta täsmällisemmän ratsastamisen kautta sain orin edelleen pehmeäksi ja jestas miltä Kuutti näytti peilistä katsottuna - sehän kantoi itseään varmasti paremmin kuin koskaan ennen ja vasta peiliin katsottuani tajusin, miten paljon ori on oikeasti kehittynyt sekä henkisesti että fyysisesti. Siitähän on tullut ihan valtava lihasmöykky, ja olisi varmasti hiljalleen valmis vaativan tason kouluradoille - vaikka vastahan se oli kolme, ja sen selkään kiivettiin ensikertaa!

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Juulia
Kaarsin autollani Vähäpellon pihaan, jossa tallin omistaja VP jo olikin minua vastassa. Hän tervehti minua iloisesti astuessani ulos autosta ja lähti heti saattamaan minua kohti tallirakennusta. Nainen selitti minulle koko ajan iloisella äänellä kaikenlaista ja lupasi esitellä minulle yhden hienoimmista jalostusoreistaan. Tallissa vallitsi rauhallinen tunnelma ja oven avatessa muutamasta karsinasta kuului lempeä hörähdys. VP johdatti minut keskellä tallia sijaitsevan karsinan luokse. "Tässä on Kuutti, kantakirjattu jalostusorimme. Tää on meidän Vähäpellon oma kasvatti!" Katselin tummanrautiasta oria silmät sydämenmuotoisina. Ihana! "Mitäpä jos harjattaisiin se ennen kuin lähdetään juomaan kahvikupilliset?" VP ehdotti, eikä minua tarvinnut kauaa suostutella. Avasin karsinan oven samalla, kun VP haki jostain hevosen harjapakin. Karsinassa vastassa oli varsin utelias otus, joka hamusi huulillaan taskuani. "Haha, älä anna sen syödä sua", VP naurahti ja ojensi minulle pölyharjan. Tartuin sukaan ja aloin napakoin vedoin sukia oria puhtaaksi korvien takaa alkaen. VP siirtyi toiselle puolelle selvittämään Kuutin takkuista harjaa. Kuutti ei meinannut malttaa seistä paikallaan, vaan sitä kiinnosti enemmän taskussani tuoksuvat namit. Sujautin yhden herkkupalan vaivihkaa Kuutin suuhun ja jatkoin harjaamista muina naisina. Kun ori oli putipuhdas, vaihdoin pölyharjan kaviokoukkuun ja aloin putsaamaan orin kavioita. "Pitäisköhän mun käydä nopeesti ratsastamassa tässä samalla, niin näkisit Kuutin hienot liikkeetkin ihan livenä", VP pohdiskeli ja vastasin myöntävästi. Odotin innolla, minkälainen kouluratsu uteliaassa orissa piileksi. Putsattuani kaviot VP heitti satulan orin selkään ja ojensi minulle suitset. Varustimme orin jutellen samalla niitä näitä. Lähdimme matkaamaan maneesille, kun VP oli vielä löytänyt kypäränsä satulahuoneesta. Ori käveli säyseästi perässäni maneesiin saakka, jossa VP nousi jakkaralta selkään ja lähti käynnissä uraa pitkin.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Juulia
Katselin lumoutuneena tumman orin liikkeitä. Se käveli tarmokkaasti eteenpäin omalla moottorillaan, vaikka VP oli istunut selässä vasta puoli kierrosta. Kerroin VP:lle, että mikäli Kuutti todella oli tarjolla jalostukseen, haluaisin myöhemmin keväällä tuoda sille tammaseuraa omasta tallistani. VP ei vastannut mitään, naurahti vain ratsastaessaan ohitseni. Hetken verryteltyään Kuuttia käynnissä ja ravissa VP pysäytti orin eteeni ja kysyi, haluaisinko kokeilla sitä selästä käsin. Tottakai minä halusin, eikä aikaakaan kun istuin orin selässä kumisaappaat jalassa ja VP:n kypärä päässä. Vaikka ori oli kuuliainen, se oli juuri niin helppo ratsastaa kuin miltä meno näytti ulkopuolisen silmään. Nostin pian ravin keskiympyrälle ja lähdin ratsastamaan avotaivutusmaisesti, aivan kuten ratsastin omilla hevosillani alkuverryttelyt. Kuutti kuunteli apujani herkeämättä ja pystyin ratsastamaan sitä pelkästään istunnalla. Sen selässä tuli turvallinen olo. Vaihdoin suuntaa ja jatkoin suoraa uraa pitkin. Tein lyhyiden sivujen keskellä voltit ja pitkien sivujen keskellä muutaman askeleen verran käyntiä. Minusta tuntui, että ori olisi tehnyt kaiken mitä siltä pyytäisin. Pian nostin laukan ja jatkoin laukassa pääty-ympyrällä. Ratsastin ensin reippaammin eteen, jonka jälkeen kokosin laukkaa muutaman askeleen ajan. Ori toimi allani kuin ajatus. Vilkaisin katsomoon, jossa VP seurasi hymyssä suin menoamme. Siirsin Kuutin raviin ja testasin sen kanssa muutamat keskiravit lävistäjällä. Orilla oli kerrassaan mainiot liikkeet. Pidensin ohjaa loppuravien merkiksi ja lähdin keventämään ympyräkahdeksikkoa. Pian siirsin orin käyntiin, ja annoin sille pitkät ohjat. "No, miltä tuntui?" VP kysyi uteliaasti. "Olen melkein sanaton! Kuuttihan on ihan mahtava", vastasin leveä hymy kasvoillani.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen