Vähäpelto

Vähäpellon Taskumatti

VSN Champion, KTK-II, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Palladiun Prize


Rekisterinumero VH17-018-0018
Syntymäaika, ikä 01.01.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriVoikko, 158cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

20.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 71p. KTK-II
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 80,556% Palladiun Prize
30.04.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 102,75p. VVJ-I
30.04.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 104p. ERJ-I
02.07.2017 myönnetty VSN Champion-arvonimi
20.08.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 98p. SLA-I
25.08.2017 Kenttäratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 104p. KERJ-I
15.09.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 97,5p. KRJ-II

Tiedätkö sen hieman raskaan miestyypin, joka läväyttää huoneen oven auki kun cowboy saluunan pariovet konsanaan ja jää oven suuhun auringonvalon tehdessä hahmosta jopa ärsyttävän täydellisen siluetin? Se samainen miestyyppi on usein myös erinomainen tyhjästä läyhääjä, sillä näillä on tapana nostaa itsensä jalustalle tilanteessa kuin tilanteessa. Ei ole asiaa, jota tämä mies ei tekisi paremmin sillä kerrotpa sitten omasta onnistumisesta kaljakellunnassa tai hikeä, kyyneliä ja verta vaativassa jääkiekossa saat hyvin pian kylmänviileän vastauksen, joka alkaa sanoilla "kerran mä muuten…" Ja mitä naisiin tulee, älä edes yritä. Vaikka pistäisit värikynää tarinaasi niin, että saat äänesi kuulostamaan lähinnä kynsien vedolta liitutaululla, on tämä mies kaatanut sänkyynsä taatusti enemmän naisia kuin sinä ja mitä vielä, tietäisitpä minkälaisia! Mutta hei hei hei, miten tämä liittyy meidän pieneen ja viattomaan Matti-poikaan?

Ymmärrät äskeisen, kun näet orin tulevan tarhasta talliin ensikertaa. Pienestä hevosesta kasvaa matkalla kulmakunnan tavoitelluin poikamies, jonka suurin painajainen on olla yhtä näkymätön kuin suomalainen valkoista seinää vasten. Taluttajansa huomautuksista huolimatta Matti antaa kyllä näkyä ja kuulua - se hörisee jokaiselle vastaantulevalle asialle on se sitten kiimainen tamma tai kukkaistutuksilla täytetty maitotonkka ja etenee mielellään karsinaansa reippaassa tempossa. Karsinaan päästyään ori kiertää karsinan kaikki kulmat kuin varmistaakseen, että kukaan ei ole löytänyt sen turpeen alle poljettuja kakkapiiloja jonka päätteeksi se rauhoittuu aloilleen - syömään. Hoitaessa ori kannattaa pitää kiinni sidottuna, sillä vapaana ollessaan ori keskittyy lähinnä harjakassin tai hoitajansa takinliepeen täydelliseen tuhoamiseen. Kun Matti on sidottu kiinni, seisoo se melko maltillisesti paikoillaan - mitä nyt välillä läväyttää etujalan ilmaan ja antaa itsensä kuulua noin niin kuin varmistaakseen, että kaikki tietää valtaistuimen olevan edelleen varattu. Kuten kaikista koviksista, myös Matista löytyy se herttainen pikkupoika, joka nauttii kaksinkeskeisestä ajasta ja huomion keskipisteenä olemisesta. Vaikka joskus orin liikehdintää katsoessa voisi epäillä, osaa se kuitenkin kunnioittaa ihmisen tilaa eikä koskaan esimerkiksi änkeä lapa edellä ihmistä päin.

Vähäpellon tallityöntekijöiden keskuudessa liikkuukin vitsi, jossa povataan orin menettävän kaikki miehisyyden rippeet välittömästi, jos sen ratsastettavuus huononee. Tässä vitsissä on oikeasti pieni totuudensiemen, sillä orin melko raskasta perusluonnetta jaksaa vaikka hamaan tappiin asti, kunhan sen selkään pääsee edes jouluna ja juhannuksena fiilistelemään. Kun Matin keskittymisen saa kanavoitua muista hevosista tai maneesin peileistä ratsastajaan, on orin ratsastaminen parasta, jota ihminen voi elämässään kokea. Sen tasaiset, hieman keinutuolimaiset liikkeet ovat mukavat istua, jonka lisäksi ori on erittäin kevyt ratsastaa. Monipuolisena ratsuna toimiva Matti on hevonen, jonka kanssa ei tarvitse koskaan keskustella selästä käsin - senkus pyydät, ja ori tekee työtä käskettynä oikean herrasmiehen tavoin. Matti on ratsuna sellainen yleispätevä jokapaikanhöylä, joka tekee tasaista suorittamista niin koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa.

Kouluratsastuksessa Matin valttikorttina toimii varmasti sen kolme puhdasta ja tahdikasta askellajia, jotka ovat melko joustavat ja lennokkaat. Hyvien askellajien lisäksi ori kantaa itseään ryhdikkäänä, ja sen kanssa on mielekästä tehdä varsinkin säätelykykyä vaativia tehtäviä kuten siirtymiä askellajin sisällä vuoroin koottuun ja vuoroin lisättyyn askellajiin. Vaikeammissa kouluratastusliikkeissä kuten avo- ja sulkutaivutuksissa sekä laukanvaihdoissa ratsastajan on oltava tarkkana varsinkin aktiivisten pohjeapujen osalta, sillä toisinaan ori saattaa pyrkiä valahtamaan hieman pitkäksi jääden samalla niin sanotusti pohkeen taakse. Rata- ja maastoesteillä Matti etenee iloisesti esteeltä esteelle, eikä se jää turhia miettimään vastaantulevia elementtejä. Sillä on rohkea ja varovainen hyppytyyli, joten ori kieltää tai tekee jalkavirheitä vain hyvin harvoin. Iloisesti lentelevät puomit onkin yleensä ratsastajan mokia, jolloin ratsastaja on ohjannut orin esimerkiksi väärään, liian ahtaaseen ponnistuspaikkaan. Maastoillessa Matti on parhaimmillaan yksin, sillä kavereiden kanssa maastoillessa se keskittyy usein vain muiden hevosten vahtaamiseen ja niille pullisteluun.

Kuten arvata saattaa, ei möykkääminen ja matchoilu rajoitu pelkästään kotioloihin. Kilpailu- ja valmennuspaikoilla ori antaa itsensä kuulua jo trailerissa, mutta yleensä se rauhoittuu paikoilleen hetken ulkoilmassa möykättyään. Parhaaksi lääkkeeksi möykkään on todettu välinpitämättömyys, sillä mitä vähemmän orin tekemiseen kiinnittää kävelytyksen aikana huomiota, sitä nopeammin se toteaa että huutelu on turhaa myös raskasta. Verryttelyalueella ori on usein melko pinkeä muista hevosista johtuen, joten sitä saa verryttellä huolellisesti pitkään, jotta radalle päästään tekemään rento, elastinen suoritus. Radalla Matti keskittyy hyvin ratsastaajansa, eikä turhaan säiky esimerkiksi katsomossa olevia sateenvarjoja, lepattavia tuomaritelttoja tai kiinnitä huomiota verryttelyssä oleviin hevosiin.

Kahteen sanaan Matin kiteyttääkseni: Niin raskas.

i. Tyhjätasku
VSN National Champion, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Bronze Award
voikko, 158cm
ii. Reissumies
evm, voikko, 158cm
iii. Lomapoika
evm, voikko, 159cm
iie. Taivalvaara
evm, vaaleanpunarautias, 151cm
ie. Nukkatasku
evm, voikko, 154cm
iei. Nummiainen
evm, voikko, 156cm
iee. Taskuliisa
evm, punarautias, 152cm
e. Klassikkotarina
VSN World Champion, KTK-I, KERJ-I, Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize
ruunikko, 158cm
ei. Huuville
evm, ruunikko, 160cm
eii. Villeri
evm, ruunikko, 161cm
eie. Huuseriina
evm, kulomusta, 160cm
ee. Klassiina
evm, ruunikko, 155cm
eei. Tosi-Klassikko
evm, tummanrautias, 157cm
eee. Helmitaru
evm, ruunikko, 153cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Taskuvaras 01.02.2017 Vähäpellon Mistelli
ori Vähäpellon Taikakuri 07.01.2017 Vähäpellon Haltija

ii. Reissumies on voikko, 158cm korkea suomenhevosori joka on jättänyt jälkeläisilleen upean ulkonäön lisäksi mahtavan ja yhteiskyvykkään luonteen. Kantakirja II-palkinnolle kantakirjatulla orilla on monen jälkeläisensä tavoin erittäin hyvät tyypit, tiivis ja pyöreä runko, kaareva ja aavistuksen alakaulainen kaula, jyrkkä lapa ja pitkä sekä laskeva lautanen. Jalka-asennot Reissumiehellä on kohtalaiset, sillä sen vuohiset ovat pystyt ja kintereet käyrät. Yleispainoitteinen ori on ollut koko ikänsä vahvimmillaan este- ja kenttäratsastuksessa rohkean luonteen ja hyvän hyppykykynsä ansiosta, mutta se ei ole noviisi kouluratsastuksenkaan saralla sillä orilla on useita voittoja ja sijoituksia Vaativa B-tasolta. Reissumiehen parhaimpiin saavutuksiin kuuluu vuonna 2014 ja 2015 saavutetut kenttäratsastusmitalit suomenhevosten mestaruuskilpailuista, jonka lisäksi ori on nuorena pärjännyt keskivertoa paremmin ikäluokkakilpailuissa ollen esimerkiksi neljävuotiaana tilaisuuden paras estehevonen.

iii. Lomapoika edustaa sukujuuria, joissa esiintyy hyvin harvinaista niin sanotun vanhanliiton suomenhevoskantaa. Suvussa esiintyvien työ- ja ravihevosten nimistä huolimatta voikko Lomapoika oli rakenteeltaan hyvin ratsujalostukseen sopiva, sillä orilla oli hyvien leimojen ja tyyppien lisäksi syvä ja sopusuhtainen runko, pitkä ja vahva kaula, lyhyt selkä sekä kuivat hyväasentoiset jalat, joskin aavistuksen supistuneet etusääret. Kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa kansallisella tasolla kilpaillut ori oli tunnettu liikkeistään, jotka olivat suorat ja hyvin kevyet ja joustavat. Luonteeltaan Lomapoika oli erittäin suoraviivainen, lempeä ja yhteistyöhaluinen jonka lisäksi sen omistaja että vakioratsastaja kuvaili oria julkisuudessa positiivisen työskentelyasenteen omaavaksi hevoseksi. Ratsukantakirjattua oria käytettiin aikanaan melko paljon jalostukseen sen erikoisen sukujuuren ja värityksen vuoksi, jonka ansiosta nykypäivän kilparadoilla nähdään paljon hyvä luonteisia ja kestävärakenteisia hevosia, jotka polveutuvat Lomapojasta.

iie. Taivalvaara oli suomenhevostamma, joka loi uransa ratsumaailman sijasta näyttelykehiä kiertäen. Jo varsana tamma- ja varsanäyttelyissä Taivalvaara sai hyviä pisteitä hyvän mallisesta rungosta ja tahdikkaista, tasapainoisista liikkeistään mutta noin neljävuotiaana tamman kehityttyä se alkoi pärjäämään myös valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyistä peitoten lukuisia jalostusoreja. Erittäin kompaktin ratsurakenteen, suorien ja hyvien jalka-asentojen lisäksi tammalla oli hyvät leimat sekä kaunis, ilmeikäs pää. Ollessaan kuusi vuotias sympaattisen ja kiltin luonteen omaava tamma oli ratsuna siinä vaiheessa, että sen saattoi kantakirjata - jossa tamma palkittiinkin asianmukaisesti ykköspalkinnolle. Koska Taivalvaara oli tunnetun suomenhevoskasvattajan hevosia, jäi tamman ratsunura lähinnä nuorten suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuksiin sillä tammaa alettiin heti kantakirjauksen jälkeen käyttämään jalostukseen. Taivalvaara ehti jättää elinkaarensa aikana yhteensä kuusi jälkeläistä, joista viisi päätyi kansallisen tason kilparatsastuskentille.

ie. Nukkataskua voisi kuvailla lyhyesti ja ytimekkääksi pieneksi ja pippuriseksi suomenhevoseksi. Voikko, 154cm korkea suomenhevostamma on perusluonteeltaan kiltti, mutta tammasta on ratsastaessa ja ajaessa löytynyt aina omanlaista luonnetta joka on ollut usealle harrastajalle liikaa. Tästä syystä Nukkatasku kerkesi vaihtamaan kotiaan nuorempana useammin kun olisi ollut tarpeen, kunnes tamma päätyi 9-vuotiaana suomenhevosista kiinnostuneelle ratsastuksenopettajalle valmennus- ja kilpakäyttöön. Noin vuoden intensiivisen valmentautumisen jälkeen ratsukko nousi alue-kansalliselle tasolle este- ja kenttäratsastuksen parissa vakiinnuttaen 100cm ja Helppo-tason. Ratsukolle tuli pieni takapakki lievän tapaturmaisen jännevamman myötä Nukkataskun ollessa 13-vuotias, jolloin tamma astutettiin ensimmäisen kerran. Hyväksi emäksi osoittautunut tamma kuntoutettiin suurella rakkaudella ja hartaudella, jonka ansiosta tamma on voinut palata takaisin esteradoille. Tänään, 18-vuotiaana Nukkatasku on siirtymässä hiljalleen eläkekäyttöön esteradoilta ja sille etsitään uutta sulhasta ensi keväälle.

iei. Nummiainen on hevonen, joka esiintyy suomenhevosten suvussa sekä hyvässä että pahassa. Erikoisen värityksen omaavalla orillaan on takanaan useita valtaoreja, eikä se itsessään ole kummoinen suorittaja. Aluetasolla muutaman kerran kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa startannutta hevosta on käytetty rakenteensa, suorituskykyynsä ja sukuunsa verraten hyvin paljon, sillä III-palkinnolla kantakirjatulla orilla on jälkeläisiä useita kymmeniä kappaleita. Orilla on hyvänpuoleiset tyypit, pyöreä ja pitkä runko, leveä alaskiinnittynyt kaula, lyhyt säkä, vento selkä sekä loiva, pitkä lautanen. Sen jalka-asennot ovat tyydyttävät, sillä orin etujalat ovat vasikkapolviset, sen vuohiset ovat pystyt ja sen liikkeet ovat ahtaanlaiset, mutta suorat. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt ominaisuuksiaan melko vaihtelevasti; jotkin sen jälkeläiset ovat keskikastiin kuuluvia harrastehevosia mutta hyvistä tammoista periytyneistä jälkeläisistä on saatu aikaan myös hyväluonteisia kilpahevosia lajiin kuin lajiin. Nummiaisen jälkeläisiä yhdistää hyvä käsiteltävyys sekä yhteistyöhaluinen, lempeä luonne.

iee. Taskuliisa oli suomenhevostamma, joka tunnettiin räjähtävästä hyppyvoimasta sekä herkästä ja melko kuumasta luonteestaan. Omistajalta kysyttäessä hän kuvaili tamman olleen aavistuksen tuulella käyvä hevonen, mutta erityisen tarkkajalkainen ja rohkean luonteen omaava estehevonen - eikä tätä voinut kiistää, mikäli koskaan näki tammaa radalla. Voimakkaan, aavistuksen ponimaisen laukan omaava hevonen tuntui venyävän minkä tahansa esteen yli jalkavirheittä vaikka se saattoi protestoida ratsastajan antamia apuja esteväleissä. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun tamma on ladannut suhteuttettuja estevälejä sähäkässä pukkilaukassa mutta kuin tuurin kaupalla kerännyt jalkansa esteen yli yleisön ja todennäköisesti myös ratsastajan pidättäessä hengitystään. Pienikokoinen, 152cm korkea Taskuliisa kilpaili parhaimmillaan kansallisen tason avoimia 120cm luokkia sijoittuen melko tasaiseen tahtiin sillä minkä tamma hävisi askelpituudessa, otti se sen takaisin pienillä ja ahtailla teillä. Taskuliisalla on yhteensä 2 jälkeläistä, joista molemmat ovat menestyneet alue-kansallisella tasolla esteratsastuksen parissa. Taskuliisa menehtyi 24-vuotiaana vanhuuden tuomiin vaivoihin.

KRJ-koulukilpailut, 44 sijoitusta

13.01.2017 Fiktio, Helppo A, 3/40
14.01.2017 Fiktio, Helppo A, 3/40
15.01.2017 Fiktio, Helppo A, 4/40
18.01.2017 Fiktio, Helppo A, 3/40
09.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 5/30
10.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
22.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 5/30
26.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
17.01.2017 Kievarikuja, Helppo A, 4/50
12.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 1/50
15.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50
18.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 1/50
23.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 4/50
24.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50
25.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50
29.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50
29.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50
30.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 6/50
14.01.2017 Härdelli, Helppo C, 5/30
15.01.2017 Härdelli, Helppo C, 5/30
17.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
23.01.2017 Härdelli, Helppo C, 5/30

25.01.2017 Härdelli, Helppo C, 5/30
25.01.2017 Härdelli, Helppo C, 3/30
11.01.2017 Härdelli, Helppo B, 4/30
12.01.2017 Härdelli, Helppo B, 5/30
16.01.2017 Härdelli, Helppo B, 5/30
19.01.2017 Härdelli, Helppo B, 5/30
19.01.2017 Härdelli, Helppo B, 4/30
21.01.2017 Härdelli, Helppo B, 1/30
22.01.2017 Härdelli, Helppo B, 4/30
25.01.2017 Härdelli, Helppo B, 4/30
26.01.2017 Härdelli, Helppo B, 3/30
28.01.2017 Härdelli, Helppo B, 5/30
23.01.2017 Fiktio, Helppo A, 6/40
24.01.2017 Fiktio, Helppo A, 1/40
25.01.2017 Fiktio, Helppo A, 5/40
21.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 4/40
21.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 2/40
22.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 5/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 3/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 6/40
28.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 4/40
09.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 6/50ERJ-estekilpailut, 42 sijoitusta

02.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
05.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
07.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
10.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
20.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
21.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
11.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
15.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
20.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
24.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
25.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
26.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
26.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
13.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
23.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50
26.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50
26.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 7/50
29.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 7/50

29.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30
04.02.2017 Reiter, 100cm, 5/30
10.02.2017 Romilly, 100cm, 2/60
22.02.2017 Romilly, 100cm, 6/65
11.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 3/30
12.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 5/30
15.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30
07.02.2017 Kievarinkuja, 100cm, 1/30
10.02.2017 Kievarinkuja, 100cm, 1/30
08.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 2/30
08.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 3/30
11.02.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
13.02.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
14.02.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
15.02.2017 Vähäpelto, 100cm, 5/30
17.02.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
18.02.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
14.02.2017 Dainty, 100cm, 5/30
17.02.2017 Dainty, 100cm, 1/30
02.02.2017 Ventos, 100cm, 5/30
04.02.2017 Ventos, 100cm, 2/30KERJ-kenttäkilpailut, 42 sijoitusta

20.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 2/30
25.01.2017 Brokeback, Helppo, 3/30
30.01.2017 Brokeback, Helppo, 3/30
01.02.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
02.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
05.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
05.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
13.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
21.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
25.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
27.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
09.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
12.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
16.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
01.02.2017 Reiter, Helppo, 2/30
05.02.2017 Reiter, Helppo, 2/30
19.02.2017 Turmeltaja, Helppo, 5/30

13.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 5/30
12.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 1/40
14.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 4/40
04.03.2017 Iowa, Helppo, 1/30
06.03.2017 Iowa, Helppo, 1/30
10.03.2017 Iowa, Helppo, 3/30
07.03.2017 Iowa, Helppo, 2/30
09.03.2017 Iowa, Helppo, 5/30
10.03.2017 Iowa, Helppo, 1/30
11.03.2017 Iowa, Helppo, 1/30
14.03.2017 Iowa, Helppo, 4/30
15.03.2017 Iowa, Helppo, 3/30
22.03.2017 Iowa, Helppo, 4/30
28.03.2017 Iowa, Helppo, 5/30
16.03.2017 Mörkövaara, Helppo, 3/30
19.03.2017 Mörkövaara, Helppo, 5/30
21.03.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 3/30
25.03.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 2/30
26.03.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 3/30
29.03.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 4/30VVJ-valjakkokilpailut, 42 sijoitusta

22.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 2/40
26.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 5/40
28.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 1/30
30.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
02.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 1/30
02.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
03.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 4/30
06.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 5/30
10.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 3/30
11.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
01.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
03.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 2/30
06.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 2/30
09.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
10.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
14.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
18.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
20.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
01.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
02.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
26.01.2017 Tuiskula, Vaativa tarkkuuskoe, 3/30

27.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 2/30
29.01.2017 Tuiskula, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
30.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 5/30
04.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
07.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
08.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
10.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
05.02.2017 Ventos, Vaativa tarkkuuskoe, 5/30
08.02.2017 Ventos, Vaativa koulukoe, 2/30
08.02.2017 Ventos, Vaativa tarkkuuskoe, 3/30
14.02.2017 Ventos, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
11.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
19.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
20.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
02.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 3/30
03.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
06.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 5/30
10.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
11.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 5/30
14.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
20.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 2/30VSR-Cup kilpailut, 0 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

23.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40p. tuom. dookie
27.01.2017 Moondance VSN, RCH 40,5p. tuom. dookie
31.01.2017 Huvitutti VSN, RCH 40p. tuom. dookie
01.02.2017 Mörkövaara VSN, RCH 40p. tuom. dookie
04.02.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40p. tuom. dookie
20.03.2017 Turmeltaja VSN, RCH 40p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana eepu
Ratsastettuani Peetsin oli vuorossa hieman erilaisempi tapaus Matti, joka erosi Peetsistä ulkonäöllisesti ja luonteeltaankin VP:n mukaan. Huomasinkin heti selkään noustessani, että Matti oli paljon raskaampi kädelle ja sen kanssa sai tehdä heti töitä, jotta se malttaisi keskittyä minuun eikä tuijottelisi esteitä innoissaan. Työstimme aluksi pelkästään siirtymiä, joista pikkuhiljaa aloimme tekemään temponvaihteluita ja lyhyitä pätkiä avo- ja sulkutaivutuksia. Sain työstää oria ihan kunnolla, jotta sain kokea sen upeat askellajit ja herkkyyden. Kun vihdoin takaosakin työskenteli aktiivisesti, totesin että ori on ehkä yksi kivoimmista suomenhevosista joita olen päässyt ratsastamaan. Matti vihdoin ja viimein keskittyi vain minuun ja apuihini, joten päätin hypätä orilla myös muutaman esteen.

Aloitimme hyppäämisen kahden esteen linjasta, vaihdellen askelten määrää välissä. Matti oli oikein innoissaan, eikä sillä ollut ongelmia venyttää askeltaan jolloin esteiden väliin tuli vain kolme askelta neljän sijaan. Linjan jälkeen aloimme hyppäämään kahta erillistä sarjaa, jolloin ori meinasi hieman innostua liiaksi joten tein muutaman kerran voltteja, jotta sain orin takaisin kuulolle. Sarjojenkaan kanssa ei ollut ongelmia, Matti tajusi homman nimen ja sovitti askeleensa oikein esteille. Olin myös tyytyväinen miten ori venytti itseään leveämmille esteille, jolloin alastuloon oli paljon helpompi mukautua. Olin oikein tyytyväinen muutamaan hyppyyn jotka otimme, joten päätin käydä pienen maastopätkän loppuverryttelyksi. Maastossa Matti käyttäytyi oikein fiksusti ja käveli hyvin leppoista käyntiä, joten tyydyin itsekin nauttimaan maisemista ja ihanasta talvisäästä. Takaisin Vähäpellolla annoin Matin tallitytön hoidettavaksi.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Juulia
Saavuin Vähäpeltoon tutustumaan oman vähäpeltolaiseni isään, komeaan voikkoon oriin Taskumattiin. Lievä paniikki valtasi minut lähestulkoon saman tien, kun avasin Vähäpellon tallin oven. Ovensuusta syöksähti ulos voikko suomenhevosori, joka lähti täydellä laukalla riimunnaru jaloissaan kohti maneesia. "Pahuksen Matti! Teen sinusta vielä makkaraa!" kuului tallista VP:n ääni. "Ai moi, saatkin auttaa Matin pyydystämisessä kun se tollo pääsi irti", VP sanoi minut nähdessään ja ojensi käteeni herkkuja. "Toivottavasti se ei ehdi aiheuttaa suurta tuhoa", nainen huokaisi. Lähdin kävelemään kohti maneesia kädet täynnä porkkanoita. Tarkoituksenani oli ajaa hevonen läheiseen tarhaan, mikäli en saanut sitä kiinni muuten. Ori pörhisteli ja hirnui maneesin edustalla. Sen kaviot polkivat nuoskalunta kovaksi. Ori viskoi päätään villisti ja lähti juoksemaan minusta poispäin. Hetken maanittelun jälkeen Matti saatiin kiinni, kun sitä alkoi kiinnostaa kädessäni olevat porkkanat. "Hyvä poika", kehuin ja nappasin kiinni orin pitkästä riimunnarusta. "Mä sain sen!" hihkaisin VP:lle ja lähdin taluttamaan oria kohti tallia. Karsinassa sidoin orin saman tien kalteriin kiinni ja suljin oven. VP saapui paikalle Matin harjakassin kanssa ja aloimme yhdessä sukia oria puhtaaksi. Se oli ehtinyt karkureissunsa aikana hiota hieman kaulasta sekä ryntäistä ja hopeanharmaat jouhetkin olivat aivan solmussa. Jouhia selvitellessäni mietin, millainen ori mahtaisi olla ratsastaa. VP tuntui lukevan ajatuksiani, sillä hän kysyi haluaisinko hypätä Matilla. Vastasin myöntävästi, eikä aikaakaan kun ori oli jo varustettu valmiiksi ja minulle oli löydetty kypärä päähän.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Juulia
Matti korskui ja esitteli minulle hienoa passagea kävellessämme kohti maneesia. Maneesille päästyämme VP punttasi minut selkään ja lähti kokoamaan minulle muutaman esteen rataa. VP kertoi Matin olevan helppo esteratsu, eikä minulle pitäisi näin pienillä esteillä tulla minkäänlaisia ongelmia jos vain muistaisin ohjata keskelle estettä. Ori kyllä hoitaisi loput. Hetken kävelyn jälkeen lähdin taivuttelemaan oria kevyessä ravissa volteilla ja ympyröillä. Ratsastin VP:n pystyttämien puomilinjojen yli. Matti oli hyvin tarkka jaloistaan, eikä se kolauttanut kavioitaan kertaakaan puomeihin. Raviverryttelyn jälkeen oli laukan vuoro. Matin keinuvassa laukassa oli mukava istua ja laukan säätely oli helppoa. Puomien ylittäminen ei tuottanut mitään ongelmia - pystyin pidentämään ja lyhentämään Matin laukka-askelta mieleni mukaan ja kun vain itse osasin ratsastaa oikeaan paikkaan, sujui kaikki kuin Strömsössä. Aloitin hyppäämisen pitkälle sivulle kootulla ristikolla, joka oli ehkä puolen metrin korkuinen. Matti lähestyi estettä innokkaasti ja leiskautti yli valtavalla ilmavaralla. Tulimme esteen vielä muutaman kerran, mutta nyt se oli muuttunut pystyesteeksi ja saanut hieman lisää korkeutta. Hyppääminen Matin kanssa tuntui vaivattomalta, ja seuraavaksi sainkin hypätä kahdeksikolla kahta noin 80 senttistä pystyestettä, jotka VP oli asettanut lävistäjälinjoille. Ensimmäisestä hieman vinosta lähestymisestä huolimatta Matti loikki esteiden yli kuin vettä vaan. Viimeiseksi sain hypätä pitkän sivun esteen, joka oli nyt noin metrin korkuinen pystyeste. Minua hieman jännitti hypätä uudella hevosella sen oman kapasiteetin rajoilla olevaa estettä. Jännityksestä huolimatta nostin laukan ja käänsin Matin kohti pystyestettä. Se laukkasi reipasta laukkaa ja hieman kaukaa lähteneestä ponnistuksesta huolimatta hyppäsi puhtaasti yli. Kehuin oria vuolaasti ja siirsin sen raviin loppuverryttelyitä varten. "No, mitä pidit?" VP kysyi. "Tää hevonen on kerrassaan mainio!" huokaisin ihastuksissani ja rapsutin oria harjan tyvestä.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen