Vähäpelto

Taivaanvalentti

KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Quality


Rekisterinumero VH17-018-0716
Syntymäaika, ikä 25.02.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriVaaleanpunarautias, 155cm
Kasvattaja Jessi Pylkkönen, evm
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 110cm, CIC1, Vaativa

30.03.2017 Ratsuhevosten laatuarvostelu 56,667 %, Quality
04.09.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
25.09.2017 Kenttäratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. KERJ-I
30.09.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. ERJ-I
15.11.2017 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 102p. KRJ-I
20.01.2018 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 100p. SLA-I

Taika on perusluonteeltaan hyvin sympaattinen tamma joka tulee oikeastaan kaikkien kanssa toimeen oli kyse sitten ihmisistä tai muista hevosista. Tamma ei piittaa, vaikka lapset roikkuisivat sen hännässä ja metelöisivät sen karsinan edustalla kunhan nämä myös muistavat rapsutella tammaa hyväntahtoisesti korvan takaa ja syöttää sille herkkupaloja. Hoitotoimenpiteiden ajan Taika seisoo rauhallisesti aloillaan eikä liikahdakaan ennen kuin saa siihen luvan ja vaikka karsinan ovi olisikin unohtunut auki ei tamma lähde siitä omille teilleen. Varusteet Taika antaa laittaa ongelmitta mitä nyt toisinaan hieman pullistelee satulavyön tai valjaiden vatsavyötä kiristäessä. Muiden hevosten seurassa Taika on vähän niin kuin terapiahevonen totuttaen uudet jäsenet lauman tapoihin ja pitäen muutenkin seuraa hieman aremmille hevosille, joita ei voi pistää yhteen aivan kenen tahansa kanssa.

Ratsastettaessa Taika on hyvin nöyrä ja yhteistyöhaluinen ratsu, jota on miellyttävä ratsastaa oikeastaan missä tai milloin tahansa.Tammalla on hyvin lennokkaat ja tahdikkaat liikkeet jotka ovat paitsi näyttäviä myös ratsastajan kannalta mukavat istua. Kouluratsuna Taika on yritteliäs mutta toisinaan hieman jäykkä, joten se tarvitsee kunnollisen alkulämmittelyn ennen kuin taipuu kunnolla taipumista vaativiin liikkeisiin kuten sulkutaivutuksiin. Esteratsuna tamma on suhteellisen rohkea hyppääjä, sillä se hyppää epäröimättä kaiken yli mitä vastaan tulee jonka vuoksi se on omiaan muun muassa kenttäratsuna. Taika omaa hyvän hyppytekniikan; se on nopea ja varovainen jaloistaan, ja se käyttää sekä selkäänsä, että kaulalinjaansa erittäin hyvin rotuunsa nähden. Maastoesteillä tamma tekee aina parhaansa ja on jokseenkin varovaisempi jaloistaan kuin rataesteillä - mikä saattaa kostautua ajassa, sillä tamma saattaa toisinaan ylihypätä esteitä melkoisen paljon.

Ajaessa Taika on suhteellisen maltillinen tapaus eikä aivan yhtä eteenpänpyrkivä kuin ratsastettaessa. Ohjasapuihin tamma reagoi kuuliaisesti joskin sitä ei missään vaiheessa saa vetää suusta, sillä tamma ei pidä yhtään mikäli sen suusta nyitään eikä myöskään epäröi osoittaa sitä. Koulukoe tammalta sujuu yleensä ihan kohtalaisesti kunhan sen ohjastaja on tarkkana tammalle antamiensa apujen suhteen, sillä tamma tekee prikulleen mitä siltä pyydetään, joten mikäli joku asia jää vaillinaiseksi saa ohjastaja syyttää ihan vain itseään. Tarkkuuskoe Taikan kanssa sujuu yleisesti ottaen ihan kohtalaisesti, sillä tamma on luonnostaan hyvin varovainen mennen kuin itsestään porttien keskeltä. Kestävyyskoe tammalta sujuu hieman vaihtelevasti; Kilpailukauden alussa ja kuivalla kelillä tamma tekee erinomaisia suorituksia kun taas kilpailukauden loppua kohden ja raskaalla pohjalla sillä on pieniä vaikeuksia pysyä ihanneajan sisällä.

Lastattaessa Taika astelee epäröimättä sisälle traileriin oli trailerissa sitten toisia hevosia odottamassa tai ei. Verrytellessä tamma kuuntelee heti hyvin ratsastajaa/ohjastajaa eikä kiinnitä paljoakaan huomiota muihin ympärillään pyöriviin hevosiin. Radalla Taika nauttii päästessään esiintymään suuren yleisön edessä ja suorastaan loistaa karismaa tehden vaikutuksen niihin jotka katsovat sen suoritusta. Palkintojenjaossa Taika ottaa palkintonsa vastaan jokseenkin välinpitämättömän tuntuisesti keskittyen lähinnä poseeraamaan kentän laidalla oleville kameroille.

© luonteen pohja TuuliaT., muokkaus VP

i. Taivaanvaleri
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
ii. Valenssi
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
iii. Kirivihtor
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
iie. Valeria
evm, tummanrautias, 150cm
ie. Taivaanhuntu
evm, tummanrautias, 155cm
iei. Tarun Lento
evm, tummanrautias, 155cm
iee. Pilvenhuntu
evm, kulomusta, 152cm
e. Sinituuli
evm, vaaleanrautias, 152cm
ei. Tuulenhouru
evm, tummanpunarautias, 156cm
eii. Hokker
evm, vaaleanrautias, 156cm
eie. Tähtituuli
evm, tummanpunarautias, 152cm
ee. Jäänsini
evm, vaaleanrautias, 150cm
eei. Jäkäläinen
evm, vaaleanrautias, 154cm
eee. Sinikukka
evm, rautias, 150cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Taikaoppi 23.04.2017 Kuusvelho
tamma Vähäpellon Valenssi 10.05.2017 Hornanhopia
ori Vähäpellon Kaamostaivas 29.05.2017 Kaamospeikko
ori Vähäpellon Vilivei 01.06.2017 Villavei

i. Taivaanvaleri on yleispainotteinen, ratsukantakirjattu suomenhevosori joka on niittänyt mainetta eritoten este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Vaaleanpunarautias ori on valloittanut jo pelkällä ulkonäöllään monen monta suomenhevosia seuraavaa ihmistä, sillä sen vaaleat, pitkät jouhet tuovat orin ulkonäköön kivan lisän vaaleiden sukkien ja piirron lisäksi. Taivaanvaleri on rakenteeltaan hyvät leimat ja tyypit omaava ori, jolla on sopusuhtainen runko, vahva ylälinja sekä melko lyhyt selkä. Jalka-asennot orilla ovat hyvänpuoleiset, joskin etusääret ovat aavistuksen supistuneet. Vaikka ori on terävän hyppytyylin, vahvan laukan ja rohkean luonteen vuoksi painoittunut enemmän este- ja kenttäratsastukseen, ei se jätä kylmäksi koulu- ja valjakkoradoillakaan. Positiivisen luonteen omaava ori on oikea työmyyrä, joka rakastaa kaikenlaista työntekoa - sen kanssa ei siis turhia tarvitse jännittää, että kaviot liimautuisivat kiinni kentän pohjaan tai hevonen pukittelisi protestiksi ratsastajalle. II-palkinnolle kantakirjattua oria on käytetty melko säästeliäästi jalostukseen, mutta sen tiedetään periyttäneen varsin hyväluonteisia, kestävä rakenteisia varsoja. Sen varsat ovat pärjänneet hienosti muun muassa laatuarvostelutilaisuuksissa sekä ikäryhmäkilpailuissa.

ii. Valenssi on oikea suvun mustalammas, sillä ravisuvusta periytyvä ori on eksynyt raviratojen sijaan ratsujen maailmaan. Periytymisestään huolimatta Valenssi edustaa perinteistä suomenhevosratsua, sillä orilla on pyöreä ja kompakti rakenne, hyvät jalka-asennot ja ratsulle tyypilliset tahdikkaat, ilmavat liikkeet. Nuorempana ajolle opetettu ori on kilpaillut nuoruusvuotensa kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajan tyttären kasvaessa poneista ulos, Valenssilla alettiin treenaamaan myös rataesteiden parissa. Varsin hyvän ratsastettavuuden ja simppelin luonteen omaavasta orista kuoriutui hiljalleen oikea haka este- ja kenttäratsastuksen pariin, sillä orilla oli ilmavan ja terävän hyppytyylin lisäksi melko hyvä ja varovainen tekniikka. Vanhoilla päivillään ori kilpailikin Vaativa B tasolla kouluratsastuksessa ammattiratsastajan kanssa, jonka lisäksi se kilpaili avoimia 120cm ja yhden tähden kenttäluokkia nuoren juniorin kanssa. Juoksija- ja ratsukantakirjaan I-palkittua oria käytettiin melko paljon jalostukseen, joskin valtaosa varsoista on päätynyt ratsupuolelle. Valenssin tiedetään periyttäneen jälkeläisille hyvän luonteen lisäksi kapasiteettia lajiin kuin lajiin, mutta valitettavasti osalle sen jälkeläisille on periytynyt suomenhevosille tyypillistä kesäihottumaa.

ie. Taivaanhuntu edustaa vanhanajan sukulinjaa, joka on lähes kadonnut suomenhevosten suvuista. Varsin kompaktin rakenteen omaava tamma oli upea ilmestys jo pelkästään tummanrautiaan värinsä vuoksi, mutta kuulopuheiden mukaan tamman luonne on ollut vielä tärkeämmässä roolissa sen fanijoukon keskuudessa. Taivaanhunnun kuvaillaan olleen varsin simppeli, ihmisrakas hevonen, jonka kanssa pystyi harrastamaan monipuolisesti niin ratsain kuin ajaen, jonka lisäksi tamma kyyditsi kylän lapsia muun muassa rekiajeluiden muodossa. Mikään kilparatojen konkari tamma ei ollut, mutta sitä käytettiin toisinaan valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa tamma palkittiin usein näyttelyn parhaana hevosena ja/tai tammana. Hyvän luonteen, rakenteen sekä erikoisen sukulinjan vuoksi Taivaanhuntua käytettiin muutaman varsan verran jalostukseen. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on tammaa ja yksi ori. Jälkeläisiä yhdistää helppo käsiteltävyys sekä hyvä rakenne jonka lisäksi orijälkeläinen on pärjännyt upeasti myös kansallisilla kilparadoilla. Taivaanhuntu lopetettiin vuonna 2003 26-vuoden ikäisenä vanhuuden tuomiin vaivoihin.

e. Sinituuli on vaaleanrautias, 152cm korkea suomenhevostamma jonka kilpaura loppui oikeastaan ennen, kuin se ehti edes alkaa. Kasvattajaltaan kolmen kuukauden ikäisenä maitovarsana ostettu tammavarsa vaikutti nuorena varsin potentiaaliselta kilpahevoselta, jonka vuoksi hevonen päätyi ammattilaisen omistukseen. Herkän, mutta siitä huolimatta melkon mutkattoman luonteen omaavaa tammaa rakennettiin kaikella rakkaudella kohti ikäluokka- ja kasvattajakilpailuita, joissa tamma menestyikin upeasti. 3-vuotiaana Sinituuli palkittiin parhaimmilla rakennepisteillä, kun taas neljävuotiaana tasapainoa saatuaan tamma palkittiin parhaana askellajihevosena ja tilaisuuden toiseksi parhaana estehevosena. Kasvattajakilpailuissa tamma osallistui kouluratsastukseen, jossa se voitti lähes kolmen prosenttiyksikön erolla toiseksi tulleen. Upean alku-uran tehnyt tamma myytiin isolla rahalla amatööriratsastajalle siitosleasingsopimuksella, joka myöhemmin koitui tamman kohtaloksi. Varsinainen kantoaika sujui moitteetta, mutta synnytyksessä tapahtui kaikkien tammanomistajien suurin pelko - erinäisten komplikaatioiden myötä Sinituuli menehtyi, ja kuvankaunis tammavarsa Taivaanvalentti jäi orpovarsaksi.

ei. Tuulenhouru on tummanpunarautias suomenhevosori, jonka tietää oletettavasti kaikki sellaiset ihmiset, jotka seuraavat suomenhevosten menestymistä. Tuulenhouru oli nuorena oripoikana varsinainen kuivanmaan orava, eikä se pärjännyt ikäluokkakilpailuissa nimeksikään. Orilta tuntui puuttuvan kaikista askellajeista tahti ja irtonaisuus, jonka lisäksi sen tasapaino tuntui olevan luokattoman huono. 6-vuotiaana ori kuitenkin löysi hiljalleen itsestään puuttuvia palasia ja se kasvatti nopeaan tahtiin puuttuvan lihasmassan. Lihasmassaa saatuaan sen liikkeet sekä tasapaino parani huomattavasti ja kasvattaja halusi ilmoittaa orin kasvattajakilpailuun. Kesän ahkeran treenaamisen myötä Tuulenhouru teki jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa - se nimittäin sijoittui estekokeessa toiseksi erittäin siistillä ja tasapainoisella radalla! Kasvattajakilpailu tuntui olevan vasta lastenleikkiä, sillä vuosien myötä ori on nähty kansallisilla radoilla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa jonka lisäksi ori on osallistunut jokaisessa lajissa mestaruustaistoihin saaden kolme mitalia kenttäratsastuksesta. Ratsukantakirjaan II-palkittua suomenhevosoria on käytetty melko runsaasti jalostukseen sen kompaktin rakenteen sekä hieman erikoisemman suvun vuoksi. Tuulenhouru jälkeläisiä yhdistää erinomainen laatu, joka on vienyt jälkeläiset useamman lajin pariin.

ee. Jäänsini on hyvin tavanomainen suomenhevostamma, jonka suurin elämäntehtävä on ollut suorittaa hyvän ystävän ja harrastehevosen virkaa. Osittain ravisuvusta periytyvä tamma on rakenteeltaan varsin korrekti; sillä on selkeiden leimojen lisäksi vahva ylälinja, sopusuhtainen ja pyöreä runko sekä melko hyväasentoiset jalat. Ryhdikkäällä tammalla on lennokkaat ja ilmavat liikkeet, joita sen tiedetään periyttäneen molemmille tammajälkeläisilleenkin. Herkän ja melko kuuman luonteen omaavan tamman kanssa käytiin epäsäännöllisen säännöllisesti erinäisissä valmennuksissa, joiden kautta tamma tuli tutuksi ammattilaisille ja sen myötä sen molemmat jälkeläiset saatiin myytyä ammattilaisille aktiivikäyttöön. Vaikka Jäänsini ei ole itse kilpaillut minkään lajin parissa kyläkisoja poislukien, on kivan rakenteen ja hyvän liikemekanismin omaavaa tammaa on käytetty satunnaisesti valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa se on pärjännyt upeasti saaden kerta toisensa jälkeen I-palkintoja. Tänään Jäänsini viettää leppoisaa eläkeläishevosen virkaa 26-vuoden ikäisenä pienessä laumassa pitkiä aikoja tarhaten sekä muutamia kertoja viikossa maastoillen.

KRJ-koulukilpailut, 42 sijoitusta

01.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 6/40
06.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 3/40
07.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/40
08.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/40
11.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/40
13.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 2/40
14.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/40
22.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 2/40
24.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 6/40
07.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 3/40
08.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 1/40
12.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 4/40
13.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 4/40
21.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/40
22.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 5/40
23.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 3/40
12.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 2/30
22.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 1/30
25.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 1/30
30.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 1/30
01.05.2017 Claridge Stud, Helppo B, 4/30

21.04.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/30
24.04.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/30
25.04.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 2/30
25.04.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/30
27.04.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/30
28.04.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 2/30
22.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 4/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 5/30
30.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/30
02.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 4/30
03.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 2/30
04.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 2/30
05.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 6/40
09.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 4/30
12.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 6/40
14.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 2/30
14.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 1/40
17.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 3/40
18.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 4/40
18.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 3/30
25.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 4/30ERJ-estekilpailut, 44 sijoitusta

03.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
12.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
13.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
14.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
14.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
17.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
22.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
23.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
26.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
01.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
03.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
04.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
07.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/30
10.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
10.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
12.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
12.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/30
18.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
20.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
22.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
25.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
30.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30

11.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 4/30
15.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
18.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
19.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
19.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
26.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
03.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
06.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 2/30
07.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 4/30
09.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
13.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 4/30
23.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
25.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
30.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
30.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
21.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/40
24.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/40
30.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 6/40
21.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/40
25.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/40
27.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/40
30.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/40KERJ-kenttäkilpailut, 62 sijoitusta

02.05.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 5/30
13.05.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 4/30
16.05.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 5/30
07.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 4/30
08.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 3/30
16.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
22.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 1/30
24.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 2/30
27.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 3/30
29.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 2/30
30.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 4/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 4/30
02.05.2017 Swift Stud, CIC1, 5/30
04.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1, 5/30
05.05.2017 Silverlode, CIC1, 4/30
07.05.2017 Swift Stud, CIC1, 1/30
09.05.2017 Silverlode, CIC1, 4/30
10.05.2017 Silverlode, CIC1, 2/30
12.05.2017 Swift Stud, CIC1, 5/30
02.05.2017 Satulinna, CIC1, 4/30
08.05.2017 Satulinna, CIC1, 5/30
09.05.2017 Satulinna, CIC1, 1/30
16.05.2017 Satulinna, CIC1, 5/30
21.05.2017 Satulinna, CIC1, 2/30
25.05.2017 Satulinna, CIC1, 2/30
28.05.2017 Satulinna, CIC1, 3/30
06.05.2017 Delicate, CIC1, 4/30
08.05.2017 Delicate, CIC1, 4/30
20.05.2017 Delicate, CIC1, 5/30
30.05.2017 Delicate, CIC1, 3/30
08.05.2017 Tuiskula, CIC1, 3/30

14.05.2017 Swift Stud, CIC1, 3/30
17.05.2017 Silverlode, CIC1, 4/30
24.05.2017 Swift Stud, CIC1, 2/30
25.05.2017 Swift Stud, CIC1, 2/30
27.05.2017 Swift Stud, CIC1, 5/30
10.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC1, 3/30
24.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC1, 5/30
28.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC1, 2/30
30.05.2017 Kilpailukeskus Ginger, CIC1, 1/30
01.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 2/30
09.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 3/30
26.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 2/30
28.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 2/30
14.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 3/30
15.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 1/30
17.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 5/30
26.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 1/30
02.05.2017 Satulinna, CIC1, 5/30
10.05.2017 Tuiskula, CIC1, 5/30
18.05.2017 Tuiskula, CIC1, 4/30
20.05.2017 Tuiskula, CIC1, 2/30
23.05.2017 Tuiskula, CIC1, 5/30
26.05.2017 Tuiskula, CIC1, 1/30
29.05.2017 Tuiskula, CIC1, 3/30
03.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 5/30
05.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 3/30
19.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 4/30
03.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 2/30
05.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 2/30
11.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 4/30
24.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 1/30
28.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 5/30VVJ-valjakkokilpailut, 52 sijoitusta

08.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 2/30
14.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 4/30
15.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 5/30
17.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 3/30
20.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 2/30
23.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 2/30
27.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 4/30
04.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 4/30
05.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 5/30
10.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 3/30
11.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 1/30
12.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 5/30
16.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 2/30
17.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 2/30
19.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 5/30
21.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 2/30
27.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 1/30
30.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 5/30
23.04.2017 Hukkapuro, Noviisi, 5/30
28.04.2017 Hukkapuro, Noviisi, 2/30
29.04.2017 Hukkapuro, Noviisi, 2/30
30.04.2017 Hukkapuro, Noviisi, 3/30
21.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 4/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 3/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 1/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 4/30

21.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 7/50
21.04.2017 Kaunovaara, Vaativa, 4/30
22.04.2017 Pirunkorpi, Vaativa, 3/30
22.04.2017 Pirunkorpi, Vaativa, 1/30
22.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 6/50
23.04.2017 Kaunovaara, Vaativa, 2/30
23.04.2017 Gateaway, Vaativa, 2/30
23.04.2017 Gateaway, Vaativa, 1/30
24.04.2017 Gateaway, Vaativa, 1/30
24.04.2017 Pirunkorpi, Vaativa, 5/30
24.04.2017 Mustasuo, Vaativa, 3/50
24.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 5/50
25.04.2017 Kaunovaara, Vaativa, 5/30
25.04.2017 Gateaway, Vaativa, 1/30
26.04.2017 Kaunovaara, Vaativa, 5/30
26.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 6/50
26.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 1/50
27.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 6/50
27.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 4/50
28.04.2017 Kaunovaara, Vaativa, 4/30
28.04.2017 Gateaway, Vaativa, 2/30
28.04.2017 Mustasuo, Vaativa, 2/50
29.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 4/50
29.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 6/50
30.04.2017 Bellgrove, Vaativa, 5/30
30.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 1/50


VSR-Cup kilpailut, 2 sijoitusta

30.04.2017 Susiraja, Vaativa B, 5/100
30.04.2017 Hortensia, Noviisi, 6/40


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Istuessani tallitoimistossa aamukahvilla tallityöntekijöiden kanssa, iloisen puheensorinan pysäytti puhelimeni soittoääni. Puhelu oli peräisin hyvältä tutultani, jonka tamma oli viimeisillään kantavana - vastasin siis puheluun varsin iloisesti, sillä odotin varsauutisia kuin kuuta nousevaa. Hetken juteltuani ilmeeni vakavoitui ja yritin lohduttaa puhelimen toisessa päässä itkevää ystävääni vaikka en täysin ymmärtänyt, mistä nyt oli kyse. Hänen kerättyään tovin itseään hän kysyi, olisiko minulla tarjota orvoksi jääneelle varsalle keinoemää, sillä tämän oikea emä oli menehtynyt synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Ensin pääni löi pitkään tyhjää, mutta sitten keksin, että juuri omasta varsastaan vieroitettu Sointu olisi vielä maidossa ja sen rehellinen ja ystävällinen luonne olisi juuri sitä, mitä keinoemältä vaadittiin. Pienen järjestelyn tuloksena istuin melko pian hevosautossa, sillä olin lupautunut kokeilemaan, ottaisiko Sointu orpovarsan hellään huomaansa. Ystävän tallipihalle parkkeerattuani hommat lähti kulkemaan omalla painollaan - Sointu otettiin rekan kyydistä pois, ja kaksikko tutustutettiin toisiinsa varovasti. Taivaanvalentti tuntui olevan niin kovasti vailla turvaa nelijalkaisesta, että se syöksyi oitis Soinnun luokse joka otti pienen ja kauniin tammavarsan melko avosylin vastaan. Noin tunnin kuluttua kaksikko seisoi karsinassa kuin oikea emä ja tytär; Sointu söi tyytyväisen oloisesti sille tarjottua heinää sillä välin, kun Taika löysi ihmisen pienellä avustuksella varaemänsä maitobaarille. Koska tilanne haluttiin rauhoittaa, jäimme Taikan kasvattajan kanssa vielä toviksi talliin seuraamaan tilannetta ja päädyimme siihen tulokseen, että Sointu jäisi Taikan tueksi muutamiksi päiviksi jotta voidaan olla varmoja siitä, että Sointu huolii tammavarsan omakseen ja varsa ehtii vahvistumaan tulevaa kuljetusta varten.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Soinnun ja Taikan yhteiselo on lähtenyt varsin mallikkaasti käyntiin; Sointu on huolehtinut alkumetreistä asti tammavarsasta kuin omasta varsastaan, ja Taika on vahvistunut muutaman päivän aikana hurjasti. Koska tilanne oli sekä minulle että varsan kasvattajalle melko uusi, konsultoimme tilanteesta myös eläinlääkäriä joka kävi aikaisemmin tänään tarkistamassa sekä keinoemän että varsan yleiskunnon. Eläinlääkäri antoi vihreää valoa, sillä hänen mukaan molempien hevosten yleiskunto oli hyvä, ja varsalle oltiin saatu siirrettyä heti ensimmäisenä elinpäivänä muun muassa plasman kautta elintärkeät vasta-aineet. Koska hevosten yleiskunto oli hyvä, ajoin tänään varsan synnyinkotiin rekalla jotta voisin hakea tamman ja varsan emälle tuttuun ympäristöön, jossa paikalla on jatkuvasti osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta sekä varsalle parempi kasvuympäristö tulevaisuutta ajatellen. Vajaan tunnin mittainen ajomatka Vähäpeltoon sujui varsin mallikkaasti, vaikka Taika tuntui olevan matkasta aavistuksen väsynyt. Tästä syystä kaksikko pääsi suoraan Soinnun vanhaan karsinaan, joka tarjosi tammoille oman rauhan, mutta kuitenkin näköyhteyden muihin hevosiin. Karsinaan päästyä Taika painui välittömästi keinoemänsä maitobaarille, jonka jälkeen se kellahti puhtaalle olkipatjalle vetämään nokosia. Kuten yksi tallityöntekijöistämme sanoi kaksikon nähtyään, “Sointu vaikuttaa tällä hetkellä varsin onnelliselta. Jos ei tietäisi, voisi hyvin väittää, että varsa on sen oma - niin suurella rakkaudella se sitä hoitaa ja vahtii.” Vielä illalla viimeiseksi kävin moikkaamassa kaksikkoa ennen tallilta lähtöäni, sillä halusin varmistaa että varsinkin varsan yleiskunto on edelleen hyvä - halusin nähdä, että se on pirteä, ja että se syö ja kakkaa.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Aamu-auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta hymähdin, ja kiristin satulavyön tallin pihassa. Ponnistaessani Taikan selkään sen korvat liikkuivat, mutta tamma pysyi hienosti paikallaan. Taputin sitä kaulalle, jonka jälkeen annoin sille pohjeavut antaakseni sille luvan lähteä liikkeelle. Teimme alkukäynnit tällä kertaa maastossa, sillä halusin käydä tamman kanssa pitkästä aikaa maastossa ja samalla pääsimme nauttimaan ihanasta kesäsäästä - ja kyllä kannatti, sillä reilun puolentunnin jälkeen tallille takaisin tullessa allani oli energinen ja hyväntuulinen hevonen! Kentällä keräsin ohjat käteen ja lähdin työstämään tammaa niin sanotulla salmiakkikuviolla, jonka jokaiseen kärkeen kokosin hevosta ja tein muutaman askeleen takaosakäännöstä ottaakseni uuden suunnan kuviosta. Takaosakäännösaskeleiden jälkeen työnsin kättä hieman eteen, ja pyysin tammaa kohti keskikäyntiä ja taas kuvion kärkeä kohden kokosin hevosta toistaakseni tehtävän. Taika oli tänään mukavan kuuliainen ja pääsin kehumaan sitä erityisesti takaosakäännöksen askeleista, sillä tamma polki sisätakajalalla tehokkaasti. Hetken tässä tehtävässä työskenneltyäni siirsin Taikann raviin ja lähdin taivuttelemaan sitä erilaisilla suorilla ja kaarevilla urilla, jotta sain ratsastettua hevosen kahden pohkeen ja kahden ohjan väliin. Taika eteni mukavasti ja se oli kevyt kädelle, mutta vasempaan kierrokseen hevonen ei taipunut yhtä rehellisesti kuin oikeaan. Siksipä jumppasin hevosta erityisesti oikeasta kyljestä, ja noin kymmenen minuutin kuluttua Taika alkoi vertymään ja antamaan periksi. Siirsin hevosen käyntiin ja tarjosin sille hetkeksi vapaat ohjat.

Välikäyntien jälkeen lähdin työstämään hevosta laukassa, jossa tein sen kanssa ensin ympyrällä myötä- ja vasta-asetusten lisäksi siirtymiä kootun ja keskilaukan välillä. Taika kokosi itseään yllättävän hyvin ja pääsin jopa sellaiseen fiilikseen, että vain vatsalihaksia puristamalla sain tamman kokoamaan itseään - nämä ovat näitä ratsastuksen iloja, joista jaksaa olla onnellinen monen monta päivää! Jatkoin vielä laukan työstämistä pienellä radanpätkällä, joka on tuttu helppo a tason radoista. Ratsastin pitkän sivun myötälaukassa, ennen lyhyen sivun kulmaa ratsastin täyskaarron ja pitkän sivun puoleen väliin palatessani lähdin ratsastamaan puoliympyrää vastalaukassa toisen pitkän sivun keskipistettä kohden. Vastakkaiselle pitkälle sivulle päästyäni tehtävänä oli vielä ratsastaa muutama askel vastalaukkaa, jonka jälkeen siirsin hevosen raviin ja lähdin toistamaan tehtävää alusta. Teimme tätä tehtävää Taikann kanssa melko kootussa, mutta kuitenkin hyvin aktiivisessa laukassa ja jopa vähän yllätyin, miten tasapainoisesti se jaksoi polkea vastalaukkaa. En oikeastaan selkään edes huomannut eroa myötä- ja vastalaukan välillä, sillä tamma ei esimerkiksi valunut pitkäksi vaan pysyi juuri asettamassani muodossa. Muutamien ensimmäisten toistojen aikana täysikaarto oli hieman livetä raiteiltaan, sillä tamma puski hieman ulkoapuja vasten, mutta korjatessani apujani hevoselle selkeämmiksi Taika suoristui, eikä enää punkenut ratsastettavalta uralta pois. Onnistuneiden harjoitusten jälkeen siirsin hevosen uudelleen käyntiin ja annoin sen tasoittaa hengityksen vapain ohjin.

Vielä loppuun halusin työskennellä hieman ravissa, jossa Taika tuntui etenevän tehokkaan laukkaharjoituksen jäljiltä todella suuriliikkeisesti ja jos koskaan niin nyt takajalat rungon alla. Ja jos laukassa pääsin jo ratsastuksen parhaimpiin fiiliksiin, en tiedä mitä ravi minulle tarjosi - ravin aikana nimittäin pääsin vain nauttimaan tamman liikkeeistä, sillä sitä ei tarvinnut korjata juuri ollenkaan missään vaiheessa. Kuten tallitytöillekin ratsastuksen päätteeksi sanoin, niin "loppuun pääsin fiilistelemään oikealla potkukelkka-meiningillä, sillä aina, kun pyysin jotain, Taika suoritti tehtävää niin kauan, että toin sen eteen uuden tehtävän. Ihan mieletöntä, tällaisia onnistumisia lisää!"

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen