Vähäpelto

Savusuukko

VSN National Champion, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C

k. 9.9.2017 - Hellästi, varovasti heittäkää multaa, rakkaimman arkulle, siellä on kultaa.


Rekisterinumero VH16-018-2819
Syntymäaika, ikä 05.10.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriRuunikko, 144cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

20.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 81p. KTK-I
09.03.2017 myönnetty VSN National Champion-arvonimi
25.03.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. KERJ-I
06.05.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
15.06.2017 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 102,5p. KRJ-I
30.07.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 103p. ERJ-I
20.08.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 100p. SLA-I

Istuessani tuttavani kanssa kyvyt esiin-laatuarvostelun katsomossa mielenkiintoni herätti pienhevoskokoinen tamma, joka liikkui vieraassa maneesissa rennon letkeästi välittämättä ulkoisista ärsykkeistä laisinkaan. Se osoitti tilaisuuden aikana olevansa kapasiteetikas estehevosen alku, jonka lisäksi se sai erikoismaininnan yhteistyöhaluisesta ja nöyrästä luonteestaan sekä upeista, lennokkaista askellajeistaan. Mukanani ollut ystäväni tunsi tamman omistajan, joten tilaisuuden päätteeksi kävimme onnittelemassa kasvattaja-omistajaa upeasta menestyksestä, sillä tämän useampi hevonen tuntui pärjäävän päivän tilaisuudessa paremmin kuin hyvin. Juttelun lomassa tuli ilmi, että omistajan hevoset tulisivat pian myyntiin, sillä hänellä oli tuoreen avioeron myötä lähdössä tila hevostalleineen alta, eikä hänellä olisi resursseja jatkaa hevosharrastusta näin suurella hevospopulaatiolla uudessa asuinpaikassa. Koska olin etsinyt Vähäpellon tiimiin jo pidemmän aikaa potentiaalista nuorta, en voinut ohittaa tilaisuutta vaan utelin, onko näkemäni pienhevostamma tulossa myyntiin ja jos, minkälaiseen hintaan. Harmikseni omistaja totesi, että Savusuukko oli hevonen jonka hän oli ajatellut pitää itsellään muutaman puoliverisen kaverina.

Aikaa kului muutamia kuukausia, kunnes sain erikoisen puhelun ystävältäni - hän kertoi, että Savusuukko oli alkuperäisistä suunnitelmista huolimatta tulossa myyntiin sillä omistajalla oli suuri tarve päästä taloudellisen ahdingon vuoksi ylimääräisistä hevosista eroon. Koska tamma oli jäänyt kaivelemaan mieltäni, otin vinkistä välittömästi koppia ja soitin hevosen omistajalle sopiakseni koeratsastukselle ajan. Vaikka 3-vuotiasta tammaa ei ollut ratsastettu kovinkaan paljoa, halusin käydä hevosen selässä todetakseni millä mallilla se sillä hetkellä oli. Kuten tässä kohtaa arvata saattaa, ei koeratsastus ainakaan reisille mennyt vaan Suttu muutti osaksi Vähäpellon tiimiä välittömästi eläinlääkärin ostotarkastuksen puhtaasti läpäistyään. Tänään Suttu toimii yleispainoitteisena kilpahevosena ja sen kanssa tavoitellaan muun muassa laatuarvostelutilaisuuksia jälkeläisnäyttöjen myötä.

Pienestä koostaan huolimatta Savusuukko on hevonen, joka ei jää huomaamatta sillä hevonen tuntuu tarkkailevan tallin tapahtumia silmät ja korvat tarkkana hetkeäkään lepäämättä. Tallin käytävällä kulkiessa Suttua saa usein jäädä rapsuttelemaan, sillä lempeä sulosuu tuntuu usein jopa kerjäävän rapsutuksia herkullisista makupaloista puhumattakaan. Kyltymätön herkkupeppu tuntuukin olevan hörinävalmiudessa aina kun rehuvaraston ovi narahtaa auki tai joku tallilla olijoista erehtyy rapisuttamaan esimerkiksi porkkanapussia.

Koska Suttu on hyvin seurallinen ja ihmisystävällinen hevonen, sujuvat normaalit hoitotoimenpiteet jouhevasti ja rutiininomaisesti - ainakin silloin, kun silloin tällöin muistaa antaa tamman tutkia harjat ja taskut nannakätköjen varalta. Vaikka Suttu on aavistuksen herkkä päästään, antaa se kuitenkin harjata ja suitsia päänsä ilman jumalatonta sirkusta. Pesulla käydessä tamman pää tulee kuitenkin pyyhkiä sienellä letkuttamisen sijaan, sillä päähän lentävät vesipisarat tuntuvat toisinaan olevan tammalle liikaa. Taluttaessa Suttu löntystää kiltisti taluttajansa tahtiin, mutta silloin tällöin kurniva vatsa vie voiton ja tamma hivuttautuu vaivihkaa puiden läheisyyteen napsiakseen mukaansa matkaevästä.

Ratsuna Suttu on oikea suursuosikki yhteistyöhaluisen ja nöyrän luonteensa vuoksi, jonka lisäksi tamman liikkeet ovat äärettömän kivat ja pehmeät istua. Sileällä työskennellessä Suttu on huolellinen ja toimii pienin avuin eikä vaadi ihmeitä ratsastajaltaan, joskin hankalimpien juttujen kuten laukassa tehtyjen avo- ja sulkutaivutustehtävien parissa tamma tarvii enemmän tukea ratsastajaltaan. Tammalla on melko hyvä eteenpäinpyrkimys ja tahti luonnostaan, jonka johdosta varsinkin Sutun keskiaskellajit ovat hyvin näyttäviä ja lennokkaita. Rata- ja maastoesteillä Suttu jatkaa huolellista ja tasaista suorittamista sileäntyöskentelyn tapaan, mutta tamma on aavistuksen kuumempi jonka myötä se on herkempi ratsastajan avuille. Hypätessä tamma on oikea tykki, sillä se menee juuri sinne minne ratsastaja sen ohjaa eikä turhaan epäröi esimerkiksi erikoisesteitä tai esteiden läheisyydessä notkuvia ihmisiä. Kun Sutun rohkean luonteen, hyvän hyppykyvyn ja vahvan laukan ynnää yhteen, on käsissä melkoinen kenttähevonen jota tamma sataprosenttisesti on!

Nuorena hevosena ajolle opetettu hevonen on ratsastuksen tavoin hyvin nöyrä ja kuuliainen ajaa, jonka myötä tamman uskaltaa antaa kokemattomammankin ohjastajan käsiin. Koulua ajaessa Suttua saa toisinaan hieman herätellä napakoiden siirtymisten kautta, sillä tammalla on toisinaan tapana löntystää kärryjen edessä sunnuntaikävelyn malliin. Kun tamman saa aktiiviseksi, on se mitä mainion valjakkohevonen kouluajoa ajatellen sillä se tekee tehtävät täsmällisesti ja sen liikkuminen kärryjen edessä on kaikinpuolin sulavaa. Tarkkuus- ja maratonajossa Suttu saattaa toisinaan kuumua sen verran, että ohjastajan tärkeimmäksi tehtäväksi jää vauhdista huolehtiminen jotta tehtäviltä päästään nopean tempon lisäksi myös puhtaasti ulos.

Suttu on tottunut matkaaja, ja se kulkee niin rekassa kuin trailerissa moitteetta. Valmennus- tai kilpailupaikalle päästyään tamma katselee uteliaana uuden ympäristön tarjoamaa vilinää kunnes se keksii kerjätä hoitajaltaan namupaloja joten voisi kai todeta, että tamma on myös vieraissa paikoissa kuin kotonaan. Täyteen ahdatussa verryttelyssä Suttu saattaa olla alkuun normaalia pinkeämpi, mutta huolellisen ja rennon ratsastuksen tai ajamisen kautta tamman saa rentoutumaan niin hyvin, että radalla se pystyy suorittamaan sataprosenttisella teholla.

i. Savumaakari
evm, ruunikko, 148cm
ii. Savupapu
evm, ruunikko, 147cm
iii. Papu-Ukko
evm, vaaleanpunarautias, 154cm
iie. Sahrami
evm, ruunikko, 142cm
ie. Haihtuva
evm, vaaleanpunarautias, 148cm
iei. Sumuvilho
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
iee. Tuuliajo
evm, punarautias, 145cm
e. Peilirikko
evm, vaaleanpunarautias, 144cm
ei. Toffeekuva
evm, vaaleanpunarautias, 156cm
eii. Viskari
evm, punarautias, 157cm
eie. Karkkiuni
evm, vaaleanpunarautias, 155cm
ee. Sirpale
evm, ruunikko, 143cm
eei. Rikko
evm, ruunikko, 148cm
eee. Saima
evm, ruunikko, 142cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Kaskivelho 03.01.2017 Tervanokka
tamma Vähäpellon Taskuraketti 23.01.2017 Tyhjätasku
ori Vähäpellon Savumerkki 03.02.2017 Sairaannopee
tamma Vähäpellon Vilijonkka 08.02.2017 Voituuve
ori Vähäpellon Suvisuukko 30.03.2017 Suviveikko

i. Savumaakari on hyvät laatutyypit sekä hyvänpuoleisen orileiman omaava kansallisen tason kilpahevonen, joka on kilpaillut menestyksekkäästi ratsastuksen kaikissa osa-alueissa. Ruunikko, 148cm korkea ori on kantakirjattu III-palkinnolle arviolla "syvä, pyöreä runko, kevyehkö kaula. Jalka-asennot aavistuksen puutteelliset; etujalat ovat hieman vasikkapolviset ja etusääret ovat supistuneet, käyrähkö kinner, hyvät kaviot." Luonteeltaan herkäksi, eteenpäinpyrkiväksi ja erittäin yhteistyöhaluiseksi kuvailtu ori on tasainen ryhdikkäiden kouluratojen suorittaja, mutta sen todellinen kapasiteetti ja kyky tulee esiin rata- ja maastoesteradoilla. Rehellisellä ja rohkealla orilla on hyvä tekniikka sekä ratsastettavuus estelle, ja se on hurmannut estekilpailuiden yleisöä useasti nopeilla "kaikki tai ei mitään" uusintaradoillaan. Oria on käytetty melko paljon suomenhevosten jalostukseen, sillä Savumaakarin tiedetään periyttävän jälkeläisilleen rohkeaa luonnetta sekä hyvää hyppytekniikkaa.

ii. Savupapu on tunnettu kenttähevonen, joka on kilpaillut hyvin tuloksin kansallisella tasolla jopa yhden tähden kenttäkilpailuita. Fysiikaltaan kestävä; sopusuhtaisen rungon sekä hyvät jalka-asennot omaava hevonen liikkuu melko energisesti, ja se kantaa itseään mielellään ryhdikkäänä niin sanotusti oikein päin. Hyvän hyppytekniikan sekä vahvan ponnistuksen omaava ori on luonteeltaan ystävällinen, nöyrä ja äärettömän yhteistyöhaluinen. Ruunikkoa, 147cm korkeaa kantakirja II-palkittua oria on käytetty melko paljon suomenhevosten jalostukseen. Ennen vihreille niityille siirtymistä Savupapu jätti jälkeensä varsoja, joista suurin osa on päätynyt alue- tai kansallisen tason este- ja kenttäradoille.

ie. Haihtuva on vaaleanpunarautias, 148cm korkea suomenhevostamma joka oli eläessään aina se tallin kiukkupyllyisin tamma. Hapanta naamaa näyttävä tamma oli kuitenkin nöyrä ja kapasiteetikas ratsu, joka on palkittu muun muassa 3-vuotiaana parhaana askellajihevosena suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa ja joka sijoittui 6-vuotiaana koulupuolen kasvattajakilpailussa ensimmäiselle sijalle. Kasvattajakilpailun jälkeen lennokkain liikkein liikkuva tamma myytiin ratsastuksenopettajaopiskelijalle, joka kilpaili tamman kanssa Helppo A ja Vaativa B tason luokissa. Haihtuva varsoi elinkaarensa aikana kaksi varsaa, ori Savumaakarin joka on toiminut kolmen alalajin osaajana sekä tamman Kaskisavun joka on näyttänyt ikäluokkakilpailuissa suuria lahjoja emänsä tavoin kouluratsastuksen puolelle.

e. Peilirikko on vaaleanpunarautias, 144cm korkea suomenhevostamma. Kaikki käy-tyypin omaava tamma on sopinut elinkaarensa aikana monenlaiselle harrastajalle, ja se on tarjonnut monta elämystä hevosharrastajille sekä ratsuna että valjakkohevosena. Sopusuhtaisen rungon, vahvan ylälinjan ja melko hyvät jalka-asennot omaava tamma on luonteeltaan nöyrä ja rehti hevonen, joka suhtautuu kaikkeen suurella järjellä. Aluetasolla kilpaillut tamma on ollut enimmäkseen siellä tuloslistojen puolivälissä, mutta rauhallinen ja tasainen suorittaja on kerännyt myös muutamia sijoituksia ja voittoja jokaisesta lajista. 4-vuotiaana kerran varsonut tamma viettää tänään leppoisaa harrastehevosen elämää Itä-Suomessa, sillä tamma ei enää useammastakaan yrityksestä huolimatta ole tiinehtynyt uudelleen.

ei. Toffeekuva on kantakirja II-palkinnolla palkittu suomenhevosori, joka edustaa sukunsa ensimmäistä ratsuhevosta. Keskinkertaisista ravihevosista polveutunut ori omaa vahvan suorittajaluonteen sekä hyvät, tahdikkaat ja melko lennokkaat liikkeet. Vahvan, kolmitahtisen laukan omaava rautias ori on tehnyt menestyksekkään uran ratsuna sekä koulu-, este- että kenttähevosena, jonka lisäksi orilla on kilpailtu muutamia startteja valjakkoajon saralla. Rakenteeltaan melko vähän jalostukseen käytetty ori oli tyydyttävä. Sillä oli hyvät tyypit, se oli ryhdikäs sekä sen runko oli lyhyt ja vankanlainen. Vaaleanpunarautiaalla orilla oli lyhyt kaula, kuivanlaiset melko hyväasentoiset jalat. Toffeekuva lähti vihreämmille niityille 23-vuotiaana muun muassa neljä uomenhevosten mestaruusmitalia saavuttaen.

ee. Sirpale on ruunikko, 143cm korkea pyöreärunkoinen tamma jonka omisti koko elinkaaren kasvattajansa Oiva Kyllönen. Melko temperamenttiseksi tammaksi kuvailtu Sirpale ei toiminut koskaan sen kummoisempana ratsuna, sillä tamma oli melko haastava ratsuttaa niin sanotusti tasaiseksi ja monelle ratsastajalle sopivaksi hevoseksi. Maasta työskennellessä tamma oli kuitenkin ihan ookoo, joten useita I ja I+ palkintoja suomenhevosten valtakunnallisista näyttelyistä niittänyttä tammaa ratsastettiin sen verran, että se saatiin esitettyä ratsukantakirjassa. I-palkinnolle kantakirjattu tamma toimi elämänsä siitoshevosena, ja se sai kaiken kaikkiaan 7 kaunista, kapasiteetikasta varsaa. Sirpale lopetettiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 22-vuotiaana.

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

13.01.2017 Fiktio, Helppo A, 5/40
19.01.2017 Fiktio, Helppo A, 2/40
20.01.2017 Fiktio, Helppo A, 5/40
23.01.2017 Fiktio, Helppo A, 4/40
11.01.2017 Delicate, Helppo A, 3/30
07.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
16.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 5/30
20.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
20.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
21.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
24.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 5/30
21.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/50
26.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 5/50
11.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 3/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 4/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 6/40
19.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 6/40
26.01.2017 Romilly, Helppo A, 3/60
29.01.2017 Romilly, Helppo A, 2/60
30.01.2017 Romilly, Helppo A, 3/60

02.02.2017 Romilly, Helppo A, 4/60
02.02.2017 Romilly, Helppo A, 3/60
16.02.2017 Romilly, Helppo A, 7/80
05.02.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/50
08.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 6/60
10.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 6/60
10.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 6/50
01.02.2017 Ventos, Helppo A, 3/30
01.02.2017 Ventos, Helppo A, 2/30
03.02.2017 Ventos, Helppo A, 5/30
06.02.2017 Ventos, Helppo A, 1/30
10.02.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/50
12.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 4/50
13.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 4/50
14.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
01.02.2017 Ventos, Helppo A, 3/40
08.02.2017 Ventos, Helppo A, 4/40
16.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/50
18.02.2017 Teilikorpi, Helppo A, 3/50
19.02.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/50ERJ-estekilpailut, 44 sijoitusta

11.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
19.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
21.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
22.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
22.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
29.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
19.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
19.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
21.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
24.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
26.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
26.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
29.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
30.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
11.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
15.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 4/50
16.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 6/50
01.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
10.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30

13.01.2017 Ventos, 100cm, 2/30
22.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 4/50
23.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 3/50
28.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 4/50
22.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
23.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30
25.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30
26.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 2/30
26.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
04.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30
05.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 5/30
06.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
09.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
10.02.2017 Romilly, 100cm, 6/60
14.02.2017 Romilly, 100cm, 5/60
11.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
12.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
14.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 5/30
16.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
20.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 5/30
07.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 2/30
10.02.2017 Dainty, 100cm, 3/30KERJ-kenttäkilpailut, 49 sijoitusta

14.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/30
16.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 1/30
17.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/30
23.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 2/30
28.01.2017 Brokeback, Helppo, 1/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
06.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
07.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
13.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
17.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
18.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
01.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
02.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
24.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
25.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
28.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
11.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
13.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
19.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
11.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/30
12.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 2/30
15.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/30
20.02.2017 Turmeltaja, Helppo, 1/30

20.02.2017 Metsovaara, Helppo, 2/40
02.03.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
04.03.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
19.02.2017 Kievarinkuja, Helppo, 4/30
05.03.2017 Iowa, Helppo, 5/30
16.03.2017 Iowa, Helppo, 3/30
19.03.2017 Iowa, Helppo, 4/30
21.03.2017 Iowa, Helppo, 3/30
05.03.2017 Hengenvaara, Helppo, 4/30
06.03.2017 Hengenvaara, Helppo, 3/30
07.03.2017 Hengenvaara, Helppo, 2/30
10.03.2017 Hengenvaara, Helppo, 3/30
13.03.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
16.03.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
17.03.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
04.03.2017 Kaunovaara, Tutustumisluokka, 6/40
05.03.2017 Kaunovaara, Tutustumisluokka, 1/40
04.03.2017 Zurück, Helppo, 3/47
23.03.2017 Zurück, Helppo, 4/47
20.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 3/40
01.03.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 1/40
06.03.2017 Gateaway, Tutustumisluokka, 1/40
10.03.2017 Gateaway, Tutustumisluokka, 3/40
18.03.2017 Gateaway, Tutustumisluokka, 6/40VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

22.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 1/30
23.01.2017 Tuiskula, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
25.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 2/30
26.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 4/30
27.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 3/30
28.01.2017 Tuiskula, Vaativa tarkkuuskoe, 5/30
30.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 4/30
30.01.2017 Tuiskula, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
15.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 3/40
16.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 5/40
01.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 3/40
02.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 4/40
25.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 5/30
28.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 5/30
01.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 4/30
05.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 2/30
08.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 3/30
19.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 1/30
01.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
02.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30

03.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
06.02.2017 Ventos, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
01.02.2017 Reiter, Noviisi koulukoe, 2/30
03.02.2017 Reiter, Noviisi koulukoe, 2/30
12.02.2017 Ventos, Vaativa tarkkuuskoe, 5/30
13.02.2017 Ventos, Vaativa tarkkuuskoe, 3/30
14.02.2017 Ventos, Vaativa koulukoe, 5/30
12.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
13.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
18.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
20.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
11.02.2017 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 4/40
01.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 5/30
02.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 4/30
04.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
07.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 4/30
10.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 2/30
12.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 4/30
16.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 3/30VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

30.04.2017 Susiraja, Helppo A, 10/154

VSN-Näyttelymenestys - 150 pistettä

08.01.2017 Horisontti VSN, RCH, 40p. tuom. dookie
23.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40p. tuom. dookie
27.01.2017 Moondance VSN, RCH 40p. tuom. dookie
31.01.2017 Huvitutti VSN, SW4 40p. tuom. dookie
01.02.2017 Mörkövaara VSN, SW2 40p. tuom. dookie
04.02.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40p. tuom. dookie
20.03.2017 Turmeltaja VSN, RCH 40p. tuom. dookie
25.03.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40p. tuom. dookie
02.04.2017 Vähäpelto VSN, RCH 40p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mette
Ystäväni VP oli kutsunut minut touhuamaan piensuomenhevostammaansa Sutun kanssa. Olin nähnyt tamman ennestään vain vilaukselta, joten odotin innoissani, että pääisin tutustumaan tammaan paremmin. Helmikuinen päivä oli luminen ja olin onneni kukkuloilla, kun näin kauniin ruunikon pikkutamman seisomassa tarhassaan. Otin maasta riimunnarun ja pujahdin tarhaan, jossa kutsuin Suttua luokseni. Tamma katseli minua korvat hörössä, muttei malttanut liikkua uuden ihmisen luokse. Niinpä kävelin lumisen tarhan toiseen päähän ja napsautin riimunnarun kiinni tamman riimuun ja lähdin taluttelemaan tammaa kohti tallia. Suttu käveli vierelläni nätisti ja korvat hörössä ihmetellen maisemia ja minua. Vein tamman omaan karsinaansa ja lähdin hakemaan sille harjapakkia varustehuoneesta.

Löydettyäni supersuloisen limenvihreän harjapakin palasin Sutun luokse, sillä olin päättänyt tänään tutustua tammaan harjailun merkeissä. Aloin rapsuttelemalla tammaa kumisualla, josta se tykkäsi kovasti. Suttu antoi hieroa itsensä puhtaaksi kaikkialta, jopa vatsan alta. Välillä tamma tunki turpansa harjapakkiin, kuin etsien sieltä herkkuja. Kun irtokarvoista oltiin päästy, kävin tamman vielä pehmeällä harjalla läpi. Sitten selvitin sen harjan ja hännän, tammalla oli aivan upeat jouhet! Lopuksi nostatin tamman kaikki jalat vuoronperään ja putsasin sen kaviotkin. Suttu käyttäytyi koko harjaustuokion ajan niin ihanan rauhallisesti, että annoin sille taskustani palkkioksi muutaman palan leipää. Tamma rouskutteli leipänsä tyytyväisesti, kun lähdin viemään sen harjoja takaisin varustehuoneeseen. Lopuksi kävin vielä sanomassa heipat tammalle, ennen kuin lähdin kotiin. Onneksi pääsisin taas huomenna katsomaan Suttua!

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mette
Toinen päiväni Sutun kanssa ja olin varautunut tänään jo nousemaan tamman selkään. Kävin katsastamassa tarhat, mutta Suttua ei näkynyt, joten kävelin talliin ja löysin tamman nuokkumasta karsinastaan. Harjailin tamman ripeästi läpi ja hain sille varusteet. Vähäpellon varustehuone ei ollut kaikkein pienimmästä päästä ja oikean hevosen varusteiden löytyminen vei hieman aikaa, mutta lopulta löysin Sutulle sopivat kamppeet ja lähdin varustamaan tammaa. Suttu käyttäytyi aivan yhtä herttaisesti kuin edellisenäkin päivänä ja mieleni olisi tehnyt vain halia tammaa, mutta ajattelin, että pakkohan meidän on jotain järkevääkin saada aikaan. Kun Suttu oli valmis, nappasin ohjat sen kaulalta ja talutin tamman Vähäpellon kentälle. Käytössä olisi toki ollut maneesikin, mutta siellä oli jo muita ratsukoita ja minä ajattelin vain vähän harjoitella Sutun kanssa, joten kenttä passasi meille oikein hyvin. Nousin selkään ja kiristin vielä vyön tammalta sopivaksi ja pyysin sen käyntiin.

Suttu käveli heti alusta alkaen hyvässä tahdissa. Jokusen kierroksen jälkeen otin muutamia pysähdyksiä ja peruutuksia ja teimme pari ympyrää, joiden jälkeen siirryimme raviin. Suttu toimi ihanan pehmeästi ja oli hyvin kuulolla. Pienen tamman ravi ei ollut ollenkaan pomputtavaa, vaikka se kulki määrätietoisesti eteenpäin. Teimme ihan perusjuttuja, siirtymisiä, voltteja, ympyröitä, pysähdyksiä ja sunnan vaihdoksia. Kun Suttu vaikutti hyvin notkealta ja itselläni oli olo, että tunsin tämän pienen tamman, kokeilimme muutaman pohkeenväistön, ensin käynnissä ja sitten ravissa. Suttu väisti hienosti molempiin suuntiin ja ravissakin se teki niin tarmokkaasti pienillä jaloillaan, etten meinannut uskoa! Annoin tammalle pari välikierrosta käyntiä ja kehuin sitä hurjan paljon. Muutaman kierroksen jälkeen käänsin tamman keskiympyrälle ja nostin laukan. Suttu laukkasi pehmeästi ja ilmavasti eteenpäin pakkaslumen narskuessa sen kavioiden alla. Laukkasimme molempiin suuntiin muutaman ympyrän, jonka jälkeen teimme vielä loppuverryttelyt, ennen kuin vein tamman takaisin talliin. Jouduin taas haikein mielin jättämään Sutun, mutta muistin sitä tälläkin kertaa parilla porkkanalla. Huomenna lähtisimmekin tamman kanssa maastoilemaan!

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Mette
Kolmas päivä ihanan Sutun kanssa! Ulkona oli satanut lunta hiljaksiin koko aamun ja sitä jatkui edelleen. Olin suunnitellut, että lähtisimme Sutun kanssa vielä maastoon viimeisen yhteisen päivämme kunniaksi. Ulkona oli kuitenkin sen verran pakkasta, että suunnittelin jättäväni Sutulta satulan pois, jottei tulisi kylmä. Suorastaan hypähtelin innosta matkalla Vähäpeltoon ja jo kaukaa huomasin Sutun omassa tarhassaan. Kipitin suoraan tamman luokse ja nyt se jo käveli luokseni portille, josta sain sen hyvin napattua kiinni ja taluteltua talliin. Tallissa harjailin tammasta enimmät lumet ja pölyt pois. Kun Suttu oli puhdas hain sille suitset ja puin ne sille. Talutin tamman kentälle, jossa nousin selkään ja ratsastin muutaman kierroksen käynnissä. Suttu vaikutti yhtä ihanalle kuin edellisenäkin päivänä, mutta otin varmuuden vuoksi vielä kierroksen-pari ravi kentällä ennen kuin suuntasimme maastoon. Sutun askellajit olivat aivan ihanat istua, ja tamma käveli rennosti eteenpäin, kun ohjasin sen pois kentältä ja kohti isohkoa metsätietä.

Kävelimme kaikessa rauhassa tietä pitkin lumen hiljaa leijaillessa taivaalta. Itselläni on niin onneton suuntavaisto, ettemme lähteneet tutkimaan kiinnostavia pikkupolkuja, vaan pysyttelimme pääpolulla ja kuljimme opasteiden mukaan. Noin puolen tunnin kävelemisen jälkeen pyysin Suttua raviin ja tamma lähti heti melko ripeään tahtiin, mutta hidastin vauhtia hieman. Halusin vain nauttia kyydistä ja maisemista ja antaa Sutunkin välillä vähän hissutella ainaisen treenaamisen sijaan. Ravailimme hyvän tovin metsän läpi, kunnes pääsimme pellon reunaan. Olin tallilla katsonut kartasta, että nyt jos kääntyisimme hieman vasemmalle, pääsisimme kivasti pienen lenkin takaisin tallille. Jatkoimme matkaamme käynnissä ja taputtelin Suttua kovasti. Kun vihdoin pääsimme takaisin tallille, liu’uin alas tamman selästä jo tallipihalla ja talutin sen karsinaansa. Riisuin tamman suitset ja syötin sille leivänkantoja, samalla rapsutellen sitä. Suttu oli ollut mitä ihanin pikkutamma ja oli ilo saada viettää sen kanssa aikaa näinä kolmena päivänä!

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen