Vähäpelto

Rakkausreaktio

VSN Champion, KTK-II, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Quality


Rekisterinumero VH17-018-0588
Syntymäaika, ikä 28.01.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriPunaruunikko, 156cm
Maahantuoja Kemiina (VRL-02815)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

30.03.2017 Ratsuhevosten laatuarvostelu 65,556 %, Quality
06.05.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
20.05.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 74p. KTK-II
30.09.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 104,75p. ERJ-I
31.10.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 104p. VVJ-I
20.12.2017 myönnetty VSN Champion-arvonimi
15.01.2018 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 96p. KRJ-II
25.01.2018 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 106p. KERJ-I
20.02.2018 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 97p. SLA-I

Ralla on perusluonteeltaan vähän sellainen hälläväliä hevonen, jota ei paljoa kiinnosta mitä sen ympärillä tapahtuu ja arvostaa myös omaa rauhaansa ylitse kaiken eikä katso omaan tilaansa tunkeutujia hyvällä. Tamman karsinaan mentäessä, etenkin ensimmäisellä kerralla, on neitiä syytä lähestyä varoen, sillä koskaan ei tiedä mitä kiukkuisesti karsinansa perältä tuijoittava tamma saattaa tehdä. Ei sillä yleensä Ralla tyytyy näyttämään lähinnä happamalta sitruunalta ja antaa tehdä hoitotoimenpiteet kaikessa rauhassa, mutta huonoina päivinään, joita ei onneksi ole kovin usein, neiti osaa olla hyvinkin hankala. Hoitotoimenpiteiden ajaksi tamma olisi syytä sitoa kiinni, sillä vaikka se useimmiten seisookin paikoillaan nätisti käskettäessä saattaa se toisinaan koetella käsittelijänsä hermoja pysymättä sekuntia pidempää aloillaan. Harjauksen ajan Ralla malttaa jopa rentoutua eikä jännitä niin paljon kuin muiden hoitotoimenpiteiden aikana vaan seisoo aloillaan päätään lepuuttaen silmät puoliummessa nauttien harjan hierovista vedoista. Varusteet tamma antaa laittaa suht nätisti joskaan ei siedä kylmiä kuolaimia suussaan vaan sylkäisee ne aina ulos, joten kuolaimet olisi viisainta lämmittää nopeasti käsissä ennen kuin niitä neidille tarjoaa. Talutettaessa seuraa kuuliaisesti taluttajansa perässä mitä nyt saattaa tehdä pieniä sivuloikkia vesilätäköiden kohdalla, sillä neitihän ei voi missään nimessä kastella kavioitaan, joten vesilätäköt on kierrettävä sen kanssa kaukaa. Muiden hevosten seuran suhteen hyvin valikoiva ja suhtautuu useimpiin lajitovereihin melko kylmäkiskoisesti joskaan ei rupea haastamaan riitaa ellei toinen ole kokoajan puskemassa iholle ja ärsyttämässä, jolloin tamma kyllä tekee tunkeilijalle selväksi ettei sen seuraa kaivata.

Ratsastettaessa Ralla on oikea pomminvarma ratsu, joka ei säiky mitään ja kelpuuttaa selkäänsä ratsastajan kuin ratsastajan kunhan sitä käsitellään silkkihansikkain. Tamma on nimittäin etenkin suustaan todella herkkä eikä siedä lainkaan kovempia ohjasotteitta, muttei sellaisia saadessaan ala kuitenkaan pukittelemaan vaan pysähtyy paikoilleen eikä liikahdakaan kunnes ratsastaja hellittää otettaan ohjista. Pohjeapujen kanssa neiti ei ole aivan yhtä tarkka eikä sanottavasti pahastu, vaikka sitä toisinaan puristaisi pohkeilla vähän lujempaakin. Ralla tarvitsee kuitenkin suht tarkat avut, sillä jos sille annetut avut ovat vain vähän sinnepäin tekee neitikin asiat puolihuolimattomasti. Rallalla on kauniit liikkeet joita on moni kehunut myös ratsastajalle mukaviksi, joskin kootut askellajit tuppaavat olemaan neidille helpompia kuin lisätyt, sillä se ei oikein osaa venyttää askellustaan kunnolla. Kouluratsuna tamma on oikein kuuliainen ja nöyrä menopeli, joka tekee täsmälleen mitä siltä pyydetään. Harjoitusten alussa tamma tosin saattaa kulkea melko etupainoisesti, mutta siitäkin päästään kun alkulämmittelyjen aikana tehdään paljon sellaisia asioita, jotka vaativat takaosan tehokasta käyttöä kuten peruutuksia ja siirtymisiä askellajista toiseen. Uudet koululiikkeet Ralla on aina oppinut suht nopeasti, vaikkei olekaan siitä kaikista nopeaoppisimmista päästä ei se kuitenkaan tarvitse miljoonaa toistoa ennen kuin pääsee jyvälle siitä mitä siltä halutaan. Esteratsuna Rallan kanssa on viisainta muistaa jättää tiukat käännökset muille ja keskittyä ratsastamaan puhdas rata hyvällä ajalla tamman nopeutta hyödyntäen. Tamma omaa hyvän hyppytekniikan ja venyy uskomattomalla tavalla ylimääräistä pituutta ja korkeutta, mikäli ratsastaja tekee virhearvion ponnistuspaikan suhteen. Moisilta virheiltä tosin vältytään helposti mikäli ratsastaja malttaa keskittyä pelkästään ohjaamiseen, sillä tamma osaa mainiosti arvioida oikeat ponnistuspaikat itsekin. Maastossa tamma on hyvin rauhallinen eikä edes naapurin punainen traktori saa sitä pois tolaltaan. Neiti kulkee rauhallisesti niin pienillä maastopoluilla kuin isojen teidenkin läheisyydessä, joskin maanteiden läheisyydessä on ohjat syytä pitää tiukalla varmuuden vuoksi. Maastoesteillä Ralla on hyvin rohkea hyppääjä eikä arastele juuri mitään paitsi ehkä veteen hyppyjä, mutta kyllä tamma niistäkin suoriutuu mikäli saa rohkaisua ratsastajaltaan.

Ajettaessa Ralla on hyvin nöyrä ja kuuliainen vastaten ainakin ajajansa ohjasapuihin hyvin. Ääniapujen perille menossa on tosin vielä harjoittelemista, sillä näille tamma tuntuu olevan hivenen kuuro ellei niitä ole annettu hyvin napakalla ja voimakkaalla ännensävyllä selkeästi lausuen. Yleisesti ottaen tamma on melkoisen vauhdikas ajokki, vaikka vastaakin hyvin ajajansa apuihin täytyy etenkin kestävyyskokeen aikana huolehtia säännöllisestä puolipidätteiden antamisesta, ettei neiti polta itseään loppuun jo ensimmäisellä osuudella. Mikäli vauhdit pysyvät kohtuuden rajoissa selviytyy Ralla kestävyyskokeesta kunnialla maaliin asti usein jopa hyvin sijoittuen. Tarkkuuskoe ei ole tamman sitä ominta alaa, sillä siltä puuttuu luontainen tarkkuus, joten mikäli ajaja ei ohjaa neitiä tarkasti tarkkuusesteiden keskeltä kaataa se helposti portit muodostavat kartiot, mistä tulee virhepisteitä. Koulukoe neidiltä sujuu useimmiten ihan mukiinmenevästi ja se yrittää aina parhaansa, vaikkei esitäkään mitään erityistä vaan tekee lähinnä tasaisen varmaa jälkeä, mikä riittää usein luokan keskiväliä pidemmälle.

Traileriin Ralla menee ongelmitta etenkin jos sen edessä heiluttelee kauralla täytettyä ruokaämpäriä unohtaa tamma hangoitella vastaan ja seuraa kiltisti taluttajansa perässä sisälle tietäessään siellä odottavan ylimääräisiä herkkuja. Kuljetettaessa tamma matkustaa kuin ammattilainen eikä hätiköi tai panikoi, vaikka traileri vähän keikkuisikin kuoppaisilla teillä. Kilpailupaikoilla päästessään ulos trailerista neiti katselee ensin hieman hämmentyneesti ympärilleen, mutta asettuu kuitenkin hyvin pian. Varusteet tamma antaa myös kilpailupaikoilla laittaa ongelmitta eikä pahemmin piittaa ympärillään tapahtuvasta hyörinästä. Lämmiteltäessä tamma saattaa aluksi hieman katsella muiden hevosten perään, mutta kun sitä kevyesti muistuttaa että nyt tulisi työskennellä eikä laiskotella palaa sen huomio hyvin äkkiä takaisin ratsastajaansa. Portilla Ralla odottaa vuoroaan suht kärsivällisesti, vaikka saattaakin hieman steppailla aloillaan nähdessään sitä edeltävän ratsukon suorituksen. Radalle päästessään omaa suoritustaan tekemään on tamman keskittyminen huipussaan ja kaikki kotona ilmenevä pieni vastahakoisuus on tiessään. Palkintojenjaossa tamma ottaa palkintonsa arvokkaan näköisenä vastaan keikistellen kameroille minkä kerkiää kuin mikäkin diiva. Kunniakierroksella neiti saattaa joskus heittää jokusen ilopukin, mutta yleensä se tyytyy laukkaamaan suorassa, tosin mikäli se ei ole voittanut haluaisi se aika usein kiilata voittohevosen edelle joukkoa johtamaan, joten sitä voi joutua hieman pidättelemään.

© Tuulia T.

i. Salateoria
evm, punarautias, 157cm
ii. Teoria
evm, punarautias, 157cm
iii. Spekulaatio
evm, punarautias, 160cm
iie. Tellava
evm, vaaleanrautias, 155cm
ie. Serveliina
evm, punaruunikko, 156cm
iei. Särmä
evm, punaruunikko, 158cm
iee. Jonliina
evm, punarautias, 154cm
e. Rakkauspakkaus
evm, ruunikko, 154cm
ei. Lume
evm, punaruunikko, 156cm
eii. Valttikortti
evm, tummanpunarautias, 157cm
eie. Lumo
evm, punaruunikko, 155cm
ee. Rakkaus
evm, tummanpunarautias, 155cm
eei. Tosi-Klassikko
evm, tummanpunarautias, 155cm
eee. Sydänkäpy
evm, vaaleanrautias, 149cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
tamma Vähäpellon Rakkaustarina 07.03.2017 Ristimurhe
ori Vähäpellon Villamo 04.04.2017 Villavei
ori Vähäpellon Rakastettu 01.07.2017 Etiäinen
tamma Vähäpellon Rakkausruno 03.09.2017 Kuusvelho
ori Vähäpellon Onni 03.10.2017 Hallaonni
tamma Vähäpellon Rakkauslaulu 01.10.2017 Tyhjätasku

i. Salateoria oli ronski oriherra Pohjanmaalta, pieneltä suomenhevossiittolalta. Salateoria oli 157-senttinen, punarautias komistus, joka niitti menestystä erityisesti näyttelyissä ja estekisoissa. Tukkajumala ori kiersi näyttelyitä pisin pitkin Suomen maata ja se kantakirjattiin kakkospalkinnolla jo seitsemän vuoden iässä. Estekilpailujen lisäksi Salateoria kiersi ahkerasti sekä koulu- että kenttäkilpailuja, menestyen niissäkin hyvin. Orissa parasta oli sen lennokkaat liikkeet ja erinomainen tekninen suorittaminen, joskin luonteeltaan se oli vähän haastavamman puoleinen. Ori oli mallia "nyt mennään eikä meinata" eivätkä aremmat sen kanssa pärjänneet. Salateoriaa käytettiin erinomaisten ominaisuuksien ja laadukkaan suvun vuoksi jalostukseen yli neljäkymmentä kertaa ja sen varsoja ollaan nähty erilaisissa tehtävissä ympäri Suomea. Se jouduttiin lopettamaan 18-vuotiaana pahan ähkyn vuoksi.

ii. Teoria oli niin ikään runsasjouhinen, punarautias suomenhevosori, samalta tallilta kuin poikansa Salateoria. Teorian vahvuuksiin kuuluivat oikeastaan kaikki englantilaistyyliset ratsastuslajit ja se kilpaili niissä kaikissa jopa kansallisella tasolla. 157-senttinen ori oli peloton ja tasaisen varma suorittaja eikä sen arkikäytöksessäkään ollut moittimisen varaa - unelmahevoseksikin sitä kotitallillaan kutsuttiin. Arvatenkin Teoria oli hyvin haluttu ori ja se sai elämänsä aikana liki sata jälkeläistä, jotka perivät siltä hyvää liikettä ja yleensä punertavan rautiasta väriä. Teoria nukkui luonnollisesti pois kunnioitettavassa 27 vuoden iässä.

ie. Serveliina oli sydämeltään satakymmenen prosenttisesti estehevonen, mutta aina nallekarkit eivät mene tasan ja tamma joutui luopumaan esteurastaan jo 9-vuotiaana alkavien jalkavaivojen myötä. Sitä ennen se ehti kuitenkin kilpailla kansallisella tasolla jopa 120-senttisissä luokissa ja kerätä mainetta ja mammonaa. Senkin jälkeen se kesti vielä kohtalaista käyttöä ja kiersi muutaman vuoden lähialueen koulukilpailuja, mutta nopeasti se myytiin Pohjanmaalle, samaiselle tallille, siitostammaksi. Punaruunikko, 156-senttinen Serveliina oli erinomainen emä neljälle varsalle kiltin ja tasapainoisen luonteensa vuoksi. Tamma jouduttiin lopettamaan pahenevien oireiden vuoksi jo 18-vuotiaana.

e. Rakkauspakkaus oli sympaattinen, suuren siittolan kasvatti. Ruunikko tamma oli sirorakenteinen ja energinen ja siksi erinomainen suorittaja kenttäkilpailuissa. Sivutoimisena Rakkauspakkaus kilpaili myös yksittäisissä koulu- ja estekilpailuissa ja starttasipa se helppoja valjakkoluokkiakin - kunnon monitoimihevonen siis. Rakkauspakkaukselle sopi oikeastaan kaikki ja se oli aina innoissaan lähdössä töihin. 154-senttinen tamma sai kilpailunäytöt jo aikaisessa vaiheessa kasaan ja se siirtyi täyspäiväisesti jalostushevoseksi 12-vuotiaana. Se sai yhteensä seitsemän jälkeläistä ennen menehtymistään 26-vuotiaana. Varsat perivät siltä järkevää ja varmaa luonnetta.

ei. Lume ei juuri esittelyjä kaipaa. Ori kyllä huomattiin, missä ikinä se olikaan. Lume oli punaruunikko, 156-senttinen ori, jonka jokaista jalkaa koristivat korkeat sukat - komeahan se oli ja rakenteensakin puolesta hyvä, jolloin menestys näyttelyissä oli taattu. Lume oli kuitenkin muutakin kuin komea ulkomuoto: sillä oli erinomaiset, näyttävät askellajit ja taito esiintyä kouluradalla, niin että katsojat haukkoivat henkeään. Lume oli kuitenkin luonteeltaan melko haastava tapaus ja vain harvat pitivät siitä. Jalostukseen oria käytettiin maltillisesti, yhdistäen sitä rauhallisiin ja hyväluonteisiin tammoihin. Lopputulos oli yleensä hyvä: Lumeen kapaisteetti ja paremmin käsiteltävissä oleva luonne. Lume lopetettiin 25-vuotiaana vanhuuden vaivojen vuoksi.

ee. Rakkaus on Rakkausreaktion lähisuvun ainut koko ikänsä siitostammana toiminut hevonen. Rakkaus eli kuitenkin pitkän ja hyvän elämän, menehtyen vasta 28-vuotiaana luonnollisesti kesälaitumelle. Elämänsä aikana se ehti saada 13 varsaa, jotka perivät tältä tummanpunarautiaalta tammalta sen hyvää luonnetta ja helppoa käsiteltävyyttä. Rakkaus itsekin oli mitä vaivattomin ja helpoin tamma arjessa: se kunnioitti sekä muita hevosia että ihmisiä, mutta oli tarpeeksi napakka varsoilleen. Kohokohtia 155-senttisen Rakkauden elämässä ovat muutamat tamma- ja varsanäyttelyt, joista tamma toi kotiin muutamia luokkavoittoja.

KRJ-koulukilpailut, 50 sijoitusta

02.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 1/30
09.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 3/30
13.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 2/30
18.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 5/30
02.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 3/30
05.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 3/30
06.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 5/30
07.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 4/30
13.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 3/30
17.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 1/30
19.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 2/30
20.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 3/30
20.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 5/30
01.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
02.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 6/40
09.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 4/40
06.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 3/40
03.04.2017 Elfengård, Helppo A, 3/40
07.04.2017 Elfengård, Helppo A, 3/40
08.04.2017 Elfengård, Helppo A, 5/40
09.04.2017 Elfengård, Helppo A, 2/40
09.04.2017 Elfengård, Helppo A, 6/40
22.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 5/40
23.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/40
25.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/40

29.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 3/40
24.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
26.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 1/30
26.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 1/30
14.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 2/40
16.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 6/40
18.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 1/40
19.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 5/40
15.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 4/40
16.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 3/40
16.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
21.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 3/40
28.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 2/40
22.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 5/40
23.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 5/40
25.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 2/40
26.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 3/40
29.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 5/40
30.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 2/40
21.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 3/40
25.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 2/40
29.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 2/40
22.04.2017 Elfengård, Helppo A, 2/40
23.04.2017 Elfengård, Helppo A, 5/40
27.04.2017 Elfengård, Helppo A, 1/40ERJ-estekilpailut, 42 sijoitusta

03.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
06.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/30
09.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
10.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
13.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
15.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/30
15.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
19.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
21.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/30
22.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/30
28.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
01.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
02.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/30
16.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/30
04.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/30
09.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 3/30
13.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 3/30
18.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 2/30

24.04.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/30
06.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 4/40
17.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 4/40
18.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 4/40
25.04.2017 Cadogan Ponies, 80cm, 4/40
08.04.2017 Huvitus, 80cm, 5/40
09.04.2017 Huvitus, 80cm, 1/40
20.04.2017 Huvitus, 80cm, 6/40
27.04.2017 Huvitus, 80cm, 5/40
12.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
13.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
14.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 3/30
18.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
20.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
20.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
21.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
22.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30
26.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30
27.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 3/30
28.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30
28.04.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30KERJ-kenttäkilpailut, 44 sijoitusta

30.04.2017 Mörkövaara, Tutustumisluokka, 3/30
01.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 2/30
04.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 4/30
07.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 4/30
11.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 3/30
15.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 5/30
03.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
07.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
08.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
16.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
19.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
20.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
03.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
05.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
06.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
09.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
15.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
16.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
21.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
24.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
27.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
01.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
08.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
02.04.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 4/30

05.04.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 3/30
08.04.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 4/30
15.04.2017 Kievarinkuja, Tutustumisluokka, 4/30
16.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 2/30
17.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 3/30
24.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 4/30
28.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 1/30
14.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 3/30
15.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 2/30
16.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
17.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
21.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 2/30
23.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 1/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 3/30
28.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 3/30
29.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 1/30
13.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 4/30
17.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 3/30
23.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 5/30
27.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 4/30
01.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 2/34
02.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 4/34
04.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 5/34
06.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 5/34VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

01.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 1/30
04.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 2/30
08.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 1/30
09.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 1/30
16.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 3/30
16.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 1/30
24.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 1/30
30.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 5/30
05.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 3/30
07.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 5/30
08.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 3/30
09.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 5/30
11.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 3/30
15.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 1/30
17.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 2/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 3/30
23.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 2/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 2/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 3/30
10.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30

13.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
14.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
17.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
18.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
18.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
19.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
21.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
21.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
24.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
27.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
28.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
30.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
02.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
03.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
03.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
04.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
04.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
05.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
08.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
09.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys, 60 pistettä

02.04.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
10.04.2017 Varismäki, VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
22.09.2017 Vähäpelto VSN, SW3 40p. tuom. dookie 15.12.2017 Vähäpelto VSN, SW4 40,5p. tuom. dookie
02.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Creimeide
Menin taas tallityttöilemään Vähäpellon tallille ja toivoin pääseväni näkemään uudestaan pientä suokkirakkauttani Rillaa. Haaveilin salaa, josko pääsisin käymään tamman selässä ja kokeilemaan millainen tamma on ratsastaessa. Tallin pihatie oli vähän kevään kuraama, mutta olin itse yhtä aurinkoa päästessäni tallille. "Mooikka, onko täällä ketään?" huhuilin ovelta ja kuulin Vernan vastauksen jostain kaukaa. Löysin hänet nopeasti satulahuoneesta, jossa hän oli juuri kaivelemassa Rallan varusteita. "Olin just lähdössä maastoon, lähdetkö mukaan?" hän kysyi ja olin pakahtua innosta. "Joo! Kenet laitan kuntoon? Käviskö Rilla?" ehdotin varovaisesti ja Verna nyökkäsi minulle hyväksyvästi. Painoin suorastaan juoksujalkaa hakemaan tammaa tarhasta ja kiitos loimituksen, olin samaan aikaan valmis lähtöön kuin Verna ja Ralla. "Tää Ralla on muuten Rillan emä", Verna jutteli. "Olinkin huomaavinani jotain samaa näköä näissä" virnistin. Mieleni oli jo kaukana pelloilla kiitämisessä. Kävelimme useamman kilometrin alkukäynnit ja kuuntelimme lintujen laulua. Kevät teki tuloaan hurjaa vauhtia. Kun viimein aloimme ravailemaan intoni ei ainakaan laantunut: Rilla oli ihanan kevyt ratsastaa, se kulki omalla moottorillaan muttei kiihdytellyt turhia. Menetin ajantajuni kokonaan ja jossain vaiheessa Verna huikkasi peräänsä kokeiltaisiinko laukkaa. Kerkesin juuri nyökätä, kun olimmekin jo kevyessä laukassa. Rilla ja Ralla menivät mukavasti samaan tahtiin rennolla asenteella ja tammojen askeleista huomasi sukulaisuuden; molempien laukka pyöri mahtavasti ja tammoilla vaikutti olevan todella paljon voimaa takaosassaan. Silloin tällöin kuraa räiskyi päällemme, mutta minua se ei haitannut lainkaan. Laukan jälkeen siirryimme hölkkäilemään ja molemmat tammat venyttivät kaulaansa ja ruumistaan oikein pitkäksi antaessamme vähän ohjaa, mutta tunsin silti kuinka takaset työskentelivät aktiivisesti syvälle rungon alle. Matkan tekoa säesti rento pärskähtely ja satuloiden natina. Rilla oli todellakin täyttänyt suuret odotukseni ratsastettavuudestaan ja aloin jo miettiä josko kotitallillamme olisi paikkaa tilausvarsalle. Ajatukseni kuitenkin katkesivat tallipihalle päästyämme, jossa pääsimme huuhtomaan kuraa tammojen jaloista ja mahan alusista. Hevosista tuli puhtaita mutta itsestäni ei samaa enää voinutkaan sanoa, olin irtokarvan ja mudan muodostaman makoisan kerroksen peitossa.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Creimeide
Olimme Vernan kanssa suunnitelleen pientä irtohypytys päivää, johon olin napannut pari oria kotitalliltanikin mukaan. Kävimme ensin yhteisvoimin rakentamassa maneesiin kujan neljällä esteellä ja jätimme alkuun korkeuden vain noin polven korkeudelle lämmittelyhyppyjä ajatellen. Ensimmäisenä hyppäämään pääsivat ihanat äiti ja tytär; Rilla ja Ralla. Tammat ottivat alkuverryttelyksi kevyttä hölkkää aivan omatoimisesti ja hetken jälkeen annoimme niille vähän vauhtia ja hevoset siirtyivät laukkaan. Rilla erityisesti irrotteli oikein tunteella, tamma veti muutamat oikein hurjat pukit ja teki tiukkoja äkkikäännöksiä. Ralla otti rauhallisemmin ja laukkaili eri temmoissa korvat tötteröllä. Rilla meni ensimmäisen kerran kujaan jo ennen pyyntöä ja kulki kevyesti ja helposti esteiden yli. Tamman tarvitsi lähinnä vain laukata suuremmalla askeleella jokaisen esteen yli. Rillan perästä myös Ralla innostui menemään kujaan ja tehtävä oli ilmeisesti mieleinen, sillä Rallakin heitti sarjan perään pari vaatimatonta pukkia! Tehtävä oli taitureillemme aivan liian helppo, joten nostimme esteet heti noin 60-70cm korkeuteen jotta tammat joutuisivat hyppäämään eivätkä vain laukkaamaan esteiden ylitse. Nostaminen auttoi, muttei tuntunut tekevän tehtävästä vieläkään haastavaa. Molemmat tammoista hyppäsivät melko hyvistä paikoista kevyesti esteiden yli ilman pelkoakaan puomien tippumisesta. Näkyvin muutos suorituksessa oli tahdin vaihtuminen hieman hallitummaksi kujan matkalla, mutta Rillan hirvittävä ralli jatkui heti hyppyjen jälkeen. Tamma alkoi jo hiota kaikesta riehumisestaan! Nostimme vielä esteitä toisen kerran noin metrin paikkeille. Pyysimme molemmat tammat kahdesti tehtävälle. Rilla hätiköi ensimmäisellä yrittämällä ponnistuspaikan kanssa ja pudotti yhden puomin, mutta pelasti itsensä lopuille sarjan esteille hyvin. Seuraava kerta sujui Rillallakin aivan tyylipuhtaasti johon oli hyvä lopettaa. Molemmat tammat tekivät hienoa työtä ja selkeästi nauttivat pienestä vaihtelusta!

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana yaren
Päiväni Vähäpellossa oli ollut sen verran tapahtumarikas ja uuvuttava, että Vernan tarjoaman kahvikupposen jälkeen olin ihan valmis lähtemään jo kotiin. "Hei, haluan kyllä nyt ehdottomasti korvata tämän kaiken vaivannäön. Käy nyt edes ratsastamassa jollakin hevosella täysin vapaasti, jos haluat", tallin omistaja koitti suostutella. Katsoin häntä haukotellen ja hetken olin jo sanomassa, että näytinkö todella siltä, että jaksaisin vielä kavuta jonkun uuden hevosen selkään. Joku outo ääni sai kuitenkin mieleni vielä kerran valtaansa ja kannusti siihen, että kyllähän tarjous kannatti aina ottaa vastaan, kun sellainen kerta eteen tuli.

Maneesi kumisi raviaskelien tahtiin ja minä huomasin jälleen nauttivan tästä hetkestä täysin siemauksin. Olimme Vernan kanssa yhteistuumin varustaneet punaruunikon Rallan minulle ratsuksi ja valinta oli osunut kieltämättä aika nappiin. Tamma eteni allani nöyränä ja kuuliaisesti se pysähtyi pienemmistäkin ohja- ja painoavuista. Hevosta oli selvästi ratsastettu säännöllisesti, sillä en huomannut pienintäkään jäykkyyttä tai kankeutta taivutustenkaan aikana, eikä Ralla kapinoinut minua silloinkaan, kun pyysin sitä reippaampaan tai hitaampaan vauhtiin. Verna katseli meidän suoritustamme sivusta ja rupattelimme koko ajan samalla siitä, minkälainen taival naisella oli punaruunikon kanssa ollut.

Laukkatyöskentelykään ei tuottanut mitään inhottavia yllätyksiä, päinvastoin sain tässäkin tilanteessa vain pyytää ja Ralla vastasi heti mukisematta. Vaikka yhteistyömme ei varmasti päässyt aivan huippuunsa ollessamme toisillemme tuntemattomia, olin todella positiivisesti yllättynyt siitä, miten miellyttämisenhaluinen tämä hevonen pystyikään olemaan. Vastalaukka nousi mukisematta, eikä monille suomenhevosille tyypillisestä kovasuisuudesta ollut tietoakaan. Vielä loppuverkkojenkin aikana Ralla työskenteli tehokkaasti ja tuntui vasta viimeisissä käynneissä antavan itselleen luvan rentoutua kunnolla. "Ihan mahtava otus", huikkasin luoksemme tulevalle Vernalle, joka alkoi tyypilliseen tapaansa vinkkailemaan heti sitä, miten käteviä jälkeläisiäkin hänen hevosensa aina saavat...

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen