Vähäpelto

Pusupulveri

VSN Champion, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, First Champion


Rekisterinumero VH17-018-0553
Syntymäaika, ikä 09.02.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriTummanpunarautias, 142cm
Maahantuoja Kemiina (VRL-02815)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

30.03.2017 Ratsuhevosten laatuarvostelu 73,889 %, First Champion
20.04.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 72p. KTK-II
04.09.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
25.09.2017 Kenttäratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 100,5p. KERJ-I
30.09.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 102,5p. ERJ-I
15.11.2017 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 101p. KRJ-I
20.12.2017 myönnetty VSN Champion-arvonimi
20.01.2018 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 97p. SLA-I

Vähäpellon kantatamman Mettänneidon siirryttyä taivaslaitumille tunsin oloni äärettömän tyhjäksi ja ensimmäiset työpäivät tuntuivat kulkevan pienessä sumussa. Vaikka talli oli vielä Meten poislähdön jälkeen täynnä upeita yksilöitä, jäin kaipaamaan suuren persoonan omaavaa tammaa, joka toisena päivänä jaksoi rakastuttaa ja toisena vihastuttaa. Kerrottuani tuntemuksistani kahvikupin äärellä yhdelle ystävättärelleni hän vinkkasi tammasta, jota oltiin kuvailtu myynti-ilmoituksessa herkkäluontoiseksi yhden ihmisen hevoseksi. Ystävättäreni kertoi myös, että nuoren nelivuotiaan hevosen liikkeet olivat olleet myyntivideolla säännölliset ja ilmavat sekä hevosen perusliikkuminen oli ikäisellään tasolla. Muutaman mutkan kautta löysinkin itseni pian ajamassa traileriyhdistelmää kohti Vähäpeltoa, sillä kuvankaunis pienhevoskokoinen Pusupulveri oli valloittanut minut koeratsastuksen aikana sekä luonteellaan että kapasiteetillaan.

Pusu on perusluonteeltaan hyvin sympaattinen hevonen, joka tulee hyvin toimeen toisten hevosten kanssa. Ihmisten suhteen tamma on hieman valikoivampi eikä kelpuuta ihan jokaista hoitajakseen ja onkin näin ollen enemmän yhden ihmisen hevonen. Omalle ihmiselleen tamma on kuitenkin oikea sylinalle, joka on jatkuvasti kerjäämässä huomiota ja änkemässä syliin ja pahastuu mikäli tulee torjutuksi. Pusulle tuleekin näin ollen tehdä mahdollisimman lempeästi selväksi, että vaikka se onkin pieni on se kuitenkin liian iso syliin. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei tammaa täydy sitoa kiinni ja karsinankin oven voi jättää auki, sillä neiti ei karkaa mihinkään vaikka saattaakin kurkkia avoimesta karsinan ovesta käytävälle. Harjattaessa Pusu nauttii täysin siemauksin saamastaan huomiosta seisten aloillaan täysin rentona silmät puoliummessa toista takajalkaansa lepuuttaen. Varusteet tamma antaa laittaa ongelmitta mitä nyt saattaa vähän pullistella satulavyötä kiristettäessä. Talutettaessa neiti seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä, minne ikinä tämä haluaakin mennä. Muiden hevosten kanssa tulee hyvin toimeen jopa niiden kaikkein erakkoluonteisempien hevosten kanssa.

Ratsastettaessa Pusu on hyvin herkkä avuille, joten se vaatii ratsastajan pehmeä kätisen ja pohkeisen ratsastajan, joka käsittelee neitiä silkkihansikkain. Niin kauan kun tammaa käsittelee silkkihansikkain on se mitä kuuliaisin ja nöyrin ratsu, joka tekee kaikkensa ratsastajansa mielyttämiseksi. Mikäli tammaa kuitenkin käsittelee yhtään kovakouraisemmin alkaa se hyvin pian hyppiä sivuille ja ilmaista muidenkin tavoin, ettei ole tyytyväinen saamaansa kohteluun. Pusulle annettavien apujen ei täydy välttämättä olla juuri prikulleen oikein, sillä tamma kyllä paikkaa ratsastajansa pienempiä virheitä. Tamma omaa hyvät tasapainoiset liikkeet, joista löytyy myös elastisuutta ja näyttävyyttä, joskin ne myös tuppaavat olemaan hieman töksähteleviä, mikäli tammaa ei alkutunnista lähtien ratsasta reippaasti eteenpäin, jolloin sen askellus muuttuu myös sulavammaksi. Kouluratsuna Pusu on suhteellisen tasapainoinen ratsu suoriutuen siltä pyydetyistä liikkeistä mukiinmenevästi. Tamma ei ole kaikista taipuisimmasta päästä, joten mikäli sitä ei ole lämmitelty kunnolla ei se taivu kunnolla edes pohkeenväistöihin, joten sen kanssa tulisikin alkulämmittelyjen aikana tehdä runsaasti taivuttavia liikkeitä kuten voltteja ja kiemurauria, jotta se vertyisi kunnolla kyljistään. Uudet koululiikkeet neiti on aina oppinut hieman hitaammanlaisesti, mutta kun se kerran pääsee jyvälle siitä mitä siltä halutaan on loppu lastenleikkiä. Esteratsuna tamma omaa suhteellisen hyvän hyppytekniikan käyttäen hyvin sekä selkäänsä että takajalkojaan. Tamma on myöskin erittäin varovainen hyppääjä keräten jalkansa huolellisesti alleen varoen koskettamasta esteitä. Kovinkaan tiukkoja käännöksiä esteillä ei neidin kanssa voi tehdä, sillä se on hyvin tarkka siitä että esteitä lähestytään suorassa ja kieltää herkästi mikäli lähestyminen esteelle on vähänkään vino. Maastossa Pusu on hyvin varma eikä koskaan säiky mitään riippumatta siitä kuljettiinko lähellä vilkas liikenteistä maantietä vai rauhallisilla metsäpoluilla, joten sen selkään voi laittaa huoletta hieman aremmankin ratsastajan. Maastoesteillä tamma on hyvin rohkea hyppääjä hypäten epäröimättä yli kaikkein erikoisemman näköisistäkin esteistä. Vauhdinkaan säätelyissä neidin kanssa ei täydy olla kovinkaan tarkka, sillä se jaksaa hyvin edetä vähän kovempaakin vauhtia läpi raskaan maastoesteradan väsymättä.

Ajettaessa Pusu on hyvin reipas, mutta myös nöyrä ja yhteistyöhaluinen ajettava, joka tekee kaikkensa ajajansa mielyttämiseksi. Tamma on hyvin herkkä ohjasavuille ja sille riittävätkin aivan minimalistiset ohjasavut eikä sen ajajalla täydy olla kuin hyvin kevyt tuntuma neidin suuhun. Neiti tosin toimisi hyvin pelkillä ääniavuilla, joten sen kanssa voisi ohjat aivan hyvin heittää ohjat täysin löysiksi ja käyttää pelkkää ääntä. Koulukokeessa neiti ei aina jaksa täysin keskittyä tekemiseensä, mutta mikäli sen saa unohtamaan kaiken muun ympärillä tapahtuvan suoriutuu se koulukokeesta ihan mukiinmenevästi. Tarkkuuskoe on Pusulle kaikista luonteenomaisin osa-alue, sillä tamma on luonnostaan hyvin tarkka ja varoo menemästä porttien reunaan vaan kulkee tarkasti porttien keskeltä. Kestävyyskoe tammalta sujuu useimmiten ihan hyvin, joskin mutaisella kelillä tamma on kokolailla hitaampi kuin kuivalla kelillä joskin suurimmalti osin tällöinkin selviää ilman aikavirheitä.

Lastattaessa Pusu on hyvin helppo hevonen, sillä se seuraa kiltisti taluttajansa perässä traileriin riippumatta siitä joutuuko matkustamaan yksin vai toisen hevosen kanssa. Tammalla on hyvä tasapaino, joten se matkustaa hyvin myös silloin kun trailerin kanssa mennään pompottelevilla pikkuteillä, minkä vuoksi sen matkakavereiksi laitetaan yleensä nuoria tai hermostuneita hevosia, joita neidin tyyneys yleensä rauhoittaa melkoisesti. Kilpailupaikalla päästessään ulos trailerista tamma kaipailee lähinnä pientä liikutusta jäykistyneille jäsenilleen, mutta ei kuitenkaan sen kummemmin temppuile tai kiinnitä huomiota ympäristöönsä. Varusteet Pusu antaa laittaa yhtä helposti kuin kotonakin, joten tämä sujuu yleensä nopeasti. Lämmiteltäessä tamma on utelias muita lämmiteltäviä hevosia kohtaan, mutta tottelee kuitenkin kuuliaisesti ratsastajaansa tehden kaiken mitä tämä pyytää. Portilla vuoroaan odottaessa tamma on hieman levoton, mutta mikäli sille juttelee rauhoittavasti pysyy tamma kuitenkin nahoissaan. Radalla Pusu ei kuitenkaan ole yhtään hermostunut vaan keskittyy täysin omaan suoritukseensa ja ratsastajaansa unohtan ulkomaailman olemassa olon. Palkintojenjaossa tamma seisoo maltillisesti aloillaan kun ruusuke kiinnitetään sen suitsiin näyttäen erittäin ylpeältä saavutuksestaan. Kunniakierroksella seuraa muiden hevosten perässä kuuliaisesti eikä yritä etuilla, joskin saattaa ilopukitella mikäli pääsee voittajana johtamaan joukkoa kentän ympäri.

luonne © Tuulia T.

i. Pilvipulveri
evm, tummanpunarautias, 148cm
ii. Pulveri
evm, tummanrautias, 150cm
iii. Vennamo
evm, tummanrautias, 148cm
iie. Puuteri
evm, tummanpunarautias, 155cm
ie. Syysleikki
evm, tummanpunarautias, 148cm
iei. Kuurupiilo
evm, punarautias, 148cm
iee. Syysruska
evm, tummanrautias, 143cm
e. Taikasuukko
evm, vaaleanpunarautias, 140cm
ei. Merituuli
evm, vaaleanpunarautias, 155cm
eii. Tuuleton
evm, vaaleanpunarautias, 156cm
eie. Merenneito
evm, punarautias, 153cm
ee. Taikataru
evm, punarautias, 140cm
eei. Taikuri
evm, punarautias, 150cm
eee. Tarutella
evm, punarautias, 138cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
tamma Vähäpellon Suvisävelmä 19.03.2017 Suviveikko
tamma Vähäpellon Pusupilvi 02.04.2017 Ristimurhe
tamma Vähäpellon Kaamostaika 01.10.2017 Kaamospeikko
tamma Vähäpellon Pusuttelija 18.01.2018 Voikiekko

i. Pilvipulveri syntyi melko tunnetun pienhevoskasvattajan tilalle, ja se osoitti jo nuorena lupaava tulevaisuutta kisa- ja jalostushevosena. 148cm korkeaksi kasvaneen orin lennokkaat, elastiset ja yllättävän suuren askellaajuuden omaavat liikkeet ihastuttivat ja ihmetyttivät, eivätkä syyttä. Tummanpunarautias, läsillä ja kolmella sukalla varustettu Pilvipulveri osoittautui kiltiksi mutta energiseksi ja eloisaksi hevoseksi, jolla oli valtava työinto ja motivaatio miellyttää ihmistä. Ori menestyi jo ikäluokkakisoissa ja nuorten suomenhevosten laatuarvosteluissa, joissa se sai usein kehuja sopusuhtaisesta ja sporttisesta rakenteestaan sekä upeista liikkeistään. Pilvipulverin kilpaura alkoi pääasiassa esteiden ja koulukilpailuiden parissa, mutta myöhemmällä iällä sen monipuolisuutta haluttiin kokeilla myös valjakkoajon ja kenttäratsastuksen parissa. Pilvipulveri oli rohkea ja tarkka hyppääjä, herkkä ja notkea ajettava, ja ylipäänsä hyvin eteenpäinpyrkiväinen tapaus. 12-vuotiaana ori kantakirjattiin toiselle palkinnolle, ja ktk-lausunnossa mainittiin hyvä ratsastettavuus ja luonne, ja rakennelausunnossa kehuttiin erinomaisia tyyppejä, hyvää takaosaa ja runkoa sekä hyviä, suoria jalka-asentoja. Kantakirjauksen jälkeen ori oli yhden kauden tarjolla jalostukseen, jonka jälkeen se keskittyi pääasiassa kilpailemiseen kesäkausilla. Pienhevosen loistokas kilpaura kuitenkin päättyi Pilvipulverin ollessa 14-vuotias, kun se sai pahan jännevamman rataesteillä tapahtuneessa tapaturmassa. Ennusteen mukaan ori tulisi kuntoutumaan kevyttä käyttöä kestäväksi, joten Pilvipulverin kilpaura taputeltiin siihen ja se siirtyi täysipäiväisesti jalostuskäyttöön ja kevyteläkkeelle. Pilvipulveri lopetettiin sen ollessa 23-vuotias, kun sen jalat alkoivat oireilemaan aikaisempien vuosien raskasta käyttöä. Ori jätti jälkeensä reilu kolmekymmentä jälkeläistä, jotka perivät isältään hyvää luonnetta, korkeaa työmoraalia sekä isoja merkkejä.

ii. Pulveria yritettiin aluksi raviradoille, mutta laukkaherkkyydestään ja pienestä koostaan johtuen haaveista luovuttiin, ja 150cm tummanraudikko myytiin pois kasvattajaltaan. Leveällä läsillä varustettu Pulveri päätyikin yksityishenkilön omistukseen, joka etsi itselleen uutta valjakkohevosta ja yleisratsua. Pulverin laajat ja joustavat liikkeet ihastuttivat ostajaehdokkaan, ja se pääsikin heti uuteen kotiin saavuttuaan uudelleen koulutettavaksi. Vuosien saatossa Pulverista kehittyi mallikas valjakkohevonen, joka kulki luonnostaan hyvässä ja ryhdikkäässä muodossa, ja oli erittäin hyvä ajettava. Ratsunakaan Pulveri ei ollut lainkaan hassumpi, vaikka sitä kuvailtiinkin helposti kuumuvaksi ja hieman kiireiseksi. Pääasiassa raudikko kuitenkin oli yritteliäs ja herkkä ratsastaa niin sileällä kuin esteilläkin. Ori kilpaili helpoissa koulu- ja esteluokissa (heB/90cm) vaihtelevalla menestyksellä, kun taas valjakkokisoissa orin palkintovirta oli huomattavasti tasaisempi ja suurempi. Pusupulveri kantakirjattiin kolmannella palkinnolla pienhevossuunnalle ajettavuuskokeella, jossa sitä kehuttiin herkkäsuiseksi ja miellyttäväksi ajettavaksi. Rakennearvostelussa mainittiin leveästi liittynyt paksuhko kaula, piirteetön säkä ja tiivis, syvä runko, pitkä loiva lautanen, vennot vuohiset sekä käyrähköt kintereet. Ori oli sekä kantakirjausta ennen että sen jälkeen satunnaisesti jalostuskäytössä, ja sille kertyi 21 jälkeläistä. Valitettavasti Pulveri ei ollut kovin kummoinen periyttäjä, vaan se päästi vahvasti tamman piirteitä läpi varsoihin. Laajoja ja elastisia liikkeitään ori kuitenkin näyttää periyttäneen melko hyvin. Pulveri lopetettiin 28-vuotiaana hampaiden kulumisen vuoksi.

ie. Syysleikki oli kaikin puolin hyvin tavanomainen hevonen. Väriltään tasainen ja merkitön tummanpunarautias, rakenteeltaan tanakka pitkällä ja paksulla kaulalla varustettuna, takajaloissa käyrät kintereet ja lautanen lyhyt mutta loiva, liikkeiltään hyvin vaatimaton ja tasainen, ja luonteeltaan pitkälti myös. Tamma eli lähes koko ikänsä eräällä suomenhevoskasvattajalla, joka piti kasvatuksen ohessa vaellustoimintaa suomenhevosillaan. Syysleikki oli tähän käyttöön mitä mainioin, sillä tamman pomminvarma luonne ja sitäkin varmemmat ja tasaisemmat askeleet olivat omiaan metsissä ja maastoissa samoiluun. Ennen lopulliseen kotiinsa tuloa Syysleikki ehti kilpailla hetken noviisi -tasoisissa valjakkoluokissa sekä helppo C-B -tason koululuokissa, mutta se myytiin juurikin riittämättömän kapasiteetin ja liikkeiden vuoksi. Sukunsa puolesta raudikon olisi voinut olettaa yltävän vaativampaankin kisakäyttöön, mutta aina ei arpaonni suosi kasvatustyössä. Syysleikki itse tosin osoittautui mainioksi siitostammaksi - se oli erinomainen emä, ja se periytti tasaisen hyvää rakennetta ja kilttiä ja rauhallista luonnetta varsoilleen, joita syntyi yhteensä kuusi. Syysleikki kuoli oltuaan useamman vuoden täyseläkkeellä 27-vuotiaana sydämenpysähdykseen.

e. Taikasuukosta kasvoi kaunis, sopusuhtainen ja kaikin puolin ihastuttava pienhevostamma. 140cm korkea, vaaleanpunarautias liinaharjainen läsipää on luonteeltaan erittäin ystävällinen ja ihmisrakas, josta löytyy kuitenkin vauhtia ja rohkeutta tositoimissa. Tamma on rakenteeltaan hyvin korrekti pienhevonen - sillä on sopivan pituinen ja hyvän muotoinen kaula, pitkä loiva lapa, pitkähkö, tiivis runko ja pitkä loiva lautanen. Jaloistakaan ei löydy lyhyitä vuohisia suurempaa sanomista. Taikasuukko kantakirjattiin toiselle palkinnolle hyvin rakennepistein pienhevossuunnalle 7-vuotiaana, jonka jälkeen sen kanssa keskityttiin pitkälti kilpailemiseen. Liinakko on rohkea ja innokas hyppääjä, ja sillä on hyvä hyppytekniikka. Koulupuolellakin nöyrä tamma pärjäsi varsin mallikkaasti, vaikkakaan sen melko matalat vaikkakin laajat liikkeet eivät riittäneet helppo B -luokkia kummemmalle tasolle. Kilpailunäyttöjä saatuaan Taikasuukko astutettiin komealla monitaituriorilla, Pilvipulverilla. Varsasta syntyi tummanpunarautias läsipäinen tamma, joka myytiin nelivuotiaana ajanpuutteen takia tavoitteelliseen kotiin. Pusupulveriksi nimetty tammavarsa on tällä hetkellä Taikasuukon ainoa jälkeläinen, joten tamman periyttämisestä ei ole sen suurempaa tietoa. Taikasuukko keskittyy tällä hetkellä taas enemmän kilpailemiseen, mutta myöhemmällä iällä siitä on kaavailtu siitostammaa, mikäli onni niin suo.

ei. Merituuli oli komea ja hyvin menestynyt pienhevosori, joka oli aikansa yksi menestyneimmistä valjakkosuomenhevosista. Komea ja erittäin hyvätyyppinen Merituuli oli rakenteeltaan hieman epäsopusuhtainen, sillä sen runko oli pitkä ja selkä vento, pää hieman isohko ja kaula paksu mutta pitkä. Orin jaloista taas ei löytynyt juuri mitään sanomista, vaan ne olivat erittäin hyväasentoiset ja -luustoiset. Merituuli oli eloisa ja jossain määrin jopa hieman karjas ori, joka kuitenkin kuitattiin show-käyttäytymisenä - vaaleanpunarautias tosiaan nautti esiintymisestä, ja osasi myös pistää aina pientä esitystä pystyyn tilaisuuden tullen. Muutoin Merituuli oli hyvin käyttäytyvä ja asiallinen hevonen, joka oli eteenpäinpyrkivä ja herkkä ratsastaa ja etenkin ajaa. Ratsun uraa rautiaan kanssa ei koskaan sen kummemmin kehitelty, vaan sen kanssa harrastettiin ja kilpailtiin aina pääpainoisesti valjakon parissa. Ori oli pienhevoskasvattajien keskuudessa suosittu ori jo ennen kantakirjaamista, ja sille ehtikin kertyä jälkeläisiä yli neljäkymmentä. Merituuli ei osoittautunut kovin vahvaksi periyttäjäksi, mutta etenkin orivarsojen kohdalla se jätti omaa leimaansa melko vahvasti. Valitettavasti myös pitkä runko oli yksi vahviten periytyneitä ominaisuuksia, mutta onneksi sitäkään eivät kaikki varsat saaneet. Jälkeläisistä parhaimmat perivät isänsä tahdikkaan ja näyttävän ravin, joka on ollut suurena hyötynä koulu- ja valjakkopuolelle suuntautuneiden varsojen kilpauralla. Merituuli lopetettiin pahan ähkyn takia 21-vuotiaana.

ee. Taikataru on hyvin kliseisesti kuvailtuna pieni mutta pippurinen pienhevostamma. 140cm korkea, vaaleaharjainen punarautias tamma on hyvin virkeä ja meneväinen tapaus, joka nuoruusvuosinaan oli suosittu ratsastuskouluhevonen suloisen ulkonäkönsä ja kiltin mutta reippaan luonteensa vuoksi. Tamma ostettiin pienehköä suomenhevoskasvatusta harjoittavalle ratsastuskoululle tuntihevoseksi 6-vuotiaana. Ennen varsinaiseen tuntikäyttöön siirtymistä tamma kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle, ja sen kantakirjauslausunnossa mainittiin lyhyt kaula, jyrkähkö lapa, syvä, tiivis runko ja pyöreä lautanen. Ratsastettavuudeltaan Taikataru oli tällöin vielä hieman hätäinen ja etupainoinen nuoren ikänsä ja lyhyen ratsun uransa takia. Vuosien saatossa Taikatarusta kuitenkin kehkeytyi varsin näppärä ja toimiva yleisratsu, jonka kanssa ratsastuskoulun oppilaat pääsivät kilpailemaan helpoissa este- ja koululuokissa. Omistajan tytär kilpaili Taikatarun kanssa välillä myös isommissa luokissa, ja pieneltä tammalta löytyikin hyppykapasiteettia aina metriin asti. Koulupuolella liinakko pienhevonen pärjäsi helppo B -luokissa, mutta sitä vaativampiin luokkiin eivät sen kokoamiskyky tai liikkeet riittäneet. Positiivinen ja ystävällinen Taikataru astutettiin valloittavan luonteensa ja monipuolisuutensa takia, ja varsasta syntyikin hyvin samantyyppinen tammavarsa kuin emänsä. Ensimmäinen varsa saikin jäädä kotiin, mutta seuraavat Taikatarun varsat myytiin tilan- ja ajanpuutteessa muihin koteihin. Tamma jätti kaikkiaan neljä jälkeläistä, jotka jäivät kaikki 140cm tienoille säkäkorkeudeltaan. Kaikki varsat perivät emältään sen ystävällistä, reipasta ja positiivista luonnetta. Tänä päivänä Taikataru paistattelee ratstastuskoululaisten suosiossa tuntihommia tehden ja satunnaisesti pienissä luokissa kilpaillen.

sukuselvitys © dookie

KRJ-koulukilpailut, 58 sijoitusta

01.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 4/30
03.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 4/30
06.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 3/30
07.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 4/30
07.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 3/30
16.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 3/30
18.04.2017 Hukkapuro, Helppo A, 2/30
02.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 2/30
08.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 1/30
09.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 5/30
15.04.2017 Wolf Sporthorses, Helppo A, 5/30
05.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 4/40
09.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
01.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 5/40
06.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 1/40
07.04.2017 Elfengård, Helppo A, 1/40
16.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 6/40
18.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/40
20.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 3/40
23.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 4/40
26.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 4/40
29.04.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/40
04.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 2/30
03.04.2017 Gateway, Helppo A, 5/30
05.04.2017 Gateway, Helppo A, 1/30
06.04.2017 Gateway, Helppo A, 4/30
02.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre, Helppo A, 4/30
03.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre, Helppo A, 4/30
06.04.2017 Cranleigh Equestrian Centre, Helppo A, 1/30

31.03.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
04.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
04.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
06.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
07.04.2017 Haavelaakso, Helppo A, 1/30
22.04.2017 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
12.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 3/40
12.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 6/40
15.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 5/40
16.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 1/40
14.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 1/40
15.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 5/40
19.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 1/40
20.04.2017 Kaunovaara, Helppo A, 1/40
12.04.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
26.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 2/40
29.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 4/40
30.04.2017 Tuiskula, Helppo A, 1/40
23.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 4/40
24.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 2/40
26.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 5/40
27.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 3/40
30.04.2017 Karhumetsä, Helppo A, 1/40
21.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 1/40
22.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 4/40
24.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 4/40
25.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 4/40
28.04.2017 Mustasuo, Helppo A, 3/40
30.04.2017 Elfengård, Helppo A, 4/40ERJ-estekilpailut, 40 sijoitusta

01.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
02.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/30
08.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
09.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
10.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
13.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
15.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
22.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 4/30
29.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
30.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
01.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
03.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
06.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/30
07.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/30
13.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
15.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
17.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
18.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
20.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
22.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30

23.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
25.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
28.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/30
30.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
21.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 5/30
23.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 2/30
24.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 3/30
24.04.2017 Mörkövaara, 90cm, 3/30
02.04.2017 Kingsfall, 100cm, 1/30
05.04.2017 Kingsfall, 100cm, 1/30
06.04.2017 Kingsfall, 100cm, 4/30
02.04.2017 Huvitus, 80cm, 5/40
06.04.2017 Huvitus, 80cm, 6/40
07.04.2017 Huvitus, 80cm, 1/40
14.04.2017 Huvitus, 80cm, 2/40
24.04.2017 Huvitus, 80cm, 1/40
27.04.2017 Huvitus, 80cm, 5/40KERJ-kenttäkilpailut, 46 sijoitusta

01.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 1/30
03.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 5/30
07.04.2017 Hukkapuro, Helppo, 2/30
02.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
04.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
06.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
19.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
30.04.2017 Mörkövaara, Helppo, 3/30
01.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
07.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
18.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
26.04.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
01.04.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 5/30
19.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 3/30
24.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 5/30
26.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 4/30
29.04.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 1/30
11.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 4/30
13.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 4/30
24.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 2/30
27.04.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 1/30
23.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 1/30
26.04.2017 Hengenvaara, Tutustumisluokka, 1/30

12.04.2017 Iowa, Helppo, 3/30
15.04.2017 Iowa, Helppo, 1/30
20.04.2017 Iowa, Helppo, 3/30
24.04.2017 Iowa, Helppo, 2/30
25.04.2017 Iowa, Helppo, 1/30
12.04.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 2/30
15.04.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 5/30
17.04.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 5/30
28.04.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 5/30
29.04.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 4/30
04.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 4/30
06.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 2/30
07.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 2/30
08.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 2/30
14.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 3/30
22.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 4/30
23.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 5/30
25.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 4/30
27.05.2017 Vähäpelto, Tutustumisluokka, 5/30
04.04.2017 Kärmeniemi, Tutustumisluokka, 4/30
08.04.2017 Kärmeniemi, Tutustumisluokka, 4/30
09.04.2017 Kärmeniemi, Tutustumisluokka, 4/30
10.04.2017 Kärmeniemi, Tutustumisluokka, 1/30VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

01.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 3/30
07.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 1/30
07.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 5/30
08.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 4/30
08.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 3/30
10.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 5/30
12.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 5/30
14.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 4/30
17.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 5/30
18.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 5/30
22.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 2/30
23.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 3/30
24.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 5/30
26.04.2017 Hukkapuro, Vaativa kestävyyskoe, 1/30
28.04.2017 Hukkapuro, Vaativa koulukoe, 3/30
02.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 1/30
11.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 2/30
15.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 4/30
19.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 3/30
22.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa koulukoe, 2/30

24.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 4/30
26.04.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa kestävyyskoe, 5/30
26.04.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
27.04.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 2/30
27.04.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
30.04.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
10.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
13.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
14.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
17.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
18.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
18.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
19.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
21.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
21.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
24.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
27.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
28.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
30.04.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
09.04.2017 Hukkapuro, Noviisi koulukoe, 4/30VSR-Cup kilpailut, 0 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys - 80 pistettä

25.03.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
02.04.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
10.04.2017 Varismäki, VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
12.05.2017 Vähäpelto VSN, SW5 39,5p. tuom. dookie
22.09.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39p. tuom. dookie
15.11.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39p. tuom. dookie

Valjakkoajovalmennus Ribcagessa, valmentajana Snitch
Päivä jatkui suomenpienhevosteemalla, kun seuraavana vuorossa olivat Verna ja tämän ihastuttava tamma Pusu. Tämäkin parivaljakko oli kokenut konkari kisakentillä ja itseasiassa sitä kautta jo hieman tutuksi tullutkin – hulvaton nimi jäi mieleen, kun se esiintyi yhä uudelleen ja uudelleen kilpailuiden kärkikahinoissa. Tiedossa olisi siis vain pientä hienosäätöä, jotta parivaljakon yhteistyö sujuisi jatkossa(kin) kuin rasvattu! Ennen kuin aloitimme varsinaisen valmennuksen, pyysin heitä käymään itsenäisesti radan läpi, mikä toimi samalla pienenä alkuverryttelynä. Kun viidestätoista erilaisesta tehtävästä koottu rata oli tullut tutuksi, neuvoin Vernaa aloittamaan radan ravissa. Pusulla riitti tänään eteenpäin pyrkimystä, mikä on tietysti hyvä juttu, kunhan hevonen ei pääse missään vaiheessa unohtamaan ohjastajan olemassaoloa. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut olevan ongelma, sillä Pusu vastasi viipymättä kaikkiin Vernan antamiin pienimpiinkin apuihin. Kaiken kaikkiaan meno näytti sulavalta ja harmoniselta, varmalta etenemiseltä portilta toiselle. Ehkä ainoa moittimisen aihe, jonka löysin oli se, että Pusu teki asiat vähän sinnepäin, eikä keskittynyt työskentelemään täydellä teholla. Siispä päätin antaa Vernan ja Pusun jatkaa rataa laukassa, jospa se saisi tamman työnteko moodin kääntymään päälle. Muutama seuraava portti suoritettiin hallitussa laukassa, mutta kaarteessa keilan päällä oleva pallo oli pudota maahan vaunun hipaistessa sitä. Tämän jälkeen Verna saikin tehdä useita pidätyksiä, jotta laukasta hieman kuumunut ja innokkaasti etenevä Pusu pysyi hanskassa. ”Valitse ensi kerralla hieman pidempi tie, jolloin saat pidettyä vauhdin tasaisena yllä, mutta kaarre ei kuitenkaan mene ihan mahdottoman tiukaksi.” annoin vinkin Vernalle, joka nyökkäsi myöntymisen merkiksi. Seuraava kaarre suoritettiinkin jo kunnialla, kuten myös sen jälkeen tulleet sarjatehtävät ja puusilta. Myös suhteutettujen välien idean Pusu hoksasi nopeasti ja näytti todella osaamistaan laukan lyhentämisessä ja pidentämisessä. Erityistä huomiota kehottaisin kuitenkin vielä kiinnittämään sujuvaan laukanvaihtoon kaarteissa, mikä tuotti tänään päänvaivaa ja oikeassa kilpailutilanteissa rokottaisi aikaa. Kannattaakin keskittyä treenaamaan kotona siirtymisiä ja erilaisia teitä, sekä käännöksiä. Ennen suoritusta voi vaikka verrytellä hetken ratsain, jolloin pystyt paremmin kontrolloimaan hevosen kääntymistä ja tarvittaessa purkamaan myös ylimääräistä energiaa.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajan Siguri
Olin päätynyt Vähäpeltoon muutamaksi viikoksi hoitamaan hevosia ja osallistumaan niiden valmennukseen. Varsinkin Pusulla oli takanaan rankka valmennusviikko, jonka aikana ehdimme oppia paljon uutta. Maanantaina lähdimme kokeilemaan, kuinka tamman kanssa luonnistuivat koulukiemurat. Tamma tuntui alusta asti todella herkältä hevoselta, mutta se antoi paljon anteeksi myös hieman kokemattomamman ratsastajan virheitä. Pitkät lämmittelytkin se tarvitsi pohjalle, mutta kun löysimme lopulta yhteisen sävelen, pysyi se koko loppuviikon ajan yllä. Tiistaina rakensimme valmentajan kanssa esteradan, jonka parissa työskentelimme lähes kaksi tuntia. Päivä oli pitkä ja uuvuttava, ja jopa Pusu alkoi väsyä loppua kohden huomattavasti. Se oli kuitenkin hyvää kestävyystreeniä niin hevoselle kuin ratsastajallekin, ja opimme tamman kanssa ennen kaikkea paljon vinoista lähestymisistä. Keskiviikko oli Pusulla ansaitusti lepopäivä, mutta torstaina jatkoimme jälleen rataesteiden parissa. Vähäpellossa oli ollut kisat aamulla, joten pyysimme järjestäjiä jättämään esteet maneesiin, jotta pääsimme harjoittelemaan niitä jälkeenpäin. Kävimme läpi muuria, joka tuntui ensin olevan Pusulle kompastuskivi, ja paljon erilaisia kahden ja kolmen esteen sarjoja, joiden kanssa saimme työskennellä ihan toden teolla. Perjantai ja lauantai menivät jälleen kouluratsastuksen parissa, ja estetreeneistä väsyneenä myös Pusu kesti hieman voimakkaampia apuja ilman sen kummempia mielenosoituksia. Keskityimme kuitenkin päivien aikana erityisesti ratsastajan painoapuihin, ja valmennuksista oli paljon hyötyä sekä minulle että Pusulle. Tänään sunnuntaina Pusu sai jälleen vapaapäivän, ja olen puuhaillut tamman kanssa lähinnä maasta käsin hoitaen päivittäiset harjaukset ja vieden tammaa laitumelle. Vaikka takana olikin rankka viikko, suoriutui Pusu siitä pieneen kokoonsa nähden erinomaisesti!

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajan Siguri
Tallipuhelimeen tuli aamulla kuuden aikaan soitto. Läheisellä torilla pidettiin tapahtuma, ja heidän talutusratsunsa oli perunut tulonsa aivan viime hetkellä. Niinpä he ottivat yhteyttä meihin ja kysyivät, löytyisikö tallilta mahdollisesti sopivaa hevosta viettämään päivää torilla lasten ratsuna. Vastasimme myöntävästi, mutta sen jälkeen alkoi suurempi ongelma, sillä sopivan hevosen löytäminen oli haastavaa tällaisella aikataululla. Toiset hevoset odottivat varsaa, toiset olivat liian suuria ja toiset olivat parhaillaan kisoissa tai valmistautumassa huomiseen kisapäivään. Jäljelle jäi vain muutama hassu hevonen, joista hieman riskillä valitsimme Pusun. Tiesimme tamman olevan melko herkkähipiäinen, mutta toivoimme mielessämme, että se pärjäisi talutusratsuna. Ja niin me pakkasimme tavarat ja lähdimme suuntaamaan hevosautolla kohti toria. Paikan päällä meille oli pystytetty paalu, johon saimme kiinnitettyä Pusun. Tamma oli nopeasti hoidettu ja satuloitu, ja ensimmäiset lapsetkin pyörivät hevosen ympärillä ihaillen sitä. Ehdimme mukaan lähteneen Elisan kanssa katua Pusun valitsemista tapahtumaratsuksi, mutta tamma yllätti rauhallisuudellaan, eikä pienten lasten silittäminen vaikuttanut haittaavan sitä juurikaan.

Ensimmäinen lapsi saapui pian ratsastamaan. Annoimme hänelle kypärän ja nostimme selkään. Pusu nosti hieman päätään, mutta pyysimme ratsastajaa pysymään rauhallisena selässä ja istumaan vaan paikoillaan. Pusu käveli kyllä erittäin mielellään taluttajan perässä pienen lenkin, eikä se välittänyt ratsastajista, jos nämä osasivat pysyä selässä potkimatta ja koskematta ohjiin. Päivän aikana nähtiin kaikenlaista ratsastajaa niin juuri kävelemään oppineista lapsista nuoriin aikuisiin, joilla oli kova halu palata takaisin ratsaille. Kaiken kaikkiaan Pusu selvisi päivästä erityisen hyvin, mutta päätimme Elisan kanssa antaa sen viettää seuraavana päivänä hermolomaa kaikesta ja tarhata vapaasti. Alkuillasta lastasimme Pusun takaisin autoon ja lähdimme ajamaan kohti Vähäpeltoa jossa Pusu pääsi solariumin jälkeen ansaituille iltaheinille.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajan Siguri
Minun oli ollut tarkoitus tänään lähteä Pusun kanssa maastoon. Saavuin tuttuun tapaan tallille, ja lähdin kävelemään kohti Pusun karsinaa. Tamma nosti päänsä nähdessään minut ja tunki turpansa ulos kaltereiden välistä. Lähdin hakemaan Pusun varusteämpäriä, ja törmäsin matkalla myös Elisaan, jonka kanssa vaihdoin muutaman sanan. Saapuessani Pusun karsinan vierelle sydämeni jätti lyönnin välistä - karsina oli tyhjä. Katsoin nopeasti ympärilleni, eikä tallikäytävällä näkynyt jälkeäkään tammasta. Muistan katsoneeni, että karsina oli kiinni, kun kävelin äsken ohi. Vai oliko sittenkään? Kävelin tallipihalle, eikä missään näkynyt jälkeäkään Pususta. Kuinka ihmeessä hevonen, joka pysyy karsinassa vaikka ovi auki, on lähtenyt omille teilleen? Palasin takaisin sisälle, huusin Elisan avuksi, ja lähdimme yhdessä kiertämään tallipihaa ja lähialueita riimunarujen kanssa. Tamma ei ollut tarhoilla eikä kentällä, joten vaihtoehdoiksi jäi, että se oli suunnannut joko autotielle tai lähtenyt metsään seikkailemaan.

Pala nousi kurkkuuni kun mietin, mitä kertoisin Vernalle. Päätimme kuitenkin Elisan kanssa vielä hetken aikaa lähteä tutkimaan lähimaastoja, ja onneksemme Kaisakin tuli paikalle, ja hän lähti seuraksemme huutelemaan Pusua. Puolentoista tunnin huutamisen ja kävelemisen jälkeen olimme niin uupuneita, että palasimme tallille soittamaan Vernalle, mitä voisimme tehdä. Selitin hänelle hädissäni tilanteen, ja toisessa päässä oli ensin pitkään hiljaista. Sen jälkeen puhelimesta alkoi kuulua naurua, jonka seasta sain selville, että sillä aikaa, kun olin hakenut Pusun varusteämpärin, oli Verna käynyt hakemassa Pusun ja lastannut tämän autoon kisapäivää varten. Minua ei naurattanut. Olin koko aamun ollut huolestuneena hevosesta, joka oli kaikin puolin hyvässä kunnossa omistajansa kanssa. Vasta alkuillasta pääsin minäkin tilanteen yli, ja jälkeenpäin tilanne oli kieltämättä ihan huvittava. Ja Pusukin palasi kisareissultaan toisen sijan ruusuke mukanaan, ei siis mikään turha reissu!

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen