Vähäpelto

Peetsi

KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Bronze Award


Rekisterinumero VH16-018-2382
Syntymäaika, ikä 27.09.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriTummanpunarautias, 160cm
Maahantuoja NinniH. (VRL-05766)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
Koulutustaso HeA, 100cm, Helppo, Vaativa

20.01.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 71p. KTK-II
01.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 59,444% Bronze Award
15.04.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 102p. KRJ-I
06.05.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
25.05.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108p. KERJ-I
31.10.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 102p. ERJ-I
20.11.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 102. SLA-I

Yleisesti ottaen Peetun voisi kuvailla olevan rauhallisuuden perikuva, jonka kanssa on mukava toimia sekä maasta että ratsain - voisi kai kliseisesti todeta, että silloin kuin järkeä jaettiin Peetu sai itselleen sitä ämpärikaupalla. Hoitotoimenpiteitä tehdessä ori seisoo kauniisti paikoillaan, joskin toisinaan se haluaa tutkia hoitajansa taskut makupalojen toivossa. Kaikki normaalit hoitotoimenpiteet aina harjauksesta varustamiseen sekä pesulla käymisestä eläinlääkärikäynteihin sujuvat hyvin rutiininomaisesti eikä aiheuta läsnäolijoille harmaita hiuksia. Taluttaessa Peetu kulkee kauniisti taluttajansa rinnalla, mutta sillä on orina tapana hörähdellä vastaantuleville tai ympäristössä näkyville hevosille. Hörähtelyn ja korkeintaan pienen pullistelun lisäksi ori ei tee kuitenkaan mitään hölmöä, vaan jatkaa matkaansa ilman erillistä kehotusta.

Sileällä työskennellessä Helppo A-tasolle asti koulutettu ori on hyvin kuuliainen, ja se pyrkii tekemään aina kaikkensa ratsastajaa miellyttääkseen. Sillä on hyvä, nelitahtinen käynti, melko vaatimaton ravi sekä vahva, eteenpäinpyrkivä ja tasapainoinen laukka. Erinomaisen kuuliaisuuden, yhteistyöhalukkuuden sekä hyvän ratsastettavuuden ansiosta orilla on miellyttävä ratsastaa, ja se kuuntelee hienosti ratsastajan pienimpiäkin apuja. Orin saa ratsastettua erinäisten jumppaavien tehtävien kuten avo- ja sulkutaivutusten sekä siirtymisten avulla helposti takaosansa päälle, jolloin jo ennestään kevyestä orista tulee vielä kevyempi. Esteillä ori etenee hyvällä, rauhallisella rytmillä, ja sillä on luonnostaan hyvä, vahva hyppytyyli. Esteväleissä se on kuuliainen ratsastajan antamille avuille, eikä esimerkiksi rynni esteitä vasten vaan jää odottamaan, mikäli ratsastaja kokoaa hevosta puolipidätteiden kautta. Normaalit yksittäiset esteet, sarjaesteet sekä suhteutetut estevälit onnistuvat Peetun kanssa ilman sen suurempia kummallisuuksia - se etenee ratsastajan antamissa raameissa ja tekee pyöreitä, ilmavia hyppyjä. Parhaimmillaan ori on tarkkuutta ja teknistä kykyä vaativilla sarjaesteillä, sillä Peetu on nopea säätelemään itseään. Lisäksi ori on parhaimmillaan venyvyyttä vaativilla esteillä, kuten trippeleillä ja sarjaesteillä. Ratsastajan tarkkuutta ori vaatii yksittäisillä esteillä, joihin on pitkä lähestyminen, sillä näille se tekee toisinaan hieman vaatimattomia hyppyjä etujalkojaan aavistuksen roikottaen. Hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä ja aktiivisella laukalla ratsastaessa pudottamisen välitöntä vaaraa ei kuitenkaan ole. Vaikka Peetu ei ole mikään varsinainen kyttääjä, kannattaa hevosta kuitenkin paineistaa hieman kahden pohkeen ja ohjan väliin erikoisempia maastoesteitä kuten veteen hypätessä tai kuivahautaa ylittäessä jolloin sille on asetettu selkeä suunta esteen yli. Tällöin Peetu tukeutuu ratsastajansa antamiin apuihin ja ylittää esteet tarvittavalla rohkeudella ja aktiivisuudella.

Valjakkohevosena Peetu on tasaisen varma suorittaja, joka on elementissään varsinkin koulua ajaessa. Hyvät liikkeet omaava ori pystyy kerta toisensa jälkeen tekemään tasaisia kokonaisuuksia, joilla heltiää helposti tuomariston pisteitä. Nöyrä ja kuuliainen ajettavuus tekee Peetusta mukavan ajettavan, joskin toisinaan sitä saa olla pyytämässä hieman reippaampaan tempoon. Tarkkuus- ja maratonajossa orin parhaimpiin ominaisuuksiin lukeutuu ehdottomasti sen hyvä ajettavuus ja fyysinen ja psyykkinen kestävyys. Peetu on parhaimmillaan yksikkönä, mutta oria on vaihtelun vuoksi treenattu myös parivaljakkona. Parivaljakkona Peetu toimii hienosti silloin, kun sen kaverina on sitä hieman energisempi hevonen sillä ori peilaa hienosti parivaljakkonsa tekemistä ja olemista!

Peetu on tottunut matkaaja, eikä se menetä yöuniaan vieraaseen paikkaan joutuessaan vaan pikemminkin nauttii olostaan uusissa paikoissa. Pitkillä kilpailumatkoilla ori viihtyy mainiosti tilapäiskarsinassaan muita hevosia katsellen ja välillä maaten käyden. Orin kanssa ei kilpailumatkoilla tarvitse stressata myöskään ravinnon riittävästä saannista, sillä se syö mielellään myös suoritusten välissä. Verryttelyssä hevonen on kuin kotonaan, eikä välitä muista hevosista juurikaan. Radalle päästyään Peetu on elementissään - se etenee korvat höröllä reippaaseen tahtiin, mutta kuitenkin kuuntelee hienosti ratsastajan tai ohjastajan antamia apuja. Ori ei välitä ulkoisista ärsykkeistä, kuten esimerkiksi täyteen ahdatusta katsomosta, ratahenkilökunnasta tai melusta. Palkintojenjaossa Peetu seisoo kauniisti paikoillaan, kunnes luvan saatuaan lähtee energisesti kunniakierrokselle. Kunniakierroksella ori saattaa olla omalla mittapuullaan jopa hieman villi ja nakella kerran kaksi niskojaan, mutta tämä yleensä vain hymähdyttää ratsastajaansa.

i. Paaski
evm, tummanruunikko, 157cm
ii. Paasikivi
evm, tummanruunikko, 157cm
iii. Visuri
evm, tummanruunikko, 158cm
iie. Paastokas
evm, tummanruunikko, 154cm
ie. I.N. Kaissa
evm, sysirautias, 156cm
iei. Kasperi
evm, punaruunikko, 158cm
iee. Liljaana
evm, sysirautias, 154cm
e. Juolikka
evm, tummanpunarautias, 160cm
ei. Jarhonen
evm, tummanpunarautias, 160cm
eii. Vihtori
evm, tummanpunarautias, 157cm
eie. Pikku-Julia
evm, tummanpunarautias, 161cm
ee. Kuustyrni
evm, tummanpunarautias, 155cm
eei. Honkalainen
evm, tummanpunarautias, 156cm
eee. Tyrnimarja
evm, tummanpunarautias, 152cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
tamma Vähäpellon Hopeakerttu 15.10.2016 Hopeasointu
ori Vähäpellon Kermanekku 11.11.2016 Kahvikerma
tamma Vähäpellon Halitar 02.12.2016 Hurppura
tamma Vähäpellon Valkokulta 06.12.2016 Mustakulta
tamma Kuusniemen Hermiina 31.01.2017 Helmivirsu

i. Paaski on tummanruunikko, 157cm korkea suomenhevosori joka viettää tätä nykyä varsin ansaittuja eläkepäiviään Varsinais-Suomessa. Varsinaisena monitoimihevosenakin tunnettu hevonen on ehtinyt nuoruusvuosinaan tehdä vaikka ja mitä, sillä ori kilpaili seitsemän vuotiaaksi valjakkoajon parissa kunnes se siirtyi uuden omistajan myötä enemmän ratsuhommiin. Pitkään kouluratsastuksessa kilpaillut ori kuitenkin osoitti loistavaa hyppykapasiteettia myös rata- ja maastoestepuolelle, joten viimeisinä vuosinaan ori oli tuttu näky alue- ja kansallisen tason kilpailuissa niin koulu-, este- kuin kenttäpuolellakin. Rohkeaksi, aavistuksen itsepäiseksi kuvailtu ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolla ja ennen eläkeelle siirtymistä ori astui luomuna muutamia kymmeniä tammoja. Paaskin jälkeläisiä on yhdistänyt rohkea luonne sekä monipuoliset käyttömahdollisuudet niin ratsuna kuin valjakkohevosena.

ii. Paasikivi edustaa vanhanajan suomenhevoskantaa, jonka suvussa yhdistyy mielenkiintoisesti sekä ravi- että työhevoset. Melko massiivirakenteinen ori on rakenteltaan korrekti; sillä on pyöreä vankka runko, hyvin kiinnittynyt lihaksikas kaula ja kohtuulliset jalka-asennot. Tummanruunikko ori on nuorena ratsukoulutettu, jonka yhteydessä sillä on ajettu työ- ja valjakkoajoa. Hyvän ajettavuuden omaavan Paasikiven leipälaji lieneekin valjakkoajo, jossa ori on kilpaillut vaativalla tasolla sekä yksilönä että parivaljakkona. Ori on kuitenkin myös oivallinen ratsu varsinkin kouluratsastusta ajatellen; se on herkkä ja kuuliainen ratsastaa ja sillä on hyvä tasapaino tehdä vaativampiakin kouluratsastusliikkeitä. Esteratsastuksessa ori ei koskaan loistanut sen kummemmin, mutta sillä otettiin säännöllisen epäsäännöllisesti hyvän mielen hyppyjä kotiolosuhteissa. Työ- ja ratsukantakirjaan II-palkittua oria ei käytetty juuri jalostukseen, sillä Paasikiven elinkaaren aikana se ei vaikuttanut kummoiselta periyttäjältä. Jälkeläisten kasvaessa aikuisiksi kilpahevosiksi pystyttiin toteamaan, että Paasikivi jätti jälkeensä kestäviä suorittajahevosia niin ratsu- kuin valjakkopuolelle.

ie. I.N. Kaissa oli kuvankaunis sysirautias tamma, jonka päätä koristi symmetrinen tähtikuvio. I.N. Kaissa oli hyvin tavanomainen 1990-luvun suomenhevonen; se vaihtoi kotia vain kertaalleen kasvattajaltaan, eli onnellisen elämän monipuolisena harrastehevosena ja teki seitsemän vuotiaana yhden varsan. Kilttinä ja rauhallisena tunnettu tamma oli koko kylän suosikkeja, sillä tamma tarjosi talviaikaan naapurin lapsille rekikyytejä, osallistui kylätapahtumiin talutusratsuna ja sen kanssa saattoi viettää kesäisin laitumella aikaa pitkiäkin aikoja sen seurallisen ja ihmisystävällisen luonteen vuoksi. Tamma kävi vanhuuden päivillään myös muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä, jossa se sai melko hyviä pisteitä sekä rakenteesta, että liikkeistään. Useasti näyttelyn parhaana veteraanina palkittu tamma menehtyi äkilliseen ähkyyn 22-vuotiaana jättäen taakseen loputtoman surun ja kaipuun.

e. Juolikka on tummanpunarautias, 160cm korkea tamma joka päätyi kasvattajaltaan jo maitovarsana kilpaurheilusta kiinnostuneeseen kotiin. Herkäksi ja jopa kuumaksi kuvailtu tamma on luonteeltaan kuitenkin vastaanottavainen työmyyrä, jonka ansiosta tamma on ollut melko helppo opettaa esimerkiksi ajolle ja ratsastukseen. Juolikka on haalinut menestystä jo hyvin nuorena, sillä tamma palkittiin 3-vuotiaana parhaana askellajihevosena suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa, kun taas 4-vuotiaana se palkittiin kolmanneksi parhaana estehevosena. Kuusivuotiaana helppoja koulu-, este- ja kenttäratsastusluokkia kilpaillut tamma teki debyyttinsä myös valjakkoajon saralla, jonka kausi huipentui syksyllä kasvattajakilpailuun. Ammattitaidolla rakennettu tamma pärjäsi kasvattajakilpailuissa paremmin, kuin kukaan uskalsi edes toivoa, sillä tamma voitti kasvattajakilpailun kouluosuuden ylivoimaisin pistein. Sen jälkeen tamma on kilpaillut kansallisella tasolla lajissa kuin lajissa, mutta on nyt vanhemmiten siirtynyt kilpailemaan junioriratsastajan kanssa pelkästään kouluratsastuksen pariin.

ei. Jarhonen oli aikansa legenda, sillä ori kilpaili hyvin tuloksin niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa. Itsepäisen ja kuumankin luonteen omaava ori oli omiaan ratsastajalla, joka oli herkkä ja antoi hevoselle tilaa sillä mitä enemmän Jarhonen sai tehdä itse, sen parempi lopputulos yleensä oli. Vaikuttavan hyppytyylin ja tasapainon omaava ori oli osaava myös kouluratsuna, mutta sen todellinen luonne ja suorituskyky tuli esiin usein rataesteiden uusintateillä sekä kenttäratsastuksen maastoestekokeissa. Lujan ja vahvatahtoisen luonteen sekä fyysisen kestävyyden omaava ori teki tulosta myös avoimissa 120cm ja CIC1 luokissa, mutta sen suurimpia saavutuksia on muun muassa kaksi kenttämestaruusmitalia ja kolme estemestaruusmitalia. Ratsukantakirjaan III-palkitulla orilla oli hyvät tyypit, syvä ja avoin runko, aavistuksen köyry lanne ja jyrkkä lautanen. Jalat orilla oli kuivanlaiset, etujalat aavistuksen hajavarpaiset. Jarhosta käytettiin melko paljon varsinkin tammoilla, jotka olivat tehneet itsekin uraa este- ja kenttäratsastuksen parissa. Jarhosen jälkeläisiä yhdistää hyvä kestävyys, monipuolisuus sekä erinomainen hyppykyky.

ee. Kuustyrni on kuvankaunis tummanpunarautias suomenhevostamma, jolla on suuria valkoisia merkkejä muun muassa läsin, sukkien sekä valkoluomien myötä. Herasilmäinen tamma oli kuuma ja toisinaan jopa hieman hätäinen hevonen ratsastaa, mutta osaavalla ja rauhallisella ratsastajalla tamma oli voittamaton ratsu este- ja kenttähevosena. Avoimia 120cm ja CIC1 luokkia kilpaillut tamma oli esteitä hypätessä pomminvarma hevonen, jonka kanssa ei koskaan tarvinnut pelätä ratsusta irtaantumista sillä se eteni esteeltä esteelle luotettavan höyryveturin tavoin. Ratsukantakirja I-palkitulla tammalla on erittäin hyvät tyypit, pyöreä avoin runko, pitkä ja vahva kaareva kaula. Sillä oli kestävät jalat, joskin takajalat olivat aavistuksen ahdasasentoiset. Tamman kaviot olivat hyvänpuoleiset, eikä sillä ollut raskaan kilpaurankaan jälkeen minkäänlaisia muutoksia jaloissa. Kuustyrni varsoi ensimmäisen varsan 4-vuotiaana joka valitettavasti menehtyi tapaturmaisesti vain muutaman vuoden ikäisenä. Toisen ja samalla myös viimeisen varsan Kuustyrni synnytti 17-vuotiaana, jota se hoiti suurella rakkaudella vielä erottamisenkin jälkeen.

KRJ-koulukilpailut, 48 sijoitusta

23.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/40
24.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
25.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
28.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/40
29.11.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
22.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 2/40
22.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 5/40
25.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 1/40
28.11.2016 Metsovaara, Helppo A, 4/40
15.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 2/40
15.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 6/40
20.11.2016 Mörkövaara, Helppo A, 5/40
02.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/40
04.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
05.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/40
06.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
07.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/40
13.11.2016 Ventos, Helppo A, 03/30
16.11.2016 Ventos, Helppo A, 03/30
17.11.2016 Ventos, Helppo A, 04/30
01.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 03/40
02.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 02/40
04.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 06/40
09.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 06/40

11.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 05/30
14.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 03/30
15.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 02/30
18.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 03/30
05.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 2/40
08.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 5/40
09.12.2016 Metsovaara, Helppo A, 4/40
02.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 04/30
07.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 05/30
07.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 02/30
08.12.2016 Ros Cirein, Helppo A, 02/30
17.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 01/30
19.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/30
20.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 02/30
20.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 04/30
14.11.2016 Fiktio, Helppo A, 3/30
25.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 1/30
28.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
27.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 1/30
25.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 3/30
23.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 4/30
22.11.2016 Rüütel Tall, Helppo A, 2/30
25.11.2016 Shinevalley, Helppo A, 1/40ERJ-estekilpailut, 41 sijoitusta

11.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 01/24
14.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 01/24
14.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 02/24
15.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 04/24
16.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 03/24
19.11.2016 Mörkövaara, 100cm, 01/24
10.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 4/30
12.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 2/30
24.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 5/30
29.11.2016 Haavelaakso, 100cm, 2/30
02.12.2016 Haavelaakso, 100cm, 3/30
04.12.2016 Haavelaakso, 100cm, 1/30
11.12.2016 Haavelaakso, 100cm, 5/30
12.12.2016 Haavelaakso, 100cm, 2/30
01.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
03.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
05.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
09.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
10.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
13.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
08.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 5/30

10.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 2/30
14.12.2016 Ros Cirein, 100cm, 5/30
16.12.2016 Ros Cirein, 100cm, 3/30
01.12.2016 Metsovaara, 100cm, 3/30
10.12.2016 Metsovaara, 100cm, 3/30
26.11.2016 Rüütel Tall, 100cm, 4/30
23.11.2016 Rüütel Tall, 100cm, 2/30
12.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
16.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
17.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/30
02.12.2016 Romilly, 100cm, 07/50
21.12.2016 Moondance, 100cm, 3/30
25.12.2016 Moondance, 100cm, 5/30
03.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 01/30
04.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 04/30
10.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 03/30
12.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 2/30
15.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
17.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
18.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30KERJ-kenttäkilpailut, 52 sijoitusta

05.11.2016 Hortensia, Helppo, 05/30
06.11.2016 Hortensia, Helppo, 01/30
09.11.2016 Hortensia, Helppo, 04/30
11.11.2016 Hortensia, Helppo, 05/30
14.11.2016 Hortensia, Helppo, 04/30
18.11.2016 Hortensia, Helppo, 04/30
23.11.2016 Hortensia, Helppo, 04/30
04.11.2016 Mörkövaara, Helppo, 1/23
13.11.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/18
14.11.2016 Ros Cirein, Helppo, 1/18
22.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
25.11.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
01.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
02.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
05.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
07.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
08.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
10.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 4/30
16.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
21.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
22.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
24.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 4/30
25.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 5/30
17.11.2016 Metsovaara, Helppo, 3/19
14.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/30
17.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/30

01.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 4/30
02.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
04.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
06.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 3/30
11.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
10.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 4/30
03.12.2016 Metsovaara, Helppo, 4/25
10.12.2016 Metsovaara, Helppo, 2/25
01.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/26
03.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/26
04.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 2/26
05.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/26
06.12.2016 Ros Cirein, Helppo, 1/26
23.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 2/24
27.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 4/24
30.11.2016 Hengenvaara, Helppo, 2/24
15.11.2016 Rappadan, Helppo, 4/28
16.11.2016 Rappadan, Helppo, 4/28
17.11.2016 Rappadan, Helppo, 5/28
04.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 4/33
06.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 5/33
09.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 2/33
19.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 4/33
27.12.2016 Erkinheimot, Helppo, 5/33
23.11.2016 Erkinheimot, Helppo, 3/23
28.11.2016 Erkinheimot, Helppo, 4/23VVJ-valjakkokilpailut, 42 sijoitusta

02.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
03.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
12.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
14.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
16.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
28.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
03.11.2016 Fiktio, Vaativa yhdistetty, 4/25
11.11.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 05/36
15.11.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 01/36
21.11.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 05/42
23.11.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 01/42
25.11.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 06/42
27.11.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/42
30.11.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 05/42
04.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 2/50
06.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/50
07.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 7/50
08.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 1/50
01.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 5/40
09.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 4/40
21.11.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 02/27

24.11.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 01/24
25.11.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 04/24
29.11.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 02/24
30.11.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 05/27
01.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 02/08
05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 03/09
06.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 01/08
06.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 01/09
08.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 02/09
10.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 02/09
13.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/23
13.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/23
15.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 04/23
19.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 02/23
20.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 03/23
16.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/26
21.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/17
23.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
25.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/17
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/17
30.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17VSR-Cup kilpailut, 2 sijoitusta

31.03.2017 Hortensia, Aloittelijaluokka, 1/11
31.03.2017 Susiraja, 60cm, 5/58


VSN-Näyttelymenestys

07.12.2016 Vähäpelto VSN, SW5 39,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana eepu
Saavuin tänää Vähäpellon tilalle, olin sopinut omistajan VP:n kanssa että kävisin parin päivän aikana liikuttamassa paria Vähäpellon hevosta. Tänää vuorossa olisi Peetsi-ori, jolla olisi ensimmäisenä vuorossa juoksutusta, jotta näkisin hieman miten hevonen liikkuu ja käyttäytyy. Peetsi oli karsinassa oikein hyvä käytöksinen ori, ja olinkin oikein positiivisesti yllättynyt ja innoissani päästessäni työskentelemään näin fiksun hevosen kanssa. Maneesi oli onneksi tyhjänä, kun saavuimme sinne ja taluttelinkin oria alkulämmöiksi hetken aikaa. Peetsin käytöksessä ei ollut moitittavaa, se käveli rauhallisesti vieressäni ja tarkkaili korvat hörössä ympäristöään.

Seuraavaksi ohjasin orin ympyrälle ja kehotin raipan heilautuksella Peetsiä nostamaan ravin. Annoin hevosen ravailla rauhallista ravia muutaman kierroksen, kunnes vaihdoin suunnan vasemmalle. Tähän suuntaan aluksi ori sai kävellä ennen ravin nostamista. Peetsi tuntui nauttivan hieman lepposammasta työskentelystä. Pyysin oria nostamaan käynnistä reippaan ravin, mutta Peetsi yritti alkuun hieman laiskempaa ravia. Heilautin raippaa muutaman kerran ilmassa, ja ori alkoikin liikkumaan reippaammin venyttäen askeltaan selvästi. Hetken ravailun jälkeen pyysin Peetsiltä laukkaa, joka nousikin oikein hienosti, eikä ori innostunut liikoja vaan keskittyi minun ääneeni ja raipan liikkeisiin. Annoin orin laukata hetkisen aikaa, kunnes vaihdoin jälleen oikeaan kierrokseen. Tähänkin suuntaan pyysin ensin reippaampaa pitkä askelista ravia ennen laukan nostamista. Tähän suuntaan Peetsiltä löytyi hieman pöllöenergiaa ja se heittikin muutaman pukin aluksi, mutta yksinkertainen "prrr"-ääniapu sai orin taas keskittymään. Peetsille tuli pieni hiki pintaan, joten totesin että juoksuttaminen on hyvä lopettaa tähän. Jäähdyttelin orin taluttelemalla sitä maneesissa hyvän aikaa. Karsinassa vielä tarkistin orin yleisen voinnin ennen kuin jätin hevosen tallitytön hoidettavaksi.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana eepu
Eilisten juoksutteluiden jälkeen tänään oli vuorossa sileäntyöskentelyä. Tallityttö olikin Peetsin jo varustanut ja lämmitellyt valmiiksi, joten pääsin suoraan aloittamaan työskentelyn kun saavuin maneesiin. Ori oli oikein miellyttämisen haluisella tuulella, ja heti tarjosikin peräänantoa mistä olin oikein tyytyväinen. Aluksi keskityin tekemään pohkeenväistöjä kummassakin suunnassa ja keskityin siihen, että saisin Peetsin kunnolla kuulolle vaikka sen työmotivaatio tulikin heti selväksi. Kävin orin kanssa pohkeenväistöt jokaisessa askellajissa läpi, kunnes Peetsi alkoi ilmeisesti hieman kyllästyä "liian helppoihin tehtäviin". Kävelimme hetken aikaa uraa pitkin vapain ohjin, ennen kuin aloin työstämään orin kanssa avo- ja sulkutaivutuksia. Ori oli heti paljon kevyempi, kuten VP olikin kertonut että taivutukset saavat orin takapään työskentelemään ihan tosissaan. Avojen ja sulkujen jälkeen keskityin temmonvaihteluihin sekä ravi- ja laukkapuomeihin.

Peetsi jaksoi keskittyä temmonvaihteluun oikein moitteetta, ja tuntui reagoivan pelkästään jo ajatukseen eikä istuntaan tai apuihin. Temmon vaihteluiden jälkeen aloimme työstämään puomeja, jotka tallityttö oli minulle laittanut valmiiksi. Peetsi tajusi heti homman nimen, se lyhensi ja pidensi askeltaan sitä mukaan millä väleillä puomit olivat. Laukkapuomeilla Peetsi hieman meinasi innostua, ja hyppäsikin parilla ensimmäisellä kerralla puomien yli. Laukkasimme yhden kierroksen tehden temmonvaihteluita, jonka jälkeen Peetsi olikin oikein hyvin kuulolla ja malttoi lyhentää ja pidentää askeltaan ollen kokoajan hyvin kuulolla. Teimme pitkät loppuverryttelyt ja Peetsi rentoutuikin hyvin lopussakin. Loppuverryttelyiden jälkeen hoidin orin itse ja kävin vielä kertomassa VP:lle päivästämme.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana eepu
Tänään olisi viimeinen päiväni Vähäpellon tilalla, joten Peetsi pääsisi tänään hyppimään esteitä. Kouluratsastajana minua hieman hermostutti hyppääminen, mutta eiköhän me Peetsin kanssa selvittäisi pienistä esteistä. Tallityttö oli taas ollut reippaana ja pystyttänyt meille maneesiin, muutaman yksittäisen esteen, pysty-okseri sekä pysty-okseri-trippeli sarjat. Verryttelin Peetsin kanssa huolella keskittyen temponvaihteluihin ja askelten pidentämiseen sekä lyhentämiseen. Aloitimme hyppäämisen yksittäisestä ristikosta, jolloin sain paremmin tuntumaa oriin ja sen hyppytyyliin. Kunhan olimme muutaman kerran hypänneet ristikkoa, päätin että sen voisi nostaa pieneksi pystyksi, josta jatkaisimme sitten toiselle yksitäiselle esteelle ja siitä kahden esteen sarjalle.

Peetsi oli innoissaan, mutta kuitenkin hyvin kuulolla joten oma estekammoni katosi hevosen ollessa varma hyppääjä. Pienillä esteillä ori tuntui oikein hyvältä ratsastettavalta, ja keskittyi täysillä siihen mitä työstimme juuri sillä hetkellä. Hyppäsimme lyhyen radan pätkän muutaman kerran, ja tuntui ettei Peetsille ole missään haastetta. Tallityttö kävi nostamassa esteet metrin korkuisiksi ja minä suunnittelin sillä aikaa esteistä pidemmän radan. Ensimmäisenä esteenä olisi ensimmäinen verryttelyesteemme, siitä suuntaisimme kahden pystyn linjalle, jonka esteiden väliin pitäisi sopia neljä laukka-askelta. Seuraavaksi olisi pysty-okseri sarja, jonka jälkeen kaksi pystyä tiukalla käännöksellä ja viimeisenä kolmen esteen sarja. Laukkasin yhden kierroksen vaihdellen askelten pituutta, ennen kuin suuntasimme ensimmäiselle esteelle. Peetsi eteni innokkaasti korvat hörössä, kuitenkin pysyen kokoajan kuulolla. Ensimmäisen esteen yli lähes liidimme ja suuntasimme linjaa kohden, jota ennen sain tehdä hieman kovemman pidätteen sillä Peetsi meinasi innostua liiaksi, jolloin esteiden väli olisi käynyt liian pieneksi. Linja kuitenkin meni oikein hyvin ja Peetsi malttoi ottaa ne suunnitellut neljä askelta. Ensimmäinen sarja meni hyvin ja huomasinkin kuinka hyvin Peetsi osaa venyttää itseään leveämmillä esteillä. Tiukemmalla linjalla mokasin, ja päästin ulkopohkeen irti jolloin ori kielsi toiselle esteelle ja minä sain maistella hiekkaa. Ei muuta kuin takaisin hevosen selkään ja uusi yritys. Pääsimme loppuradan kunnialla loppuun, ja hyppäsin vielä pari yksittäistä estettä. Jätin Peetsin tallitytön hoidettavaksi ja vaihdoin hevosen seuraavaksi vuorossa olevaan Mattiin.

Kouluvalmennus, valmentajana Hapero
Toisena Vähäpellon valmennukseen saapui hurmaava Peetsi. Se ja ratsastaja eivät olleet toisilleen kovin tuttuja - ratsastaja oli vaihtunut ikävän sairastapauksen myötä viime tipassa, mutta tarkoitus oli silti toteuttaa VP:n toive ja jumppailla ori läpi. Alkuverryttelystä asti pyysin ratsastajaa ratsastamaan Peetua reippaasti eteen, jotta saisimme pohjalle hyvän tahdin eikä sitä tarvitsisi myöhemmin miettiä. Siirtymillä saimme orin näppärästi töihin ja saatoimme siirtyä itse tehtävään keskiympyrälle. Tänään tarkoitus oli venyttää Peetua koko rungosta asettamalla, taivuttamalla ja suoristamalla sitä lähes nikama kerrallaan sekä ulos että sisään. Tämä olisi ollut huomattavasti helpompaa orilla enemmän ratsastaneelle, mutta kyseessä on ylipäätään hyvä harjoitus kenelle tahansa ratsastavalle, sillä se opettaa myös hevosen tarkkaa hallintaa. Aloitimme luonnollisesti käynnissä, ensin ihan vain suoristamalla hevosen ympyrällä. Usein näkee ratsastajien taivuttavan hevosia ympyrällä ihan liikaa, kun pelkkä asettaminenkin riittäisi ja suoristaminen on siksi vaikeaa. Pelkkä niskasta asettaminen oli alkuun hankalaa, mutta ratsastajan löydettyä avut muun kropan suoristamiseen alkoi homma jo lutviutua. Ulospäin asettaminen ja taivuttaminen oli tähän suuntaan helpompaa, mutta Peetun kanssa sai olla tarkkana ettei se pullauttanut silloin sisälapaa ympyrän keskelle ja painanut se edellä ympyrän kaarta. Kuten yleensäkin, kun homman jujun on keksinyt, eivät muutkaan askellajit tuota enää ongelmia. Toiseen suuntaan saatiin keskittyä enemmän sitten ulkolapaan, joka sisään päin taivuttaessa meinasi karata. Kaiken kaikkiaan harjoitus sujui hyvin ja loppuhölkissä meillä oli rento ja tyytyväinen oriherra!

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen