Vähäpelto

Nokihelmi

VSN Champion, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Gold Prize


Rekisterinumero VH16-018-2693
Syntymäaika, ikä 04.12.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriTummanrautias, 162cm
Maahantuoja Raituva (VRL-13369)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

20.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 72p. KTK-II
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 83,333% Gold Prize
09.03.2017 myönnetty VSN Champion-arvonimi
06.05.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
25.06.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. KERJ-I
30.07.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 103p. ERJ-I
15.08.2017 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 102,5p. KRJ-I
20.10.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 103p. SLA-I
30.11.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 102p. VVJ-I

Nuori ja kapasiteetikas Nokihelmi päätyi kasvattajaltaan ratsastuksenohjaajaopiskelijalle vain 2-vuotiaana, joka opetti tamman ensin ajolle ja sittemmin ratsuksi. Koska Helmi oli nopeaoppinen ja se omisti nuoresta lähtien suuren sydämen työntekoa kohtaan, oli tamma oiva valinta myös nuorten hevosten ratsutusnäyttöön. Kolmen kuukauden mittaisen ratsutusnäytön aikana näyttöarvioijat kehuivat eritoten tamman yhteistyökykyistä luonnetta, mutta myös sen hyvää kapasiteettia. Omistajan saatua opiskelut kasaan, hän lähti ulkomaille treenaamaan nimekkään kouluratsastajan talliin - tästä syystä Helmi ilmaantui markkinoille, enkä voinut vastustaa kiusausta kovinkaan pitkään. Tällä kertaa yksi koeratsastus kerta riitti ostopäätökseen, sillä olin jo etukäteen rakastunut tamman kivaan ja monipuoliseen sukuun eikä itse koeratsastuskaan jättänyt kylmäksi - en nimittäin ole elämäni aikana istunut montaa kertaa niin hyvän ratsastettavuuden omaavan nuoren selässä. Helmen tulevaisuuden suunnitelmina ovat muun muassa laji-, rotu- ja yleislaatuarvostelut kilpailuiden ja jälkeläisten lisäksi.

Nokihelmi edustaa rotuaan erinomaisesti; se on monipuolinen harrastehevonen, jonka kanssa voi harrastaa turvallisesti sekä ratsain että ajaen, ja sillä on hyvin rodunomainen luonne. Perusluonteeltaan Helmi on ystävällinen, nöyrä ja yhteistyöhaluinen hevonen, joka rakastaa ihmisen antamaa huomiota. Tamma on varusteltu myös aimo annoksella maalaisjärkeä ja rohkeutta, joten sen kanssa ei esimerkiksi maastossa tarvitse jännittää, jättääkö hevonen ratsastajansa tienposkeen hui niin pelottavan postilaatikkorivistön tultua vastaan.

Hoitotoimenpiteitä tehdessä Helmi seisoo melko hyvin paikoillaan, mutta sen seurallinen luonne nostaa joskus päätään ja se tutkisi mielellään muun muassa hoitajansa taskut sekä sen ulottuville jätetyn harjakassin. Normaalit hoitotoimenpiteet aina harjauksesta pesutilanteisiin käy käden käänteessä, eikä tamman kanssa tarvitse stressata itselleen vatsahaavaa kengitys- tai eläinlääkäripäivinäkään. Taluttaessa Helmi kulkee taluttajansa vierellä leppoisasti lompsien, mutta tammalla on pienenä paheena napsia esimerkiksi puiden oksista lehtivihreää suuhunsa. Ruokailusta puheenollen - tammalle tuntuu maistuvan parhaiten korsirehu, jota se syökin mielellään mutta esimerkiksi lisärehut kuten kivennäiset, elektrolyytit ja muut teolliset rehut tuntuvat jäävän melkein poikkeuksetta ruokakupin pohjalle.

Helmi on hevonen, joka sopii monen tasoiselle ratsastajalle - se on ratsastaessa melko mutkaton, sillä tamma kulkee aina itse hyvällä eteenpäinpyrkimyksellä eteenpäin olematta kuitenkin kiireinen, se on kuuliainen ratsastajan pienemmillekin avuille ja mikä parasta, se on erittäin kevyt ratsastaa. Sileällä työskennellessä Helmin vahvuuksiin kuuluu sen tasapainoinen suorittaminen, jonka lisäksi tamma tekee mielellään myös pientä aivotyöskentelyä vaativia tehtäviä kuten avo- ja sulkutaivutuksia, laukanvaihtoja ynnä muita sellaisia tehtäviä. Vaikka Helmillä on luonnostaan melko suuret ja matkaavoittavat liikkeet, on sen kokoaminen melko helppoa. Rata- ja maastoesteillä tamma on oikea haka, ja se tuntuu olevan elementissään tehtävissä, jotka vaativat säätelykykyä sekä ketteryyttä. Tälläisillä tehtävillä Helmi saattaa kuumua aavistuksen, mutta se pysyy kuitenkin varsin hyvin ratsastajan apujen välissä eikä esimerkiksi ryhdy pukittelemaan tai niin sanotusti kiehu yli. Helmellä on suomenhevoseksi varsin hyvä ja rohkea hyppytyyli; se käyttää hypätessä takaosaa ja selkää varsin terävästi, ja sen hyppytyyli on melko lennokas. Suuren estehevosen sydämen omaava tamma on esteillä hyvin kaikkiruokainen, eikä se jää kyttäämään erikoisempiakaan elementtejä.

Nuorena hevosena ajolle opetettu tamma on erittäin kiva ja simppeli ajaa, eikä se tarvitse ohjastajalta sen suurempaa osaamista. Helmi kuuntelee ohjastajan antamia apuja kuuliaisesti, jonka johdosta tamma tekeekin usein koulua ajaessa varsin kiitettäviä suorituksia. Helmin heikkous löytyneekin tarkkuus- ja maratonajon parista, sillä tamma jää toisinaan vauhtia vaativissa kaarteissa himmailemaan turhaan, jolloin se joutuu käyttämään itseään yhä enemmän ajassa pysyäkseen. Kun ohjastaja muistaa tiukoissakin kaarteissa kannustaa tammaa äänellä eteen, Helmi etenee huomattavasti rohkeammin tehtävän sisällä.

Helmi on varsin tottunut matkaaja, ja sen kanssa voi lähteä hyvin mielin niin valmennuksiin kuin kilpailuihin vaikka yksin ilman apukäsiä. Tamma lastautuu sekä traileriin että rekkaan tottunein ottein, ja se matkustaa hipihiljaa pitkiäkin matkoja. Vieraissa paikoissa tamma saattaa katsella hetken ympärillä olevaa vilinää, mutta pienen kävelyn jälkeen se rauhoittuu aloilleen odottamaan omaa vuoroaan. Hommiin päästyään tamma on mitä kuuliaisin, sillä se keskittyy ratsastajaansa tai ohjastajaansa sata prosenttisesti sulkien kaikki ärsykkeet ulkopuolelleen.

i. Nokivalkea
evm, musta, 165cm
ii. Vainovalkea
evm, kulomusta, 165cm
iii. Kulotuuli
evm, punarautias, 164cm
iie. Nokivalkea
evm, kulomusta, 161cm
ie. Pahauni
evm, musta, 156cm
iei. Painajainen
evm, musta, 160cm
iee. Unisieppari
evm, mustanruunikko, 153cm
e. Villihelmi
evm, tummanrautias, 167cm
ei. Kuutamokuiske
evm, tummanrautias, 170cm
eii. Loiri
evm, kulomusta, 169cm
eie. Usvahelmi
evm, tummanpunarautias, 164cm
ee. Villikuu
evm, tummanpunarautias, 159cm
eei. Sumurillo
evm, tummanpunarautias, 163cm
eee. Hallahelmi
evm, punarautias, 156cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Nokiriekko 04.01.2017 Tyhjätasku
tamma Vähäpellon Nokihärmä 04.02.2017 Mestiikki
tamma Vähäpellon Vilmilla 14.02.2017 Villavei
tamma Vähäpellon Marenki 28.04.2017 Kuusvelho
tamma Vähäpellon Nokihalla 08.06.2017 Suviveikko

i. Nokivalkea on musta suomenhevosori, joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran kansallisella tasolla sekä ratsastuksessa että valjakkoajossa. Nokivalkea kilpaili nuoruusvuosinaan pääsääntöisesti kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajanvaihdoksen yhteydessä rohkean orin hyppykapasiteetti tuli ilmi, ja se nousi reilu kymmenen vuotiaana myös este- ja kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle. Kuvankaunis sukkajalkainen, läsipäinen ori on luonteeltaan vähintään yhtä hellyyttävä, miltä se näyttää. Se omistaa sosiaalisen, lempeän luonteen ja se on erittäin yhteistyökykyinen ja miellyttämisenhaluinen hevonen. Ratsukantakirjaan I-palkittu oria on käytetty melko paljon jalostukseen sellaisille tammoille, joilta on puuttunut jonkin lajin ominaisuudet täysin. Tästä huolimatta jälkeläisistä on tullut monipuolisia kilpahevosia lajiin kuin lajiin, jonka lisäksi jälkeläisiä yhdistää hyvä, yhteistyökykyinen luonne sekä helppo käsiteltävyys.

ii. Vainovalkea on tunnettu vanhan kansan jalostusori, joka kilpaili este- ja kenttäratsastuksen parissa varsin menestyksekkäästi. Kulomusta läsipäinen ori tunnettiin varsinkin rohkeasta kaikki tai ei mitään-tyyppisestä luonteesta sekä huimasta hyppykyvystä, sillä ori tuntui venyvän esteiden yli mahdottomankin tuntuisista ponnistuspaikoista. Ravihevosista polveutuva hevonen oli itse melko matalaryhtinen, eikä sen käynti- tai raviliike ollut itsessään mainittavan arvoinen. Polveutumisesta huolimatta orilla oli kuitenkin erittäin vahva, kolmitahtinen laukka ja sen tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen varsinkin laukan laatua. Vainovalkea on kantakirjattu sekä juoksija- että ratsukantakirjaan II-palkinnolla, ja se jätti jälkeensä useita kymmeniä jälkeläisiä pääsääntöisesti ratsupuolelle. Vainovalkea lopetettiin 23-vuoden ikäisenä erinäisten jalkaongelmien vuoksi.

ie. Pahauni on jo edesmennyt, hyvin tempperamenttisena tammana tunnettu hevonen. Omaa rauhaa ja tilaa rakastava tamma omisti kuitenkin suuren sydämen työnteolle, ja se oli aikansa yksi parhaimpia suomenhevosia este- ja kenttähevosena. Vahvan laukan, rohkean luonteen ja terävän sekä varovaisen hyppytyylin omaava tamma oli omiaan varsinkin aikaa vastaan ratsastaessa, sillä melko pienikokoista ja sirorakenteista tammaa uskalsi kääntää pienillekkin teille. Pahaunen suurimpia meriittejä ovat vuodelta 2003 ja 2004 suomenhevosten este- ja kenttämestaruusmitalit, joista kultaa olivat vuoden 2004 mitalit. Tamma kantakirjattiin ratsukantakirjaan vanhoilla päivillään, sillä kerran ennen varsoneesta tammasta haluttiin jatkoa esteradoille ja varsasta haluttiin mahdollisimman arvokas. Pahauni lopetettiin 24-vuotiaana heikentyneen ruoansulatuskanavien ongelmien vuoksi.

e. Villihelmi on ainoan jälkeläisenä Nokihelmen tavoin tummanrautias suomenhevostamma, joka on valmistettu aimo annoksesta järkeä, rohkeutta ja hyvää luonnetta. Erityisen lempeäluonteinen tamma on omistajansa silmäterä, jota on pidetty koko elinkaaren ajan kuin kukkaa kämmenellä. Villihelmi on monipuolinen harrastehevonen, joka on kilpaillut seura- ja aluetasolla sekä koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi tammalla on treenattu valjakkoajoa helpot kilpailukentät tähtäimenä. Mutkattoman luonteen omaava tamma toimii myös omistajansa lapsen ratsuna, ja ratsukko on kilpaillut melko hyvällä menestyksellä lapsi- ja junioriratsastajille avoimissa luokissa. Villihelmi on rakenteeltaan varsin kompakti; sillä on selkeät leimat, pyöreä runko, vahva ylälinja sekä kauttaaltaan hyvät jalka-asennot.

ei. Kuutamokuiske on tummanrautias kantakirjattu jalostusori, joka on tehnyt menestyksekkään kilpailu-uran kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Pitkäraajainen, kevytrunkoinen ja sporttinen ori on varusteltu varsin suurilla ja elastisilla liikkeillä, joita orin tiedetään periyttäneen myös jälkeläisilleen. Lennokkaiden ja joustavien liikkeiden ansiosta ori on tehnyt suomenhevoseksi varsin hyvää tulosta myös avoimissa koulukilpailuissa, sillä se on sijoittunut ja voittanut useita Vaativa A-tason koululuokkia. Perusluonteeltaan Kuutamokuiske on hyvin rauhallinen ja järkevä hevonen, mutta maksimitasolla treenatessa orista löytyy myös herkempi ja kuumuvampi puoli. Kuutamokuisketta on käytetty melko maltillisesti jalostukseen, sillä orilla tiedetään olevan lievä kesäihottuma. Tänään ori viettää leppoisia eläkepäiviä synnyinsijoillaan ja tapaa silloin tällöin tammoja.

ee. Villikuu edustaa hyvin vanhaa ja arvokasta sukulinjaa, joka tuntuu olevan jo miltei kadonnut suomenhevosjalostuksesta. Villikuu polveutuu hevosista, jotka ovat olleet aikansa juoksijoita ja työhevosia, mutta joita on käytetty syystä tai toisesta erityisen vähän suomenhevosten jalostukseen. Villikuu itsessään on hyvän ratsurakenteen omaava tamma, jolla on kaunis pyöreä runko, hyvät jalka-asennot sekä selkeät sukupuoli- ja rotuleimat. Tamma on perusluonteeltaan kiltti, ystävällinen sekä yhteistyökykyinen, joka kertonee myös tamman menestyksestä jotakin; Villikuu on nimittäin kilpaillut kansallisella tasolla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa tehden melko hyvää ja tasaista tulosta. Tänään Villikuu viettää varsin huoletonta eläkeläishevosen virkaa, sillä tamma kaitsee sekä omia että tallin muiden hevosten jälkeläisiä ja käy silloin tällöin maastoilemassa sekä ratsain että ajaen lihaskuntoa ylläpitääkseen.

KRJ-koulukilpailut, 44 sijoitusta

19.12.2016 Moondance, Helppo A, 2/30
22.12.2016 Moondance, Helppo A, 5/30
24.12.2016 Koistila, Helppo A, 1/44
21.12.2016 Romilly, Helppo A, 1/50
25.12.2016 Romilly, Helppo A, 1/50
25.12.2016 Romilly, Helppo A, 7/50
22.12.2016 Stewart, Helppo A, 8/100
26.12.2016 Stewart, Helppo A, 6/100
28.12.2016 Stewart, Helppo A, 5/100
18.01.2017 Cadogan Ponies, Helppo A, 4/40
05.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
06.01.2017 Encore, Helppo A, 5/30
09.01.2017 Encore, Helppo A, 3/30
10.01.2017 Encore, Helppo A, 2/30
16.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
30.01.2017 Encore, Helppo A, 2/30
31.01.2017 Encore, Helppo A, 2/30
15.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/50
12.01.2017 Oakhill, Helppo A, 2/30
15.01.2017 Oakhill, Helppo A, 5/30
05.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/40
04.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30

06.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 1/30
12.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
12.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 5/30
13.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 2/30
17.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
01.01.2017 Encore, Helppo A, 5/30
03.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
03.01.2017 Encore, Helppo A, 2/30
03.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
06.01.2017 Encore, Helppo A, 5/30
14.01.2017 Fiktio, Helppo A, 3/40
16.01.2017 Fiktio, Helppo A, 4/40
14.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
11.01.2017 Kievarikuja, Helppo A, 7/50
12.01.2017 Kievarikuja, Helppo A, 7/50
19.01.2017 Kievarikuja, Helppo A, 5/50
18.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 7/50
20.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50
23.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 6/50
24.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/50
28.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 1/50
29.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/50ERJ-estekilpailut, 45 sijoitusta

20.12.2016 Moondance, 100cm, 1/30
11.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
11.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
14.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 2/30
16.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 5/30
19.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
19.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 4/30
20.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 5/30
21.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/24
22.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/24
23.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24
24.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/24
25.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/24
26.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24
28.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/24
29.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24
30.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/24
03.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
04.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
09.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
13.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
24.12.2016 Stewart, 100cm, 1/50
03.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40

04.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
05.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
11.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
05.01.2017 Hortensia, 100cm, 6/40
07.01.2017 Hortensia, 100cm, 1/40
09.01.2017 Hortensia, 100cm, 2/40
09.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
12.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
12.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
26.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
24.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
29.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
11.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 3/50
14.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 4/50
28.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

12.12.2016 Turmeltaja, Helppo, 5/40
29.12.2016 Turmeltaja, Helppo, 2/40
22.12.2016 Littleness, Helppo, 1/18
27.12.2016 Littleness, Helppo, 4/18
25.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 2/24
27.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 1/24
30.12.2016 Tuulenpesä, Helppo, 1/20
02.01.2017 Turmeltaja, Helppo, 3/30
04.01.2017 Turmeltaja, Helppo, 1/30
07.01.2017 Turmeltaja, Helppo, 5/30
06.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/24
08.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/24
14.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
16.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
07.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/15
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
05.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
12.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
27.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 5/30
29.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 1/30

30.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 5/30
24.01.2017 Brokeback, Helppo, 1/30
20.01.2017 Littleness, Helppo, 5/30
29.01.2017 Littleness, Helppo, 3/30
01.02.2016 Vähäpelto, Helppo, 2/30
08.02.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
09.02.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/30
14.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
08.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
10.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
17.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
20.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
24.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
26.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
01.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 1/30
02.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 5/30
07.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
12.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
16.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
13.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 5/40VVJ-valjakkokilpailut, 46 sijoitusta

01.01.2017 Koistila, Vaativa koulukoe, 1/30
02.01.2017 Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 4/30
03.01.2017 Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
04.01.2017 Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 5/30
10.01.2017 Koistila, Vaativa koulukoe, 2/30
01.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
07.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
17.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
19.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
02.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
10.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
12.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
14.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
17.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30

08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
17.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
26.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
27.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
17.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 1/40
19.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 6/40
29.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 2/40
02.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 4/40
01.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 5/30
02.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 1/30
06.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 5/30
09.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 1/30
11.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 5/30
31.01.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
06.02.2017 Ros Cirein, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
02.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 1/30
12.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 4/30
15.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 4/30VSR-Cup kilpailut, 3 sijoitusta

31.12.2016 Susiraja, Helppo A, 8/121
31.03.2017 Susiraja, 90cm, 3/140
30.04.2017 Hortensia, Vaativa, 2/22

VSN-Näyttelymenestys

22.12.2016 Turmeltaja VSN, CH 39,5p. tuom. dookie
01.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
07.01.2017 Hortensia VSN, RCH 39p. tuom. Spookiness
27.01.2017 Moondance VSN, RCH 39p. tuom. Spookiness
31.01.2017 Huvitutti VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
04.02.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
20.03.2017 Turmeltaja VSN, RCH 39p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Juulia
Tummanrautiaan tamman hengitys höyrysi pakkasessa. Helmi käyskenteli tarhassaan rauhallisesti ja tuli minua portille vastaan, kun kävin hakemassa sen sisälle. Olin saapunut taas Vähäpeltoon VP:n avuksi ja tänään tehtävänäni oli hoitaa tämä kaunis tamma. VP touhusi itse jotakin pihan toisella laidalla, äänistä päätellen hän oli korjaamassa tarhan aitaa. Tallissa kiinnitin Helmin käytävälle ja riisuin siltä loimen. Tamma oli päällisin puolin puhtaan näköinen, mutta aloittaessani harjaamisen huomasin, että siitä irtosi kamalasti pölyä. Helmi sulki silmänsä ja lerputti alahuultaan minun huhkiessa pölypilven keskellä. Miten yhdestä hevosesta voikon irrota noin paljon pölyä? Vasta kaivaessani kaviokoukun esille Helmi havahtui. Se hamusi taskuani kävellessäni sen edestä putsaamaan myös toisen puolen kavioita. Naurahdin ja tarjosin sille pienen palan porkkanaa. Toisen puolen jalat olivatkin hankalampi puhdistaa, sillä Helmi tuntui nojaavan koko painollaan minua vastaan. Kun vihdoin sain kiskottua jalan ylös, sujui toimenpide mutkattomasti loppuun. Lopuksi suihkautin tamman tuuheaan häntään selvityssuihketta ja aloin selvittää takkuisia jouhia. Samaan aikaan VP lompsi talliin ja kysäisi, haluaisinko ratsastaa Helmillä. Mikä ettei! VP lähti itse varustamaan toista hevosta ja minä jäin hännän selvityksen jälkeen etsimään tamman jalkoihin suojia. Kun suojat viimein löytyivät, laitoin ne Helmin jalkoihin ja lähdin etsimään varusteita. Koulusatula löytyi varsin helposti, mutta suitset eivät olleetkaan yhtä selkeästi esillä. Kun nekin viimein löytyivät, lähdin kantamusteni kanssa takaisin ratsuni luokse ja varustin sen kaikessa rauhassa. Etsin päähäni vielä kypärän, ennen kuin olimme valmiita lähtemään maneesille.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Juulia
Maneesille päästyämme kiristin ensi töikseni Helmin satulavyön ja tarkistin, että jalustimet olivat minulle sopivan mittaiset ja keskenään samalla korkeudella. Nousin jakkaralta tamman selkään ja pyysin liikkeelle. Helmi tuntui ensimmäisestä askeleesta alkaen olevan todella kuuliainen ja herkkä, ei lainkaan stereotyyppisen suomenhevosen oloinen. Kymmenisen minuutin alkukäyntien jälkeen VP saapui maneesille kimon orin kanssa. Helmin mielenkiinto kiinnittyi hetkeksi toiseen hevoseen, mutta pian se malttoi keskittyä takaisin minuun. Lyhensin ohjia ja nostin ravin pääty-ympyrälle. Asetin vuoroin sisään ja vuoroin ulospäin aktivoiden takajalkoja paremmin rungon alle. Tämä ei ollutkaan vaikea homma, sillä Helmi kulki valmiiksi oikein päin ja pohkeen edessä. Keskityinkin lähinnä verryttelemään sitä myöhempiä tehtäviä varten. Vaihdoin suuntaa ja jatkoin samaa tehtävää hetken myös toiseen kierrokseen, ennen kuin otin ohjat kunnolla tuntumalle ja jatkoin uraa pitkin. Helmi kulki suorana ja taipui hyvin kulmissa. Lähdin ratsastamaan jokaisen sivun keskelle voltin, jossa kokosin ravia hieman. Muutoin tamma sai ravata omaa reipasta raviaan. Tehtävä ei tuottanut Helmille vaikeuksia, joten lisäsin tehtävään pohkeenväistöt pitkille sivuille ennen ja jälkeen voltin. Aluksi Helmi ei astunut tarpeeksi ristiaskelia, mutta muutaman toiston jälkeen se pääsi kiinni jutun juonesta ja alkoi suoriutua paremmin. Lyhyen käyntitauon jälkeen oli vuorossa vielä laukkatyöskentelyä, jonka päätin toteuttaa ympyräkahdeksikolla. Näin sain tehtävään mukaan myös laukanvaihdon maneesin keskipisteessä. Ensimmäisessä laukanvaihdossa en itse ollut ihan hereillä, joten Helmi vaihtoi ristilaukalle. Kun aloin itse ratsastaa tomerammin, Helmi suoriutui pyytämistäni tehtävistä hyvin. Kehuin tammaa ja siirryin loppuverryttelemään sitä. VP ehdotti minulle loppukäynniksi maastolenkkiä lähimetsässä, johon suostuin. Taputin tammaa hyvän treenin päätteeksi ja nousin alas selästä loimittaakseni sen villaloimella.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Juulia
Helmi oli hieman hikinen treenin jälkeen, vaikka emme tehneet mitään erityisen rankkaa. Heitin villaloimen sen selkään ja nousin itsekin takaisin. VP lähti seurakseni loppukäyntimaastoon oman ratsunsa kanssa. Pakkanen oli lauhtunut aamusta liki nollaan asteeseen. Lumi kuitenkin narskui ihanasti hevosten kavioiden alla. Lähdimme maneesin nurkalta kohti läheistä metsää, jossa kulki leveä ratsastuspolku. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta ja tiaiset lirkuttelivat puiden oksilla. Sää näytti vahvasti siltä, että kevät oli tuloillaan. Ja ennen kaikkea oli mainio sää maastoiluun. Tuntui turvalliselta istua Helmin selässä, joka tallusti rennosti VP:n ja tämän ratsun perässä. Uskalsin pidentää ohjaa ja keskittyä nauttimaan talvisista maisemista. Metsälenkkimme varrelle mahtui niin ylä- ja alamäkiä kuin tasaista maastoakin. Helmikin tuntui nauttivan rauhallisesta maastosta ja silloin tällöin se nappasi kuusen oksan mukaansa matkaevääksi. Käännyimme seuraavasta risteyksestä oikealle ja kuulin jo korvissani veden kohinaa. Kohta saavuimme virtaavan joen äärelle, josta hevoset eivät tuntuneet olevan moksiskaan. Pieni silta auttoi meidät joen toiselle puolelle, jossa jatkoimme jyrkkää rinnettä ylöspäin. Mäen laelta näki muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Vähäpellon tallille. Lyhyen pysähdystauon jälkeen jatkoimme matkaa toista rinnettä alaspäin. Helmi joutui miettimään jyrkässä rinteessä askeleidensa paikkoja. Onneksi ei ollut liukasta, niin reitti oli turvallinen. Loput kilometrit tallille jatkoimme rauhallisessa käynnissä jutellen VP:n kanssa niitä näitä. Päivä oli kokonaisuudessaan ollut minun osaltani hyvin onnistunut. Helmikin tuntui nauttivan elostaan Vähäpellossa. Ja kai se tykkäsi vähän minustakin.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen