Vähäpelto

Vähäpellon Navalti

KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Star Award


Rekisterinumero VH17-018-0172
Syntymäaika, ikä 27.01.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriPunarautias, 153cm
Kasvattaja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVa B, 120cm, CIC1, Vaativa

10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 55,000 % Star Award
15.03.2017 Suomenhevoskantakirjatilaisuus 71p. KTK-II
20.05.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 107,5p. KRJ-I
31.05.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 107,5p. ERJ-I
25.05.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108p. KERJ-I
04.09.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
20.09.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 103p. SLA-I
31.10.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 108p. VVJ-I

Yleisesti ottaen Valtti on eloisa hevonen, joka rakastaa sekä yksinään että ihmisen kanssa puuhailua. Tarhatessaan Valtilla onkin tapana viihdyttää itseään kaivamalla ja tutkimalla maaperää, kurittamalla sen lempilelua kumisaapasta tai kiusaamalla naapuritarhan kaveria riimusta nyppimällä - ja voi sitä loputonta onnea, jos joku naapuritarhan hevonen yltyy sen tarharalliin mukaan. Perushoitotoimenpiteitä tehdessä Valtti nauttii saamastaan huomioista ja kanavoi kaiken energiansa rentoutumiseen ja huomion keskipisteenä olemiseen. Kun ihminen on läsnä ja antaa hevoselle aikaansa, se seistä tököttää kauniisti paikoillaan eikä korvaansa lotkauta vaikka hoitotoimenpiteen aikana maapallo siirtyisi paikoiltaan - tästä syystä hevonen onkin erittäin helppo esimerkiksi klipata ja kengittää. Ärsyttävänä tapana Valtilla on kuitenkin huominen kerjääminen tilanteissa, jossa se joutuu jäämään hetkeksi yksin jolloin se kauhoo ilmaa niin kauan, että ihminen palaa takaisin sen näköpiiriin. Toisinaan tapa tuntuu olevan vain kaukainen muisto takaraivon uumenissa, mutta toisinaan tapa nostaa päätään entisestään - liekö sitten turhan energian purkamista vai mitä.

Vaikka Valtti on ratsuna melko hyvät hermot ja motivaation omaava hevonen, sopii se parhaiten kokeneelle ratsastajalle joka osaa teettää orille pientä aivopähkinää liikunnan ohelle. Kun oria työstää sileällä, on avain onneen usein monipuoliset tehtävät jotka kuormittavat hevosta sekä fyysisesti että psyykkisesti jolloin sen hyvää työskentelymotivaatiota sekä ratsastuksellista keveyttä saa pidettyä helposti yllä. Mikäli orin kanssa jää tahkoamaan liian pitkäksi aikaa täysin samaa tehtävää samalla kaavalla, on hetken päästä alla takuulla veltto ja jopa raskas hevonen jota on hankala saada motivoitua uudelleen. Valtin bravuureita kouluratsastuksessa on tasapainoa ja elastisuutta vaativat jutut, kuten esimerkiksi siirtymät keskiaskellajista koottuihin askellajeihin sekä avo- ja sulkutaivutukset. Varsinaisesta kilpailutasostaan huolimatta Valtti osaa tapailla niin sanotun babypiffin askeleita ja se tekee suomenhevoseksi erittäin tasapainoisia ja sujuvia laukanvaihtosarjoja joista kumpikin kuuluu orin lempitehtäviin - näitä tehdessä se kulkee aina korvat visusti eteenpäin suunnattuina ja se odottaa malttamattomasti ratsastajan antamia kehuja hyvin tehdystä työstä.

Rata- ja maastoesteitä hypätessä less in more-sanonta tuntuu pätevän Valttiin kuin nenä päähän - mitä lähempänä hevosta istuu ja mitä vähemmän siihen vaikuttaa esimerkiksi kädellä, sen parempi se yleensä on. Valtti on melko kuuma ja energinen hypätä, ja se yllättää kerta toisensa jälkeen kokeneitakin esteratsastajia hyppäämällä erittäin teräviä ja lennokkaita hyppyjä. Ori on tekniikaltaan melko varovainen, ja se soveltuu rohkean luonteensa vuoksi myös haasteellisempien estetehtävien ja maastoesteiden pariin. Maastoesteitä hypätessä ori tuntuu toisinaan olevan rataesteitä paremmin kuulolla, ja se jää esimerkiksi kevyestä istunnasta perusistuntaan istuessa odottamaan kuuliaisesti ratsastajan seuraavia apuja. Lyhyenä yhteenvetona voisi kai todeta, että kun orille antaa suunnan lisäksi tarpeeksi omaa tilaa mutta myös tukea, se hyppää ratsastajansa vuoksi vaikka kerrostalojen yli.

Nuorena ajolle opetettu Valtti on erittäin miellyttävä ajaa, sillä se on pehmeä ohjastuntumalle ja se on kuuliainen ohjastajan antamille avuille. Kuten sileällä ratsain työskennellessä, myös koulua ajaessa Valtille kannattaa teettää monipuolisia tehtäviä jotta sen mielenkiinto ja keveys säilyy koko harjoituskerran läpi. Orin vahvimmat osa-alueet löytyy kuitenkin valjakkoajon parista tarkkuus- ja maratonpuolelta, joissa orin hyvät fyysiset sekä psyykkiset ominaisuudet kohtaavat toisensa mitä parhaimmalla tavalla. Kun sen kuuliaiseen ja herkkään ajettavuuteen lisätään orin rohkea ja itsevarma luonne, on käsissä hevonen jonka kanssa uskaltaa toisinaan kokeilla ajaa riskialttiita reittejä jotka osoittavat valjakon olevan joko upporikkaita tai rutiköyhiä.

Paljon valmentautuneena ja kilpailleena orina matkustaminen sekä tilapäismajoittuminen vieraisiin paikkoihin on Valtille rutiininomaista eikä se aiheuta orissa sen suurempaa kummastusta. Valtti matkustaa niin rekassa kuin trailerissa hipihiljaa heinää napostellen ja tilapäiskarsinaan päästessään se alkaa toteuttamaan tutkimusmatkaa kuivikekasaan kaivamalla sitä niin, että kuiviketta on usein enemmän tallikäytävällä kuin itse karsinassa - kuten aina kotona niinä päivinä kun tallityöntekijät ovat lapanneet karsinoihin puhtaat kuivikkeet. Kisapaikoilla Valtti käyttäytyy varsin siivosti, eikä se esimerkiksi hillu vieraiden hevosten perään. Verryttelyyn Valtin kanssa varataan aina aikaa, sillä kun oria saa lisämotivoitua erinäisten tehtävien kautta tekee se radalla aina tyytyväisen oloisia ja tasaisia suorituksia.

i. VSN World Ch. Vähäpellon Namuvaras
KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
SLA-I*, YLA1, Jälkeläisluokka C, Silber Prize
punarautias, 148cm
ii. VSN Ch. Namiska
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
SLA-I*, YLA1, Jälkeläisluokka C, Bronze Award
rautias, 159cm
iii. Kelmu-Welmeri
evm, rautias, 159cm
iie. Taipumus
evm, rautias, 157cm
ie. Mettänneito
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I, YLA2, SLA-I,
Bronze Award
ruunikko, 155cm
iei. Mehtäläinen
evm, rautias, 154cm
iee. Tuulineito
evm, ruunikko, 152cm
e. Vähäpellon Haltija
KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I,
Jälkeläisluokka C, Silber Prize
rautias, 157cm
ei. Westeri
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
YLA1, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize
musta, 157cm
eii. Walton
evm, musta, 159cm
eie. Lysteri
evm, musta, 154cm
ee. Hurppura
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize
punarautias, 157cm
eei. Tuppura
evm, punarautias, 157cm
eee. Seesteri
evm, tummanpunarautias, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
tamma Turmeltajan Tuonetar 28.02.2017 Mörkövaaran Tuonenkukka
ori Vähäpellon Navakka 21.03.2017 Vähäpellon Halittava

iii. Kelmu-Welmeri on jo pelkästään ulkoiselta habitukseltaan aivan mieletön - sen kaunista punarautiasta väritystä nimittäin koristaa pitkät, etupolviin ja takakintereisiin yltävät sukat sekä leveä, säännöllinen läsi. Kelmu-Welmeri on rakenteeltaan melko kompakti; sillä on hyvät tyypit sekä ryhti. Sillä on syvä runko, melko leveästi liittynyt kaula ja lyhyt selkä. Etujalat orilla ovat melko hyväasentoiset, takajalat ovat aavistuksen pihdissä. Ori on kantakirjattu II-palkinnolla ratsukantakirjaan, ja sitä on käytetty melko monipuolisesti suomenhevosten jalostukseen. Kelmu-Welmeri on luonteeltaan ystävällinen ja nöyrä, jonka lisäksi sen kuvaillaan olevan mieletön suorittaja radalla. Kolmen lajin ratsuna kansallisella tasolla pärjännyt ori on myös nuoruusvuosinaan kilpaillut valjakkoajossa, jossa ori on saavuttanu ratsastuksen tapaan useita voittoja ja sijoituksia.

iie. Taipumus edustaa hyvinkin perinteistä suomenhevosta: Se on merkitön rautias, jolla on keskinkertainen rakenne. Sillä on hyvän puoleiset tyypit, voimakas säkä, lyhyehkö hieman avoin runko, suippeneva lautanen sekä tyydyttävä lihaksisto. Melko hyvät jalka-asennot omaava 157cm korkea tamma korvaa kuitenkin puutteellisen rakenteen täydellisen luonteeltaan. Nöyrä, yhteistyöhaluinen ja aina töihin motivoituneesti lähtevä suomenhevonen on tehnyt upeaa tulosta ratsastuksen kuninkuuslajin kenttäratsastuksen sekä valjakkoajon parissa, sillä tamma on molemmissa lajeissa noussut mestaruuskolmikkoon kahdesti. Tasaista, mutta voitollista tulosta tehnyt tamma jäi kilparadoilta ja aktiivitreenaamisesta pois 16-ikävuoden päätteeksi, sillä Taipumusta alkoi selkeästi vaivaamaan nuorena havaitut ja suurella tunteella hoidetut kinnerpatit. Rentoja eläkevuosia viettävä tamma on nyt siirtynyt pienimuotoiseen jalostukseen ja tammalla on tarkoitus teettää yhden nuorena tehdyn varsan lisäksi yksi tai kaksi jälkeläistä lisää.

iei. Mehtäläinen on hyvät laatutyypit sekä hyvänpuoleisen orileiman omaava kansallisen tason kilpahevonen, joka on kilpaillut menestyksekkäästi ratsastuksen kaikissa osa-alueissa. Rautias, 154cm korkea ori on kantakirjattu III-palkinnolle arviolla "syvä, pyöreä runko, kevyehkö kaula. Jalka-asennot aavistuksen puutteelliset; etujalat ovat hieman vasikkapolviset ja etusääret ovat supistuneet, käyrähkö kinner, hyvät kaviot." Luonteeltaan herkäksi, eteenpäinpyrkiväksi ja erittäin yhteistyöhaluiseksi kuvailtu ori on tasainen ryhdikkäiden kouluratojen suorittaja, mutta sen todellinen kapasiteetti ja kyky tulee esiin rata- ja maastoesteradoilla. Rehellisellä ja rohkealla orilla on hyvä tekniikka sekä ratsastettavuus estelle, ja se on hurmannut estekilpailuiden yleisöä useasti nopeilla "kaikki tai ei mitään" uusintaradoillaan. Oria on käytetty melko paljon suomenhevosten jalostukseen, sillä Mehtäläisen tiedetään periyttävän jälkeläisilleen rohkeaa luonnetta sekä hyvää hyppytekniikkaa.

iee. Tuulineito on ruunikko, 152cm korkea suomenhevostamma. Kaikki käy-tyypin omaava tamma on sopinut elinkaarensa aikana monenlaiselle harrastajalle, ja se on tarjonnut monta elämystä hevosharrastajille sekä ratsuna että valjakkohevosena. Sopusuhtaisen rungon, vahvan ylälinjan ja melko hyvät jalka-asennot omaava tamma on luonteeltaan nöyrä ja rehti hevonen, joka suhtautuu kaikkeen suurella järjellä. Aluetasolla kilpaillut tamma on ollut enimmäkseen siellä tuloslistojen puolivälissä, mutta rauhallinen ja tasainen suorittaja on kerännyt myös muutamia sijoituksia ja voittoja jokaisesta lajista. 4-vuotiaana kerran varsonut tamma viettää tänään leppoisaa harrastehevosen elämää Itä-Suomessa, sillä tamma ei enää useammastakaan yrityksestä huolimatta ole tiinehtynyt uudelleen.

eii. Walton on tunnettu pikimustasta, sädehtivän kiiltävästä karvapeitteestään sekä pitkän pitkistä ja vahvoista mustista jouhistaan, jotka laskeutuvat upeasti sen paksun orikaulan sekä lihaksikkaan ryntäikön ylitse. Walton on yksi suomenhevosjalostuksen tähti, jos niin voidaan sanoa, sillä orin kaunis väritys ja erinomainen rakenne ovat olleet hevoskasvattajan unelma, lisättynä tietysti siihen, että ori myös periyttää komeaa väritystään jälkikasvulleen varsin moitteettomasti, aivan kuten Westerinkin kohdalla on käynyt. Kehut eivät tämän orin kohdalla lopu vain ulkonäköön, sillä ori on monen jälkeläisensä tavoin myös aivan valloittava kilpa- ja harrasteratsu, sillä se on pärjännyt ja pärjää edelleenkin lajissa kuin lajissa! Tämä Waltsuksi kutsuttu tapaus ei aiheuta harmaita hiuksia kouluaitojen sisäpuolella, eikä sydämentykytyksiä esteareenoilla, sillä se suorittaa aina rehdisti, rehellisesti, parhaansa yrittäen sekä ennen kaikkea rehellisesti. Säkäkorkeudeltaan tämä suomenhevonen hipoo 160 cm:ä, joten sen selkään ovat kotiutuneet vähän pidempijalkaisetkin ratsastajat. Walton asustaa tällä hetkellä suomen lounaisrannikolla jalostusorin tehtäviä viettäen sekä niin koulu- kuin esteradoilla ruusukkeita keräillen.

eie. Lysteri on jälkeläisensä Westerin tavoin pikimusta ja yhtä järkevä sekä monipuolinen käyttöominaisuuksiltaan! Lystiksi kutsuttu pikkutamma elelee Etelä-Suomessa harraste- ja kilparatsuna, kilpaillen niin valjakkoajossa kuin este- ja kouluratsastuksessakin. Lysti on luonteeltaan varsin fiksu ja rehti tapaus, joka ei pienestä hätkähdä. Se sopii kaikkien käteen, joten selkään voi istahtaa melkeinpä kuka tahansa, joka kuitenkin ymmärtää tammassa piilevän herkkyyden. Toisinaan Lystillä voi olla sellaisia päiviä, kun työnteko ei jaksaisi huvittaa ja tuolloin sen näkee kyllä jo hevosen naamataulusta, joka ei imartele ainakaan ystävällisyydellä. Mutta onneksi noita päiviä on vain harvakseltaan. Lysti on ratsutettu osaavissa käsissä, se on sopivan herkkä ja omaa kivasti omaa moottoria ratsastaessa, muttei kuitenkaan liikaa. Esteet tamma hyppää yleensä vauhdikkaasti, mutta varmasti, eikä koulukentilläkään jää tahdikkuutta liikkeistä puuttumaan. Lysteri on tällä hetkellä saavuttanut 12 vuoden iän ja jatkaa edelleen kilpailemista aktiivisesti erilajeissa ruusukkeita napsien.

eei. Tuppura on yleispainotteinen, ratsukantakirjattu suomenhevosori joka on niittänyt mainetta eritoten este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Punarautias ori on valloittanut jo pelkällä ulkonäöllään monen monta suomenhevosia seuraavaa ihmistä, sillä sen vaaleat, pitkät jouhet tuovat orin ulkonäköön kivan lisän vaaleiden sukkien ja piirron lisäksi. Tuppura on rakenteeltaan hyvät leimat ja tyypit omaava ori, jolla on sopusuhtainen runko, vahva ylälinja sekä melko lyhyt selkä. Jalka-asennot orilla ovat hyvänpuoleiset, joskin etusääret ovat aavistuksen supistuneet. Vaikka ori on terävän hyppytyylin, vahvan laukan ja rohkean luonteen vuoksi painoittunut enemmän este- ja kenttäratsastukseen, ei se jätä kylmäksi koulu- ja valjakkoradoillakaan. Positiivisen luonteen omaava ori on oikea työmyyrä, joka rakastaa kaikenlaista työntekoa - sen kanssa ei siis turhia tarvitse jännittää, että kaviot liimautuisivat kiinni kentän pohjaan tai hevonen pukittelisi protestiksi ratsastajalle. II-palkinnolle kantakirjattua oria on käytetty melko säästeliäästi jalostukseen, mutta sen tiedetään periyttäneen varsin hyväluonteisia, kestävä rakenteisia varsoja.

eee. Seesteri on tummanpunarautias, 154cm korkea suomenhevostamma jonka kilpaura loppui oikeastaan ennen, kuin se ehti edes alkaa. Kasvattajaltaan kolmen kuukauden ikäisenä maitovarsana ostettu tammavarsa vaikutti nuorena varsin potentiaaliselta kilpahevoselta, jonka vuoksi hevonen päätyi ammattilaisen omistukseen. Herkän, mutta siitä huolimatta melkon mutkattoman luonteen omaavaa tammaa rakennettiin kaikella rakkaudella kohti ikäluokka- ja kasvattajakilpailuita, joissa tamma menestyikin upeasti. 3-vuotiaana Seesteri palkittiin parhaimmilla rakennepisteillä, kun taas neljävuotiaana tasapainoa saatuaan tamma palkittiin parhaana askellajihevosena ja tilaisuuden toiseksi parhaana estehevosena. Kasvattajakilpailuissa tamma osallistui kouluratsastukseen, jossa se voitti lähes kolmen prosenttiyksikön erolla toiseksi tulleen. Upean alku-uran tehnyt tamma myytiin isolla rahalla amatööriratsastajalle siitosleasingsopimuksella, joka myöhemmin koitui tamman kohtaloksi. Varsinainen kantoaika sujui moitteetta, mutta synnytyksessä tapahtui kaikkien tammanomistajien suurin pelko - erinäisten komplikaatioiden myötä Seesteri menehtyi, ja kuvankaunis tammavarsa jäi orpovarsaksi.

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

12.02.2017 Fiktio, Vaativa B, 5/40
28.02.2017 Fiktio, Vaativa B, 3/40
25.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 7/50
27.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 1/50
27.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 4/50
10.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 4/50
13.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 3/50
15.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/50
16.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 5/50
18.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 1/50
08.03.2017 Silverlode, Vaativa B, 6/50
13.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/48
14.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 3/48
15.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 1/48
17.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 5/48
15.02.2017 Viisikko, Vaativa B, 1/30
17.02.2017 Viisikko, Vaativa B, 3/30
19.02.2017 Viisikko, Vaativa B, 4/30
26.02.2017 Viisikko, Vaativa B, 5/30
27.02.2017 Viisikko, Vaativa B, 4/30

28.02.2017 Viisikko, Vaativa B, 4/30
02.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 4/40
03.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 3/40
05.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 4/40
06.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 6/40
12.03.2017 Kelokorpi, Vaativa B, 2/50
16.03.2017 Kelokorpi, Vaativa B, 4/50
20.03.2017 Kelokorpi, Vaativa B, 6/50
01.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 2/30
04.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 3/30
23.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 5/30
28.03.2017 Pirunkorpi, Vaativa B, 3/30
24.03.2017 Mörkövaara, Vaativa B, 2/30
05.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 2/37
07.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 3/37
09.03.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 1/37
15.03.2017 Fiktio, Vaativa B, 3/40
22.03.2017 Fiktio, Vaativa B, 5/40
24.03.2017 Fiktio, Vaativa B, 1/40
26.03.2017 Fiktio, Vaativa B, 5/40ERJ-estekilpailut, 46 sijoitusta

14.02.2017 Viisikko, 110cm, 1/30
14.02.2017 Viisikko, 120cm, 1/30
15.02.2017 Viisikko, 110cm, 4/30
20.02.2017 Viisikko, 120cm, 3/30
21.02.2017 Viisikko, 120cm, 4/30
28.02.2017 Viisikko, 110cm, 5/30
02.03.2017 Viisikko, 110cm, 4/30
02.03.2017 Viisikko, 120cm, 5/30
18.02.2017 Romilly, 110cm, 6/50
18.02.2017 Romilly, 120cm, 7/49
25.02.2017 Romilly, 120cm, 3/49
26.02.2017 Romilly, 110cm, 6/50
11.02.2017 Ventos, 110cm, 2/30
15.02.2017 Ventos, 110cm, 3/30
16.02.2017 Ventos, 110cm, 2/30
23.02.2017 Colosseum, 110cm, 6/42
23.02.2017 Colosseum, 120cm, 1/41
26.02.2017 Colosseum, 120cm, 4/41
01.03.2017 Colosseum, 120cm, 6/41
01.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 2/40
03.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 4/40
03.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 3/40
07.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 4/40

18.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 1/40
06.03.2017 Silverlode, 120cm, 6/50
09.03.2017 Silverlode, 120cm, 6/50
10.03.2017 Silverlode, 120cm, 5/50
20.02.2017 Pirunkorpi, 110cm, 4/50
26.02.2017 Pirunkorpi, 110cm, 7/50
03.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 4/50
09.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 4/50
13.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 5/50
18.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 7/50
04.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 1/30
04.03.2017 Pirunkorpi, 120cm, 4/30
05.03.2017 Pirunkorpi, 120cm, 2/30
07.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 3/30
09.03.2017 Pirunkorpi, 120cm, 3/30
11.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 4/30
12.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 3/30
14.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 4/30
17.03.2017 Pirunkorpi, 120cm, 2/30
23.03.2017 Pirunkorpi, 120cm, 3/30
26.03.2017 Pirunkorpi, 120cm, 4/30
27.03.2017 Pirunkorpi, 110cm, 3/30
27.03.2017 Pirunkorpi, 120cm, 2/30KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

25.02.2017 Kievarinkuja, CIC1, 2/30
05.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
10.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
10.03.2017 Hengenvaara, CIC1, 3/30
01.03.2017 Iowa, CIC1, 3/30
05.03.2017 Iowa, CIC1, 2/30
10.03.2017 Iowa, CIC1, 4/30
11.03.2017 Iowa, CIC1, 4/30
14.03.2017 Iowa, CIC1, 4/30
17.03.2017 Iowa, CIC1, 1/30
18.03.2017 Iowa, CIC1, 3/30
10.03.2017 Iowa, CIC1, 2/30
26.03.2017 Iowa, CIC1, 3/30
27.03.2017 Iowa, CIC1, 4/30
29.03.2017 Iowa, CIC1, 1/30
02.03.2017 Turmeltaja, CIC1, 5/30
03.03.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
05.03.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
18.03.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
22.03.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30

15.03.2017 Hukkapuro, CIC1, 3/30
11.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
18.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
19.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
20.03.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
22.02.2017 Ventos, CIC1, 4/30
03.03.2017 Hukkapuro, CIC1, 3/30
05.03.2017 Hukkapuro, CIC1, 5/30
08.03.2017 Hukkapuro, CIC1, 1/30
11.03.2017 Hukkapuro, CIC1, 1/30
16.03.2017 Hukkapuro, CIC1, 4/30
17.03.2017 Hukkapuro, CIC1, 2/30
26.03.2017 Mörkövaara, CIC1, 1/30
30.03.2017 Mörkövaara, CIC1, 4/30
21.03.2017 Ventos, CIC1, 4/30
01.03.2017 Kaunovaara, CIC1, 2/40
20.02.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 5/40
21.02.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 3/40
27.02.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 6/40
13.03.2017 Gateaway, CIC1, 3/40VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

19.02.2017 Teilikorpi, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
22.02.2017 Teilikorpi, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
23.02.2017 Teilikorpi, Vaativa tarkkuuskoe, 2/30
13.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
20.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
20.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
12.02.2017 Hengenvaara, Noviisi koulukoe, 2/40
15.02.2017 Hengenvaara, Noviisi koulukoe, 3/40
16.02.2017 Hengenvaara, Noviisi koulukoe, 1/40
17.02.2017 Hengenvaara, Noviisi koulukoe, 6/40
18.02.2017 Hengenvaara, Noviisi tarkkuuskoe, 3/40
26.02.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
04.03.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 4/30
05.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
07.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
09.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 5/30
18.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 3/30
08.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 4/30
13.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 5/30
14.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 2/30

15.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
15.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 3/30
17.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 1/30
17.03.2017 Iowa, Vaativa koulukoe, 4/30
09.02.2017 Breandan, Vaativa yhdistetty, 3/30
12.02.2017 Breandan, Vaativa yhdistetty, 4/30
14.02.2017 Breandan, Vaativa yhdistetty, 3/30
17.02.2017 Breandan, Vaativa yhdistetty, 1/30
04.03.2017 Teilikorpi, Vaativa koulukoe, 3/30
07.03.2017 Teilikorpi, Vaativa koulukoe, 4/30
27.02.2017 Pirunkorpi, Noviisi koulukoe, 1/30
01.03.2017 Pirunkorpi, Noviisi koulukoe, 5/30
09.03.2017 Pirunkorpi, Noviisi koulukoe, 1/30
10.03.2017 Pirunkorpi, Noviisi koulukoe, 5/30
12.03.2017 Pirunkorpi, Noviisi koulukoe, 3/30
14.03.2017 Pirunkorpi, Noviisi koulukoe, 4/30
02.03.2017 Teilikorpi, Noviisi tarkkuuskoe, 2/30
05.03.2017 Teilikorpi, Noviisi tarkkuuskoe, 1/30
08.03.2017 Teilikorpi, Noviisi koulukoe, 4/30
02.03.2017 Kaunovaara, Noviisi tarkkuuskoe, 6/40VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.03.2017 Hortensia, Harrasteluokka, 5/29


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Nerita
Saapuessani Vähäpellon tiluksille, ympärilläni kuljeskeli toinen toistaan upeampia suomenhevosia. Tallilla oli hirveä tohina päällä, joten apukäsistä ei varmasti olisi yhtään haittaa. Olimmekin sopineet Vernan kanssa, että kävisin muutamina päivinä touhuamassa muutaman hänen suomenhevosensa kanssa. Ensimmäisenä sain kaveriksi Vähäpellon Navaltin, todella tasokkaan yleisputen. Paikkojen ollessa hieman tutummat jo edellisiltä käynneiltä, osasin itsekin Valtin karsinalle. Hoitaminen sujui orin kanssa oikein mutkattomasti, sillä Valtti seisoi aivan liikahtamatta paikoillaan. Välillä oli pakko jäädä rapsuttelemaan suloista oria. Hoitohetki venähti tästä syystä vähän turhan paljon, mutta pian päästiin jo heittämään varusteita niskaan. Kelin ollessa ihanan aurinkoinen ja lumet kun ovat myös sulaneet aika pitkälle, niin suunnitelmissa oli lähteä vähän maastoon köpöttelemään.

Valtti odotti kiltisti, kun kapusin tallin pihalla sen selkään. Hetken aikaa ori joutui vielä odottamaan, kun säädin jalustimien ja satulavyön kanssa. Sitten luvan saatuaan lähti Valtti köpöttelemään pitkin ohjin eteenpäin. Huomatessani, että Valtti turhautuu herkästi jos sen kanssa ei tee jotain, säätelin istunnalla vähän tempoa välillä ja muutamaan kertaan vähän väistätin sun muuta sellaista. Valtti kulki heti paljon rennommin ja tyytyväisemmin, kun ei tarvinnut vain tallustella eteenpäin. Pohja vaikutti koko matkan ajan hyvältä, joten kun olimme kävelleet tarpeeksi, otettiin muutamia ravi- ja laukkapätkiä. Ori päästeli innoissaan sitä vauhtia mitä annoin sen mennä, ei ollut pelkoa, etten saisi Valttia kiinni vaikka mentäisiinkin vähän reippaammin. Kun hidastimme käyntiin ja rupesimme palailemaan takaisin, ori pörisi tyytyväisenä.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Nerita
Seuraavana päivänä tullessani touhuamaan Valtin kanssa, löytyi ori tarhailemasta. Ja mites muutenkaan kuin hienon mutakerroksen kuorruttamana. Valtti oli oikein tyytyväisen oloinen itseensä, kun kävelimme sisälle. Sentään aurinko oli kuivattanut mudan, joten se olisi helpompi saada irti. Samalla lähtisi varmasti mukavasti karvaa, sillä hevoset ovat alkaneet sitä jo tiputella kevään kunniaksi. Hoitamisessa kului sitten hyvä tovi, onneksi Valtti sentään pysyi hievahtamatta paikoillaan. Se vielä olisi puuttunut, että hevonen steppaisi minkä kerkeää. Lopulta kaikki kuiva kura oli saatu irti, joten selkään uskaltaisi ehkä heittää satulan, ilman että joku hiertäisi Valttia. Pölyä tuntui silti pölähtävän reilusti, kun vähän taputti oria lautasille. Kun varusteet saatiin päälle, suuntasimme ulos ja jatkoimme kentälle, sillä keli oli aivan liian hieno viettää sisällä maneesissa. Kavuttuani selkään, päästin Valtin kävelemään uralle pitkin ohjin.

Kun olimme hetken kävelleet, keräsin hieman ohjia ja pienellä pohkeen hipaisulla nostin ravin. Jotta Valtti ei tylsistyisi, tein heti alussa kaikenmaailman eri teitä ja välillä vähän säätelin ravia. Samaa jatkoin laukassa, ravailun jälkeen. Vähän pidemmän verryttelyn jälkeen pidettiin ihan lyhyt tauko, jonka ajan ori sai taas kävellä ihan pitkin ohjin. Tauon jälkeen keräsinkin ohjat hiljalleen ihan kunnolliselle tuntumalla ja ruvettiin töihin. Tein alkuun muutamat nopeat siirtymiset käynnin ja ravin välillä. Sitten yhdistettiin siihen välillä joku takaosakäännös tuohon ja muutama väistöaskel sivulle tässä. Minulla ei ollut kunnon suunnitelmaa, että mitä tehtävää tehtiin. Tehtiin vain joku kuvio, jonka jälkeen vaihdettiin taas seuraavaan. Eipähän pääsisi Valtti ennakoimaan tai tylsistymään, kun ei oikein tiennyt, että mikä tulisi seuraavaksi. Välillä mentiin pätkä laukassa, sitten takaisin käyntiin, vähän pidempi pätkä pohkeenväistöä lävistäjällä, siirtyminen raviin. Kauaa emme menneet, pian jo lähdimme kiertämään loppukäyntejä maastoon.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Nerita
Kun kaksi edellistä päivää oli mennyt aurinkoisissa merkeissä Valtin kanssa, niin kolmas kerta olikin sitten harmaa ja sateinen. Myös kylmä tuuli ujelsi. Sisälle joutuisimme tänään mennä liikkumaan, jos ei haluaisi kastua läpimäräksi ja jäätyä tuulessa. Valtti oli jo valmiiksi sisällä, kun olin ilmoittanut jo etukäteen, että tulisin tähän aikaan orin kanssa touhuamaan. Joku sitten ihanasti oli tuonut Valtin sisälle sateesta, joten se oli kerinnyt vähän kuivuakin. Korvat hörössä tyytyväisenä ori taas seisoskeli ja ihmetteli, kun raaputin sitä puhtaaksi. Sitten taas vain varusteet niskaan kummallekin ja kohti maneesia. Tällä kertaa jätettiin kuitenkin satula matkasta. Tarkoituksena hyppiä rennosti ilman satulaa jotain ihan pieniä esteitä, pääideana pitää hauskaa. Alkukävelyt siis suoritettiin taluttaen, kun Valtti sai tulla perässä, samalla kun kantelin puomeja ja tolppia muutamat maneesiin. Joku siellä ratsasteli jo, mutta kuulemma ei haittaisi, että tulisimme hyppelemään.

Lämmittelyt tuli siinä sopivasti kummallekin, joten kun pääsin selkään, aloitin ravailun melko nopeasti. Tasaisessa ravissa oli mukava istua ja Valtti meni reippaasti, sillä se innostui kun ylitimme jo muutamia maahan jättämiäni puomeja. Ravin jälkeen hetken laukkaa ja vähän testailuja, että miten ne pidätteet menevät läpi. Sitten tultiinkin jo laukassa ensimmäiselle pienelle esteelle. Valtti veti varman päälle ja otti paljon isomman mitä odotin sekä mitä olisi tarvinnut, joten valahdin hieman kaulalle. Siitä jatkettiin kuitenkin reipasta laukkaa, puomin yli ja uudestaan sama este. Nyt oli jo ratsastajakin mukana, joten hyppy tuli paljon mukavammin. Paljon ei tarvinnut itse siellä selässä tehdä mitään, Valtti kulki reippaasti eteenpäin ja esteetkin olivat niin pieniä, että ori olisi niistä kävellyt vaikka yli. Päivän tavoite onnistui, sillä kummallakin oli hauskaa. Lopuksi kun ori pääsi kävelemään pitkin ohjin, se pörisi tyytyväisenä, ihan kuin maastoreissun jälkeen.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen