Vähäpelto

Mustakulta

KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Bronze Award

k. 22.06.2017 - Me olemme niin kuin uni ja niin kuin ruoho maan, joka aamulla puhkeaa kukkaan ja ehtoolla korjataan.


Rekisterinumero VH16-018-2508
Syntymäaika, ikä 06.08.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriMusta, 161cm
Maahantuoja NinniH. (VRL-05766)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 120cm, CIC1, Vaativa

20.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 69p. KTK-III
28.02.2017 Virtual Riding Horses Assessment 62,222 % Bronze Award
05.03.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
15.03.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 100,5p. KRJ-I
25.03.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 101p. KERJ-I
31.03.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. ERJ-I
31.03.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 102p. VVJ-I
20.06.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 100p. SLA-I

Minni on yleisesti ottaen oikea energiapakkaus, joka rakastaa kaikenlaista touhuamista sekä ihmisten että lajitovereiden kanssa. Vaikka tamma on eloisa ja sosiaalinen, osaa se kuitenkin pysähtyä aloilleen nauttimaan saamastaan huomiosta. Tällaisia hetkiä ovat varmasti kaikki hoitotoimenpiteet harjauksesta varustamiseen, sillä tamma nuokkuu paikoillaan rapsutuksista nauttien silmät puoliummessa eikä tamma ota itseensä vaikka kesken talutuksen pitäisi jäädä seurustelemaan vastaantulevan ihmisen kanssa. Erikoisempiin hoitotoimenpiteisiin kuten klippauksiin, pesuihin ja eläinlääkärikäynteihin Minni suhtautuu suurella maalaisjärjellä ja luottaa hoitajaansa vaikka joskus joku asia hieman jännittäisikin.

Koska Minni on ulkoillessa oikea energisyyden multihuipentuma, ulkoilee se poikkeuksetta nuorten tai leikkimielisten tammojen ja ruunien kanssa. Tamman lempijuttuja onkin tarhakavereiden kanssa peuhaaminen, mutta se osaa leikittää myös itseään esimerkiksi vanhoja kumisaappaita heittelemällä tai palloja vierittämällä. Eikä sovi unohtaa, miten mukavaa tarharalli on - varsinkin silloin, kun yltiöpäiseen riehumiseen saa yllytettyä myös muut ulkona olevat hevoset. Ulkoillessa herkkusuisen Minnin näkee aloillaan usein vain ruokinta-aikaan, sillä jo heinäkärryt nähtyään ruokaa rakastava Minni tulee tarhanportille kerjäämään omaa osaansa kärryjen antimista.

Ratsastaessa kevyt ja herkkä Minni on oikea ihmisenmieli, joka rakastaa monipuolista työntekoa. Kouluratsastuksessa sulavaliikkeinen ja hyvän tasapainon omaava tamma suoriutuu hienosti Vaativa B-tason kouluratsastusliikkeistä, joskin käyntityöskentely teettää toisinaan tammalle harmaita hiuksia. Käyntiä pitkään työstäessä Minnillä saattaa toisinaan keittää kuppi nurin, ja se tarjoaisi käynnin sijaan kaikkea piaffesta raviin, mutta kun ratsastaja muistaa pysyä rauhallisena ja johdonmukaisena, käynnin esittämisessä ei ole sen suurempaa ongelmaa. Vahvan ravin ja laukan omaava tamma onkin omiaan kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa yhdistyy nämä vahvat askellajit sekä joku haastavampi tehtävä, kuten avo- tai sulkutaivutukset. Laukanvaihdot askeleella on myös Minnin lempitehtäviä ja täytyy myöntää, että laukanvaihdot tuppaavat usein olemaan erittäin lennokkaita tamman intoutuessa tehtävästä.

Jos Minniä pitäisi kuvailla jollain adjektiiveilla este- ja kenttähevosena, olisivat sanat varmasti pomminvarma, rohkea, terävä sekä yritteliäs sillä se ei kyttää erikoisempiakaan elementtejä, vaan hyppää jokaisen ratsastajan osoittaman esteen innoissaan korvat höröllä. Minnillä on suomenhevoseksi erittäin hyvä hyppytyyli; sillä on terävä ja lennokas hyppy ja se käyttää sekä jalkojaan että ylälinjaa optimaalisella tavalla. Esteiden välissä tamma laukkaa aktiivista, matkaavoittavaa laukkaa reippaasti eteen, mutta tulee takaisin hyvin pienillä avuilla. Tamma onkin omiaan tehtävissä, jotka vaativat laukansäätelyä sillä se kuuntelee ratsastajan antamia apuja orjallisesti jokaisena hetkenä.

Valjakkoajossa Minni on omiaan rohkean ja energisen luonteen vuoksi, mutta myös hyvän fyysisen kestävyyden vuoksi. Se on ketterä ja vastaanottavainen myös ajaessa, ja se on melko vahva jokaisessa valjakkoajon osa-alueessa. Koulua ajaessa tamman parhaita ominaisuuksia on sen tasaisuus sekä yritteliäisyys kun taas heikkouksena ovat kaikki käyntiä vaativat tehtävät. Tarkkuus- ja kestävyysajossa tamman parhaimmistoon kuuluu kaikki vauhtia vaativat tehtävät, sillä se laukkaa rohkeasti vaikeimpiinkin tehtäviin sisälle.

i. Pikku-Mörkö
evm, musta, 164cm
ii. Kummajainen
evm, musta, 165cm
iii. Hääppönen
evm, musta, 165cm
iie. Haamuaate
evm, musta, 159cm
ie. Ihmetys
evm, sysirautias, 158cm
iei. Ilmari
evm, ruunikko, 160cm
iee. Justiina
evm, sysirautias, 155cm
e. Valkokulta
evm, musta, 157cm
ei. Kaihokunnia
evm, sysirautias, 160cm
eii. Kunnialaukaus
evm, sysirautias, 159cm
eie. Kaihomuistelma
evm, punarautias, 162cm
ee. Valkopeippo
evm, musta, 154cm
eei. Valkotossu
evm, punarautias, 161cm
eee. Peppiina
evm, musta, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Marmori
15.11.2016 Mestiikki
tamma Vähäpellon Valkokulta 06.12.2016 Peetsi
ori Vähäpellon Vauhtihirmu 01.02.2017 Sairaannopee
tamma Vähäpellon Villakko 08.01.2017 Villavei

i. Pikku-Mörkö on Pihla Kuusiston kasvattama suomenhevosori, joka vaikutti varsin lupaavalta jo nuorena. Pikku-Mörköä näytettiin nuoruusvuosina muun muassa valtakunnallisissa näyttelyissä, jossa se pärjäsi varsin mukavasti korrektin rakenteen ja hyvän liikemekanismin vuoksi. Ajolle opetettu ori sisäänratsastettiin kolmevuotiaana, jonka jälkeen se kävi pyörähtämässä muutamissa laatuarvostelutilaisuuksissa - kolme vuotiaana ori jäi tuloslistan puoliväliin, mutta sekä neljä- että viisivuotiaana ori palkittiin tilaisuuksien parhaana estehevosena. Tämän jälkeen omistaja vei orin ratsuttajalle, jossa ori vietti jopa muutamia vuosia - näin ori sai olla ammattitaitoisessa treenissä sekä tehdä osaavan ratsastajan kanssa ensimmäisiä debyyttejä lajissa kuin lajissa. Tänäpäivänä lempeän luonteen omaava Pikku-Mörkö on ratsukantakirjattu II-palkinnolla ja se kilpailee kansallisella tasolla varsinkin este- ja kenttäratsastuksen parissa 120cm ja CIC1 luokissa. Orilla on jo muutamia jälkeläisiä, jotka ovat vaikuttaneet varsin potentiaalisilta yksilöiltä ratsastusurheilua ajatellen.

ii. Kummajainen on musta, melko raskasrakenteinen suomenhevonen joka oli aikansa kärkinimiä kouluratsastuksen parissa. Raskaasta ja isostakin rakenteesta huolimatta Kummajaisella oli äärettömän hyvä tasapaino, ja se liikkui hyvässä ryhdissä ja tahdissa vaikeimpienkin tehtävien läpi. Vaativa A-tasolla kilpaillut ori on ottanut mittaa muista suomenhevosista muun muassa suomenhevosten mestaruuskilpailuissa, joissa ori on pärjännyt mielettömän hyvin - sillä on nimittäin yhteensä viisi kouluratsastusmitalia, joista kolme on sitä kirkkainta. Herkän, mutta ystävällisen luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sitä käytettiin jalostuksessa melko paljon. Ori periytti jälkeläisilleen korrektia rakennetta sekä lennokasta liikkumistapaa joskin tiedetään, että osa sen jälkeläistä on luonteeltaan hieman sähliä. Kummajainen lopetettiin 21-vuotiaana vanhan jännevamman vaivatessa orin elämää kevyessäkin käytössä.

ie. Ihmetys on syötävän kaunis sysirautias tamma, jonka päätä koristaa kaunis piirto ja sillä on jaloissa kauniit, polviin asti ulottuvat sukat. Syötävän suloisen ulkonäön lisäksi tamma on mielettömän mukava ja mutkaton käsitellä - se omaa lempeän ja ystävällisen luonteen, jonka lisäksi tamma rakastaa ylikaiken yhteisiä tuokioita oman ihmisensä kanssa. Ihmetys on koko elinkaarensa ajan ollut harrasteratsastajan omistuksessa, ja sillä ollaan treenattu monipuolisesti niin ratsastuksen päälajien kuin myös valjakkoajon parissa. Joustavat, elastiset liikkeet omaava tamma on omiaan eritoten rataesteillä, jossa se on osoittanut terävää hyppykykyä ja itsevarmaa otetta hankalissakin tilanteissa. Ihmetyksellä on yhteensä kaksi jälkeläistä, joista kumpikin on noussut kansalliselle tasolle este- ja kenttäratsastuksen pariin. Tänäpäivänä Ihmetys viettää leppoisan eläkehevosen virkaa 21-vuoden ikäisenä tehden mukavia juttuja sekä maastakäsin että ratsain.

e. Valkokulta on mielettömän kaunis musta suomenhevostamma, jolla on suuri läsi, herasilmä sekä pitkät, yli polvien ulottuvat sukat. Vahvat jouhet omaava tamma on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolle, joka ei ole suoranainen ihme - onhan Valkokullalla kaunis, korrekti ja pyöreä runko, vahva ylälinja, hyvät leimat, hyväasentoiset jalat sekä erityiset elastiset ja tasapainoiset liikkeet. Kivan ja mutkattoman luonteen omaava tamma on varsin miellyttävä ratsastaa, sillä se on yhteistyöhaluinen ja se reagoi ratsastajan antamiin apuihin nopeasti. Valkokulta on vahva osaaja monipuolisena kilpahevosena, ja se kilpaileekin kansallisella tasolla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi se on startannut muutamia startteja yksilönä valjakkoajossa. Tammalla on kaksi mustaa tammajälkeläistä, ja on odotettavissa että tammalla teetetään vielä ainakin yksi varsa kilpauran loputtua.

ei. Kaihokunnia on hieman tuntemattomampi suomenhevosori, joka ei ole elämässään tehnyt valtavaa kilpauraa. Löysän ja ruunamaisen luonteen omaava ori kiersi elinkaarensa aikana muutamalla harrasteratsastajalla, joista kumpikin kilpaili omaksi ilokseen satunnaisesti lajissa kuin lajissa. Iso sysirautias ori ei ollut mikään erikoinen suorittaja, mutta se pystyi kuitenkin helpoissa luokissa tekemään tasapainoisia ja tarkkoja suorituksia palkintosijoilleen päästääkseen. Juoksijapainoitteisesta suvusta polveutuvaa oria ei ole koskaan esitetty kantakirjaustilaisuuksissa, jonka johdosta sillä ei ole myöskään montaa jälkeläistä. Orilla on muutama jälkeläinen, joiden emät ovat olleet Kaihokunnian omistajan tuttujen omistuksessa. Kaihokunnia lopetettiin vain 18-vuotiaana ähkyn seurauksena.

ee. Valkopeippo on ainoan jälkeläisensä Valkokullan tavoin musta läsipäinen ja sukkajalkainen tamma, joka omasi suuren ja reilun sydämen. Lempeän ja sosiaalisen luonteen omaava tamma vaihtoi omistajaa vain kertaalleen kasvattajalta omistajalle, joka piti tamman loppuun asti erilaisista suunnitelmista huolimatta. Valkopeippo oli monipuolinen harrastehevonen, jonka kanssa harrastettiin leppoisasti niin sileäntyöskentelyn kuin esteiden parissa, jonka lisäksi pomminvarmalla tammalla saattoi maastoilla metsien siimeksissä niin ratsain kuin ajaen. Vanhemmiten pehmeät liikkeet ja rauhallisen luonteen omaava Valkopeippo toimi myös tallin vikellyshevosena, ja se kilpaili joukkuehevosena muutamissa kilpailuissa. Tänään Valkopeippo nauttii pihattoelämästä 26-vuoden ikäisenä lajitoveriensa kanssa ja käy muutamia kertoja viikossa maastoilemassa kevyesti lihaskuntoa ja mielenvirkeyttä ylläpitääkseen.

KRJ-koulukilpailut, 45 sijoitusta

23.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 2/18
24.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 2/18
26.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 2/18
26.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 4/18
27.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 3/18
28.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 3/18
29.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 2/18
03.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 02/22
05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 02/22
05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 01/22
07.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 02/22
09.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 04/22
14.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 03/22
17.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 03/22
12.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
13.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
14.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
14.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
16.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 1/30
16.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
19.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
19.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 1/30
20.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30

25.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 1/30
27.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
27.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
01.12.2016 Romilly, Vaativa B, 4/30
11.12.2016 Romilly, Vaativa B, 1/54
13.12.2016 Romilly, Vaativa B, 2/54
19.12.2016 Romilly, Vaativa B, 5/54
29.11.2016 Romilly, Vaativa B, 3/30
27.11.2016 Romilly, Vaativa B, 3/30
09.12.2016 Ventos, Vaativa B, 4/30
05.12.2016 Ventos, Vaativa B, 5/30
11.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
12.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
18.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
20.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
16.12.2016 Hukkapuro, Vaativa B, 05/30
01.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 05/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 04/30
06.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 02/30
07.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 02/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 03/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 02/30ERJ-estekilpailut, 46 sijoitusta

04.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
06.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
07.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
08.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
08.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
09.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
09.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
13.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
14.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
20.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
21.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
23.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
24.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
27.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
28.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/13
29.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
30.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/13
30.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
14.12.2016 Metsovaara, 120cm, 2/30
15.12.2016 Metsovaara, 120cm, 5/30
18.12.2016 Metsovaara, 120cm, 2/30
17.12.2016 Moondance, 110cm, 4/30
20.12.2016 Moondance, 110cm, 3/30

25.12.2016 Moondance, 110cm, 5/30
25.12.2016 Moondance, 110cm, 4/30
05.12.2016 Edelstein Ponies, 120cm, 4/24
04.12.2016 Edelstein Ponies, 120cm, 1/24
30.11.2016 Edelstein Ponies, 120cm, 4/24
17.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/30
15.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/30
14.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 4/30
18.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 1/30
19.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 1/30
01.12.2016 Romilly, 110cm, 4/56
19.12.2016 Romilly, 120cm, 4/49
20.12.2016 Romilly, 110cm, 6/50
23.12.2016 Romilly, 110cm, 7/50
16.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 3/30
17.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 5/30
02.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 02/30
09.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 05/30
11.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 4/30
14.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 3/30
15.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 2/30
15.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 4/30
17.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 1/30KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

01.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
01.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
03.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
04.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
09.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
11.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
18.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
05.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 5/37
06.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 6/37
07.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 6/37
09.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 4/37
20.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 2/37
23.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 1/37
29.11.2016 Erkinheimot, CIC1, 1/19
11.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 1/37
17.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 1/37
21.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 4/37
26.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 4/37
23.12.2016 Kevolehto, CIC1, 2/31
28.12.2016 Tuulenpesä, CIC1, 3/24

29.12.2016 Tuulenpesä, CIC1, 3/24
01.01.2017 Turmeltaja, CIC1, 4/30
08.01.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
17.01.2017 Tuiskula, CIC1, 2/30
18.01.2017 Tuiskula, CIC1, 2/30
01.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
09.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
12.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
13.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
02.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
03.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
05.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
09.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
01.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
12.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
08.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
09.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
03.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
17.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
18.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30VVJ-valjakkokilpailut, 50 sijoitusta

02.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 2/09
08.12.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 1/08
11.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 2/23
11.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/23
12.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 2/23
12.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/23
14.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 1/23
16.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 4/23
18.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 4/23
19.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/23
11.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 2/26
22.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/16
24.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/16
25.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/16
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
29.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/16
02.01.2017 Koistila, Noviisi koulukoe, 3/30
09.01.2017 Koistila, Noviisi koulukoe, 3/30
03.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 3/30
04.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 5/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30

16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
12.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
01.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
04.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
07.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
17.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
22.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
27.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
29.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
21.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 5/29
27.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 4/29
30.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 4/29VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

31.12.2016 Hortensia, Vaativa yhdistetty, 2/13


VSN-Näyttelymenestys

07.12.2016 Vähäpelto VSN, RCH 39p. tuom. dookie
22.12.2016 Turmeltaja VSN, CH 39p. tuom. dookie
01.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Samalla kun letitin Minnin harjaa kiinni, höpisin sille omiani. Vaikka en ole sitä tyyppiä joka ravaa ennen omaa starttiaan vessassa kuuteen kertaan, olin nyt hieman jännittynyt tulevasta. Minnin kanssa on lähtenyt kilpailukausi hyvin käyntiin koulu- ja esteratsastuksen parissa, mutta koska ensimmäinen kenttästartti on aina hieman jännittävä sekä hevoselle että ratsastajalle, halusin tarjota Minnille helpon startin kotitilallaan. Kotona ratsastettu kilpailu voi toiselle hevoselle olla maailman pahin ratkaisu, mutta uskoin ja toivoin, että Minni ei välitä muuttuneesta kotiympäristöstä vaan keskittyy radalla olennaiseen.

Kouluradalle verryttelin tamman oikeastaan melko löysin rantein vähän sinne päin kevennellen, sillä en halunnut työstää tammaa liian teräväksi millaiseksi se usein tulee, kun jotain asiaa jää hienosäätämään pidemmäksi aikaa. Itse radalla minun ei tarvinnut tekaista kasvoilleni tekohymyä, sillä Minni oli niin kevyt ja tasapainoinen ratsastaa, että jouduin jo vilkaisemaan onko alleni vaihtunut aamukiireessä ratsu. Suoraan kouluradalta kävelin talliin, jossa tallityöntekijäni auttoivat vaihtamaan tamman varustuksen esteille sopivaksi. Esteradalle hyppäsin alle vain muutaman pystyn ja okserin maksimitasollaan, sillä halusin säästellä tamman voimia iltapäivän maastoesteosuuteen. Esteradalla Minni eteni energisesti, mutta se pysyi hyvin kontrollissa eikä esimerkiksi suhteutetut estevälit tehneet tiukkaa. Tallille takaisin kävellessäni en ollut uskoa kuulemaani todeksi - Minni oli nimittäin tehnyt kovatasoisessa luokassa sekä parhaan koulu- että estekokeen ja väliaikatulos oikeutti ensimmäiseen sijaan!

Paljon kilpailleena on jopa noloa myöntää, että en muista maastoesteradalta juuri mitään muuta kuin että Minni tuntui nauttivan siitä mitä se teki, ja se laukkasi tehtävältä tehtävälle ihan mielettömän lujaa. Jossain kohtaa rataa minun oli himmattava tamman vauhtia, sillä ranteessani killunut kello alkoi piipittää liiallisesta vauhdista enkä missään nimessä halunnut ratsastaa ihanneajan ulkopuolella maaliin. Virheettömältä maastoesteradalta päästyäni en voinut kuin heittää ohjat kaulalle ja taputtaa mustan tamman hiestä kiiltävää kaulaa - se oli urakoinut päivän mittaan paremmin, kun olisin koskaan voinut toivoa enkä uskonut todeksi hetkeä, jolloin seisoin debyyttinsä tehneen suomenhevostamman kanssa palkintojenjaon ykköspaikalla monta kokenutta ratsukkoa ohittaneena.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Minnin tultua Vähäpeltoon tamma todettiin pian niin energiseksi, että se siirrettiin normaalista tarhausrytmistä aktiivipihaton puolelle, jossa se sai leikkikaveriksi laumallisen nuoria kasvavia hevosia sekä tarpeeksi lääniä vauhdikkaampinkin leikkeihin. Tähän päivään asti leikit ovat sujuneet vauhdista huolimatta melko sievästi eikä haavereita ole sattunut, mutta tänään hakiessani Minniä liikutukseen puolen päivän jälkeen se nökötti tarhan kulmassa onnettomasti ja lepuutti vasenta takajalkaansa. Tamman lähelle päästyäni tajusin hyvin pian mistä oli kyse - sen jalka oli turvonnut aina vuohisesta kintereen yläpuolelle, joten todennäköisesti tamma on saanut jalkaan mojovan iskun tai se on liukastunut pahemman kerran.

Tamman klempattua talliin saakka pesin sen jalan viileällä vedellä, jotta pystyisin varmistamaan että iho on ehjä eikä kyse ole esimerkiksi pistohaavasta ja siitä johtuvasta impparista. Koska haavoja ei löytynyt, jatkoin jalan kylmäämistä turvotuksen vähentämiseksi ja soitin eläinlääkärille kysyäkseni, ehtisikö hän vilkaisemaan hevosta vielä tänään. Yllätyksekseni eläinlääkäri oli juuri muutaman kilometrin päästä Vähäpellosta. joten apu oli kerrankin melko nopeasti paikalla - ja hyvä niin, sillä jalka vaikutti olevan erittäin kipeä sekä kosketusarka. Tovin tutkimisen jälkeen eläinlääkäri tutki jalan ultraäänilaitteella, jonka tulos ei ollut kovin mieltä ylentävä - koukistajajänne oli vaurioitunut pahoin, mutta koska akuutissa vaiheessa ultrattu jänne saattaa näyttää todellisuutta pahemmalla, yritti eläinlääkäri lohduttaa ja sanoi tulevansa muutaman viikon kuluttua ultraamaan jalan uudelleen. Kun eläinlääkäri lähti tallista, tuntui hän vievän mukanaan yhden pienen talliyrittäjän sielun - sitä kurjuuden ja epäoikeuden tunnetta oli vaikea käsitellä joten hevosen hoitamisen jälkeen painuin tallitoimistoon, jossa edellisen kuun kirjanpito ja tilitykset sai kyytiä ihan olan takaa.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Minnin jännevamman hoito on tuonut arkeen melko paljon uusia vivahteita, sillä energinen hevonen ei tunnu ymmärtävän, miksi sen pitäisi enimmäkseen vain seistä paikoillaan. Jo tapahtumapäivänä jätin ylimääräiset rehut tamman ruokavaliosta pois, jotta siirtyminen seisomiseen ja kävelyyn sujuisi mutkattomammin. Kaksi viikkoa tapaturmasta jänne ultrattiin uudelleen, eikä jännevamman todellinen laajuus ollut kovinkaan paljon ensimmäistä ultrauskertaa ruusuisempi. Tästä syystä kauden kilpailut ja valmennukset heitettiin kankkulan kaivoon ja tilalle rakennettiin kuntoutussuunnitelma, jonka avulla hevonen sai purkaa energiaa jalkaa satuttamatta. Luojalle kiitos, että Vähäpeltoon hankittiin tallin rakennusvaiheessa vesimatto, sillä kyseinen härveli on parasta antia jalkavammaisille hevosille silloin, kun akuutista vaiheesta ollaan päästy yli. Nyt Minni kävelee viisi kertaa viikossa vesimatolla ja lopun ajasta se tarhaa pienessä tarhassa.

Koska jännevamman kuntouttaminen on äärettömän raskas ja pitkä prosessi, tuli tamman astuttaminen jälleen kerran ajankohtaiseksi. Yhden jälkeläisen hyvin hoitaneena tammana Minnille oli jopa suotavaa etsiä sulho, sillä samalla kun tamma parantelisi itseään, voisi se jättää maailmalle yhden potentiaalisen kilpahevosen alun. Vaikka orivalinta on usein melko jännittävää ja sitä pitää pohtia useita viikkoja joka suunnasta, oli tämänkertainen orivalinta melko selkeä - rauhallinen, mutta kyvykäs kantakirja II-palkittu Peetsi toisi jälkeläiseen todennäköisesti aavistuksen enemmän rauhallisuutta, mutta säilyttäisi laadukkaan liikkumisen ja monipuolisuuden lajiin kuin lajiin. Minnin tultua kevään ensimmäiseen kiimaan tamma astutettiin orilla luomuna ja noin kuukauden jälkeen ultrattiin sekä jalka että vatsa. Jalka oli lähtenyt parantumaan odotettua paremmin, ja ultrattu kohtukin toi ilouutisia, sillä Minni oli kantavana ja sikiö oli eläinlääkärin mukaan juuri sellainen, kuin pitääkin.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen