Vähäpelto

Mörkövahti

KTK-II


Rekisterinumero VH18-018-0107
Syntymäaika, ikä 18.01.2018, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriMusta, 162cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 110cm, CIC1

28.02.2018 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 70p. KTK-II

Jos Möröltä kysyttäisiin sen lempi-asioita maailmassa, se vastaisi varmasti ruoka, esiintyminen sekä ruoka. Ehkä vielä kerran ruoka. Ihastuttava, persoonallinen ori on oikea herkkupeppu, jota voi motivoida vaikka maailman tappiin asti porkkanalupauksella - oli se lupaus sitten paikkaansa pitävä, tai pelkkää puhetta. Mutta varmaa on se, että tarhanportilla porkkanapussia rapisuttamalla kaverina on äkkiä mustanpuhuva suomenhevosori, joka heittää tiskiin kaikki korttinsa ja temppunsa pienen makupalan saadakseen.

Mörkö on niitä hevosia, jotka ihastuttavat oikeastaan ihmisen kuin ihmisen puoleensa. Sen valloittava, seurallinen persoona saa itsensä puolelleen alta aikayksikön ja ennen kuin ihminen huomaakaan, on ori saanut special timea rapsutuksineen aikeissa olleen vartin sijaan tunnin. Koska ori on varsin hyväntahtoinen lienee sanomattakin selvää, että kaikenlaiset hoitotoimenpiteet sujuvat hevosen kanssa varsin jouhevasti. Harjaus ja kaikenlainen kropsottaminen on parasta varsinkin karvanlähdönaikaan, eikä hienohipiä laita pahakseen mutaisten jalkojen pesustakaan. Taluttaessa Mörköä talutetaan täysin turvallisuussyistä ketjun kanssa, mutta vielä tähän päivään mennessä - monta tammaa ohittaneena ja vähän tamman makuun päässeenäkin - se ei ole esittänyt mitään niin mullistavia kevätjuhlaliikkeitä että narunjatke olisi joutunut nielaisemaan kurkkua kuristavan tunteen pois. Herrasmies mikä herrasmies, sanoi Vähäpellon tallimestarikin aikanaan ihmisille, jotka ihmettelivät Mörön lauhkeaa luonnetta kisapaikan täyteen ahdatulla käsihevosalueella.

Ratsuna Mörkö on fantastinen. Se on äärettömän kevyt ja herkkä hevonen ratsastaa, jonka vuoksi se on ollut omiaan varsinkin kouluratsastuksessa. Sillä on luonnostaan hyvä eteenpäinpyrkimys ja kova miellyttämisenhalu, jonka vuoksi sen kanssa ratsastaminen on aina sujuvaa yhteistyötä pienin avuin. Mörkö on suomenhevoseksi varsinainen liikeihme ja sillä on ällistyttävä elastisuus; se tekee mielellään esimerkiksi siirtymiä kootun ja keskiaskellajien välillä sekä suorittaa erinäisiä tehtäviä, joissa on esimerkiksi laukassa tehtyjä avo- tai sulkutaivutuksia. Vaikka Mörkö on usein alusta asti varsin kevyt ja kiva ratsastaa, on vuosien mittaan tullut huomattua, että mitä enemmän orille antaa psyykkistä ja fyysistä haastetta, sen paremmaksi se usein tulee. Se tunne kun Mörkö tulee höyhenenkevyeksi jalan eteen sekä kantaa itseään säästä ylöspäin, on oikeasti aika mieletön - ei ole sattumaa, että moni vaativan tason kouluratsastaja on sanonut että Mörkö murskaa etupainoisen ja raskaan suomenhevosen myytin jo perusliikkumisellaan.

Vaikka Mörkö on kouluratsuna vailla vertaansa, ei se ole yhtään hullumpi rata- tai maastoesteitä hypätessäkään. Sillä ei ole ihan parhain hyppytekniikka ja joskus takajalantekniikka koituu sen kohtaloksi virhepisteitä katsoessa, mutta kun ratsastaja osaa ratsastaa hevosen oikealle ponnistuspaikalle ja antaa sille tilaa hypätä, on se varsin kiva hevonen esteilläkin. Ja se suomalainen nöyryys, jota Mörkö kantaa mukanaan on omiaan - se ei koskaan stoppaa esteiden eteen tai jää epäröimään erikoisempia este-elementtejä kilometrien päähän.

Mörkö on tottunut matkaaja, joka lastautuu sekä matkustaa moitteetta. Vieraissa paikoissa se on hyvin samanlainen kuin kotona; se on seurallinen oma itsensä, joka rakastaa ihmisten kanssa seurustelua. Kevään ensimmäiset poistumiset kotoa saa sen normaalia pörheämmäksi, mutta ei sekään tarkoita muutamaa babypiaffe-askelta enempää. Jos omaa saa kehua, sanoisin, että Mörkö on täyden kympin match.

i. Metsämörri
evm, rautias, 164cm
ii. Metsänpeikko
evm, rautias, 165cm
iii. Mehtäläinen
evm, rautias, 1665cm
iie. Risuriina
evm, musta, 156cm
ie. Pionella
evm, tummanrautias, 154cm
iei. Pioneeri
evm, tummanrautias, 157cm
iee. Kuiskeen Nella
evm, punaruunikko, 150cm
e. Vaherma
evm, musta, 153cm
ei. Nahjus
evm, musta, 155cm
eii. Naseva
evm, punarautias, 154cm
eie. Satoystävä
evm, musta, 155cm
ee. Vahevaara
evm, tummanrautias, 150cm
eei. Kieter
evm, tummanrautias, 156cm
eee. Vahterina
evm, musta, 151cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Mörökölli 23.01.2018 Surunauha
ori Teilikorven Mörkökehto 29.01.2018 Uhrilehto
ori Vähäpellon Pikkumörkö 06.02.2018 Lehmusneito

isä Metsämörri on rautias, 164cm korkea suomenhevosori joka on monelle suomenhevosen ystävälle tuttu nimi sekä hevonen. Kantakirja I-palkittu ori on kilpaillut aikanaan menestyksekkäästi niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa, josta kahdessa viimeiseksi mainitussa lajissa ori on saavuttanut suomenhevosten mestaruusmitaleita useamman kappaleen. Lisäksi Metsämörrin uskomattoman nöyrä perusluonne, erinomainen hyppykyky sekä voimakas, ylämäkeen suuntaava laukka on vienyt orin useasti avointen 120cm luokkien palkintosijoituksille. Eikä liene sattumaa, että orin jälkeläiset ovat lähes poikkeuksetta erittäin korkealla työmotivaatiolla ja nöyryydellä varustettuja hevosia, joista osa on noussut kansallisiin ratsastusluokkiin isänsä jalanjälkiä seuraten. Metsämörristä puhuttiinkin aikanaan, että se päästää läpi emän liikkumistavan, mutta pitää geeneissään vahvasti melko isoaa kokoa sekä upeaa, kultaista luonnetta. Jälkeläisiä Metsämörrillä on yhteensä kahdeksankymmentäneljä, eikä uutta jälkikasvua ole tiedossa sillä hevonen on siirtynyt viettämään ansaittuja eläkepäiviä kilpa- ja jalostushevosen toimesta. Metsämörri viettääkin tänäpäivänä varsin leppoisia eläkepäiviä vauhdikkaita maastolenkkejä harrastaen.

ii. Metsänpeikko on tunnettu suomenhevosjalostukseen käytetty ori, joka on periyttänyt varsoilleen ei pelkästään isoa kokoa ja fysiikkaansa, vaan myös suorituskykyä lajin kuin lajin parissa. Hyvät laatutyypit omaava, pyöreän ja kevyen rungon, kevyen kaulan ja pitkän sään omaavalla orilla on melko hyvät jalka-asennot, joskin sen takajalat ovat aavistuksen pihdissä ja kintereet ovat käyrät. Ori on liikkeiltään ja kapasiteetiltaan sopiva lajiin kuin lajiin; käynnissä liikkeet ovat väljät ja sillä on hyvä yliastunta, kun taas ravi ja laukka orilla on tasapainoista, voimakasta ja tahdikasta. Rohkeaksi ja rehdiksi nimitetty ori on ketterä hyppääjä, jolla on hyvä, melko lennokas ja terävä hyppytekniikka. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa kansalliselta tasolla kilpaillut ori on tehnyt upeaa tulosta myös valjakkoajon parissa, sillä orilla on muun muassa kaksi aluemestaruus hopeaa valjakkoajon parista. Metsänpeikko on kantakirjattu II-palkinnolla ja sitä on käytetty monipuolisesti suomenhevosjalostukseen hyvin erilaisilla tammoilla. Metsänpeikko on periyttänyt lukuisille varsoilleen hyvää kestävyyttä fyysisesti sekä psyykkisesti, jonka lisäksi moni varsa on emän värityksestä huolimatta perinyt vahvan rautiaan värityksen.

ie. Pionella on melko tavanomainen suomenhevonen, sillä 154cm korkea tummanrautias tamma eli onnellista elämää monipuolisena harrasteratsuna. Aavistuksen omapäisen tamman luonnehditaan olleen melko persoonallinen hevonen omine jekkuineen, mutta kuten suurella haikeudella edesmennyttä hevostaan muistellut omistaja sanoi "Pionella oli sellainen hevonen, joka tulee vain kerran elämässä vastaan. Vaikka nauru oli kaukana niistä hetkistä kun istuin viljapellolla ja tamma paineli täyttä neliä kotia, on ne nyt hauskoja muistoja. Se oli hevonen, jonka kanssa jokainen päivä oli erilainen." sen omistaja kuvaili kysyessä millainen tamma Pionella oli. Pionellaa käytettiin monipuolisena harrasteratsuna koulu- ja esteratsuna, jonka lisäksi se toimi varsinkin talvisin tallin ajohevosena reen edessä. Tamma jätti jälkeensä kaksi varsaa, joista toisen se sai 4-vuotiaana ja toisen vanhuuspäivillään 19-vuotiaana. Pionella pääsi viimeiselle matkalleen melko hyväkuntoisena 25-vuoden ikäisenä hammasrivistön ollessa jo siinä kunnossa, että ruoan imeytyminen oli aavistuksen heikentynyttä.

emä Vaherma on musta, 153cm korkea suomenhevostamma joka on täynnä tulta ja tappuraa. Nuorempana paljon koteja kiertänyt tamma on aiheuttanut ihmisissä lähinnä tuskanhikeä olemalla samaan aikaan hyvin herkkä mutta kovapäinen sekä eteenpäinpyrkivä. Kun tamma palasi viidennen kerran markkinoille lyhyen aikavälin sisään, ei se aiheuttanut enää kummoista kiinnostusta ihmisissä - ei, vaikka hevosella on kova suku takanaan ja se itse liikkui kuin pieni puoliveriratsu. Lopulta vaativan tason koululuokkia kilpaillut ratsastaja osti tamman itselleen niin sanotuksi rempparatsuksi sillä ajatuksella, että ratsastaa tammasta tasaisemman suorittajan ja myy sittemmin voitolla. Vaan toisin kävi, sillä pitkäjänteisen ratsutuksen ja hyvä hevosenlukutaidon myötä Vahermasta paljastui mielettömän upea liikkuja kouluradoille eikä nykyinen omistaja enää halunnut luopua tammasta. Vuosien rakentamisen myötä Vaherma on startannut sekä sijoittunut Vaativa B-luokissa sekä pitänyt itsellään muutamia kausia muun muassa suomenhevosten hallimestaruuskultaa. Tänäpäivänä Vaherma keskittyy edelleen kouluratsastuksessa kehittymiseen, joskin sen omistaja on haaveillut pienestä Vahermatytöstä kun ensimmäinen yritys poiki orivarsan maailmalle.

ei. Nahjus on musta, melko raskasrakenteinen suomenhevonen joka oli aikansa kärkinimiä kouluratsastuksen parissa. Raskaasta ja isostakin rakenteesta huolimatta Nahjuksella oli äärettömän hyvä tasapaino, ja se liikkui hyvässä ryhdissä ja tahdissa vaikeimpienkin tehtävien läpi. Vaativa A-tasolla kilpaillut ori on ottanut mittaa muista suomenhevosista muun muassa suomenhevosten mestaruuskilpailuissa, joissa ori on pärjännyt mielettömän hyvin - sillä on nimittäin yhteensä viisi kouluratsastusmitalia, joista kolme on sitä kirkkainta. Äärimmäisen herkän, mutta nöyrän luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sitä käytettiin jalostuksessa melko paljon. Ori periytti jälkeläisilleen korrektia rakennetta sekä lennokasta liikkumistapaa joskin tiedetään, että osa sen jälkeläistä on luonteeltaan melko vaikeita herkkyyden ja räjähtävyytensä vuoksi. Nahjus lopetettiin 21-vuotiaana vanhan jännevamman vaivatessa orin elämää kevyessäkin käytössä.

ee. Vahevaara on mielettömän kaunis tummanrautias suomenhevostamma, jolla on suuri läsi, herasilmä sekä pitkät, yli polvien ulottuvat sukat. Vahvat jouhet omaava tamma on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolle, joka ei ole suoranainen ihme - onhan tammalla kaunis, korrekti ja pyöreä runko, vahva ylälinja, hyvät leimat, hyväasentoiset jalat sekä erityiset elastiset ja tasapainoiset liikkeet. Kivan ja mutkattoman luonteen omaava tamma on varsin miellyttävä ratsastaa, sillä se on yhteistyöhaluinen ja se reagoi ratsastajan antamiin apuihin nopeasti. Vahevaara on vahva osaaja monipuolisena kilpahevosena, ja se kilpaileekin kansallisella tasolla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi se on startannut muutamia startteja yksilönä valjakkoajossa. Tammalla on kaksi mustaa tammajälkeläistä, ja on odotettavissa että tammalla teetetään vielä ainakin yksi varsa kilpauran loputtua..

KRJ-koulukilpailut, 30 sijoitusta

12.02.2018 Holmberg, Helppo A, 5/30
13.02.2018 Holmberg, Helppo A, 4/30
14.02.2018 Holmberg, Helppo A, 5/30
15.02.2018 Holmberg, Helppo A, 5/30
18.02.2018 Holmberg, Helppo A, 4/30
19.02.2018 Holmberg, Helppo A, 2/30
07.02.2018 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
15.02.2018 Karhumetsä, Helppo A, 1/30
18.02.2018 Karhumetsä, Helppo A, 5/30
19.02.2018 Karhumetsä, Helppo A, 2/30
11.02.2018 Varjon Oriasema, Helppo A, 4/30
11.02.2018 Varjon Oriasema, Helppo A, 1/30
12.02.2018 Varjon Oriasema, Helppo A, 5/30
13.02.2018 Varjon Oriasema, Helppo A, 4/30
17.02.2018 Varjon Oriasema, Helppo A, 1/30
15.02.2018 Kaunovaara, Helppo A, 4/30
18.02.2018 Kaunovaara, Helppo A, 4/30
20.02.2018 Kaunovaara, Helppo A, 4/30
11.02.2018 Supernatural, Helppo A, 2/30
12.02.2018 Supernatural, Helppo A, 5/30

14.02.2018 Supernatural, Helppo A, 3/30
17.02.2018 Supernatural, Helppo A, 2/30
20.02.2018 Supernatural, Helppo A, 4/30
11.02.2018 Routapirtin Tila, Helppo A, 2/30
15.02.2018 Routapirtin Tila, Helppo A, 4/30
15.02.2018 Routapirtin Tila, Helppo A, 5/30
16.02.2018 Routapirtin Tila, Helppo A, 3/30
08.02.2018 Ruskavaara, Helppo A, 2/30
09.02.2018 Ruskavaara, Helppo A, 4/30
10.02.2018 Ruskavaara, Helppo A, 5/30ERJ-estekilpailut, 44 sijoitusta

12.02.2018 Holmberg, 100cm, 4/30
19.02.2018 Holmberg, 100cm, 2/30
19.02.2018 Holmberg, 100cm, 2/30
20.02.2018 Holmberg, 100cm, 2/30
04.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 2/30
06.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 2/30
07.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 4/30
08.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 2/30
10.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 5/30
13.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 1/30
14.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 4/30
14.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 1/30
15.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 2/30
16.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 3/30
17.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 2/30
20.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 5/30
20.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 2/30
13.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 3/30
15.02.2018 Vähäpelto, 100cm, 4/30
03.02.2018 Ruskavaara, 80cm, 5/30
04.02.2018 Ruskavaara, 80cm, 4/30
09.02.2018 Ruskavaara, 80cm, 5/30

04.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 3/30
05.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 5/30
06.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 1/30
09.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 1/30
15.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 3/30
16.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 4/30
17.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 5/30
18.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 5/30
20.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 3/30
22.02.2018 Mörkövaara, 110cm, 2/30
13.02.2018 Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 2/30
13.02.2018 Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 3/30
15.02.2018 Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 4/30
19.02.2018 Raatteen Suomenhevoset, 110cm, 2/30
01.03.2018 Turmeltaja, 100cm, 4/40
13.03.2018 Turmeltaja, 100cm, 1/40
14.03.2018 Turmeltaja, 100cm, 2/40
15.03.2018 Turmeltaja, 100cm, 2/40
12.02.2018 Holmberg, 100cm, 6/40
14.02.2018 Holmberg, 100cm, 5/40
16.02.2018 Holmberg, 100cm, 6/40
18.02.2018 Holmberg, 100cm, 4/40KERJ-kenttäkilpailut, 21 sijoitusta

01.02.2018 Vähäpelto, Helppo, 2/30
14.02.2018 Vähäpelto, Helppo, 1/30
15.02.2018 Raatteen Suomenhevoset, CIC1, 5/30
13.02.2018 Turmeltaja, CIC1, 4/40
15.02.2018 Turmeltaja, CIC1, 1/40
18.02.2018 Turmeltaja, CIC1, 4/40
16.02.2018 Devilsfair, Helppo, 5/40
19.02.2018 Devilsfair, CIC1, 3/40
07.03.2018 Dashner Stables, CIC1, 2/30
17.03.2018 Dashner Stables, CIC1, 1/30
26.03.2018 Dashner Stables, CIC1, 4/30
28.03.2018 Dashner Stables, CIC1, 2/30
30.03.2018 Dashner Stables, CIC1, 4/30
12.03.2018 Kuiskeen Suomenratsut, CIC1, 5/30
14.03.2018 Kuiskeen Suomenratsut, CIC1, 1/30
17.03.2018 Kuiskeen Suomenratsut, CIC1, 5/30
19.03.2018 Kuiskeen Suomenratsut, CIC1, 3/30
06.03.2018 Tritium Sporthorses, CIC1, 4/30
07.03.2018 Tritium Sporthorses, CIC1, 5/30
08.03.2018 Tritium Sporthorses, CIC1, 1/30

09.03.2018 Tritium Sporthorses, CIC1, 4/30VSR-Cup kilpailut, 00 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

05.02.2018 Vähäpelto, RCH

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajan omistaja

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen