Vähäpelto

alkuesittelyorittammatkasvatus

Mörkövaaran Hattara - kuollut 16.11.2016

virallinen nimi: Mörkövaaran Hattara rekisterinumero: VH16-018-1507
sukupuoli: Tamma painotus: Yleispainoitus
rotu: Suomenhevonen koulutus: He A, 100cm, Helppo
syntymäaika: 02.07.2016, 18-vuotias kasvattaja: Mörkövaara (MRKV4038)
väri, säkä: Rautiaankimo, 153cm omistaja: VP (VRL-14355)

20.07.2016 Suomenhevosvarsojen arviointitilaisuus SV-I
20.08.2016 Suomenhevosten laatuarvostelu SLA-I
31.08.2016 Yleislaatuarvostelu YLA1
15.09.2016 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu, 106,25p. KRJ-I
25.09.2016 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelu, 97p. KERJ-II
27.09.2016 myönnetty Virtuaalisten Suomenratsujen jälkeläisluokka C-palkinto
30.09.2016 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelu, 108p. ERJ-I
30.09.2016 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus, 66p. KTK-III

Todennäköisesti jokaisella suomenhevosiin painoittuvalla tallilla on oma Mörkövaaralainen, joten tottahan toki minunkin piti tilanne korjata mahdollisimman pian. Mörkövaaraan syntyi heinäkuun 2016 aikana useita varsoja, joten lähdin ajamaan Mörkövaaraa kohti hyvin avoimin mielin. Kasvattajana toimiva tvisha kierrätti minua pitkään tamma-varsalaitumilla, kunnes näin kauniin rautiaankimon varsan jota tvisha ei olisi mielellään esitellyt minulle. Pienen suullisen kädenväännön jälkeen sain udeltua varsan perustiedot, jonka jälkeen ilmoitin, että olen täysin valmis ostamaan hevosen hinnalla millä hyvänsä. Sinä hetkenä kaikki tuntui silkalta hulluudelta, mutta nykypäivänä tilannetta ajatellessa ymmärrän itseäni - nähtyäni varsan liikkeessä ja kuultuani sen suvun olin lähes sataprosenttisen varma, että siinä on kestävä urheiluhevonen lajiin kuin lajiin - ja sitähän Hattara on ollut. Varsa-aikana Hattara oli hieman itsepäinen, mutta kuitenkin täysin käsiteltävissä oleva nuori hevonen. Varsa-aikana se kävi myös muun muassa suomenhevosvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa, jossa tamma palkittiin hienosti I-palkinnolla. Nyt, kun tamma on tehnyt mittavan kilpailu-uran koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa, keskittymme jalostukselliseen puoleen sekä erinäisissä laatuarvosteluissa käymiseen.

Yleisesti ottaen Hattaraa voisi kuvailla sanoilla “rehti, reipas ja lojaali.” Se on äärettömän kiva ja helppo hevonen, jonka kanssa tekee mielellään töitä sekä maasta- että selästäkäsin. Kaikenlaiset hoitotoimenpiteet onnistuvat Hattaran kanssa rutiininomaisesti: Se seisoo harjauksen aikana kauniisti paikoillaan, eikä sitä tunnu häiritsevän pidemmätkään harjaustukiot. Pahana tapana Hattaralla on napsia käytävällä ollessaan ketjunaruja suuhunsa, joka saattaa toisinaan ärsyttää hoitajaa - tomeralla kieltokäskyllä Hattara lopettaa napsimisen hetkeksi, mutta todennäköisesti jatkaa toimintaa tuokion kuluttua. Käytävällä satuloidessa tamma seisoo hiljaa paikoillaan, mutta suitsia laittaessa suosituksena on, että riimu jätetään hevosen kaulalle sillä energisempinä päivinä tamma saattaa lähteä puskemaan suomenhevosille tyypilliseen tapaan eteenpäin. Koska Hattaran kanssa on tehty paljon maastakäsittelyä maitovarsasta lähtien, on se helppo ja mutkaton hevonen taluttaa. Kesän ensivihreän aikaan tamma toisinaan kuitenkin kokeilee olisiko sillä pieni mahdollisuus päästä maistamaan herkullista ruohotupsua tienpientareelta.

Ratsastaessa Hattara on melko yksinkertainen ja se sopii monenlaisen ratsastajan alle ratsastettavuutensa ja mukautumiskykynsä vuoksi. Sillä on kolme kohtuullista askellajia, joista parhain on laukka. Käynti tammalla on melko lyhyttä ja toisinaan jännittynyttä, jonka vastapainoksi ravissa ja laukassa sillä on enemmän liikelaajuutta. Laukka on suomenhevoseksi erityisen hyvää; se on kolmitahtinen ja hyvin ylämäkeen rullaavaa. Kouluratsastuksessa Hattaran vahvuutena on sen tasaisuus, sillä se kulkee vaikka maailmaan tappiin asti tasaisessa muodossa ja tahdissa, ja suorittaa erilaisia liikkeitä aina Helppo A-tasolle asti. Helpointa tammalle ovat erilaiset siirtymät sekä suoruutta vaativat liikkeet, kun taas puolestaan väistöä vaativissa liikkeissä Hattara jää toisinaan hieman hitaaksi pohkeelle. Hattara on parhaimmillaan rata- ja maastoesteillä jossa tamma pääsee laukkaamaan reipasta laukkaa eteenpäin. Hattara on rehti ja reipas hyppääjä, joka ei välitä erikoisimmistakaan elementeistä - se lähestyy esteitä aina yhtä suurella innolla korvat hörössä ja hyppää rentoja sekä pyöreitä hyppyjä. Rataesteillä tamman kanssa on mahdollista ratsastaa myös aikaa vastaan, sillä se kääntyy pienenä ja notkeana hevosena pienistäkin kaarteista ja uskaltaa lähteä hyppyihin rohkeasti erikoisimmistakin ponnistuspaikoista. Maastoesteillä tamma etenee reippaassa laukassa aina lähtölinjalta maalilinjalle epäröimättä kertaakaan vastaantulevia esteitä tai tehtäviä. Tästä syystä tamma onkin oivallinen ratsu esimerkiksi poneista hevosiin siirtyville junioreille tai kenttäratsastusuraa aloitteleville ratsastajille sillä jos jonkun hevosen, niin Hattaran kanssa saa kokea onnistumisen riemua ja iloa.

Hattara matkustaa kisa- ja valmennuspaikoille tottunein ottein. Sen voi taluttaa vaikka otsatukasta pidellen traileriin tai rekkaan, ja se seuraa ihmistä koiramaisesti. Vieraan paikkaan päästyään Hattara katsoo hetken uutta miljöötä korvat hörössä, jonka päätteeksi suunnittelee esimerkiksi ruohon syömistä. Verryttelyssä tamma ei välitä muista hevosista, vaan keskittyy omaan ratsastajaan ja hänen antamiin apuihin. Sama jatkuu edelleen radalla, joskin tamma tuntuu kouluradoilla toisinaan hieman hyytyvän kun se on oppinut, että siellä ratsastaja ei välttämättä raaski potkaista tammaa esimerkiksi käynnissä eteenpäin. Este- ja maastoesteradoilla hiipuneinkin liekki kuitenkin syttyy uudelleen, jolloin ratsastaja saa keskittyä täysin laukan rytmittämiseen ja säätelyyn.

i. Mörkövaaran Vieteri
KERJ-I
prn, 153cm
ii. Mörkövaaran Rommitus
iii. Ralli-Rami
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II, SLA-II, KTK-III
iie. Helmililja
KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I
ie. Mörkövaaran Lauriina
YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
iei. Railan Vilinteri
YLA2, KRJ-II, ERJ-II, SLA-I
iee. Tummavieno
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I
e. Mörkövaaran Hallava
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I
rtkm, 154 cm
ei. Riiviöiden Huurto
KRJ-II, ERJ-II, KERJ-I
eii. Malvin
eie. Hämeenahon Haltijatar
ee. Mörkövaaran Vappu
YLA2, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I*
eei. Rikkimeni
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-II, SLA-I
eee.Hehku-Renja
YLA2, KRJ-II, ERJ-I, SLA-I

Hattara on kolmepolvinen suomenhevostamma, jonka sukua yhdistää yleispainoitteisuus sekä erinomainen suorittamiskyky lajissa kuin lajissa. Suvussa esiintyy hevosia, joilla on hyvin paljon meriittejä esimerkiksi koulu-, este- ja kenttäratsastuslaatuarvosteluiden lisäksi yleislaatuarvosteluista ja kantakirjauksista.

Hattaran isä on punaruunikko 153cm korkea Mörkövaaran Vieteri joka on kilpaillut menestyksekkäästi ratsastuksen kolmen päälajin parissa. Mörkövaaran Vieteri on palkittu maaliskuussa 2016 kenttäratsastuksen laatuarvosteluissa hienosti I-palkinnolle jopa 107,75 pisteellä. Orin kuvaillaan olevan luonteeltaan “ikuinen lapsi, joka ei aikuistu koskaan”, sillä ori yrittää usein luistaa tehtävistä tai vähintään mennä sieltä, mistä aita on matalin. Tästä vahvasta luonteenpiirteestä huolimatta hevoselle on pystytty rakentamaan rutiini kilpailuissa käymisen helpottamiseksi, ja ori on tehnyt tasaisen varmaa tulosta aina Helppo A - 100cm - Helppo tasolle asti.

Isänisä, Mörkövaaran Rommitus on ruunikko suomenhevosori, jonka kuvaillaan olleen energinen ja touhukas kilpahevonen. Ori on ollut vahva suorittaja, joka on pystynyt kanavoimaan ylimääräisen energisyyden ja kuumuuden tehokkaaseen työskentelyyn, jonka puolesta puhujana toimii sen valtava määrä sijoituksia aina Vaativa B, 110cm ja CIC* tasolta asti. Mörkövaaran Rommituksella on kolme jälkeläistä, joista osa on tehnyt menestyksekkään kilpauran.

Isänemä, Mörkövaaran Lauriina on menestystä niittänyt ruunikko suomenhevostamma, joka lopetettiin maaliskuussa 2016 vanhuuden tuomiin ongelmiin. Mörkövaaran Lauriina oli sympaattinen ja rauhallinen pieni tamma, jota on voinut käsitellä oikeastaan kuka tahansa. Mörkövaaran Lauriina ei vaatinut omistajalta tai hoitajaltaan paljon; se tyytyi vähään, kunhan se sai ihmiseltä huomiota ja hellyydenosoituksia. Lauriina oli eläessään tasainen ja rauhallinen suorittaja, joka on palkittu menestyksekkäästi esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa I-palkinnolle heinäkuussa 2015, kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa I-palkinnolle lokakuussa 2015 ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa I-palkinnolle joulukuussa 2015. Lisäksi tamma on palkittu helmikuussa 2016 yleislaatuarvostelussa I-palkinnolle ja viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisempänä suomenhevosten laatuarvostelussa SLA-I palkinnolle maaliskuussa 2016.

Emältä Mörkövaaran Hallavalta Hattara on perinnyt rautiaankimon värinsä lisäksi ratsastuksellista yhteistyökykyä ja rohkeutta. Mörkövaaran Hallava on käsiteltäessä hankalampi mitä jälkeläislempi, mutta ammattimaisella otteella tamma on saatu toimimaan myös hankalimmissa tilanteissa. Hallava on kilpaillut menestyksekkäästi koulu-, este- ja kenttäratsastuksen parissa ja tamma on helmikuussa 2016 palkittu kouluratsastusjaoksen, esteratsastusjaoksen ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvosteluissa ennen kuulumattoman upeasti I-palkinnoille.

Emänisä, Riiviöiden Huurto on jälkeläisensä tapaan rautiaankimo suomenhevonen, joka on kilpaillut muun muassa kenttäratsastuksessa CIC* tasolla sijoittuen ja voittaen. Kun Riiviöiden Huurto mainitaan nimeltä suomenhevosratsastajien piireissä, saa sen nimen lausuminen kanssaihmisissä aikaan pienimuotoista närkästystä, sillä ori ei ole ollut missään nimessä helpoin käsiteltävä. Ratsastukselliseti Huurto on ollut kuitenkin yhteistyökykyinen, ja sillä on ollut vahva kestävyys kilpailla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa. Ori on palkittu vuonna 2015 koulu- ja esteratsastusjaosten laatuarvosteluissa II-palkinnolle ja kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelussa upeasti I-palkinnolle. Orilla on neljä upeaa menestynyttä jälkeläistä, jonka johdosta ori on palkittu jälkeläisluokka B-tittelillä kesäkuussa 2016.

Emänemä, Mörkövaaran Vappu on rautias, isokokoinen suomenhevostamma, jonka kuvaillaan olleen hyvin tammamainen ja vaativa hevonen. Ratsastaessa Mörkövaaran Vappu on esittänyt menestyksen lisäksi pienimuotoisia kommervenkkeja, sillä tamma oli tunnettu ratsastajan testaamisesta ja siitä, että onko pakko. Varsana tamma on palkittu suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa I-palkinnolle, jonka lisäksi se on suomenhevosten laatuarvosteluissa saanut harvinaisen SLA-1*-palkinnon. Lisäksi Mörkövaaran Vappu on vuosina 2014 ja 2015 palkittu koulu-, este- ja kenttäratsastusjaosten laatuarvosteluissa I-palkinnolle, jonka lisäksi tamma on täyttänyt palkintokaappiaan vielä hakemalla yleislaatuarvostelusta hienosti II-palkinnon.

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

11.07.2016 Myyränkolo Helppo A, 1/30
13.07.2016 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 3/30
14.07.2016 Viisikko Helppo A, 4/30
15.07.2016 Myyränkolo Helppo A, 4/30
17.07.2016 Viisikko Helppo A, 2/30
17.07.2016 Viisikko Helppo A, 5/30
18.07.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 5/40
19.07.2016 Viisikko Helppo A, 1/30
19.07.2016 Myyränkolo Helppo A, 1/30
20.07.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 5/40
27.07.2016 Viisikko Helppo A, 2/30
30.07.2016 Viisikko Helppo A, 5/30
30.07.2016 Myyränkolo Helppo A, 5/30
30.07.2016 Myyränkolo Helppo A, 1/30
01.08.2016 Viisikko Helppo A, 5/30
02.08.2016 Myyränkolo Helppo A, 3/30
02.08.2016 Hortensia, Helppo A, 6/40
03.08.2016 Hortensia, Helppo A, 2/40
04.08.2016 Viisikko Helppo A, 3/30
05.08.2016 Viisikko Helppo A, 2/30

05.08.2016 Hortensia, Helppo A, 4/40
06.08.2016 Viisikko Helppo A, 5/30
06.08.2016 Mörkövaara Helppo A, 4/30
08.08.2016 Viisikko Helppo A, 1/30
08.08.2016 Hortensia, Helppo A, 5/40
09.08.2016 Viisikko Helppo A, 3/30
09.08.2016 Myyränkolo Helppo A, 2/30
22.08.2016 Oakhill, Helppo A, 3/30
24.08.2016 Heljävirta Helppo A, 5/40
25.08.2016 Oakhill, Helppo A, 4/30
26.08.2016 Oakhill, Helppo A, 1/30
26.08.2016 Heljävirta Helppo A, 2/40
27.08.2016 Wayward Dressage, Helppo A, 1/40
27.08.2016 Kuuralehto Helppo A, 6/40
28.08.2016 Kuuralehto Helppo A, 2/40
29.08.2016 Oakhill Helppo A, 4/30
30.08.2016 Oakhill Helppo A, 3/30
30.08.2016 Kuuralehto Helppo A, 2/40
30.08.2016 Heljävirta Helppo A, 5/40
30.08.2016 Wayward Dressage, Helppo A, 3/40

ERJ-estekilpailut, 43 sijoitusta

15.07.2016 Kisakeskus Lapland, 100cm, 5/30
16.07.2016 Kisakeskus Lapland, 100cm, 2/30
17.07.2016 Kisakeskus Lapland, 100cm, 5/30
21.07.2016 Kisakeskus Lapland, 100cm, 4/30
28.07.2016 Vähäpellon Ratsutila, 100cm, 1/30
03.08.2016 Metsovaara, 100cm, 4/30
04.08.2016 Metsovaara, 100cm, 2/30
06.08.2016 Metsovaara, 100cm, 2/30
07.08.2016 Metsovaara, 100cm, 1/30
09.08.2016 Metsovaara, 100cm, 5/30
10.08.2016 Metsovaara, 100cm, 5/30
10.08.2016 Hortensia, 100cm, 2/40
11.08.2016 Hortensia, 100cm, 2/40
11.08.2016 Hortensia, 100cm, 2/40
16.08.2016 Hortensia, 100cm, 5/40
18.08.2016 Hortensia, 100cm, 3/40
18.08.2016 Metsovaara, 100cm, 5/30
20.08.2016 Oakhill, 100cm 5/30
20.08.2016 Oakhill, 100cm 4/30
19.08.2016 Edelsten Ponies, 90cm, 2/30
26.08.2016 Edelsten Ponies, 90cm, 1/30
17.08.2016 Viisikko, 100cm, 1/30

31.08.2016 Hukkapuro, 100cm, ERJ Cup 9/189
18.08.2016 Viisikko, 100cm, 1/30
20.08.2016 Viisikko, 100cm, 2/30
20.08.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/30
22.08.2016 Viisikko, 100cm, 4/30
22.08.2016 Viisikko, 100cm, 1/30
28.08.2016 Viisikko, 100cm, 1/30
27.08.2016 Vähäpellon Ratsutila, 100cm, 5/30
30.08.2016 Vähäpellon Ratsutila, 100cm, 1/30
31.08.2016 Vähäpellon Ratsutila, 100cm, 3/30
17.08.2016 Wayward Dressage, 100cm, 3/40
21.08.2016 Wayward Dressage, 100cm, 4/40
29.08.2016 Wayward Dressage, 100cm, 5/40
30.08.2016 Wayward Dressage, 100cm, 4/40
29.08.2016 Censored, 100cm, 5/30
30.08.2016 Censored, 100cm, 1/30
27.08.2016 Hengenvaara, 100cm, 4/30
28.08.2016 Hengenvaara, 100cm, 2/30
29.08.2016 Hengenvaara, 100cm, 4/30
08.09.2016 Hortensia, 100cm, 3/40
09.09.2016 Hortensia, 100cm, 2/40

KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

30.07.2016 Kärmeniemi, Helppo, 2/40
02.08.2016 Ros Cirein, Helppo, 6/40
06.08.2016 Ros Cirein, Helppo, 1/40
06.08.2016 Kärmeniemi, Helppo, 3/40
09.08.2016 Viisikko, Helppo, 4/25
10.08.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/40
11.08.2016 Mörkövaara Helppo 3/40
16.08.2016 Turmeltaja, Helppo, 4/30
18.08.2016 Ros Cirein, Helppo, 2/40
18.08.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/40
19.08.2016 Hengenvaara, Helppo, 5/50
20.08.2016 Hengenvaara, Helppo, 3/50
20.08.2016 Oakhill, Helppo, 4/30
22.08.2016 Turmeltaja, Helppo, 4/30
23.08.2016 Oakhill Helppo 4/30
24.08.2016 Ros Cirein, Helppo, 2/40
26.08.2016 Turmeltaja, Helppo, 2/30
12.08.2016 Huvitutti, Helppo, 3/40
19.08.2016 Lapland, Helppo, 3/30
23.08.2016 Huvitutti, Helppo, 3/40

29.08.2016 Metsovaara, Helppo, 1/28
30.08.2016 Huvitutti, Helppo, 3/40
02.08.2016 Marcius, Helppo, 1/35
16.08.2016 Viisikko, Helppo, 2/36
19.08.2016 Viisikko, Helppo, 6/36
20.08.2016 Viisikko, Helppo, 4/36
22.08.2016 Viisikko, Helppo, 2/36
24.08.2016 Viisikko, Helppo, 6/36
28.08.2016 Breawa, Helppo, 2/30
01.09.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/37
13.09.2016 Ros Cirein, Helppo, 6/37
18.09.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/37
15.09.2016 Ros Cirein, Helppo, 3/30
18.09.2016 Ros Cirein, Helppo, 2/30
02.09.2016 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 5/39
04.09.2016 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 1/39
02.09.2016 Metsovaara, Helppo, 2/29
05.09.2016 Metsovaara, Helppo, 4/29
07.09.2016 Metsovaara, Helppo, 2/29
22.09.2016 Ros Cirein, Helppo, 4/39

VSN Näyttelymenestys

20.09.2016 Iowa VSN, RCH (3½-4-4-4-3½-3½-4-3½-3½-3½=37p) tuom. dookie

Listassa ensimmäiseksi päiväkirjamerkinnät aikajärjestyksesä vanhimmasta uusimpaan, jonka jälkeen tulee valmennusmerkinnät.

Irtohypytyskujalla 2-vuotiaana 08.07.2016, omistaja VP
Vähäpellon Ratsutallin tiloissa järjestettiin tänään nuorille hevosille avoin irtohypytystilaisuus, johon olivat tervetulleet myös tilan ulkopuoliset 2-3 vuotiaat varsat. Hattara on työskennellyt nyt laidunkauden aikana muutaman kerran viikossa liinan päässä juoksutuksen merkeissä, ja alkaa jo pikkuhiljaa ymmärtämään juoksutuksen idean. Alkuun Hattara ei nimittäin ymmärtänyt, että sen pitäisi myös edetä liinan päässä, sillä tammavarsa pysähtyi jatkuvasti ja kääntyi katsomaan uteliaana juoksuttajaan. Pitkäpintaisen harjoituksen tuloksena Hattara esittää nykyään jo ihan kivoja pätkiä juoksuttaessa ja tottelee ikäistensä tasolla juoksuttajan ääniapuja.

Tänään tamma pääsi jo entuudestaan tutuksi tulleeseen maneesiin, jossa verryttelin tamman lihaksiston liinan päässä kaikissa askellajeissa. Tänään Hattaralla oli oikea rallipäivä, sillä se ei olisi liinan päässä malttanut kuin ravata tai laukata niin, että maneesin hiekat pöllyivät seinille asti. Kun tamma rauhoittui, talutin sen irtohypytyskujalle ja maiskautin sen perään. Hattara innostui puomikasoista aivan valtavasti, ja se syöksyikin kujalle uudelleen suorinta tietä. Pikkuhiljaa puomeja nostettiin ensin ristikoiksi, ja sitten pieniksi pystyiksi - tamma hyppäsi eteen laitetut esteet suurella innolla ja hyvällä tyylillä. Vaikka se olisi voinut antaa puolet sen vauhdista edeltäneelle varsalle, ei sen meno näyttänyt laisinkaan hullumalta. Hattara osoitti irtohypytyskujalla hyvää hyppykapasiteettia ja silmää estepaikoille, mutta myös rohkeutta ja tasapainoa. Täytyy sanoa, että olen tamman suorittamiseen äärettömän tyytyväinen ja odotan tulevaisuutta sen kanssa suurella innolla: Tänään se nimittäin näytti siltä, että siitä voisi tulla lahjakas ja varma kenttäratsu tulevaisuuden kenttäratsastusradoille.

Maastossa 19.07.2016, ratsastajana Aaria
Harvinaisena vapaapäivänä tallitöistä otin suunnan jo heti aamusta kohti Vähäpellon Ratsutilaa. Helpotuksekseni matka ei ollut pitkä, sillä vanhan ja uskollisen Fiatini ilmastointi on olematon mikä ei lainkaan sovi tällaisille kuumille kesäpäiville. Perillä minua odotti syötävän söpö rautiaankimo Hattara-tamma jolla oli tarkoitus lähteä hieman maastoseikkailemaan. Vahingosta viisastuneena (lue: eksyn omille maastoreitelle) kysyin jo etukäteen millaiset reitit tiluksia ympäröi, ja ilokseni kuulin että kaikki reitit ovat rakennettuja ja autottomia! Hyvin pienet mahdollisuudet siis hukata itsensä risteäville metsäpoluille.

Hattara oli otettu valmiiksi karsinaan minua odottelemaan ja tamma mutusteli aamuheinien loppuja tyytyväisenä. Hattara oli todella ystävällisen oloinen putte ja seisoi rauhallisesti paikallaan harjauksen ja varustuksen ajan. Talutin tamman pihalle, tarkistin vielä satulavyön ja ponkaisin satulaan. VP tuli kysymään miten kaikki oli sujunut ja toivotti meille rentouttavaa maastolenkkiä. Kehotin tamman liikkeelle ja se siirtyi kiireettömään, keinuvaan käyntiin. Köpöttelimme kaikessa rauhassa hyvän tovin, minä maisemia ihaillen ja Hattara yrittäen napsia välipaloja koivujen oksista. Keräilin ohjat paremmin tuntumalle ja maiskautin tamman raviin. Hattara lähti reippaasti liikkelle korvat hörössä ja allekirjoittanut nautti tamman pehmeästä, melkein hiipivästä ravista. Maastotie oli mukavan leveä, joten ihan kokeilumielessä kokosin Hattaraa ja pyysin sitä väistämään toiseen laitaan. Pohkeenväistö oli selvästi tammalle tuttua kauraa ja se suoritti tehtävän mukisematta. Edessä häämötti pitempi suora, joten kevensin istuntaa ja annoin laukkapohkeet. Hattara pärskähti iloisesti ja syöksähti matkaan pitkin askelin. Näkyvyys oli loistava jokaiseen ilmansuuntaan eikä autoista tarvinut huolehtia joten annoin tamman laukata omaa tahtiaan välillä jarrut tarkistaen. Hattara totteli hienosti ja hidasti heti pyydettäessä. Käänsin pärskivän tamman ympäri ja lähdimme palaamaan samaa reittiä takaisin leppoisassa ravissa. Otin hyvissä ajoin loppukäynnit ja annoin Hattaran venyttää kaulaansa samalla itse nilkkojani venytellen. Tallilla pesin hikisen tamman, vetelin enimmät vedet pois ja vein tarhaan auringon kuivatettavaksi.

Fysioterapiaa 23.07.2016, omistaja VP
Tänään Hattaran kanssa oli tiedossa pieni kehonhuoltopäivä, sillä tamma pääsi joka kuukautiseen tapaan tallin oman fysioterapeutin käsittelyyn. Koska fysioterapeuttimme Jenni ei ole hetkeen nähnyt Hattaraa liikkeessä, halusi hän alkuun nähdä hevosen sekä suoralla että kaarevalla uralla - eikä hevosen onneksi löytänyt mitään hälyttävää liikemekanismissa. Perusteellisen läpikäynnin ja hieronnan yhteydessä Jenni löysi pientä lihaskireyttä kaulan sekä sään molemmin puolin jonka johdosta Jenni halusi tarkistaa myös tamman molemmat satulat. Vaikka sitä huoltaa hevosiaan huolellisesti ennen ja jälkeen ratsastuksen, nyt täytyy myöntää että en vain kerta kaikkiaan ole huomannut että satulat ovat jääneet tammalle ahtaaksi lihasmassan kasvun myötä. Onneksi löysimme ensiapua tilanteeseen tallin muista satuloista vaikkakin apua ei tarvita pitkään; Hattaran onneksi ja omistajan lompakon epäonneksi Vähäpeltoon on tilattu satula-auto juuri tulevalle viikolle.

Vesimattotyöskentelyä 26.07.2016, omistaja VP
Satula-auton tulo viivästyi heistä johtuvista syistä, joten Hattara saa pitää pienen tauon aktiivisesta treenaamisesta ja on nyt päässyt muutamina päivinä liikkumaan vesimatolla kävellen. Hattara on vesimattotyöskentelystä aina yhtä innoissaan ja työskentelee siellä mielellään - tamman silmät ovat kirkkaat, ja sen korvat ovat suuntautuneet visusti eteenpäin. Intensiivisempi jakso vesimattotyöskentelyä tuli loppujen lopuksi Hattaralle ihan hyvään saumaan; nyt se on saanut liikkua laitteessa, joka kuormittaa hevosta tasapuolisesti ja vähentää jalkojen ja varsinkin jänteiden kuormitusta. Vaikka itse työskentely on tehty Hattaralle melko raskaaksi korkealle asetetun veden kanssa, on tamma ollut hyvin energinen esimerkiksi tarhassa, jossa se on leikkinyt normaalia enemmän lajitovereiden kanssa. Vesimattotyöskentelyä on tiedossa nyt muutamia päiviä, jonka jälkeen hevonen pääsee viettämään täyslepopäivän. Lepopäivän jälkeisenä päivänä meillä on jo toivottavasti sopiva satula, ja pääsemme hiljalleen jumppaamaan hevosta ratsain.

Vetohevosena maastossa 01.08.2016, omistaja VP
Tänään Hattara pääsi vetohevoseksi maastoon muutaman nuoren hevosen kaveriksi. Tallin pihalla tamma seisoi kiltisti aloillaan ja odotti, kun nuorten hevosten ratsastajat pääsivät hevostensa selkään. Alkukäyntien aikana Hattara käveli hieman hitaasti, mutta kuitenkin varmasti ja tamman avulla saimme nuoret hevoset ohittamaan rennosti muun muassa pelottavat maastoesteet sekä pienen, kavioiden alla kopisevan sillan. Siirrettyäni Hattaran raviin se pärskähti iloisesti ja lähti ravaamaan energistä, matkaa voittavaa ravia joka oli tilanteeseen juuri sopiva sillä sen hännässä oli kiinni iso, nuori puoliverinen jolla on hyvin suuret liikkeet. Muutamat laukkapätkät Hattara laukkasi hyvin rauhallisesti, eikä välittänyt edes takana olevien hevosten ilopukeista - päinvastoin tamma tuntui rauhoittuvan entisestään, jolloin nuoret hevoset joutuivat himmaamaan vauhtia ja siten rauhoittumaan. Maastoreissu sujui kokonaisuudessaan erinomaisesti, ja Hattara oli ehdottomasti ansainnut kiitoksena annetun porkkanan. Huolellisen harjauksen ja jalkojen kylmäyksen jälkeen vein tamman sen tarhakaverin kanssa laitumelle, jossa tammat saivat laiduntaa aina iltahämärään asti.

Kouluvalmennus 16.07.2016, valmentajana Florencia
Kaunis rautiaankimo suomenhevostamma lompsi rennoin ja letkein askelin pitkin pölisevää kenttää. Huikkasin kentän laidalle saavuttuani tervehdykset ratsukolle ja aloitimme valmennuksen rupattelemalla hetkisen mukavia VP:n sekä Hattaran tavoitteista sekä siitä, millaisia ongelmia heillä oli viimeaikoina ratsastuksellisesti ollut. Aloitimme työskentelemällä käynnissä tehden molemmille pitkille sivuille muutaman askeleen pieniä pätkiä avotaivutusta, jotta saisimme hevosen kuuliaiseksi. Tavoitteena oli saada tamma taivutukseen miltei mitättömän pienin avuin. Alkuun pyysin VP:tä olemaan hieman napakampi, sillä Hattara tuntui jäävän toisinaan hieman pohkeen taakse ja tällöin ulkolapa valui avotaivutuksessa liikaa ulos, eikä hevonen pysynyt rungostaan ryhdikkäänä. Heti kun VP sai Hattaran hieman tarmokkaampaan käyntiin, avotaivutukset sujuivat kauniin eleettömästi kumpaankin suuntaan.

Ravissa teemana olikin puolestaan takaosan väistätys pois ympyrältä. Hattara ravasi energisenä pääty-ympyrällä ja neuvoinkin VP:tä rentouttamaan jalkansa ja laskemaan kätensä mahdollisimman alas, jotta saisimme myös tarmokkaasti askeltavaa tammaa hieman rennommaksi. Hattara teki aivan kuten VP käski ja kun muutamisen minuuttia oltiin ympyrällä työskennelty, väisti tamma takaosaansa ratsastajansa pyynnöstä. Pienten välikäyntien jälkeen jatkoimme ympyrällä työskentelyä laukassa. Tamma laukkasi energisesti ja pontevasti eteenpäin, ja näytti olevan ratsastajansa avuilla lähestulkoon täydellisesti. Jatkoimme laukassa vastataivutusten parissa, eivätkä ne tuottaneet alun muutaman ylimääräisen laukanvaihdon jälkeen ratsukolle minkäänlaista ongelmaa. Hattara vaikutti kovin yritteliäältä sekä tänään myöskin hienosti motivoituneelta työntekoon! Pääsimme lopettamaan valmennuksen niin valmentajan - kuin ratsukonkin iloiseen mieleen. Kehotin ottamaan Hattaran kanssa loppuverryttelyiksi vielä ravia energisesti eteen ja alas sekä tekemään pitkät loppukäynnit esimerkiksi maastossa kävellen, jotta hevonen palautuisi rasituksesta riittävän hyvin.

Estevalmennus 21.07.2016, valmentajana tvisha
VP ja Hattara ottivat tänään ensimmäistä kertaa osaa Mörkövaaran ryhmävalmennuksiin, lajina esteratsastus. Alkuverkassa tamma oli hieman tahmea, se liikkui lyhyin askelin eteenpäin ja näytti niin jäykältä, että ennätin jo kauhistella, että liekkö tuota hevosta saadaan vetreäksi tämän tunnin aikana. VP istui selässä kuitenkin hyvän motivaation omaavana, alustan alkaen hän taivutteli päättäväisesti hevostaan ja ratsasti tätä reippaasti pohkeella eteen. Vähitellen tamma alkoikin kivasti vertyä, jolloin askel lähti pidentymään ja liike alkoi olemaan huomattavasti puhtaampaa. Tällöin ratsukko sai ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille pystyesteille, jotka ylittyivät oikein kivannäköisesti, joskin vauhti ei vieläkään ratsastajan päätä huimannut.

Hevosen ollessa hyvin ratsastajan avuilla ja kuunnellessa selästä tulevia ohjeita maltillisesti, siirryimme päivän päätehtävän pariin. Valmennuksen pääpaino oli sarjaesteissä, joten olin pystyttänyt kentälle 90-110cm korkeuksilla kaksi kolmen esteen sarjaa ja yhden kahden esteen sarjan. Ratsastaja sai kaikessa rauhassa valmistella ratsunsa tahdikkaassa laukassa ja sen jälkeen he saivat siirtyä omaan tahtiin hyppäämään sarjoja. Ratsukko aloitti esteiden hyppäämisen hyvin, VP ohjasi ratsuaan radalla hienosti ja Hattarahan teki työtä käskettyä ja hyppäsi esteet suurella kaarella. Alussa parivaljakolla tosin oli sikäli ongelmia, että tamma hyppäsi esteiden ylitse lähestulkoon paikoiltaan, kirjaimellisesti laukkasi esteelle, pysähtyi ennen sitä ja ponnisti ylitse - kuitenkaan kertaakaan pudottamatta. Näin ollen VP sai edelleen käyttää napakammin pohjettaan ja reippaasti kannustaa tammaansa esteelle, jottei se turhia pysähdellyt. Esteiden väleissä ratsastaja oli kuitenkin alusta alkaen hyvin tarkkana siitä, että Hattara otti sen tasan kaksi laukka-askelta ja sen jälkeen ponnisti seuraavalle esteelle, niin kuin tarkoituskin oli. Näin ollen askeleet sopivat hyvin esteiden väliin, eikä siitä liiemmin moitittavaa löytynyt. Loppua kohden suoritukset paranivat oikeastaan kerta toisensa jälkeen, varsinkin kun Hattara pääsi paremmin hyppäämisen makuun kiinni ja lähti tarmokkaasti etenemään radalla. Lopussa meinasi käydä siis päinvastoin kuin alussa, hevonen innostui suuresti, kun puolestaan ratsastaja alkoi olemaan selässä jo melko kaikkensa antaneen oloinen.

Vajaan tunnin työskentelyn jälkeen lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa VP sai vielä taivutella ratsuaan reippaassa ravissa ja sen jälkeen hidastaa käyntiin pitkien ohjien kera ja tulla alas selästä loppukäynneiksi. Kokonaisuudessaan valmennus sujui tältä parivaljakolta hyvin, sillä loppujen lopuksi päästiin haluttuun pisteeseen ja saatiin hienoja suorituksia aikaiseksi. Hevosen hidas liike toi alkuun hieman haastetta, sillä ei ole helppoa hypätä yli metrisiä esteitä laiskalla ponilla, mutta VP siinä kuitenkin onnistui. Kun Hattara alkoi liikkumaan paremmin eteen, hyppäsi se oikein kivalla tyylillä, eikä valmentajakaan voinut enää kuin ihastella kentänreunalla tämän tiimin huolellista työskentelyä.

Maastoestevalmennus 02.08.2016, omistaja VP
Ohjeistuksen saatuani painoin pohkeet tamman kylkiin, nousin kevyeen istuntaan ja annoin tamman liikkeen viedä minut mukanaan. Hattara laukkasi ensimmäisen tukkiesteen jälkeen rytmikästä ja energistä laukkaa kohti bankettia, jonka tamma suoritti itsevarmasti ja tasapainoisesti. Rauhoitin tammaa äänellä ja istuin hieman lähemmäs satulaa kootakseni laukkaa. Hattara jäi ensimmäistä teknistä estettä kohden hieman estettä vasten, mutta valmentajan huutaessa aktiivisen pohkeen merkityksestä ymmärsin ratsastaa hevosta jalalla eteen. Ensimmäiselle esteelle hieman voimaton hyppy, mutta homma parani heti toiselle ja kolmannelle esteelle, jotka sujuivat kuin leikiten. S-uralta olevien esteiden jälkeen nousin taas enemmän jalustimille, ja annoin tamman laukata reippaampaa laukkaa kohti seuraavia esteitä. Hattara hyppäsi hyvällä flowlla, eikä epäröinyt mitään vastaan tulevaa. Viimeiselle estetehtävälle tultaessa istuin jälleen lähelle satulaa sekä rauhoitin laukan tahtia viestiäkseni tammalle, että edessä on keskittymistä vaativa tehtävä. Pienellä äänellä rohkaisulla Hattara hyppäsi sujuvasti veteen, jatkoi rytmikkäästi laukkaamista ja teki hyvän, pyöreän hypyn vedestä pois. Kehuin tammaa äänellä, ja taputin sen hiestä märkää olevaa kaulaa.

“Tämä viimeinen rata meni ihan todella hyvin! Tällaista tasaista, itsevarmaa ja rohkeaa suorittamista nyt vaan kilpailuihinkin, niin tehän olette ihan voittamaton kaksikko. S-uralla olevalla ensimmäisellä esteellä korjasit hyvin jalalla, jonka jälkeen kaksi viimeistä estettä sujui ihan moitteetta. Vedelle ratsastit ihan todella hyvin, ja Hattara näytti tykkäävän sun kehuista ihan mielettömästi.” Valmentaja tuumasi, kun palasin hänen luokseen vetämään henkeä. Valmennus oli sujunut alusta alkaen melko jouhevasti, ja viimeiseksi hypätty rata tuntui myös selkään moitteettomalta. Palautteen päätteeksi ratsastin hymyssä suin Hattaraa vielä tovin eteen-alas muodossa ravissa ja käynnissä, jonka jälkeen kävelimme kotiin noin kolmenkymmenen minuutin loppukäynnit. Kotona Hattara pääsi pesulle, sekä kuivattelemaan ja rentoutumaan infrapunasolariumin lämpöön ennen iltaruokien tarjoilua.

Kouluvalmennus 04.08.2016, omistaja VP
Osallistuin tänään Hattaran kanssa vakivalmentajani kouluvalmennukseen, sillä halusin valmentajan antavan loppuhetken vinkit tuleviin kilpailuihin. Verryttelin poikkeuksellisesti itsenäisesti, ja Hattara tuntui loppujen lopuksi ihan ookoolta - olisin ehkä voinut ratsastaa itse paremmin jalalla jotta Hattara olisi voinut olla nopea, mutta muuten kaikki tuntui rullaavan aika hyvin omalla painollaan. Varsinainen valmennus aloitettiin käyntitehtävällä, jossa yhdistyi käynnin kokoaminen, pidentäminen sekä takaosakäännökset. Vaatimattoman alkuverryttelyn vuoksi jouduimme toistamaan tehtävää melko pitkään kunnes se otti sujuakseen, mutta loppua kohden homma alkoi sujumaan ja sain tamman läpikotaisin paremmin avuille. Ravissa jumppasimme erilaisilla kaarevilla ja suorilla urilla, ja yhdistimme näihin muutaman askeleen ajaksi avo- ja sulkutaivutusta. Hattara oli edeltävän käyntitehtävän jälkeen hyvin avuilla, joten ratsastaminen tuntui miellyttävältä ja tehtävät suoriutuivat jouhevasti. Sulkutaivutuksessa Hattara haki toisinaan turhan viistoon, mutta pienellä jalan paikan sekä asennon korjauksella sain tamman kulkemaan halutussa raamissa.

Pienten välikäyntien jälkeen lähdimme työstämään laukkaa, jossa harjoittelimme alkuun paljon kokoamista. Koska jäin itse jalalla hitaaksi ja kädellä hieman kovaksi, laukan lennokkuus sekä aktiivisuus kärsi, mutta heti kun uskalsin hellittää kädellä eteen ja ratsastaa aktiivisemmin pohkeella, väläytti Hattara oikein mallikkaita kokoamisia. Valmentajan sanoin, “sehän näyttää nyt siltä, että voisit ihan hyvin koota lisää ja kääntää muutaman piruettiaskeleen!” ja täytyy myöntää, että siltä se tuntuikin. Valmennuksen loppua kohden harjoittelimme vielä laukanvaihtoja vastalaukasta myötälaukkaan, joka onnistui tänään varsin sujuvasti - Hattara vaihtoi hienosti laukanvaihtoavut saatuaan, ja teki pääsääntöisesti puhtaita ja melko ilmavia vaihtoja. Palautteenannon ja kotiharjoitusten kertaamisen jälkeen ravasin Hattaralla vielä hetkeen eteen-alas, jonka jälkeen lähdin kävelemään tamman kanssa maastoon pitkät, rauhalliset loppukäynnit.

Estevalmennus 05.08.2016, valmentajana Florencia
Kaunis kimo suomenhevostamma laukkasi reipasta tempoa kenttää ympäri. Ratsukon verrytellessä kyhäsin kentälle pientä teknistä tehtävää, sillä tänään teemanamme oli harjoitella kääntämistä sekä lähestymisiä pienillä teillä. VP näytti olevan verryttelyn kanssa valmis, joten seuraavaksi ohjelmassa olivat verryttelyhypyt. "Ota ohjat käteen ja nosta laukka, sitten tullaan kahdeksikolla näitä kahta ristikkolinjaa" hihkaisin VPlle, joka kävi tuumasta toimeen. Kummallakin kahdeksikon lävistäjällä oli ristikkolinjat, joiden välit olivat noin 14 metriä. Toiseen tuli ottaa 3 laukkaa reippaasti eteen ja toiseen 4 maltilla kiinni. Tehtävä lähti sujumaan hyvin. Tamma nosteli jalkansa ristikoista siististi ylitse, mutta muistutin VP:tä ratsastamaan kokoajan eteenpäin vievällä ajatuksella, jottei Hattara jäisi varsinkaan kaarteissa pohkeentaakse. Ensimmäisillä kerroilla neljän lyhyen laukan välissä Hattara rikkoi raville, eikä laukkaa saatu oikein koottua. "Muista ettet jää kiinni liikaa sisäohjasta, ota ulko-ohja kunnolla käteen ja istu syvälle satulaan, hieman liikkeen taakse" opastin ratsukkoa, jotta väliin saataisiin ujutettua keinolla jos toisella neljä lyhyttä laukka-askelta. Eipä mennyt aikaakaan, niin välit saatiin rullaamaan hienosti ja Hattara laukkasi tehtävän läpi mukavasti ratsastajansa avuilla. Annoin ratsukon huilia käynnissä hetken, jonka jälkeen jatkettiin pienellä teknisellä tehtävällä, joka sisälsi muutaman vinon lähestymisen, okserin, joka hypättiin suoraan kulmasta sekä ratsukolle tutun ristikkolinjan, tosin nyt 80-90cm tasolle korotettuna ja tavoitteenaan ratsastaa kolme laukkaa linjan väliin. Tehtävä lähti sujumaan hienosti, Hattaraa eivät näyttäneet väliin hieman heikosti tulleet hyppypaikat, vaan se ponnisti itsensä reippaasti esteistä ylitse ja vielläpä puhtaasti. Viimeiselle okserille tuli voimakas kolautus ja sen seurauksena puomi putosi, sillä tamma ajautui hieman liian juureen. Muistutin VP:tä säilyttämään laukan reippaana myös kaarteissa ja pitämään hevosen pään ylhäällä, jotta se pääsisi ryhdikkäämmin hyppyyn. Nostin esteet 100cm korkeudelle ja pienen levähdyksen jälkeen jatkettiin tehtävää. Nyt tempo ja paikat sattuivat paljon edellistä kertaa paremmin, pienet lähestymiset tai käännökset eivät tuottaneet mitään ongelmaa ja ratsukon yhteistyö näytti saumattomalta. "Huippua ! Tämä oli hienosti ratsastettu. Anna vain Hattaran kävellä." hihkaisin leveä hymy kasvoillani. Jätin ratsukon tekemään loppuverryttelyitä hetkisen aikaa keskusteltuamme valmennuksen kulusta.

Kouluvalmennus 06.08.2016, valmentajana Ireth
Tulin tänään Vähäpeltoon valmentamaan kaunista Mörkövaaran Hattaraa. Olitte aloittaneet jo alkuverryttelyt ennen saapumistani, joten pääsimme heti tekemään töitä kun saavuin kentän laidalle. Tamma vaikutti oikein mukavalta ratsulta, kuuliaiselta ja rehdiltä, mikä ei sinänsä yllättänyt - omistanhan Hattaran pojan, joka on myös mitä fiksuin tapaus. Aiheeksi olimme yhdessä valinneet pohkeenväistön, sillä se oli kuulemma tammalle hieman vaikea tehtävä. Aluksi tulitte käynnissä pitkän sivun alkuun, siitä pohkeenväistössä uran sisäpuolelle, suoritus ja pohkeenväistö takaisin aidan viereen. Kaikki meni sinänsä ihan hyvin, kyllä sieltä ihan onnistuneitakin ristiaskelia tuli, mutta eteenpäinpyrkimys kärsi voimakkaasti. Toteutitte tämän tehtävän muutaman kerran kumpaankin suuntaan ja tehdessäsi kovasti töitä sait myös Hattaran liikkumaan energisesti eteenpäin, eikä se enää jäänyt niin pahasti pohkeen taakse.

Ravissa palasimme tähän samaan ongelmaan: eteenpäinpyrkimys hiipui ja ratsusi jäi pohkeen taakse, välillä jopa tipahtaen sekunniksi käyntiin. Lopulta saitkin ihan raipalla huomauttaa tammalle että hei, ihan oikeasti pitää kuunnella myös eteenpäinajavia apuja. Tämän jälkeen Hattaran työskentelymotivaatio tuntui itse asiassa jopa parantuneen, joten kiitit sitä ja saitte hetken aikaa kävellä pitkin ohjin. Kävimme lyhyesti läpi edellisen tehtävän hyvät ja huonot puolet ennen kuin siirryimme eteenpäin. Seuraavassa tehtävässä aloititte samalla tavalla, mutta nyt suoristuksen sijaan teittekin laukassa voltin kentän keskellä uraa kohti, sitten hidastus raviin, voltti kentän avonaiselle puolelle ja pohkeenväistö uralle. Pohkeenväistö onnistui pienen lepohetken jälkeen paremmin kuin alkuvalmennuksesta, mikä oli erittäin positiivista ja Hattara ansaitsikin paljon kehuja. Laukannostot olivat erittäin tarkkoja ja ratsusi laukka pyöri erinomaisesti, siinä ei ollut mitään moittimista. Ratsastat tiet tarkasti ja voltit olivat hyvin symmetrisiä. Laukan jälkeen pohkeenväistössäkin oli oikeasti energiaa ja Hattara polki takajaloillaan voimakkaasti, joten parin onnistuneen suorituksen jälkeen oli aika lopettaa.

Valmennus meni teillä todella hyvin ja olette aivan loistava ratsukko. Teitte molemmat koko ajan parhaanne ja oli ilo valmentaa ratsastajaa, joka kuunteli vinkit ja noudatti niitä noin hyvin. Hattara vaikuttaa todella miellyttävältä ratsulta, joka myös kehittyy koko ajan. Hienoa työtä, molemmat!

Estevalmennus 08.08.2016, valmentajana Florencia
Kaunis suomenhevostamma ravasi energisesti pienehkö suomenhevostamma VP selässään. Moikkasin ratsukkoa ja rupattelimme hetkisen tulevasta valmennuksesta, jonka jälkeen kehotin jatkamaan verryttelyä pitämällä sen kuitenkin mukavan lyhyenä ja napakkana, jotta hevonen säilyttäisi energisyytensä myös varsinaisiin tehtäviin. Ratsukon verrytellessä kyhäsin toiselle pitkälle sivulle jumppasarjan, halkaisijalle 5 laukan pysty-pysty linjan sekä toiselle pitkälle sivulle kolmoissarjan. Kun ratsukko oli verrytellyt rennosti kaikissa askellajeissa, aloitettiin tulemalla verryttelyhypyiksi jumppasarjaa, jonka kuusi estettä olivat aivan pieniä ristikoita. Hattara lähestyi jumppasarjaa iloisesti korvat hörössä ja ponkaisi kaikkien ylitasaisesti laukaten. Tehtävä oli tammalle hyvää harjoitusta varsinkin jalkatekniikkaa sekä hevosen yleistä notkeutta ajatellen. Ristikot hypättiin toisestakin suunnasta muutamaan kertaan ja muistutin VP:tä siitä, että hän antaisi Hattaralle jumppasarjalla mahdollisimman paljon tilaa, jotta hevonen voisi ottaa hypyistään hieman vastuuta ja ratsastaja voisi tälläkertaa hieman höllätä. Pikkuhiljaa nostelin esteitä aina 90cm tasolle saakka, jonka jälkeen annoin ratsukon kävellä kiitokseksi hienoista suorituksista. Seuraavaksi olisi vuorossa jumppasarja, jolta hypättäisiin lävistäjällä oleva 5 laukka-askeleen linja ja sen jälkeen kaarrettaisiin lyhyensivun kautta viellä kolmoissarjalle; pysty-okseri-pysty. Pienten käyntien jälkeen päästin ratsukon noin 80-90cm korkuiseen tehtävään. Hattara säilytti innokkuutensa, välillä muistutin VP:tä pitämään laukan aktiivisena myös kaarteissa, mutta muutoin ratsukon meno oli tasaista ja varmaa. Kolmoissarjakaan ei tuottanut ongelmaa, Hattara hyppäsi sen rohkeasti ja VP toi sen täsmällisiin hyppypaikkoihin. Nostin tehtävän lopuksi viellä 100cm tasolle ja pienen huilin jälkeen ratsukko pääsi esittelemään taitonsa metrisillä esteillä. Jumppasarjalle ratsu tuli hieman vinosti, mutta jumppasarjan aikana vinous korjautui ja lopputehtävä sujui todella mallikkaasti. Annoin ratsukon siirtyä loppuverryttelyiden pariin ja muistutin jatkossa muistamaan laukan aktiivisuuden kaarteissa sekä kehumaan Hattaraa paljon, jotta sen ihana positiivinen asenne esteitä kohtaan säilyisi tulevaisuudessakin.

Kouluvalmenus 11.08.2016, valmentajana Jayde
Kuulin, että teille hankaluutta aiheuttavat juuri väistöt. Minusta on aina hyvä päästä ongelman juureen, joten päivän ohjelman pystyi taatusti arvaamaan etukäteen. Tunnin aluksi keskityin lähinnä siihen, että sait Hattaran pohkeesta eteen ja pidätteistä takaisin. Se kulki hyvällä kuolaintuntumalla, mutta olisin kaivannut hieman enemmän liikettä takajalkoihin. Siirtymiset ovat oivallisia tähän tarkoitukseen, kuten huomasit. Jos Hattara jäi yhtään pohkeen taakse, se oli varsin tahmea ja hidas. Yksi ongelmakohta taisi olla sinun hidas jalkasi, sillä et vaatinut tarpeaksi nopeata reaktiota. Sait pienen työstämisen jälkeen jalkasi nopeammaksi, mutta kaarevilla urilla ongelma ilmaantui uudelleen. Tähän mutkaan vastaus löytyi sinun itsesi vinoudesta. Kun olit itse mytyssä, et saanut apuja tasaisesti läpi ja lisäksi Hattara kulki kuin banaani. Suoruusharjoitusta varten sait tehdä erilaisia tasapainoharjoituksia, yhdessä siirsit kätesi vastakkaiseen jalkaan ja toisessa nostit kummatkin jalat samaan aikaan ilmaan.

Kun siirtymiset sujuivat laukassa, ravissa ja käynnissä, oli aika kokeilla väistöjä. Aluksi ratsastit voltille, jonka jälkeen sinun piti niin ikään tehdä toinen voltti, mutta jäädä tekemään avotaivutusta. Kuten arvelinkin, Hattara oli hieman vino ensimmäisessä yrityksessä, avuilla se ei ollut myöskään kunnolla. Neuvoin sinua rentouttamaan hartiasi, sekä pitämään pohkeet rauhallisina ja nopeina. Sait muutaman kerran yrittää, mutta lopulta suoritus oli oikein mallikelpoinen. Tamma liikkui hyvässä rytmissä, sinä pysyit terävänä ja liike onnistui loistavasti. Tämän jälkeen päätin kokeiluttaa teillä sulkutaivutusta, mutta sen kanssa ei ollut yhtä paljon vääntöä. Väistöjen jälkeen Hattara sai vähän aikaa ravata eteen avoimemmassa muodossa, sitten olikin jo aika kävelylle pitkin ohjin. Tunnista jäi itselleni positiivinen kuva, sait työstettyä Hattaran ongelmakohtia paljon.
YLA1, SLA-I, SV-I, KTK-III
KRJ-I, ERJ-I, KERJ-II
Jälkeläisluokka C

virtuaalihevonen

© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Astutukset

Hattara on tarjolla jalostukseen ensisijaisesti 3-polvisille puhdasrotuisille suomen(pien)hevosille, lisätiedot ja varaukset sähköpostitse.

Jälkeläiset

o. Vähäpellon Huurre
s. 12.07.2016
i. Turmeltajan Leiskuva

o. Vähäpellon Hurmio
s. 26.07.2016
i. Seljasaaren Huispaus

o. Vähäpellon Hemminki
s. 28.07.2016
i. Fiktion Hurra


© VÄHÄPELLON RATSUTILA
ulkoasun suunnittelu & toteutus: Narie
otsikkokuvat © Jacques Toffi
Vähäpellon Ratsutila on virtuaalitalli | a SIM-game stable