Vähäpelto

Vähäpellon Marmori

KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*, Jälkeläisluokka C, Silber Prize

k. 20.06.2017 - Niin lyhyt on askel ajasta ikuisuuteen, niin kapea raja välillä taivaan ja maan.


Rekisterinumero VH16-018-2614
Syntymäaika, ikä 15.11.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriMusta, 159cm
Kasvattaja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

14.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 72p. KTK-II
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 71,667 % Silber Prize
11.04.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
15.04.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 109p. KRJ-I
25.04.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108,5p. KERJ-I
30.04.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 108p. VVJ-I
30.04.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108,5p. ERJ-I
20.05.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 106p. SLA-I*

Massiivinen musta on luonteeltaan mitä lempein, ja se herättääkin ihastusta missä se sitten kulkeekaan. Marmorin karsinalle tullessa vastassa on useimmiten tavattoman ystävällisen ilmeen omaava hevonen, joka käy tarkasti karsinaantulijan taskut läpi herkkujen toivossa. Marmori on hyvin kohtelias ja utelias tyyppi, mutta se on myös hyvin varovainen - se tietää kyllä, että ihmiseen ei hampailla kajota edes herkkujen toivossa. Seurallisuutensa takia ori on usein helpointa sitoa kiinni, sillä vapaana ollessaan Marmori tuppaa herkästi pyörimään ihmisen perässä ympäri karsinaa, jolloin harjaaminen voi koitua hieman haasteelliseksi. Kiinni ollessaan tumma ori tyytyy möllöttämään rauhassa paikoillaan, toki seuraten edelleen ihmisen puuhia. Taluttaessa Marmori on kuin suuri koira; se seuraa tarkasti ihmistä vaikka kalliolta alas, jos sen sinne taluttaa, ja narukin pysyy löysänä koko ajan. Marmoria voikin käsitellä lähes kuka vain vauvasta vaariin - ori rakastaa ihmisiä ja on niin miellyttämisenhaluinen, ettei ole tosikaan.

Marmorin selkään kiivetessä olo on kuin nojatuolissa istuisi. Mustan leveä selkä on turvallisen tuntuinen, eivätkä tasaisenpehmeät askeleetkaan onnistu rikkomaan tätä tunnetta. Marmori syttyy vähän hitaasti työskentelymoodiin, mutta riittävän napakan ja määrätietoisen ratsastajan kanssa se taipuu kyllä jos jonkinmoisiin kiemuroihin, ja hyppääpä se sujuvasti esteitäkin aina metriin asti. marmorin parhaat puolet esille saadakseen sitä kuitenkin täytyy osata ratsastaa, sillä ori kyllä osaa laiskotella ja mennä sieltä missä aita on matalin, jos se saa siihen mahdollisuuden. Osaavan ja vaativan ratsastajan kanssa muhkeasta orista kuitenkin kuoriutuu nöyrä ja miellyttämisenhaluinen työmyyrä, joka tekee hommat parhaansa mukaan ja vielä vähän paremminkin. Marmori on vähän hidas jalalle, mutta muutoin se on melko herkkäkin ratsu aina siihen moodiin päästyään. Marmori ei ole se kaikkein nopein ja vikkelin esteratsu, mutta se on tarkka ja huolellinen jaloistaan ja se pitää huolen, ettei turhia pudotuksia tule, ainakaan jos sen omasta suorituksesta on kiinni. Ennen hyppyjen aloitusta Marmorin laukka pitää osata ratsastaa riittävän pyöreäksi ja reippaaksi, sillä muutoin meno on yhtä vauhdikasta kuin jäätyneen sisiliskon liikkuminen pakkasella. Kun laukan saa rullaamaan riittävän hyvin, on radasta mahdollista suoriutua toivotun aikarajan sisällä. Erikoisesteet eivät kummastuta tai pelota Marmoria kentällä eikä maastossa, vaan se hyppää kyllä rohkeasti kaiken mitä eteen tulee. Maastoesteillä ori vaatii kuitenkin hieman rohkaisua ja tukea ratsastajalta, sillä musta kyllä tietää että kiinteiden esteiden kanssa voi käydä köpelösti. Maastoillessa noin muuten Marmori on aivan mahtava otus. Pomminvarma kuvaa orin maastokäyttäytymistä parhaiten, ja tämän kanssa voikin lähteä vaikka ilman varusteita samoilemaan keskelle ei mitään - Marmori pitää huolen, että ratsastaja pysyy turvallisesti mukana, ja vauhti on juuri se, mitä kuski määrää. Yltiörauhallisen metsämiehen lisäksi Marmorista löytyy vauhdikkaampikin puoli laukkaspurttailua varten, mutta jarru on kuitenkin aina valmiina toimimaan heti kuskin pyynnöstä.

Herrasmieskäytös säilyy myös kisapaikoilla, joissa Marmori yleensä katselee ylvään rauhallisena ympärilleen ja saattaa vienosti hörähtää ohi kulkeville tammoille. Muuten se on ihana, rauhallinen oma itsensä niin maasta käsin kuljeteltaessa kuin verryttelyalueellakin. Koppiin Marmori kävelee vaikka itsekseen, kunhan se vain lähetetään oikeaan suuntaan, tai lähinnä oikealle puolelle, ja se myös matkustaa nätisti ja rauhassa pidemmätkin matkat.

i. VSN Ch. Mestiikki
KTK-II, KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
SLA-I, Jälkeläisluokka C, Star Award
musta, 157cm
ii. Rustiikki
evm, musta, 158cm
iii. Tarmokki
evm, musta, 157cm
iie. Ruskotelma
evm, ruunikko, 160cm
ie. Unimaakari
evm, musta, 155cm
iei. Sampioni
evm, sysirautias, 160cm
iee. Uninuttu
evm, musta, 156cm
e. Mustakulta
KTK-III, KRJ-I, KERJ-I, VVJ-I,
Jälkeläisluokka C, Bronze Award
musta, 161cm
ei. Pikku-Mörkö
evm, musta, 164cm
eii. Kummajainen
evm, musta, 165cm
eie. Ihmetys
evm, sysirautias, 158cm
ee. Valkokulta
evm, musta, 157cm
eei. Kaihokunnia
evm, sysirautias, 160cm
eee. Valkopeippo
evm, musta, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Valtias 10.01.2017 Vähäpellon Haltija
tamma Vähäpellon Helmiäinen 01.02.2017 Kuusniemen Hermiina
tamma Vähäpellon Viuhti 06.03.2017 Vähäpellon Vilijonkka
ori Huvin Kuparimyrsky 10.02.2017 Joogin Aurinkomyrsky

ii. Rustiikki on musta suomenhevosori, joka on vallannut kilpa-areenat niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parista, jonka lisäksi se kilpaili nuoruusvuosinaan myös valjakkoajon parissa. Suuren egon omaava ori on ollut luonteeltaan varsinkin nuorempana melko hankala, sillä se keskittyi varsinkin kevätaikaan enemmän tammoihin ja muihin hevosiin ennemmin kuin ihmiseen. Luonteensa vuoksi ori päätyi ammattilaiselle ratsutettavaksi joka osti orin myöhemmin pilkkahintaan tasoon sekä kapasiteettiin nähden. Helppo A, 115cm ja suomenhevosten helppoja kenttäluokkia kilpaillut ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolle arvioilla “hyvät tyypit, pyöreä tiivis runkoa, leveä ja pitkä kaareva kaula, loiva lapa, kantava lanne, pitkä lautanen. Jalat hyväasentoiset, etusääret lyhyet. Liikkeet väljät, käynnissä erittäin hyvä yliastunta. Esteillä rohkea, hyppää hyvällä tekniikalla. Ratsastettavuus melko hyvä; ori on aavistuksen sitkeä suusta, se on herkkä pohkeille ja se on yhteistyöhaluinen.” Rustiikilla on tänään reilu kymmenen jälkeläistä, mutta jälkeläismäärän odotetaan kasvavan uusien tammojen myötä.

iii. Tarmokki on musta, 157cm korkea ori joka on jättänyt jälkeläisilleen paljon itsevarmaa ja jopa hieman machoilevaa luonnetta josta syystä orilla on nykypäivänä hyvin vähän orijälkeläisiä. Sen tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen myös suurta kapasiteettia lajiin kuin lajiin, ja moni orin jälkeläisistä onkin päätynyt alue-kansallisen tason yleispainoitteisiksi kilpahevosiksi. Hyvän ratsastettavuuden ja fyysisen kestävyyden omaava Tarmokki oli itse aikoinaan oikea este- ja kenttäratojen legenda, sillä ori sijoittui tai voitti lähes jokaisessa startissaan. Erinomaisen hyppytyylin ja vahvan laukan omaava ori ei kuitenkaan jättänyt koulutuomareitakaan kylmäksi, vaan se kilpaili Helppo A-tasolla tehden sujuvia, tasapainoisia ja loppua kohden jo melko lennokkaita suorituksia. Tänään Tarmokki viettää leppoisan eläkeläishevosen virkaa, ja käy muutamia kertoja viikossa maastoilemassa sekä ratsain että ajaen lihaskuntoa ja mielenvirkeyttä ylläpitääkseen.

iie. Ruskotelma on melko tyypillinen suomenhevonen; se polveutuu juoksijapuolen valtaoreista, se on rakenteeltaan pitkäkaulainen ja melko pienipäinen ja sen lavat ovat melko viistot. Sen runko on sopusuhtainen ja pyöreä, ja sillä on kohtalaiset jalka-asennot. Ruunikon värityksen omaava Ruskotelma on viettänyt lähes koko elämänsä samalla omistajallaan, jossa se on toiminut hyvän ystävän ja monipuolisen harrastehevosen virassa. Lempeäluonteinen, rohkea ja yritteliäs Ruskotelma osasi kentällä perusjuttuja, mutta se oli parhaimmillaan maastossa. Talviaikaan tamma rakasti rekiajeluita, ja se osallistui myös tilan puidenhakuun vetämällä jonkin verran tukkeja metsästä yhdessä muiden tilan suomenhevosten kanssa. Ruskotelmalla on kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat kilpailukäyttöön päätyneitä oreja. Ruskotelma lopetettiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 25-vuotiaana.

ie. Unimaakarin on kasvattanut tunnettu suomenhevoskasvattaja Urho Linnanmaa. Kasvattajallaan Unimaakari asui kolmevuotis syksyyn asti, johon mennessä tamma oli opetettu ajolle ja sitä oltiin käytetty muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä. Kasvattajaltaan tamma päätyi ratsastuksenohjaajaopiskelijalle, joka etsi itselleen nuorta hevosta jolla pystyisi suorittamaan nuoren hevosen ratsutusnäytöt ja jonka voisi jatkaa myöhemmin kilpailuharrastusta. Vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen Unimaakari oli helppo ratsuttaa ja jatkokouluttaminen osaavamman ratsun maailmaan tapahtui jouhevasti ilman suurempia kommervenkkejä. Tamma astutettiin neljävuotiaana pienen tapaturmaperäisen pinnallisen koukistajajänteen vaurion vuoksi, jonka jälkeen tamma palasi hiljalleen ratsukäyttöön. Unimaakari nousi muutaman kauden aikana niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle ja on tehnyt erittäin hyviä suorituksia vaativimmissakin luokissa. Tulevaisuuden tähtäimenä tammalla on mestaruuskilpailut ainakin kenttäratsastuksen parissa, jonka parissa Unimaakari on näyttänyt vahvaa osaamista.

iei. Sampioni on sysirautias 160cm korkea suomenhevosori, joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran este- ja kenttäratsastuksen parissa. Kolme peräkkäistä suomenhevosten mestaruuskultaa ottanut kenttäori on vahva suorittaja, jolla on erinomainen hyppytyyli sekä erittäin vahva laukka. Rohkean luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sillä on useita kymmeniä jälkeläisiä. Jälkeläisistä suurin osa on päätynyt harrastekilpakäyttöön mukavan ja rehdin luonteen vuoksi, mutta muutama jälkeläisistä on noussut myös isänsä veroiseksi suorittajaksi kansalliselle tasolle. Tänäpäivänä Sampioni viettää rauhallista ja leppoisaa elämää keväisin tammoja tavaten, kun taas muina aikoina se on kevyessä ratsastus- ja ajokäytössä.

iee. Uninuttu on suomenhevoskasvattaja Urho Linnainmaan omistama ja kasvattama musta, 158cm korkea tamma jonka elintehtävät ovat olleet pitkälti jalostukselliset. Monipuolisesta ratsusuvusta polveutuva tamma on sisäänratsastettu kolme vuotiaana, jonka jälkeen se on ottanut osaa ikäluokkakilpailuihin. Hyvän rakenteen ja liikemekanismin omaava tamma on kantakirjattu 8-vuotiaana ratsukantakirjaan I-palkinnolla, jonka jälkeen tamma on ollut puhtaasti siitoshevosena. Uninuttu on tiinehtynyt joka kerta kerrasta, ja on hoitanut varsansa aina erinomaisen hyvin - eikä ole ollut harvinainen näky, että lempeäluonteinen tamma on hoitanut myös muiden tammojen varsoja. Nyt Uninuttu viettää leppoisaa eläkehevosen virkaa, ja on viimeiset vuodet toiminut omien varsojen sijasta keinoemänä tarpeen vaatiessa.

ei. Pikku-Mörkö on Pihla Kuusiston kasvattama suomenhevosori, joka vaikutti varsin lupaavalta jo nuorena. Pikku-Mörköä näytettiin nuoruusvuosina muun muassa valtakunnallisissa näyttelyissä, jossa se pärjäsi varsin mukavasti korrektin rakenteen ja hyvän liikemekanismin vuoksi. Ajolle opetettu ori sisäänratsastettiin kolmevuotiaana, jonka jälkeen se kävi pyörähtämässä muutamissa laatuarvostelutilaisuuksissa - kolme vuotiaana ori jäi tuloslistan puoliväliin, mutta sekä neljä- että viisivuotiaana ori palkittiin tilaisuuksien parhaana estehevosena. Tämän jälkeen omistaja vei orin ratsuttajalle, jossa ori vietti jopa muutamia vuosia - näin ori sai olla ammattitaitoisessa treenissä sekä tehdä osaavan ratsastajan kanssa ensimmäisiä debyyttejä lajissa kuin lajissa. Tänäpäivänä lempeän luonteen omaava Pikku-Mörkö on ratsukantakirjattu II-palkinnolla ja se kilpailee kansallisella tasolla varsinkin este- ja kenttäratsastuksen parissa 120cm ja CIC1 luokissa. Orilla on jo muutamia jälkeläisiä, jotka ovat vaikuttaneet varsin potentiaalisilta yksilöiltä ratsastusurheilua ajatellen.

eii. Kummajainen on musta, melko raskasrakenteinen suomenhevonen joka oli aikansa kärkinimiä kouluratsastuksen parissa. Raskaasta ja isostakin rakenteesta huolimatta Kummajaisella oli äärettömän hyvä tasapaino, ja se liikkui hyvässä ryhdissä ja tahdissa vaikeimpienkin tehtävien läpi. Vaativa A-tasolla kilpaillut ori on ottanut mittaa muista suomenhevosista muun muassa suomenhevosten mestaruuskilpailuissa, joissa ori on pärjännyt mielettömän hyvin - sillä on nimittäin yhteensä viisi kouluratsastusmitalia, joista kolme on sitä kirkkainta. Herkän, mutta ystävällisen luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sitä käytettiin jalostuksessa melko paljon. Ori periytti jälkeläisilleen korrektia rakennetta sekä lennokasta liikkumistapaa joskin tiedetään, että osa sen jälkeläistä on luonteeltaan hieman sähliä. Kummajainen lopetettiin 21-vuotiaana vanhan jännevamman vaivatessa orin elämää kevyessäkin käytössä.

eie. Ihmetys on syötävän kaunis sysirautias tamma, jonka päätä koristaa kaunis piirto ja sillä on jaloissa kauniit, polviin asti ulottuvat sukat. Syötävän suloisen ulkonäön lisäksi tamma on mielettömän mukava ja mutkaton käsitellä - se omaa lempeän ja ystävällisen luonteen, jonka lisäksi tamma rakastaa ylikaiken yhteisiä tuokioita oman ihmisensä kanssa. Ihmetys on koko elinkaarensa ajan ollut harrasteratsastajan omistuksessa, ja sillä ollaan treenattu monipuolisesti niin ratsastuksen päälajien kuin myös valjakkoajon parissa. Joustavat, elastiset liikkeet omaava tamma on omiaan eritoten rataesteillä, jossa se on osoittanut terävää hyppykykyä ja itsevarmaa otetta hankalissakin tilanteissa. Ihmetyksellä on yhteensä kaksi jälkeläistä, joista kumpikin on noussut kansalliselle tasolle este- ja kenttäratsastuksen pariin. Tänäpäivänä Ihmetys viettää leppoisan eläkehevosen virkaa 21-vuoden ikäisenä tehden mukavia juttuja sekä maastakäsin että ratsain.

ee. Valkokulta on mielettömän kaunis musta suomenhevostamma, jolla on suuri läsi, herasilmä sekä pitkät, yli polvien ulottuvat sukat. Vahvat jouhet omaava tamma on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolle, joka ei ole suoranainen ihme - onhan Valkokullalla kaunis, korrekti ja pyöreä runko, vahva ylälinja, hyvät leimat, hyväasentoiset jalat sekä erityiset elastiset ja tasapainoiset liikkeet. Kivan ja mutkattoman luonteen omaava tamma on varsin miellyttävä ratsastaa, sillä se on yhteistyöhaluinen ja se reagoi ratsastajan antamiin apuihin nopeasti. Valkokulta on vahva osaaja monipuolisena kilpahevosena, ja se kilpaileekin kansallisella tasolla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi se on startannut muutamia startteja yksilönä valjakkoajossa. Tammalla on kaksi mustaa tammajälkeläistä, ja on odotettavissa että tammalla teetetään vielä ainakin yksi varsa kilpauran loputtua.

eei. Kaihokunnia on hieman tuntemattomampi suomenhevosori, joka ei ole elämässään tehnyt valtavaa kilpauraa. Löysän ja ruunamaisen luonteen omaava ori kiersi elinkaarensa aikana muutamalla harrasteratsastajalla, joista kumpikin kilpaili omaksi ilokseen satunnaisesti lajissa kuin lajissa. Iso sysirautias ori ei ollut mikään erikoinen suorittaja, mutta se pystyi kuitenkin helpoissa luokissa tekemään tasapainoisia ja tarkkoja suorituksia palkintosijoilleen päästääkseen. Juoksijapainoitteisesta suvusta polveutuvaa oria ei ole koskaan esitetty kantakirjaustilaisuuksissa, jonka johdosta sillä ei ole myöskään montaa jälkeläistä. Orilla on muutama jälkeläinen, joiden emät ovat olleet Kaihokunnian omistajan tuttujen omistuksessa. Kaihokunnia lopetettiin vain 18-vuotiaana ähkyn seurauksena.

eee. Valkopeippo on ainoan jälkeläisensä Valkokullan tavoin musta läsipäinen ja sukkajalkainen tamma, joka omasi suuren ja reilun sydämen. Lempeän ja sosiaalisen luonteen omaava tamma vaihtoi omistajaa vain kertaalleen kasvattajalta omistajalle, joka piti tamman loppuun asti erilaisista suunnitelmista huolimatta. Valkopeippo oli monipuolinen harrastehevonen, jonka kanssa harrastettiin leppoisasti niin sileäntyöskentelyn kuin esteiden parissa, jonka lisäksi pomminvarmalla tammalla saattoi maastoilla metsien siimeksissä niin ratsain kuin ajaen. Vanhemmiten pehmeät liikkeet ja rauhallisen luonteen omaava Valkopeippo toimi myös tallin vikellyshevosena, ja se kilpaili joukkuehevosena muutamissa kilpailuissa. Tänään Valkopeippo nauttii pihattoelämästä 26-vuoden ikäisenä lajitoveriensa kanssa ja käy muutamia kertoja viikossa maastoilemassa kevyesti lihaskuntoa ja mielenvirkeyttä ylläpitääkseen.

KRJ-koulukilpailut, 44 sijoitusta

28.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 4/30
24.12.2016 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
03.12.2016 Ventos, Helppo A, 5/30
01.12.2016 Ventos, Helppo A, 4/30
12.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
13.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/30
14.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
15.12.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
11.12.2016 Encore, Helppo A, 5/30
17.12.2016 Encore, Helppo A, 1/30
07.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 5/40
10.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 6/40
10.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 2/40
14.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 1/40
15.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 4/40
23.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 3/40
24.12.2016 Cadogan Ponies, Helppo A, 4/40
14.12.2016 Ventos, Helppo A, 3/40
17.12.2016 Ventos, Helppo A, 2/40
10.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 3/30
10.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 2/30
27.12.2016 Koistila, Helppo A, 3/44
28.12.2016 Koistila, Helppo A, 4/44

11.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 1/30
15.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 1/30
16.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 4/30
16.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 2/30
19.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 3/30
20.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 1/30
29.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 5/30
30.12.2016 Fiktio, Helppo A, 4/40
12.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/50
14.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 2/50
16.01.2017 Oakhill, Helppo A, 3/30
17.01.2017 Oakhill, Helppo A, 2/30
02.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 05/30
03.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 02/30
07.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 01/30
09.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 04/30
02.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 03/30
09.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 02/30
16.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 05/30
18.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 03/30
06.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
15.01.2017 Encore, Helppo A, 2/30
31.01.2017 Encore, Helppo A, 2/30ERJ-estekilpailut, 45 sijoitusta

25.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
28.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/30
29.12.2016 Vähäpelto, 100cm, 5/30
19.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 1/30
17.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 2/30
07.12.2016 Ventos, 100cm, 1/30
06.12.2016 Ventos, 100cm, 2/30
05.12.2016 Ventos, 100cm, 1/30
05.12.2016 Ventos, 100cm, 5/30
04.12.2016 Ventos, 100cm, 2/30
04.12.2016 Ventos, 100cm, 1/30
03.12.2016 Ventos, 100cm, 4/30
02.12.2016 Ventos, 100cm, 4/30
01.12.2016 Romilly, 100cm, 02/60
05.12.2016 Romilly, 100cm, 07/50
11.12.2016 Ventos, 100cm, 1/30
14.12.2016 Ventos, 100cm, 4/30
16.12.2016 Ventos, 100cm, 2/30
18.12.2016 Ventos, 100cm, 3/30
20.12.2016 Ventos, 100cm, 1/30
24.12.2016 Mörkövaara, 100cm, 5/30
19.12.2016 Romilly, 100cm, 6/50
23.12.2016 Romilly, 100cm, 7/50

24.12.2016 Romilly, 100cm, 6/50
20.12.2016 Moondance, 100cm, 5/30
24.12.2016 Moondance, 100cm, 1/30
31.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 100cm, 5/30
22.12.2016 Stewart, 100cm, 1/50
23.12.2016 Järnby, 100cm, 2/40
24.12.2016 Järnby, 100cm, 1/40
09.01.2017 Romilly, 100cm, 4/49
02.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
09.01.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
05.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
07.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
08.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
19.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
19.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
06.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 01/30
12.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 5/30
14.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
21.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 3/24
26.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 4/24
27.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 2/24
27.01.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/24KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

22.12.2016 Kevolehto, Helppo, 1/24
28.12.2016 Turmeltaja, Helppo, 3/40
22.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 4/24
26.12.2016 Vähäpelto, Helppo, 1/24
11.12.2016 Metsovaara, Helppo, 1/18
13.12.2016 Metsovaara, Helppo, 2/18
17.12.2016 Metsovaara, Helppo, 1/18
29.12.2016 Tuiskula, Helppo, 1/24
31.12.2016 Tuulenpesä, Helppo, 3/24
09.01.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 5/27
10.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
14.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
05.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
15.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
01.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/18
04.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/18
06.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/18
07.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/18
10.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/18
27.12.2016 Romilly, Helppo, 3/40

28.12.2016 Romilly, Helppo, 3/40
29.12.2016 Romilly, Helppo, 3/40
16.01.2017 Romilly, Tutustumisluokka, 3/22
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
11.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
02.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
07.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
08.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
14.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
25.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
27.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
04.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/30
09.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 4/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
10.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
17.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
20.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
12.02.2017 Cadogan Ponies, Tutustumisluokka, 5/40
18.02.2017 Cadogan Ponies, Tutustumisluokka, 2/40
19.02.2017 Cadogan Ponies, Tutustumisluokka, 1/40VVJ-valjakkokilpailut, 42 sijoitusta

22.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
23.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
26.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
29.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/16
04.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
04.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
06.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
04.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
05.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
05.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
08.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
19.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30

09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
17.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
22.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
25.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
26.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
28.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
12.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/29
13.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 2/29
19.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 2/29
21.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 2/29
26.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 2/29
28.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/29
25.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 1/30
26.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 3/30
28.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 4/30
29.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 4/30
06.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 5/30
07.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 3/30
09.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 5/30VSR-Cup kilpailut, 2 sijoitusta

31.12.2016 Susiraja, 90cm, 5/89
31.03.2017 Hortensia, Vaativa, 3/37


VSN-Näyttelymenestys

22.12.2016 Turmeltaja VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Satunen
Vähäpelto ja sen oma kasvatti. Tallinomistajan kanssa vaihdettuamme kuulumiset astelin uteliaana Marmorin karsinalle, avasin oven ja annoin komean, mustan orin nuuhkaista kättäni. En olekaan koskaan ennen vieraillut Vähäpellossa, mutta olin mielettömän innoissani päästessäni hoitelemaan sen omaa kasvattia Marmoria kolmen päivän ajaksi. Harjasin orin nopeasti läpi, heitin suitset päähän ja nappasin juoksutusavun mukaani maneesiin. Maneesissa oli kaksi muutakin oria käyskentelemässä kun sinne saavuimme, mutta pian jäimme Marmorin kanssa kahdestaan. Lauantai-ilta oli hiljainen ja kylmä, mutta ori oli mielissään päästyään karsinasta ulos töihin. Musta liikkui letkein askelin, takajalkojaan käyttäen eteenpäin kaula rennossa kaaressa. Sen ravi oli tasaista ja miellyttävää, vaikka katselinkin sitä vain maantasalla narun päässä. Hieman hidas ori oli pyynnöilleni, etenkin niille hidastaville, sillä se olisi mieluusti jatkanut raviaan vielä kauemmin, mutta joutui lopulta tyytymään kuuliaan juoksutettavan rooliin. Välillä annoin orin kävellä hetken, vaihdoin suuntaa ja pyysin laukkaa, jolloin Marmori innostui muutamaan iloiseen pukkiin. Mihinkään se ei lähtenyt, taisi vain osoittaa meikäläisellekin että tuollaisesta järkäleessä on myös vauhdikkaampi puoli. Pitkien loppukäyntien jälkeen tallille päin palattuamme ihailimme kirkasta kuunpuolikasta samalla, kun hytisimme kiristyneen pakkasen takia. Joku Matti Myöhäinen kiirehti vielä meitä vastaan, mutta tallissa kuului vain hevosten hiljainen hörinä astuessamme sisään. Marmori olisi mieluusti jäänyt käytävälle chattailemaan muiden hevosten kanssa, mutta vaikutti myös ihan tyytyväiseltä löytäessään herkkuja omasta ruokakupistaan. Oria harjatessani mietin, että Marmori on mahdottoman miellyttävä hevonen, jonka karvaa olisi voinut jäädä sukimaan koko loppuillaksi!

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Satunen
Marmorin selkä oli pehmeä ja pyöreä, tunsin sen jokaisen askeleen kävellessämme pitkin lumista metsäpolkua. VP suositteli meille maastolenkkiä, pitkää mutta yksinkertaista, jossa ei tarvinnut muistaa muuta kuin kääntyä vasemmalle. Marmori oli jälleen kerran ollut rauhallinen aina harjailusta lähtien, ja jopa minä joka en niinkään ole maastoilutyyppiä saatoin nauttia kauniista talvipäivästä mustan orin satulassa. Yhdet vastaantulevat rattaat oli haisteltu, ojan yli pompattu sekä tallilla haisteltu tammojen perään.

Pitkän kävelyjakson jälkeen pyysin Marmorin allani laukkaan ja nostin itseni ylös satulasta kevyeen istuntaan. Pitkä, leveä tie tuntui hyvältä laukkapätkältä, eikä ori vastustellut pyyntöäni vaan korvat hörössä painoi menemään. Viima osui vasten kasvojani ja lunta kieppui puista eteemme, mutta hymy korvissa annoin Marmorin mennä omalla tahdillaan. Hetken kuluttua sen vauhti alkoi hiipua ja jalkani tuntua väsyneiltä, jolloin siirsin orin ravin kautta käyntiin. Pidensin ohjia entisestään samalla taputtaen Marmorin kaulalle tyytyväisenä - joka vastasi minulle pärskähtäen. Tallirakennuksen ilmaantuessa näköpiiriin Marmori vauhditti tempoaan hieman, juuri sen verran että tunsin sen, muttei liikoja innostunut tarhakavereita ohittaessaan. Hypättyäni alas satulasta kiikutin orin sisälle sekä käänsin sen käytävälle, jossa se näki ulos samalla kun heivasin varusteita ja vermeitä takaisin satulahuoneen puolelle. Puin Marmorille kevyen loimen ylle tallinomistajan toiveesta ja jäin vielä katsomaan orien touhuja ennen kotiin lähtöä. Lauma kantakirjaoreja ei voinut olla muuta kuin ihastus suokkikasvattajalle, niiden höristellessä mustan tultua takaisin lenkiltään.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Satunen
Välikäyntien jälkeen keräsin ohjia hieman lyhyemmiksi ja korjasin itseni parempaan ryhtiin. Marmori liikkui allani rennon letkeästi, varovasti asetellen kaviota toisen eteen. Alussa se tuuppasi olemaan hämillään uudesta ihmisestä omine apuineen, mutta pääsimme yllättävän nopeasti yhteisymmärrykseen. Maneesissa käyskenteli muitakin ratsukoita, joten pidättäydyimme hieman uran sisäpuolella vielä käyntihommissa. Teimme taivutuksia, pitkiä ja lyhempiä pätkiä pohkeenväistöjä, takaosakäännöksiä sekä muutamia avoja ja sulkujakin. Marmori oli osoittautunut varsin miellyttäväksi hevoseksi myös tosihommissa, joten kehtasin nostaa tämän laukkaan näin heti ensimmäisellä kerralla. Nosto ei itse ollut kummoinen, mutta laukka rullasi mukavasti ja sitä oli helppo työstää. Pyysin orilta muutamat temmonvaihtelut tässä askellajissa, molempiin suuntiin. Raviin Marmori siirsi kauniisti ja lähti myös heti keskittymään uuteen tehtävään laukan jälkeen, eikä orille jäänyt päälle minkäänlaista vauhti vaihdetta - mukava piirre suomalaisessa. Juuri kun olin ehtinyt pohdiskella koituisiko mikään ongelmaksi tämän unelmaratsun kanssa, päätin kokeilla peruutuksia. Ajattelin perinteiseen tapaani kananpyrstöä lähtiessäni pyytämään orilta takapakkia, mutta tämä seisoi vain paikoillaan hämmästyneesti päätään kääntäen. Lopulta kai taisin omalle yläkropalleni jotain tehdä kun Marmori äkkiä hoksasikin jutun juonen ottaen varovaisesti askeleita taaksepäin vaikkakin takapää lähti haahuilemaan turhan paljon oikealle. Peruutuksista sekä muistakin kommervenkeistä oli selvitty kun pääsimme Marmorin kanssa takaisin talliin - mustan pää nuokkui hiljaa puolelta toiselle sen silmien painuessa umpeen. Silitin sen pehmeää päätä iloisena ja mietin, että harvemmin tulee vastaan näin ihastuttavan luonteen omaavaa suokkioria, eikä mikään olekaan parempi tapa karata muutamaksi hetkeksi pois oman hevoslauman kiireiltä.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen