Vähäpelto

alkuesittelyorittammatkasvatus

Mahmatti

virallinen nimi: Mahmatti rekisterinumero: VH16-018-1953
sukupuoli: Tamma painotus: Yleispainoitus
rotu: Suomenhevonen koulutus: Helppo A, 120cm, CIC1
syntymäaika: 08.08.2016, 8v. maahantuoja: Bris VRL-14307
väri, säkä: Punarautias, 153cm omistaja: VP (VRL-14355)

30.10.2016 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus, 72p, KTK-II

Mahla on perusluonteeltaan reipas suomenhevonen, joka omistaa kaikinpuolin iloisen ja positiivisen elämänasenteen. Ei ole hetkeä, jolloin Mahlan näkisi painavan korvia niskaan tai näyttämään muuten hapanta naamaa - ei raukka tiedä, että naisilla on joskus oikeus kiukutellakkin. Hoitotoimenpiteitä tehdessä Mahla seisoskelee tyytyväisesti paikoillaan niin karsinassa kuin käytävälläkin, eikä sen turvan edestä tarvitse turhaan sulkea esimerkiksi karsinan ovea. Mikäli tamman karsinasta lähtee hakemaan vaikka satulahuoneesta varusteita, se tulee yleensä korvat höröllä katsomaan karsinan ovelle hoitajansa kepeitä askeleita, muttei koskaan tee elettäkään karkuun lähteäkseen. Karsinassa vapaana hoitaessa Mahlan harjakassi kannattaa jättää karsinan ulkopuolelle tai ainakin sulkea se visusti, sillä joskus uteliaisuus voittaa ja harjakassin sisältö on hyvin rivakasti levitetty ympäri karsinan turvepohjaa. Kengittäjän ja eläinlääkärin käynnit sujuvat hyvin rutiininomaisesti, eikä aiheuta läsnäolijoille sen kummemmin harmaita hiuksia. Itseasiassa Vähäpellon vakiokengittäjä usein toteaakin, että Mahla on yksi sen mukavimmista hevosasiakkaista - sen kanssa kun kaikki onnistuu leppoisan rauhallisesti, jonka lisäksi tamma seurustelee ihmisten kanssa mielellään rapsutuksia kerjätäkseen.

Suomenhevosille tyypilliseen tapaan Mahla on oikea monitoimihevonen, eikä vielä ole tullut vastaan juttua mitä sen kanssa ei voisi ratsain tehdä. Se on tasainen suorittaja kouluratsastuksen parissa, kun taas esteillä ja maastoesteillä se kuumenee aavistuksen. Maastossa se on varmajalkainen hevonen, jonka selässä ei koskaan tarvitse pelätä vastaantulevia rekkoja, postilaatikkorivistöjä tai metsän siimeksistä metsäpolulle juoksevia hirviä. Kouluratsastuksessa Mahla on parhaimmillaan sellaisissa perusjutuissa kuten siirtymisissä ja tasapainoa sekä säätelykykyä vaativissa tehtävissä. Puolestaan hieman haastavammat tehtävät kuten avo- ja sulkutaivutukset ravissa ja laukassa saattaa toisinaan aiheuttaa vähän päänvaivaa ja normaalisti kevyestä ja energisestä hevosesta saa helposti hieman pohkeen taakse jäävän, kysymysmerkkinä kulkevan hevosen. Selkeillä avuilla ratsastaessa Mahla kuitenkin taitaa myös avo- ja sulkutaivutukset, mutta ne eivät kuitenkaan ole sen valttikortteja kouluradoilla. Esteillä Mahlan vahvuuksiin kuuluu sen vahva, kolmitahtinen laukka jota se säätelee helposti sekä lyhyemmäksi että pidemmäksi. Tamma on yleisesti ottaen rohkea hyppääjä, joka etenee mielellään esteiden välissä reippaassa tempossa. Se on oivallinen opetusmestari myös kokemattomille ratsastajille, sillä esteillä se on hyvin anteeksiantavainen ja sillä on luonnostaan hyvä kyky löytää optimaaliselle ponnistuspaikalle. Mahla on melko varovainen, hyvän jalkatekniikan omaava hevonen, joka ei turhia pudottele vaan päinvastoin, se varmistelee toisinaan turhankin paljon. Maastoesteillä sen eduksi on paljastunut hyvä kestävyys ja hapenottokyky, jotka auttavat hevosta pärjäämään pidemmälläkin maastoesteradalla. Rataesteiden tavoin se on rehellinen hyppääjä, joka ei jää kyttäämään vastaantulevia tehtäviä vaan kulkee esteeltä esteelle tasaisessa tempossa korvat visusti eteenpäin suunnattuina.

Mahla on tottunut matkustaja, joka on hyvä matkustuskaveri esimerkiksi kuljetusta pelkääville tai nuorille hevosille. Matkan ajan tamma seisoo tyytyväisen oloisesti paikoillaan, ja keskittyy lähinnä heinäverkon tyhjentämiseen. Vieraissa paikoissa, kuten valmennus- ja kilpailupaikoilla Mahla katselee alkuun ympäristöään uteliaana, jonka jälkeen se keskittyy lähinnä ihmisten kanssa seurusteluun. Se on ratsastaessa hyvin samanlainen vieraassa paikassa kuin kotonaan, eikä turhaan stressaa esimerkiksi tuulessa lepattavia tuomaritelttoja tai kentän viereen tuotuja kukka-asetuksia.

i. Töhnätti
evm, punarautias, 156cm
ii. Tahmatti
evm, punarautias, 156cm
iii. Pähkylätäti
evm, tummanpunarautias, 157cm
iie. Taktaari
evm, vaaleanpunarautias, 151cm
ie. Hailu
evm, tummanpunarautias, 154cm
iei. Ottolapsi
evm, tummanpunarautias, 157cm
iee. Haikuriina
evm, ruunikko, 154cm
e. Haavemaa
evm, punarautias, 154cm
ei. Nälkämaa
evm, vaaleanpunarautias, 157cm
eii. Orjapiiskuri
evm, vaaleapunarautias, 153cm
eie. V.K. Masiina
evm, vaaleanpunarautias, 158cm
ee. Haavekuva
evm, tummanpunarautias, 155cm
eei. Pelkokuva
evm, kulomusta, 156cm
eee. Haviina
evm, punarautias, 155cm

i. Töhnätti on punarautias, 156cm korkea suomenhevosori joka on pärjännyt varsin menestyksekkäin tuloksin este- ja kenttäratsastuksen parissa. Hyvät laatutyypit omaava ori on rungoltaan sopusuhtainen, sillä on väljä pään liittymä sekä hyvä, lihaksikas ylälinja. Jalat Töhnätillä on kuivat ja melko hyväasentoiset, joskin takajalkojen kintereet ovat suorahkot. Liikkeiltään ori on melko keskinkertainen; käynnissä etujalkojen liike on hieman kerivä, mutta ravi ja laukka orilla on tasapainoista, lennokasta ja vahvatyöntöistä. Töhnätillä on lennokas hyppytyyli, sekä hyvä tekniikka. Kantakirja I-palkinnolla palkitun orin ratsastettavuudesta on sanottu, että ori on tasapainoinen ja elastinen käyntiä lukuunottamatta ja se on saanut usein kehua hyvästä pyrkivyydestä ja yhteistyöhalukkuudesta. Lempeäluonteinen Töhnätti on kilpaillut kansallisella tasolla este- ja kenttäratsastuksessa sijoittuen ja voittaen useassa avoimessa 120cm ja CIC* luokassa, jonka lisäksi se on niittänyt itselleen mitaleita useina vuosina suomenhevosten este- ja kenttämestaruuskilpailuissa. Punarautiasta väritystä ja hyviä este- ja kenttähevosen ominaisuuksia periyttävää oria on käytetty melko paljon jalostuksessa, ja sillä on kymmeniä jälkeläisiä jotka ovat pärjänneet muun muassa ikäluokkakilpailuissa huimin estekoe-tuloksin.

ii. Tahmatti on Pirjo Penttilän kasvattama suomenhevosori, joka nousi este- ja kenttäkilpailuiden palkintosijoille kuin varkain. Vahvasti ravisukuinen, vasta 6-vuotiaana ratsukoulutettu ori päätyi sattumien summien kautta nuorelle aikuiselle, joka oli kiinnostunut enemmän este- ja kenttäratsastuspuolesta kuin varsinaisesta kouluratsastuksesta. Muutaman vuoden intensiivisen ratsuksi rakentamisen aikana kävi ilmi, että ori sopi omistajalleen kuin nenä päähän - orilla oli laadukas kolmitahtinen laukka ja sillä oli ketterä ja melko lennokas hyppytyyli. Kun nämä ominaisuudet yhdistettiin rohkeaan ja nöyrään luonteeseen, nousi Tahmatti suomenhevosten kärkinimiksi melko vaivattomasti. Kansallisella tasolla 110cm ja yhden tähden kenttäluokkia kisannut ori otti mukaansa lukuisten sijoitusten ja voittojen myötä myös suomenhevosmestaruusmitaleita kenttäratsastuksen parista. Kolme kultamitalia ja kaksi hopeamitalia saavuttanut ori kantakirjattiin vanhoilla päivillä II-palkinnolla arviolla "hyvät laatutyypit, ryhdikäs kevyt ja pyöreä runko, aavistuksen alakaulainen. Kuivat hyväasentoiset jalat, hyvät kaviot, etujalkojen vuohiset aavistuksen pystyt. Liikkeet suorat ja väljät, suorat korkeat juoksuliikkeet. Hevosella erittäin hyvä hyppytekniikka, laukka pyöreää, tahdikasta ja energistä." Koska orin kantakirjaaminen venyi melko pitkälle, oria käytettiin hyvin maltillisesti jalostukseen. Orilla on yhteensä 16 jälkeläistä, joista parhaiten menestyineimpiä ovat orit Töhnätti ja Haaremi.

ie. Hailu oli lupaava estehevosen alku, sillä tamma palkittiin parhaimpana estehevosena suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuksissa sekä 4- että 5-vuotiaana. Tummanpunarautias, pyöreärunkoinen ja vahvalaukkainen tamma päätyi kasvattajaltaan ammattiratsuttajalle, joka vei tammaa eteenpäin kasvattajakilpailuita sekä avoimia kilpailuita silmällä pitäen. Kuusi vuotiaana tamma starttasi hyvällä menestyksellä 100cm ja 105cm luokkia ja sijoittui kasvattajakilpailuissa hienosti toiselle palkinnolle, jonka jälkeen tamma alkoi tahdittamaan satunnaisesti kaarteissa sekä raskaiden treenien jälkeen. Massiivisten tutkimusten päätteeksi tammalla todettiin kasvurajojen umpeutumisessa ongelmia, jonka lisäksi hevosella oli havaittavissa alkavaa nivelrikkoa irtopalojen vuoksi. Diagnoosin jälkeen tamma sai tarvittavaa hoitoa muun muassa lääkkein ja sairaskengityksin, jonka avulla tamma pystyi elämään kivuttomasti siitoskäytössä. Hailu jätti jälkeensä kolme upeaa jälkeläistä, joista kaksi on pärjännyt upeasti kansallisen tason kilpailuissa sekä este- että kenttäratsastuksen puolella.

e. Haavemaa on Kirsi Mäen kasvattama suomenhevostamma, jonka alkuperäinen takoitus oli jäädä suvun jatkajaksi Mäen omalle hevostilalle. Nöyränä ja yhteistyöhaluisena tammana Haavemaa oli helppo ratsukouluttaa ja se tuntui sopivan jo nuorena hevosena monenlaisen harrastajan käteen - se ei nimittäin välittänyt, oliko selässä vaativa ammattilainen, virheitä tekevä nuori tai leppoisasta oleskelusta nauttiva tätiratsastaja. Haavemaa kantakirjattiin yhden tammavarsan jälkeen seitsemän vuotiaana ratsukantakirjaan II-palkinnolle arvioin "Erittäin hyvät tyypit, pyöreä avoin runko, pitkä kaareva kaula, korkea säkä ja korkea hännäntyvi. Estekokeessa vahva ja erittäin tarkka, melko hyvä tekniikka. Käynti puhdasta, lyhyehkö askel. Ravi tahdikasta, irtonaista ja tasapainoista. Laukassa hyvä tasapaino, tyydyttävä irtonaisuus. Ratsastettavuudeltaan kevyt, miellyttävä, energinen." Kantakirjauksen jälkeen Haavemaan oli tarkoitus jatkaa elämäänsä siitoshevosena, mutta kaksi peräkkäistä keväänä tyhjäksi ultrattu tamma oli viedä omistajaltaan sekä rahat että hermot, joten tamma myytiin hyvän soveltuvuudensa vuoksi ratsastuskoulukäyttöön tuttuun ratsastuskouluun, jossa hevonen pääsi niin sanotusti paremmaksi hevoseksi intensiivioppilaiden käyttöön.

ei. Nälkämaa on vaaleanpunarautias, pitkäjalkainen suomenhevosori joka kilpaili melko keskinkertaisesti koulu- ja esteratsastuksessa pääsääntöisesti aluetasolla. Pikkukansallisissa kilpaillut ori oli tasainen ratsastaa, mutta sen hyvin ponimaiset, maahansidotut liikkeet eivät koskaan hurmanneet tuomaristoa niin paljon, että ori olisi edennyt esimerkiksi mestaruustaiston tasolle. Esteillä Nälkämaa kilpaili aina 100cm tasolle saakka tehden sekä hyviä, että huonoja tuloksia sillä tämä hevonen kuului niihin hevosiin, jotka ottivat joko ykköspaikan sinivalkoisen ruusukkeen kera tai keräsi kaikki hypättävät esteet mukanaan. Perimmäiseltä luonteeltaan rehti ja reipas Nälkämaa otti elämänsä aikana vastaan neljä tuttua tammaa, joista kolme tiinehtyi ja varsoi terveet, kauniit varsat. Nälkämaa lähti laukkaamaan vihreimmille niityille vain 19-vuotiaana kaviorustoluutumien vuoksi, jotka alkoivat vaivaamaan oria yhä enemmissä määrin vanhemmiten.

ee. Haavekuva edustaa tunnetun suomenhevoskasvattaja Kirsi Mäen omaa suomenhevoslinjan tuotantoa, jossa yhdistyy muun muassa erisukuisuus harvinaisten sukulinjojen kanssa, hyvä suomenhevosille ominainen luonne sekä kestävä fysiikka. Kauniin tummanpunarautiaan värityksen lisäksi lempeäluontoista tammaa koristaa kolme melko pitkää polviin ulottuvaa sukkaa sekä piirto. 155cm korkea ryhdikäs, massiivisen ylälinjan sekä hyvät jalka-asennot omaava tamma on syntynyt Mäen tilalle ensisijaisesti jalostuskäyttöön, mutta se kilpaili myös koulu- ja esteratsastuksen parissa aluetasolla Mäen tyttären kanssa nuoruusvuosinaan. Tasaista, keskinkertaista tulosta tehnyt tamma oli ratsastettavuudeltaan mitä mainioin junioriratsastajille, sillä tamma ei välittänyt tuon taivaallista ratsastajansa virheistä vaan eteni aina suurella sydämellä tehtävästä toiseen. Tänään Haavekuva viettää ansaittuja eläkepäiviään 24-ikävuoden ja neljä varsaa saavuttaneena Turun kauniissa merisaaristossa synnyinkodissaan.

KRJ-koulukilpailut, 44 sijoitusta

02.09.2016 Metsovaara, Helppo A, 4/40
05.09.2016 Metsovaara, Helppo A, 3/40
03.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 6/40
05.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 4/40
08.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 4/40
10.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
12.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
12.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
13.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
13.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
13.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
15.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
17.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
19.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
20.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
26.09.2016 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
09.09.2016 Fiktio, Helppo A, 2/40
19.09.2016 Fiktio, Helppo A, 1/40
24.09.2016 Hortensia, Helppo A, 3/30
30.09.2016 Hortensia, Helppo A, 3/30
04.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
07.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
10.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 5/30
12.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
14.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30

22.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
23.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
24.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
24.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
25.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
26.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
29.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
30.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
30.10.2016 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
12.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 1/40
15.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 3/40
19.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 1/40
21.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 2/40
24.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 5/40
25.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 6/40
26.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 2/40
27.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 4/40
29.09.2016 Heljävirta, Helppo A, 4/40
30.09.2016 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
03.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 1/40
05.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 1/40
07.10.2016 Ros Cirein, Helppo A, 4/40
21.10.2016, Huhtalan yksityistalli, Helppo A, 5/30
13.10.2016, Mörkövaara, Helppo A, 1/40
17.10.2016, Mörkövaara, Helppo A, 3/40

ERJ-estekilpailut, 67 sijoitusta

12.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 7/50
15.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 6/50
15.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 7/50
20.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 6/50
22.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 1/50
23.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 4/50
23.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 3/50
26.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 4/50
28.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 5/50
29.09.2016 Hengenvaara, 110cm, 3/50
12.09.2016 Breawa, 110cm, 3/30
17.09.2016 Breawa, 110cm, 2/30
18.09.2016 Breawa, 110cm, 4/30
20.09.2016 Breawa, 110cm, 3/30
12.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
13.09.2016 Vähäpelto, 100cm, 1/30
14.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
16.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
17.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
17.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
18.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
22.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
26.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
28.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
30.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
30.09.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
12.09.2016 Iowa, 120cm, 2/30
17.09.2016 Iowa, 120cm, 3/30
19.09.2016 Iowa, 120cm, 5/30
22.09.2016 Iowa, 120cm, 1/30
24.09.2016 Iowa, 120cm, 1/30
30.09.2016 Iowa, 120cm, 1/30
03.09.2016 Ros Cirein, 100cm, 4/40
08.09.2016 Ros Cirein, 100cm, 6/40

11.09.2016 Ros Cirein, 100cm, 4/40
15.09.2016 Ros Cirein, 100cm, 5/40
16.09.2016 Ros Cirein, 100cm, 2/40
18.09.2016 Ros Cirein, 100cm, 3/40
06.09.2016 Metsovaara, 100cm, 6/40
07.09.2016 Metsovaara, 100cm, 4/40
08.09.2016 Metsovaara, 100cm, 2/40
10.09.2016 Metsovaara, 100cm, 2/40
11.09.2016 Hortensia, 100cm, 3/40
12.09.2016 Hortensia, 100cm, 1/40
14.09.2016 Hortensia, 100cm, 4/40
09.09.2016 Breawa, 110cm, 5/30
13.09.2016 Breawa, 110cm, 1/30
13.09.2016 Breawa, 120cm, 2/30
18.09.2016 Breawa, 120cm, 1/30
10.09.2016 Lapland, 120cm, 3/30
11.09.2016 Lapland, 120cm, 3/30
15.09.2016 Lapland, 120cm, 4/30
17.09.2016 Lapland, 120cm, 2/30
22.09.2016 Lapland, 120cm, 5/30
23.09.2016 Lapland, 120cm, 4/30
29.09.2016 Lapland, 120cm, 4/30
15.09.2016 Varismäen tila, 110cm, 2/30
17.09.2016 Varismäen tila, 120cm, 4/30
13.09.2016 Hortensia, 110cm, 3/40
14.09.2016 Hortensia, 110cm, 2/40
19.09.2016 Hortensia, 110cm, 4/40
25.09.2016 Hortensia, 110cm, 1/40
10.09.2016 Wyrda Horses, 110cm, 3/30
15.09.2016 Wyrda Horses, 110cm, 3/30
14.10.2016 Ros Cirein, 110cm, 1/30
17.10.2016 Ros Cirein, 110cm, 4/30
18.10.2016 Ros Cirein, 110cm, 5/30

KERJ-kenttä, 40 sijoitusta

05.10.2016 Metsovaara, CIC1, 4/31
10.10.2016 Metsovaara, CIC1, 1/31
02.10.2016 Satulinna, CIC1, 4/30
05.11.2016 Iowa, CIC1, 1/30
07.11.2016 Iowa, CIC1, 5/30
09.11.2016 Iowa, CIC1, 3/30
14.10.2016 Turmeltaja, CIC1, 6/40
02.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
03.11.2016 Wyrda Horses, CIC1, 3/30
08.11.2016 Wyrda Horses, CIC1, 2/30
30.11.2016 Hengenvaara, CIC1, 1/30
06.12.2016 Hengenvaara, CIC1, 4/30
08.11.2016 Hortensia, CIC1, 4/30
09.11.2016 Hortensia, CIC1, 1/30
18.11.2016 Hortensia, CIC1, 2/30
03.11.2016 Mörkövaara, CIC1, 4/23
06.11.2016 Mörkövaara, CIC1, 3/23
12.11.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/23
14.11.2016 Ros Cirein, CIC1, 4/23
07.12.2016 Ros Cirein, CIC1, 4/23

25.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
27.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
28.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
15.11.2016 Metsovaara, CIC1, 3/15
17.11.2016 Metsovaara, CIC1, 3/15
18.11.2016 Metsovaara, CIC1, 1/15
13.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
16.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
23.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
21.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/27
22.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/27
26.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/27
27.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/27
29.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/27
14.12.2016 Metsovaara, CIC1, 2/16
20.12.2016 Metsovaara, CIC1, 1/16
05.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 03/30
06.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 02/30
07.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 01/30
15.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 01/30

VSN Näyttelymenestys

20.09.2016 Iowa VSN, RCH (4-4-4-4-4-4-4-4-3½-4=39,5p) tuom. dookie
21.09.2016 Iowa VSN, RCH (3½-4-4½-3½-4-3½-3½-3½-3½-3½= 37p) tuom. spookiness

Kouluvalmennus, valmentajana Pierre
Mahmatti-tamma liikkui aluksi hieman uneliaasti ja yritti hieman luistaa työnteosta, mutta tamman hyvin tuntenut ratsastaja osasi pistää tämän ruotuun ja kunnolla liikkeelle, ennen kuin ehdin siihen itse edes puuttua. Tänään raudikko hevonen pääsisi harjoittelemaan pääasiassa avo- ja sulkutaivutuksia, jotka aloitettiinkin varsin pian verryteltyämme ensin kahdeksikoilla ja pääty-ympyröillä, joiden avulla saimme tamman taipumaan hyvin koko rungostaan ja näin ollen valmisteltua myös päivän tehtäviin. Ensimmäisillä kerroilla ratsukolla ei tapahtunut mitään räikeitä virheitä, vaan hevonen liikkui selkeästi kolmella tai neljällä uralla liikkeestä riippuen. Ratsastaja joutui tosin ottamaan avotaivutuksessa hieman napakasti hevosen kiinni sisäpohkeella, kun ratsu yritti aluksi pyrkiä pois uralta. Sulkutaivutuksissa puolestaan tamma taipui kevyesti sisäpohkeen ympäri pää hyvin liikkeen suuntaan tahdin ja tasapainon säilyen. Takaosalta olisin toivonut tehokkaampaa työskentelyä, mutta muuten hyvin rento käynti oli hyvän näköistä. Molempiin suuntiin suoritettujen käyntiharjoitusten päätteeksi teimme vielä taivutuksia ravissa kartioiden ympäri.

Kouluvalmennus, valmentajana Siguri
Mahlan kanssa lähdimme tämän päivän valmennuksessa käymään läpi erilaisia laukkatehtäviä. Annoin ratsukon lämmitellä huolellisesti omaan tahtiin, kunnes Mahla alkoi vaikuttaa tarpeeksi rennolta siirtymään tehtävien pariin. Lähdimme työskentelemään laukkakahdeksikolla niin, että kahdeksikon toinen ympyrä kuljettiin myötä- ja toinen vastalaukassa. Mahlan laukka oli alusta asti todella reipasta ja aktiivista, ja se käytti takaosaansa todella hyvin. Vastalaukassa ratsukko meinasi hieman kaatua sisäänpäin, mutta hetken tasapainoteltuaan hyvä asento löytyi. Jatkoimme kahdeksikon parissa myös niin, että sen keskipisteessä tuli vaihtaa laukka muutaman käyntiaskeleen avulla, ja viimeisenä tehtävänä kumpikin ympyrä kuljettiin vastalaukassa. Kahdeksikolla työskentely vaikutti olevan Mahlalle mieluista, ja se kulki ratsastajan avuilla todella hyvin. Kahdeksikon jälkeen lähdimme tekemään peruutus-pysähdys-laukannostosiirtymisiä, joiden kanssa ratsukolla ei ollut mitään ongelmaa. Päinvastoin, Mahla kuunteli ratsastajaa tarkasti ja nosti laukan hyvin pienillä avuilla. Jatkoimme siirtymisiä erilaisilla ratsastusradanteillä, kuten volteilla, kiemuraurilla sekä muilla ympyröillä. Jokaisen siirtymisen ratsukko suoritti todella huolellisesti, ja Mahla näytti välillä toimivan vain ajatuksen voimalla. Tunnin päätteeksi teimme vielä muutaman pohkeenväistöharjoituksen käynnissä. Mahla vaikutti melko väsyneeltä laukkatehtävien jälkeen, joten päätimme ottaa lopputunnin rauhassa. Ratsukko kääntyi lyhyeltä sivulta halkaisijalle, käveli muutaman askeleen eteenpäin ja väisti sitten uralle. Jatkoimme harjoituksen parissa lopputunnin, kunnes oli aika siirtyä hiljalleen loppukäynteihin. Mahla oli toiminut päivän valmennuksessa erittäin esimerkillisesti, ja sen työskentelyä oli ilo katsoa. Myös ratsastaja oli jaksanut hyvin tunnin loppuun saakka, joten annoin heidän suorittaa pitkät loppukävelyt, kunnes oli aika siirtyä takaisin tallille.

Kouluvalmennus, valmentajana yaren
"Mitä, sinäkö ratsastat tammalla?" oli ensimmäinen kysymykseni, kun VP asteli paikalle juuri aloittaaksemme koulutreenit. Tähän asti naisen ratsukavalkadi oli ollut hyvinkin oripainotteista, joten olihan tämä nyt todella suuri hämmästelyn aihe. Hymyillen hän sanoi vaihtelun virkistävän ja pitihän minun nyt tältä erää viimeisellä valmennuskerralla päästä tammaakin valmentamaan. Mahla oli ehkä edellisten hevosten jälkeen vähän vaatimattomampaa sorttia ja hiukan jopa ponimaisen oloinen ulkonäöllisesti. Se oli kuitenkin varsin reippaan oloinen asenteeltaan, mikä tuntui olevan hyvinkin tavanomaista VP:n suomiratsuille. Alkumetreiltä lähtien tamma osoittautui kuuliaiseksi tapaukseksi, joka teki työtä mielellään. Vaikka askellajit eivät olleet läheskään niin näyttäviä ja suoritukset olivat melko tasaisia, ei Mahla kuitenkaan säätänyt missään vaiheessa omiaan. Tavanomaiset liikkeet ja temponmuutokset sujuivat leikiten, mutta siirtyessämme avo- ja sulkutaivutusten pariin, tuntui koko tamma unohtavan täysin, mitä sen kuului tehdä. Käynnissä kyseiset liikkeet onnistuivat vielä suhteellisen hienosti, mutta ravissa tamman suoritus jäi auttamatta laahaavaksi ja epäröiväksi. Ravi ei pysynyt tasaisena, kun Mahla tuntui menevän sekaisin omissa askelissaan ja VP joutui tekemään todella paljon töitä, jotta sai hevosen pysymään halutuilla urilla. Kyllä sieltä kuitenkin muutamia kauniita pätkiä syntyi, mutta kyllä ne vain jäivät tällä kertaa auttamatta hyvin vähäisiksi. Vastalaukkaharjoitus sujui taas paljon paremmin edellisiin tehtäviin verraten. Vaikka Mahla ei ollutkaan aivan mahdottoman näyttäväliikkeinen ratsu, sai VP kuitenkin siihen vähän särmää mukaan ratsastamalla sitä enemmän eteenpäin pitäen kuitenkin ohjastuntuman hallussa. Tamma tuntui nopeasti nollaavan ajatukset edellisten tehtävien vaikeuksista ja keskittyi kuuntelemaan ratsastajansa apuja. Vaikka pari epäonnistunutta vaihtoyritystä tulikin, oli pääosin suoritukset onnistuneita, eikä Mahla mennyt omien jalkojensa kanssa solmuun.

Kouluvalmennus, valmentajana Tuulia T.
Seuraava ratsusi oli myöskin rautiaan värityksen omaava Mahla tamma, jolla kerroit olevan hieman vaikeuksia avo- ja sulkutaivutusten suhteen, joten luonnollisesti halusin vetää myös teille kouluvalmennuksen, jotta voisimme hieman petrata tamman heikkoja osa-alueita, sillä esteillä kerroit tamman olevan kuin kotonaan. Alkulämmittelyksi laitoin teidät tekemään volttikahdeksikkoa sekä erilaisia kiemurauria eri askellajeissa, jotta suomenhevonen vertyisi kyljistään kunnolla ennen todellisen työn aloittamista. Aikanne lämmiteltyänne annoin teille luvan kävellä hetken uraa pitkin vapainohjin, sillä aikaa kun selitin teille tunnin ensimmäisen tehtävän. Ensimmäiseksi harjoittelisimme avotaivutusta kootussa ravissa M-kirjaimesta F-kirjaimeen ja sulkutaivutusta toisella pitkällä sivulla K-kirjaimesta H-kirjaimeen. Avotaivutuksissa jouduin heti korjaamaan sinua käyttämään sisäpohjetta voimakkaammin, sillä Mahla meinasi karata uralta voltille. Pienten korjausten jälkeen avotaivutukset lähtivät kuitenkin teiltä sujumaan, joten pian kiinnitinkin täyden huomioni sulkutaivutuksiini, jotka sujuivat yllättävän hyvin, joten minun ei täytynyt kuin korjata sinua istumaan satulassa rennommin, jolloin myös Mahla rentoutui enemmän ja suorituksestanne tuli rennomman näköinen. Sekä sulkutaivutusten että avotaivutusten sujuessa teiltä uraa pitkin oppikirjamaisesti annoin sinulle luvan siirtää rautiaan ratsusi käyntiin siksi aikaa kun selitin teille tunnin seuraavan tehtävän. Seuraavaksi halusin teidän tekevän kootussa ravissa ensin avotaivutusta F-kirjaimesta B-kirjaimeen, jonka kohdalla sinun tulisi suoristaa ratsusi ja jatkaa sulkutaivutuksessa vasemmalle B-kirjaimesta G-kirjaimeen. Avo- ja sulkutaivutuksenne sujuivat yksittäin hyvin, mutta olisit voinut suoristaa tamman paremmin ennen siirtymistä avotaivutuksesta sulkutaivutukseen, sillä nyt tamma näytti hieman hämmentyneeltä kun annoit sille sulkutaivutus avut vaikkei se vielä ollut kunnolla pois avotaivutuksen muodosta. Huomautettuani sinulle asiasta korjasit asian nopeasti, jolloin myös siirtymisvaihe avotaivutuksesta sulkutaivutukseen alkoi sujua paremmin. Suoritettuanne tehtäväsarjan muutamaan otteeseen virheittä annoin sinulle luvan siirtää ratsusi käyntiin loppuveryttelyjen ajaksi. Hetken käveltyänne ja tehtyänne muutamia ympyröitä ja kaarevia uria annoin sinulle luvan pysäyttää tamman kentän keskelle.

Kouluvalmennus, valmentajana Nerita
Päivän toinen valmennettava oli suloinen tamma Mahmatti, jonka nimelle kyllä naurahdin kun kuulin sen ensimmäistä kertaa. Mahla vaikutti alkuverryttelyssä vähän hitaalta, vaikka se ei kuulemma sellainen ole normaalisti. Ratsukko sai suorittaa alkuverryttelyn itsenäisesti, samalla kun seurasin näiden menoa kentän laidalta. Kun ravissa ja laukassa oli tehty hetki, pistin ratsukon tekemään alkuun yksinkertaisesti siirtymisiä. Mahdollisimman nopeaan tahtiin ja paljon, jotta saataisiin Mahla hereille. Kun tamma alkoi olla vähän herkempi avuille ja hereillä, otettiin mukaan peruutukset. Ensin käynnistä seis, peruutus ja takaisin käyntiin. Tämähän sujui Mahlalta leikiten ja peruutuksessa askeleet menivät suoraan sekä vaivattomasti. Hetken tauon jälkeen tehtiin sitten että ravista suoraan seis, peruutus ja takaisin raviin. Tässä VP selässä sai olla tarkkana alkuun, mutta kun Mahla tajusi mitä halutaan, niin se teki ne melkein itsestään. Pian jätettiin peruutukset sikseen, mitä sitä hinkkaamaan kun ne sujuivat niin hyvin. Siirryimme tekemään käynti-laukkasiirtymisiä. Siirtyminen piti tulla ilman raviaskeleita väleissä, mutta hevosen kuului olla silti rento. Mahla jännittyi heti ensimmäisessä käyntiin siirtymisessä. Ratsastaja seuraavassa siirtymisessä käytti eritavalla apuja, eli ensinnäkin paljon pehmeämmin, rentoutui tamma paljon. Kun Mahla rentoutui, alkoi se innostua hommasta. Se oli jo nostamassa uudestaan laukkaa, vaikka se ei ollut vielä kerennyt siirtyä kokonaan käyntiin. Tämän jälkeen ratsukko laukkasi vielä vähän yhteen menoon vähän pidemmän pätkän, jonka jälkeen askellaji vaihdettiin raviksi. Kaksikko sai jäädä tekemään loppuverryttelyä rauhassa.

Estevalmennus, valmentajana tvisha
Aamupäivällä suuntasin Vähäpeltoon, jossa minua odotti VP:n ja suloisen suomenhevostamman Mahlan valmentaminen esteratsastuksen parissa. Jo alkuverkassa tamma liikkui tahdikkaasti isoin askelin eteenpäin, kuunnellen samalla malttavaisesti ratsastajan antamia ohjeita. VP sai rauhassa lämmitellä tammansa, tehdä paljon siirtymisiä ja taivutteluja, ja lopuksi ottaa muutamat hypyt pienille lämmittelyesteille. Näille esteille Mahla hassusti pudotti lähestymisissä raviin, joten ratsastaja sai olla koko ajan hereillä selässä ja katsoa, ettei tamma ala toimimaan oman mielen mukaan. Ratsukon kanssa kävimme tänään läpi radan hyppäämistä, tosin kirsikkana kakun päälle olin toki laittanut esteet niin, ettei lähestymiset olleet mistään helpoimmasta päästä. Kun VP oli saanut Mahlan hyvin avuille, saivat he alkaa itsenäisesti suorittamaan rataa molempiin suuntiin. Nyt ratsastaja oli lähestymisissä topakampana hevoselleen, vaikka Mahla tuppasi ensimmäisille esteille vähän jarruttelemaan, pyysi VP tätä hienosti eteenpäin. Näin ollen hypyt lähtivät itsessään rullaamaan kivasti, mutta ratsastusteihin oli syytä paneutua vielä tarkemmin. VP otti nimittäin ehkä turhankin suuria riskejä kääntäessään tammaansa heti edellisen esteen jälkeen seuraavalle niin, ettei Mahlalle jäänyt montaakaan laukka-askelta aikaa miettiä seuraavaa hyppyä. Tällöin hevonen joutui ponnistamaan esteelle vähän liian läheltä, jolloin etukaviot veivät useammankin kerran ylimmät puomit mennessään. Vähän sai ratsastajakin ottaa siis malttia peliin, tässä kun ei sentään aikaa vasten taisteltu. Loivemmilla teillä oli Mahla huomattavasti paremmin perillä esteistä ja hypyistä, jolloin ei pudotuksiakaan syntynyt. Myös valmennuksen isoin este, 120cm korkea nouseva trippeli ylittyi tammalta kevyesti näyttävällä loikalla, kunhan vain ponnistus tapahtui oikeasta kohtaa. Loppua kohden suoritukset paranivat kierros toisensa jälkeen, eikä aikaakaan kun ratsukko suoritti radan puhtaasti ja hyvällä tyylillä. Vajaan tunnin työstämisen jälkeen lähdimme vähitellen lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Koska Mahla tuntui olevan melko hapoilla raskaan tunnin päätteeksi, sai VP taivutella tätä hetken ravissa ja sen jälkeen tulla selästä alas loppukäyntien ajaksi. Kokonaisuudessaan ratsukolla sujui tänään kivasti, kunhan kumpainenkin osapuoli keskittyi tehtäviin. Alkuun ratsastaja tuntui vähän hätiköivän lähestymisissä ja hypyissä, mutta rentoutuessaan alkoi meno näyttämään paljon siistimmältä. Mahlakin oli peloton hyppääjä, jonka työskentelyä radalla oli ilo seurata.

Estevalmennus, valmentajana tvisha
Viikon tauon jälkeen pakkasin kimpsut ja kampsut, ja matkasin illan mittaan Vähäpeltoon valmentamaan VP:tä ja tämän Mahla-tammaa. Tällä kertaa hevonen oli alkuverkassa todella tahmea, se painoi VP:n apuja vastaan, eikä tahtonut alkaa työskentelemään kovin helpolla tämän kanssa yhteen. Ratsukko sai siten suorittaa alkuverkan todella huolellisesti ja ajan kanssa, VP:n tuli saada Mahla rentoutumaan ja vähitellen siirtymään avuille. Kun VP ja Mahla olivat jo hieman paremmin kartalla, saivat he ottaa muutamat lämmittelyhypyt pienille ristikoille, jotka ylittyivät vähän niin ja näin. Tällä kertaa olin pystyttänyt kentälle sarjaesteitä, kaksi kahden esteen sarjaa ja yhden kolmen esteen sarjan, joilla oli korkeutta keskimäärin 90-110cm. Jotta sarjaesteillä työskentely sujuisi mutkitta, sai VP vielä hetken laukkailla Mahlan kanssa ympyrällä, ja sen jälkeen suunnata esteiden pariin. Kahden esteen sarjoilla tuli esteiden väleihin tulla kaksi laukka-askelta, kolmen esteen sarjalla vain yhdet. Ensimmäiset kahden esteen sarjat ylittyivät melko tahdittomasti, hevonen jälleen hieman empi lähestymisissä, eikä ponnistanut esteiden yli reippaasti. VP oli kuitenkin hyvin hereillä selässä ja alkoi kannustamaan ratsuaan lähestymisissä, antaen lisäpotkua vielä raipalla oikealla ponnistuspaikkalla. Toistojen kautta saatiin Mahlan hyppyjä terävämmäksi ja tämän jälkeen meidän ei tarvinnut enää keskittyä oikeastaan muuhun, kuin laukka-askeliin esteiden väleissä. Koska tammalla ei ole mitenkään järin suuret askeleet, sai VP pidentää hevosensa askelta, jotta laukka-askelia tuli oikea määrä väleihin. Muutaman kerran Mahlan jalat menivät vähän solmuun, jolloin puomejakin lenteli, mutta aika kivasti ratsukko sai pidettyä pakan kasassa tilanteessa kuin tilanteessa. Tunnin kuluessa tammakin oli reipastunut huomattavasti vauhtiin päästessään, joten loppua kohden ratsastaja sai alkaa eteenpäin kannustamisen sijaan hieman jo pidättelemään ratsuaan. Lopussa nähtiin todella hyviä suorituksia, joihin valmentaja oli enemmän kuin tyytyväinen. n suoritukset olivat virheettömiä ja aikaa oli kulunut reipas tuntinen, lähdimme vähitellen siirtymään loppuverkan pariin. Loppuverkassa Mahlan tahti senkin kiihtyi, jonka vuoksi VP sai vielä hyvän tovin työstää tammaa ravissa, ennen kuin he saivat lopetella. Jälleen alku oli ratsukon osalta vähän mitäänsanomaton, hevosella ei oikein mielenkiinto päätä huimannut, joka näkyi sen liikkeessä. VP saa kuitenkin isot plussat tunnista, sillä hän laittoi empimättä hevosensa käyntiin ja työsti tätä päättäväisenä, hyvällä tuloksella.


KTK-II
virtuaalihevonen

© Ei halua nimeään mainittavan

Astutukset

Mahla on tarjolla EVM-sukuisten suomen(pien)hevosten jalostukseen. Varaukset ja lisätiedot sähköpostitse.

Jälkeläiset

Vähäpellon Umpiluu
s. 15.09.2016
i. Umppalumppa

Vähäpellon Murros
synt. 04.10.2016
i. Surumurros

Oldfinion Aamunkajo
s. 23.10.201
i. Kaarnan Iltasoihtu

Vähäpellon Kepponen
s. 27.10.2016
i. Raitaviikari


© VÄHÄPELLON RATSUTILA
ulkoasun suunnittelu & toteutus: Narie
otsikkokuvat © Jacques Toffi
Vähäpellon Ratsutila on virtuaalitalli | a SIM-game stable