Vähäpelto

Kuusvelho

KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Quality


Rekisterinumero VH17-018-0718
Syntymäaika, ikä 04.01.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriTummanrautias, 158cm
Kasvattaja Tapio Ojanperä, evm
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 110cm, CIC1, Vaativa

30.03.2017 Ratsuhevosten laatuarvostelu 65,000 %, Quality
04.09.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
20.12.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 71p. KTK-II
15.01.2018 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 104,5p. KRJ-I
25.01.2018 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 102,5p. KERJ-I
31.01.2018 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 103p. ERJ-I
20.02.2018 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 102p. SLA-I

Veikko on perusluonteeltaan oikea herrasmies joka tulee toimeen kaikkien kanssa oli kyse sitten kaksi- tai nelijalkaisista olennoista. Ori on hyvin rauhallinen hoidettava ja sopii näin ollen myös pikkulasten hoidettavaksi, vaikka näitä ei oriin kanssa kannatakaan jättää yksin. Hoitotoimenpiteiden ajaksi ei Veikkoa välttämättä täydy sitoa kiinni, sillä hoitajan astuessa sen karsinaan se jämähtää samantien paikalleen eikä liikahdakaan ennen kuin sen hoitaja on poistunut karsinasta. Harjauksesta Veikko nauttii ylitse kaiken kunhan sitä harjataan tarpeeksi voimakkain ottein, sillä ori on melko herkkä kutiamaan. Taluttaessa Veikko seuraa rauhallisesti taluttajansa perässä eikä hötky turhia - joskin kevään ensimmäiset ruohontupsut on noukittava maasta, vaikka ihminen toista mieltä olisikin.

Ratsastettaessa Veikko on hyvin yhteistyökykyinen ja miellyttämishaluinen hevonen, joka tekee kaikkensa ratsastajansa eteen. Veikolla on kolme hyvää ja näyttävää askellajia, jotka ovat tahdikkaita, energisiä sekä eteenpäinpyrkiviä. Näiden ominaisuuksien lisäksi hevonen on nopea oppimaan uutta, joten esimerkiksi vaativan tason juttujen kuten avo- ja sulkutaivutusten opettaminen hevoselle on sujunut kädenkäänteessä. Este- ja kenttäratsuna ori ei ole kaikista tarkemmista päästä eikä se aina varo jalkojensa kanssa tarpeeksi, minkä vuoksi se kolautteleekin joskus puomeja alas. Ratsastajan tarkalla ja aktiivisella ratsastuksella on kuitenkin tähän osansa; mikäli orin ratsastaa optimaaliselle ponnistuspaikalle ja sen laukan pitää esteiden välissä aktiivisena, on itse esteiden ylitys huomattavasti helpompaa sekä hevoselle, että ratsastajalle. Rauhallisena ja fiksuna hevosena Veikko on oiva valinta esimerkiksi nuorten hevosen vetohevoseksi maastoon sillä vielä tänä päivänäkään ei ole tullut vastaan mitään sellaista, joka olisi saanut orin kääntymään kannoillaan.

Ajettaessa Veikko on aivan yhtä yhteistyöhaluinen ja nöyrä kuin ratsastettaessa joskaan ei aivan yhtä energinen. Koulukoe Veikolta sujuu useimmiten ihan mukiinmenevästi vaikka ori esittääkin vain sen mitä siltä pyydetään, joten koulukoetta ajaessa on tärkeää että ohjastaja pyytää hevoselta hieman enemmän, mitä se juuri sillä hetkellä esittää. Tarkkuuskokeessa Veikko on hieman varomaton aivan kuten esteratsunakin ja sen vuoksi ohjastajan on syytä olla valppaana ja ohjattava ori tarkasti porttien välistä, mikäli haluaa välttyä virhepisteiltä ja keilojen kaatumisista. Kestävyyskokeen Veikko suorittaa parhaansa mukaan joskin vauhdin säätelyn kanssa on oltava tarkkana, sillä kärryt perässään herra ei ole aivan yhtä kestävää sorttia kuin ratsastaja selässään eikä näin ollen jaksa ylläpitää kovaa matkavauhtia pitkiä matkoja.

Lastatessa ja kuljetettaessa Veikko toimii kuin ammattilainen ja se matkustaa moitteetta sekä yksin että porukassa. Kilpailupaikalle tultaessa herra astelee varmasti ulos trailerissa eikä paljoa katsele ympärilleen. Verrytellessä Veikko saattaa hieman katsella toisia hevosia, mutta hetken tuijoteltuaan se alkaa kuitenkin vähitellen huomioida ratsastajaansa/ohjastajaansa paremmin. Portilla Veikko odottaa vuoroaan kärsivällisesti eikä hätiköi vaan katselee rauhallisesti omaa vuoroaan edeltävän ratsukon suoritusta. Radalla ori keskittyy täysin omaan ihmiseen eikä kiinnitä huomiota mihinkään mitä ympärillä tapahtuu.

© luonteen pohja TuuliaT., muokkaus VP

i. Kuusveikko
evm, tummanrautias, 161cm
ii. Velhokki
evm, tummanrautias, 161cm
iii. Velkavekki
evm, tummanrautias, 164cm
iie. Noituva
evm, rautias, 156cm
ie. Kuusakka
evm, tummanpunarautias, 157cm
iei. Kuusterho
evm, tummanpunarautias, 160cm
iee. Akkavalta
evm, tummanpunarautias, 156cm
e. Erätuuli
evm, punarautias, 156cm
ei. Erätuura
evm, punarautias, 160cm
eii. Eräperho
evm, punarautias, 161cm
eie. Tulikeiju
evm, tummanpunarautias, 155cm
ee. Metsäntuuli
evm, kulomusta, 150cm
eei. Tupenrapina
evm, kulomusta, 151cm
eee. Metsämarja
evm, sysirautias, 155cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Taikaoppi 23.04.2017 Taivaanvalentti
tamma Vähäpellon Marenki 28.04.2017 Nokihelmi
tamma Vähäpellon Rakkausruno 03.09.2017 Rakkausreaktio

i. Kuusveikko on tummanrautias suomenhevosori, joka on vallannut kilpa-areenat niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parista, jonka lisäksi se kilpaili nuoruusvuosinaan myös valjakkoajon parissa. Suuren egon omaava ori on ollut luonteeltaan varsinkin nuorempana melko hankala, sillä se keskittyi varsinkin kevätaikaan enemmän tammoihin ja muihin hevosiin ennemmin kuin ihmiseen. Luonteensa vuoksi ori päätyi ammattilaiselle ratsutettavaksi joka osti orin myöhemmin pilkkahintaan tasoon sekä kapasiteettiin nähden. Helppo A, 115cm ja suomenhevosten helppoja kenttäluokkia kilpaillut ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolle arvioilla “hyvät tyypit, pyöreä tiivis runkoa, leveä ja pitkä kaareva kaula, loiva lapa, kantava lanne, pitkä lautanen. Jalat hyväasentoiset, etusääret lyhyet. Liikkeet väljät, käynnissä erittäin hyvä yliastunta. Esteillä rohkea, hyppää hyvällä tekniikalla. Ratsastettavuus melko hyvä; ori on aavistuksen sitkeä suusta, se on herkkä pohkeille ja se on yhteistyöhaluinen.” Kuusveikolla on tänään reilu kymmenen jälkeläistä, mutta jälkeläismäärän odotetaan kasvavan tällä jalostuskaudella uusien tammojen myötä.

ii. Velhokki on tummanrautias, 161cm korkea ori joka on jättänyt jälkeläisilleen paljon itsevarmaa ja jopa hieman machoilevaa luonnetta josta syystä orilla on nykypäivänä hyvin vähän orijälkeläisiä. Sen tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen myös suurta kapasiteettia lajiin kuin lajiin, ja moni orin jälkeläisistä onkin päätynyt alue-kansallisen tason yleispainoitteisiksi kilpahevosiksi. Hyvän ratsastettavuuden ja fyysisen kestävyyden omaava Velhokki oli itse aikoinaan oikea este- ja kenttäratojen legenda, sillä ori sijoittui tai voitti lähes jokaisessa startissaan. Erinomaisen hyppytyylin ja vahvan laukan omaava ori ei kuitenkaan jättänyt koulutuomareitakaan kylmäksi, vaan se kilpaili Helppo A-tasolla tehden sujuvia, tasapainoisia ja loppua kohden jo melko lennokkaita suorituksia. Tänään Velhokki viettää leppoisan eläkeläishevosen virkaa, ja käy muutamia kertoja viikossa maastoilemassa sekä ratsain että ajaen lihaskuntoa ja mielenvirkeyttä ylläpitääkseen.

ie. Kuusakka on melko tyypillinen suomenhevonen; se polveutuu juoksijapuolen valtaoreista, se on rakenteeltaan pitkäkaulainen ja melko pienipäinen ja sen lavat ovat melko viistot. Sen runko on sopusuhtainen ja pyöreä, ja sillä on kohtalaiset jalka-asennot. Tummanpunarautias värityksen omaava Kuusakka on viettänyt lähes koko elämänsä samalla omistajallaan, jossa se on toiminut hyvän ystävän ja monipuolisen harrastehevosen virassa. Lempeäluonteinen, rohkea ja yritteliäs Kuusakka osasi kentällä perusjuttuja, mutta se oli parhaimmillaan maastossa. Talviaikaan tamma rakasti rekiajeluita, ja se osallistui myös tilan puidenhakuun vetämällä jonkin verran tukkeja metsästä yhdessä muiden tilan suomenhevosten kanssa. Tammalla on kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat kilpailukäyttöön päätyneitä oreja. Kuusakka lopetettiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 25-vuotiaana.

e. Erätuulin on kasvattanut tunnettu suomenhevoskasvattaja Urho Linnanmaa. Kasvattajallaan Erätuuli asui kolmevuotis syksyyn asti, johon mennessä tamma oli opetettu ajolle ja sitä oltiin käytetty muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä. Kasvattajaltaan tamma päätyi ratsastuksenohjaajaopiskelijalle, joka etsi itselleen nuorta hevosta jolla pystyisi suorittamaan nuoren hevosen ratsutusnäytöt ja jonka voisi jatkaa myöhemmin kilpailuharrastusta. Vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen Unimaakari oli helppo ratsuttaa ja jatkokouluttaminen osaavamman ratsun maailmaan tapahtui jouhevasti ilman suurempia kommervenkkejä. Tamma astutettiin neljävuotiaana pienen tapaturmaperäisen pinnallisen koukistajajänteen vaurion vuoksi, jonka jälkeen tamma palasi hiljalleen ratsukäyttöön. Punarautias, 156cm korkea Erätuuli nousi muutaman kauden aikana niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle ja on tehnyt erittäin hyviä suorituksia vaativimmissakin luokissa. Tulevaisuuden tähtäimenä tammalla on mestaruuskilpailut ainakin kenttäratsastuksen parissa, jonka parissa Erätuuli on näyttänyt vahvaa osaamista.

ei. Erätuura on punarautias 160cm korkea suomenhevosori, joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran este- ja kenttäratsastuksen parissa. Kolme peräkkäistä suomenhevosten mestaruuskultaa ottanut kenttäori on vahva suorittaja, jolla on erinomainen hyppytyyli sekä erittäin vahva laukka. Rohkean luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sillä on useita kymmeniä jälkeläisiä. Jälkeläisistä suurin osa on päätynyt harrastekilpakäyttöön mukavan ja rehdin luonteen vuoksi, mutta muutama jälkeläisistä on noussut myös isänsä veroiseksi suorittajaksi kansalliselle tasolle. Tänäpäivänä läsipäinen Erätuura viettää rauhallista ja leppoisaa elämää keväisin tammoja tavaten, kun taas muina aikoina se on kevyessä ratsastus- ja ajokäytössä.

ee. Metsäntuuli on suomenhevoskasvattaja Urho Linnainmaan omistama ja kasvattama kulomusta, 150cm korkea tamma jonka elintehtävät ovat olleet pitkälti jalostukselliset. Monipuolisesta ratsusuvusta polveutuva tamma on sisäänratsastettu kolme vuotiaana, jonka jälkeen se on ottanut osaa ikäluokkakilpailuihin. Hyvän rakenteen ja liikemekanismin omaava tamma on kantakirjattu 8-vuotiaana ratsukantakirjaan I-palkinnolla, jonka jälkeen tamma on ollut puhtaasti siitoshevosena. Metsäntuuli on tiinehtynyt joka kerta kerrasta, ja on hoitanut varsansa aina erinomaisen hyvin - eikä ole ollut harvinainen näky, että lempeäluonteinen tamma on hoitanut myös muiden tammojen varsoja. Nyt Metsäntuuli viettää leppoisaa eläkehevosen virkaa, ja on viimeiset vuodet toiminut omien varsojen sijasta keinoemänä tarpeen vaatiessa.

KRJ-koulukilpailut, 50 sijoitusta

02.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 6/40
05.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/40
07.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 3/40
10.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 6/40
13.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 3/40
14.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 5/40
15.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/40
19.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 6/40
20.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 2/40
24.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/40
24.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 3/40
25.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 1/40
27.05.2017 Hukkapuro, Vaativa B, 6/40
01.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 5/40
15.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 4/40
16.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 5/40
18.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 6/40
22.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 6/40
23.05.2017 Wolf Sporthorses, Vaativa B, 2/40
11.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 3/30
11.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 2/30
12.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 1/30
20.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 1/30
20.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 5/30
23.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 2/30

24.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 3/30
24.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 3/30
26.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 5/30
30.04.2017 Old School Sporthorses, Vaativa B, 2/30
02.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 5/30
03.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 3/30
04.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 4/30
09.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 1/30
11.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 3/30
13.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 1/30
14.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 4/30
17.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 2/30
19.05.2017 Kisakeskus Lapland, Helppo A, 2/30
01.05.2017 Claridge Stud, Helppo B, 3/30
09.05.2017 Claridge Stud, Helppo B, 2/30
10.05.2017 Claridge Stud, Helppo B, 1/30
01.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
02.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 1/40
03.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 3/40
07.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 3/40
12.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 4/40
13.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/40
16.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 1/40
16.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 5/40
17.05.2017 Teilikorpi, Helppo A, 2/40ERJ-estekilpailut, 42 sijoitusta

06.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
07.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
07.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/30
11.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
11.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 2/30
12.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
16.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
18.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
24.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
27.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
28.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 5/30
30.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 1/30
30.05.2017 Hukkapuro, 100cm, 3/30
06.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
11.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
12.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
13.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30
18.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/30
20.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 1/30
25.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 3/30
27.05.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 2/30

12.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
14.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 1/30
18.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
20.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 2/30
24.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
30.04.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 1/30
01.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 2/30
02.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
03.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 1/30
06.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 4/30
07.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
12.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 5/30
19.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 4/30
22.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 2/30
28.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 2/30
30.05.2017 Kurkijoen Ratsutila, 110cm, 3/30
22.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 4/40
22.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 6/40
25.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/40
29.04.2017 Wolf Sporthorses, 100cm, 5/40
29.04.2017 Hukkapuro, 100cm, 6/40KERJ-kenttäkilpailut, 62 sijoitusta

04.05.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 2/30
05.05.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 2/30
07.05.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 3/30
21.05.2017 Hukkapuro, Tutustumisluokka, 2/30
02.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 3/30
06.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 2/30
11.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
15.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 2/30
26.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
28.05.2017 Wolf Sporthorses, Tutustumisluokka, 5/30
01.05.2017 Silverlode, CIC1, 3/30
05.05.2017 Silverlode, CIC1, 3/30
06.05.2017 Silverlode, CIC1, 2/30
07.05.2017 Silverlode, CIC1, 4/30
08.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1, 2/30
09.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1, 2/30
11.05.2017 Swift Stud, CIC1, 1/30
12.05.2017 Silverlode, CIC1, 3/30
12.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1, 4/30
13.05.2017 Swift Stud, CIC1, 2/30
08.05.2017 Delicate, CIC1, 4/30
11.05.2017 Delicate, CIC1, 1/30
15.05.2017 Delicate, CIC1, 4/30
21.05.2017 Delicate, CIC1, 5/30
10.05.2017 Tuiskula, CIC1, 3/30
14.05.2017 Tuiskula, CIC1, 4/30
20.05.2017 Tuiskula, CIC1, 5/30
21.05.2017 Tuiskula, CIC1, 5/30
23.05.2017 Tuiskula, CIC1, 4/30
16.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 3/30
18.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 3/30

14.05.2017 Silverlode, CIC1, 5/30
15.05.2017 Silverlode, CIC1, 1/30
16.05.2017 Silverlode, CIC1, 2/30
16.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1, 3/30
17.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1, 3/30
18.05.2017 Kisakeskus Weldon, CIC1, 2/30
19.05.2017 Silverlode, CIC1, 5/30
27.05.2017 Swift Stud, CIC1, 1/30
05.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 3/30
10.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 4/30
12.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 1/30
18.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 2/30
24.05.2017 Jadessa Warmbloods, CIC1, 2/30
01.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 3/30
10.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 1/30
12.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 1/30
16.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 5/30
20.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 4/30
22.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 1/30
23.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 3/30
26.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 4/30
27.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 3/30
28.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 2/30
29.05.2017 Puzzle Rebellion, CIC1, 1/30
03.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 5/30
11.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 3/30
16.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 5/30
20.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 1/30
23.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 4/30
24.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 3/30
25.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 5/30VVJ-valjakkokilpailut, 44 sijoitusta

01.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 3/30
01.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 2/30
02.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 1/30
14.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 3/30
18.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 3/30
19.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 4/30
19.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 4/30
21.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 5/30
21.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 1/30
22.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 4/30
25.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 4/30
26.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 5/30
26.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 3/30
27.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 4/30
30.05.2017 Hukkapuro, Noviisi, 1/30
01.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 4/30
03.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 2/30
04.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 1/30
05.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 3/30
07.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 3/30
11.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 3/30
15.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 2/30

16.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 5/30
23.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 1/30
25.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 2/30
29.05.2017 Wolf Sporthorses, Noviisi, 5/30
22.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 1/50
22.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 1/50
22.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 3/50
24.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 6/50
24.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 5/50
24.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 5/50
24.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 6/50
25.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 5/50
25.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 2/50
26.04.2017 Mustasuo, Vaativa, 1/50
26.04.2017 Mustasuo, Vaativa, 7/50
27.04.2017 Tuiskula, Vaativa, 6/50
28.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 5/50
28.04.2017 Karhumetsä, Vaativa, 3/50
28.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 6/50
29.04.2017 Mustasuo, Vaativa, 1/50
29.04.2017 Delicate Warmbloods, Vaativa, 2/50
30.04.2017 Mustasuo, Vaativa, 6/50


VSR-Cup kilpailut, 00 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana Eenu
Älä edes kysy. En todellakaan tiedä miten, miksi tai minkä ihmeen takia jouduin tähän tilanteeseen. Jotenkin vain Vähäpellon väki, erityisesti se johtoasemassa oleva nainen, sai minut ylipuhuttua tähän ja kun kakkukahvejakin luvattiin niin minkäs sille nuori nainen voi? Ja tässä sitä ollaan, kello on 22.00, ulkona on hämärää ja allani on tummanrautias suomenhevosori Veikko. Ja mitä varten me odotellaan pimeässä tuohon aikaan ulkona? Sitä kieltämättä Veikko mietti varmasti monen monta kertaa itsekin kun otin sen pois trailerista ja aloin laittamaan kisakamppeita sille päälle. Orikin oli sitä mieltä, että tähän aikaan kuuluisi olla kotitallissa nukkumassa ja samaa mieltä olin minäkin, mutta sen sijaan ollaan otsalamppujen kanssa yömaastoestekisoissa. Maastoesterata ja pimeys eivät mielestäni kulkeneet millään tavalla käsi kädessä eivätkä olleet erottamaton aisapari kuten paita ja peppu, etenkään kun tapahtumaa oli mainostettu kummitusten kuvilla ja hurjilla haudoilla. Minua oli kuitenkin lohdutettu sen verran, että reitit ollaan merkattu heijastimilla sekä esteet valaistu kunnolla valonheittimillä, joten ehkä kisanpitäjät eivät oikeasti halua hautoihinsa lisää täytettä. Toivottavasti.

Odotin starttiamme varsin jännittyneenä ja se varmasti tarttui myös lainaratsuuni joka alkoi hieman levottomasti steppailemaan allani. Pyrinkin pian rauhoittelemaan itseäni ja samalla myös Veikkoa, mutta viimeistään napsauttaessani otsalamppuni päälle ja paikalla olevien valonheittimien sammuessa lähtömerkiksi vatsassani tuntui vellovan perhosten sijaan joukko hiiriä. Annoin ratsulleni laukka-avut ja se ampaisi nopeasti matkaan varsin isolla laukalla. Hiljensin hieman tempoa ja yritin keskittyä kokoamaan itseäni. Metsätien reunoille oli laitettu kaikenlaista heijastavaa aina heijastinliiveistä varoituskolmioihin, mutta rohkeana ratsuna Veikko ei ollut niistä moksiskaan. Onneksi, sillä omat ponini olisivat kyllä ottaneet hatkat jo aikoja sitten heijastinliivejä nähtyään, ne kun muistuttivat etäisesti puskassa väijyviä ihmisiä.

Ensimmäinen este häämötti edessämme ja huomasin sen valotulvasta joka tuli valonheittimistä. Valot eivät kuitenkaan sokaisseet ollenkaan ja ilmeisesti koko tapahtuma oli varsin hyvin suunniteltu ratsukoiden turvallisuutta ajatellen. Maltoinkin hieman rauhoittua ja valmistauduin edessämme olevalle tukkiesteelle joka oli verhottu heijastinkankaalla. Veikko laukkasi reippaasti eteenpäin ja hyppäsi komealla kaarella esteen yli vaikka kotioloissa se ei varmasti ollut tuonlaisiin tottunutkaan. Taputin oria muutaman kerran kaulalle kehujen merkiksi samalla kun laukkasimme kohti seuraavaa estettä. Se olisi hauta jotka Veikon omistajien mukaan kuuluisivat ehdottomasti sen vahvuuksiin. Hauta ylitettiinkin varsin hienosti ja seuraavaksi kohteenamme olisi veteen hyppy. Sekin oli aikaisempien tapaan hyvin valaistu, vaikka Veikko meinasikin aluksi hieman epäröidä mutta juuri ja juuri sain sen kannustettua esteen ylitse ja laskeuduimme pehmeästi veteen.

Loppurata sujui todella nopeasti ja vaivattomasti. Maaliin tullessa olin samaan aikaan sekä helpottunut, että varsin iloinen erikoisesta kokemuksesta. Veikko oli hikinen ja vieläkin hieman ihmeissään ihmisten erikoisista päänmenoista kun nukkumisaikaan pitää tuollaisia kauhuratoja järjestellä, mutta kehuin sitä vuolaasti erinomaisesta suorituksesta. Orin omistajakin oli meitä maalissa odottamassa ja naureskellen kysyi fiiliksiäni samalla taputtaen hevostaan. Hieman sekaisin fiiliksin selitin radan kulkua omistajalle samalla nousten alas satulasta ja lähtien taluttamaan Veikkoa loppuverryttelualueelle. Ehkä tällaista voisi joskus harkita vielä uudestaankin.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana omistaja
Joskus on myönnettävä, että kaikkea ei jaksa eikä pysty yksin. Kuluneen syksyn aikana Vähäpellon mailla on ollut ennätysmäärä ratsutettavia nuoria, jonka vuoksi myös esimerkiksi ratsuttajan virkaa suorittava Jessica on ollut kädet täynnä töitä jo pelkästään asiakashevosista. Tästä syystä kaikki hevosenmieliset ystäväni sekä valmennusasiakkaat ovat saaneet vuokrata kilpahevosiani huokeaan hintaan.

Vaikka pidän Veikosta ihan äärettömän paljon, jouduin luottamaan sen perusliikutuksen vieraan käsiin. En onneksi ihan tuntemattoman, vaan itseasiassa hyvän ystäväni, joka on käynyt ratsastelemassa Veikolla satunnaisesti ennenkin. Riia ja Veikko sopii omalla tavallaan todella hyvin yhteen - tällä parilla tuntuu olevan aina oikeanlainen flow työntekoon, sillä iloisempaa, hikisenä treenistä tullutta ratsukkoa saa hetken hakea.

Alkuviikon urakointi otti kuitenkin tuulta purjeisiin sen verran, että sain yhdessä Jessican kanssa ratsastettua kaikki asiakasnuorison niin, että keskityimme tänään vain ja ainoastaan omien kilpa- ja jalostushevosten läpiratsastukseen. Heti aamutuimaan olin suunnitellut ottavani Veikon käsittelyyn, joten se jäi aamuheinien jälkeen sisälle ollakseen hetivalmis töihin. Noin kahdenkymmenen minuutin perusjumppauksen jälkeen olin oikein tyytyväinen Veikon suorittamiseen; se kantoi itseään hyvin, se liikkui energisesti ja vastasi sekä pidättäviin, että pyytäviin apuihin. Jo tässä hetkessä fiilikseni Riian ja Veikon yhteistyöstä oli hyvä - se kun ei ole aina itsestään selvyys, kun joku muu ratsastaa hevosta yhtä soittoa pitkän aikaan. Muutamia ravi- ja laukka-avoja tehtyäni taputin Veikkoa kaulalle ja laskeuduin alas sen selästä kävelyttäkseni hevosta ja lähettääkseni Riialle tekstiviestin.

"Veikkohan on pirun hyvä ratsastaa sun jäljiltä, kiitos avusta! Jos sua kiinnostaa Veikon ratsastaminen jatkossakin, niin katsotaan joku molemmille sopiva win-win diili. Ehkä Veikko saisi sut taas valkoisten aitojen sisäpuolelle, vai mitä luulet?" mä kirjoitin ja hymähdin itsekseni.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajan omistaja
Mistä tietää, että yrittäjä viettää vuoden ensimmäistä vapaapäiväänsä? Ei ainakaan siitä, että se heiluu tukka putkella tallilla kuin varmistaakseen, että kaikki sujuu niinkuin kaikki muutkin päivät ovat sujuneet. Ehkä "yrittäjä ei tunne vapaapäiviä"-sananlaskulla on jotain perää. Ainakin, jos puhutaan hevosalan yrittäjästä, sillä tottahan se on, että yrittäjyys hevosalalla on enemmän elämäntapaa kuin elannonhankkimista. Tai no. Ainakin meillä Vähäpellossa se menee niin.

Vaikka vietin vapaapäivää, en voinut olla olematta tallilta pois. Olinhan sopinut hyvän ystäväni Riian kanssa treffit, ja koska molemmat ovat joutuneet ison hevoskärpäsen puremaksi, oli melkoisen selvää että ennen sivistynyttä kaupunkikierrosta viineineen meidän oli päästävä tallille. Ja oikeastaan on pakko sanoa, että aurinkoinen talviaamu tarjosi meille parhaimman mahdollisen maastoilusään yhdessä Onnin ja Veikon kanssa.

Lähdimme tallilta liikkeelle puoli yhdeksän aikaan; minä Onnilla ja Riia vakioratsuksi muodostuneella Veikolla. Vaikka meistä kumpikin on Riian kanssa varsinaisia hölösuita, tyytyväiset hevoset ja lämmin talviaurinko sai meidät hiljentymään pitkäksi aikaa nauttimaan kirjaimellisesti hetkestä. Hetkestä, jossa kaikki huolet ja murheet katosivat ja kasvoille pyyhkiytyi väkisinkin pieni hymy.

"Hei, ei viitsitä olla ihan tuppisuita. Ravataanko tämä tie loppuun ja käydään Koskisten pellolla ottamassa pienet laukkalähdöt? Tai niin, en mä tiedä miten se käyttäytyy, mutta musta olisi superhauskaa päästä vähän revittelemään Veikon kanssa!" Riia totesi, ja kannusti ratsunsa raviin kuin tietäen tulevan vastaukseni. "Mennään vaan, mutta ole henkisesti valmis ottamaan Onnin tilsat päähäsi, mä en meinaan turhia pidättele tätä nyt, kun lunta on kerrankin tarjolla."

Kun pääsimme ratsuinemme lumihangen peittämälle sänkipellolle ei jäänyt epäselväksi, että pojat tiesivät mitä luvassa oli. Eikä tuo kai ihme ollutkaan, sillä Koskisen luvattoman pitkä pelto oli vuosien saatossa muodostunut legendaariseksi hankilaukkapelloksi. Pieni laukka-apu, ja Onni oli jo kiitämässä täyttä laukkaa eteenpäin. Onnin laukatessa Veikon edellä iloiset korvat visusti eteenpäin suunnattuina en voinut olla nauramatta ja huutamatta Riialle "Tämä se vasta on hevosnaisen elämää! Ehkä mä vaihdan nämä yleispainoitteiset suomipuksut täysiverisiin ja lähden jenkkeihin jockeyksi."

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen