Vähäpelto

Klassikkotarina

VSN World Champion, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize


Rekisterinumero VH16-018-2642
Syntymäaika, ikä 09.06.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriRuunikko, 158cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

20.02.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 80p. KTK-I
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 78,333 % Palladiun Prize
09.03.2017 myönnetty VSN National Champion-arvonimi
25.03.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 100p. KERJ-I
11.04.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
23.05.2017 myönnetty VSN World Champion-arvonimi
15.08.2017 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 102p. KRJ-I
30.09.2017 Valjakkoajon laatuarvostelutilaisuus 102,5p. VVJ-I
31.10.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108p. ERJ-I
20.10.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 99p. SLA-I

Taika on perusluonteeltaan utelias ja sosiaalinen hevonen, joka haluaa osallistua tallin jokapäiväisiin askareisiin. Jos tallityöntekijöiltä kysyttäisiin, minkälainen hevonen Taika on, vastaisivat ne todennäköisesti hevosen olevan sellainen ikuinen huolehtija-sielu jonka on vahdittava ympäristöään viimeiseen asti. Ja tottahan se on, sillä vaikka hevonen on itsenäinen pitää se laumastaan hyvän huolen - esimerkiksi ulos ensimmäiseksi päästyään se ei suuntaa aamuheinille ennen kuin muut tarhakaverit ovat ulkona tai vastavuoroisesti illalla sisäänpäästyään se kurkkii karsinan kaltereiden takaa niin kauan, että sen kaverit ovat sisällä. Tästä piirteestä huolimatta hevonen ei ole läheisriippuvainen, vaan sen saattaa hakea kesken päivän talliin yksin ja varustaa sen aikaa käyttäen päivän liikutusta varten. Hoitotoimenpiteet ovat Taikalle varsin mieluisia kunhan ihminen muistaa tamman herkän hipiän - vaikka sen niskaa saa rapsuttaa voimaa käyttäen, ei se kuitenkaan pidä esimerkiksi kovilla harjoilla kuten kumisualla harjaamisesta. Pesutilanteet, klippaamiset ja kengitykset menevät tamman kanssa hyvin rutiininomaisesti, eikä ne vaadi normaalia erikoisempaa osaamista tekijältään.

Ratsuna Taika on erittäin miellyttävä, sillä se on kevyt ratsastaa jonka lisäksi sillä on nöyrä asenne työntekoa kohtaan. Sileällä työskennellessä tärkeintä on, että hevosen saa aktiiviseksi heti alkuverryttelyistä alkaen esimerkiksi siirtymiä hyödyntäen sillä tamma on toisinaan aavistuksen hidas takaa. Kun hevonen on ratsastettu aktiiviseksi kahden pohkeen ja ohjan väliin, on loppuaika ratsastuksesta erittäin helppoa ja mukavaa sillä Taika tekee juuri niin kuin ratsastaja sen haluaa tekevän, eikä esimerkiksi jää pullikoimaan ratsastajan apuja vastaan. Taikan bravuureita kouluratsastuksessa ovat tasapainoa ja väistämistä vaativat tehtävät kuten pohkeenväistöt ja sulkutaivutukset, kun taas heikkous löytyy suoruutta vaativien tehtävien parista - jotka kyllä onnistuvat, kun ratsastaja muistaa antaa hevoselleen selkeät raamit.

Estehevosena Taika on umpirehellinen, sillä hevonen hyppää mielellään kaiken eteen asetetun eikä jää kyttäämään erikoisempiakaan elementtejä. Vahvan laukan ja suomenhevoseksi erittäin hyvän hyppytyylin omaavalla tammalla on esteille paljon skouppia, jonka ansiosta sen kanssa uskaltaa hypätä haastavampiakin tekniikkatehtäviä. Parhaimmillaan tamma tuntuukin olevan sellaisilla radoilla, jotka antavat pientä haastetta, sillä mikäli hyppääminen on yksinkertaistetusti esteeltä esteelle kulkemista se saattaa hieman lässähtää ja sen myötä tehdä tarpeettomia jalkavirheitä. Rehellisen luonteen sekä hyvän kestävyyden ansiosta Taika sopii myös maastoesteille, joita tamma hyppää erittäin mielellään. Maastoesteitä hypätessä se on innokas, mutta kuitenkin ratsastajan antamia apuja noudattava joten sen kanssa ei koskaan tarvitse miettiä, palautuuko se esimerkiksi pitkän laukkasuoran jälkeen laukkaan, josta on helppoa hypätä vaativampikin maastoeste.

Nuorena hevosena ajolle opetettu tamma on ratsastuksen tavoin miellyttävä myös ajaa, jonka johdosta ajo on säilytetty hevosen viikkorutiineissa jo pelkän mielenvireyden kannalta. Kuten ratsastaessa, myös koulua ajaessa tammaa saa alkuun patistaa aktiiviseksi takaosansa päälle, mutta avuilla ollessaan se tekee varsin tasaisia ja hyviä suorituksia. Tarkkuus- ja maratonajo ovat kuitenkin enemmän tamman mieleen, sillä näitä ajaessa se painelee aina mielellään reipasta laukkaa eteen ja tuntuu jopa odottavan sitä, että ohjastaja antaa sille luvan laukata yhä lujempaa. Vaikka Taikaa on ajettu pääsääntöisesti yksilövaljakkona, voi sitä ajaa myös parin kanssa sillä parin kanssa ajaessa tamma osaa peilata hyvin parivaljakkoonsa eikä esimerkiksi etene lujempaa, mitä toinen hevonen etenee.

Tottuneena kilpahevosena Taika kulkee sekä trailerissa ja rekassa moitteetta, ja sopii rauhallisen ja viilipyttymäisen luonteensa vuoksi myös nuorten hevosten kaveriksi kuljetuksen ajaksi. Vaikka kotiolosuhteissa Taika seuraa ja vahtii mielellään tallikäytävän tapahtumia, osaa se vieraissa paikoissa majoittuessaan relata ja olla omassa rauhassaan. Tilapäiskarsinassa majoittuessaan se keskittyy lähinnä heinän pupeltamiseen ja rentoutumiseen, kun taas ratsastaessa tai ajaessa se on normaalia eteenpäinpyrkiväisempi ja herkempi. Kilpailusuoritukseen verryteltäessä hevosen aktivointi erilaisilla tehtäville on kaiken a ja o, sillä kun hevosen saa aktiiviseksi verryttelyssä, voi olla varma että radan suoritus onnistuu juuri niin hyvin kuin ratsastaja tai ohjastaja haluaa ja kykenee.

i. Huuville
evm, ruunikko, 160cm
ii. Villeri
evm, ruunikko, 161cm
iii. Julleri
evm, ruunikko, 162cm
iie. Vilviina
evm, punarautias, 158cm
ie. Huuseriina
evm, kulomusta, 160cm
iei. Hurskari
evm, kulomusta, 160cm
iee. Jelleriina
evm, musta, 158cm
e. Klassiina
evm, ruunikko, 155cm
ei. Tosi-Klassikko
evm, tummanrautias, 157cm
eii. Klassikkopoika
evm, tummanrautias, 158cm
eie. Tyystiina
evm, sysirautias, 155cm
ee. Helmitaru
evm, ruunikko, 153cm
eei. Taruperho
evm, ruunikko, 159cm
eee. Helmiina
evm, ruunikko, 153cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
ori Vähäpellon Taskumatti 01.01.2017 Tyhjätasku
tamma Vähäpellon Iltasatu 15.01.2017 Namiska
ori Vähäpellon Vipinäkinttu 01.02.2017 Sairaannopee
ori Vähäpellon Klassikko 18.02.2017 Villavei

i. Huuville on ruunikko yleispainoitteinen suomenhevosori, joka on kilpaillut kansallisella tasolla niin koulu-, este-, kuin kenttäratsastuksessa. Melko suuresta 160 senttimetrin koostaan huolimatta ori on kaunis näky niin koulu- kuin esteradallakin; se kantaa itsensä ryhdikkäänä, jonka lisäksi sillä on ilmava ja joustava ravi, sekä hyvin vahva, kolmitahtinen laukka. Huuville on rakenteeltaan melko sporttinen, joskin sillä on vahva, alhaalta liittynyt kaula. Se on kantakirjattu I-palkinnolla suomenhevosten ratsukantakirjaan, jonka jälkeen oria on käytetty melko paljon suomenhevosten jalostukseen. Sen tiedetään periyttävän jälkeläisilleen vahvoja, tahdikkaita askellajeja jonka lisäksi jälkeläisten omistajat totevat lähes yhteen kuoroon, että orin jälkeläiset ovat mukavia ja rehtejä käsitellä.

ii. Villeri oli aikansa legenda, jonka tietää lähes jokainen suomenhevosista kiinnostunut ihminen. Ori kilpaili upealla menestyksellä kansallisella tasolla koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa, joista varsinaiseksi leipälajiksi muodostui kenttäratsastus. Rohkea ja monipuolinen ori oli omiaan ratsastuksen kuninkuuslajissa ja se näkyy myös kenttäratsastusmestaruusten tuloksissa sillä Villerillä on peräti kuusi mitalia, joista neljä on peräkkäisinä vuosina saadut kultamitalit! Ruunikko ori kantakirjattiin jo 5-vuotiaana KTK-II palkinnolle ratsukantakirjaan, mutta orin omistajan halusta oria ei käytetty kilpailuvuosina jalostuskäyttöön. Villeri oli tarjolla tammoille vain kahtena peräkkäisenä vuotena kilpailu-uran päätteeksi, josta tuloksena on yhteensä 23 varsaa. Jälkeläisten tiedetään olevan potentiaalisia kenttähevosia, jotka ovat luonteeltaan rehtejä ja rakenteeltaan hyvin kestäviä ja usein melko virtaviivaisia.

ie. Huuseriina on kasvattajansa Paula Vinttilän oikea silmäterä. Kulomusta, tähtiäpäinen suomenhevostamma viettää parhaillaan eläkevuosiaan Vinttilän ratsutilalla varsoja kurissa pitäen. Luonteeltaan melko ponimainen, kiltti mutta itsepäinen tamma oli aikoinaan harrasteratsastajan käyttöhevosena ja sillä harrastettiin monipuolisesti ratsastuksen kaikissa lajeissa, jonka lisäksi tammalla ajettiin vaihtelun vuoksi silloin tällöin. Valitettavasti tamman aktiivinen valmentautuminen jouduttiin lopettamaan kinnerpattivaivojen vuoksi ja se siirtyi hiljalleen toimittamaan kokonaan siitoshevosen virkaa. Huuseriinalla on jälkeläisiä yhteensä viisi, joita yhdistää hyvän käsiteltävyyden lisäksi kaunis, melko tumma väritys.

e. Klassiina on kasvattanut Samppalahden Ratsastuskoulu, joten on melko itsestään selvää, että tamman oli tarkoitus jäädä ratsastuskoululle opetushevoseksi. Nuorten hevosten laatuarvostelutilaisuuksissa upeasti pärjännyt tamma kuitenkin herätti suomenhevosihmisissä mielenkiintoa, ja ratsukoulutuksen päätteeksi se myytiin ihmiselle, joka oli kiinnostunut viemään tammaa kilparatsastuksen saralla eteenpäin. Klassiinaa kuvaillaan nykyajan kilpahevoseksi, sillä tammalla on hyvä, kilpaurheiluun sopiva luonne sekä valmentautumisen vaativuuden kestävä rakenne sekä liikkumistapa. Se kilpailee pääsääntöisesti este- ja kenttäratsastuksessa kansallisella tasolla ja se on saavuttanut useita voittoja ja sijoituksia. Tammalla on tällä hetkellä yksi jälkeläinen, mutta omistajat ovat todenneet että kilpailu-uran päätteeksi siitä halutaan ehdottomasti jatkoa.

ei. Tosi-Klassikko on Samppalahden Ratsastuskoulun ensimmäinen suomenhevoskasvatti. Tummanrautias, melko kookas rakenteinen ori oli luonteeltaan ystävällinen ja jopa aavistuksen ruunamainen jonka takia sen selkään saattoi istuttaa lähes kenet tahansa. Aktiivivuosinaan ori kilpaili alue- ja kansallisella tasolla kenttäratsastuksessa, jossa se pärjäsi aina mestaruustasolla asti saavuttaen muutaman hopeamitalin. Eläkevuosinaan tasainen ja rauhallinen Tosi-Klassikko nosti ratsastuskoulun intensiiviryhmästä vielä muutaman tytön aluetasolle kenttä- ja esteratsastuksessa, jonka jälkeen se jäi tallityöntekijöiden maastoiluhevoseksi. Tosi-Klassikko kantakirjattiin II-palkinnolla ratsusuunnalle, mutta sitä ei käytetty juurikaan jalostukseen, sillä ratsastuskoululla ei ollut tarvittavia resursseja viedä oria oriasemalle pukille eikä useat tamman omistajat arvanneet viedä tammojaan luomuna astutettavaksi.

ee. Helmitaru on Samppalahden Ratsastuskoulun opetushevonen, joka nyttemmin on jäänyt jo eläkkeelle ja toimittaa lähinnä maastoratsastuksien perähevosen virkaa. Rauhallista ja tasaista Tarua yritettiin nuorempana isänsä tavoin raviradoille, mutta laukkaherkkää tammaa ei koskaan saatu opetuslähdöstä hyväksytysti läpi. Sattumien summien kautta tamma päätyi ensin Roihukeron tallityöntekijälle yksityishevoseksi, mutta pian tammaa käytettiin yhä enemmän ja enemmän ratsastuskoulun tunneilla omistajan kiireiden vuoksi ja sittemmin tamma siirtyi kokonaan ratsastuskoulun omistukseen. Taru oli aktiivivuosinaan suosittu tuntihevonen sen rauhallisen ja ystävällisen luonteen, mutta myös tasaisten liikkeiden vuoksi. Tänäpäivänä 20-vuotias Taru on suosittu hieman arempien tätiratsastajien keskuudessa, sillä varmajalkainen tamma kiikuttaa ratsastajansa turvallisesti kotiin jokaiselta maastolenkiltä.

KRJ-koulukilpailut, 48 sijoitusta

11.12.2016 Encore, Helppo A, 5/30
14.12.2016 Encore, Helppo A, 1/30
17.12.2016 Encore, Helppo A, 2/30
18.12.2016 Encore, Helppo A, 1/30
12.12.2016 Romilly, Helppo A, 10/100
14.12.2016 Romilly, Helppo A, 1/100
24.12.2016 Kievarinkuja, Helppo A, 4/30
14.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 1/30
16.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 5/30
17.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 4/30
21.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 1/30
22.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 1/30
23.12.2016 Kevolehto, Helppo A, 4/30
29.12.2016 Fiktio, Helppo A, 3/40
26.12.2016 Tuulenpesä, Helppo A, 4/30
27.12.2016 Tuulenpesä, Helppo A, 5/30
31.12.2016 Tuulenpesä, Helppo A, 5/30
17.12.2016 Moondance, Helppo A, 3/30
18.12.2016 Moondance, Helppo A, 4/30
21.12.2016 Moondance, Helppo A, 2/30
21.12.2016 Moondance, Helppo A, 3/30
02.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
06.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
14.01.2017 Vähäpelto, Helppo A, 5/30

03.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 2/30
07.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
08.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 2/30
10.01.2017 Mörkövaara, Helppo A, 5/30
02.01.2017 Encore, Helppo A, 5/30
06.01.2017 Encore, Helppo A, 5/30
06.01.2017 Encore, Helppo A, 3/30
07.01.2017 Encore, Helppo A, 3/30
08.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
10.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
11.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
17.01.2017 Encore, Helppo A, 1/30
18.01.2017 Encore, Helppo A, 3/30
18.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
26.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
30.01.2017 Encore, Helppo A, 4/30
13.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 4/50
15.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 3/50
11.01.2017 Oakhill, Helppo A, 1/30
13.01.2017 Oakhill, Helppo A, 3/30
14.01.2017 Oakhill, Helppo A, 3/30
14.01.2017 Oakhill, Helppo A, 4/30
15.01.2017 Oakhill, Helppo A, 3/30
17.01.2017 Oakhill, Helppo A, 1/30ERJ-estekilpailut, 48 sijoitusta

16.12.2016 Moondance, 100cm, 3/30
20.12.2016 Moondance, 100cm, 4/30
20.12.2016 Romilly, 100cm, 5/50
23.12.2016 Romilly, 100cm, 2/50
26.12.2016 Romilly, 100cm, 1/60
28.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 100cm, 3/30
31.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 100cm, 2/30
23.12.2016 Järnby, 100cm, 2/40
24.12.2016 Järnby, 100cm, 3/40
26.12.2016 Stewart, 100cm, 6/50
28.12.2016 Stewart, 100cm, 6/50
04.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
11.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
16.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
04.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/30
11.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 2/30
28.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 3/24
30.01.2017 Vähäpelto, 100cm, 1/24
02.01.2017 Hortensia, 100cm, 5/40
05.01.2017 Hortensia, 100cm, 2/40
07.01.2017 Romilly, 100cm, 4/60
08.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 3/30
12.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
15.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 3/50

20.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50
26.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 4/50
29.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
01.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
02.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
08.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 5/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
14.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
20.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
11.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
12.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
12.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 6/40
15.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
16.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
27.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
12.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
16.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 4/40
20.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 2/40
28.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 1/40
29.01.2017 Cadogan Ponies, 100cm, 3/40KERJ-kenttäkilpailut, 41 sijoitusta

12.12.2016 Turmeltaja, Helppo, 2/40
18.12.2016 Turmeltaja, Helppo, 4/40
26.12.2016 Turmeltaja, Helppo, 2/40
25.12.2016 Mörkövaara, Helppo, 3/24
20.12.2016 Kevolehto, Helppo, 4/24
21.12.2016 Kevolehto, Helppo, 1/24
22.12.2016 Kevolehto, Helppo, 3/24
25.12.2016 Littleness, Helppo, 3/18
31.12.2016 Tuulenpesä, Helppo, 2/20
03.01.2017 Turmeltaja, Helppo, 3/30
05.01.2017 Turmeltaja, Helppo, 2/30
09.01.2017 Turmeltaja, Helppo, 1/30
05.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 3/24
08.01.2017 Mörkövaara, Helppo, 3/24
03.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
04.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
11.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
03.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/15
06.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/15
10.01.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/15
18.01.2017 Tuiskula, Helppo, 4/30

05.01.2017 Littleness, Helppo, 5/30
06.01.2017 Littleness, Helppo, 5/30
11.01.2017 Littleness, Helppo, 3/30
23.01.2017 Littleness, Helppo, 2/30
27.01.2017 Littleness, Helppo, 2/30
28.01.2017 Littleness, Helppo, 2/30
29.01.2017 Littleness, Helppo, 5/30
04.02.2017 Littleness, Helppo, 2/30
01.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
09.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
15.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
20.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
06.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 2/30
10.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
16.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
18.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
22.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
27.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
28.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30VVJ-valjakkokilpailut, 42 sijoitusta

01.01.2017 Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 5/30
02.01.2017 Koistila, Vaativa koulukoe, 2/30
04.01.2017 Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
06.01.2017 Koistila, Vaativa koulukoe, 1/30
08.01.2017 Koistila, Vaativa tarkkuuskoe, 1/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
01.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
05.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
15.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
17.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
03.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
06.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
07.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
14.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30

18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
21.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
24.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
24.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
25.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
27.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
12.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 1/29
21.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/29
23.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 1/30
30.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 5/30
03.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 3/30
15.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 4/40
22.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 5/40
24.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 6/40
26.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa koulukoe, 4/40
01.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 2/30
05.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
05.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
06.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
09.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
10.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30VSR-Cup kilpailut, 1 sijoitusta

30.04.2017 Susiraja, Helppo B, 14/154


VSN-Näyttelymenestys - 200 pistettä

01.01.2017 Vähäpelto VSN, CH 39,5p. tuom. dookie
07.01.2017 Hortensia VSN, RCH 37,5p. tuom. Spookiness
08.01.2017 Horisontti VSN, SW4, 40p. tuom. dookie
27.01.2017 Moondance VSN, SW2 40p. tuom. dookie
31.01.2017 Huvitutti VSN, RCH 37,5p. tuom. Spookiness
01.02.2017 Mörkövaara VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
04.02.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
21.02.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
20.03.2017 Turmeltaja VSN, SW5 39,5p. tuom. dookie
25.03.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Vähäpellon tiloissa järjestettiin tänään nuorille hevosille avoin irtohypytystilaisuus, johon olivat tervetulleet myös tilan ulkopuoliset 2-3 vuotiaat varsat. Taika on työskennellyt nyt laidunkauden aikana muutaman kerran viikossa liinan päässä juoksutuksen merkeissä, ja alkaa jo pikkuhiljaa ymmärtämään juoksutuksen idean. Alkuun Taika ei nimittäin ymmärtänyt, että sen pitäisi myös edetä liinan päässä, sillä tammavarsa pysähtyi jatkuvasti ja kääntyi katsomaan uteliaana juoksuttajaan. Pitkäpintaisen harjoituksen tuloksena Taika esittää nykyään jo ihan kivoja pätkiä juoksuttaessa ja tottelee ikäistensä tasolla juoksuttajan ääniapuja.

Tänään tamma pääsi jo entuudestaan tutuksi tulleeseen maneesiin, jossa verryttelin tamman lihaksiston liinan päässä kaikissa askellajeissa. Tänään Taikalla oli oikea rallipäivä, sillä se ei olisi liinan päässä malttanut kuin ravata tai laukata niin, että maneesin hiekat pöllyivät seinille asti. Kun tamma rauhoittui, talutin sen irtohypytyskujalle ja maiskautin sen perään. Taika innostui puomikasoista aivan valtavasti, ja se syöksyikin kujalle uudelleen suorinta tietä. Pikkuhiljaa puomeja nostettiin ensin ristikoiksi, ja sitten pieniksi pystyiksi - tamma hyppäsi eteen laitetut esteet suurella innolla ja hyvällä tyylillä. Vaikka se olisi voinut antaa puolet sen vauhdista edeltäneelle varsalle, ei sen meno näyttänyt laisinkaan hullumalta. Taika osoitti irtohypytyskujalla hyvää hyppykapasiteettia ja silmää estepaikoille, mutta myös rohkeutta ja tasapainoa. Täytyy sanoa, että olen tamman suorittamiseen äärettömän tyytyväinen ja odotan tulevaisuutta sen kanssa suurella innolla: Tänään se nimittäin näytti siltä, että siitä voisi tulla lahjakas ja varma kenttäratsu tulevaisuuden kenttäratsastusradoille.

Päiväkirjamerkintä, hoitajana Salazar
Tämä tulisi olemaan hauska päivä, tuumin matkalla Vähäpeltoon porkkanapussi vieressäni etupenkillä. Olin ajatellut vetää suokkitamma Taikalle porkkanajumppaa ja muutenkin vähän venytellä tammaa. Löydettyäni tieni tallille kiiruhdin hakemaan hevosta ulkoa sisälle, jossa kehonhuolto olisi huomattavasti helpompaa kuin epätasaisessa tarhassa, jonka pohja oli sateen jäljiltä liukas ja missä hevosta ei saanut edes sidottua kiinni. Harjasin Taikan rapsutellen mokomaa mussukkaa aina välissä. Tamma otti rennosti takajalkaa lepuuttaen ja silmät ummistettuina. Eloa ruunikkoon tuli kuitenkin heti, kun lopetin hoitotuokion ja kaivoin porkkanat esille houkuttelevasti rapisevasta pussista. Annoin esimakua tulevasta syöttämällä tammalle yhden helpon porkkanan, jonka eteen sen ei tarvinnut tehdä oikeastaan mitään muuta kuin näyttää söpöltä. Tamma joutuisi kuitenkin ansaitsemaan seuraavat naminsa ja lähdin taivuttamaan hevosta juureksen perässä. Ensin vasemmalle, niin, että kaula ja koko runko taipuivat niin pitkälle, että herkusta otteen saadessaan Taika melkein kosketti lautasiaan. Oikealle taipui huonommin, mutta pikkuhiljaa venytellen hevonen onnistui saamaan porkkanansa myös siltä puolelta. Seuraavaksi kävin läpi kaikki jalat yksitellen. Ensin etuset, joita venytin sekä eteen, että koukkuasennossa taakse. Takajalat venyivät jopa paremmin. Taikaa ei vaikuttanut ahdistavan se, että kiskoin sitä koivista vaan se nökötti tyytyväisen oloisena aloillaan käännellen korviaan aina sinne suuntaan, missä milloinkin satuin olemaan. Jumppatuokion jälkeen pidin huolen siitä, että suokin maha ei pääsisi herkuista kasvamaan ja raahasin sen pienelle kävelylle metsään ennen omistajalleen palauttamista.

Kestävyystreeniä, omistaja VP
Tänään meillä oli Taikan kanssa ohjelmassa pientä kestävyystreeniä maastossa, joka tuntui olevan tammalle varsin mieluista puuhaa. Tallinpihalta lähdettyämme siirryimme kävelemään kuitupohjaiselle ratsastustielle, jossa kannustin tammaa kävelemään lähes vapain ohjin tarmokasta, matkaavoittavaa käyntiä. Pitkien alkukäyntien jälkeen keräsin ohjat käteen ja kannustin tamman hyvin rauhalliseen laukkaan - nousin itse kevyeeseen istuntaan ja täten annoin tamman selälle lisätilaa. Laukkasin tamman kanssa muutamia kilometrejä, kunnes siirsin sen takaisin käyntiin ja annoin sen tasoittaa hengityksen. Käyntipätkän jälkeen keräsin ohjat uudelleen käsiin, ja kannustin tamman nostamaan laukan uudelleen - tällä kertaa huomattavasti terävämmin, sillä halusin sen lähtevän räjähdysmäisesti eteenpäin. Jatkoin Taikan kanssa laukkaamista ja pyysin sitä vuoroin hiljentämään laukkaa lähes koottuun laukkaan asti, josta kannustin tamman uudelleen laukkaamaan hyvin reippaasti eteenpäin. Tuulen iskiessä kasvojani vasten en voinut kuin hymyillä - edessäni oli kaunis suomalainen miljöö, sekä visusti eteenpäin suuntautuneet punaiset korvat, jotka odottivat iloisen oloisesti uutta merkkiä ratsastajalta. Pienten välikäyntien jälkeen käänsin tamman kotiin, jolloin halusin jumpata hevosta ravissa eteen-alas ratsastuksella loivaa siksak-väistöä tehden. Taikaravasi energisesti selkä ylhäällä, ja oli normaalia kevyempi ohjastuntumalle joten voisi kai todeta, että treeni oli kaikinpuolin onnistunut sillä se sai sekä ratsastajan että hevosen hyvälle mielelle. Kun matkaa oli noin puoli tuntia jäljellä, siirsin tamman käyntiin ja annoin hevosen venyttää kaulaansa pitkin ohjin. Tallilla huuhtelin hevosen jo osittain kuivuneen hien pois, jonka jälkeen vein tamman kuivattelemaan lämpimän syyspäivän kunniaksi ulos syksyn viimeisen nurmivihreän ääreen.

Kouluvalmennus, omistaja VP
Tänään meillä oli Taikan kanssa pitkästä aikaa kouluvalmennus, johon osallistuin ihan hyvin mielin. Tamma oli toiminut viime päivinä oikein mukavasti, ja se vaikutti olevan jo täysin valmis uusiin koitoksiin. Nurmipohjaiselle derbykentällemme kävellessä näinkin, että edeltävä ratsukko oli lopettamassa tuntiaan, joten olin oikein hyvin ajassa - kentälle päästyäni keräsin ohjat käteen, ja aloin työstämään tammaa käynnissä. Halusin, että se reagoi nopeasti pohkeeseen ja asettuu ja taipuu sujuvasti molempiin suuntiin. Pian valmentaja nappasikin meidät tekemään ensimmäistä virallista verryttelytehtävää; avotaivutusta ensin käynnissä pitkillä sivuilla, ja pikkuhiljaa samaa tehtävää jatkettiin ravissa ja laukassa. Käynnissä Taika painoi hieman ohjille, mutta korjatessani hevosta tarmokkaalla pohkeella eteen, se lopetti mukeltamisen ja keveni edestä - tähän tietysti vaikutti myös se, että normaalistikin aavistuksen hidastempoinen hevonen alkoi vertymään lihaksistoltaan. Ravissa ja laukassa Taika tuntui oikein mukavalta; se oli kevyt kädelle ja polki tehokkaasti sisätakajalan kanssa vatsan alle.

Valmennuksen aikana tehtiin tänään paljon avo- ja sulkutaivutuksia, jotka tekivät meille oikeastaan ihan hyvää. Vaikka Taika on melko notkea hevonen, ei kylkien ja takaosan jumppaaminen tee koskaan huonoa ja lisäksi sain valmennuksen aikana hyvää muistutusta siitä, että myös ratsastajan tulee kantaa itseensä - minulla kun tuppaa olemaan tapana valahtaa hieman lysyyn keskivartalonsa, jonka johdosta ratsastaminen ei onnistu täydellä teholla. Valmennuksen loppua kohden teimme vielä muutamia laukanvaihtoja ilman kentän aitojen tukea, ja täytyy myöntää että siinä piti ihan ratsastaa sillä muuten vaihdoista tuli tasapainottomia roiskauksia. Kun valmistelin Taikaa paremmin, se teki oikein lennokkaita ja tasapainoisia vaihtoja josta pääsin kehumaan tammaa valtavasti sekä äänellä että harjamartoa rapsuttaen.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen