Vähäpelto

Kahvikerma

KTK-II, KERJ-III, VVJ-I, Bronze Award


Rekisterinumero VH16-018-2400
Syntymäaika, ikä 06.12.2015, 16-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriVaaleanpunarautias, 155cm
Maahantuoja NinniH. (VRL-05766)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 120cm, CIC1, Vaativa

25.02.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 89p. KERJ-III
28.02.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 102p. VVJ-I
10.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 68,333 % Bronze Award
15.03.2017 Suomenhevoskantakirjatilaisuus 70p. KTK-II

Yleisesti Kermis on perus suomenhevonen: Omaa päätä löytyy, mutta rakastaa silti oman ihmisensä rapsuttelua. Tästä tammasta löytyy tosin aimoannos myös itsepäisyyttä ja omaa tahtoa. Toisinaan, voit olla varma, että Kermis on maailman ärsyttävin nelijalkainen, mutta toisinaan taas olet sitä mieltä, ettei parempaa hevosta löydykään!

Hoitaessa tamma käyttäytyy kiltisti. Tosin ennen kuin karsinaan olet päässyt neiti saattaa näyttää tympeätä naamaa ja olla kovinkin juro. Ei sitä kuitenkaan kannata hätkähtää; Kermis vain pelleilee ja katsoo, kenellä on pokkaa astua peremmälle. Kun sitten karsinassa asti olet, tamma on jo seurallinen kuin pieni koira. Se laskee pääsi kainaloon ja lerputtaa alahuultaan käsivarttasi vasten. Kermis ei pidä kovin kovakouraisesta rapsuttelusta, joten sitä tulisi harjata pehmeillä harjoilla. Päästään se on myös hieman arka, joten muistathan olla varovainen. Jalat tamma nostaa suhtkoht hyvin, mitä nyt joskus esittää, että jalat ovat juurtuneet maahan. Kermistä ei tarvitse sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi, sillä hevonen pysyy hyvin aloillaan ilman remeleitäkin. Se ei liiskaa sinua seinään eikä takuulla ala pyörähtelemäänkään. Satuloidessa voit jo varautua siihen, että tamma esittää ensin kirahvia ja sitten sotanorsua. Kun olet saanut pään alas ja olet valmiina livauttamaan kuolaimet suuhun, pää pingahtaa takaisin yläilmoihin. Ja Kermis tekee tämän kaiken vain kiusallaan. Sitten, kun kuolaimet olet onnistunut suuhun saamaan ja suitset aloilleen, ja matkaat satulavyön luokse, saat kyllä takuulla pinnistää voimasi äärimmilleen, sillä Kermis osaa olla kuin pahinkin pallokala. Se ei kuitenkaan näyki tai muuten protestoi vastaan. Suosittelen, että tarkistat satulavyän aina vielä selästäkin, ettei neiti sitten kymmenen minuutin päästä kun ollaan tunnilla päästäkin ilmoja ulos ja hups - satula tippuu alas. Taluttaessa Kermis on aamuisin hyvin laiska. Siitä olisi hauskempaa jäädä talliin nukkumaan kuin mennä ulos kylmään värisemään. Prinsessa mikä prinsessa. Iltaisin sitten kyllä löytyy vauhtia enemmän kun kaurasanko häämöttää! Silloin pitää joskus jopa pyöräyttää innokasta Kermistä ympäri ja hieman toppuutella. Yleensä tamma kyllä kulkee kiltisti ja moitteettomasti vierellä.

Muiden hevosten seurassa Kermis on lauman jossain siellä keskivaiheilla. Se ei ole pohjimmainen, muttei korkein arvoisinkaan. Se viihtyy mielellään kahdestaan jossain kauempana toisen hevosen kanssa. Se ei määräile toisia hevosia, ja tuleekin siksi toimeen lähestulkoon kaikkien hevosten kanssa. Koskaan Kermis ei ole aiheuttanut muille hevosille haavereita tarhassa. Itsekin se alistuu aina kun tuntuu siltä, että tilanne on jo hieman väkevä. Eläinlääkärin ja kengittäjän tullessa Kermis on selväpäinen ja kiltisti aloillaan. Se ei välitä kengityksestä eikä eläinlääkäristä. Kengittäessä se seisoo kiltisti aloillaan eikä nyhdä kavioitaan tai muuta sellaista. Rokotukset yms. sujuu ongelmitta, eikä Kermis hätkähdä pientä pistosta. Sillä on hyviä kokemuksia kummastakin, joten sen ei tarvitsekaan pelätä näitä arkisia ihmisiä.

Ratsastaessa Kermis on oikein ihana! Sillä on miellyttämisenhalua ja innokkuutta oppia uutta ja soveltaa oppimaansa. Sen askellajit ovat oikein pehmeät ja mukavat, ja tamma nauttiikin kaikista eniten esteratsastuksesta, jossa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tämä tamma ei ole mikään laiska möhömahainen suomenhevonen, vaan paraskin lamborghini - ainakin omasta mielestään. Esteillä Kermis on kissamainen, vaikkei sitä heti suomenhevosesta uskoisikaan. Se hyppää hienolla ja vakaalla tyylillä esteet, ja harvoin kieltää. Kermis hyppää ratana 120cm asti eikä isommatkaan esteet eivät sitä pelota. Vesiesteet ynnä muut vastaavat muureista lähtien eivät tammaa hidasta, joten kestävä tamma on varma valinta myös maastoesteille. Vaikka Kermis on ehdottomasti parhaimmillaan hypätessä rata- tai maastoesteitä, myös kouluratsastus sujuu ihan hyvin sillä Kermis tykkää näyttää kuinka hienosti se osaa mennä ja tuntuukin ilveilevän toisinaan sanoakseen "Hei kattokaa mua! Tsiigaa näitä askelsarjoja, pystyks samaan?". Tammalla on komeat ja irtonaiset liikkeet. Laukka on tasaista ja pyörivää ja ravi on rentoa ja irtonaista. Käynti on reipas ja eteenpäin vievä, eikä suinkaan laiskaa. Kermis on koulutettu tasolle Helppo A asti, ja kaikki liikkeet se suorittaa oikein mallikelpoisesti. Maastossa vauhtia löytyy ja hiekompia saattaakin hirvittää! Tamma ei kuitenkaan ole säikky, kuten aiemmin jo mainitsinkin. Jarrutkin löytyy, mitä kaikki eivät heti usko. Jos jäät kuitenkin repimään suusta kun hiljennät, voit olla varma, että Kermis ei heti pysähdy. Tamma nimittäin vihaa suussa roikkumista ja kylkiin potkimista. Kilpailuissa Kermis on rento ja rauhallinen. Se ei paljoakaan välitä ympärillä olevasta, vaan keskittyy omaan suoritukseensa. Tamma kyllä tietää milloin pitää näyttää kaikki parhaat puolensa. Koskaan se ei ole vielä pistänyt kisoissa ranttaliksi. Onneksi. Koulukisoissa tyttönen esittää aina hienot liikkeet ja este- ja kenttäkisoissa se puuskuttaa eteenpäin vakaasti ja nopeasti.

i. Harvapapu
evm, kulomusta, 157cm
ii. Sumppipapu
evm, kulomusta, 158cm
iii. Sumppiainen
evm, kulomusta, 159cm
iie. Hattara
evm, kulomusta, 156cm
ie. Pikku-Papu
evm, tummanruunikko, 154cm
iei. Papujätkä
evm, tummanruunikko, 157cm
iee. Pisteriina
evm, kulomusta, 153cm
e. Kermakahvi
evm, vaaleanpunarautias, 155cm
ei. Kerjääjäpoika
evm, vaaleanpunarautias, 156cm
eii. Kestosuosikki
evm, punarautias, 157cm
eie. Mankuja
evm, vaaleanpunarautias, 156cm
ee. Maitokahvi
evm, vaaleanpunarautias, 153cm
eei. Pikku-Mainio
evm, vaaleanpunarautias, 155cm
eee. Suklaaunelma
evm, tummanpunarautias, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
tamma Vähäpellon Tervaliina 03.11.2016 Tervanokka
ori Vähäpellon Kermanekku 11.11.2016 Peetsi
tamma Vähäpellon Korvapuusti 01.12.2016 Mestiikki
tamma Vähäpellon Vispikerma 20.06.2017 Vinssi

i. Harvapapu on kulomusta suomenhevosori, joka ei yleispainoitteisuudestaan huolimatta jättänyt varsinkaan koulutuomareita hurmaamatta. Vaativa B tason ori oli nimittäin tunnettu ilmavista, joustavista liikkeistään eikä sen suorittamisesta puuttunut koskaan tasapainoa, rentoutta ja paljon puhuttua liikelaajuutta. Koulukilpailuissa upeasti pärjännyt ori on rohkean luonteen, hyvän ja melko terävän hyppytyylin vuoksi myös mainio estehevonen sekä rata- että maastoesteille. Ori on kilpaillut kolmessa lajissa kansallisella tasolla avoimissa luokissa, ja sen parhaimpia suorituksia ovat este- ja kenttähallimestaruusmitalit, sekä yksi koulumestaruushopea. II-palkinnolla ratsukantakirjattu ori on rakenteeltaan melko korrekti; sillä on pitkä ja lihaksikas kaula, se on ryhdikäs ja sen jalka-asennot ovat hyvät. Tänään Harvapapu viettää ansaittuja eläkepäiviä ja tapaa keväisin muutamia tammoja luomuastutusten merkeissä. Harvapavulla on muutamia kymmeniä jälkeläisiä, joissa yhdistyy rohkea, hyvä luonne sekä kapasiteetti lajiin kuin lajiin.

ii. Sumppipapu on jo edesmennyt kulomusta suomenhevosori, joka hurmasi kisayleisöä niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parissa, jonka lisäksi ori kilpaili nuoruusvuosinaan aluetasolla myös valjakkoajon parissa. Sumppipapu oli luonteeltaan hyvin nöyrä, yritteliäs ja yhteistyöhaluinen, ja se on saanut luonteestaan erityismainintoja muun muassa nuorten hevosten laatuarvostelutilaisuusksissa sekä kantakirjaustilaisuudessa. Suuren kapasiteetin ja hyvät kilpahevosen ominaisuudet omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, joskaan oria ei käytetty kauheasti suomenhevosten jalostukseen. Ne harvat varsat jotka Sumppipavulle siunaantui on ajan saatossa osoittaneet olevansa vähintään yhtä kyvykkäitä kuin isänsä monipuolisina yleishevosina. Sumppipapu lähti vihreämmille niityille kunnioitettavassa 25-ikävuoden saattelemana yleiskunnon huononemisen vuoksi.

ie. Pikku-Papu on hyvin tavanomainen suomenhevonen; se on myyty kasvattajalta 7-vuotiaana kotiin, jossa se elää tänäpäivänäkin eläkepäiviään viettäen. Tummanruunikko Pikku-Papu varsoi kasvattajallaan kaksi varsaa, ja on sittemmin keskittynyt toimittamaan hyvänmielen harrastehevosen virkaa sekä ratsuna, että sunnuntaikärryttelyyn soveltuvana ajohevosena. Ratsuna Pikku-Papu on melko keskinkertainen: Se taitaa joitakin perusasioita kentällä, hyppää pieniä esteitä ja maastossa kulkee pomminvarman suomenhevosen tavoin eteenpäin. Kärryttely onkin tamman lempihommia, sillä ajaminen sekä kärryjen että reen kanssa on tuonut tamman päiviin mukavaa vaihtelua oikeastaan koko sen elinkaaren ajan. Tänäpäivänä Pikku-Papu ei ole enää niin aktiivisessa käytössä, sillä tamma on jo 23-vuotias.

e. Kermakahvi on punarautias, 155cm korkea suomenhevostamma, joka on hevosalan ammattilaisen kasvattama ja omistama. Tamman kanssa on varsasta asti työskennelty paljon, ja se on tutustunut kilpahevosen maailmaan kiertämällä varsanäyttelyitä ja esimerkiksi nuorten hevosten laatuarvostelutilaisuuksia. Neljävuotiaana parhaana estehevosena palkittu tamma on nykypäivänä yleispainoitteisuudestaan huolimatta erinomainen este- ja kenttähevonen; se on luonteeltaan melko herkkä ja säpäkkä, mutta se on kuitenkin rohkea ja miellyttämisenhaluinen hevonen, joka omistaa terävän ja lennokkaan hyppytyylin. 120cm ja CIC1 luokkia kilpaillut tamma on näyttäytynyt myös koulukilpailuissa, mutta keskinkertaisten liikkeiden vuoksi se jää usein tasapainoisesta suorittamisesta huolimatta juuri sijoittuneiden alapuolelle tuloslistassa. Tänäpäivänä Kermakahvi keskittyy este- ja kenttämestaruuksiin treenaamiseen, jotka vaativat hyvän psyykkisen ja fyysisen kestävyyden lisäksi jo pienen ripauksen taitoa.

ei. Kerjääjäpoika on jo edesmennyt vaaleanpunarautias yleispainotteinen suomenhevosori, joka kilpaili ratsastuksen päälajien sekä valjakkoajon parissa. Rohkean ja itsevarman luonteen omaava ori oli kestävä kilpahevonen, joka uskalsi edetä rohkeasti tehtävältä toiselle sen suuremmin tehtäviä kyseenalaistamatta. Ratsukantakirjaan kantakirjattu ori on palkittu I-palkinnolle arviolla “erittäin hyvät tyypit, syvä pyöreä sopusuhtainen runko, vahva ylälinja, lyhyt selkä, hyväasentoiset kuivat jalat hyvät kaviot. Liikkeet suorat, hyvä yliastunta, etujalkojen liike korkea, kevyt askel. Terävä ponnistus, ori on varovainen ja se käyttää selkäänsä hyvin.” Hyvät jouhet omaava läsipäinen ori oli aikanaan melko suosittu jalostusori, ja se periytti jälkeläisilleen rohkeaa luonnetta sekä monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Ori lopetettiin vain 17-vuotiaana jalkaan kohdistuneen tapaturman vuoksi.

ee. Maitokahvi on vaaleanpunarautias, 153cm korkea suomenhevostamma, jonka omisti koko elinkaaren ajan kasvattajansa. Maitokahvi sai kasvaa varsana hyvin pitkään, sillä se kasvoi kylmäverisille tyypilliseen tapaan hyvin hitaasti jonka vuoksi se ajo-opetettiin vasta kolmevuotiaana ja ratsun alkeita alettiin opettelemaan 4-vuotis syksynä. Kiltin ja nöyrän luonteen omaava tamma oli helppo opettaa sekä ajolle että ratsastukseen, mutta sitä ei koskaan koulutettu sen pidemmälle, sillä tamman tulevaisuuden suunnitelmat olivat pitkälti jalostukselliset. Maitokahvi kantakirjattiin 8-vuotiaana II-palkinnolla ratsukantakirjaan, jonka jälkeen tamma onkin saanut nauttia sunnuntaimaastoilusta, kevyestä treenaamisesta sekä varsojen kaitsemisesta. Maitokahvi lopetettiin 28-vuotiaana vanhuuden tuomiin ongelmiin, joista suurimpia olivat hammasperäiset ongelmat.

KRJ-koulukilpailut, 45 sijoitusta

04.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 3/40
08.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 2/40
01.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 3/40
05.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 5/40
08.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
11.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
13.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
17.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
20.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 6/40
03.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 6/40
07.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 6/40
21.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/40
22.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 6/40
25.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/40
27.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/40
28.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/40
29.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/40
07.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 4/40
23.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 6/40
24.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
27.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
11.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 3/40
20.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 2/40

01.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 03/30
05.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 04/30
10.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 03/30
12.11.2016 Ventos, Vaativa B, 01/30
18.11.2016 Ventos, Vaativa B, 03/30
11.11.2016 Ventos, Vaativa B, 05/30
12.11.2016 Ventos, Vaativa B, 04/30
18.11.2016 Ventos, Vaativa B, 02/30
01.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 02/40
03.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 02/40
06.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 02/40
07.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 04/40
08.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 05/40
11.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 01/30
12.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 05/30
01.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 6/40
02.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 6/40
07.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/40
08.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/40
01.12.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
06.12.2016 Metsovaara, Vaativa B, 1/40
08.12.2016 Metsovaara, Vaativa B, 1/40ERJ-estekilpailut, 48 sijoitusta

04.11.2016 Hortensia, 110cm, 04/28
04.11.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
07.11.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
08.11.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
09.11.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
11.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 5/30
14.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 5/30
15.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 3/30
15.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 2/30
18.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 2/30
01.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
02.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
05.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
06.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
10.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
16.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
25.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
27.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
29.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
01.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 3/30
02.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 5/30
06.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 3/30
07.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 2/30
08.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 2/30

09.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/30
12.12.2016 Ros Cirein, 110cm, 2/30
13.12.2016 Ros Cirein, 110cm, 2/30
14.12.2016 Ros Cirein, 110cm, 5/30
17.12.2016 Ros Cirein, 110cm, 1/30
19.12.2016 Ros Cirein, 110cm, 3/30
11.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 5/30
20.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 4/30
22.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
23.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/13
27.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
29.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
08.12.2016 Edelstein Ponies, 110cm, 5/30
10.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 01/30
12.12.2016 Romilly, 110cm, 2/56
14.12.2016 Romilly, 110cm, 2/56
16.12.2016 Romilly, 120cm, 1/46
15.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 4/30
17.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 3/30
21.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 4/29
22.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/29
23.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 3/29
28.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/29
30.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 4/29KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

01.11.2016 Hortensia, CIC1, 5/30
09.11.2016 Hortensia, CIC1, 2/30
01.11.2016 Hortensia, CIC1, 5/30
09.11.2016 Hortensia, CIC1, 2/30
05.12.2016 Metsovaara, CIC1, 3/21
06.12.2016 Metsovaara, CIC1, 3/21
07.12.2016 Metsovaara, CIC1, 2/21
23.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/27
24.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/27
30.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/27
03.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 4/37
05.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 2/37
14.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 2/37
16.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 3/37
17.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 4/37
18.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 4/37
26.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 1/37
28.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 2/37
14.12.2016 Metsovaara, CIC1, 1/16
27.12.2016 Oakhill, CIC1, 3/30

28.12.2016 Oakhill, CIC1, 4/30
13.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 6/37
16.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 4/37
24.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 6/37
30.12.2016 Turmeltaja, CIC1, 4/37
21.12.2016 Tuiskula, CIC1, 4/24
28.12.2016 Tuiskula, CIC1, 1/24
30.12.2016 Tuiskula, CIC1, 4/24
04.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/18
10.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/18
01.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 02/30
02.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 03/30
17.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 03/30
19.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 01/30
20.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 04/30
04.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
06.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
07.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
09.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
18.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30VVJ-valjakkokilpailut, 44 sijoitusta

04.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
05.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
16.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
18.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
20.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
21.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
24.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
25.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
27.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
29.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
10.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
12.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
16.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
19.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
11.11.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 01/36
14.11.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 02/36
29.11.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 05/46
01.12.2016 Metsovaara, Noviisi tarkkuuskoe, 6/50
02.12.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 7/50
04.12.2016 Metsovaara, Noviisi tarkkuuskoe, 4/50
26.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/24
26.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/27

29.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/24
29.11.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 04/27
08.12.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 4/50
10.12.2016 Metsovaara, Noviisi koulukoe, 4/50
05.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 6/40
05.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 2/40
10.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/40
21.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
23.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
24.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
02.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 02/10
02.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/11
03.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/10
03.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/11
04.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/10
05.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 03/10
06.12.2016 Ros Cirein, Vaativa koulukoe, 01/10
11.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 02/22
12.12.2016 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 02/22
13.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/22
15.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/22
20.12.2016 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 04/22VSR-Cup kilpailut, 2 sijoitusta

31.12.2016 Susiraja, Vaativa B, 4/98
31.12.2016 Hortensia, Vaativa yhdistetty, 1/13


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Valjastaessani tallityöntekijäni kanssa Kahvikermaa ja Haltijaa kärryjen eteen, päätimme yhdessä tuumin käydä kävelemässä ennen treeniä pitkät alkukäynnit maastossa. Kun tammat olivat valjastettu kärryjen eteen, kipusin itse kärryille ja tallityöntekijä hyppäsi vaunujen takaosaan groomiksi ja matka kohti metsätietä alkoi iloisessa puheensorinassa. Siinä samalla kun tammat saivat nauttia maastoilusta ja pitkistä alkukäynneistä, me Jennin kanssa mietimme tammojen kehittymistä ja tulevaisuutta joka näytti valjakkoajon saralla melko valoisalta sillä kumpikin hevosista oli tehnyt viime aikoina ihan mielettömän hyvällä drivella hommia sekä kotona että kilpailuissa. Reilun puolen tunnin juttelutuokion ja kävelyn jälkeen valuimme hiljalleen nurmipohjaiselle derbykentälle, jossa kannustin tammat melko nopeasti raviin ja lähdin taivuttelemaan niitä melko laajoilla kaarevilla urilla. Sekä Kermis että Halti ravasi elastisesti eteenpäin ja taipui rehellisesti molempiin suuntiin, joten lähdin hiljalleen työstämään tammoja laukan parissa. Laukassa sain patistaa jonkin verran Kermistä eteenpäin, sillä se tuntui jäävän toisinaan Haltin “taakse” ja siten vaikeutti valjakon kulkua mutta heti kun raippa kosketti kevyesti Kermistä, se muisti kerätä jalkansa mukaan ja työskentely oli vähintään yhtä helppoa kuin ravissa. Pienten välikäyntien jälkeen lähdimme ajamaan muutamaa helpohkoa maratonestettä sillä ajatuksella, että tammojen tuli edetä kärryjen edessä energisesti ja reippaasti, mutta kuitenkin hyvässä hallinnassa. Kun kannustin tammoja laukkaamaan yhä reippaammin, ne vastasivat apuihin ja lähti laukkaamaan isoa, reipasta laukkaa kohti ensimmäisiä tehtäviä. Vaikka vauhtia oli enemmän kuin normaalisti harjoituksissa on, minulla oli kokoajan sellainen tunne että hevoset hidastavat ja kääntyvät porteilla, ja lähtevät heti käännöksen jälkeen vetämään kärryjä hyvällä voimalla ja ajatuksella kohti seuraavaa porttia. Muutaman maratonesteen ja tuhannen kehun jälkeen päätimme treenit tältä päivältä tähän ja kevyen hölkän jälkeen kävelimme takaisin tallille pienen lenkin kautta. Tallilla molemmat tammoista pääsi vesipesun jälkeen solariumlampun alle, jossa kuivattuaan ne pääsivät nauttimaan syyspäivän viimeisistä auringonsäteistä ulos.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Maneesiin päästyäni heitin juoksutusvyön ja tamman kävelytysloimen maneesin laidalle sillä ennen varsinaista työstämistä halusin hölkäyttää hevosta ilman apuohjia. Alkuun Kermis oli tuttuun tapaan varsinainen laiskamato ja sitä sai olla patistamassa alati eteenpäin, mutta heti ensimmäiset sävärit saatuaan sen energiatasot pysyivät yllä ja se eteni ilman jatkuvaa hoputtamista. Tamman ravatessa ja laukatessa - tai no, pukkilaukatessa - kumpaankin suuntaan en voinut olla hihittämättä kaulahuiviini sillä Kermis tuntui muistuttavan enemmän jonkinlaista kengurua kuin hevosta. Kun hevonen oli saanut verryteltyä ja ilakoitua tarpeeksi, pysäytin sen asettaakseni sille juoksutusvyön ja apuohjat paikoilleen varsinaista työskentelyä varten. Halusin työstää Kermistä tänään maastakäsin siirtymien parissa, sillä se on ollut aavistuksen hidas pohkeelle ratsastaessa ja koska takana oli ollut jo pitkä ja intensiivinen ratsastusjakso, oli työ hyvä tehdä tässä välissä maastakäsin. Lähdin työstämään tammaa ensin käynti - pysähdys - käynti siirtymien parissa ja kun ne hiljalleen alkoivat aktivoitumaan ja tasapainoittumaan, lähdin työstämään siirtymiä myös ravissa ja laukassa. Ensimmäisten siirtymien aikana sain käyttää kyllä jopa luvattoman paljon ääntä ja juoksutusraippaa, mutta tehokas apu tuntui toimivan sillä siirtymät paranivat jatkuvasti ja juoksutuksen loppua kohden ne olivat jo jopa varsin energisiä. Hyvien toistojen jälkeen heitin Kermiksen selkään kävelyloimen ja lähdin taluttamaan sitä ulos loppuverryttelyksi. Koska juoksuttaminen on melko raskasta varsinkin jalkojen nivelille ja jänteille, heitin talliin päästyäni tamman jalkoihin kylmäsuojat noin kahdenkymmenen minuutin ajaksi jonka aikana harjasin hevosen huolellisesti läpi.

Kouluvalmennus, omistaja VP
Tänään meillä oli Kermiksen kanssa ensimmäinen yhteinen kouluvalmennus, johon lähdimme hyvin mielin. Tamma oli toiminut viime päivinä oikein mukavasti, ja se vaikutti olevan jo täysin kotiutunut uuteen kotiinsa. Nurmipohjaiselle derbykentällemme kävellessä näinkin, että edeltävä ratsukko oli lopettamassa tuntiaan, joten olin oikein hyvin ajassa - kentälle päästyäni keräsin ohjat käteen, ja aloin työstämään tammaa käynnissä. Halusin, että se reagoi nopeasti pohkeeseen ja asettuu ja taipuu sujuvasti molempiin suuntiin. Pian valmentaja nappasikin meidät tekemään ensimmäistä virallista verryttelytehtävää; avotaivutusta ensin käynnissä pitkillä sivuilla, ja pikkuhiljaa samaa tehtävää jatkettiin ravissa ja laukassa. Käynnissä Kermis painoi hieman ohjille, mutta korjatessani hevosta tarmokkaalla pohkeella eteen, se lopetti mukeltamisen ja keveni edestä - tähän tietysti vaikutti myös se, että hieman raskasrakenteinen hevonen alkoi vertymään lihaksistoltaan. Ravissa ja laukassa Kermis tuntui oikein mukavalta; se oli kevyt kädelle ja polki tehokkaasti sisätakajalan kanssa vatsan alle. Valmennuksen aikana tehtiin tänään paljon avo- ja sulkutaivutuksia, jotka tekivät meille oikeastaan ihan hyvää. Vaikka Kermis on melko notkea hevonen, ei kylkien ja takaosan jumppaaminen tee koskaan huonoa ja lisäksi sain valmennuksen aikana hyvää muistutusta siitä, että myös ratsastajan tulee kantaa itseensä - minulla kun tuppaa olemaan tapana valahtaa hieman lysyyn keskivartalonsa, jonka johdosta ratsastaminen ei onnistu täydellä teholla. Valmennuksen loppua kohden teimme vielä muutamia laukanvaihtoja ilman kentän aitojen tukea, ja täytyy myöntää että siinä piti ihan ratsastaa sillä muuten vaihdoista tuli tasapainottomia roiskauksia. Kun valmistelin Kermistä paremmin, se teki oikein lennokkaita ja tasapainoisia vaihtoja.

Maastoestevalmennus, valmentajana Tuulia T.
Ennen seuraavaa valmennusta pidimme hieman pidemmän tauon, jonka aikana söin nopeasti mukanani tuomat voileivät sekä täytin termosmukini sisällön höyryävän kuumalla kaakaolla. Nautittuani lounaani lähdin kävelemään derbykentälle, minne saavuitkin pian kulomustaa suomenhevostammaa taluttaen, jonka esittelit Mystiikaksi. Olimme tauon aikana jo sopineet, että tällä kertaa pitäisimme maastoestevalmennuksen, sillä olit maininnut, että tamma oli helposti kuumuvaa sorttia maastoesteillä ja kaipasit vinkkejä sen menon hillitsemiseen. Ohjeistin sinua ensin veryttelemään mustan suomenhevosen kunnolla sileällä tehden joitain kiemurauria ja voltteja kaikissa askellajeissa. Lämmiteltyänne kunnolla aloitimme hyppäämisen yksinkertaisella tukkiesteellä, jolle tamma ampaisi kuin mikäkin ohjus. Huusin sinua antamaan puolipidätteet reippaammin, sillä Kermis ei pahemmin menoaan hidastanut antaessasi sille puolipidätteitä varovaisin ottein. Teitkin työtä käskettyä ja sait tamman hidastamaan vauhtiaan, jolloin hypyistänne tuli hallitumman näköisiä. Saatuasi näin mustan ratsusi kunnolla hallintaasi siirryimme V-esteelle. V-esteellä tarkoituksena oli hypätä esteen ylitse vinosti läheltä esteen kapeampaa kärkeä, mutta huomiosi ilmeisesti herpaantui ensimmäisellä yrityksellä, sillä ajauduitte lähemmäksi esteen leveimpää kohtaa, jonka yli ette yhdellä isolla hypyllä selvinneet. Kehotin sinua olemaan seuraavalla kerralla olemaan tarkkaavaisempi ja tällä kertaa selvisittekin esteen yli yhdellä isolla loikalla. Viimeiseksi vielä harjoittelimme tukeista kootulla trippelillä, jonka kanssa teillä ei kuitenkaan ongelmia ilmennyt ja parin onnistuneen hypyn jälkeen annoin sinulle luvan siirtää Kermiksen ravin kautta käyntiin. Käynnissä saitte vielä tehdä joitain ympyröitä ja voltteja ennen kuin annoin sinulle luvan pysäyttää tamma ja viedä se talliin.

Maastoestevalmennus, valmentajana Hapero
Vaihtelun vuoksi valmennuspäivän kolmannen ratsukon kanssa sai suunnata maastoesteille. VP oli taas hypännyt itse hevosen selkään ja verrytteli Kahvikerma -nimistä suomenhevostammaa jo itsenäisesti. Vähän kadehdin Vähäpellon maastoesteitä, joita oli kerätty tällaisia treenejä varten hyväpohjaiselle nurmikentälle. Tarkoitus oli saada rutiinia hyppyihin ennen viikonlopun kenttäkilpailuja. Kermis oli vauhdikkaalla tuulella ja VP joutui tosissaan ratsastamaan sitä saadakseen sen keskittymään itseensä ja työn tekoon eikä vain eteenpäin paahtamiseen. Ensimmäiset harjoitushypyt matalahkoille tukeille saattoivat mennä valmentajalta hengittämättä Kermiksen esittäessä sellaiset loikat että ihan hirvitti... Kuski kuitenkin keikkui ongelmitta selässä ja Kermiskin tuntui vähän rauhoittuneen saatuaan vähän räjäyttää energiaa pihalle. Onneksi, selviäisin itsekin ehkä kunnialla valmennuksesta, kun muistaisin hengittää! Hypyt sujuivat Kermikseltä hyvin, kun se malttoi mielensä, joten joutuisimme keskittymään lähinnä esteiden väleihin ja vauhdin säätelyyn. Oli haastavaa saada vauhtia esteiden väliin ilman, että Kermis ottaisi liikaa kierroksia, jolloin kaikki hallinta ei olisi enää ratsastajalla. VP oli selvästi tottunut vauhtiin ja vaaratilanteeseen, mutta halusin silti, että tamma olisi joka ikisellä estellä hallinnassa. Bankettia jouduimme työstämään pisimpään: Kermis oletti hypyn ylös olevan lupa lisätä vauhtia ja alastulot olivat muutaman kerran aika hurjan näköistä selviytymistä. Vähän kuumuneen tamman korvat tuntuivat jääneen treenin alkupuolelle ja VP joutui muutaman kerran ottamaan vähän reilumminkin kiinni saadakseen tamman takaisin kuulolle. Rauhallisemmalla tahdilla Kermis oli huomattavasti parempi ja ainakin tällä hetkellä antaisin sen kanssa maastokokeeseen ykkösvinkiksi harkintakyvyn: milloin mennään sopivan kovaa ja milloin liian kovaa?

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen