Vähäpelto

Kaamospeikko

VSN World Champion, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA2, Jälkeläisluokka C


Rekisterinumero VH17-018-0780
Syntymäaika, ikä 14.11.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriTummanrautias, 163cm
Maahantuoja leahiiii (VRL-11523)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 110cm, CIC1, Vaativa

20.06.2017 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 77p. KTK-II
11.12.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
20.12.2017 myönnetty VSN World Champion-arvonimi
25.01.2018 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 104p. KERJ-I
30.01.2018 Yleislaatuarvostelu 87p. YLA2 - tilaisuuden parhaat rakennepisteet
31.01.2018 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 104p. ERJ-I
15.02.2018 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 103,5p. KRJ-I
20.03.2018 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 96p. SLA-I

Minulla on ollut aina melko vankka käsitys siitä, minkälaisia luonteenpiirteitä arvostan hevosessa. Satoja hevosia ratsuttaneena voin sanoa, että arvostan hevosia, jotka ovat rauhallisia mutta eteenpäinpyrkiviä sekä nöyriä ja palvelualttiita. Vasta näiden luonteenpiirteiden jälkeen olen punninnut hevosen kapasiteettia, rakennetta ja sukua kilparatsastusta sekä jalostusta silmällä pitäen. Peikko on kuitenkin hevonen, joka hurmasi minut ensisijaisesti mielettömällä kapasiteetillaan eikä niinkään luonteellaan sillä sen energisyys on toisinaan jopa ärsyttävän raskasta.

Kertomukset ikuisesta pojankoltiaisesta ei Peikon kanssa ole pelkkää sanahelinää, sillä orin kanssa toimiessa kohtaa ihan arkisissa askareissa tilanteita, jolloin voi vain hiljaa miettiä, että eikö tämä sama asia ole tehty ja kohdattu jo tuhanteen kertaan. Tällaisia tilanteita voi kohdata esimerkiksi silloin kun oria taluttaa muiden hevosten vierestä ja Peikko keskittyy lähinnä esiintymään showmiehen elkein eikä välitä tuon taivaallista, vaikka sitä nyppisi ketjuriimunnarun toisesta päästä takaisin maankamaralle. Tällainen tilanne voi tulla vastaan myös silloin, kun hevosen päivärutiinia muuttaa jopa niinkin kauhistuttavalla tavalla, että hevosen vie kuntoonlaitettavaksi karsinasta pesuboxiin jota pitää varmuuden vuoksi pöhistä ja puhista kerta toisensa jälkeen - mutta ymmärtäähän tuon, sillä ei sitä tiedä minkälaisia viemärimörköjä tallin putkistossa asustaa. Nehän voisi vaikka syödä pienen Peikkopojan elävältä. Kun orin kanssa on tuttu ja sen sielunmaailmaan on päässyt kiinni, on sen hoitaminen parhaimmillaan ihan antoisaa. Silloin kun Peikko keskittyy pelkästään saatuun huomioon, se seistä tököttää melko hyvin paikoillaan alahuuli polviin asti venyneenä.

Ratsastaessa Peikon energisyys on omalla tavallaan sekä lottovoitto että vuosisadan konkurssitappio. Kun ori jaksaa keskittyä ratsastajan antamiin apuihin, se on mitä miellyttävin ratsastaa herkkyytensä ja keveytensä vuoksi, mutta toisinaan sen energisyys näkyy malttamattomuutena ja kuumuutena. Kaiken a ja o orin ratsastamisessa tuntuu olevan ratsastajan rauhallisuus sekä selkeät avut, jonka lisäksi tehtävien monipuolisuus saa hevosen keskittymään ratsastajaansa pidempiä aikoja kerrallaan. Rata- ja maastoesteillä Peikko on varsinainen haka ja etenkin hypätessä hevosesta huokuu innokkuus sekä rohkeus - se ei turhia kyttää erikoisempiakaan elementtejä, vaan menee jokaisesta esteestä yli suurella innolla. Joskus jopa niin suurella innolla, että esteväleissä tarvitsee heittää maltillisia pukkeja.

i. Musta Rakkaus
evm, kulomusta, 165cm
ii. Porhallus
evm, kulomusta, 165cm
iii. Sivuseikka
evm, tummanrautias, 165cm
iie. Ikiliikkuja
evm, kulomusta, 159cm
ie. Lemmenluoja
evm, tummanrautias, 158cm
iei. Lemmikko
evm, tummanrautias, 160cm
iee. Loppusointu
evm, mustanruunikko, 157cm
e. Elon Leinikkä
evm, tummanrautias, 160cm
ei. Elon Lennokki
evm, tummanrautias, 161cm
eii. Lenkko
evm, tummanrautias, 161cm
eie. Elon Luonnonlapsi
evm, tummanpunarautias, 156cm
ee. Saarikauna
evm, punarautias, 158cm
eei. Älyvalo
evm, tummanpunarautias, 160cm
eee. Karma
evm, punarautias, 157cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
ori Vähäpellon Kaamostaivas 29.05.2017 Taivaanvalentti
ori Vähäpellon Kaamoskaiho 04.09.2017 Havuhattara
tamma Vähäpellon Kaamostaika 01.10.2017 Pusupulveri
tamma Vähäpellon Surulaulu 18.12.2017 Surunauha

i. Musta Rakkaus on jo pelkästään ulkoiselta habitukseltaan aivan mieletön - sen kaunista kulomustaa väritystä nimittäin koristaa pitkät, etupolviin ja takakintereisiin yltävät sukat sekä leveä, säännöllinen läsi. Musta Rakkaus on rakenteeltaan melko kompakti; sillä on hyvät tyypit sekä ryhti. Sillä on syvä runko, melko leveästi liittynyt kaula ja lyhyt selkä. Etujalat orilla ovat melko hyväasentoiset, takajalat ovat aavistuksen pihdissä. Ori on kantakirjattu II-palkinnolla ratsukantakirjaan, ja sitä on käytetty melko monipuolisesti suomenhevosten jalostukseen. Ori on luonteeltaan ystävällinen ja nöyrä, jonka lisäksi sen kuvaillaan olevan mieletön suorittaja radalla. Kolmen lajin ratsuna kansallisella tasolla pärjännyt ori on myös nuoruusvuosinaan kilpaillut valjakkoajossa, jossa ori on saavuttanu ratsastuksen tapaan useita voittoja ja sijoituksia. Orilla on tänäpäivänä yhteensä 18 jälkeläistä, joista vanhimpia ovat sen poika Kaamospeikko. Orille odotetaan myöhemmässä vaiheessa lisää tamma-asiakkaita ja siten myös jälkeläisiä.

ii. Porhallus oli kulomusta, 165cm korkea suomenhevosori, joka oli aikanaan hyvinkin suosittu jalostusori. Porhallus omasi hyvät rotu- ja sukupuoli-ihanteiden mukaiset tyypit, jonka lisäksi sillä on hyvä, korkea ryhti. Sillä oli pyöreä kaunis runko, leveä kaula sekä melko piirteetön lyhyt säkä. Jalat orilla oli kuivat ja melko hyväasenoiset jalat, joskin etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen vennot. Kolmen lajin ratsuna toiminut Porhallus ihastutti kouluradoilla lennokkailla, suorilla liikkeillä kun taas rata- ja maastoesteradoilla ori yllätti useasti terävällä, hyvällä tekniikalla sekä mielettömällä säätelykyvyllä. Luonteeltaan ori oli ennen kaikkea nöyrä ja yhteistyöhaluinen, joskin orin tiedetään hieman egoilleen muille hevosille pienellä oreille tyypilliseen pullistelu-tapaan. Porhalluksella on useita kymmeniä jälkeläisiä, joiden tiedetään nousseen isänsä tasolle lajissa kuin lajissa. Porhallus lopetettiin 22-ikävuoden saattelemana vihreämmille niityille tapaturmaisen jalkaongelmien vuoksi.

ie. Lemmenluoja oli aikoinaan melkoinen monitoimihevonen, sillä tammalla kilpailtiin niin koulu-, este-, kenttä- ja matkaratsastuksessa sekä vielä lisäksi valjakkoajossa. Lemmenluoja oli tuttu näky seura- ja aluetason kilpailuissa, joskin tamma ei ollut missään lajissa täysin ylitse muiden. Keskivertohevonen päätyi ratsastajineen usein tuloslistan puoliväliin, mutta etenkin koulu- ja matkaratsastuksessa tasainen ja kestävä hevonen ylsi toisinaan myös sijoituksille. Lemmenluoja oli rakenteeltaan hyvät tyypit omaava suomenhevostamma jolla oli melko matala ryhti sekä pitkä ja avo runko. Hyvä jalka-asennot omaava tamma pärjäsi harrastekilpakäytössä hyvin pitkälle, sillä ergonomisesti liikkuva tamma ei onnistunut raskaasta käytöstä huolimatta hankkimaan itselleen esimerkiksi kulumia. Hyvätahtoiseksi ja lempeäksi kuvailtu tummanrautias, 158cm korkea tamma jätti jälkeensä kaksi upeasti menestynyttä orijälkeläistä.

e. Elon Leinikkä edustaa hyvinkin perinteistä suomenhevosta: Se on merkitön tummanrautias, jolla on keskinkertainn rakenne. Sillä on hyvän puoleiset tyypit, voimakas säkä, lyhyehkö hieman avoin runko, suippeneva lautanen sekä tyydyttävä lihaksisto. Melko hyvät jalka-asennot omaava 160cm korkea tamma korvaa kuitenkin puutteellisen rakenteen täydellisen luonteeltaan. Nöyrä, yhteistyöhaluinen ja aina töihin motivoituneesti lähtevä suomenhevonen on tehnyt upeaa tulosta ratsastuksen kuninkuuslajin kenttäratsastuksen sekä valjakkoajon parissa, sillä tamma on molemmissa lajeissa noussut mestaruuskolmikkoon kahdesti. Tasaista, mutta voitollista tulosta tehnyt tamma jäi kilparadoilta ja aktiivitreenaamisesta pois 16-ikävuoden päätteeksi, sillä Leinikkää alkoi selkeästi vaivaamaan nuorena havaitut ja suurella rakkaudella hoidetut kinnerpatit. Rentoja eläkevuosia viettävä tamma on nyt siirtynyt pienimuotoiseen jalostukseen ja tammalla on tarkoitus teettää yhden nuorena tehdyn orivarsan lisäksi yksi tai kaksi jälkeläistä lisää.

ei. Elon Lennokki ei ollut aikanaan suosituin jalostusori, sillä sen tiedettiin periyttävän jälkeläisilleen merkitöntä rautiasta väriä ja keskinkertaista ellei jopa huonoa rakennetta. Isopäinen, pitkäraajainen ja keskiverto liikkeet omaava ori oli ulkoisista ominaisuuksistaan huolimatta erinomainen kenttäratsu, sillä se kykeni kouluradalla tekemään helpon tason kouluratsastusliikkeitä sujuvassa rytmissä sekä tasapainossa jonka päätteeksi se teki aina huolellisia suorituksia rata- ja maastoesteiden parissa. Rohkea luonteinen, hyvän ratsastettavuuden omaava 161cm korkea ori tuli lähes aina sijoituksille maastoestekokeen päätteeksi. Kansallisia avoimiakin luokkia kilpaillut ori on ollut aikanaan lähes voittamaton hevonen suomenhevosten kenttämestaruuskilpailussa, sillä orilla on jopa kuusi peräkkäisinä vuosina voitettua mitalia. Lennokilla on yhteensä 16 jälkeläistä, joista suurin osa on päätynyt kultaisen luonteen ja suuren suorittajasydämen vuoksi harrastetason kenttäratsastajille. Ori lopetettiin 24-vuotiaana iloisen ja aurinkoisen laidunkesän vanhuuden tuomien ongelmien vuoksi.

ee. Saarikauna eli koko elämänsä saman perheen hellässä huomassa, johon se muutti vain kolmen vuoden ikäisenä suoraan kasvattajalta. Varsa-optioilla myyty Saarikauna varsoi viisivuotiaana rautiaan tamman, jonka jälkeen se on keskittynyt täysillä harrastehevosena olemiseen. Äiti-tytär ratsuksi hankittu lempeäluonteinen tamma oli mitä mainioin harrastehevonen, sillä sen kanssa uskalsi harrastaa lähes mitä tahansa turvallisin mielin. Tamma kanssa saattoi tehdä pitkiä maastolenkkejä pirteässä syyssäässä, pulahtaa kesäisin viileään järveen tai talvisin vetää rekeä tai harrasta vauhtia ja vaarallisia tilanteita sisältävää hiihtoratsastusta. Kun aikaa kului ja perheen tytär kasvoi, kiinnostui hän erityisen paljon vikeltämisestä - alkuun tytär harjoitteli yksilövikeltämistä Saarikaunalla vikellysvalmentajan johdolla, mutta muutaman vuoden intensiivisen harjoittelun päätteeksi Saarikauna päätyi alueen vikellysseuran joukkuehevoseksi pienehköstä koostaan huolimatta. Yksilö- ja joukkuehevosena Saarikauna toimi mitä parhaimmalla tavalla, sillä rauhallista maalaisjärjellä varusteltua tammaa ei hetkauttanut temppuilevat tytöt selässä tai ulkopuoliset ärsykkeet kuten yleisö tai tuomarit. Saarikauna lopetettiin 26-vuotiaana vanhuuden tuomien ongelmien vuoksi, johon kuului muun muassa hammas- ja purentaongelmat.

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

07.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
10.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
02.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
07.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
09.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
10.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 5/30
12.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
14.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
16.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
19.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/30
01.05.2017 Iowa, Helppo A, 2/30
03.05.2017 Iowa, Helppo A, 1/30
06.05.2017 Iowa, Helppo A, 1/30
06.05.2017 Iowa, Helppo A, 4/30
11.05.2017 Iowa, Helppo A, 1/30
13.05.2017 Iowa, Helppo A, 5/30
14.05.2017 Iowa, Helppo A, 2/30
15.05.2017 Iowa, Helppo A, 5/30
18.05.2017 Iowa, Helppo A, 4/30
11.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 2/40

11.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/40
16.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/40
20.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 3/40
20.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 3/40
24.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/40
25.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 5/40
26.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 1/40
07.05.2017 Hengenvaara, Helppo B, 1/40
10.05.2017 Hengenvaara, Helppo B, 5/40
09.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/40
13.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/40
14.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 6/40
19.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 2/40
20.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 4/40
20.05.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 5/40
08.05.2017 Hengenvaara, Helppo A, 5/80
09.05.2017 Hengenvaara, Helppo A, 7/80
09.05.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/78
22.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 2/31
27.05.2017 Vähäpelto, Helppo A, 3/31ERJ-estekilpailut, 50 sijoitusta

01.05.2017 Zurück, 110cm, 5/30
03.05.2017 Zurück, 110cm, 4/30
06.05.2017 Zurück, 110cm, 5/30
07.05.2017 Zurück, 110cm, 1/30
21.05.2017 Zurück, 110cm, 3/30
23.05.2017 Zurück, 110cm, 4/30
25.05.2017 Zurück, 110cm, 2/30
27.05.2017 Zurück, 110cm, 1/30
28.05.2017 Zurück, 110cm, 4/30
29.05.2017 Zurück, 110cm, 3/30
01.05.2017 Kingsfall, 100cm, 2/30
03.05.2017 Kingsfall, 100cm, 4/30
06.05.2017 Kingsfall, 100cm, 2/30
13.05.2017 Kingsfall, 100cm, 4/30
14.05.2017 Kingsfall, 100cm, 1/30
16.05.2017 Kingsfall, 100cm, 4/30
18.05.2017 Kingsfall, 100cm, 4/30
01.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 1/30
06.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 5/30
08.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
10.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
11.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 5/30
11.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 5/30
13.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 3/30
14.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 1/30

15.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 1/30
15.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 5/30
17.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
19.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
27.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 1/30
28.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
29.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 3/30
03.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 4/30
04.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
05.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 3/30
09.06.2017 Mörkövaara, 100cm, 2/30
10.05.2017 Kingsfall, 100cm, 1/30
20.05.2017 Kingsfall, 100cm, 5/30
21.05.2017 Kingsfall, 100cm, 4/30
23.05.2017 Kingsfall, 100cm, 2/30
28.05.2017 Kingsfall, 100cm, 3/30
30.05.2017 Kingsfall, 100cm, 5/30
01.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 1/30
04.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 3/30
05.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 3/30
06.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 2/30
08.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 4/30
10.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 4/30
13.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 2/30
16.06.2017 Kisakeskus Lapland, 100cm, 4/30KERJ-kenttäkilpailut, 42 sijoitusta

23.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 4/30
30.05.2017 Sugar & Spice Shetlands, CIC1, 4/30
08.05.2017 Tuiskula, CIC1, 3/30
10.05.2017 Tuiskula, CIC1, 5/30
18.05.2017 Tuiskula, CIC1, 1/30
30.05.2017 Tuiskula, CIC1, 5/30
02.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 4/30
03.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 2/30
06.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 1/30
10.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 3/30
13.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 3/30
28.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 3/30
29.05.2017 Hunajamäki, CIC1, 3/30
04.05.2017 Hengenvaara, CIC1, 3/31
09.05.2017 Hengenvaara, CIC1, 3/31
18.05.2017 Turmeltaja, CIC1, 2/30
04.06.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
10.06.2017 Turmeltaja, CIC1, 4/30
16.06.2017 Turmeltaja, CIC1, 3/30
17.06.2017 Turmeltaja, CIC1,2/30
11.05.2017 Iowa, CIC1, 1/30

19.05.2017 Iowa, CIC1, 4/30
27.05.2017 Iowa, CIC1,1/30
28.05.2017 Iowa, CIC1, 4/30
29.05.2017 Iowa, CIC1, 4/30
30.05.2017 Iowa, CIC1, 3/30
09.06.2017 Mörkövaara, CIC1, 3/30
01.06.2017 Mörkövaara, CIC1, 2/30
10.06.2017 Mörkövaara, CIC1, 3/30
30.05.2017 Kärmeniemi, CIC1, 3/30
22.06.2017 Kärmeniemi, CIC1, 4/30
23.06.2017 Kärmeniemi, CIC1, 1/30
24.06.2017 Kärmeniemi, CIC1, 5/30
02.06.2017 Mörkövaara, CIC1, 1/26
07.06.2017 Mörkövaara, CIC1, 4/26
09.06.2017 Mörkövaara, CIC1, 4/26
12.06.2017 Mörkövaara, CIC1, 5/26
02.07.2017 Hukkapuro, Helppo, 4/30
07.07.2017 Hukkapuro, Helppo, 5/30
09.07.2017 Mörkövaara, CIC1, 1/25
02.07.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 3/30
19.07.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 1/30VVJ-valjakkokilpailut, 40 sijoitusta

03.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
08.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 1/30
10.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
11.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 3/30
14.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
16.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
18.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 1/30
23.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 2/30
26.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 4/30
27.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 4/30
01.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 1/30
01.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
03.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
08.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 4/30
14.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 1/30
18.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 4/30
20.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 1/30
02.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 1/30
02.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 4/30
04.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 4/30

05.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 4/30
06.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 5/30
10.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 2/30
10.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 3/30
14.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 5/30
15.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 3/30
15.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 4/30
16.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 3/30
17.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 1/30
17.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 3/30
18.06.2017 Vähäpelto, Noviisi, 1/30
15.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 5/30
25.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 3/30
29.05.2017 Teilikorpi, Noviisi, 2/30
04.06.2017 Mörkövaara, Noviisi, 3/30
01.06.2017 Mörkövaara, Noviisi, 4/30
09.06.2017 Mörkövaara, Noviisi, 4/30
01.06.2017 Elfengård, Vaativa, 2/30
12.06.2017 Elfengård, Vaativa, 4/30
14.06.2017 Elfengård, Vaativa, 3/30


VSR-Cup kilpailut, 00 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

12.05.2017 Vähäpelto VSN, RCH 39,5p. tuom. dookie
10.11.2017 Kortenhorst VSN, SW2 40,5p. tuom. dookie
15.11.2017 Vähäpelto VSN, SW1 40,5p. tuom. dookie
15.12.2017 Vähäpelto VSN, SW5 40p. tuom. dookie

Maastossa uuden tuttavuuden kanssa, kirjoittajana PJ
Ajokeli ei ollut oikein paras mahdollinen, joten olin iloinen että Vähäpelto ei sijainnut kovin pitkän ajomatkan päässä. Olin luvannut käydä hoitamassa ja ratsastamassa Kaamospeikko-nimisen suomenhevosorin, joka oli minulle entuudestaan tuntematon ja siitä oli vain kerrottu minulle, että kyseessä ei ole mikään kaikista helpoin ja rauhallisin kaveri. Näillä eväillä suuntasin kohti tallia, ja lähdin hakemaan oria tarhasta. Vaikka en ollut Peikolla ennen ratsastanutkaan, en suinkaan mennyt helpoimman kautta ja lähtenyt tekemään ensimmäisellä kerralla sileän treeniä hevoseen tutustuen, vaan olin päättänyt heti ensi kerraksi suunnata maastoon, miten se ikinä sitten menisikään! Ori löytyikin tarhasta ja talutin sen tallin käytävälle varustettavaksi, joskin jo tässä kohtaa huomasin että oria sai komentaa ihan kunnolla, että se ymmärsi miten pitää käyttäytyä. Melko ripeästi harjasin ja varustin orin valmiiksi, ja talutin sen tallin pihaan noustakseni sen selkään. Paikalla pysyminen ei nähtävästi ollut Peikon ihan vahvimpia puolia, joten yritin vain tulla sen kanssa toimeen ja saada ripeästi vyön kiristettyä ja jalustimia hieman lyhyemmäksi. Lähdimme matkaan, ja suuntasimme tallityöntekijän neuvomalle maastoreitille. Peikko tuntui pitävän maastoilusta, ja meillä sujui oikeastaan ihan hyvin. Itse ainakin oikein virkistyin ja koin lenkin rentouttavana. Paria pientä mörköä metsän reunassa Peikon piti hieman säpsähtää, ja laukassa se innostui kerran vähän pukittamaankin, mutta mitäs pienistä, pääasiassa kaikki meni hyvin. Loppua kohden ori tuli kokoajan tasaisemmaksi ja rauhallisemmaksi, ja selvisimme ehjin nahoin tallinpihaan saakka, ja ratsastuksen jälkeen sen hoitaminenkin sujui jo helpommin kuin ennen liikutusta.

Juoksutusta maneesissa, kirjoittajana PJ
Tänään olin itse sen verran väsyksissä, joten päätin mennä Peikon kanssa helpoimman kautta, eli juoksuttaa sitä liinassa. Mutta hevoselle se ei välttämättä olisi se helpoin mahdollinen tapa, kyllä sen liinan päästäkin saisi kunnolla laitettua töihin. Tallissa hain valmiiksi sen karsinan eteen harjat, suojat, suitset ja juoksutusvermeet, eli juoksutusvyön sivuohjineen sekä juoksutusliinan. Kello oli jo sen verran paljon että hevoset olivat jo tulleet sisälle, joten säästyin orin tarhasta hakemiselta. Laitoin orin kiinni karsinassa ja aloin rauhassa suorittaa hoitotoimenpiteitä, eli huolellinen harjaus, kavioiden puhdistus sekä hännän ja harjan selvittäminen. Vielä suojat orin jalkaan ja varusteet niskaan, ja maneesia kohti! Talutusmatkalla maneesiin jo selvisi, että Peikko kyllä tietää mihin ollaan menossa, ja sitä sai kyllä varmoin ottein käsitellä ja vähän sanoa, että ihan hirveää meteliä itsestään ei tarvitsisi pitää. Maneesi oli tyhjillään, joten ainakaan Peikon ei tarvinnut keskittyä muille hevosille huuteluun. Talutin alkukäynnit maneesia ympäri, ja sitten sivuohjat kiinni ja hevonen ympärille käynnissä. Ori oli aika menollaan heti ensimmäisistä metreistä alkaen, joten ei jääty hinkkaamaan käyntiä kovin pitkään, vaan siirsin orin raviin, jossa se keskittyikin huomattavasti paremmin jo työntekoon. Ravia molempiin suuntiin suorittaen muutamat ravi-käynti-ravisiirtymiset, ja sitten oli laukanvuoro, ja aika makeita nostoja Peikko esittelikin! Laukkojen jälkeen vielä rauhalliset loppuravit, ja hyvien loppukäyntien kautta tallia kohti.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana maura
Päivän tehtäväkseni Vähäpellossa vieraillessani oli annettu Peikon liikutus oikeastaan täysin vapain käsin. Vastassa olikin mielenkiintoisen oloinen ori, joka jo tarhasta karsinaan tuotaessa jokaiselle ohikulkijalle huomautti saapuneensa paikalle. Laitoin orin varmuuden vuoksi kuntoonlaittoa varten kaksinpuolin kiinni käytävälle, sillä en yhtään osannut ennakoida orin liikkeitä enkä tiennyt miten se suhtautuisi uusiin ihmisiin. Kunnialla kuitenkin selvittiin maneesiin asti, jossa päästiinkin aloittamaan työnteko. Heti ensiaskeleesta lähtien tajusin, että tällä kertaa allani oli oikeasti energinen ja eteenpäinpyrkivä suomenhevonen. Hetken tunnustelin oria, sen tapaa reagoida käteen, jalkaan sekä istuntaan, jonka jälkeen aloitin työnteon. Alusta asti oli selvää, ettei Peikon kanssa treeni voinut missään nimessä muodostua pelkästä ympyröillä pyörimisestä ja välillä suunnan vaihdosta, vaan täytyi keksiä joku ihan oikea tehtävä, jossa olisi vaihtelevuutta orin keskittymiskyvyn säilyttämiseksi. Energiaa tuntui olevan kuin pienessä kylässä ja menohaluja enemmän kuin Kimi Räikkösellä. Hieman epäluovana kilparatsastajana kaivoin päästäni muutaman helppo A – tasoisen kouluohjelman raviohjelman, joita rupesin ratsastamaan. Tehtävät sisälsivät vaihtelevasti avotaivutuksia ja väistöjä, hiukan lisäyksiä sekä pääasiassa kaarteita erilaisilla teillä. Jatkuvasti vaihtuvien tehtävien ansiosta orin mielenkiinto työntekoon tuntui säilyvän eikä sen keskittyminen sen kummemmin herpaantunut.

Laukassa jatkoin samalla tyylillä, tehden eri kouluohjelmien laukkaohjelmia yhdistellen niiden tehtäviä. Välillä vastalaukkakaarteita, yksittäisiä vaihtoja erilaisilla teillä ja hieman lisäyksiä ja kokoamisia. Peikko oli mitä miellyttävin ratsastaa loppuun saakka, tosin viimeisillä hetkillä oria alkoi ilmeisesti jo hieman väsyttää ja tämän keskittymiskyky alkoi herpaantua. Päätin lopettaa siihen – Peikko alkoi olla jo hiukan hikinenkin. Talutin orin talliin, tosin matkalla se jaksoi vielä esiintyä ohikulkeville tammoille machoin elkein. Täytyy myöntää, että orin sielunelämä jäi kyllä tietynlaiseksi ratkaisemattomaksi mysteeriksi.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana omistaja
"Voi veljet", mä mietin mielessäni. Samalla, kun rapsuttelin Peikkoa sen karsinassa, en voinut olla hymyilemättä. Tummanrautias ori katsoi minua lempeillä silmillään ja tuuppasi minua leikkisästi käsivarteen. "Sä olet kyllä mahtava veijari. Vaikka sun kanssa saattoi olla kolmevuotiaana hankalaa, niin ei kyllä enää. Nyt kun sua ymmärtää, sä olet mitä mahtavin kanttura." mutisin sille, ja odotin sen ymmärtävän puhettani.

"Mahtava se todellakin on. Muistatko, kun talutettiin sitä joskus tarhaan kaksin puolin ja mietitiin, mitä helvettiä sä tälläisen menit ostamaan?" kysymys keskeytti rapsuttelutuokioni. Kysymyksen esittäjäksi paljastui pian tallityttönä toimiva Jessica, joka on ollut Vähäpellon vilskeessä mukana jo vuosia. "Jaa että muistanko? Kovat olivat orin elkeet." hörähdin nauramaan.

"Peikko on niin pirun persoonallinen, että siitä on vaikea olla pitämättä. Ja mieti, mitä te olette saanut vuosien varrella aikaiseksi. Te olette pärjänneet lajissa kuin lajissa, ja lähes aina kotiin tuomisina on ollut uusi ruusuke. Ja mieti nyt vähän joulu- ja tammikuun saldoa. Sille on myönnetty jälkeläisluokka- ja näyttelyarvonimi, kenttä- ja esteratsastusjaosten laatuarvosteluissa ykköspalkinnot ja yleislaatuarvostelusta kakkospalkinto tilaisuuden parhaimmilla rakennepisteillä. Ihan tajutonta. Jos näytät sen suunnitelmien mukaisesti kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa helmikuussa, ja se repii sieltäkin ykköspalkinnon, mä lupaan tuoda toimistoon viinipullon ihan sieltä Alkon ylähyllyltä." Jessica jatkoi haltioituneen näköisenä. "Kiinni veti, pistähän setelit jo säästöön." mä nauroin takaisin, ja taputin Peikkoa kaulalle. "Veit sanat suusta. Onhan tää nyt ainutlaatuinen kaveri."

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen