Vähäpelto

Järämä

KTK-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I, Jälkeläisluokka C, Palladium Prize


Rekisterinumero VH16-018-2380
Syntymäaika, ikä 09.06.2016, 10-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriPunarautias, 170cm
Maahantuoja NinniH. (VRL-05766)
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVa B, 120cm, CIC1, Vaativa

25.02.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 91p. KERJ-II
28.02.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 104p. ERJ-I
01.03.2017 Virtual Riding Horses Assessment 78,889% Palladium Prize
15.03.2017 Suomenhevoskantakirjatilaisuus 72p. KTK-II
31.03.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 101,5p. VVJ-I
11.04.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi

Hoitaessa Järämä on oikea sosiaalisuuden multihuipentuma, joka osallistuisi mielellään kaikkeen. Tarhasta hevosta hakiessa se tulee korvat hörössä portille vastaan ja haistelee mielellään hakijansa läpikotaisin ennen liikkeelle lähtöä. Taluttaessa ori kävelee kiltisti taluttajansa vierellä, mutta se ei jätä hetkeksikään ulkoista ympäristöä huomioimatta vaan se katselee mielellään esimerkiksi muita hevosia, jonka vuoksi oria talutetaan varmuuden vuoksi ketjun tai orikuolainten kanssa sillä olisi erittäin tyhmää ottaa tietoisia riskejä. Karsinassa hoitaessa Järämä keskittyy lähinnä vesiautomaatin kanssa lutraamiseen tai harjakassin perinpohjaiseen tutkimiseen, joten hevosta kannattaa hoitajan hermojen säästämiseksi hoitaa käytävällä. Käytävällä ollessaan Järämä seisoo kauniisti aloillaan, eikä perushoitotoimenpiteet kuten harjaus, satulointi, kengitykset tai rutiininomaiset eläinlääkärikäynnit aiheuta sen suurempaa ahdistusta läsnäolijoille.

Sileäntyöskentelyssä Järämä on toisinaan jopa hieman laiskanpulskea ja varsinkin käynti- ja ravityöskentelyssä se jää helposti pohkeen taakse mikäli ratsastaja jää seilaamaan kenttää tai maneesia ympäri ilman kunnollista ajatusta tekemisestä. Huolellisen jumppaamisen ja aktivoimisen kuten siirtymisten kautta tapahtuneen ratsastuksen sekä ensimmäisten laukkojen jälkeen ori kuitenkin saa energiaa niin, että sitä ei loppu ratsastuksen aikana tarvitse juurikaan ratsastaa eteenpäinpyrkimystä tavoitellen. Ori on kädelle kevyt, se kantaa itseään hyvässä työskentelymuodossa ja se on kohtalaisen elastinen erilaisissa tehtävissä. Parhaimmillaan ori on laukkatyöskentelyssä, jossa sen kanssa voi harjoitella oikeastaan mitä tahansa kouluratsastusliikkeitä aina sulkutaivutuksista jopa minimaalisiin työskentelypiruetteihin.

Esteratsastusta ajatellen Järämä on rehellinen ja motivoitunut hyppääjä, joka hyppää suurella sydämellä jokaisen eteen tuodun esteen. Orilla on ilmava, pyöreä hyppy ja se on jaloistaan melko varovainen. Esteväleissä se on kuuliainen ratsastajan antamille avuille ja on omiaan esimerkiksi lyhentämistä tai pidentämistä vaativissa tehtävissä, jonka vuoksi ori onkin parhaimmillaan muun muassa pituus- ja sarjaesteillä. Se laukkaa luonnostaan aktiivista laukkaa, joten optimaalisille ponnistuspaikoille löytäminen on melko vaivatonta rataa ratsastaessa. Yksittäisille esteille ori vaatii hieman ratsastajan tarkkuutta, sillä se ei toisinaan löydä hyvää ponnistuspaikkaa vaan valuu turhan lähelle estettä jolloin se ei ehdi nousemaan etujaloillaan tarpeeksi nopeasti. Nopea ja ketterä ori on omiaan aikaratsastuksessa, sillä nopeassa tempossa ratsastaessa ori selkeästi terävöityy ja sen kanssa uskaltaa ratsastaa tiukempiakin uusintakaarteita sen aukottoman rehellisyyden vuoksi.

Maastoillessa ja maastoesteitä hypätessä Järämä on rehti ja reipas hevonen, joka taittaa matkaa mielellään reippaan puoleisesti eteenpäin. Parhaimmillaan Järämä on yksin maastoillessa, sillä esimerkiksi porukassa ravatessa ja laukatessa sen kilpailuvietti painaa päälle toisinaan niin kovaa, että ratsastaja saa ihan todenteolla pitää hevosta käsissään. Järämä ei kyttää maastossa erikoisempiakaan elementtejä, ja se on turvallinen hevonen myös raskaamman liikenteen seassa. Näillä spekseillä voinee todeta, että hevonen on kestävä ja varmajalkainen hevonen myös maastoesteiden parissa. Lisättäköön vielä, että vielä tänäpäivänäkään ei ole tullut vastaan maastoestetehtävää, joka olisi saanut orin epäröimään esteen ylittämistä.

Vaikka Järämä on ehdottomasti enemmän ratsu- kuin valjakkohevonen, toimii se myös valjakkoajossa moittettoomasti. Vaativalla tasolla kilpaileva Järämä on tasainen ja varma valjakkohevonen, joka tekee tasaista tulosta jokaisella osa-alueella. Kouluajossa sen bravuureihin kuuluu tasainen suorittaminen melko lennokkain askelein ja tarkkuus- sekä maratonajossa orin rohkea luonne, fyysinen ja psyykkinen kestävyys on aivan omaa laatuaan. Ori on melko helppo ja simppeli ajettava, ja se on saanut kehuja sekä ajajilta että valmentajilta nöyrästä työskentelyasenteestaan.

Kilpailupaikoilla Järämä on kuin kotonaan, eikä stressaa muuttunutta ympäristöä millään tavalla. Pitkillä kilpailumatkoilla Järämän tapaakin usein makoilemasta tilaispäiskarsinan lattialta ja täytyy ihan myöntää, että orille on muutamia kertoja kierretty nurmihokkeja kenkiin kiinni sen makoillessa pitkin pituuttaan karsinassa. Kilpailuissa ja ratsastaessa ori on aavistuksen energisempi ja ehkä jollain tavalla kuumempi kuin kotona, mikä näkyy oikeastaan vain energisempänä eteenpäinpyrkimyksenä. Radalla ollessaan Järämä keskittyy ratsastajaan ja suorittamiseen sataprosenttisesti, eikä jää kyttäämään esimerkiksi estejohteita tai ratahenkilökuntaa.

i. Kuujäärä
evm, tummanpunarautias, 171cm
ii. Jäähesta
evm, tummanpunarautias, 169cm
iii. Kuurayö
evm, vaaleanpunarautias, 170cm
iie. Jämäkkä
evm, tummanpunarautias, 156cm
ie. Arvokka
evm, tummanruunikko, 165cm
iei. Arvotus
evm, tummanruunikko, 161cm
iee. Arvonrouva
evm, tummanruunikko, 165cm
e. Vuorassi
evm, tummanpunarautias, 160cm
ei. Relanssi
evm, tummanpunarautias, 163cm
eii. Vinanssi
evm, tummanpunarautias, 160cm
eie. Ristiina
evm, kulomusta, 162cm
ee. Eno-Ina
evm, mustanruunikko, 156cm
eei. Eevert
evm, mustanruunikko, 157cm
eee. Iines
evm, mustanruunikko, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
tamma Vähäpellon Hopeanauha 03.11.2016 Hopeasointu
tamma Vähäpellon Jääsuklaa 27.11.2016 Hurppura
tamma Kurkijoen Helmiäinen 01.02.2017 Kaunialan Kastehelmi

i. Kuujäärä on tunnettu suomenhevosjalostukseen käytetty ori, joka on periyttänyt varsoilleen ei pelkästään isoa kokoa ja fysiikkaansa, vaan myös suorituskykyä lajin kuin lajin parissa. Hyvät laatutyypit omaava, pyöreän ja kevyen rungon, kevyen kaulan ja pitkän sään omaavalla orilla on melko hyvät jalka-asennot, joskin sen takajalat ovat aavistuksen pihdissä ja kintereet ovat käyrät. Ori on liikkeiltään ja kapasiteetiltaan sopiva lajiin kuin lajiin; käynnissä liikkeet ovat väljät ja sillä on hyvä yliastunta, kun taas ravi ja laukka orilla on tasapainoista, voimakasta ja tahdikasta. Rohkeaksi ja rehdiksi nimitetty ori on ketterä hyppääjä, jolla on hyvä, melko lennokas ja terävä hyppytekniikka. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa kansalliselta tasolla kilpaillut ori on tehnyt upeaa tulosta myös valjakkoajon parissa, sillä orilla on muun muassa kaksi aluemestaruus hopeaa valjakkoajon parista. Kuujäärä on kantakirjattu II-palkinnolla ja sitä on käytetty monipuolisesti suomenhevosjalostukseen hyvin erilaisilla tammoilla. Kuujäärä on periyttänyt lukuisille varsoilleen hyvää kestävyyttä fyysisesti sekä psyykkisesti, jonka lisäksi moni varsa on emän värityksestä huolimatta perinyt vahvan tummanpunarautiaan värityksen.

ii. Jäähesta on suuri kokoinen, 169cm korkea suomenhevosori joka ei ollut tyypiltään ehkä sieltä kevyimmästä päästä. Melko massiivirunkoinen, pitkäraajainen ja vahva ori oli omiaan kouluratsastuksessa jossa se kilpaili aina Vaativa A-tasolle asti, mutta se kilpaili nuoruusvuosinaan myös muutamissa aluetason este- ja kenttäratsastuskilpailuissa. Jäähesta oli luonteeltaan iloinen suorittaja, joka sopi monenlaisen ratsastajan alle. Tunnetuksi ori tuli kuitenkin viimeisen omistajansa kanssa, sillä ori nosti nuoren junioriratsastajan ratsastuskoulutasolta Vaativa A-tasolle vain muutaman vuoden intensiivisellä harjoittelulla, jonka lisäksi parin tiedetään harjoitelleen valmennuksissa vaativampiakin kouluratsastusliikkeitä. Suurella energialla ja isolla liikelaajuudella liikkuva ori kantakirjattiin III-palkinnolla ratsukantakirjaan, mutta sitä ei käytetty juurikaan suomenhevosten jalostukseen omistajan tahdosta.

ie. Arvokka on melko tavanomainen suomenhevonen, sillä 165cm korkea tummanruunikko tamma eli onnellista elämää monipuolisena harrasteratsuna. Aavistuksen omapäisen tamman luonnehditaan olleen melko persoonallinen hevonen omine jekkuineen, mutta kuten suurella haikeudella edesmennyttä hevostaan muistellut omistaja sanoi "Arvokka oli sellainen hevonen, joka tulee vain kerran elämässä vastaan. Vaikka nauru oli kaukana niistä hetkistä kun istuin viljapellolla ja tamma paineli täyttä neliä kotia, on ne nyt hauskoja muistoja. Se oli hevonen, jonka kanssa jokainen päivä oli erilainen." Arvokkaa käytettiin monipuolisena harrasteratsuna koulu- ja esteratsuna, jonka lisäksi se toimi varsinkin talvisin tallin ajohevosena reen edessä. Arvokka jätti jälkeensä kaksi varsaa, joista toisen se sai 4-vuotiaana ja toisen vanhuuspäivillään 19-vuotiaana. Arvokka pääsi viimeiselle matkalleen melko hyväkuntoisena 25-vuoden ikäisenä hammasrivistön ollessa jo siinä kunnossa, että ruoan imeytyminen oli aavistuksen heikentynyttä.

e. Vuorassi on kaikin puolin sympaattinen tamma, jolta on jäänyt naisten oikeudet kuten mystiset huonot päivät kuulematta. Korvat höröllä vastaan tuleva ja ihmisten sekä myös lajitovereidensa huomiosta pitävä tamma on kuuliainen ratsu, joka toimii hienosti myös kärryjen edessä. Vuorassin on kasvattanut ja omistaa Vilja Kuustonen, joka halusi elämänsä hevosesta Eno-Inasta jatkoa itselleen. Vuorassi on tavanomainen harrasteratsu, joka on kilpaillut omistajansa kanssa seura- ja aluetasolla koulu-, este- ja valjakkoajon parissa, jonka lisäksi ratsukko on myös kotivalmentajansa johdolla ylittänyt muutamia kertoja maastoesteitä. Melko raskasrakenteisella mutta kuitenkin ryhdikkäällä tummanpunarautiaalla tammalla on kaksi jälkeläistä, joista toinen on nuori kasvava ja toinen kilpailukentillekin ehtinyt ori Järämä. Tänään Vuorassi viettää leppoista maalaiselämää synnyinkodissaan, jossa tamma saa nauttia sydämensä kyllyydestä asti lajitovereidensa seurasta sekä ihmisen antamasta rakkaudesta ja huolenpidosta.

ei. Relanssi on tunnettu este- ja kenttäratsastuksessa pärjännyt suomenhevosori, jonka tiedettiin olevan luonteeltaan melko kuuma ja säpäkkä. Kuumuudesta ja suuresta energiatasostaan huolimatta Relanssi oli rehti hyppääjä, joka ei turhia pudotellut uransa aikana. Hyvän, lennokkaan hyppytekniikan omaava ori kilpaili hyvin tuloksin 110cm - Helppo luokissa, jonka lisäksi se teki yhden CIC* tason kenttäratsastuskokeen hyväksytysti. Melko kerivän käynnin omaava ori paikkasi liikekokonaisuutta loistavasti ravissa ja laukassa, sillä orilla oli näissä askellajeissa tahdikkaat, matkaa voittavat liikkeet. Tummanpunarautiaalla 163cm korkealla orilla oli hyvät tyypit, melko syvä runko, vahva ylälinja, kaareva kaula sekä pitkä pysty lapa ja pitkä lautanen. Jaloissa orilla oli hyvä luusto, mutta etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen painuneet. II-palkinnolla ratsukantakirjattua Relanssia käytettiin melko keskinkertaisesti suomenhevosten jalostukseen; alkukausina orin menekki oli suurimmillaan ja jo muutaman astutuskauden jälkeen pystyttiin havaitsemaan tammakatoa. Relanssi periytti jälkeläisilleen hyvää hyppykykyä sekä vahvaa laukkaa, parhaiten menestynyt jälkeläinen on ruuna Rentturoope, joka palkittiin suomenhevosten laatuarvosteluissa 4- ja 5-vuotiaana tilaisuuden parhaimpana orina, jonka lisäksi ori voitti 6-vuotiaana kasvattajakilpailut ja on debytoinut sen jälkeen avoimissa 115cm ja CIC* luokissa.

ee. Eno-Ina on omistajansa Vilja Kuustosen ensimmäinen hartaudella valittu hevonen, jota pidettiin koko elämänkaaren ajan kuin kukkaa kämmenellä. Kansallisella tasolla koulua kilpaillut tamma oli ryhdikäs, sillä oli hyvät, tahdikkaat liikkeet ja se teki radoilla juuri sitä, mitä ihminen toimi. Mustanruunikko Eno-Ina oli rakenteeltaan sopusuhtainen ja pyöreä, sillä oli aavistuksen lyhyt kaula ja pysty lapa. Jalat olivat melko hento luustoiset, jonka lisäksi etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen lyhyet. Lempeä luontoinen tamma toimi pitkään aktiivisena harrastekilpahevosena, jonka lisäksi ratsastusterapiaan erikoistunut omistaja saattoi käyttää tammaa hätätilanteessa kehitysvammaisten terapiaratsuna. Luonteensa ja tasaisten askeleiden vuoksi Iina olikin asiakkaiden suosikkihevosia, jota usein toivottiin esimerkiksi arjen normaaleihin askareisiin kuten harjaustilanteisiin mukaan. Suuren vaikutuksen tehneenä Eno-Ina astutettiin vielä kertaalleen vanhuudenpäivillään, jotta omistaja saa jatkaa harrastustaan kivan, mukavaluontoisen varsan kanssa. Eno-Ina pääsi vihreimmille niityille lähes 30-vuoden ikäisenä vietettyään monta onnellista eläkeläisvuotta pienessä laumassa.

KRJ-koulukilpailut, 48 sijoitusta

03.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 5/40
02.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
03.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 3/40
05.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 1/40
05.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
07.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 6/40
10.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 3/40
14.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
14.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 6/40
19.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 4/40
20.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 6/40
04.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 6/40
08.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 3/40
10.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 6/40
10.11.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 6/40
26.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/40
26.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/40
27.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 6/40
28.11.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/40
05.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 4/40
21.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
26.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 3/40
29.11.2016 Metsovaara, Vaativa B, 5/40
11.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 4/40

13.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 5/40
14.11.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 1/40
02.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/40
04.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 6/40
04.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 1/40
08.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/40
09.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 6/40
09.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 6/40
04.11.2016 Fiktio, Vaativa B, 04/30
11.11.2016 Ventos, Vaativa B, 02/30
12.11.2016 Ventos, Vaativa B, 04/30
16.11.2016 Ventos, Vaativa B, 01/30
17.11.2016 Ventos, Vaativa B, 01/30
17.11.2016 Ventos, Vaativa B, 02/30
11.11.2016 Ventos, Vaativa B, 02/30
20.11.2016 Ventos, Vaativa B, 05/30
02.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 02/40
05.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 06/40
07.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 02/40
09.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 04/40
16.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 04/30
18.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 05/30
02.12.2016 Metsovaara, Vaativa B, 2/40
04.12.2016 Metsovaara, Vaativa B, 6/40ERJ-estekilpailut, 42 sijoitusta

11.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 2/30
11.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 3/30
12.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 3/30
13.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 4/30
15.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 3/30
17.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 1/30
18.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 4/30
18.11.2016 Vähäpelto, 110cm, 3/30
01.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
02.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/30
02.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
04.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
10.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
12.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
14.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
18.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/30
20.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 5/30
01.11.2016 Hortensia, 110cm, 03/28
07.11.2016 Hortensia, 110cm, 02/28
07.11.2016 Hortensia, 110cm, 01/28
11.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 03/18

15.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 03/18
17.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 03/18
18.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 03/18
19.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 04/18
20.11.2016 Mörkövaara, 110cm, 01/18
13.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 2/30
19.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 3/30
28.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 3/30
30.11.2016 Haavelaakso, 110cm, 1/30
02.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 4/30
04.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 5/30
05.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 5/30
08.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 2/30
12.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 1/30
17.12.2016 Haavelaakso, 110cm, 3/30
23.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
24.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 4/30
30.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/30
01.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/30
01.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 1/30
15.12.2016 Ros Cirein, 110cm, 4/30KERJ-kenttäkilpailut, 40 sijoitusta

03.11.2016 Hortensia, CIC1, 02/30
05.11.2016 Hortensia, CIC1, 3/30
08.11.2016 Hortensia, CIC1, 04/30
09.11.2016 Hortensia, CIC1, 4/30
10.11.2016 Hortensia, CIC1, 04/30
11.11.2016 Hortensia, CIC1, 02/30
12.11.2016 Hortensia, CIC1, 04/30
14.11.2016 Hortensia, CIC1, 04/30
16.11.2016 Hortensia, CIC1, 02/30
29.11.2016 Hortensia, CIC1, 02/30
30.11.2016 Hortensia, CIC1, 03/30
21.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
25.11.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
03.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
04.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
05.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
08.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
10.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 1/30
12.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
17.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30

20.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 5/30
16.12.2016 Ros Cirein, CIC1, 4/30
17.12.2016 Ros Cirein, CIC1, 3/30
02.12.2016 Mörkövaara, CIC1, 5/30
09.12.2016 Mörkövaara, CIC1, 4/30
02.12.2016 Metsovaara, CIC1, 3/21
09.12.2016 Metsovaara, CIC1, 1/21
23.11.2016 Hengenvaara, CIC1, 1/24
24.11.2016 Hengenvaara, CIC1, 2/24
29.11.2016 Hengenvaara, CIC1, 3/24
02.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 1/37
03.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 1/37
04.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 4/37
15.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 3/37
20.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 5/37
29.12.2016 Erkinheimot, CIC1, 3/37
11.12.2016 Metsovaara, CIC1, 3/16
12.12.2016 Metsovaara, CIC1, 4/16
13.12.2016 Metsovaara, CIC1, 2/16
15.12.2016 Metsovaara, CIC1, 3/16VVJ-valjakkokilpailut, 44 sijoitusta

02.11.2016 Fiktio, Vaativa yhdistetty, 1/25
07.11.2016 Fiktio, Vaativa yhdistetty, 5/25
14.11.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 06/36
16.11.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 04/36
20.11.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 03/36
24.11.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 02/42
29.11.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 05/42
02.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
08.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
16.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
23.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
29.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
30.11.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
01.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
02.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
04.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
08.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
10.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
12.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
16.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
18.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30

20.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
02.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 7/50
03.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 3/50
08.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 5/50
09.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 6/50
03.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 1/40
05.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 4/40
08.12.2016 Mörkövaara, Vaativa koulukoe, 1/40
22.11.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 03/27
23.11.2016 Ros Cirein, Vaativa tarkkuuskoe, 01/24
21.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
27.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 5/26
17.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/26
18.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 1/26
19.12.2016 Metsovaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/26
24.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/17
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/17
30.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/17
29.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 3/20
24.12.2016 Mörkövaara, Vaativa tarkkuuskoe, 4/20VSR-Cup kilpailut, 4 sijoitusta

31.12.2016 Susiraja, 110cm, 3/80
31.03.2017 Susiraja, 60cm, 7/58
31.03.2017 Susiraja, 80cm, 1/95
30.04.2017 Susiraja, Helppo C, 7/79


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Työpäivä lähes ponien kokoisten suomenhevosten selässä sai arvoisensa lopun, sillä varustin päivän viimeiseksi tallin jättiläisen Järämän itsenäistä treeniä varten. Treenit Järämän kanssa ovat kulkeneet vaihdellen, sillä olemme viime aikoina kiinnittäneet sekä itsenäisessä treenissä että valmennuksissa huomiota sen hieman hitaisiin ja suoriin takajalkoihin. Nyt, muutaman kuukauden intensiivisen treenaamisen jälkeen alkaa tuntua siltä, että hevosen saa rehellisesti kahden pohkeen ja ohjan väliin ja sitä voi koota niin, että se polkee ihan aidosti alleen sen sijaan, että takajalat jäisivät huiskimaan tyhjää johonkin kauas taakse. Tänään verryttelin Järämän jokaisessa askellajissa siirtymiä sekä askellajin sisällä että toiseen askellajiin tehden sillä ajatuksella, että sen on kannettava itseään takaosansa päällä ja sen on vastattava pieniinkin apuihin. Alkuun Järämä oli aavistuksen hidas pohkeelle, mutta muutaman napakan pohjeavun ja nopean pohkeen irroittamisen kyljestä jälkeen se alkoi hiljalleen uskomaan, että tänään ei auta muu kuin tehdä hommia hiki hatussa illan helteestä huolimatta. Hiljalleen lihaksiston ollessa lämmin ja hevonen avuilla lähdin työstämään hevosta laukassa ympyrällä, jossa välillä kokosin hevosta lähinnä istunnalla hyvin pieneen mutta aktiiviseen laukkaan ja muutaman hyvän askeleen jälkeen ratsastin sen reippaasti eteen avoimempaan muotoon. Jo muutaman toiston jälkeen Järämä teki erittäin hyviä pätkiä koottua laukkaa ja selkään tuli tunne, että olisin saattanut hetkenä minä hyvänsä jopa koota hevosta lisää kohti piruettilaukkaa. Aika uskomatonta! Pienten välikäyntien jälkeen lähdin työstämään oria vielä ympyrällä, jonka toiseen puoleen olin sijoittanut ympyräkaarelle kolme laukkapuomia ja toiselle puolelle kolme ravipuomia. Tämän tehtävän aikana halusin, että saan ratsastettua hevosella pehmeitä siirtymiä kootusta laukasta koottuun raviin ja että puomit tuovat hevosen liikkeeseen hiljalleen joustoa. Tehoa ratsastukseen tuodakseni nostin jalustimet hevosen kaulalle, jolloin jouduin itsekin hommiin - ja se muuten tepsi! Kun olin nostanut jalustimet ylös, istuntani tuntui paranevan kertaheitolla sillä ilman jalustimia en päässyt roikkumaan jalkojen varaan vaan jouduin istumaan rehellisesti istuinluilla hyvässä ryhdissä. Reilu tunnin työstämisen jälkeen olin yhtä iloa - treenit olivat olleet rankkuudestaan huolimatta antoisat, ja Järämäkin tuntui kaikinpuolin tyytyväiselle. Koska en ollut tänään itse iltaruokintavuorossa, lähdin vielä ratsastuksen päätteeksi kävelemään hevosella maastoon pitkät loppukäynnit.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Päivän alkuperäisenä suunnitelmana oli hypätä Järämän kanssa pientä tekniikka- ja jumppatehtävää itsenäisesti, mutta koska olin pudonnut melko railakkaasti jo heti aamupäivällä yhden nuoren hevosen selästä jouduin luopumaan suunnitelmistani lihas- ja pääsäryn vuoksi. Sain bookattua suurimman osan päivän ratsastettavista tallityöntekijöideni harteille, mutta muutama hevonen jäi harteilleni vuorokauden tuntien tullessa rajusti vastaan. Heti lounaan jälkeen kipaisin Järämän tarhasta, ja harjasin sen pitkästä aikaa antaumuksella läpi - joka todellakin tuli tarpeen, sillä harjauksen yhteydessä minun oli pakko siistiä hevosen epäsiisti kuontalo. Kun olin saanut jokaiseen suuntaan törröttävät korvakarvat ja jalkakarvat siistittyä, heitin orin päälle juoksutusvyön ja lähdin taluttamaan sitä maastoon. Noin kahdenkymmenen minuutin ajan maastossa käveltyä suuntasin hevosen kanssa kentälle, jossa lähdin hölkäyttämään hevosta hyvin avoimessa ja matalassa muodossa ilman apuohjia. Kuten isolle hevoselle on tyypillistä, oli ensimmäiset kierrokset melko suorin jaloin suihkimista mutta hiljalleen Järämän saatua kroppaansa auki se alkoi nostamaan selkää ylös ja työntämään takajalkoja vatsan alle. Molempiin suuntiin hölkkäytettyäni hevosen kävelin sen kanssa hetken koko kenttää käyttäen, jonka jälkeen jatkoin työstämistä kootummassa muodossa apuohjia hyväksikäyttäen. Samalla kun juoksutin oria siirtymiä tehden vein sen satunnaisesti kentän toiseen päätyyn, johon oli jäänyt ympyrän kaarelle laukkapuomeja. Näin ori sai pientä aivojumppaa ja näin itse konkreettisesti muutoksen, joka hevosen kanssa on tapahtunut. Lihasmassan ja tasapainon myötä Järämä pystyy nykyään suorittaamaan puomitehtäviä hyvässä tasapainossa ilman, että se kiihdyttäisi tai roiskaisi puomien yli tasapainon ja tahdin silloin tällöin kadottaen. Kun olin juoksuttanut oria noin puoli tuntia, olin tyytyväinen sen suorittamiseen ja annoin sen hölkätä vielä liinan päässä suurella ympyrällä ilman apuohjia. Rauhallisen loppuverryttelyn sijaan Järämä kuitenkin päätti omatoimisesti lähteä iloiseen pukkilaukkaan, mutta en turhia himmannut hevosen vauhtia - "senkus juokset ja pieret, avautuupahan kaikki jumit ja lukot." tuumin orille, joka paineli häntä viidentenä jalkana kenttää ympäri.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Syksy on edennyt ennätysvauhtia ja Vähäpellon tarhoihin katsoessa voisi kuvitella, että tarhat ovat laadukkaiden kilpahevosten sijaan täynnä jonkinlaisia turkisponeja. Yksi ennenaikaisen talviturkin kasvattaja on Järämä, ja koska se hikoo treenissä ihan silmittömästi piti hevonen klipata heti ensimmäisten joukossa. Vielä myöhään eilen illalla pesin hevosen muutamaan kertaan shampoolla läpi, ja peittelin sen yöheinille kevyen sisäloimen kanssa. Tänään Järämä pääsi aamuisen tarhavuoron sijasta kävelytyskoneeseen noin tunniksi, jonka jälkeen otin sen infrapunasolariumin tarjoaman lämmön alle klipattavaksi. Ensin mietin pitkään orin puoliklippaamista, mutta hiljalleen tulin siihen tulokseen että hevonen on huomattavasti siistimpi kokonaan klipattuna ja totesin mielessäni, että mielummin loimitan hevosta enemmän kuin se, että pääsen vähemmällä loimittamisella mutta hevonen on kuin minkäkin ratsastuskouluponin näköinen. Alkuun Järämä jopa hieman vieroksui klipperin aiheuttamaa ääntä, mutta antaessani hevosella aikaa tutustua klipperiin ja sen ääneen, ei klippaaminen aiheuttanut sen suurempia sydämentykytyksiä. Itse klippaaminen meni varsin jouhevasti, sillä Järämä seisoi silmät puoliummessa paikallaan torkkuen eikä aikaakaan kulunut kauaa ottaen huomioon, että vedin hevosen käytännössä kavioista korvakarvoihin asti kaljuksi. Kun olin saanut klippauksen valmiiksi, harjasin hevosen vielä huolellisesti pölyharjalla läpi irtokarvan irroittaakseni jonka jälkeen mallasin hevoselle sen viime vuoden talviloimia. Koska Järämä on saanut lihasmassaa aika paljon viime syksystä, kierrätin muutaman loimen sen pienemmille lajitovereille ja laadin ostoslistan tarpeellisista loimista - tämän kokoiset hevoset kun tuntuvat olevan Vähäpellon mailla harvinaista herkkua. Ennen loimien ja muiden tarpeellisten tavaroiden ostosreissua kaupunkiin loimitin Järämän lämpimähkön syysauringon alle, sillä olin saanut vaihdettua kätevästi sen aamutarhavuoron iltapäivälle toisen hevosen kanssa päikseen.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen