Vähäpelto

Vähäpellon Hopeanauha

KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, Jälkeläisluokka C


Rekisterinumero VH16-018-2523
Syntymäaika, ikä 03.11.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriPunarautias, 161cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 120cm, CIC1, Vaativa

20.03.2017 Suomenhevoskantakirjatilaisuus 70p. KTK-II
25.10.2017 Kenttäratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 100p. KERJ-I
31.10.2017 Esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 107p. ERJ-I
15.11.2017 Kouluratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 105p. KRJ-I
30.11.2017 Valjakkoajojaoksen laatuarvostelutilaisuus 108p. VVJ-I
11.12.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi

Nanna on luonteeltaan hyvin sosiaalinen ja ystävällinen hevonen, jonka kanssa on mielekästä työskennellä sekä maasta että ratsain. Hoitotoimenpiteet tamman kanssa onnistuu hyvin rutiininomaisesti, eikä Nanna laita ollenkaan pahaksi, vaikka sitä jäisi ratsastuksen jälkeen rapsuttelemaan karsinaan pidemmäksikin toviksi. Harjatessa Nanna seisoo kauniisti paikoillaan myös vapaana, eikä tee elettäkään liikkuakseen ennen, kuin hoitaja lopettaa harjaamisen. Harjaamisen lopettaminen onkin toisinaan oikea show, sillä tammalla on tapana kerjätä harjaamista lisää työntämällä takapäätä tai kylkeä kohti hoitajaa. Varustaessa Nanna seisoo edelleen kauniisti paikoillaan, eikä esimerkiksi pullistele satulavyötä kiristäessä. Kengittäminen ja eläinlääkärin perustoimenpiteet kuten rokotus ja raspaaminen sujuu Nannan kanssa jouhevasti, ja se saakin useasti palautetta hyvästä käsiteltävyydestään. Taluttaessa tamma kulkee mielellään hieman taluttajansa takana rauhallisesti lompsien eikä tee elettäkään kiirehtiäkseen ihmisen kanssa samaan tahtiin.

Ratsastaessa Nanna on pääsääntöisesti hyvin nöyrä ja yhteistyöhaluinen, ja se onkin omiaan yleispainoitteisena kilpahevosena. Se on ratsuna sopivan reipas ja reaktiivinen avuille, joten parhaimmillaan se on tasaisen ja kokeneen ratsastajan kanssa. Kouluratsastuksessa Nannan vahvuus on ehdottomasti sen tasaisuus, hyvä ja tasainen työskentelymuoto sekä kolme puhdasta ja tahdikasta askellajia. Helpoimpia juttuja tammalle ovat väistöä vaativat liikkeet kuten avotaivutukset ja pohkeenväistöt sekä siirtymiset, kun taas puolestaan suoruutta vaativissa tehtävissä tamma toisinaan poikittaisi ja mutkittaisi mielellään. Huolellisella kahden pohkeen ja kahden ohjan väliin ratsastuksella Nannan saa kuitenkin suoristumaan, jolloin esimerkiksi tehtävät keskihalkaisijalla onnistuvat moitteetta. Rata- ja maastoesteillä hevonen vaatii rauhallisen ratsastajan, sillä hypätessä Nanna kuumuu ja saattaa jäädä toisinaan edestä turhan vahvaksi. Vetokilpailuun tamman kanssa ei kuitenkaan kannata ryhtyä sillä vahvalla kädellä ratsastaessa todennäköistä on, että se lyö herkkänä hevosena esteille jarrut kiinni ja ratsastaja jatkaa matkaa yksinään. Nanna on tästä ominaisuudesta huolimatta rohkea hyppääjä, eikä se jää kyttäämään erikoisempiakaan elementtejä. Maastoillessa Nanna on reipas ja rohkea, jonka vuoksi se on omiaan muun muassa nuorten hevosten vetohevosena.

Vaikka Nanna on parhaimmillaan ratsuna, se on myös oivallinen valjakkohevonen. Kuten ratsastaessa, myös ajaessa tamma on nöyrä ja yhteistyöhaluinen sekä tekee poikkeuksetta juuri niin, kuin ohjastaja siltä pyytää. Nanna on herkkä ja kevyt ajettava, jolta ei puutu itsevarmuutta ja vauhtia hankalimmissakaan tilanteissa. Parhaimmillaan tamma on kuitenkin kouluajossa, sillä se tekee poikkeuksetta siistejä, tasapainoisia suorituksia hyvässä ryhdissä. Tarkkuus- ja kestävyyskokeilla tamma tarvitsee ohjastajan joka on nopea, mutta myös hevostaan tukeva sillä kuten sanottu, Nanna tekee juuri niin kuin ohjastaja pyytää - niissä ikävimmissäkin tilanteissa kun keilat kaatuilevat solkenaan.

Kilpailupaikoilla Nanna käyttäytyy tottuneen kilpahevosen tavoin, eikä turhaan stressaa tai hätky muuttunutta ympäristöä. Täyteen ahdatussa verryttelyssä Nanna saattaa olla normaalia jännittyneempi ja herkempi, mutta sillä on tapana rentoutua siirtymiä tehdessä tai viimeistään aina ensimmäisten laukkojen jälkeen. Radalle päästyään Nanna on hyvin samanlainen kuin kotona; se etenee korvat hörössä ja tekee ratsastajan kanssa mielellään yhteistyötä hyvän suorituksen aikaansaamiseksi.

i. Järämä
KTK-II, ERJ-I, KERJ-II, VVJ-I, Jälkeläisluokka C, Palladium Prize
tummapunarautias, 170cm
ii. Kuujäärä
evm, tummanpunarautias, 171cm
iii. Jäähesta
evm, tummanpunarautias, 169cm
iie. Arvokka
evm, tummanpunarautias, 169cm
ie. Vuorassi
evm, tummanpunarautias, 160cm
iei. Relanssi
evm, tummanpunarautias, 163cm
iee. Eno-Ina
evm, mustanruunikko, 156cm
e. Hopeasointu
KTK-III, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA1, SLA-I, Jälkeläisluokka C, Silber Prize
rautiaankimo, 154cm
ei. Hopeakuume
evm, punarautias, 153cm
eii. Uimolan Huurre
evm, tummanpunarautias, 154cm
eie. Lapintaika
evm, kimo, 152cm
ee. Onnensointu
evm, rautiaankimo, 157cm
eei. Virman Nuotti
evm, tummanpunarautias, 155cm
eee. Juhannusrauha
evm, rautiaankimo, 153cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
tamma Vähäpellon Silvia 05.01.2017 Vähäpellon Tervakuutti
tamma Vähäpellon Halihippa 11.02.2017 Tuulenpesän Halinalle
ori Vähäpellon Univatti 26.02.2017 Untamon Unipossu

ii. Kuujäärä on tunnettu suomenhevosjalostukseen käytetty ori, joka on periyttänyt varsoilleen ei pelkästään isoa kokoa ja fysiikkaansa, vaan myös suorituskykyä lajin kuin lajin parissa. Hyvät laatutyypit omaava, pyöreän ja kevyen rungon, kevyen kaulan ja pitkän sään omaavalla orilla on melko hyvät jalka-asennot, joskin sen takajalat ovat aavistuksen pihdissä ja kintereet ovat käyrät. Ori on liikkeiltään ja kapasiteetiltaan sopiva lajiin kuin lajiin; käynnissä liikkeet ovat väljät ja sillä on hyvä yliastunta, kun taas ravi ja laukka orilla on tasapainoista, voimakasta ja tahdikasta. Rohkeaksi ja rehdiksi nimitetty ori on ketterä hyppääjä, jolla on hyvä, melko lennokas ja terävä hyppytekniikka. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksessa kansalliselta tasolla kilpaillut ori on tehnyt upeaa tulosta myös valjakkoajon parissa, sillä orilla on muun muassa kaksi aluemestaruus hopeaa valjakkoajon parista. Kuujäärä on kantakirjattu II-palkinnolla ja sitä on käytetty monipuolisesti suomenhevosjalostukseen hyvin erilaisilla tammoilla. Kuujäärä on periyttänyt lukuisille varsoilleen hyvää kestävyyttä fyysisesti sekä psyykkisesti, jonka lisäksi moni varsa on emän värityksestä huolimatta perinyt vahvan tummanpunarautiaan värityksen.

iii. Jäähesta on suuri kokoinen, 169cm korkea suomenhevosori joka ei ollut tyypiltään ehkä sieltä kevyimmästä päästä. Melko massiivirunkoinen, pitkäraajainen ja vahva ori oli omiaan kouluratsastuksessa jossa se kilpaili aina Vaativa A-tasolle asti, mutta se kilpaili nuoruusvuosinaan myös muutamissa aluetason este- ja kenttäratsastuskilpailuissa. Jäähesta oli luonteeltaan iloinen suorittaja, joka sopi monenlaisen ratsastajan alle. Tunnetuksi ori tuli kuitenkin viimeisen omistajansa kanssa, sillä ori nosti nuoren junioriratsastajan ratsastuskoulutasolta Vaativa A-tasolle vain muutaman vuoden intensiivisellä harjoittelulla, jonka lisäksi parin tiedetään harjoitelleen valmennuksissa vaativampiakin kouluratsastusliikkeitä. Suurella energialla ja isolla liikelaajuudella liikkuva ori kantakirjattiin III-palkinnolla ratsukantakirjaan, mutta sitä ei käytetty juurikaan suomenhevosten jalostukseen omistajan tahdosta.

iie. Arvokka on melko tavanomainen suomenhevonen, sillä 165cm korkea tummanruunikko tamma eli onnellista elämää monipuolisena harrasteratsuna. Aavistuksen omapäisen tamman luonnehditaan olleen melko persoonallinen hevonen omine jekkuineen, mutta kuten suurella haikeudella edesmennyttä hevostaan muistellut omistaja sanoi "Arvokka oli sellainen hevonen, joka tulee vain kerran elämässä vastaan. Vaikka nauru oli kaukana niistä hetkistä kun istuin viljapellolla ja tamma paineli täyttä neliä kotia, on ne nyt hauskoja muistoja. Se oli hevonen, jonka kanssa jokainen päivä oli erilainen." Arvokkaa käytettiin monipuolisena harrasteratsuna koulu- ja esteratsuna, jonka lisäksi se toimi varsinkin talvisin tallin ajohevosena reen edessä. Arvokka jätti jälkeensä kaksi varsaa, joista toisen se sai 4-vuotiaana ja toisen vanhuuspäivillään 19-vuotiaana. Arvokka pääsi viimeiselle matkalleen melko hyväkuntoisena 25-vuoden ikäisenä hammasrivistön ollessa jo siinä kunnossa, että ruoan imeytyminen oli aavistuksen heikentynyttä.

ie. Vuorassi on kaikin puolin sympaattinen tamma, jolta on jäänyt naisten oikeudet kuten mystiset huonot päivät kuulematta. Korvat höröllä vastaan tuleva ja ihmisten sekä myös lajitovereidensa huomiosta pitävä tamma on kuuliainen ratsu, joka toimii hienosti myös kärryjen edessä. Vuorassin on kasvattanut ja omistaa Vilja Kuustonen, joka halusi elämänsä hevosesta Eno-Inasta jatkoa itselleen. Vuorassi on tavanomainen harrasteratsu, joka on kilpaillut omistajansa kanssa seura- ja aluetasolla koulu-, este- ja valjakkoajon parissa, jonka lisäksi ratsukko on myös kotivalmentajansa johdolla ylittänyt muutamia kertoja maastoesteitä. Melko raskasrakenteisella mutta kuitenkin ryhdikkäällä tummanpunarautiaalla tammalla on kaksi jälkeläistä, joista toinen on nuori kasvava ja toinen kilpailukentillekin ehtinyt ori Järämä. Tänään Vuorassi viettää leppoista maalaiselämää synnyinkodissaan, jossa tamma saa nauttia sydämensä kyllyydestä asti lajitovereidensa seurasta sekä ihmisen antamasta rakkaudesta ja huolenpidosta.

iei. Relanssi on tunnettu este- ja kenttäratsastuksessa pärjännyt suomenhevosori, jonka tiedettiin olevan luonteeltaan melko kuuma ja säpäkkä. Kuumuudesta ja suuresta energiatasostaan huolimatta Relanssi oli rehti hyppääjä, joka ei turhia pudotellut uransa aikana. Hyvän, lennokkaan hyppytekniikan omaava ori kilpaili hyvin tuloksin 110cm - Helppo luokissa, jonka lisäksi se teki yhden CIC* tason kenttäratsastuskokeen hyväksytysti. Melko kerivän käynnin omaava ori paikkasi liikekokonaisuutta loistavasti ravissa ja laukassa, sillä orilla oli näissä askellajeissa tahdikkaat, matkaa voittavat liikkeet. Tummanpunarautiaalla 163cm korkealla orilla oli hyvät tyypit, melko syvä runko, vahva ylälinja, kaareva kaula sekä pitkä pysty lapa ja pitkä lautanen. Jaloissa orilla oli hyvä luusto, mutta etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen painuneet. II-palkinnolla ratsukantakirjattua Relanssia käytettiin melko keskinkertaisesti suomenhevosten jalostukseen; alkukausina orin menekki oli suurimmillaan ja jo muutaman astutuskauden jälkeen pystyttiin havaitsemaan tammakatoa. Relanssi periytti jälkeläisilleen hyvää hyppykykyä sekä vahvaa laukkaa, parhaiten menestynyt jälkeläinen on ruuna Rentturoope, joka palkittiin suomenhevosten laatuarvosteluissa 4- ja 5-vuotiaana tilaisuuden parhaimpana orina, jonka lisäksi ori voitti 6-vuotiaana kasvattajakilpailut ja on debytoinut sen jälkeen avoimissa 115cm ja CIC* luokissa.

iee. Eno-Ina on omistajansa Vilja Kuustosen ensimmäinen hartaudella valittu hevonen, jota pidettiin koko elämänkaaren ajan kuin kukkaa kämmenellä. Kansallisella tasolla koulua kilpaillut tamma oli ryhdikäs, sillä oli hyvät, tahdikkaat liikkeet ja se teki radoilla juuri sitä, mitä ihminen toimi. Mustanruunikko Eno-Ina oli rakenteeltaan sopusuhtainen ja pyöreä, sillä oli aavistuksen lyhyt kaula ja pysty lapa. Jalat olivat melko hento luustoiset, jonka lisäksi etujalkojen vuohiset olivat aavistuksen lyhyet. Lempeä luontoinen tamma toimi pitkään aktiivisena harrastekilpahevosena, jonka lisäksi ratsastusterapiaan erikoistunut omistaja saattoi käyttää tammaa hätätilanteessa kehitysvammaisten terapiaratsuna. Luonteensa ja tasaisten askeleiden vuoksi Iina olikin asiakkaiden suosikkihevosia, jota usein toivottiin esimerkiksi arjen normaaleihin askareisiin kuten harjaustilanteisiin mukaan. Suuren vaikutuksen tehneenä Eno-Ina astutettiin vielä kertaalleen vanhuudenpäivillään, jotta omistaja saa jatkaa harrastustaan kivan, mukavaluontoisen varsan kanssa. Eno-Ina pääsi vihreimmille niityille lähes 30-vuoden ikäisenä vietettyään monta onnellista eläkeläisvuotta pienessä laumassa.

ei. Hopeakuume on arvostettu jalostusori, joka on tehnyt mittavan kilpailu-uran ratsastuksen ja valjakkoajon parissa. Fyysisesti että psyykkisesti kestäväksi luonnehdittu ori on kilpaillut ratsastuksessa kansallisella tasolla, jonka lisäksi se on kilpaillut avoimia aluetason luokkia vajakkoajon parissa. Monipuolisuudestaan huolimatta ori on ollut parhaimmillaan este- ja kenttäratsastuksen parissa, ja siltä löytyykin useita 120cm ja CIC*-tason sijoituksia ja voittoja myös avoimista kilpailuista. Hopeakuume on luonteeltaan lempeä ja yritteliäs, ja se onkin ollut tuttu näky kilpailupaikoilla faniensa ympäröimänä - se on vieraassakin paikassa kuin kotonaan ja nauttii täysin rinnoin saamastaan huomiosta. Hopeakuume on kantakirjattu I-palkinnolla, arvioin "erittäin hyvä sukupuolileima ja muut tyypit, sopusuhtainen runko, pitkä ja vahva kaula. Kuivat hyväasentoiset jalat, aavistuksen supistuneet etusääret. Jalkojen liikkeet suorat, kevyt, lennokas askel. Hypätessä terävä ponnistus, hyvä selän käyttö sekä työntö. Riittävän varovainen, kapasiteetikas." Hopeakuumetta on käytetty alkuvuosina melko runsain määrin jalostukseen, mutta nykypäivänä tammaliikenne on vähentynyt orin hypätessä luomuna kotitilallaan.

eii. Uimolan Huurre on monipuolinen kilpahevonen, joka kilpaili koulu-, este-, ja kenttäratsastuksen parissa yhdessä omistajaperheen junioriratsastajan kanssa yhteensä jopa yksitoista kilpakautta. Helppo A - 100cm - Helppo tasolle koulutettu ori oli varmajalkainen suorittaja, joka puhalsi mielellään ratsastajansa kanssa yhteen hiileen. Ratsupainoitteisuudestaan huolimatta Huurre toimi kuuliaisesti myös kärryjen edessä, joskaan sillä ei koskaan ole ajettu kilpaa raveissa tai valjakkoajon parissa. Lempeäksi ja suuren sydän omaavaksi luonnehdittu ori jätti kilpailukentät nuoremmilleen saavuttaessaan kunnioitettavan 22-ikävuoden ja toimii nykyään niin sanottuna maastomopona ylläpitääkseen hyvää lihaskuntoa ja terveyttä. Tummanpunarautias ori on astunut muutamia tammoja luomuna kotitilallaan, ja sen tiedetään periyttäneen varsoilleen vahvasti punarautiasta väriä sekä melko pientä, alle 155cm korkeutta.

eie. Lapintaika on oikea pohjolantyttö, sillä Rovanniemelle tammikuun pakkasiin syntynyt tamman tiedetään olevan alunperin vahinkovarsa. Onni onnettomuudessa sen emän Taikayön huomattiin olevan kantavana jo varhaisessa vaiheessa, eikä isästäkään ollut kahta kysymystä. Upeiden revontulien alle syntynyt varsa jäi melko pieneksi, mutta koostaan huolimatta tamma on täyttä kultaa - nuorempana yritteliäs ja ystävällinen tamma kilpaili kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa seura- ja aluetasolla tilan äidin ja tyttärien kanssa, jonka lisäksi se teki viikoittain vaellus- ja terapiahevosen hommia omistajaperheen yrityksen sisällä. Vaellus- ja terapiahevosena lempeä Taika oli asiakkaiden ehdoton suosikki ei pelkästään kauniin, erikoisemman värityksensä vuoksi vaan myös siksi, että se eteni omalla moottorillaan, mutta sen askellus oli selkään tasaista ja turvallisen tuntuista. Lapintaika jätti jälkeensä kaksi upeaa ja kilparadoilla menestynyttä jälkeläistä; ori Hopeakuumeen sekä tamma Lapinakan. Lapintaika eli jopa 26-vuotiaaksi asti, kunnes se pääsi laukkaamaan vihreimmille niityille heikentyneen yleiskunnon vuoksi.

ee. Onnensointu on rauhallinen ja sympaattinen rautiaankimo suomenhevostamma, joka on kokenut elämässään kaikenlaista. Suurkasvattajalle syntynyt tamma myytiin ratsastuksenohjaajaopiskelijalle, joka suoritti tammalla hyvin tuloksin ratsukoulutuksen näytöt. Omistajan saadessa lisävastuuta työpaikallaan kapasiteetikas Onnensointu tippui pois aktiivisesta valmennusrenkaasta ja siirtyi ratsastuskoulun intensiiviryhmän käyttöön kolmesti viikossa. Vaikka Onnensointu oli rauhallinen ja sympaattinen luonteeltaan, ei sen pää kestänyt alati vaihtuvia ratsastajia ja omistaja koki, että hevosen kapasiteetti jää ratsastuskoulun käytössä turhaan varjoon. Niinpä tamma myytiin aktiivisesta valmentautumisesta ja kilpailemisesta kiinnostuneelle yksityishenkilölle, ja Onnensointu pääsi näyttämään kykynsä monipuolisena ratsuna ja valjakkohevosena. Rakenteeltaan korrekti tamma ehti kilpailla muutamia kausia alue- ja kansallisella tasolla hyvin nousujohdanteisesti, kunnes sattui jotain, mikä olisi saanut olla sattumatta. Syksyllä 2013 hirvikoirat olivat ajaneet tallin hevosia takaa, ja laumapaniikin jyllätessä Onnensointu loukkasi vasemman takajalkansa pahoin. Suurista klinikkalaskuista ja pitkästi sekä hartaasti tehdystä kuntoutuksesta huolimatta jalka ei enää kestänyt kevyttä maastoilua kummallisempaa käyttöä. Nykypäivänä tamma elää huoletonta elämää aktiivipihatossa suuren hevoslauman kanssa, ja on jättänyt jälkeensä muutamia kapasiteetikkaita, kilpaurheiluun sopivia varsoja.

eei. Virman Nuotti on melko paljon käytetty jalostusori, josta povattiin jo nuorena kouluratojen legendaa. Kevyt runkoinen ja pitkäraajainen ori oli ryhdikäs ja suuren liikelaajuuden ja -lennokkuuden omaava hevonen, joka hurmasi hevosalan ammattilaisia jo nuorena tamma-varsanäyttelyissä ja ikäluokkakilpailuissa. Suomenhevosille tyypilliseen tapaan myös Nuotti oli hevonen, joka oli tosissaan yrittävä ja joka teki kaikkensa miellyttääkseen omistajaratsastajaansa. Vaikka povausten mukaan orista tuli kouluratojen kasvatti, oli se nuorempana myös melko ketterä rataesteiden parissa. Nuotti kilpaili kouluratsastuksessa aina Vaativa A-tasolla, jonka lisäksi ori hurmasi kouluratsastustuomaristoa ja -yleisöä freestyle ohjelmissa muun muassa lyhyillä piaffesarjoilla sekä työskentelypirueteilla. Nuotti on kantakirjattu II-palkinnolle arviolla "Hyvät tyypit, melko hyväasentoiset jalat, hyvät, lennokkaat ja kevyenoloiset liikkeet. Ratsastettavuus: yhteistyöhaluinen, miellyttävä ratsastaa. Esitetty hyvässä lihaskunnossa, ei mainittavia muutoksia."

eee. Juhannusrauha on ollut varsasta asti luonteeltaan sellainen kaikki käy -tyyppi, joka ei jaksa hätkähtää itsestäänselviä asioita. Mutkattoman luonteen ja miellyttämisenhalun vuoksi tamma oli helppo opettaa sekä ajolle että ratsaille valjakkoajo- ja ratsastuskilpailuita silmällä pitäen, ja se sai lähes poikkeuksetta ikäluokkakilpailuissa positiivista palautetta työskentelyasenteestaan. Lennokkaasta ravista ja voimakkaasta laukasta sekä hyppykyvystä monesti palkittu tamma ei kuitenkaan ehtinyt näyttämään todellisia kykyjään kilpakenttien puolella yhtä kautta pidempää, sillä kohtalokas virhearviointi maastoesteiden parissa oli viedä sekä hevosen, että ratsastajan hengen. Keskikesän lämpöön syntynyt Juhannusrauha taisteli kuitenkin sinnikkäästi lantioon kohdistunutta traumaa vastaan ja palautui vielä intensiivisen ja ammattimaisesti hoidetun hoitojakson päätteeksi hyvin kevyeen harrastekäyttöön. Tamma siirrettiin sittemmin jalostuskäyttöön, ja se on tehnyt yhteensä neljä varsaa joita yhdistää kaunis rautiaankimo väritys, hyvä luonne sekä mainio suorituskyky lajin kuin lajin parissa. Tänään Juhannusrauha viettää rauhallista eläkeläishevosen virkaa yli 20-vuoden iässä Leppävaarassa, jossa tamma saa nauttia lajitovereidensa kanssa pitkistä ulkoiluajoista ja asiankuuluvasta hoidosta.

KRJ-koulukilpailut, 42 sijoitusta

31.12.2016 Ventos, KRJ Cup Vaativa B, 15/213
01.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 02/22
04.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 01/22
06.12.2016 Ros Cirein, Vaativa B, 01/22
13.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 01/22
18.12.2016 Mörkövaara, Vaativa B, 04/22
15.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
17.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
19.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
20.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
21.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
24.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
24.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 3/30
27.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
28.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
30.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 1/30
04.12.2016 Romilly, Vaativa B, 3/30
03.12.2016 Romilly, Vaativa B, 2/30
30.11.2016 Romilly, Vaativa B, 5/30
30.11.2016 Romilly, Vaativa B, 5/30
29.11.2016 Romilly, Vaativa B, 2/30

27.11.2016 Romilly, Vaativa B, 1/30
06.12.2016 Ventos, Vaativa B, 5/30
04.12.2016 Ventos, Vaativa B, 5/30
02.12.2016 Ventos, Vaativa B, 1/30
15.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
16.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 2/30
17.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 5/30
19.12.2016 Vähäpelto, Vaativa B, 4/30
09.12.2016 Hukkapuro, Vaativa B, 01/30
21.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 1/18
25.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 4/18
27.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 3/18
28.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 3/18
30.11.2016 Valmarya, Vaativa B, 2/18
17.12.2016 Romilly, Vaativa B, 7/54
05.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 04/30
08.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 05/30
11.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 02/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 01/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 04/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa B, 02/30ERJ-estekilpailut, 60 sijoitusta

16.12.2016 Vähäpelto, 110cm, 4/30
22.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
24.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 1/13
25.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/13
25.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 3/13
28.12.2016 Vähäpelto, 120cm, 2/13
15.12.2016 Mörkövaara, 110cm, 5/30
09.12.2016 Ventos, 110cm, 3/30
08.12.2016 Ventos, 110cm, 2/30
02.12.2016 Ventos, 110cm, 4/30
04.12.2016 Romilly, 120cm, 5/34
08.12.2016 Romilly, 110cm, 5/47
13.12.2016 Romilly, 120cm, 3/46
14.12.2016 Romilly, 120cm, 6/46
15.12.2016 Romilly, 120cm, 3/46
21.12.2016 Romilly, 110cm, 6/50
21.12.2016 Romilly, 120cm, 1/49
24.12.2016 Romilly, 110cm, 2/50
25.12.2016 Romilly, 120cm, 7/49
14.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 4/30
15.12.2016 Edelsten Ponies, 110cm, 5/30
12.12.2016 Ventos, 110cm, 4/30
16.12.2016 Moondance, 110cm, 3/30
17.12.2016 Moondance, 110cm, 2/30
19.12.2016 Moondance, 110cm, 1/30
20.12.2016 Breawa, 120cm, 4/22
25.12.2016 Romilly, 110cm, 4/36
27.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 110cm, 4/30
28.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 110cm, 4/30
30.12.2016 Tuulenpesän Kartano, 110cm, 2/30

20.12.2016 Yemene, 120cm, 3/30
20.12.2016 Yemene, 120cm, 1/30
21.12.2016 Yemene, 120cm, 3/30
24.12.2016 Yemene, 120cm, 5/30
25.12.2016 Yemene, 120cm, 1/30
22.12.2016 Stewart, 110cm, 5/47
23.12.2016 Stewart, 120cm, 5/27
25.12.2016 Stewart, 110cm, 1/47
26.12.2016 Stewart, 110cm, 5/47
28.12.2016 Stewart, 120cm, 5/27
06.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 5/30
11.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 2/30
13.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 5/30
16.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 4/30
16.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 1/30
18.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 3/30
18.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 3/30
20.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 5/30
20.01.2017 Vähäpelto, 110cm, 5/30
02.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
04.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
05.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 2/40
10.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
10.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 2/40
11.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 4/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 4/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 5/40
07.01.2017 Romilly, 120cm, 5/38
11.01.2017 Romilly, 120cm, 4/42
05.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40KERJ-kenttäkilpailut, 41 sijoitusta

04.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/30
06.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
12.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
14.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
19.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 3/30
25.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/22
20.12.2016 Vähäpelto, CIC1, 2/22
22.11.2016 Erkinheimot, CIC1, 3/19
30.11.2016 Erkinheimot, CIC1, 1/19
21.12.2016 Kevolehto, CIC1, 1/31
20.12.2016 Littleness, CIC1, 2/24
28.12.2016 Littleness, CIC1, 3/24
28.12.2016 Tuulenpesä, CIC1, 1/24
01.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
01.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/18
05.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
07.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
10.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
11.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
13.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
03.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/18

06.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/18
09.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/18
13.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
06.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
01.01.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 3/28
04.01.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 1/28
26.01.2017 Littleness, CIC1, 2/30
02.02.2017 Littleness, CIC1, 4/30
07.02.2017 Littleness, CIC1, 5/30
02.02.2016 Vähäpelto, CIC1, 4/30
01.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
10.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
13.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
20.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
22.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
24.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
10.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
15.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
17.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
18.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30VVJ-valjakkokilpailut, 48 sijoitusta

13.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 2/26
15.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 1/26
19.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 4/26
20.12.2016 Metsovaara, Vaativa koulukoe, 5/26
21.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/16
22.12.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/16
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
06.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
12.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
17.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
19.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
01.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
07.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
12.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
17.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
03.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
13.01.2017 Mörkövaara, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
15.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 2/29
28.01.2017 Mörkövaara, Noviisi koulukoe, 1/29
03.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
04.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30

07.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
09.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
13.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
14.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
17.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
18.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
18.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
20.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
20.01.2016 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
02.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
12.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
18.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
21.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
23.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 5/30
25.01.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 3/30
02.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 5/30
20.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 2/40
21.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 5/40
22.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 6/40
22.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 3/40
26.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 5/40
28.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 3/40
29.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi koulukoe, 4/40
01.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 1/40VSR-Cup kilpailut, 2 sijoitusta

31.12.2016 Hortensia, CIC1, 6/76
31.03.2017 Susiraja, 100cm, 8/158


VSN-Näyttelymenestys

07.12.2016 Vähäpelto VSN, RCH 38,5p. tuom. dookie
22.12.2016 Turmeltaja VSN, RCH 38,5p. tuom. dookie
01.01.2017 Vähäpelto VSN, RCH 38,5p. tuom. dookie
20.03.2017 Turmeltaja VSN, RCH 38,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana TK
Minulla oli takana pidempi tauko hevostelusta, mutta vihdoin olin päättänyt etsiytyä takaisin hevosten pariin. Ystäväni suositteli Vähäpeltoa, jossa hänkin kävi silloin tällöin hevosia rapsuttelemassa. Otinkin saman tien yhteyttä tallin omistajaan ja sovimme treffit seuraavalle päivälle. Saapuessani tallille VP olikin jo odottelemassa. Hän piti minulle esittelykierroksen, joka päättyi ystävällisen näköisen suomenhevostamman karsinan luokse. Minut esiteltiin Nannalle ja Nanna minulle, jonka jälkeen VP lähti jatkamaan töiden tekoa. Juttelin Nannalle hetken ennen kuin lähdin etsimään tamman harjoja. Vietinkin lähes tunnin tyytyväisenä Nannan karsinassa tammaa harjaillen ja rapsutellen, eikä Nannaa tuntunut huomio haittaavan. Tamman ilme näyttikin lähinnä siltä, että kerrankin joku harjailee ilman kiirettä. Pian VP ilmestyikin taas paikalle ja ehdotti pientä kävelylenkkiä maastossa. Hän halusi viettää hieman aikaa erään nuoren hevosen kanssa, ja Nanna oli kuulemma mitä mainiointa seuraa muille hevosille maastoillessa. Suostuin ilomielin ja pian suuntasimmekin aurinkoiseen pakkasmaisemaan hevoset narun perässä. Aika kului kuin siivillä hevosista jutustellessa. En ollut koskaan tutustunut suomenhevosiin ja niiden kasvatukseen syvällisemmin, mutta sain VP:ltä mainiota tietoa rodun tilanteesta. Tallustelimme rauhallisesti lumisessa maisemassa ja hevosetkin tuntuivat nauttivan kiireettömyydestä. Nanna löntysteli perässäni välillä jopa silmät puoliksi ummessa ja välillä mieleni tekikin tarkistaa, että joko se hevonen nukahti kokonaan. Innostuimme kiertämään muutaman kilometrin lenkin ja aika kului kuin siivillä. Lopulta kuitenkin päädyimme takaisin Vähäpellon pihaan, vaikka olisin itse voinut kävellä vaikka kuinka pitkälle. Nannakin tuntui piristyneen aurinkoisen talvi-ilman ansiosta ja jaksoi jopa hieman osallistua harjaukseen.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana TK
Seuraavana päivänä saavuin jälleen Vähäpeltoon. Eräs Vähäpellossa useammin käynyt tuttavani oli suostunut mukaan seuraksi, kun kerroin että olisi mukava päästä maastoilemaan ihan selästä käsin. Pakkasta oli hieman enemmän kuin eilen, mutta aurinko paistoi yhtä kauniisti. Tänään hevoset olivatkin tarhassa, joten lähdimme etsimään ratsujamme. Nannan bongasinkin heti tamman ilmestyttyä kuikuilemaan että ketä pihaan olikaan saapunut. Tamma olikin helposti pyydystettävissä ja suuntasimme talliin. Hain harjat ja vietin aikaa harjaillessa Nannaa niin kauan kuin mahdollista, mutta ikävä kyllä tuttavani ei ollut yhtä kärsivällinen. Lopulta ei auttanut kuin hakea varusteet, vaikka Nanna kovasti yritti tarjota että tuolta puolelta vielä. Varustaminen sujui nopeasti ja pian talutimmekin hevosia ulos. Suuntasimme suunnilleen samaan suuntaan, mistä eilinen kävelylenkkimme kulki. En tuntenut aluetta yhtään, joten tyydyin vain tulemaan tuttavani perässä ja nauttimaan maisemista. Nanna oli pirteällä päällä ja katseli itsekin uteliaana ympärilleen. Pidimme tahdin rauhallisena ja menon hiljaisena keskittyen lähinnä nauttimaan kauniin kirpeästä talvipäivästä. Hevoset olivat juuri sopivan pirteitä ja reippaita, joten matka taittui joutuisasti. Liikuimme pääasiassa käynnissä, mutta otimme toki pari pientä ravipätkääkin. Kummallakaan ei ollut kiire minnekään eikä hevosiakaan tuntunut rauhallinen tahti haittaavan. Reilun tunnin lenkin jälkeen löysimme itsemme taas tallin pihasta. Olisihan sitä tietysti pidempäänkin viihtynyt, mutta kotona odottavat kotityöt eivät tee itseään vaikka kuinka yrittäisi. Vietin taas mahdollisimman pitkään Nannaa harjaillessa, kunnes tuttavani alkoi näyttää kärsimättömältä. Rauhallisen lenkkitahdin ansiosta hevoset olivat kuivia, joten veimme ne vielä takaisin tarhaan jatkamaan kauniista talvipäivästä nauttimista.

Päiväkirjamerkintä, kirjoittajana TK
Muutaman päivän päästä löysin itseni taas Vähäpellosta lässyttämästä Nannalle. Ollessani yhteyksissä VP:n kanssa hän kertoi suunnitelleensa pientä ajolenkkiä Nannan kanssa ja kysyi haluaisinko mukaan. Tottahan toki halusin! Vietin jälleen aikaa harjailemalla Nannaa, kun VP hoiti vielä jotain tärkeitä asioita ennen lähtöämme. En ollut aiemmin juuri ollut ajovermeiden kanssa tekemisissä, joten en viitsinyt itsekseni aloittaa Nannan varustamista. Olin aivan varma, että mikäli yrittäisin Nannan valjastamista valvomatta niin viimeistään puolivälissä reissua kärryt jatkaisivat matkaa ilman hevosta. Onneksi VP saapuikin pian paikalle ja piti minulle pienen hevosen valjastuksen oppitunnin. Nanna jaksoi seistä paikallaan ihailtavan kärsivällisesti, vaikka räpelsin joidenkin solkien kanssa suorastaan luvattoman pitkään. Lopulta tamma oli kuitenkin valjastettu. Suuntasimme kohti maastolenkkiä heti, kun kärryt oli saatu perään. Nanna oli suorastaan innoissaan päästyään maastoilemaan kärryt perässä, eikä tamma olisi millään malttanut vain kävellä. VP kertoi tarinoita kisareissuista Nannan kanssa ja jutustelimme muutenkin hevosista. Lenkki oli ohi nopeammin kuin uskoinkaan. Reissun idea oli lähinnä olla mielenvirkistystä Nannalle, joten vauhti oli pysynyt varsin reippaana. VP vei kärryt ja valjaat pois ja minä jäin vielä hetkeksi pyörimään Nannan kanssa pihalle, jotta tamma saisi hieman jäähdytellä. Käväisimme tottakai kentällä, jossa tamma pääsi piehtaroimaan viime yönä sataneelle puhtaalle lumelle. Tallissa jäin vielä harjailemaan Nannaa pidemmäksi aikaa. En olisi millään malttanut lähteä, sillä Nanna oli muistuttanut minulle kuinka mukavaa hevosten kanssa olikaan touhuta.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen