Vähäpelto

Vähäpellon Herttua

KTK-II


Rekisterinumero VH18-018-0460
Syntymäaika, ikä 21.02.2017, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, ori
Säkäkorkeus ja väriPunarautias, 148cm
Kasvattaja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHelppo A, 110cm, Helppo

20.03.2018 Suomenhevosten kantakirjaustilaisuus 75p. KTK-II

Herttua on juuri niin hieno kuin toivoin ja sukutaulun perusteella odotin. Etenkin orin estekapasiteetti yllätti iloisesti, eikä tästä kaverista muutenkaan löydy moitteen sijaa. Herttua on hieno, ryhdikäs sporttipiekkari niin ulkonäkönsä, kapasiteettinsa kuin ratsastettavuutensa osalta. Luonnettakin voi vain kehua. Tämän pikkuorin syntyessä tähdet olivat kohdallaan!

Kaikesta energisyydestään, uteliasuudestaan ja sosiaalisuudestaan huolimatta Herttua osaa käyttäytyä tilanteessa kuin tilanteessa. No, myönnettäköön, joskus tilaisuus tekee varkaan; Herttuan lempihupia on napata raippa suuhunsa ja heilutella sitä kuin tahtipuikkoa. Tätä pientä persoonallista pahetta lukuun ottamatta orini on fiksu ja filmaattinen kaveri, hevonen, joka haluaa kovasti nähdä kaiken ja olla mukana, muttei unohda käytöstapoja. Raudikko seisoo paikallaan vaikka koko päivän turhautumatta, sillä se tietää, ettei kuopimalla tai muuten kiukuttelemalla saavuteta mitään. Kaikki harjaamisesta loimitukseen, raspauksesta madotukseen, pesemisistä pinteleiden käärimiseen ja niin edelleen sujuu juuri niin hyvin kuin hoitaja osaa tehdä. Herttua ihastutti jo nuorena orina fiksulla, uteliaalla suhtautumisellaan uusiin asioihin. Nykyään ori tietää aika hyvin, mikä on kivaa (harjaus, rapsutukset, pestävänä oleminen) ja mikä ei (lähinnä silmätipat ja muut lääkitsemiset). Ikävätkin asiat piirtopää kestää hammasta purren; hetken se kirpaisee. Jos haluaa Herttuasta seuraavan parhaan ystävänsä, kannattaa antaa orin haistella jokainen harja, pipo ja taskunpohja, se pitää uteliaan orin tyytyväisenä.

Talutettaessa Herttua on vireää, reipasta mallia. Taluttajan hidas kävelyvauhti saa orin silminnähden tuskastumaan – pitäisi mennä jo! Välillä Herttua ottaa raviaskeleen tai pari, jos ympärillä pyörii paljon muita hevosia, mutta ikinä raudikko ei ole koettanut kävellä taluttajansa yli tai ohi. Herttua on aivan liian kiltti sellaiseen.

Positiivinen asenne, energia ja uteliaisuus yhdistettynä eteenpäinpyrkimykseen, työmotivaatioon ja osaamiseen. Herttuan selässä saa tunteen siitä, millainen on hyvä suomenhevosratsu. Yksikään tehtävä ei ole liian simppeli tai hankala, Herttua lähtee kokeilemaan ja tekemään kaikkea samalla innolla. Uuden oppiminen ja vanhan kertaaminen ovat raudikon silmissä samalla viivalla, mutta esteitä ja koulutyöskentelyä verratessa hyppääminen vetää pidemmän korren.

Herttua tuntuu isommalta hevoselta kuin onkaan mielettömien liikkeidensä vuoksi. Ylämäkeen rakentunut, itsensä hyvin kantava ori liikkuu kevyen ja helpon oloisesti, asettuu taipuu suoristuu ja kokoaa helposti. Askelissa on pituutta, tahtia, elastisuutta ja säätövaraa muutamankin hevosen edestä. Etenkin lisätyt askellajit aiheuttavat ihastuneita huokauksia ja omistajan tyytyväistä myhäilyä. Herttua työskentelee mieluiten ravissa tai laukassa, käynti on kaiketi turhan hidastempoinen askellaji. Tästä huolimatta piirtopää toimii moitteetta myös käynnissä.

Hyppääminen kuuluu ehdottomasti Herttuan lempiasioihin. Rata- ja maastoesteitä silminnähden rakastava pienhevonen ei ole koskaan arastellut tai epäröinyt minkään näköistä estettä, vaan on lähestynyt rohkeasti jokaista johdehirvitystä. Erinomaisella tekniikalla hyppäävä Herttua huomaa ponnistuspaikat itsekin, osaa paikata ratsastajansa pikkuvirheitä ja onnistuu yleensä taikomaan itsensä esteen toiselle puolelle puomeja koluuttamatta, vaikka jokin menisi pieleen lähestymisessä. Erityisen paljon ori nauttii innareista ja sarjaesteistä sekä maastoesteillä kaiken tyyppisistä vesiesteistä.

Ori on niin maasto- ja liikennevarma kuin hevonen voi olla. Porukassa maastoillessa Herttua pitää aina kärkipaikkaa, letkan jatkeena sitä selkeästi kiukuttaa, mikä näkyy orille erittäin epätyypillisenä kiemurteluna sekä sivuaskelten ottamisena. Ryhmänvetäjänä Herttua pelaa yhtä hyvin kuin muutenkin.

Herttuan lastaamisen hoitaa vaikka vähän toistaitoisempi ihminen, niin helppo lastattava piirtopää on. Oli kuljetuskalusto millainen tahansa, ori menee kyytiin vaikka lähettämällä ja viihtyy koko matkan ajan heiniä mutustelemassa (ja etenkin heinäverkkoa heiluttaessa).

Kisapaikoilla raudikko tuntuu saavan kymmenisen senttiä lisäkorkeutta. Hevospaljous sekä kisatunnelma ampaisevat suoraan Herttuan korvien väliin, eikä ori aina malta kävellä käsihevosalueella. Verkassa sekä etenkin radalla Herttua kuitenkin keskittyy täysillä nauttien jokaisesta hetkestä, jonka viettää yleisön edessä. Synnynnäinen showmies ja koko hevoskansan unelmavävy.. isäori.

luonne © Susiraja, kiitos!

i. Vähäpellon Ruhtinas
KTK-I
punarautias, 148cm
ii. Kuninkainen
KTK-I
punarautias, 148cm
iii. Ruutukuningas
evm, vaaleanpunarautias, 149cm
iie. Kuutar
evm, tummanpunarautias, 145cm
ie. Kirsikkapöly
punarautias, 145cm
iei. Pölypoika
evm, vaaleanruunikko, 144cm
iee. Keksimetsän Nasu
evm, vaaleanpunarautias, 150cm
e. Vähäpellon Vallamari
KTK-II
rautias, 153cm
ei. Voikiekko
VIR MVA Ch, KTK-II
voikko, 159cm
eii. Voiterva
evm, voikko, 158cm
eie. Kaino
evm, tummanpunaruunikko, 156cm
ee. Vaniljataivas
VIR MVA Ch, KTK-I
vaaleanrautias, 153cm
eei. Kanelipulla
evm, rautias, 151cm
eee. Taivaantuohi
evm, vaaleanrautias, 152cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaemä
- - - -

KRJ-koulukilpailut, 00 sijoitustaERJ-estekilpailut, 00 sijoitustaKERJ-kenttäkilpailut, 00 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

Päiväkirjamerkintä, kirjoittana omistaja

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen