Vähäpelto

Vähäpellon Haltija

VSN World Champion, KTK-I, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*, Jälkeläisluokka C, Silber Prize


Rekisterinumero VH16-018-2785
Syntymäaika, ikä 06.12.2016, 8-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriRautias, 157cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoVaB, 120cm, CIC1, Vaativa

28.02.2017 Virtual Riding Horses Assessment 70,000% Silber Prize
20.03.2017 Suomenhevoskantakirjatilaisuus 80p. KTK-I
05.03.2017 myönnetty Jälkeläisluokka C-arvonimi
09.03.2017 myönnetty VSN World Champion-arvonimi
15.03.2017 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 108,5p. KRJ-I
25.03.2017 Kenttäratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 105p. KERJ-I
31.03.2017 Esteratsastuksen laatuarvostelutilaisuus 108p. ERJ-I
20.05.2017 Suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 108p. SLA-I*
31.07.2017 Valjakkoajon laatuarvostelutilaisuus 107,5p. VVJ-I

Kuvankaunis läsipäinen Halti on perinyt vanhemmiltaan pitkälti vain hyviä ominaisuuksia, sillä valtavan kapasiteetin lisäksi se on perinyt vanhemmiltaan vähintään yhtä hyvän luonteen mitä niillä on. Mutkattoman käsiteltävyytensä ja rohkean luonteensa vuoksi Halti sopii monenlaiselle harrastajalle eikä sen kanssa tarvitse pelätä, että maastoreissu päättyisi ratsastajan pyllähdykseen ojanpientareelle tai että hevonen liiskaisi hoitajansa karsinan seinään hoitotoimenpiteitä tehdessä. Laumahierarkiassa Halti on siellä puolessa välissä - se ei jää kukkoilemaan turhaan, muttei kuitenkaan alistu kaikille tarhakavereiden turhanpäivisille tempauksille.

Taluttaessa Halti kunnioittaa hyvin ihmisen omaa tilaa ja kävelee puolilöysällä narulla samaa tahtia ihmisen kanssa. Halti on myös varmaan Vähäpellon ainoa tamma, joka ei ajattele talutusta vatsan kautta - se ei siis edes kevätaikaan vedä ihmisiä mukanaan omia reittejä lehtivihreää saadakseen. Kaikki normaalit hoitotoimenpiteet sujuvat Haltin kanssa moitteetta eikä vaadi tekijältään sen suurempaa osaamista sillä huomiota saadessaan Halti seistä nököttää paikallaan vaikka maailman tappiin asti. Nuorena hevosena ajolle opetettu tamma on tottunut myös varustamiseen, eikä se säpsy turhia esimerkiksi satulavyön tai jalustinremmien heiluessa sen kylkiin rivakaampaan tahtiin. Myös erikoisemmat pesutilanteet kuten pesulla käynti ja kengitys sujuu moitteetta, sillä varsasta asti paljon käsitelty hevonen on tottunut kaikenlaisiin tilanteisiin ihmisen kanssa.

Ratsastaessa Halti on oikea kultakimpale, sillä se on hyvin osaava sekä koulu- että esteratsastuksen saralla. Peruspiirteiltään Halti on melko herkkä ja eteenpäinpyrkivä hevonen, mutta se ei ole kuitenkaan hankala - se ei esimerkiksi kuumuessaan ala protestoida ratsastajaa vastaan, vaan ennemminkin kerää itseään aktiivisemmaksi ja lyhyemmäksi. Kouluratsastuksen saralla tamman bravuureita ovat kaikki tasapainoa ja sivuttaista liikettä vaativat tehtävät kuten sulkutaivutukset ja pohkeenväistöt, joita sen kanssa on erittäin mielekästä työstää. Jokapäiväisiä juttuja kuten siirtymiä työstäessä Halti vaatii ratsastajaltaan täsmällisyyttä, sillä ilman huolellisia valmisteluita se saattaa toisinaan hieman lintsata hommista ja valua siirtymien läpi sen sijaan, että ne olisivat tasapainoisesti ja täsmällisesti esitettyjä. Vaikka kouluratsastus tuntuu olevan Haltille varsin mielekästä, on rata- ja maastoesteet sen mielestä suurinta hupia mitä maa päällään kantaa. Hyvän ja terävän hyppytekniikan omaava tamma on parhaimmillaan tehtävissä, jotka vaativat nopeutta sekä säätely- ja venymiskykyä. Esimerkiksi sarjaesteillä ja suhteutetuilla esteväleillä Halti säilyttää varsin hyvän aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden, kun taas yksittäiset esteet pitkillä lähestymisillä saattaa toisinaan aiheuttaa hankaluuksia mikäli ratsastaja ei tue hevosta ponnistuspaikalle saakka. Maastoesteillä Halti etenee rohkeasti korvat visusti eteenpäin suunnattuina matkaavoittavaa laukkaa, eikä se jää turhaan epäröimään eteen tuotuja esteitä.

Yleisesti ottaen Halti on erittäin helppo ja mielekäs ajaa, sillä se toimii pienin avuin ja kantaa itseään kärryjen edessä luonnollisestikin niin sanotusti oikein päin. Kuten ratsastuksessa, myös koulua ajaessa ohjastajan tehtäväksi jää täsmällisyydestä huolehtiminen, jotta asiat tapahtuvat varmasti pisteessä ja hevonen suorittaa koko tehtävän läpi aktiivisesti vähän sinne päin. Tarkkuutta ja maratonia ajaessa Halti pyrkii itse kulkemaan melko reippaasti eteen, joten ohjastajan suurimmaksi huoleksi jää varmistua siitä, että vauhti on tarpeeksi alhainen tehtävien suorittamiseen. Osaava ohjastaja osaa kääntää myös Haltin herkkyyden, nopeuden ja ketteryyden voitoksi, sillä tamman kanssa saattaa tehdä hyvinkin pieniä teitä nopealla tempolla jolloin tamma jää vain etsimään veroistaan. Vaikka Haltia ajetaan pääsääntöisesti yksin, toimii se moitteetta myös parivaljakkona - silloin hevonen peilaa upeasti parivaljakkoonsa, eikä esimerkiksi pyri niin nopeaan tahtiin mitä yksin ollessaan.

Tottuneena matkaajana Halti kulkee sekä trailerissa että rekassa moitteetta sekä yksin että porukassa, jonka ansiosta tamman kanssa saattaa lähteä tien päälle ilman apukäsiäkin. Kilpailupaikalle saavuttua Halti on kuin kotonaan - se hengaa vaikka maailman tappiin saakka ihmisen seurassa, eikä esimerkiksi tilapäiskarsinaan majoittuminen sekoita tamman päivärutiineja. Tilapäiskarsinasta puheenollen, tamman tapaa hyvin usein pitkillä kisamatkoilla makaamasta karsinastaan pitkin pituuttaan - liekö raukka luullut, että suoritusta varten pitää rentoutua 23 tuntia vuorokaudessa. Ratsastaessa ja ajaessa Halti on vähintään yhtä hyvä kuin kotonaan, mutta usein Halti on vielä normaalia terävämpi, jonka johdosta sitä saattaa ratsastaa ja ohjata vielä pienemmillä avuilla.

i. Westeri
KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, SLA-I, YLA1,
Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize
musta, 157cm
ii. Walton
evm, musta, 159cm
iii. Wiljami
evm, musta, 158cm
iie. Tonitsi
evm, ruunikko, 151cm
ie. Lysteri
evm, musta, 154cm
iei. Mystikäs
evm, musta, 156cm
iee. Lotteri
evm, kulomusta, 153cm
e. Hurppura
KRJ-II, ERJ-I, KERJ-I,
Jälkeläisluokka C, Palladiun Prize
punarautias, 157cm
ei. Tuppuri
evm, punarautias, 157cm
eii. Nastapio
evm, punarautias, 158cm
eie. Uushopea
evm, hopeanruunikko, 157cm
ee. Seesteri
evm, tummanpunarautias, 154cm
eei. Kestohoopo
evm, ruunikko, 157cm
eee. Tilkkuhööri
evm, tummanpunarautias, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
tamma Vähäpellon Valtikka 01.01.2017 Vähäpellon Tervakuutti
ori Vähäpellon Taikakuri 07.01.2017 Vähäpellon Taskumatti
ori Vähäpellon Valtias 10.01.2017 Vähäpellon Marmori
ori Vähäpellon Navalti 27.01.2017 Vähäpellon Namuvaras

ii. Walton on tunnettu pikimustasta, sädehtivän kiiltävästä karvapeitteestään sekä pitkän pitkistä ja vahvoista mustista jouhistaan, jotka laskeutuvat upeasti sen paksun orikaulan sekä lihaksikkaan ryntäikön ylitse. Walton on yksi suomenhevosjalostuksen tähti, jos niin voidaan sanoa, sillä orin kaunis väritys ja erinomainen rakenne ovat olleet hevoskasvattajan unelma, lisättynä tietysti siihen, että ori myös periyttää komeaa väritystään jälkikasvulleen varsin moitteettomasti, aivan kuten Westerinkin kohdalla on käynyt. Kehut eivät tämän orin kohdalla lopu vain ulkonäköön, sillä ori on monen jälkeläisensä tavoin myös aivan valloittava kilpa- ja harrasteratsu, sillä se on pärjännyt ja pärjää edelleenkin lajissa kuin lajissa! Tämä Waltsuksi kutsuttu tapaus ei aiheuta harmaita hiuksia kouluaitojen sisäpuolella, eikä sydämentykytyksiä esteareenoilla, sillä se suorittaa aina rehdisti, rehellisesti, parhaansa yrittäen sekä ennen kaikkea rehellisesti. Säkäkorkeudeltaan tämä suomenhevonen hipoo 160 cm:ä, joten sen selkään ovat kotiutuneet vähän pidempijalkaisetkin ratsastajat. Walton asustaa tällä hetkellä suomen lounaisrannikolla jalostusorin tehtäviä viettäen sekä niin koulu- kuin esteradoilla ruusukkeita keräillen.

iii. Wiljami oli se naapurin kukkiin höpsähtäneisiin tädin kauhukuva; se karkasi, karkasi ja vielä kerran karkasi, eikä se ollut ainoa päänvaiva, mitä orin kanssa jouduttiin kokemaan. Tämä hevonen omasi hyvin itsepäisen luonteen, jonka vuoksi sen kanssa pärjäsi vain hyvällä huumorintajulla pitkiä hermoja unohtamatta. Wiljami kuitenkin omasi hyvin komean ulkonäön, aivan kuten suurin osa jälkeläisistäänkin, jonka vuoksi se usein sulattikin ulkopuolisten sydämet ja hurmasi komeudellaan myös tammojen omistajat. Ori asui nuoruutensa pienellä syrjäisellä maalaistallilla, eikä sen kanssa ollut kummallisempia tavoitteita lemmikkihevosena olemisen ohella, kunnes kasvattajan ystävätär bongasi orin hurjan hienot liikkeet sekä hyppytyylin. Wiljami pääsi kilpakentille hieman myöhemmällä iällä, ollessaan 9 vuotias, mutta pärjäsi alusta alkaen lähes jokaisessa osallistumassaan luokassa. Ori kiersi monen amatöörin kuin ammattilaisenkin alla, mutta 13 vuotiaana sen kilpaura loppui lyhyeen hankosidevamman vuoksi. Wiljamille löydettiin onneksi rakastava ja hyvä koti pieneltä tallilta aivan pohjoisesta suomesta, jossa ori pääsi tekemään rauhallisia maastolenkkejä sekä viettämään "varhaiseläkettään" sukuaan jatkaen.

iie. Tonitsi oli kaunis ruunikko, hieman juro ja ehkä käsittelijöidensä mielestä myös hitusen jyräkin. Nitsiksi kutsuttu tamma oli pienehkö vain reippaat 150cm korkea, mutta silti hyvin sitkeä ja omatahtoinen hevonen, joka kyllä teki jos halusi. Nuoruutensa tamma eleli ratsastuskoululla, joten hälinään ja rapsutuksiin sekä ihmiskontakteihin se oli tottunut kyllä jo varhain, jonka vuoksi se olikin pohjimmiltaan hyvin ihmisrakashevonen, jonka käsittely oli suhteellisen helppoa. Toisinaan tamma saattoi kyllä päättää ruohotupsun olevan hoitajaansa tärkeämpi ja kesken talutussession tamma ryntäsikin suinpäin syömään tai hevoskavereiden luokse laitumelle – täyttä laukkaa. Ratsukoulutuksen tamma sai osaavissa ratsastuksenopettajien käsissä, joten se edistyi ikäistensä vauhdissa ja siitä saatiin kivoja kenttähevosen ominaisuuksia esille, jonka vuoksi se myytiinkin 5 vuoden iässä harraste- ja kenttäratsuksi eräälle jo hieman iäkkäämmälle tädille. Nitsi toimi tehtävässään hyvin ja asustelikin saman omistajan luona aina 15 vuotiaaksi saakka, jolloin se jäi eläkkeelle hyvin tehdyltä pitkältä kilpauraltaan kenttäratsastuksen parista. Vanhuusvuosinaan Nitsi jätti jälkeensä muutaman hyvin lupaavan ja hienon luonteen omaavan suomenhevosratsun ja 23-vuoden iässä se nukkui ikiuneen laitumeltaan.

ie. Lysteri on jälkeläisensä Westerin tavoin pikimusta ja yhtä järkevä sekä monipuolinen käyttöominaisuuksiltaan! Lystiksi kutsuttu pikkutamma elelee Etelä-Suomessa harraste- ja kilparatsuna, kilpaillen niin valjakkoajossa kuin este- ja kouluratsastuksessakin. Lysti on luonteeltaan varsin fiksu ja rehti tapaus, joka ei pienestä hätkähdä. Se sopii kaikkien käteen, joten selkään voi istahtaa melkeinpä kuka tahansa, joka kuitenkin ymmärtää tammassa piilevän herkkyyden. Toisinaan Lystillä voi olla sellaisia päiviä, kun työnteko ei jaksaisi huvittaa ja tuolloin sen näkee kyllä jo hevosen naamataulusta, joka ei imartele ainakaan ystävällisyydellä. Mutta onneksi noita päiviä on vain harvakseltaan. Lysti on ratsutettu osaavissa käsissä, se on sopivan herkkä ja omaa kivasti omaa moottoria ratsastaessa, muttei kuitenkaan liikaa. Esteet tamma hyppää yleensä vauhdikkaasti, mutta varmasti, eikä koulukentilläkään jää tahdikkuutta liikkeistä puuttumaan. Lysteri on tällä hetkellä saavuttanut 12 vuoden iän ja jatkaa edelleen kilpailemista aktiivisesti erilajeissa ruusukkeita napsien.

iei. Mystikäs oli musta, varsin tulisen ja jopa hieman vihaisenkin oloisen luonteen omaava suomenhevosori, jonka säkäkorkeus oli kutakuinkin noin 156cm. Myssyksi kutsuttu ori ei sopinut ihan jokaisen käsiin, sillä epävarmat käsittelijät saivat helposti orin hampaista tai kaviosta mustelmaa muistoksi tai toisinaan äkkilähdön tämän otuksen karsinasta, kun ensin niin uteliaan oloinen ori saattoikin yhtäkkiä päättää, ettei hänen karsinaansa ole kenellä tahansa asiaa. Oikeanlaisen ihmisen kanssa Myssy kuitenkin oli varsin rauhallinen ja helpohko, vaikkakin todella orimainen muiden hevosten läheisyydessä. Ratsastaa orin selkään kaivattiin oikea ammattilainen, jolla mielellään oli myös voimaa ratsastaa, sillä Myssy oli varsin vahva sekä helposti kuumuva tapaus. Ori taitoi niin este- kuin kouluratsastuksenkin, mutta esteillä se raskaan rakenteensa vuoksi valui helposti etupainoiseksi tiputellen näin puomeja. Kouluareenoilla se kuitenkin menestyi, varsinkin pienemmissä luokissa oikein todella mainiosti, harvoin tuomatta ruusuketta kotiin. Myssyn ollessa vasta 14 vuotias, sillä todettiin vakavanlaatuinen kasvain ja se jouduttiin lopettamaan äkillisesti, jonka vuoksi sen kilpa- sekä jalustusura jäi harmillisesti hieman kesken.

iee. Lotteri on hyvin kaunis ja näyttävä kulomusta suomenhevostamma, jonka vielä muutamia vuosia takaperin pystyi bongaamaan estekilpailuiden palkintojen jaosta, sillä niitä tämä tamma harvoin skippasi! Lotteksi kutsuttu tamma syntyi aivan suomen ja ruotsin rajamaille, kuitenkin suomenpuolelle ja oli hyvin odotettu sekä lupaava varsa, josta ruvettiin rakentamaan jo nuorena käyttöhevosta monenlaiseen puuhaan. Tamma osoittautui ystävälliseksi ja helpoksi luonteeltaan, sekä jo nuoruudessaan väläytti sydäntään estekentille, joten muutamien epäonnistuneiden koulukilpailuiden jälkeen Lotten kanssa päädyttiin painottumaan esteratsastukseen, jossa tamma ponkaisi nuoruusvuosinaan 105 cm luokkiin saakka amatööriratsastajien alla. Lotte ei jättänyt esteradoilla kylmäksi; se kääntyi vaikka pennin päällä ja oli todella tarkkajalkainen, joten oikeastaan se oli aikalailla unelma esteratsastuskäyttöön. Estekentät Lotte jätti taakseen 18 vuotiaana, ja nyt 20 vuotiaana se viettelee leppoisia eläkepäiviään varsa allaan Pohjois-Suomessa, pienellä kotitallilla.

ei. Tuppura on yleispainotteinen, ratsukantakirjattu suomenhevosori joka on niittänyt mainetta eritoten este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Punarautias ori on valloittanut jo pelkällä ulkonäöllään monen monta suomenhevosia seuraavaa ihmistä, sillä sen vaaleat, pitkät jouhet tuovat orin ulkonäköön kivan lisän vaaleiden sukkien ja piirron lisäksi. Tuppura on rakenteeltaan hyvät leimat ja tyypit omaava ori, jolla on sopusuhtainen runko, vahva ylälinja sekä melko lyhyt selkä. Jalka-asennot orilla ovat hyvänpuoleiset, joskin etusääret ovat aavistuksen supistuneet. Vaikka ori on terävän hyppytyylin, vahvan laukan ja rohkean luonteen vuoksi painoittunut enemmän este- ja kenttäratsastukseen, ei se jätä kylmäksi koulu- ja valjakkoradoillakaan. Positiivisen luonteen omaava ori on oikea työmyyrä, joka rakastaa kaikenlaista työntekoa - sen kanssa ei siis turhia tarvitse jännittää, että kaviot liimautuisivat kiinni kentän pohjaan tai hevonen pukittelisi protestiksi ratsastajalle. II-palkinnolle kantakirjattua oria on käytetty melko säästeliäästi jalostukseen, mutta sen tiedetään periyttäneen varsin hyväluonteisia, kestävä rakenteisia varsoja.

eii. Nastapio on oikea suvun mustalammas, sillä ravisuvusta periytyvä ori on eksynyt raviratojen sijaan ratsujen maailmaan. Periytymisestään huolimatta Nastapio edustaa perinteistä suomenhevosratsua, sillä orilla on pyöreä ja kompakti rakenne, hyvät jalka-asennot ja ratsulle tyypilliset tahdikkaat, ilmavat liikkeet. Nuorempana ajolle opetettu ori on kilpaillut nuoruusvuotensa kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajan tyttären kasvaessa poneista ulos, Nastapiolla alettiin treenaamaan myös rataesteiden parissa. Varsin hyvän ratsastettavuuden ja simppelin luonteen omaavasta orista kuoriutui hiljalleen oikea haka este- ja kenttäratsastuksen pariin, sillä orilla oli ilmavan ja terävän hyppytyylin lisäksi melko hyvä ja varovainen tekniikka. Vanhoilla päivillään ori kilpailikin Vaativa B tasolla kouluratsastuksessa ammattiratsastajan kanssa, jonka lisäksi se kilpaili avoimia 120cm ja yhden tähden kenttäluokkia nuoren juniorin kanssa. Juoksija- ja ratsukantakirjaan I-palkittua oria käytettiin melko paljon jalostukseen, joskin valtaosa varsoista on päätynyt ratsupuolelle. Nastapion tiedetään periyttäneen jälkeläisille hyvän luonteen lisäksi kapasiteettia lajiin kuin lajiin.

eie. Uushopea edustaa vanhanajan sukulinjaa, joka on lähes kadonnut suomenhevosten suvuista. Varsin kompaktin rakenteen omaava tamma oli upea ilmestys jo pelkästään hopeanruunikon värinsä vuoksi, mutta kuulopuheiden mukaan tamman luonne on ollut vielä tärkeämmässä roolissa sen fanijoukon keskuudessa. Uushopean kuvaillaan olleen varsin simppeli, ihmisrakas hevonen, jonka kanssa pystyi harrastamaan monipuolisesti niin ratsain kuin ajaen, jonka lisäksi tamma kyyditsi kylän lapsia muun muassa rekiajeluiden muodossa. Mikään kilparatojen konkari tamma ei ollut, mutta sitä käytettiin toisinaan valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa tamma palkittiin usein näyttelyn parhaana hevosena ja/tai tammana. Hyvän luonteen, rakenteen sekä erikoisen sukulinjan vuoksi Uushopeaa käytettiin muutaman varsan verran jalostukseen. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on tammaa ja yksi ori. Jälkeläisiä yhdistää helppo käsiteltävyys sekä hyvä rakenne jonka lisäksi orijälkeläinen on pärjännyt upeasti myös kansallisilla kilparadoilla. Uushopea lopetettiin vuonna 2003 26-vuoden ikäisenä vanhuuden tuomiin vaivoihin.

ee. Seesteri on tummanpunarautias, 154cm korkea suomenhevostamma jonka kilpaura loppui oikeastaan ennen, kuin se ehti edes alkaa. Kasvattajaltaan kolmen kuukauden ikäisenä maitovarsana ostettu tammavarsa vaikutti nuorena varsin potentiaaliselta kilpahevoselta, jonka vuoksi hevonen päätyi ammattilaisen omistukseen. Herkän, mutta siitä huolimatta melkon mutkattoman luonteen omaavaa tammaa rakennettiin kaikella rakkaudella kohti ikäluokka- ja kasvattajakilpailuita, joissa tamma menestyikin upeasti. 3-vuotiaana Seesteri palkittiin parhaimmilla rakennepisteillä, kun taas neljävuotiaana tasapainoa saatuaan tamma palkittiin parhaana askellajihevosena ja tilaisuuden toiseksi parhaana estehevosena. Kasvattajakilpailuissa tamma osallistui kouluratsastukseen, jossa se voitti lähes kolmen prosenttiyksikön erolla toiseksi tulleen. Upean alku-uran tehnyt tamma myytiin isolla rahalla amatööriratsastajalle siitosleasingsopimuksella, joka myöhemmin koitui tamman kohtaloksi. Varsinainen kantoaika sujui moitteetta, mutta synnytyksessä tapahtui kaikkien tammanomistajien suurin pelko - erinäisten komplikaatioiden myötä Seesteri menehtyi, ja kuvankaunis tammavarsa jäi orpovarsaksi.

eei. Kestohoopo on ruunikko suomenhevosori, jonka tietää oletettavasti kaikki sellaiset ihmiset, jotka seuraavat suomenhevosten menestymistä. Kestohoopo oli nuorena oripoikana varsinainen kuivanmaan orava, eikä se pärjännyt ikäluokkakilpailuissa nimeksikään. Orilta tuntui puuttuvan kaikista askellajeista tahti ja irtonaisuus, jonka lisäksi sen tasapaino tuntui olevan luokattoman huono. 6-vuotiaana ori kuitenkin löysi hiljalleen itsestään puuttuvia palasia ja se kasvatti nopeaan tahtiin puuttuvan lihasmassan. Lihasmassaa saatuaan sen liikkeet sekä tasapaino parani huomattavasti ja kasvattaja halusi ilmoittaa orin kasvattajakilpailuun. Kesän ahkeran treenaamisen myötä Kestohoopo teki jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa - se nimittäin sijoittui estekokeessa toiseksi erittäin siistillä ja tasapainoisella radalla! Kasvattajakilpailu tuntui olevan vasta lastenleikkiä, sillä vuosien myötä ori on nähty kansallisilla radoilla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa jonka lisäksi ori on osallistunut jokaisessa lajissa mestaruustaistoihin saaden kolme mitalia kenttäratsastuksesta. Ratsukantakirjaan II-palkittua suomenhevosoria on käytetty melko runsaasti jalostukseen sen kompaktin rakenteen sekä hieman erikoisemman suvun vuoksi. Kestohoopon jälkeläisiä yhdistää erinomainen laatu, joka on vienyt jälkeläiset useamman lajin pariin.

eee. Tilkkuhööri on hyvin tavanomainen suomenhevostamma, jonka suurin elämäntehtävä on ollut suorittaa hyvän ystävän ja harrastehevosen virkaa. Osittain ravisuvusta periytyvä tamma on rakenteeltaan varsin korrekti; sillä on selkeiden leimojen lisäksi vahva ylälinja, sopusuhtainen ja pyöreä runko sekä melko hyväasentoiset jalat. Ryhdikkäällä tammalla on lennokkaat ja ilmavat liikkeet, joita sen tiedetään periyttäneen molemmille tammajälkeläisilleenkin. Herkän ja melko kuuman luonteen omaavan tamman kanssa käytiin epäsäännöllisen säännöllisesti erinäisissä valmennuksissa, joiden kautta tamma tuli tutuksi ammattilaisille ja sen myötä sen molemmat jälkeläiset saatiin myytyä ammattilaisille aktiivikäyttöön. Vaikka Tilkkuhööri ei ole itse kilpaillut minkään lajin parissa kyläkisoja poislukien, on kivan rakenteen ja hyvän liikemekanismin omaavaa tammaa on käytetty satunnaisesti valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa se on pärjännyt upeasti saaden kerta toisensa jälkeen I-palkintoja. Tänään Tilkkuhööri viettää leppoisaa eläkeläishevosen virkaa 26-vuoden ikäisenä pienessä laumassa pitkiä aikoja tarhaten sekä muutamia kertoja viikossa maastoillen.

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

31.12.2016 Ventos, KRJ Cup Helppo A, 17/281
31.12.2016 Ventos, KRJ Cup Vaativa B, 10/213
13.01.2017 Romilly, Vaativa B, 6/69
16.01.2017 Fiktio, Vaativa B, 3/40
13.01.2017 Fiktio, Vaativa B, 4/40
19.01.2017 Fiktio, Vaativa B, 1/40
06.01.2017 Tuulenpesä, Vaativa B, 1/30
09.01.2017 Tuulenpesä, Vaativa B, 4/30
13.01.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 3/50
07.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 6/50
09.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 4/50
26.01.2017 Romilly, Vaativa B, 5/52
29.01.2017 Romilly, Vaativa B, 1/52
30.01.2017 Romilly, Vaativa B, 7/52
15.02.2017 Romilly, Vaativa B, 2/52
19.02.2017 Romilly, Vaativa B, 7/52
17.01.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 6/60
27.01.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 3/60
28.01.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 2/60
07.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 5/50

07.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 6/50
12.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 2/50
13.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 5/60
15.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 4/50
15.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 7/50
16.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 2/60
01.02.2017 Ventos, Vaativa B, 5/30
09.02.2017 Ventos, Vaativa B, 5/30
10.02.2017 Ventos, Vaativa B, 1/30
15.02.2017 Vaaranmaa, Vaativa B, 2/30
10.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 3/50
11.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 4/50
12.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 2/50
12.02.2017 Teilikorpi, Vaativa B, 4/50
02.02.2017 Ventos, Vaativa B, 2/40
06.02.2017 Ventos, Vaativa B, 3/40
18.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 7/50
20.02.2017 Kievarinkuja, Vaativa B, 4/50
18.02.2017 Fiktio, Vaativa B, 6/40
10.02.2017 Ruuvalli, Vaativa B, 1/30ERJ-estekilpailut, 44 sijoitusta

22.12.2016 Stewart, 110cm, 6/47
25.12.2016 Stewart, 120cm, 4/27
30.12.2016 Stewart, 120cm, 5/27
09.01.2017 Romilly, 120cm, 3/42
02.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
02.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 5/40
03.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
07.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
07.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
12.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 4/40
16.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 5/40
01.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 5/40
10.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 5/40
13.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
15.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 6/40
20.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 5/40
27.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
30.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
01.01.2017 Turmeltaja, 120cm, 5/30
03.01.2017 Turmeltaja, 120cm, 3/30

04.01.2017 Turmeltaja, 120cm, 2/30
06.01.2017 Turmeltaja, 120cm, 5/30
08.01.2017 Romilly, 120cm, 4/69
12.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
18.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
20.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 2/40
21.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
25.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
28.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
11.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 1/40
12.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 5/40
17.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 2/40
23.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
25.01.2017 Cadogan Ponies, 110cm, 3/40
02.01.2017 Yemene, 120cm, 1/13
04.01.2017 Yemene, 120cm, 3/13
01.01.2017 Turmeltaja, 110cm, 2/30
03.01.2017 Turmeltaja, 110cm, 5/30
04.01.2017 Turmeltaja, 110cm, 3/30
07.01.2017 Turmeltaja, 110cm, 2/30
08.01.2017 Turmeltaja, 110cm, 2/30
28.01.2017 Romilly, 110cm, 1/56KERJ-kenttäkilpailut, 44 sijoitusta

01.01.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 5/28
02.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/17
03.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/17
04.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/17
05.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/17
06.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/17
08.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/17
09.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/17
10.01.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/17
01.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
04.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
10.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
11.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
12.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
16.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
17.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
18.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
19.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
20.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 1/30
22.01.2017 Littleness, CIC1, 3/30
18.01.2017 Brokeback, CIC1, 4/30
19.01.2017 Brokeback, CIC1, 2/30

24.01.2017 Brokeback, CIC1, 4/30
25.01.2017 Brokeback, CIC1, 2/30
24.01.2017 Littleness, CIC1, 3/30
29.01.2017 Littleness, CIC1, 3/30
06.02.2017 Littleness, CIC1, 3/30
08.02.2017 Littleness, CIC1, 1/30
15.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
20.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
01.02.2017 Mörkövaara, CIC1, 4/30
04.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
07.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
09.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
11.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 5/30
13.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 4/30
15.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 2/30
18.02.2017 Vähäpelto, CIC1, 3/30
12.02.2017 Mörkövaara, CIC1, 5/30
11.02.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 5/40
12.02.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 3/40
19.02.2017 Cadogan Ponies, CIC1, 2/40
02.03.2017 Iowa, CIC1, 4/30
04.03.2017 Iowa, CIC1, 2/30VVJ-valjakkokilpailut, 41 sijoitusta

09.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
10.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
12.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
13.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
15.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
16.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
19.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
20.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
21.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
22.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
23.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
29.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
30.01.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
18.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 5/40
19.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 4/40
20.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 6/40
24.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 2/40
25.01.2017 Yentel Ponies, Vaativa tarkkuuskoe, 1/40
27.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30
28.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
31.01.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 5/30

08.02.2017 Yentel Ponies, Noviisi tarkkuuskoe, 1/30
08.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 2/30
10.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 4/30
11.02.2017 Ros Cirein, Noviisi koulukoe, 2/30
01.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
02.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 3/30
07.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
09.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
21.01.2017 Tuiskula, Vaativa tarkkuuskoe, 4/30
22.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 4/30
26.01.2017 Tuiskula, Vaativa koulukoe, 2/30
06.02.2017 Ventos, Noviisi tarkkuuskoe, 2/30
09.02.2017 Ventos, Noviisi koulukoe, 4/30
09.02.2017 Ventos, Noviisi tarkkuuskoe, 3/30
15.02.2017 Ventos, Noviisi tarkkuuskoe, 4/30
12.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 2/30
13.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30
15.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 4/30
18.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 5/30
20.02.2017 Vähäpelto, Vaativa koulukoe, 1/30VSR-Cup kilpailut, 0 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

01.01.2017 Vähäpelto VSN, SW4 40,5p. tuom. dookie
07.01.2017 Hortensia VSN, RCH 37,5p. tuom. Spookiness
31.01.2017 Huvitutti VSN, SW2 40,5p. tuom. dookie
04.02.2017 Vähäpelto VSN, SW3 40,5p. tuom. dookie
10.02.2017 Micram Raceponies VSN, RCH 37,5p. tuom. Spookiness
15.02.2017 Micram Raceponies VSN, SW2 40,5p. tuom. dookie
21.02.2017 Vähäpelto VSN, SW2 40,5p. tuom. dookie

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Valjastaessani tallityöntekijäni kanssa Kahvikermaa ja Haltijaa kärryjen eteen, päätimme yhdessä tuumin käydä kävelemässä ennen treeniä pitkät alkukäynnit maastossa. Kun tammat olivat valjastettu kärryjen eteen, kipusin itse kärryille ja tallityöntekijä hyppäsi vaunujen takaosaan groomiksi ja matka kohti metsätietä alkoi iloisessa puheensorinassa. Siinä samalla kun tammat saivat nauttia maastoilusta ja pitkistä alkukäynneistä, me Jennin kanssa mietimme tammojen kehittymistä ja tulevaisuutta joka näytti valjakkoajon saralla melko valoisalta sillä kumpikin hevosista oli tehnyt viime aikoina ihan mielettömän hyvällä drivella hommia sekä kotona että kilpailuissa. Reilun puolen tunnin juttelutuokion ja kävelyn jälkeen valuimme hiljalleen nurmipohjaiselle derbykentälle, jossa kannustin tammat melko nopeasti raviin ja lähdin taivuttelemaan niitä melko laajoilla kaarevilla urilla. Sekä Kermis että Halti ravasi elastisesti eteenpäin ja taipui rehellisesti molempiin suuntiin, joten lähdin hiljalleen työstämään tammoja laukan parissa. Laukassa sain patistaa jonkin verran Kermistä eteenpäin, sillä se tuntui jäävän toisinaan Haltin “taakse” ja siten vaikeutti valjakon kulkua mutta heti kun raippa kosketti kevyesti Kermistä, se muisti kerätä jalkansa mukaan ja työskentely oli vähintään yhtä helppoa kuin ravissa. Pienten välikäyntien jälkeen lähdimme ajamaan muutamaa helpohkoa maratonestettä sillä ajatuksella, että tammojen tuli edetä kärryjen edessä energisesti ja reippaasti, mutta kuitenkin hyvässä hallinnassa. Kun kannustin tammoja laukkaamaan yhä reippaammin, ne vastasivat apuihin ja lähti laukkaamaan isoa, reipasta laukkaa kohti ensimmäisiä tehtäviä. Vaikka vauhtia oli enemmän kuin normaalisti harjoituksissa on, minulla oli kokoajan sellainen tunne että hevoset hidastavat ja kääntyvät porteilla, ja lähtevät heti käännöksen jälkeen vetämään kärryjä hyvällä voimalla ja ajatuksella kohti seuraavaa porttia. Muutaman maratonesteen ja tuhannen kehun jälkeen päätimme treenit tältä päivältä tähän ja kevyen hölkän jälkeen kävelimme takaisin tallille pienen lenkin kautta. Tallilla molemmat tammoista pääsi vesipesun jälkeen solariumlampun alle, jossa kuivattuaan ne pääsivät nauttimaan syyspäivän viimeisistä auringonsäteistä ulos.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Haltilla on takanaan melko rankka liikutus- ja treenijakso, joten vastapainoksi ennen kevään kilpailukautta tamma on saanut nyt pientä rentoutusta ja huilijaksoa. Ennen rentoutumiseen paneutumista täytyy todeta, että Haltin kanssa on ollut ilo treenata koko talven läpi, sillä tamma on ollut erittäin vastaanottavainen ratsastaa ja rankoistakin treeneistä huolimatta se on lähtenyt jokainen liikutuskerta mielellään korvat höröllä töihin.

Viime päivinä Halti on liikkunut lähinnä kävelytyskoneessa sekä maastossa noin puolesta tunnista tuntiin, jonka lisäksi se on saanut olla pitkää tarhausvuoroa ulkona. Iltaisin Halti on päässyt ennen iltaheinille asettumista tallimestarimme Jennin käsiin, jonka heiniä ovat muun muassa hevosten lihashuollosta huolehtiminen. Jenni on hieronut Haltia talven aikana noin kerran kuukaudessa, mutta nyt rentoutus- ja huilijakson aikana tamma hierotaan kerran viikossa ja venytellään suurinpiirtein jokainen ilta. Ensimmäisellä hierontakerralla Jenni löysi tamman lihaksistosta hieman enemmän sanomista, sillä rankka treenikausi oli kuormittanut tammaa melkolailla jokapaikasta, ja hierottavaa löytyi enemmän tai vähemmän muun muassa niskasta, sään alueelta, lavoista, ristiselän sekä takapään alueelta. Halti on nauttinut Jennin antamasta huomiosta ihan mielettömästi, ja vaste hierontaan sekä iltaisin tehtyyn venyyttelyjumppaan on ollut erityisen hyvä. Nyt, kun Halti on ollut kaksi viikkoa kevyellä käytöllä ja sen lihashuoltoon on kiinnitetty erityisen tarkkaa huomiota, on lihaksistosta tullut jälleen elastinen ja pehmeä - jonka lisäksi tamma on tuntunut selästä käsin rennommalta ja siten paremmalta.

Päiväkirjamerkintä, omistaja VP
Haltin lepoviikkojen tultua päätökseen kävimme pitkän keskustelun Jennin kanssa tamman tulevaisuuden treenien varalle. Koska tamma on normaalisti erittäin vastaanottavainen ja hyvä ratsastaa, se on hyvässä kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisesti, tulimme siihen tulokseen että tammaa on täysin turha rasittaa niin sanotuilla ylimääräisillä kilometreillä kilpailukautta vasten. Tästä syystä päivitimme tamman liikutuskalenterin joltain osin kevyemmäksi, mutta lisäsimme vastusta ja lihaskuntoa ylläpitävää treeniä muun muassa vesimattotyöskentelyn avulla, jonka parissa Haltin on tarkoitus työskennellä jatkossa kerran tai kaksi viikossa. Nyt Haltin liikutuskalenteri näyttää kutakuinkin sille, että sillä on kerran viikossa valmennus, kaksi kertaa viikossa se ratsastetaan tai ajetaan itsenäisesti avuille ja kerran viikossa sillä on kevyt maastoilupäivä sekä täysin liikuntavapaa päivä pitkässä tarhausvuorossa. Tällä viikko-ohjelmalla oletamme tamman pysyvän hyvässä lihaskunnossa ja ratsastus- tai ajokerrat pidetään pitkälti ylläpitävinä ja kehittävinä.

Eilen Haltilla oli kevyt maastoilupäivä tallityttöjen ajamana ja tänään Halti pääsi työskentelemään pitkästä aikaa vesimatolle. Koska viime kerrasta oli aikaa useampia kuukausia, oli vesimatolla kävely ensin hieman jännittävää ja jalkoja piti varmuuden vuoksi nostella kilometrin verran ylöspäin. Kun kävelytyskone alkoi hiljalleen täyttymään vedestä noin polven korkeudelle, Halti rentoutui ja alkoi käyttämään itseään ihan todella hyvin - se työnsi liikettä takaosasta, käytti selkäänsä ja vaikutti olevan tilanteeseen loppuviimein varsin tyytyväinen. Sinä aikana kun Halti käveli noin puolen tunnin ajan vesimatolla päivittelimme Jennin kanssa maton hyötyjä, jotka ovat tietysti kiistattomia. Siinä missä vesi poistaa rasitusta jänteiltä, se vahvistaa ja ylläpitää lihaksiston kuntoa ja varmistaa, että hevonen joutuu käyttämään lihaksistoa symmetrisesti sen sijaan, että se käyttäisi esimerkiksi vasempaa puolta enemmän.

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen