Vähäpelto

Vähäpellon Hallava

Uusi omistaja - http://taikaponi.net/veera/ponipallero/hallava.html


Rekisterinumero VH17-018-0103
Syntymäaika, ikä 02.01.2017, 6-vuotias
Rotu ja sukupuoliSuomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus ja väriRautias, 157cm
Maahantuoja Vähäpelto, Suomi
OmistajaVP (VRL-14355)
PainoitusYleispainoitteinen
KoulutustasoHeA, 100cm, Helppo, Vaativa

Myynnissä / Vähäpellon Hallava on luonteeltaan sympaattinen ja ihmisystävällinen tamma, jota on ratsutettu hitaasti mutta varmasti tulevaisuuden kilpakentille. Nuoresta iästään huolimatta Hallava on nöyrä ja vastaanottavainen ratsastaa, joten se sopii luonteensa ja ominaisuuksien puolesta myös esimerkiksi juniorille tai äiti-tytär ratsuksi. Tamma myydään ensisijaisesti kilpailu-urheilusta ja jalostuksesta kiinnostuneeseen kotiin, jossa tamman kanssa otetaan tavoitteeksi esimerkiksi laatuarvostelut.

i. Mestiikki
KTK-II
musta, 157cm
ii. Rustiikki
evm, musta, 158cm
iii. Tarmokki
evm, musta, 157cm
iie. Ruskotelma
evm, ruunikko, 160cm
ie. Unimaakari
evm, musta, 155cm
iei. Sampioni
evm, sysirautias, 160cm
iee. Uninuttu
evm, musta, 156cm
e. Hurppura
punarautias, 157cm
ei. Tuppura
evm, punarautias, 157cm
eii. Nastapio
evm, punarautias, 158cm
eie. Uushopea
evm, hopeanruunikko, 157cm
ee. Seesteri
evm, tummanpunarautias, 154cm
eei. Kestohoopo
evm, ruunikko, 157cm
eee. Tilkkuhööri
evm, tummanpunarautias, 154cm

Jälkeläiset

sukupuolinimisyntymäaikaisä
- - - -

ii. Rustiikki on musta suomenhevosori, joka on vallannut kilpa-areenat niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksen parista, jonka lisäksi se kilpaili nuoruusvuosinaan myös valjakkoajon parissa. Suuren egon omaava ori on ollut luonteeltaan varsinkin nuorempana melko hankala, sillä se keskittyi varsinkin kevätaikaan enemmän tammoihin ja muihin hevosiin ennemmin kuin ihmiseen. Luonteensa vuoksi ori päätyi ammattilaiselle ratsutettavaksi joka osti orin myöhemmin pilkkahintaan tasoon sekä kapasiteettiin nähden. Helppo A, 115cm ja suomenhevosten helppoja kenttäluokkia kilpaillut ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan II-palkinnolle arvioilla “hyvät tyypit, pyöreä tiivis runkoa, leveä ja pitkä kaareva kaula, loiva lapa, kantava lanne, pitkä lautanen. Jalat hyväasentoiset, etusääret lyhyet. Liikkeet väljät, käynnissä erittäin hyvä yliastunta. Esteillä rohkea, hyppää hyvällä tekniikalla. Ratsastettavuus melko hyvä; ori on aavistuksen sitkeä suusta, se on herkkä pohkeille ja se on yhteistyöhaluinen.” Rustiikilla on tänään reilu kymmenen jälkeläistä, mutta jälkeläismäärän odotetaan kasvavan uusien tammojen myötä.

iii. Tarmokki on musta, 157cm korkea ori joka on jättänyt jälkeläisilleen paljon itsevarmaa ja jopa hieman machoilevaa luonnetta josta syystä orilla on nykypäivänä hyvin vähän orijälkeläisiä. Sen tiedetään periyttäneen jälkeläisilleen myös suurta kapasiteettia lajiin kuin lajiin, ja moni orin jälkeläisistä onkin päätynyt alue-kansallisen tason yleispainoitteisiksi kilpahevosiksi. Hyvän ratsastettavuuden ja fyysisen kestävyyden omaava Tarmokki oli itse aikoinaan oikea este- ja kenttäratojen legenda, sillä ori sijoittui tai voitti lähes jokaisessa startissaan. Erinomaisen hyppytyylin ja vahvan laukan omaava ori ei kuitenkaan jättänyt koulutuomareitakaan kylmäksi, vaan se kilpaili Helppo A-tasolla tehden sujuvia, tasapainoisia ja loppua kohden jo melko lennokkaita suorituksia. Tänään Tarmokki viettää leppoisan eläkeläishevosen virkaa, ja käy muutamia kertoja viikossa maastoilemassa sekä ratsain että ajaen lihaskuntoa ja mielenvirkeyttä ylläpitääkseen.

iie. Ruskotelma on melko tyypillinen suomenhevonen; se polveutuu juoksijapuolen valtaoreista, se on rakenteeltaan pitkäkaulainen ja melko pienipäinen ja sen lavat ovat melko viistot. Sen runko on sopusuhtainen ja pyöreä, ja sillä on kohtalaiset jalka-asennot. Ruunikon värityksen omaava Ruskotelma on viettänyt lähes koko elämänsä samalla omistajallaan, jossa se on toiminut hyvän ystävän ja monipuolisen harrastehevosen virassa. Lempeäluonteinen, rohkea ja yritteliäs Ruskotelma osasi kentällä perusjuttuja, mutta se oli parhaimmillaan maastossa. Talviaikaan tamma rakasti rekiajeluita, ja se osallistui myös tilan puidenhakuun vetämällä jonkin verran tukkeja metsästä yhdessä muiden tilan suomenhevosten kanssa. Ruskotelmalla on kaksi jälkeläistä, joista molemmat ovat kilpailukäyttöön päätyneitä oreja. Ruskotelma lopetettiin vanhuuden tuomiin ongelmiin 25-vuotiaana.

ie. Unimaakarin on kasvattanut tunnettu suomenhevoskasvattaja Urho Linnanmaa. Kasvattajallaan Unimaakari asui kolmevuotis syksyyn asti, johon mennessä tamma oli opetettu ajolle ja sitä oltiin käytetty muutamissa valtakunnallisissa näyttelyissä. Kasvattajaltaan tamma päätyi ratsastuksenohjaajaopiskelijalle, joka etsi itselleen nuorta hevosta jolla pystyisi suorittamaan nuoren hevosen ratsutusnäytöt ja jonka voisi jatkaa myöhemmin kilpailuharrastusta. Vastaanottavainen ja yhteistyöhaluinen Unimaakari oli helppo ratsuttaa ja jatkokouluttaminen osaavamman ratsun maailmaan tapahtui jouhevasti ilman suurempia kommervenkkejä. Tamma astutettiin neljävuotiaana pienen tapaturmaperäisen pinnallisen koukistajajänteen vaurion vuoksi, jonka jälkeen tamma palasi hiljalleen ratsukäyttöön. Unimaakari nousi muutaman kauden aikana niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksessa kansalliselle tasolle ja on tehnyt erittäin hyviä suorituksia vaativimmissakin luokissa. Tulevaisuuden tähtäimenä tammalla on mestaruuskilpailut ainakin kenttäratsastuksen parissa, jonka parissa Unimaakari on näyttänyt vahvaa osaamista.

iei. Sampioni on sysirautias 160cm korkea suomenhevosori, joka on tehnyt merkittävän kilpailu-uran este- ja kenttäratsastuksen parissa. Kolme peräkkäistä suomenhevosten mestaruuskultaa ottanut kenttäori on vahva suorittaja, jolla on erinomainen hyppytyyli sekä erittäin vahva laukka. Rohkean luonteen omaava ori on kantakirjattu ratsukantakirjaan I-palkinnolla, ja sillä on useita kymmeniä jälkeläisiä. Jälkeläisistä suurin osa on päätynyt harrastekilpakäyttöön mukavan ja rehdin luonteen vuoksi, mutta muutama jälkeläisistä on noussut myös isänsä veroiseksi suorittajaksi kansalliselle tasolle. Tänäpäivänä Sampioni viettää rauhallista ja leppoisaa elämää keväisin tammoja tavaten, kun taas muina aikoina se on kevyessä ratsastus- ja ajokäytössä.

iee. Uninuttu on suomenhevoskasvattaja Urho Linnainmaan omistama ja kasvattama musta, 158cm korkea tamma jonka elintehtävät ovat olleet pitkälti jalostukselliset. Monipuolisesta ratsusuvusta polveutuva tamma on sisäänratsastettu kolme vuotiaana, jonka jälkeen se on ottanut osaa ikäluokkakilpailuihin. Hyvän rakenteen ja liikemekanismin omaava tamma on kantakirjattu 8-vuotiaana ratsukantakirjaan I-palkinnolla, jonka jälkeen tamma on ollut puhtaasti siitoshevosena. Uninuttu on tiinehtynyt joka kerta kerrasta, ja on hoitanut varsansa aina erinomaisen hyvin - eikä ole ollut harvinainen näky, että lempeäluonteinen tamma on hoitanut myös muiden tammojen varsoja. Nyt Uninuttu viettää leppoisaa eläkehevosen virkaa, ja on viimeiset vuodet toiminut omien varsojen sijasta keinoemänä tarpeen vaatiessa.

ei. Tuppura on yleispainotteinen, ratsukantakirjattu suomenhevosori joka on niittänyt mainetta eritoten este- ja kenttäratsastuskilpailuista. Punarautias ori on valloittanut jo pelkällä ulkonäöllään monen monta suomenhevosia seuraavaa ihmistä, sillä sen vaaleat, pitkät jouhet tuovat orin ulkonäköön kivan lisän vaaleiden sukkien ja piirron lisäksi. Tuppura on rakenteeltaan hyvät leimat ja tyypit omaava ori, jolla on sopusuhtainen runko, vahva ylälinja sekä melko lyhyt selkä. Jalka-asennot orilla ovat hyvänpuoleiset, joskin etusääret ovat aavistuksen supistuneet. Vaikka ori on terävän hyppytyylin, vahvan laukan ja rohkean luonteen vuoksi painoittunut enemmän este- ja kenttäratsastukseen, ei se jätä kylmäksi koulu- ja valjakkoradoillakaan. Positiivisen luonteen omaava ori on oikea työmyyrä, joka rakastaa kaikenlaista työntekoa - sen kanssa ei siis turhia tarvitse jännittää, että kaviot liimautuisivat kiinni kentän pohjaan tai hevonen pukittelisi protestiksi ratsastajalle. II-palkinnolle kantakirjattua oria on käytetty melko säästeliäästi jalostukseen, mutta sen tiedetään periyttäneen varsin hyväluonteisia, kestävä rakenteisia varsoja.

eii. Nastapio on oikea suvun mustalammas, sillä ravisuvusta periytyvä ori on eksynyt raviratojen sijaan ratsujen maailmaan. Periytymisestään huolimatta Nastapio edustaa perinteistä suomenhevosratsua, sillä orilla on pyöreä ja kompakti rakenne, hyvät jalka-asennot ja ratsulle tyypilliset tahdikkaat, ilmavat liikkeet. Nuorempana ajolle opetettu ori on kilpaillut nuoruusvuotensa kouluratsastuksen ja valjakkoajon parissa, mutta omistajan tyttären kasvaessa poneista ulos, Nastapiolla alettiin treenaamaan myös rataesteiden parissa. Varsin hyvän ratsastettavuuden ja simppelin luonteen omaavasta orista kuoriutui hiljalleen oikea haka este- ja kenttäratsastuksen pariin, sillä orilla oli ilmavan ja terävän hyppytyylin lisäksi melko hyvä ja varovainen tekniikka. Vanhoilla päivillään ori kilpailikin Vaativa B tasolla kouluratsastuksessa ammattiratsastajan kanssa, jonka lisäksi se kilpaili avoimia 120cm ja yhden tähden kenttäluokkia nuoren juniorin kanssa. Juoksija- ja ratsukantakirjaan I-palkittua oria käytettiin melko paljon jalostukseen, joskin valtaosa varsoista on päätynyt ratsupuolelle. Nastapion tiedetään periyttäneen jälkeläisille hyvän luonteen lisäksi kapasiteettia lajiin kuin lajiin.

eie. Uushopea edustaa vanhanajan sukulinjaa, joka on lähes kadonnut suomenhevosten suvuista. Varsin kompaktin rakenteen omaava tamma oli upea ilmestys jo pelkästään hopeanruunikon värinsä vuoksi, mutta kuulopuheiden mukaan tamman luonne on ollut vielä tärkeämmässä roolissa sen fanijoukon keskuudessa. Uushopean kuvaillaan olleen varsin simppeli, ihmisrakas hevonen, jonka kanssa pystyi harrastamaan monipuolisesti niin ratsain kuin ajaen, jonka lisäksi tamma kyyditsi kylän lapsia muun muassa rekiajeluiden muodossa. Mikään kilparatojen konkari tamma ei ollut, mutta sitä käytettiin toisinaan valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa tamma palkittiin usein näyttelyn parhaana hevosena ja/tai tammana. Hyvän luonteen, rakenteen sekä erikoisen sukulinjan vuoksi Uushopeaa käytettiin muutaman varsan verran jalostukseen. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on tammaa ja yksi ori. Jälkeläisiä yhdistää helppo käsiteltävyys sekä hyvä rakenne jonka lisäksi orijälkeläinen on pärjännyt upeasti myös kansallisilla kilparadoilla. Uushopea lopetettiin vuonna 2003 26-vuoden ikäisenä vanhuuden tuomiin vaivoihin.

ee. Seesteri on tummanpunarautias, 154cm korkea suomenhevostamma jonka kilpaura loppui oikeastaan ennen, kuin se ehti edes alkaa. Kasvattajaltaan kolmen kuukauden ikäisenä maitovarsana ostettu tammavarsa vaikutti nuorena varsin potentiaaliselta kilpahevoselta, jonka vuoksi hevonen päätyi ammattilaisen omistukseen. Herkän, mutta siitä huolimatta melkon mutkattoman luonteen omaavaa tammaa rakennettiin kaikella rakkaudella kohti ikäluokka- ja kasvattajakilpailuita, joissa tamma menestyikin upeasti. 3-vuotiaana Seesteri palkittiin parhaimmilla rakennepisteillä, kun taas neljävuotiaana tasapainoa saatuaan tamma palkittiin parhaana askellajihevosena ja tilaisuuden toiseksi parhaana estehevosena. Kasvattajakilpailuissa tamma osallistui kouluratsastukseen, jossa se voitti lähes kolmen prosenttiyksikön erolla toiseksi tulleen. Upean alku-uran tehnyt tamma myytiin isolla rahalla amatööriratsastajalle siitosleasingsopimuksella, joka myöhemmin koitui tamman kohtaloksi. Varsinainen kantoaika sujui moitteetta, mutta synnytyksessä tapahtui kaikkien tammanomistajien suurin pelko - erinäisten komplikaatioiden myötä Seesteri menehtyi, ja kuvankaunis tammavarsa jäi orpovarsaksi.

eei. Kestohoopo on ruunikko suomenhevosori, jonka tietää oletettavasti kaikki sellaiset ihmiset, jotka seuraavat suomenhevosten menestymistä. Kestohoopo oli nuorena oripoikana varsinainen kuivanmaan orava, eikä se pärjännyt ikäluokkakilpailuissa nimeksikään. Orilta tuntui puuttuvan kaikista askellajeista tahti ja irtonaisuus, jonka lisäksi sen tasapaino tuntui olevan luokattoman huono. 6-vuotiaana ori kuitenkin löysi hiljalleen itsestään puuttuvia palasia ja se kasvatti nopeaan tahtiin puuttuvan lihasmassan. Lihasmassaa saatuaan sen liikkeet sekä tasapaino parani huomattavasti ja kasvattaja halusi ilmoittaa orin kasvattajakilpailuun. Kesän ahkeran treenaamisen myötä Kestohoopo teki jotain, mitä kukaan ei osannut odottaa - se nimittäin sijoittui estekokeessa toiseksi erittäin siistillä ja tasapainoisella radalla! Kasvattajakilpailu tuntui olevan vasta lastenleikkiä, sillä vuosien myötä ori on nähty kansallisilla radoilla niin koulu-, este- kuin kenttäratsastuksenkin parissa jonka lisäksi ori on osallistunut jokaisessa lajissa mestaruustaistoihin saaden kolme mitalia kenttäratsastuksesta. Ratsukantakirjaan II-palkittua suomenhevosoria on käytetty melko runsaasti jalostukseen sen kompaktin rakenteen sekä hieman erikoisemman suvun vuoksi. Kestohoopon jälkeläisiä yhdistää erinomainen laatu, joka on vienyt jälkeläiset useamman lajin pariin.

eee. Tilkkuhööri on hyvin tavanomainen suomenhevostamma, jonka suurin elämäntehtävä on ollut suorittaa hyvän ystävän ja harrastehevosen virkaa. Osittain ravisuvusta periytyvä tamma on rakenteeltaan varsin korrekti; sillä on selkeiden leimojen lisäksi vahva ylälinja, sopusuhtainen ja pyöreä runko sekä melko hyväasentoiset jalat. Ryhdikkäällä tammalla on lennokkaat ja ilmavat liikkeet, joita sen tiedetään periyttäneen molemmille tammajälkeläisilleenkin. Herkän ja melko kuuman luonteen omaavan tamman kanssa käytiin epäsäännöllisen säännöllisesti erinäisissä valmennuksissa, joiden kautta tamma tuli tutuksi ammattilaisille ja sen myötä sen molemmat jälkeläiset saatiin myytyä ammattilaisille aktiivikäyttöön. Vaikka Tilkkuhööri ei ole itse kilpaillut minkään lajin parissa kyläkisoja poislukien, on kivan rakenteen ja hyvän liikemekanismin omaavaa tammaa on käytetty satunnaisesti valtakunnallisissa suomenhevosnäyttelyissä, joissa se on pärjännyt upeasti saaden kerta toisensa jälkeen I-palkintoja. Tänään Tilkkuhööri viettää leppoisaa eläkeläishevosen virkaa 26-vuoden ikäisenä pienessä laumassa pitkiä aikoja tarhaten sekä muutamia kertoja viikossa maastoillen.

KRJ-koulukilpailut, 40 sijoitusta

07.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 1/30
14.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
14.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
16.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
18.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
19.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
14.01.2017 Fiktio, Helppo A, 6/40
15.01.2017 Fiktio, Helppo A, 6/40
20.01.2017 Fiktio, Helppo A, 6/40
07.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 3/30
21.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 1/30
26.01.2017 Haavelaakso, Helppo A, 4/30
12.01.2017 Fiktio, Helppo A, 2/40
16.01.2017 Fiktio, Helppo A, 1/40
16.01.2017 Kievarikuja, Helppo A, 4/50
16.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 5/50
20.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/50
22.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 5/50
28.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 2/50
30.01.2017 Hengenvaara, Helppo A, 3/50

13.01.2017 Härdelli, Helppo C, 3/30
13.01.2017 Härdelli, Helppo C, 5/30
16.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
17.01.2017 Härdelli, Helppo C, 1/30
21.01.2017 Härdelli, Helppo C, 3/30
22.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
29.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
30.01.2017 Härdelli, Helppo C, 2/30
16.01.2017 Härdelli, Helppo B, 3/30
17.01.2017 Härdelli, Helppo B, 4/30
22.01.2017 Härdelli, Helppo B, 5/30
23.01.2017 Härdelli, Helppo B, 1/30
29.01.2017 Härdelli, Helppo B, 2/30
18.01.2017 Romilly, Helppo A, 5/80
21.01.2017 Romilly, Helppo A, 1/80
27.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
02.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
07.02.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/50
19.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 1/60
20.01.2017 Kievarinkuja, Helppo A, 3/60ERJ-estekilpailut, 23 sijoitusta

01.01.2017 Turmeltaja, 100cm, 4/30
11.01.2017 Romilly, 100cm, 8/80
12.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
14.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
16.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50
18.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 7/50
18.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 5/50
25.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 1/50
27.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 7/50
30.01.2017 Hengenvaara, 100cm, 3/50
21.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
23.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 5/30
23.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
26.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 2/30
27.01.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
03.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30
06.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 5/30
04.02.2017 Reiter, 100cm, 1/30
17.02.2017 Romilly, 100cm, 1/60
15.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 1/30

16.02.2017 Turmeltaja, 100cm, 2/30
04.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 4/30
05.02.2017 Ros Cirein, 100cm, 1/30KERJ-kenttäkilpailut, 25 sijoitusta

17.01.2017 Romilly, Helppo, 3/30
04.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
06.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
07.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
08.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
10.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 1/30
03.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
09.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
11.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 4/30
13.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
23.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 5/30
27.02.2017 Vähäpelto, Helppo, 3/30
02.02.2017 Reiter, Helppo, 4/30
05.02.2017 Reiter, Helppo, 3/30
15.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 2/30
16.02.2017 Mörkövaara, Helppo, 3/30
10.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 1/40
18.02.2017 Cadogan Ponies, Helppo, 2/40
14.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 2/30
15.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 1/30

16.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 3/30
20.02.2017 Turmeltaja, Tutustumisluokka, 4/30
13.02.2017 Metsovaara, Helppo, 1/40
14.02.2017 Metsovaara, Helppo, 6/40
18.02.2017 Metsovaara, Helppo, 4/40VVJ-valjakkokilpailut, 00 sijoitustaVSR-Cup kilpailut, 0 sijoitusta


VSN-Näyttelymenestys

ei päiväkirjamerkintöjä tai valmennuksia

ulkoasu © Narie                  muu materiaali © Vähäpelto                  virtuaalitalli - virtuaalihevonen