Roslund Gård

Dafydd Prada

tummanruunikko newforestinponitamma, 147cm
syntynyt 15.07.2020, 8-vuotias
VH20-027-0077


Koulutustaso Helppo A
Kasvattaja Dafydd Ponies, Tanska
Omistaa Roslund Gård (VRL-14355)

Jälkeläiset

Prada on tarjolla jalostukseen, lisätiedot sähköpostitse.

Meriitit

20.11.2020 KTK-II: 18 + 18 + 17 + 17 = 70p.

Luonnekuvaus

Prada on perusluonteeltaan ehkä vähän rutiineihin kangistunut hevonen, joka perustaa olemuksensa päivän tapahtumiin. Kun tamma pääsee ensimmäisten joukossa aamuisin ulos ja iltaisin sisälle sekä pääsee kotiolosuhteissa iltaisin treenattavaksi, on sen elämä tasaisen rauhallista. Silloin se on hyväntuulinen ja ymmärtäväinen hevonen, joka vetää ihmisen kanssa mielellään yhtä köyttä. Mikäli tamman kuitenkin jättää esimerkiksi tarhaan viimeiseksi tai aamuisin talliin aamuliikutusta varten, on vastassa äkkiä kärttyinen hevonen, joka ei haluaisi millään ymmärtää miksi tänään tehdään näin, kun eilen ja sitä edeltävänä päivänä on tehty aivan päinvastoin. Näinä hetkinä Prada kaipaa käsittelijältään tasaisuutta ja pitkäjänteisyyttä, jonka myötä tummapukeinen tamma uskaltaa hiljalleen luottaa siihen, ettei maailma kaadu niskaan eikä ruokavälikään veny mahdottomuuksiin.
Tästä syystä Prada on niitä hevosia, joiden kanssa katsotaan kalenteria tarkemmin muun muassa kengityksiä, eläinlääkärin toimenpiteitä ja valmennuksia varatessa. Kun tälläiset asiat tapahtuvat iltaisin sisälletulon jälkeen, on ne ihan okei, eikä kiukuta tammaa silmittömästi.

Kun ostin Pradan, sen kasvattaja sanoi, että se on sellainen estepainoitteinen kouluhevonen. Siitä odotettiin emänsä kaltaista pupujussia esteradoille, mutta pikkuhiljaa ratsutuksen edetessä kävi ilmi, että tammalla on sittenkin enemmän lahjoja kouluratsastukseen - ei siksi, ettei hyppääminen luonnistuisi, vaan siksi, että se on aikuisten oikeasti melko näyttävä ilmestys kouluaitojen sisäpuolella.
Prada kantaa itsensä mielellään melko pyöreässä ja ryhdikkäässä muodossa, jonka lisäksi sillä on näyttävät askellajit niin koottuina kuin lisättyinäkin. Sillä on luontaisesti hyvä tahti ja tasapaino, jonka vuoksi istunnalle herkän tamman kanssa on helppoa ja sujuvaa tehdä pidempiäkin tehtäväkokonaisuuksia. Se on malliltaan enemmän eteenpäinpyrkivä kuin eteenpäinpotkittava, jonka vuoksi se on parhaimmillaan ratsastajalla, joka kykenee istumaan hiljaa, ja vaikuttamaan ratsuunsa enemmän istunnalla, kuin esimerkiksi ohjalla. Ei Prada kerää herneenpalkoja tai kierroksia epätasaisestakaan istunnasta, mutta lienee täysin ymmärrettävää, että reippaampi meno saattaa hirvittää kokemattomampaa ratsastajaa ja kaikin voimin ratsuunsa takertuessa vauhti enemmin yltyy, kuin hidastuu.

Vaikka Prada on herkästi kangen niellyt kun sen arkiseen kotielämään tulee muutoksia, ei se osaa stressata muilla mailla oloa. Se matkustaa asiallisesti mihin kellon aikaan tai paikkaan tahansa, eikä ryhdy suotta mullittelemaan esimerkiksi lastaussillalla. Vieraissa paikoissa se on uteliaan eloisa, mutta pysyy kuitenkin hyvin käsissä - sitä voi taluttaa käsihevosalueella hyvin vaikka riimusta, eikä suoritusta ennen tarvitse maalailla piruja seinille siitä, että hevonen esimerkiksi rikkoisi tehtäväkokonaisuuksia kytätessään jotakin. Prada on loppujen lopuksi hyvin samanlainen ratsastaa niin kotona, kuin vieraissa; sopivan herkkä, kuulias ja yhteistyöhaluinen pikkuhevonen.

Sukuselvitys

isä
evm, rnvkk, 148cm
ii.
rnvkkkm, 148cm
iii.
iie.
ie.
rnvkk, 145cm
iei.
iee.
emä
evm, rnvkk, 145cm
ei.
prn, 147cm
eii.
eie.
ee.
rnvkk, 145cm
eei.
eee.

Kilpailumenestys

Porrastetut kilpailut
Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

NJ Näyttelyt

  07.09.2020 Lindgård (irtoSERT)
  10.11.2020 Haltiasalo (irtoSERT)

VSN Näyttelyt

  02.08.2020 Golden Leaves (RCH)

Päiväkirja

01.08.2020 Päiväkirjamerkintä, kirjoittaja Suba

Saavuin tänään Roslund Gårdin pihaan vasta illansuussa. Paikan omistaja, Nelly, vietti viikonloppua mökillä ja olin lupautunut auttamaan ponien liikutuksessa. Tänään tarkoituksenani oli käydä tekemässä rentouttava maastolenkki yhdessä newforestinponitamma Pradan kanssa. Ponit oli jo otettu päivän päätteeksi sisälle, joten Prada oli valmiina karsinassaan mutustelemassa heiniään. Keräilin kaikki tamman varusteet karsinan eteen ennen kuin menin häiritsemään ponin ruokailua.

Prada pysyi nätisti paikoillaan heinäkasansa ääressä, kun harjasin sitä. Tamma oli selvästi ottanut kaiken ilon irti päivästään laitumella, sillä se oli aivan pölyn ja kuran peitossa. Harjaamisessa siis kestikin hieman pidempään kuin odotin. Kun tamma oli puunattu, laitoin sille varusteet, talutin sen tallin pihalle ja kapusin jakkaralta kyytiin. Minulle oli neuvottu hyvältä kuulostava maastolenkki tallin lähistöllä, joten suuntasimme sitä kohti.

Prada vaikutti oikein tyytyväiseltä lenkin aikana. Etenimme suurimmaksi osaksi käynnissä pitkin ohjin, mutta kyllä retkemme varrelle mahtui myös pari reippaampaa pätkää laukassa ja ravissa. Tamma oli oikein miellyttävä maastokaveri, sen kanssa ei tarvinnut jännittää mitään turhanpäiväisiä säpsymisiä, vaan pystyimme molemmat todella rentoutumaan ja nollaamaan ajatuksia. Ihan mahtava päätös kiireisen työpäiväni jälkeen!

Lenkin jälkeen palasimme tallille. Riisuin Pradalta varusteet ja huuhtaisin sen vedellä. Ilma oli tänään melko painostava ja lämmin, joten tammalle oli tullut hieman hiki, vaikka vauhtimme olikin pysynyt melko rauhallisena koko ajan. Kun tamma oli hoidettu loppuun, vein sen varusteet takaisin paikoilleen ja puhdistin sekä suitset että satulan. Prada jäi tyytyväisenä karsinaansa iltaruoalleen ja minä suuntasin kohti kotia.