Roslund Gård

Camford Dasmar

tummanruunikko newforestinponiori, 142cm
syntynyt 01.07.2020, 8-vuotias
VH20-027-0064


Koulutustaso Helppo A
Kasvattaja Camford Ponies, Tanska
Omistaa Roslund Gård (VRL-14355)

Jälkeläiset

Dasmar on tarjolla jalostukseen, lisätiedot sähköpostitse.

Meriitit

lokakuussa 2020 VIR MVA Ch-arvonimi
20.10.2020 KTK-II: 19 + 19 + 19 + 20 = 77p. KTK-II

Luonnekuvaus

Kun tummanruunikko newforestinponi ravasi ensikertaa Roslund Gårdin maneesissa pitkän kuljetusmatkan jälkeen, oli ilmoilla viitteitä siitä mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Ori puhalsi ilmaa kuulostaen lähinnä torvensoittajalta, nosti häntänsä pystyyn ja ravasi muutamalla askeleella maneesin toisesta päästä toiseen päähän. Ja sieltä lennätti itsensä yhdellä - ehkä kahdella - laukka-askeella jälleen toiseen päähän toistaakseen edellä mainitun yhä uudestaan ja uudestaan.

Vaikka Dasmar on saanut vuosien aikana tietysti rutiinia ja ehkä vähän surullisen kuuluisaa maalaisjärkeäkin, on se edelleen ehdottomasti enemmän mallia tuulella käyvä kuin pystyyn kuollut. Se on energinen ja leikkisä poni, jonka tapaa usein omassa tarhassaan riehumasta milloin kumisaapasta retuuttaen ja milloin maata kaivaten - puhumattakaan siitä, miten hauskaa yhdellä pienellä tummanruunikolla voi olla, kun se on saanut yllytettyä vierustarhalaiset mukaan kevätjuhlatanssiin. Ei ehkä tarvitse erikseen kertoa, miksi ori käy jokainen aamu kävelemässä tunnin kävelykoneessa ennen tarhaan menoa tai perustella kovin tähtitieteellisesti sitä, miksi orin väkirehut ovat minimissään.

Eloisasta luonteesta huolimatta Dasmar on varsin ihana hevonen, jonka kanssa on mieluisaa työskennellä niin hoitajan, kuin ratsastajan roolissa. Hoidokkina Dasmar on aavistuksen osallistuva ja se on helpompi hoitaa käytävällä kiinni sidottuna kuin esimerkiksi vapaana karsinassa, sillä karsinassa vapaana hoitaessa se kääntyy hoitajansa perässä tutkiakseen tämän pipon tupsun, takin taskut ja varmuuden vuoksi vielä kengänpohjatkin. Dasmar on kuitenkin siitä äärettömän kiva ja mutkaton, että sille käy kaikki, eikä sen kanssa tarvitse ryhtyä tukkanuottasille esimerkiksi pesu-, kengitys- tai eläinlääkäritilanteissa.

Dasmar on ratsuna melko miellyttämisenhaluinen, mutta se on samalla äärettömän herkkä ja helposti kuumuva hevonen, joka ei siedä loputtomiin esimerkiksi epäselkeitä apuja. Parhaimmillaan se on ratsastajalla, joka ratsastaa eleettömästi hevosta tukien, ja on enemmän tyyppiä pyydän ja keskustelen kun sellaiselle, joka käskee, patistaa ja odottaa kuun tippuvan taivaalta. Kun sen kanssa saa ajatukset yksiin ja poni rentoutuu niin fyysisesti kuin psyykkisesti, on se äärettömän näyttävä; se liikkuu hyvällä liikemekanismilla korkeassa, pyöreässä muodossa ja se tekee tasapainoisia suorituksia vaativienkin juttujen parissa.

Dasmar lastautuu niin traileriin kuin rekkaan moitteetta. Vieraissa paikoissa poniori on ollut nuorempana hyvin spooky ja se on jännittänyt pitkien kisapäivien läpi, mutta nykyään ikää ja rutiineita saatuaan se osaa jo vähän päästää vaihdetta vapaalle pitkien alkukäyntien jälkeen. Vieraat paikat ja kilpailutilanteet kaikessa hälinässään saavat Dasmarin kuitenkin entistä herkemmäksi, jonka myötä ratsastajan on osattava ratsastaa mahdollisimman rauhallisesti saadakseen tasaisia, mutta näyttäviä kouluratoja alleen.

Sukuselvitys

isä Shamsheik Trollvin
evm, trn, 146cm
ii. Morwennas Trefesgob
km, 148cm
iii.
iie.
ie. Kolneset Hermina
trn, 142cm
iei.
iee.
emä Camford Dhalia
evm, m, 140cm
ei. Ginger Kasmar
m, 144cm
eii.
eie.
ee. Ardmore Dhekelia
tprt, 140cm
eei.
eee.

Kilpailumenestys

Porrastetut kilpailut
Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

NJ Näyttelyt

  14.07.2020 Safiiritiikerin kilpailukeskus (irtoSERT)
  31.07.2020 Safiiritiikerin kilpailukeskus (irtoSERT)
  31.08.2020 Haltiasalo (BIS17, MVA-sert)
  14.10.2020 Haltiasalo (BIS10, MVA-sert)

VSN Näyttelyt

  02.08.2020 Golden Leaves (SW3)

Päiväkirja

03.08.2020 Kouluvalmennus, kirjoittaja Suba

Kurvasin autollani Roslund Gårdin pihaan. Samaan aikaan näin Nellyn vasta taluttavan suloista Dasmaria kentälle. Hän tervehti iloisesti ja pahoitteli olevansa hieman myöhässä aikataulusta, sillä tarkoituksenaan oli ollut verrytellä poni valmiiksi ennen kuin saapuisin paikalle. Onneksi minulla ei ollut kiire mihinkään, joten tämä pieni viivästys ei haitannut. Jutustelimme sitten Nellyn kanssa niitä näitä samalla kun hän verrytteli poniaan.

Kun Dasmar oli tarpeeksi vertynyt kaikissa askellajeissa, aloimme työstämään päivän tehtävää. Nellyllä oli ollut hieman haasteita Dasmarin kanssa vastalaukassa muutamissa edellisissä kisoissa, joten keskityimme sellaisen tehtävien hiomiseen. Aluksi ratsukon oli tarkoitus laukata vasempaan kierrokseen ja vaihtaa sitten suuntaa lävistäjällä vaihtamatta kuitenkaan laukkaa ja lopussa vielä laukata pääty-ympyrä vastalaukassa. Pari ensimmäistä kertaa sujui arvatenkin hieman heikosti ja annoinkin Nellylle ohjeita siitä, kuinka tämä saisi opastettua poniaan selkeämmin. Dasmar otti hieman kuumaa kun ei täysin ymmärtänyt, että mitä siltä haluttiin. Nelly joutuikin ottamaan aikalisän ja jäähdytteli poniaan hetken aikaa käynnissä pitkin ohjin.

Jatkoimme tehtävää ja Nelly oli jotenkin heti paljon paremmin kartalla antamistaan avuista. Hän selvästi otti ohjeistani kiinni ja antoi ponilleen huomattavasti aiempaa selkeämmät avut. Dasmar keskittyi myös taas paremmin kuin ennen taukoa ja ratsukko saikin oikein mahtavan onnistumisen aikaan! Nellyllä tuntui napsahtavan jokin palanen kohdalleen ja lopputunnista vastalaukat sujuivatkin jo oikein mainiosti molempiin suuntiin. Valmennuksen lopuksi kehuin ratsukkoa hienosta työstä ja Nellykin iloitsi kehityksestään. Jätin sitten ratsukon loppuverryttelemään itsenäisesti ja jatkoin matkaani seuraavan valmennettavan luokse.

28.09.2020 Päiväkirjamerkintä, kirjoittaja Minni

Ajaessani Roslund Gårdin pihaan, näin että minua oltiin jo odottamassa, vaikka olin saapunut paikalle hieman etuajassa. Noustessani autosta ja kävellessäni minua vastaanottaneen nuoren työ tuo näytti minulle missä Dasmarin karsina oli ja poniori olikin jo valmiina odottamassa minua karsinassaan. Kysyin vielä ohjeet orin varusteiden löytämiseen ja ne saatuani kiitin saattajaani ja lähdin metsästämään poniorin varusteita ohjeiden mukaan. Löydettyäni kaikki tarvittavat tavarat palasin takaisin poniorin karsinalle ja laskettuani kantamukseni käsistäni otin Dasmarin käytävälle ja saatuani sen molemmin puolin kiinni aloin harjaamaan ponioria.

Dasmar yritti parhaansa mukaan olla mukana hoitotoimenpiteissä ja tummanruunikko poniori olikin aika suloinen yrittäessään olla parhaansa mukaan mukana kaikessa mitä sen ympärillä tapahtui. Kuitenkin sain orin hoidettua lopulta kivuttomasti valmiiksi ja kiinnittäessäni vielä kaikki suitsien soljet, olin valmis päästämään poniorin irti käytävältä ja lähtemään taluttamaan sitä maneesiin.

Maneesissa kävelytin Dasmaria pitkien alkukäyntien verran, ennen kuin siirryin poniorin kanssa keskemmälle maneesia ja pyysin sen isolle ympyrälle ensin käynnissä ja sitten ravissa. Dasmar ravasi yllättävän lennokkaalla askeleella poniksi ja sen menoa oli ilo seurata. Muutaman kierroksen jälkeen pyysin Dasmarin laukkaan ja annoin ponin laukata muutaman kierroksen ympyrällä, ennen kuin siirsin sen ensin takaisin raviin ja siitä käyntiin jotta sain vaihdettua Dasmarin suunnan ympyrällä. Alkuun Dasmar ei olisi halunnut lähteä ympyrälle uudessa kierroksessa, mutta lopulta sain poniorin ensin käynnissä ympyrälle ja lopuksi siirsin sen vielä raviin ja laukkaan tässäkin kierroksessa, ennen kuin oli aika siirtää poniori takaisin raviin ja siitä käyntiin.

Loppukäynnit kävelin taas Dasmarin kanssa koko uraa pitkin yhtä matkaa, ennen kuin oli aika palauttaa poniori takaisin talliin ja hoitaa se tarhailukuntoon.