Roslund Gård

Berrystead Magnus

vaaleanpunaruunikko newforestinponiori, 148cm
syntynyt 21.07.2020, 8-vuotias
VH20-027-0102


Koulutustaso Helppo A
Kasvattaja Berrystead Ponies, Ruotsi
Omistaa Roslund Gård (VRL-14355)

Jälkeläiset

Magnus on tarjolla jalostukseen, lisätiedot sähköpostitse.

Meriitit

lokakuussa 2020 VIR MVA Ch-arvonimi
20.09.2020 KTK-II: 19 + 20 + 19 + 19 = 77p.

Luonnekuvaus

Jos Magnukselta kysyttäisiin sen lempi-asioita maailmassa, se vastaisi varmasti ruoka, esiintyminen sekä ruoka. Ehkä vielä kerran ruoka. Ihastuttava, persoonallinen ori on oikea herkkupeppu, jota voi motivoida vaikka maailman tappiin asti porkkanalupauksella - oli se lupaus sitten paikkaansa pitävä, tai pelkkää puhetta. Mutta varmaa on se, että tarhanportilla porkkanapussia rapisuttamalla kaverina on äkkiä mustatukkainen newforestinponiori, joka heittää tiskiin kaikki korttinsa ja temppunsa pienen makupalan saadakseen.

Magnus on niitä hevosia, jotka ihastuttavat oikeastaan ihmisen kuin ihmisen puoleensa. Sen valloittava, seurallinen persoona saa itsensä puolelleen alta aikayksikön ja ennen kuin ihminen huomaakaan, on ori saanut special timea rapsutuksineen aikeissa olleen vartin sijaan tunnin. Koska ori on varsin hyväntahtoinen lienee sanomattakin selvää, että kaikenlaiset hoitotoimenpiteet sujuvat hevosen kanssa varsin jouhevasti. Harjaus ja kaikenlainen kropsottaminen on parasta varsinkin karvanlähdönaikaan, eikä hienohipiä laita pahakseen mutaisten jalkojen pesustakaan. Magnusta talutetaan täysin turvallisuussyistä ketjun kanssa, mutta vielä tähän päivään mennessä - monta tammaa ohittaneena ja vähän tamman makuun päässeenäkin - se ei ole esittänyt mitään niin mullistavia kevätjuhlaliikkeitä että narunjatke olisi joutunut nielaisemaan kurkkua kuristavan tunteen pois. Herrasmies mikä herrasmies, sanoi Roslundin tallimestarikin aikanaan ihmisille, jotka ihmettelivät poniorin lauhkeaa luonnetta kisapaikan täyteen ahdatulla käsihevosalueella.

Ratsuna Magnus on yhdellä sanalla kuvattuna fantastinen. Se on äärettömän kevyt ja herkkä hevonen ratsastaa, jonka vuoksi se on ollut omiaan varsinkin kouluratsastuksessa. Sillä on luonnostaan hyvä eteenpäinpyrkimys ja kova miellyttämisenhalu, jonka vuoksi sen kanssa ratsastaminen on aina sujuvaa yhteistyötä pienin avuin. Magnus on newforestiksi varsinainen liikeihme ja sillä on ällistyttävä elastisuus; se tekee mielellään esimerkiksi siirtymiä kootun ja keskiaskellajien välillä sekä suorittaa erinäisiä tehtäviä, joissa on esimerkiksi laukassa tehtyjä avo- tai sulkutaivutuksia. Vaikka Magnus on usein alusta asti varsin kevyt ja kiva ratsastaa, on vuosien mittaan tullut huomattua, että mitä enemmän orille antaa psyykkistä ja fyysistä haastetta, sen paremmaksi se usein tulee. Se tunne kun Magnus tulee höyhenenkevyeksi jalan eteen sekä kantaa itseään säästä ylöspäin, on oikeasti aika mieletön - ei ole sattumaa, että moni vaativan tason kouluratsastaja on sanonut että Magnus murskaa "ei ponista ole avoimiin luokkiin"-myytin jo perusliikkumisellaan.

Vaikka Magnus on kouluratsuna vailla vertaansa, ei se ole yhtään hullumpi rata- tai maastoesteitä hypätessäkään. Sillä ei ole ihan parhain hyppytekniikka ja joskus takajalantekniikka koituu sen kohtaloksi virhepisteitä katsoessa, mutta kun ratsastaja osaa ratsastaa hevosen oikealle ponnistuspaikalle ja antaa sille tilaa hypätä, on se varsin kiva hevonen esteilläkin. Ja se nöyryys, jota Magnus kantaa mukanaan on omiaan - se ei koskaan stoppaa esteiden eteen tai jää epäröimään erikoisempia este-elementtejä kilometrien päähän.

Poniori on tottunut matkaaja, joka lastautuu sekä matkustaa moitteetta. Vieraissa paikoissa se on hyvin samanlainen kuin kotona; se on seurallinen oma itsensä, joka rakastaa ihmisten kanssa seurustelua. Kevään ensimmäiset poistumiset kotoa saa sen ehkä hitusen normaalia pörheämmäksi, mutta sekään ei tarkoita muutamaa babypiaffe-askelta enempää.

Jos omaa saa kehua, sanoisin, että Magnus on täyden kympin match.

Sukuselvitys

isä
evm, rnvkk, 148cm
ii.
rnvkkkm, 148cm
iii.
iie.
ie.
rnvkk, 145cm
iei.
iee.
emä
evm, rnvkk, 145cm
ei.
prn, 147cm
eii.
eie.
ee.
rnvkk, 145cm
eei.
eee.

Kilpailumenestys

Porrastetut kilpailut
Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

NJ Näyttelyt

  23.08.2020 Susiraja (BIS3, MVA-sert)
  31.08.2020 Haltiasalo (BIS7, MVA-sert)
  25.10.2020 Haltiasalo (BIS4, MVA-sert)

VSN Näyttelyt

 

Päiväkirja

03.08.2020 Kouluvalmennus, kirjoittaja Elli L.

Poniori ravasi jo lämmittelyssä niin hyvällä tempolla ja erittäin näppäränä itsensä kantaen, että tunsin olevani paikalla vähän turhaan. Ratsukon työskentelyssä ei kerta kaikkiaan ollut mitään korjattavaa. Magnus luki ratsastajaansa täydellisesti, heillä oli epäilemättä jo pidempää taustaa yhteisestä työskentelystä.

"Aloitetaas sitten", tuumasin ja Nelly teki eittämättä yhden hienoimmista siirtymisistä ravista käyntiin. Mitä hittoa. "Joo, hyvä. Magnus näyttää sen verran pätevältä ponilta, että mennään suoraan asiaan", sanoin. Suunnitelmana oli erilaisia taivutuksia ravissa, jumppaa poniille. "Irrotellaan ensin vähän. Tallinpuoleisella pitkällä sivulla lisätty ravi, kulmassa taas poni kasaan ja toisella pitkällä sivulla kulmasta pohkeenväistö keskihalkaisijalle, jossa suoristus, kymmenen askelta suoraan ja väistö takaisin pitkälle sivulle. Voit aloittaa".

Sanomattakin lienee selvää, ettei tehtävä tuottanut ratsukolle järin suurta päänvaivaa. "Tue kulmissa enemmän ulko-ohjalla. Just noin, hyvä", oli ehkä ainoa korjaus, jonka noin äkkiseltään keksin. Magnus teki erinomaista työtä. Sillä on hyvä matkaavoittava ravi, ja se ojentaa pieniä etujalkojaan lisätyssä ravissa kauniisti eteen. Pohkeenväistössä takaosa jäi aavistuksen verran jälkeen, mutta Nelly korjasi sen mukaan hyvin.

"Hyvä. Magnus on erinomaisen hyvin kuulolla tänään. Anna sille pieni lepotauko niin selitän seuraavan tehtävän", sanoin ja siirryin hieman lähemmäs ratsukkoa. Pitkän sivun alkuun oli tarkoitus tehdä voltti, josta jatketaan avotaivutuksella. Ennen kulmaa suoristus, ja toiselle pitkälle sivulle sama juttu. Lepotauon jälkeen Nelly kokosi ohjat ja Magnus kuunteli tarkkaavaisena selästä tulevia apuja. "Nyt se aavistuksen kiirehtii, yritä pitää tempo samana koko ajan", sanoin, kun Magnus ihan hitusen kiristi tahtia voltilta lähdettäessä. Muutoin harjoitus sujui, kuten oletinkin: kuin lastenleikkiä.

Viimeisenä tehtävänä Magnus pääsi keskiympyrälle laittamaan pyllyä ulos, pyllyä sisään, etuosaa ulos, etuosaa sisään. Ei toki näin nopealla rytmillä, mutta lähestulkoon. Puoli ympyrää pylly sisään, suoristus, voltti ulospäin, suoristus, pylly ulos puoli ympyrää, suoristus, voltti ulos ja niin edelleen. Magnuksen kyljykset joutuivat todella venymään kumpaankin suuntaan ja ori sai tosissaan keskittyä alati muuttuvaan tehtävään. Jälleen kerran: eipä se tuottanut ihan suuren suurta pääänvaivaa kummallekaan. Nelly pystyi hienosäätämään Magnuksen liikettä ihan pohjattoman paljon ja ori oli kuin sulaa vahaa naisen osaavissa käsissä.