Roslund Gård

Beauregard Roscoe

ruunikonvoikko connemaraori, 148cm
syntynyt 06.06.2020, 8-vuotias
VH20-035-0070


Koulutustaso Helppo A
Kasvattaja Stall Beauregard, Ruotsi
Omistaa Roslund Gård (VRL-14355)

Jälkeläiset

26.08.2020     t. Roslund Emmelie (e. Amstelhof Emina)
08.10.2020     t. Roslund Fynne (e. Nantdywyll Finja)
22.10.2020     o. Berryard Ragnall (e. Glindwood Cherry)

Meriitit

lokakuussa 2020 Champion-arvonimi
lokakuussa 2020 VIR MVA Ch-arvonimi
20.09.2020 KTK-II: 19 + 19 + 18 + 19 = 75p.

Luonnekuvaus

"Ei kannata katsoa liiaksi. Se saattaa kulua, kuten Nellyllä on tapana sanoa." vaaleahiuksinen, ruotsalaisperäinen Helen naurahtaa leikkisästi samalla, kun tallivierailija silmäilee tarhassa seisovaa ruunikonvoikkoa ponioria.
"Se on Roscoe. Se on sellainen Nellyn favorit, jota pidetään kuin kukkaa kämmenellä. Siinä missä tallityöntekijät vie muut hevoset ulos aamuisin, Nelly vie itse tämän. Ja jos hän on vielä tallilla iltatallin aikaan, on melko varmaa, että hän hakee itse Roscoen sisälle. Kai niillä on jonkunlainen oma kupla, johon muilla ei ole asiaa. En tiedä, ja veikkaan ettei kukaan muukaan tiedä tällä mäellä." Helen jatkaa, kunnes jatkaa matkaa.

Väite kuplasta on humoristinen, mutta siinä piilee jonkinlainen totuus. Ehkä kullanhohtoinen poniori on vienyt tallinomistajan jalat alta, mutta poniin enemmän tutustuttua on vaikea sanoa, etteikö se tekisi niin muillekin. Se on perusluonteeltaan hurmaavan älykäs, joka on sopivassa suhteessa rauhallinen, mutta myös ympäristöstään kiinnostunut.
Oria hoitaessa se seisoo pitkiäkin aikoja paikoillaan, eikä häiriinny, vaikka tallissa olisi trafiikkia muiden ponien tai ihmisten toimesta. Se rakastaa etenkin vatsan alta rapsuttelua, mutta kaikki tuntuu käyvän - oli tiedossa sitten kengitystä, harjan nyppimistä tai shampoopesua kisapäivää varten.

Roscoe on ratsastaessa hyvin eteenpäinpyrkivä ja se kantaa itseään mielellään korkeassa muodossa. Sillä on näyttävä liikemekanismi, ja sen energisyyden ja ryhdikkyyden vuoksi muun muassa lisätyt askellajit näyttävät lähinnä siltä, että poni taittaisi matkaansa näkymättömin jousin. Ei sen kootutkaan askellajit kalpene edes puoliverisen rinnalla, mutta oria paljon kootessa täytyy olla tarkka siitä, että sen ympärille ei jää liian tiiviisti sillä muuten se kuumuu, jonka myötä askellajin tahdikkuus kärsii helposti.
Helpoimpia tehtäviä Roscoelle on kokoavat sivuttaiset liikkeet, kuten esimerkiksi avo- ja sulkutaivutukset, kun taas hidastempoiset, eteen-alas suuntaan houkuttelevat liikkeet tuntuvat toisinaan hieman hankalalta. Osaavan ratsastajan kanssa Roscoe kyllä rentoutuu myös matalampaan ja pidempään muotoon, mutta mihinkään varsinaiseen "jäänpäs tähän loppuajaksi vain ja ainoastaan matkustelemaan"-fiilikseen tässä ei pääse.

Roscoe on perusluonteeltaan rohkea ja maalaisjärjen omaava hevonen, joka ei turhia säpsy. Tämän vuoksi sen kanssa on äärettömän helppoa ja mutkatonta matkustaa esimerkiksi ilman apukäsiä valmennuksiin tai kilpailuihin. Se lastautuu ja matkustaa moitteettomasti, ja käyttäytyy vieraissakin paikoissa siivosti. Kevätaikaan se saattaa höristä vieraille hevosille kerran tai kaksi, mutta asettuu pian aloilleen.
Vieraissa paikoissa se on hyvin samanlainen ratsastaa, kuin kotona: Se on eteenpäinpyrkivä, kuuliainen, eikä välitä tuon taivaallista ympäristön ärsykkeistä. Mikä lottovoitto sellaisten hevosten jälkeen, jotka ovat pelänneet muun muassa kouluaitojen vierelle nostettuja kukkaistutuksia!

Sukuselvitys

isä Beauregard Rosecott
evm, rnvkk, 148cm
ii. Kenilworth Rossignol
rnvkkkm, 148cm
iii. Kenilworth Ernesto
iie. Xilia Rosette
ie. Duchess Sophia
rnvkk, 145cm
iei. Nantdywyll Cover Boy
iee. Wellbred Symphonia
emä Cotton Ruby
evm, rnvkk, 145cm
ei. Bleves Universo
prn, 147cm
eii. Universal Prayer
eie. Nausee Galibia
ee. Nesscliffe Cotovia
rnvkk, 145cm
eei. Bleves Entrprise
eee. Nesscliffe Coterma

Kilpailumenestys

Porrastetut kilpailut
Kouluratsastuksessa op. (vaikeustasolla /4)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

NJ Näyttelyt

  29.07.2020 Maybeck Stud (irtoSERT)
  31.08.2020 Haltiasalo (BIS8, MVA-sert)
  14.10.2020 Maybeck Stud (irtoSERT)
  23.10.2020 Haltiasalo (BIS4, MVA-sert)


VSN Näyttelyt

 

Päiväkirja

31.07.2020 Kouluvalmennus, kirjoittaja Viixi

Kun edellisenä iltana olimme viestitelleet Roslundin omistajan Nellyn kanssa seuraavan päivän suunnitelmasta, oli tullut harvinaisen selvästi ilmi se asia, ettei minulla olisi ollut mitään asiaa connemaraori Roscoen selkään. "Minä ratsastan Roscoella itse", Nelly oli kirjoittanut. Näinpä päädyimme siihen tulokseen, että pitäisin Nellylle ja Roscoelle kouluvalmennuksen.

Valmennuspäivän aamuna huristelin Roslundin pihaan ja saatuani autoni parkkiin kävelin kentälle, joka rakennusten takaa jo hieman pilkottikin. Kentällä verrytteli komea ruunikonvoikko ori, jonka ratsastaja näytti määrätietoiselta. Ratsu kulki komeassa korkeassa muodossa ja näytti varsin yhteistyökykyiseltä. Alkutervehdysten jälkeen kävimme Nellyn kanssa nopeasti läpi edellispäivien treenit ja kompastuskivet. Kävi ilmi, että etenkin eteen-alas harjoitukset ja rentoutuminen olivat Roscoelle toisinaan hankalia. En kuitenkaan lähtisi ihan ensimmäisenä vaatimaan vaikeita asioita, vaan aloitimme valmennuksen Roscoen vahvemmista puolista, sulkutaivutuksista ja väistöistä. Roscoe venytti askeltaan hienosti väistöissä ja ratsukko vaikutti elegantin tyyneltä. "Muista pysyä itse rentona, ei siellä satulassa tarvitse ihan jäykkänä olla. Älä purista jalalla liikaa", ohjeistin, kun Roscoe alkoi sulkutaivutuksissa hieman kuumenemaan Nellyn jännittäessä jaloillaan turhan paljon. "Jes, just näin", kommentoin, kun harjoitus sujui hyvin ja ratsu alkoi rentoutua.

Laukkatyöskentelyssä pyrimme yhdistämään sekä reippaampaa tempoa että kootumpaa laukkaa siten, että lävistäjällä askelta lisättiin, jonka jälkeen koottiin ympyrän kaaren kokoa säädellen. Ympyrältä pääsi lähtemään sitten, kun meno oli hallittua ja kokoamisaste sopiva ilman, että hevonen joutui tekemään korjaavia raviaskeleita. "Hienosti menee, muista tässäkin jalka rentona. Tue etenkin ulko-ohjalla, ettei kallistu ympyrällä sisäänpäin". Roscoe otti tehtävästä vähän kierroksia, mutta Nelly osasi korjata ponia siten, että tällaisesta suorituksesta saisi kisoissa varmasti hyvin pisteitä. "Tää riittää, kehu paljon", hihkaisin, kun kokoamistehtävä oli sujunut ihan nappiin. Käskin Nellyn antaa Roscoen laukata hieman vapaammin ympäri kenttää, jonka aikana Nelly pääsi vaatimaan Roscoelta rentoutta. Loppuraveissa rentoja pätkiä tuli enemmänkin ja Roscoe kulki hienosti venyttäen itseään eteen-alas. Ponin paino oli takapäällä ja paketti oli kaiken kaikkiaan hyvän näköinen. Nelly kiitti oria hyvistä suorituksista ja ilmoitti lähtevänsä kävelemään maastoon.

18.08.2020 Kouluvalmennus, kirjoittaja Joni Lehtimäki

Yksi kolmesta valmennuksen hevosista oli ruunivoikko connemara Roscoe, enkä yhtään ihmettele miksi vaimoni Ashley, connemarakasvattaja, hyppäsi suoraan katsomoon tämän valmennuksen alkaessa, olihan tuo ori upean ulkomuodon omaava, ja kaiken kukkuraksi vielä upean ryhdikäs ja lennokasaskelinen - ainakin näin ensimmäisten käyntiaskelten perusteella. Teimme valmennuksen ensimmäisenä tehtävänä pysähdyksiä, sekä kootumpaa ja nopeampaa käyntiä pysähdysten ulkopuolella saadaksemme hevoset hyvin kuulolle. Roscoelle ja sitä ratsastavalle Nellylle ei tämä tehtävä näyttänyt tuottavan mitään ongelmaa, ori pysähtyi täysin tasajaloin, ja suoritti Nellyn apujen mukaan täysin moitteettomasti. Tämän ratsukon kanssa halusin hioa vielä Nellyn apujenkäytön aivan näkymättömäksi, vaikka melkein sitä se jo olikin. Pyysin Nellyä pyytämään niin pienin ja näkymättömin avuin, kuin vain mahdollista, ja toteuttamaan eniten istunnallaan. Myöhemmin vaihdoimme askellajia raviin ja teimme pieniä kokoamisia ja lisäyksiä ravin sisällä. Ponin ravi oli yhtä upeaa kuin käyntikin - kenties upeampaa. Etenkin kokoamiset sujuivat ratsukolta hyvin, lisäyksissä hioimme vielä sitä, että ratsukon tempo pysyy täysin samana, kuin lähtiessä lisäämään.

Loppuvalmennuksessa teimme lisäyksiä suorilla, eli lävistäjillä ja pitkillä sivuilla, sekä kokoamisia volteilla lyhyillä sivuilla ravissa ja laukassa. Tämän ratsukon laukkavoltit alkoivat näyttää jo melkein laukkapirueteilta, joten huomautin, että sisätakajalkaa pitää ratsastaa enemmän hevosen alle, ja että nyt olisi kuitenkin tarkoitus edetä. Kyllä ne laukkavoltitkin sieltä alkoivat löytyä oikeinkin mallikkaasti, ja Nellyn apujenkäytöstä oli hioitunut todella huomaamatonta. Ratsukosta näki, että näillä kahdella kyllä selkeästi on kokemusta toisistaan!