Maybeck Stud

Wyat Liselotte

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 12.08.2018, 8v
Ruunikko, 102cm

Rekisterinumero VH18-017-0395
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Wyat Shetlands Miia-Maria
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-III


Mandi oli jo varsana niin rauhallinen ja viisas, että vähemmästäkin mietti jonkun olevan vialla. Isäponiksi kun ei ollut valikoitunut luonteen puolesta mikään rauhallisin yksilö, vaan oikea shetlanninponin vauhdin ja jääräpäisyyden perikuva. Kaippa Mandi sitten vain peri niin vahvasti emänsä habituksen ja poimi suvun rauhallisimpien ponien piirteet. Mandi kulkee tallipihalla perässä kuin koira ja sille tärkeintä on pitää rakas ihminen näköpiirissä. Ei se toimintakyvytön ole ja vaihteita löytyy, mutta tamman sanavarastoon ei kuulu hömpöttäminen, kiire tai kettuilu. Tuskin se edes osaa mitään edellä mainituista toteuttaakkaan.

Mandi on ollut helppo poni opettaa tavoille eikä sitä koskaan turhan paljon ole tarvinnut komentaa. Tamma on enemmänkin arka kuin suunapäänä testaamassa. Erilaiset ja eri ikäiset hoitajat pystyvät käsittelemään Mandia helposti, eikä eläinlääkärin tai kengittäjänkään kanssa ole koskaan ollut ongelmia. Tuntuu välillä, ettei Mandilla ole kamalasti mielipiteitä ja kypsyytensä takia se tuntuu usein ikäistään vanhemmalta ponilta. Toki jos Mandia jokin asia hiertää tai meno yltyy epämukavaksi, se ei jää sanattomaksi. Mikään hoitotoimenpide ei kuitenkaan ole vielä(kään) ylittänyt sitä kynnystä. Sen huomaa kuitenkin esimerkiksi laumassa, jossa Mandi kaikesta kiltteydestään huolimatta ei jää jalkoihin. Etenkin elämän eliksiiriä, eli ruokaa, se puolustaa kynsin ja hampain. Silloin saa nuoremmat poninkoltiaiset kyllä kyytiä jos liian lähelle Mandin ruokaa osuvat.

Jos pitäisi lyhyesti kuvailla Mandia, niin se todellakin on koiramainen. Se on luottavainen ja viihtyy parhaiten laumassa. Mandi on huomattavasti levottomampi, jos esimerkiksi maastoon lähdetään ilman kaveria. Kentältä ja pellolta on sen verran lyhyt matka kotiin ja kavereiden luo, että siellä pystytään keskittymään. Tamman kanssa on silti hyvä säännöllisesti käydä lenkeillä myös yksin. Kärryjen edessä Mandi on miellyttämisenhaluinen ja nopea. Vaikka se on kovin rauhallinen, sillä on silti ripeä askel ja meno päällä. Turhaa kiirettä tai hosumista ei ole, keskittyä pystyy myös haastavimpiin tehtäviin. Mandi tykkää kyllä myös vain kuskailla ilman sen kummempaa aivopähkinää, siinä mielessä se onkin loistava kärryponi esimerkiksi tapahtumiin lastenkärryjä vetämään.

Mandilla on kilpaponiksi mainio luonne sen rauhallisuuden takia. Toki vieraassa paikassa ollaan hieman varpaillaan ja pää pystyssä ihmettelemässä suurta meininkiä. Mutta koska lähellä on omat ihmiset ja paljon uusiakin ponikavereita, se voi keskittyä oleellisen - tilanteesta ja huomiosta nauttimiseen. Mandi pystyy hyvin keskittymään myös kisapaikoilla, mutta juurikaan painetta sillä ei ole edes ohjastajan kautta. Toisinaan onkin vaikea saada Mandista irti enempää kuin mitä se itse haluaa antaa. Mitään suurta kilpaviettiä siellä ei ole, vaikka hienoja tuloksia se valjakkoajossa onkin saavuttanut.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Yentel Friday Mood
KTK-I
ii. Druindar Alston
mkrj, 104cm
iii. Blackhelm evm
iie. Tatiana evm
ie. Namem Pauline
rt, 100cm
iei. Sweike Anton evm
iee. Bluff Iris evm
e. Albertslunds Flicka
VIR MVA Ch, KTK-I
ei. Aldergrove Frederico
vkk, 101cm
eii. Aldergrove Fhilip evm
eie. Aldergrove Julianna evm
ee. Peggy v.d. Weunegaard
rt, 83cm
eei. Mark v.d. Weunegaard evm
eee. High Present v.d. Est Hoeve evm

Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
22.8.2019 o. Maybecks Jerome Päivärinteen Jeremia JP, Fellbury Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  15.09.2018 Huvitus SHLA KRJ-Cup, helppo D 4/42

Näyttelytulokset

  23.09.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  22.11.2018 NJ-näyttelyt (Husgård Stud) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

28.10.2018   Valjakkoajovalmennuksessa   valmentajana Cady

Ruunikon Mandi-ponin ja Amelien valmennuksen päätehtävänä oli siirtymiset, ja tavoitteena oli mahdollisimman terävä ja reipas poni valmennuksen päätyttyä. Alkuverryttelyinä valjakko käveli ensin muutaman kierroksen ja ravaili sitten ympäri kenttää ympyröitä tehden.

Mandi oli vähän rauhallisemmanpuoleinen, mutta ei silti lainkaan laiska tai edes tahmea, vaan se liikkui alusta asti innokkaasti eteen. Silti huomasin heti alkuravien jälkeen Amelien siirtäessä tammaa käyntiin sen olevan vielä liian löysä, siihen tarvittaisiin juurikin terävyyttä ja nopeampaa reagointia. Niitä lähdettiinkin työstämään heti, aluksi ihan vain käynnissä. Valjakko sai siirtyä keskiympyrälle ja aina suunnilleen puolessa välissä tehtiin pysähdys. Pysähdyksen tuli olla suora ja ponin tuli reagoida heti, eikä vasta kahden metrin päässä. Amelie valmisteli pysähdykset hyvin, mutta Mandi ei ollut kuitenkaan ihan täysin kuulolla ja niin pysähdykset venyivät hieman.

Ravissa valjakko sai työskennellä koko uralla ravaten, mutta keskelle tuli edelleen suuri ympyrä, jonka sisällä tuli tehdä kaksi pysähdystä. Mandi ravasi oikein hienosti ja reippaasti, mutta pysähdyksien oli tarkoitus tapahtua suoraan ravista ja nyt Mandi otti mielellään muutaman käyntiaskeleen ennen lopullista pysähtymistä. Ohjastaja saisi olla tarkempi pysähdykseen valmistamisesta. Tässä Amelie petrasikin hyvin ja pysähdyksistä tuli lopulta erittäin hyviä, ponikin jaksoi keskittyä ja alkoi terävöityä! Liikkeellelähdöt olivat alusta asti olleet kutakuinkin ihan hyviä, mutta loppua kohden ne alkoivat onnistua suorastaan loistavasti!

10.12.2018   Maastoilemassa   hoitajana Sanni (Natalia)

Suuntasin Bettinan ja Amelien shetlanninponitallille, Maybeck Studiin, sillä olin sopinut siskosten kanssa että liikuttaisin tänään yhden heidän poneistaan. Mandi on kuulemma helppohoitoinen ja rauhallinen ajettava joten saisin varmasti mukavan maastoreissun neidin kanssa aikaiseksi sillä kaipasin jo vaihtelua haastaviin poneihin. Hurauttaessani tallipihalle näin että siellä oli täysi hulina jo päällä ja törmäsin sopivasti ensimmäisenä Bettinaan. Vaihdoimme muutaman sanan ja nainen neuvoi minulle missä Mandin karsina sijaitsisi. Tiemme erkanivat sen jälkeen ja reippaasti kipaisin ensimmäisenä etsimässä valmiiksi Mandin kamppeet ja roudasin ne käytävälle jotta saan tamman varustettua ripeästi.

Astuessani Mandin karsinaan se oli aluksi hieman epäluuloinen ja aran oloinen uudesta ihmisestä, mutta nopeasti meistä tuli kavereita kun tarjosin sille pienen heppaherkun. Siirsin tamman käytävälle ristikiinnitykseen jossa harjasin sen huolellisesti, puhdistin kaviot ja selvitin hännän ja harjan. Tottunein ottein valjastin rauhallisesti paikallaan seisoskelevan Mandin ja lopulta laitoin kärryt perään ja menoksi.

Kipusin kärryjen kyytiin tottuneesti ja ohjastin tamman maaston suuntaan. Ilma alkoi olla jo hieman kirpsakka ja olin pukeutunut lämpimästi etten paleltuisi reissulla, olihan ensilumikin satanut maahan. Aluksi Mandi meinasi alkaa jumittamaan maastoreitin alussa sillä se ei olisi selvästikään halunnut mennä sinne yksin. Pikkuhiljaa kuitenkin kannustaessani sitä eteenpäin se alkoi unohtaa yksinolonsa ja näytti jopa nauttivan olostaan. Pystyin itsekin rentoutumaan kyydissä sillä Mandi oli niin ihanan helppo ajettava. Matkan aikana mentiin myös muutama ravipätkä ennenkuin oltiin jo takaisin Maybeckin pihalla.

Mandi ravisteli päätään tyytyväisenä kotipihassa ja riisuin siltä kamppeet kaikessa rauhassa. Kevyen liikutuksen jälkeen riitti vain harjaus ennenkuin vein tamman takaisin karsinaansa. Etsin vielä katseellani jompaa kumpaa sisaruksista ja juuri sopivasti Bettina asteli toisen ponin kanssa talliin. Kerroin naiselle kuinka reissu oli mennyt ja vaihdettiin vielä kuulumisiakin Bettinan harjatessa ponia jonka oli tuonut juuri sisälle. Tovihan siinäkin vierähti ja puoli tuntia myöhemmin pääsin ajelemaan takaisin kotia kohti.