Maybeck Stud

Valyrian Dylodeia

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 27.03.2019, 8v
Ruunikko, 102cm

Rekisterinumero VH19-017-0270
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Valyrian Shetlands
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

Champion
KTK-II


"Okei. Onhan tämä nyt ihan mielettömän upea, hyvä ostos Bettina." mä tuumasin, kun näin tamman ensikertaa Maybeckin pihalla. Vaikka ruunikko tammavarsa oli vasta reilun vuoden, oli se ikäisekseen varsin kehittynyt - se oli melko vankka, sillä oli hyvä ylälinja ja se käyttäytyi äärettömän leppoisasti. Toki pitkä kuljetusmatka Britanniasta oli varmasti syönyt osan mehuista, mutta Bettinan kävelyttäessä sitä pitkin Maybeckin pihoja saimme jonkinlaista osviittaa sen perusluonteesta, joka oli kieltämättä varsin miellyttävän oloinen.

Eikä se miellyttävyys ole kadonnut ajansaatossa mihinkään. Ajattelin ensin, että Bettina omii tamman itselleen, mutta pääsimme Jessican kanssa yhdessätuumin jatkamaan tamman ajo-opetusta siitä, mihin sen kasvattaja Britanniassa oli jäänyt. Joko pohjatyö oli tehty äärettömän hyvin, tai sitten tamma oli oikeasti jonkinsortin luonnonlahjakkuus kärryjen edessä. Se oli ja on edelleenkin innokas tekemään ihmisen kanssa töitä ollen kuitenkin perusrauhallinen tapahtui ympärillä sitten mitä tahansa.

Dylodeia on lunastanut vuosien mittaan Maybeckissa tietynlaisen paikan - se on nimittäin poni, joka on varma valinta esimerkiksi silloin, kun tallikäytävä täyttyy iloisista ja innokkaista lapsista jotka ovat tulleet kokeilemaan poninhoitoa ensikertaa syntymäpäiväjuhlille. Tai silloin, kun olemme kunnan kanssa järjestäneet sosiaalipedagogisen toimintapäivän. Syy tälläiseen ponivalintaan löytyy ruunikon tamman perusolemuksesta - se on aina iloisella tuulella, ja se vastaanottaa jokaisen rapsuttavan käden suurella lämmöllä. Kuten ehkä arvata saattaa, Dylodeia on noin muutoinkin erilaisissa hoitotoimenpiteissä varsin mutkaton, eikä esimerkiksi kengitys, klippaus tai hampaiden raspaus aiheuta tallikäytävällä sen suurempaa numeroa tamman toimesta.

Dylodeia on äärettömän hyvä lukemaan ihmistä, ja sen myötä myös toimimaan tilanteessa ihmisen ehdoilla. Jos sitä ajaa tai ratsastaa kokemattomampi ihminen, se etenee varmajalkaisesti ja rauhallisesti sen suurempia oikuttelematta - joskus joku on jopa luullut tamman etenemistä katsoessa, että Dylodeia oli ikäistään vähintään viisitoista vuotta vanhempi. Osaavalle ohjastajalle tai ratsastajalle Dylodeia antaa sopivasti haastetta; se on miellyttävä ajaa sekä ratsastaa, mutta se ei anna kaikkea kuitenkaan puoli-ilmaiseksi vaan vaativampia juttuja suorittaakseen se tarvitsee ihmiseltä selkeät avut toimiakseen tahdotusti. Ja ihan hyvä niin, sillä mikään ei ole tylsempää kuin täysin automaatin hevosen kanssa toimiminen!
Dylodeia on omiaan varsinkin koulua ajaessa, sillä tammalla on hyvien liikkeiden lisäksi luontaisesti hyvä tahti ja se kantaa itseään mielellään melko korkeassa, näyttävässä muodossa. Lisäksi se on hyvin anteeksiantava; se ei jää nysväämään turpa rutussa ohjastajan virheiden vuoksi, vaan jatkaa suoritusta kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tarkkuutta ja kestävyyttä ajaessa Dylodeian vahvuuksia on ehdottomasti mainio kestävyys sekä rohkeus.

Vieraissa paikoissa Dylodeia on kuin kotonaan - jonka vuoksi tamma tekeekin kilpailu- ja valmennusreissujen lisäksi paljon keikkaa muun muassa talutusratsuna päiväkodeissa ja erinäisissä yleisötapahtumissa. Dylodeia matkustaa sekä trailerissa että rekassa ilman moittimista niin yksin, kuin kaverinkin kanssa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Cenwig Dabney
Ch, KTK-I
ii. Bragardens Gregor
rtkm, 83cm evm
iii. Eastway Charlie
iie. A.G. Vienetta
ie. Halfrud Dina
vrt, 94cm evm
iei. Londays Endo
iee. Damara vom Findernok
e. Yvonne v.d. Liengeind
VIR MVA Ch, KTK-II
ei. Ykon v.d. Liengeind
rtkrj, 109cm evm
eii. Maxim v.d. Halsfrost
eie. Ynetta II
ee. Halldins Marmorette
rn, 104cm evm
eei. Skölgards Valdo
eee. Nita vom Hefgum


Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
12.08.2019 o. Maybecks Dywizjon Valyrian Ferrero Maybeck Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

31.08.2019 Wyat Shetlands VVJ-Cup, noviisi yhdistetty 10/142

Näyttelytulokset

  10.06.2019 NJ-näyttelyt (Huvitus) irtoSERT
  02.09.2019 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  05.09.2019 NJ-näyttelyt (Fellbury Stud) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

20.05.2019   Viikonlopun heräteostos   omistaja Amelie

Kun Bettina tuli Valyrian Shetlandsista pidennetyn viikonlopun jälkeen kotiin, hän myhäili ärsyttävästi niin karsinoita siivotessaan kuin tallin sisäisiä asioita hoitaessaan. Tiesin, että kiharatukkainen Bettina ei kertoisi mitään kysymällä, joten jätin hänet myhäilemään yksinään - kunnes huomasin, että Ulla Taalasmaanakin tunnettu Jessica hiillosti Bettinaa sen, minkä töiltään kerkesi. Nauratti, sillä tiesin, että inttämällä Bettinasta ei saisi pihahdustakaan - sen sijaan välinpitämättömyys sai Bettinan parahtamaan salaisuutensa hetkenä, jota vähiten odottaa.

Lounastauolla Bettina rämpytti puhelintaan, johon saapui viestejä valtoimenaan.
“Ethän sä missään Emmin luona ollut, sulla on ihan saletisti joku mies?! Nyt se puhelin pois, ja kerrot mikä homma!” Jessica parahti, ja yritti napata Bettinan puhelinta.
“Ei kukaan tollaista hunsvottia ota omakseen, joten huoli sikeen pois. Mä lyön vaikka pääni pantiksi, että ne on Emmin kanssa tehnyt kaupat jostain ponista.” mä nauroin makeasti tietämättä, miten lähelle todellisuutta osuinkaan.

Bettinan naama valahti kalpeaksi ja hän mutisi jotain ympäripyöreää. “Siis älä viitsi! Että ihan sitten sä, joka aina motkotat mulle sitä, että ei tänne mahdu määräänsä enempää, eikä poneja voi hankkia kukkapenkeistä kasvamaan.” parkaisin, kun tajusin miten lähelle puolivitsillä heitetty heittoni osui.
“Joo, mutta se on ihan äärettömän ihana. Sellainen pusuttelija, johon ei voinut olla rakastumatta. Eikä sillä ole yhtään hullumpi sukukaan, sen isä on se rautias Dabney ja emä se sikamakee ruunikonkirjava Yvonne, joka on muun muassa muotovalio.” Bettina sai vihdoin sanottua. “Ja se luonne on oikeasti kultaa. Emmi on nyt ohjasajanut sitä aika paljon, ja laitettiin se viikonloppuna porukalla kärryjen eteen ensimmäistä kertaa. Se käyttäytyi niin smoothisti, että mä en voinut olla ihastumatta siihen.” hän jatkoi luoden tallin toimistoon syvän hiljaisuuden.

“En mä siitä kauppoja ole vielä sopinut. Mutta alustavasti me kyllä puhuttiin sen ostamisesta ja siitä, että se voisi tulla Maybeckiin.” Bettina rikkoi hiljaisuuden, ja kaivoi puhelimensa uudestaan esille. “Tässä on siitä jokunen video liikkeessä, niin voitte katsoa. Mutta oikeasti, teillä ei olisi varaa sanoa yhtään mitään mun hankinnoille, koska mä olen ponien ostamisessa mukana ehkä kerran vuodessa.” hän jatkoi, ja tarjosi puhelintaan sekä minulle, että vieressäni istuvalle Jessicalle.
“Totta kyllä, jos Bettina on tykästynyt johonkin poniin niin paljon, että on valmis laittamaan rahaa siihen, on sen oltava aika hyvä. Kyllähän tänne nyt vielä yksi poni mahtuu, vaikka sitten sinne kukkapenkkiin.” Jessicakin hihitti vihdoin.

13.08.2019   Valjakkoajovalmennus   Jannica

Hetken odoteltuani Amelie saapui kauhealla tohinalla tamman kanssa tallista, oli taas jäänyt valjastaminen vähän viimetinkaan. Tervehdin naista hymyillen ja autoin laittamaan ponin valjaisiin ennen valmennuksen alkua, kentälle siirryttyämme he saivat aloitella vähitellen kävelyn jälkeen tekemään tuntumalla taivutuksia erilaisten ympyröiden ja volttien muodossa, asetusta välillä vaihdellen ulko- ja sisäpuolelle. Dylodeia toimi tapansa mukaan moitteitta tänäänkin ja sain kiinnittää täysillä huomioni ohjastajan apujenkäyttöön ja vaikuttamiseen poniin. Saitte tehdä kiemurauraa toiselle pitkällesivulle, jossa pyrittiin pitämään asetus aina yhden kiemuran ajan samaan suuntaan, vaikka kaaria tulikin eteen. Alkuun tehtävä lähti noviisitason valjakosta hieman hakuammunnalla menemään, mutta vähitellen alkoi kaksikolle valkenemaan mitä tehtävällä haettiin takaa ja saitte jatkaa tehtävän parissa muutaman kerran vielä ennen suunnanvaihtoa, joka tehtiin ravilisäyksen kautta kokorataleikkaalle.

Siitä Dylodeia sai mukavasti lisäpontta työntekoon ja keskittyi alkutuntiakin paremmin tehden huolellisesti tehtävät apujesi mukaisesti. Omat avutkin olivat tänään Ameliella hyvin mukana ja nainen pysyi lopputuntiin saakka tilanteen tasalla, tai pitäisikö sanoa hieman jopa edellä, kuten tietysti kuuluikin. Sait ottaa muutamia ravilisäyksiä vielä kokorataleikkaalle molemmista suunnista, sitten sait hieman ottaa puolipidätteitä ja pyytää tammaa laukalle. Siinä ponissa riittikin virtaa ja ensimmäiset kierrokset otettiin lähinnä vauhdin himmaamiseksi hieman ympyränkaaria ja kahdeksikkoa, jotta mutkat vähän saivat ponia kuuntelemaan ja hidastamaan. Kun suurin innostus laukkaamiseen oli päästetty taakse alkoi tamma työskennellä oikein kivassa muodossa ja myödätä, kunhan muistit pitää ulko-ohjan tarpeeksi kiinni koko ympyrän ajan. Aina välillä se kun tuppasi unohtua laukanhurmassa. Tästä oli hyvä jatkaa itsenäiseen loppuverryttelyyn.