Maybeck Stud

Synd Keyte

KTK-II, VVJ-III, SHLA-I

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 10.05.2009 Suomessa
Musta, 93cm

Rekisterinumero VH06-017-3616
Koulu- ja valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Cery VRL-02116
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

Keyte on yksi ensimmäisistä shetlanninponikasvateistani. Tuohon aikaan kun omistin Keyten emän Cute Twitchin, poni oli minulla yksityishevosena, eikä varsinaisella siitostallilla. Keyten elämä on ollut värikäs jo varsasta asti ja se on kieränyt muutamassa eri kodissa. Jokaisen kanssa on tullut eteen elämäntilanteita ja muita ennalta-arvaamattomia tekijöitä, joiden takia tamma on vaihtanut kotitallia. Nyt, vuonna 2016, poni päätyi takaisin kasvattajalleen ja on tullut pysyäkseen. Keyte saa vietää Maybeckissä ansaitut eläkepäivät ilman murhetta huomisesta.

Nuorempana Keyte ei ollut mikään unelmaponi jääräpäisyytensä takia. Kun ei huvittanut niin ei vain huvittanut. Keyte ei siis ole koskaan ollut mikään varsinainen lastenratsu - ainakaan ihanne. Jos Keyte päätti että hommat loppuu tähän, niin nehän loppui. Tamma saattoi kirjaimellisesti kesken laukan tehdä stopin, eikä liikkunut siitä ennen raippaa. No, ehkä Keyte tosiaan olisi aika-ajoin kaivannut enemmän ammattilaista kun rimpuilevaa tenavaa selkäänsä. Maastakäsin Keyte on kuitenkin ollut aina ihan kiva, vaikka niitä oman mielen stoppeja tuli silloinkin. Nyt vanhemmiten tamma on rauhoittunut todella paljon, eikä jaksa enää vängätä niin pahasti vastaan. Edelleen joskus illalla kun pitäisi vaihtaa kylmä ulkoilma tallin lämpöön, saa Keyte päähänsä iskeä kaviojuuret tarhamutaan. Kuka tietää minkä ihmeen takia...

Nykyään Keyte toimii pitkälti valjakkoponina ja liikuntaa tulee myös maastakäsin harjoittelulla. Säännöllisesti myös selkään eksytään, mutta pääosin ratsun hommat ovat jääneet eläkepäiviltä pois. Keyte ei yksinkertaisesti ole mikään unelmaratsu, vaikka taitava ja kapasiteetikas onkin. Jossain vaiheessa sen koulutus on vain lähtenyt sellaiseen suuntaan, että olisi kovan työn ja tuskan takana leipoa siitä eläkepäiville lastenratsua. Keyte kelpaa meille paremmin kuin hyvin juuri sellaisena kun se on! Meillä on vielä varmasti monia yhteisiä vuosia.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Kenai v. Raad
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-II, YLA2
ii. Skovdigets Startpaket
Ch, KTK-III
iii. Ferdinand v Dwarsdijk
iie. Isabella v.d. Wechterholt
ie. Skovdigets Pandora
VIR MVA Ch, KTK-III
iei. Samson v Zuid
iee. Natasja v Carniwal
e. Cute Twitch
VIR MVA Ch, KTK-II
ei. Björkgränds Lukas
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, YLA2
eii. Olivier SWE
eie. Solveig SWE
ee. Chardonnay SWE
KTK-II, KRJ-I, SUP V
eei. Chatterbox
eee. Brita SWE

Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
16.11.2017 t. Maybecks Kylie Melvin v.d. Zanneshof Maybecks Stud

Kilpailumenestys

Näyttelytulokset

  26.11.2017 VSN-näyttelyt (Kaihovaara) RCH
  04.08.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

Arvokisat

-

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Päiväkirja ja valmennukset

Vanhuus ja sen tuomat vaivat

05.06.2018, kirjoittajana Bettina

Keyte on jo hetken aikaa viettänyt varsin leppoisia siitostamman päiviä tehtyään mukavan ja menestyksekkään kilpauran. Tamma on asettunut mukavasti uuteen rooliinsa oloneuvoksena, eikä päivistä ole tullut lainkaan tylsiä. Päinvastoin se tuntuu nauttivan kiireettömästä elämästä, eikä jo vanhuudenpäiviin saapuvalle ponille tunnu lainkaan raskaalta saada hieman vähemmän ja kevyempää liikuntaa. Uskon itse olevan täysin samanlainen kunhan tästä joskus sadan vuoden päästä eläkeikä koittaa. Kuitenkin Keyten tilannetta varjostaa pieni huoli kaviokuumeesta joka oli keväälllä, mutta parani suhteellisen nopeasti. Kesäkuun puolivälissä on valjakkoajon laatuarvostelu, johon Keyte on ilmoitettu ja pidämme todellakin huolen, että ponin terveys kestää sinne asti. Mieluummin otamme käyttöosiosta huonommat pisteet kun alkaisimme nyt kuitenkaan treenata sen enempää. Toivottakaa Keytelle onnea ja sormet ristiin, ettei kaviokuume ole tullakseen uudestaan!

Varusteiden, ponien ja sielun hoitoa

18.03.2018, kirjoittajana Bettina

Olimme viettäneet ihanan lämminta kevätpäivää Maybeckin päärakennuksen portailla. Mukana oli muutama tallityttö ja olimme ottaneet asiaksemme kantaa muutama satula ja suitset ulos puhdistusta varten. Puomimallinen mattoteline oli oiva paikka pitää varusteita puhdistuksen ajan. Saattaa olla, että jossain vaiheessa minä aloin viettää enemmän aikaa sivummassa teekupin kanssa kun nuoret tytöt ottivat isomman vastuun puhdistusoperaatiosta. Jossain vaiheessa myös Amelie tuli ulos ja käveli alas portaita meidän ohitsemme. Hän katsoi vuoron minuun, vuoroon satuloita hinkkaavia tyttöjä ja antoi hyvin merkitsevän katseen kulkea lävitseni. Kohtautin hartioitani, hörppäsin teetä ja tein vielä jotain oman osuuteni eteen.

Eihän isommalla porukalla muutaman ponin varusteiden putsaamiseen kauan aikaa mennytkään. Innokkaat hoitajat anelivat lisää askareita ja niitähän minulta löytyi. Ehdotin, että varusteiden lisäksi voisimme puunata myös niiden omistajat. Onnesta soikeana tytöt juoksivat talliin hakemaan asianmukaiset varuteet ponien pyydystykseen tarhoista. Peppi ja Stina kinastelivat kumpi saa ottaa Kirsikan. Essi nappasi Stellarin ja Ida Keyten. Katselin sivusta, että kaikki sujuu kuten pitääkin ja painelin ponien edeltä talliin.

Kolme ponia asetettiin jonoon käytävälle jossa oli juurikin kolme paikkaa hoitaa hevosta. Ponien harjaus aloitettiin perusteellisella sukimisella kumisuan ja pölyharjan kanssa. Karvan määrä mitä näistä tammoista lähti oli mieletön. Kevät oli selvästi tulossa. Huomasin kuinka Kirsikan alahuuli alkoi nykiä ja taisipa se lopulta nukahtaakin. Kyllä Stella ja Keytekin nauttivat silminnähden ja tytöt nauroivatkin Stellalle kun löysivät juuri sen oikean kohdan lavan ja kaulan välistä ja tamma irvisteli ja venytteli kaulaansa tyytyväisenä. Lopulta näytti siltä, että Keytekin ottaa pienet päiväunet harjauksen aikana. Kun tammojen karva kiilsi, hännät ja harjat oli selvitetty, ne pääsivät vielä päiväheinille omiin tarhoihinsa. Tytöt veivät ponit takaisin ja auttoivat vielä päiväheinien jakamisessa. Kyllä oli poni tyytyväisenä, näin meidän täytyy tehdä useamminkin!

Parivaljakkotreenit kotitallilla

14.01.2017, kirjoittajana Bettina

Päivä valkeni sateisena eikä kovinkaan kauniina - maisemaa verhosi harmaus eikä lumikaan valaissut hämärää tallipihaa. Tallista kuului uteliasta hörinää kun raotin aamutuimaan ovea. Tervehdin jokaista ponia vuorotellen, kuten tapana oli. Aamutoimien jälkeen jätin ponit tarhaan ja valmistauduin Julietin ja Keyten parivaljakkotreeniin. Putsasin kärryt ja rasvasin sen nahkapenkit huolella - innostuin rasvaamaan ja huoltamaan muutkin tammojen valjaat ja suitset. Rasvaus tuli todellakin tarpeeseen. Kisavarustusten ohella treenikalusteet on todellakin jääneet pienemmälle huomiolle. Kunhan ne ovat toimineet ja olleet turvalliset, se on riittänyt. Nyt niistä tuli aivan uudenveroiset ja innostuin myös ponien puunaamisesta. Onneksi päivä oli todellakin ohjelmavapaa, joten ylimääräistä aikaa huoltotoimenpiteisiin oli. Ensimmäiseksi otin käsittelyyn Julietin jonka kävin huolella läpi kumisualla ulkona, sillä karvaahan lähti puolikkaan ponin verran. Selvitin myös harjan ja hännän. Juliet oli varsin välinpitämättömällä tuulella ja tyytyi mussuttamaan heinätuppoaan.

Jätin Julietin karsinaan ja tein saman toimenpiteen Keytelle. Tamman päivä oli vähintään yhtä harmaa kuin ilmakin. Häntä viuhkosi ja korvat luimivat jokaisesta vähänkin mahan alle johtavalla liikkeellä. Kiima selkeästi läheni vaikka ei vielä vauhdissa ollutkaan. Kymmenen aikaan tallilla saapui muutama työntekijä joista toinen, tallityttö Lisa, tuli avustamaan minua parivaljakkotreenissä. Valjastimme tammat ja toisiinsa tottuneina olivat valmiita töihin. Lämmittelimme maastakäsin ilman kärryjä tehden ympyröitä eri askellajeissa. Siirtymiset Noviisit selkeästi tarkkuutta, sillä virtaa piisasi. Kun kärryt otettiin taakse, valjakko selkeästi keskittyi enemmän ja tajusi olevansa tositoimissa. Teimme erilaisia tarkkuustehtäviä jotka sujuivat todella hyvin, kiitos tammojen korkean työmoraalin!

Kuvat © Cherie, 2.0 Generic (CC BY 2.0)