Maybeck Stud

Päivärinteen Timi

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 18.07.2011, 8v
Mustankimo, 81cm

Rekisterinumero VH11-017-0617
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Päivärinne
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-II, VSN Champion
VVJ-I
SHLA-II
YLA2


Oli sattumusten kauppaa, että Timi päätyi omistukseeni Maybeckiin. Jostain syystä eksyin selaamaan Päivärinteen kasvattilistaa joka oli monen vuoden takaa ja päivitetty ties milloin. Listalla komeili Päivärinteen Timi, jonka perässä luki isoin lihavoiduin kirjaimin "myynnissä". Naurettava ajatus edes lähteä kyselemään lopettaneelta tallilta ja kasvattajalta, että onko ori edelleen kotia vailla. Siinähän on kaikki epäonnistumisen ainekset. Niin vain sain myöntävän vastauksen - ori oli minun.

Omena ei ole kauas puusta pudonnut tämän ponin kohdalla. Sen vanhemmat tunnettiin mitä kilteimpinä lastenratsuina ja koko tallin suosikkeina. No, minulle pelkkä luonne ei ollut syy ihastua tähän oriin, vaan myös sen suku. Sillä on lyhyt, mutta varsin ytimekäs shetlanninponien aatelissuku. Vanhemmat ovat kumpikin pärjänneet hienosti valjakkoajossa ja kyseisen lajin parissa on myös Timin tulevaisuus. Se on hyvin kuuliainen poni, jolle kyllä menee kerrasta viesti perille. Halua oppia ja peloton asenne ovat sen vahvuuksia. Puhumattakaan energiasta mitä kärryt sen takana tuovatkaan tullessaan!

Timi on tallissa hyvinkäyttäytyvä vaikka eipä noilta orimaisilta piirteiltäkään ole vältytty. Sillä on kova tarve varsinkin tammojen perään - niistä se on aina erityisen kiinnostunut. Myös muutama paha tapa löytyy, jotka liittyvät hieman kokemattomampiin hoitajiin, etenkin niihin perheen pienimpiin. Timi kyllä tunnistaa mahdollisuutensa ja rynnii ulos tarhasta tai karsinasta jos narun päässä ei ole joku kymmenvuotiasta jämäkämpi. Ei ponilla tarvetta karkailuun ole, mutta kun ne tammat... Sieltä tämän orin aina viimeistään löytää, tosin naispuolisten höykkyyttämänä. Ratsuna Timi toimii myös lapsilla, vaikkakaan ei erityisen haastavissa tehtävissä joissa olisi vaarana, että poni kuumuu - silloin selässä on vaikea pysyä kokeneemmankaan. Sen sijaan kutsumus löytyy valjakkoponina. Kärryjen edessä Timi on parhaimmillaan ja jokaisen ajettavissa.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Edenelle McTreamy
ii. Extreme of Mondeville
iii. Victory of Mondeville evm
iie. Cruella of Lehaffey evm
ie. Juweel v.d. Kleinehof
iei. Heer v.d. Duisternis evm
iee. Parel v.d. Kleinehof evm
e. CW Piccadilly Blues
VIR MVA Ch
ei. CW 18th Street Lounge
eii. Bronfurst Aloy evm
eie. Foulavale Marion evm
ee. MH Count On Me
eei. Honeymoon´s Watch Up
eee. Sessin Namupala

Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja
07.03.2017 o. Maldwyn Troy Jaceline FK Vibaja
26.10.2017 o. Maybecks Titmus Synd Coraille Liia
10.02.2018 t. Wyat Muffy Härdellin Mitra Maybeck Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  15.02.2017 Yentel SHLA VVJ-Cup, noviisi koulukoe 1/58
  15.04.2017 Breawa SHLA KRJ-Cup, helppo C 3/30

Näyttelytulokset

  20.01.2016 VSN-näyttelyt (Thirteen) SW3, CH
  02.02.2017 VSN-näyttelyt (Cadogan Ponies) RCH
  20.12.2017 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) SW1, CH
  26.06.2018 VSN-näyttelyt (Duán Stable) RCH
  08.02.2017 NJ-näyttelyt (Yentel Ponies) BIS2, MVAsert
  24.12.2017 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

18.01.2018   Timi lastenratsuna   omistaja Bettina

Tänään Timi sai kunnian toimia lastenratsuna pitkästä aikaa. Sukulaistyttömme Susan Ruotsista oli perheineen vierailemassa talviloman merkeissä Suomessa ja tietenkin pienelle viisivuotiaalle shetlanninponitalli oli ehdoton nähtävyys. Sukumme oli aina ollut hyvin hevosmyönteistä, eikä nuo vanhemmatkaan mukaan tullessaan voineet olla rapsuttelemasta ponejamme. Susan sai valita muutamasta ponista ja iski heti silmänsä valkosieen ja pörröiseen Timiin joka vastaanotti Susanin lämpimällä hörähdyksellä. Se Timissä onkin ihanaa, se on niin kaikkien kaveri ja aina innoissaan uusista asioista ja ihmisistä. Susan sai harjata Timiä ja itse varustin sille satulan ja suitset. Tytön hypättyä selkään suuntasimme tallipihalle, missä kävelimme ensin muutaman kierroksen ikäänkuin testinä kuinka nuori Susan reagoi. Jännitys oli käsin kosketeltava, mutta Timiä se ei tuntunut haittaavan.

Kun Susankin rentoutui, teimme pienen länkin lähimetsässä, mikä oli tytölle unohtumaton kokemus - selästä päästyään hän vaati vanhemmiltaan useammin vierailua Suomeen ja Maybeckiin!

01.01.2018   Parivaljakkotreeniä   omistaja Amelie

"Uusi vuosi, uudet kujeet - vai mitä Bettina?" vihjailin siskolleni, joka alkoi jo ärsyyntymään salamyhkäisyydestäni. "No voitko sä vaan kertoa, mitä hullua sä oot nyt tekemässä? Tai ei, parempi varmaan, että et kerro - kerro sitten kun oot tehnyt ja nuole haavoja kun pieleen meni." se jatkoi.

Siskoni nalvailusta huolimatta kipaisin tarhasta Timin ja Chacan, harjasin ne pikaisesti yhdessä tallityöntekijöiden kanssa ja valjastin ne parivaljakkoon soveltuviin valjaisiin. Vaikka Timin ja Chacan ulkonäkö ei mätsää toisiinsa täydellisesti, on orit muutoin toisilleen sopiva parivaljakko. Chacan nopeus saattaa saada Timiltä hiukan rauhallisuutta, ja päinvastoin - Timi saattaa jopa innostua Chacaan perusvauhdista. Kultainen keskitie olisi näiden ponien kanssa mahtava.

Hypättyäni kärryihin ja otettuani tallityöntekijän groomiksi, lähdimme kävelemään mäkimaastoon pienet alkulämmöt. Alkuun orit halusivat kiinnittää toisiinsa hieman liikaakin huomiota, mutta napakka työstäminen sai molemmat pojat unohtamaan kukkoilun ja keskittymään leikkimisen sijasta kärryjen vetämiseen. Alkulämpöjen jälkeen jäimme maneesin sijasta kentälle, jossa ajoin orit läpi käynnissä ja ravissa - laukka saisi jäädä suosiolla seuraavaan kertaan, ettei oreille tule liikaa uutta kerralla.

"Sä oot mielenvikainen." Bettina huudahti, kun huomasi minun ajavan Timiä ja Chacaa yhdessä. "En laisinkaan, sehän meni sika hyvin. Voitaisiin tällä kaudella vaikka keskittyä parivaljakkoluokkiin, tässä lienee aika hyvä tiimi." mä vastasin nauraen takaisin, hyppäsin kärryiltä ja rapsuttelin poneja kiitokseksi tovin.

13.01.2017   Ohjasajoa lumen täyttämällä pellolla   omistaja Bettina

Kuluneen viikon aikana oli satanut lunta useita senttejä ja maisema oli täynnä ihania kinoksia ja lumen painosta painuneita koivuja ja mäntyjä. Perjantaiaamu valkeni aurinkoisena ja tallissa raikasi nauru. Bettina ja kaksi tallityöntekijää valmistautuivat ohjasajotreeniin joka tehtäisiin pellolla. Hanki toi hyvää lisähaastavuutta. Koitappa itse juosta hangessa (joka on polviin asti) puoli tuntia! Titta valjasti Timiä ja Lilla Nachoa. Kun ponit olivat valmiina, lämmittely aloitettiin lanatulla kentällä. Paljon isoja ympyröitä kaikissa askellajeissa ja hyvien hevosmiestaitojen hengessä muita erilaisia tehtäviä, kuten pysähdyksiä ja peruutuksia. Molemmat orit olivat innosta piukeana, mutta varsin nöyrällä päällä. Titta ja Lilla ovat kumpikin poneille tuttuja, joten he osasivat myös käsitellä niitä mahdollisten metkujen hetkellä.

Kun Timi ja Nacho olivat saaneet vähän happea alle ja lihakset töitä, siirryttiin lumiselle pellolle. Poneja lumi tuli vähän alle polven, mikä oli riittävä vastus, mutta ei liian raskas. Bettina pyysi tyttöjä ottamaan itselleen ja ponilleen tilan ja Bettina jäi parien keskelle pystyäkseen tarkkailemaan kummankin työskentelyä. Treenistä ei haluttu tehdä fyysisesti enää rankempaa, joten jatkoimme keskittymistä siihen, mitä ponin ja ohjastajan välillä tapahtuu. Timiä kiinnosti kaikki muu paitsi ohjastajan kuuntelu ja ori pukittelikin aika huolella pahimmat virrat pois. Nacho sen sijaan laahusti eteenpäin, mutta sai yllättävää virtaa ponikaverilta ja innostui itsekin muutamaan takapäänheittoon laukannostoa tehdessä.

Kuvat © Cherie, Cherie, 2.0 Generic (CC BY 2.0)