Maybeck Stud

Metsäkylän Oodi

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 02.02.2018, 8v
Musta, 106cm

Rekisterinumero VH18-017-0134
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Antti Metsäkylä
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

VIR MVA Ch
KTK-I
VVJ-I
SHLA-II
YLA2


Maybeckin tallin ovet aamuvarhain avattuasi et voi olla kuulematta hirnahdusta, joka kantautuu tallin peräpäästä sillä ei ole aamua, kun Onni ei toivottaisi tallityöntekijöitä iloisesti tervetulleeksi. Olemmekin joskus vitsailleet, että Onnilla on paljon asiaa, sillä se nimittäin hirnuu kaikelle aina ja ikuisesti. Oli se sitten karsinan tai tarhan ohi kävelevä ihminen, kentällä samaan aikaan työskentelevä poni tai maastossa vastaan nurkan takaa tullut postilaatikko. Vaikka Onni on kova poika pitämään itsestään meteliä, ei se silti ole mikään pöhköfantti joka unohtaisi esimerkiksi harjaustuokion aikana ihmisen olemassaolon ja linttaisi tämän tahallaan seinää vasten. Päinvastoin, Onni rakastaa ihmiseltä saatua huomiota ja esimerkiksi harjaus- tai rapsuttelutuokion menevät usein silmät puoliummessa nukuksissa. Kaikenlaiset perushoitotoimenpiteet harjauksesta varustamiseen sekä kengitykseen onnistuvat orin kanssa muitta mutkitta, mutta pesu tuntuu usein olevan tälle liikaa. Oria pestessä se on aavistuksen levoton ja se saattaa kuopia maata, mutta topakalla ei käskyllä ja määrätietoisella tekemisellä se tyytyy hyvin usein kohtaloonsa vääntämällä naamansa ikirullalle. "Kyllä mä niin tästä mieleni pahoitin" se tuumisi, jos pystyisi puhumaan.

Onni on varmasti yksiä parhaita ajokkeja, joita Maybeckin tiluksilla on ollut. Se on kärryjen edessä varsin motivoitunut, täyteliäs työmyyrä joka ei tunnu väsyvän minkäänlaisesta työskentelystä. Valjakkoponiksi Onni soveltuu varsinkin sen näyttävän ulkonäön, tahdikkaiden askellajien ja ketteryytensä vuoksi, jonka lisäksi ori on ollut aina erittäin kuulias ajaa. Koulua ajaessa kaikki tuntuukin olevan helppoa ja kivaa; se tekee sen, minkä ohjastaja pyytää eikä keksi ohjastajan päänmenoksi shetlanninponimaisia konnankoukkuja. Ja se, että ori on tekee kärryjen edessä varsin ketterästi muun muassa pohkeenväistöä ja avoa, tekee siitä vielä mahtavamman. Ei liene sattumaa, että Onnilla harvoin on vapaapäiviä - usein ehtii vain kysyä, että haluaisiko joku mennä Onn.... kun joku jo huutaa, että minä menen! Vaikka Onni on ennen kaikkea osaava kouluajossa, ei se ole yhtään hullumpi tarkkuutta tai kestävyyttäkään ajaessa. Itseasiassa poni on näissäkin lajeissa aika haka - se laukkaa mielellään suurta laukkaa eteenpäin ja ottaa ne riskit, mitä ohjastajan pää kestää.

Onni on tottuut matkustaja, joka kulkee moitteetta sekä trailerissa että rekassa. Myös tammojen kanssa, mutta orin ollessa sen verran macho, se tarvitsee kuljettaa orilaidan kanssa tai muuten kuljetuskalusto hytkyy samaa vauhtia, kun ori innostuu tammasta. Vieraissa paikoissa Onni on hyvin samanlainen kuin kotona; se hirnuu kaikelle mahdolliselle ja mahdottomalle, mutta jaksaa silti hirnumisen lomassa keskittyä omaan ihmiseensä.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Tråborg Olly
m, 107cm evm
ii. Kavalier SWE
m, 107cm
iii. Kasanova
iie. W.D. Estelle
ie. Ulemborg Fiesta
rn, 100cm
iei. Figaro SWE
iee. Hunting Fan
e. Metsäkylän Kauhu
rn, 95cm evm
ei. Windros Gory
rt, 100cm
eii. Gallanth
eie. Usma
ee. TT Pipper
prn, 92cm
eei. Salt & Pepper
eee. Pippin

i. Tråborg Olly on musta, vahvajouhinen shetlanninponiori joka on rotunsa edustajaksi melko iso. 107cm korkea shetlanninponi ori on syntynyt Tanskassa, mutta joka on myyty sittemmin kolme vuotiaana Ruotsiin shetlanninponiharrastajalle. Ori on rakenteeltaan varsin korrekti; se on ryhdikäs, ja sillä on erinomainen rotu- ja orileima. Sen runko on pyöreä, lapa hyvä asentoinen ja jalka-asennot kauttaaltaan suorat. Sillä on hyvä pään ja kaulan liittymä, jonka lisäksi sillä on erittäin ilmeikäs pää. Ori on kantakirjattu käyttökokein I-palkinnolle vain viisi vuotiaana, jonka jälkeen ori onkin ollut aktiivisesti jalostusmarkkinoilla. Vaikka Tråborg Olly on ollut erittäin suosittu isävalinta shetlanninponijalostuksessa ympäri Pohjoismaita, on se ehtinyt niittämään menestystä myös valjakkoajon parissa. Vaativan tason shetlanninponi on ketterä ja rohkea, joka on perusluonteensakin mukaisesti kuuliainen ja miellyttämisenhaluinen ajaa. Tråborg Olly hallitsee tälläkin hetkellä Ruotsin ponimestaruutta valjakkoajon parissa, kolmannetta vuotta peräkkäin.

ii. Kavalier SWE on aikansa legenda, joka tunnetaan synnyin- ja kotimaastaan huolimatta ympäri Pohjoismaita. Tanskalainen poniori on kantakirjattu kuusivuotiaana täysin rakennepistein I-palkinnolle, jonka lisäksi se on ollut Tanskan maajoukkueen ponivalinta valjakkoajossa. Vaikka Kavalier SWE on ollut hyvän, miellyttämisenhaluisen luonteensa lisäksi äärettömän kova suorittaja, ei sitä ole käytetty jalostukseen kovinkaan paljoa. Se ei kuitenkaan ole ollut itse orista kiinni; kysyntää olisi riittänyt riittämiin, mutta sen omistaja - Tanskan yksiä tunnetuimpia shetlanninponikasvattajia - Mathilde Rasmussen kieltäytyi käyttämästä oria jalostukseen muille tammoille, kuin omillensa. Jälkikäteen ajateltuna tämä ei ollut yhtään hullumpi veto; nyt melko harvinaislinjainen ori ei ole massatuotantoa, ja sen jälkeläiset ovat järjestään hyvin tarkoin harkittuja ja siten myös laadukkaita näyttely- ja kilpaponeja. Ori jätti käyttövuosinaan yhteensä 18 jälkeläistä, joista 7 on nykypäivänä sukuaan jatkavia oreja. Tänään Kavalier SWE viettää leppoisia eläkepäiviä 27-vuoden iässä ja nauttii arjesta, jossa se on edelleen se the ykkönen.

ie. Ulemborg Fiesta on saksalaista shetlanninponilinjaa edustava tamma, joka on huutokaupattu synnyinmaastaan vain neljävuotiaana Tanskaan. Sen ostaja, maankuulu ponikasvattaja Mathilde Rasmussen oli vakuuttunut ponin rakenteesta sekä liikkeistä ja omin sanojensa mukaankin halusi tamman hinnalla millä hyvänsä tammakaartiinsa Eikä nainen varsin väärässäkään ollut, sillä Ulemborg Fiesta on niitä harvoja, jotka on kantakirjattu suoriltaan ykköspalkinnolle ja joka on niittänyt valtavan määrän näyttelymenestystä. Tammalla on varsin korrekti ulkomuoto, sillä tammalla on erittäin voimakkaat ja pitkät jouhet, kaunis musta väritys sekä shetlanninponiksi erinomainen rakenne. Sillä on vahva ylälinja, suorat jalka-asennot sekä erinomainen runko käyttöponia ajatellen. Lempeää ja kilttiä tammaa on ratsastettu ja ajettu jonkinverran, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on ollut toimia siitostammana. Se ehti jättää jälkeensä jopa viisi upeaa mustaa jälkeläistä, joita kaikkia yhdistää käyttöponin luonne sekä rakenne. Tänäpäivänä tamma viettää rauhallisia eläkepäiviä yhdessä muiden vanhojen tammojen kanssa kunnioitettavassa 28-vuoden iässä.

e. Metsäkylän Kauhu on ruunikko, 95cm korkea shetlanniponitamma, jota voisi kuvailla luonteeltaan hyvin lempeäksi. Aina korvat hörössä oleva poni rakastaa ihmisen kanssa työskentelyä, jonka vuoksi se onkin ollut aikanaan varsin mukava ajettava. Vaativalla tasolla kilpailleen valjakkaponin parhaimpia tuloksia ovat Lounais-Suomen aluemestaruus sekä useat sijoitukset ja voitot avoimissa luokissa. Pienestä koostaan ja rodustaan huolimatta Kauhulla on joustavat ja melko lennokkaat liikkeet, jonka lisäksi sillä on varsin korrekti rakenne. Sillä on vahva ylälinja, pyöreä ja syvä runko, sekä jalka-asennot melko hyvät pientä sapelisuutta lukuunottamatta. Kauhu varsoi ensimmäisen varsansa - Metskylän Oodin - viisi vuotiaana, jonka jälkeen se on keskittynyt täysin valjakkoajoon. Tulevaisuudessa sympaattisen ponitamman olisi tarkoitus siirtyä hiljalleen jalostuskäyttöön, sillä sen omistajakasvattaja Metsäkylä sai tamman emän, TT Pipperin myötä, pienen kipinän ponikasvatukseen. Ennen jalostuskäyttöä tamma esitetään ponikantakirjaan ja sille toivotaan vähintään II-palkintoa.

ei. Windros Gory - oikea shetlanninponiorien adonis - omistaa upean rautiaan värityksen, pienen läsin sekä upeat, valtavan pitkät ja paksut jouhet. Belgiasta Ruotsiin maahantuotu ori omistaa mielenkiintoiset sukujuuret, jossa yhdistyy paljon melko harvinaisia mutta silti hienoja, menestyneitä yksilöitä. Valjakkoajossa alue- ja kansallisella tasolla kilpaillut poni on siirtynyt sittemmin täysin näyttelypainoitteiseen käyttöön, jossa ori onkin pärjännyt mainiosti rakenteen ja liikkeidensä vuoksi. Ori on kantakirjattu alunperin II-palkinnolle, mutta orin kantakirjapalkintoluokka on korotettu sittemmin I-palkinnolle käyttötulosten perusteella. Melko pippurinen, shetlanninponimaisen luonteen omaavaa oria on käytetty Ruotsin ja Suomen jalostusmarkkinoilla jonkin verran, ja se ehti jättämään jälkeensä monta kymmentä jälkeläistä joista osa on päätynyt tavalliseen harrastuskäyttöön ja osa seurannut isänsä jalanjälkiä valjakkokilpailuihin.

ee. TT Pipper on punaruunikko, vain 92cm korkea shetlanninponitamma, joka on päätynyt omistajalleen Antti Metsäkylälle ikään kuin varkain. Shetlanninponikasvatusta lopetteleva kasvattaja oli etsinyt itselleen kivaa käyttöponia, mahdollisesti ruunaa, mutta päätynyt tutulta löytyneeseen tammaan joka oli astutettu muutamia kuukausia aikaisemmin suomalaisella shetlanninponiorilla. Vaikka Metsäkylä oli etsinyt itselleen ensisijaisesti käyttöponia, ei hän voinut olla huomaamatta miten hyvä tamma TT Pipper oli - se oli hyvä ajaa ja käsitellä, sillä oli kaunis rakenne ja se hoiti varsaansa kuin kukkaa kämmenellä. Kun ensimmäinen varsa oli pois jaloista, ei kasvatustoimintaa harrastanut mies malttanut pitää näppejään kurissa, vaan kuskasi tamman rapakon toiselle puolelle astuakseen tamman upealla, vahvajouhisella Windros Gorylla. Ja kuten arvata ehkä saattaa, se oli sitten menoa. Lempeäluonteisesta tammasta ei tullut uudelleen omistajalleen koskaan varsinaista käyttöponia, vaikka sillä olisi ollut täydelliset edellytykset siihen. TT Pipper jätti jälkeensä ennen eläköitymistä kuusi upeaa ruunikkopohjaista varsaa, joita yhdistää lempeä luonne sekä vahvat, pitkät jouhet.


Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja
27.08.2018 o. Maybecks Ottonburgh Skaigh Josefine Maybeck Stud
01.09.2018 t. Maybecks Trick&Treat Caysa v.d. Sauther Sorel, Huvitus
17.03.2019 o. Maybecks Blårisp Sommarbuddleja Assi, Kronbacka

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  15.06.2018 Huvitus SHLA VVJ-Cup, Noviisi koulukoe 3/66
  31.10.2018 Wyat Shetlands VVJ-Cup, Noviisi yhdistetty (pv) 6/77

Näyttelytulokset

  16.05.2018 NJ-näyttelyt (Valyrian Shetlands) irtoSERT
  10.07.2018 NJ-näyttelyt (Wyat Shetlands) irtoSERT
  06.07.2018 NJ-näyttelyt (Valyrian Shetlands) BIS3, MVAsert
  02.08.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) BIS2, MVAsert

  02.12.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

  07.07.2018 SHLA:n rotunäyttelyt (Valyrian Shetlands) LKV2, Ip.
  20.08.2018 SHLA rotunäyttelyt (Valyrian Shetlands) LKV2, Ip.

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

15.08.2018   Kesän kuulumisia   omistaja Bettina

Kesä 2018 on ollut hyvin menestyksekäs Oodille näyttelyiden osalta. Ori on kahminut sijoituksia ja kunniamainintoja ja sertejäkin on kertynyt sopiva määrä. Odotamme elokuulta vielä yksiä näyttelyitä, joista odotukset ovat korkealla, vähintään muotovaliosertissä. Tämän myötä Oodista tulisikin virtuaalinen muotovalio champion, mikä olisi mainio lisä orin meriittilistaan! Heinäkuussa Oodi palkittiin myös shetlanninponien rotunäyttelyissä I-palkinnolla ollen 2. sijalla. Loistava tulos meidän ponilta ja hyvä lisä tulevaa rotulaatuarvostelua ajatellen.

Valjakkoajossa kilpailemisen Oodi lopetti jo kevätkaudella menestyksekkäästi. Poni teki mittavan kilpaura suhteellisen lyhyessä ajassa ja jää nyt kisaeläkkeelle ansaituin tuloksin. Kesäkuussa Oodi oli monen muun Maybeckin ponin tavoin mukana VVJ-Cupissa, josta napsahtikin 3. sija noviisien koulukokeesta. Jatko Oodin osalta on pitkälti arvokisoissa sekä siitoskäytössä. Muutamia kyselyitä orista onkin jo tullut ensi keväälle, joten sen saralta meillä tulee olemaan varmasti kivoja uutisia myöhemmin!

01.10.2018   Varusteostoksilla   omistaja Bettina

Olen aina ollut tarkka poniemme varusteista ja etenkin siitä, että ne yhteisen hyvän mukaan noudattavat tiettyä värimaailmaa (Amelie on tässä vielä pahempi). Kun poneja alkaa olla mökki sen verran täynnä, ettei värit enää vain riitä niitä yksilöllisesti, olen alkanut villisti miettimään muitakin vaihtoehtoja. Voisiko ponilla olla punaisen loimen kanssa sittenkin vihreä riimu? Tai miten toimisi violetin ja keltaisen yhdistelmä? Villejä ajatuksia, mutta siihen on ajauduttu. Tänään tuli ajankohtaiseksi uusia hieman Oodin varusteita tulevalle syksylle. Hankinnan alle joutui ainakin uudet suitset ja jonkunlainen loimi pitäisi löytää, sisäänkäyttöön tarkoitettu ehkäpä. Lähdin Equestrian PROhon yksin ilman Amelieta, koska hän ei varmasti tukisi moista vandalismia ostaa erivärisiä tuotteita.

Oodilla ei varsinaisesti ollut edes omaa tunnusväriä, mutta sen kohdalla olimme eksyneet turkoosiin värimaailmaan. Bongasinkin heti kaupassa upean fleeceloimen, joka kaikenlisäksi oli saatavilla turkoosina. Fleece tuntui normaalia paksummalta ja varsin laadukkaalta - niin näytti kyllä hintalappukin. Mutta fleece on sen verran monipuolinen tämän ponin kanssa, että se päätyi ostoskoriin. Riimukin löytyi nopeasti, mutta siitä ei ollut turkoosia värivaihtoehtoa. Ja hyvä niin, minun oli pakko tehdä ratkaisu. Halusin Oodille teddypehmusteisen riimun, joiden värivalikoima oli rajallinen. Koska etsin riimua tarhakäyttöön, en päätynyt myöskään nahkaiseen. Sen sijaan viininpunainen vaalealla karvalla oli mielettömän kiva, joten nappasin sen mukaani.

Suitsiosastolle en ikinä päässyt, tai siis pääsin, mutta en itse suistiin. Sen sijaan päädyin ostamaan uuden upean otsapannan, koska no... Se oli hieno? Siis törkeän hieno. Ihan swarovski kristalleilla koristeltu sellainen! Ehkä ne vanhat suitset vielä menevät kunnon pesun ja rasvauksen jälkeen. Tämä otsapanta sopii niihin kuin nakutettu ja ovat omiaan kisoissa ja etenkin näyttelyissä. Kyllä tulee Oodista nyt hieno!

Kotiin palatessa ja Amelielle nopeasti ostoksia vilauttaessa olin vähintäänkin yllättynyt, ettei hän sanonut moitteen puolikasta. Joko hän ei keskittynyt, tai on itse huomannut saman ongelman tässä väreihin keskittymisessä. Joka tapauksessa, kukkaroni keveni huomattavasti, mutta Oodi sai lähestulkoon kaiken mitä tarvitsi ja vielä hienoina versioina!