Maybeck Stud

Maybecks Sympathy

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 01.10.2017, 8v
Musta, 100cm

Rekisterinumero VH18-017-0464
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Maybeck Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-III
VVJ-I


Sympathy on yleisesti ottaen oikea energiapakkaus, joka rakastaa kaikenlaista touhuamista sekä ihmisten että lajitovereiden kanssa. Vaikka tamma on eloisa ja sosiaalinen, osaa se kuitenkin pysähtyä aloilleen nauttimaan saamastaan huomiosta. Tällaisia hetkiä ovat varmasti kaikki hoitotoimenpiteet harjauksesta varustamiseen, sillä tamma nuokkuu paikoillaan rapsutuksista nauttien silmät puoliummessa eikä tamma ota itseensä vaikka kesken talutuksen pitäisi jäädä seurustelemaan vastaantulevan ihmisen kanssa. Erikoisempiin hoitotoimenpiteisiin kuten klippauksiin, pesuihin ja eläinlääkärikäynteihin Sympathy suhtautuu suurella maalaisjärjellä ja luottaa hoitajaansa vaikka joskus joku asia hieman jännittäisikin. Koska Sympathy on ulkoillessa oikea energisyyden multihuipentuma, ulkoilee se poikkeuksetta nuorten tai leikkimielisten tammojen ja ruunien kanssa. Tamman lempijuttuja onkin tarhakavereiden kanssa peuhaaminen, mutta se osaa leikittää myös itseään esimerkiksi vanhoja kumisaappaita heittelemällä tai palloja vierittämällä. Eikä sovi unohtaa, miten mukavaa tarharalli on - varsinkin silloin, kun yltiöpäiseen riehumiseen saa yllytettyä myös muut ulkona olevat hevoset. Ulkoillessa herkkusuisen Sympathyn näkee aloillaan usein vain ruokinta-aikaan, sillä jo heinäkärryt nähtyään ruokaa rakastava tamma tulee tarhanportille kerjäämään omaa osaansa kärryjen antimista.

Ajaessa kevyt ja herkkä Sympathy on oikea ihmisen mieli, joka rakastaa monipuolista työntekoa. Koulua ajaessa sulavaliikkeinen ja hyvän tasapainon omaava tamma suoriutuu hienosti aina vaativan tason jutuista, joskin käyntityöskentely teettää toisinaan tammalle harmaita hiuksia. Käyntiä pitkään työstäessä Sympathylla saattaa toisinaan keittää kuppi nurin, ja se tarjoaisi käynnin sijaan kaikkea piaffesta raviin, mutta kun ohjastaja muistaa pysyä rauhallisena ja johdonmukaisena, käynnin esittämisessä ei ole sen suurempaa ongelmaa. Vahvan ravin ja laukan omaava tamma onkin omiaan kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa yhdistyy nämä vahvat askellajit sekä joku haastavampi tehtävä, kuten usein tarkkuus- ja maratonosuuksilla yhdistyy. Sympathy on loppuviimein Maybeckin yksiä parhaimpia valjakkoponeja; se on miellyttävä ajaa, sillä on koulua ajatellen hyvät liikkeet ja tarkkuutta ja maratonia ajatellen se on ihanan rohkea ja reipas!

Sympathy on paljon valmentautuneena ja kilpailleena tottunut matkaaja, joskin se matkustaa kaikista parhaiten muiden ponien seurassa. Yksin matkustaessaan se stressaantuu hieman, mutta muiden seurassa se matkustaa vaikka afrikkaan asti. Vieraissa paikoissa se on kuin kotonaan; se on energinen ja aina menossa eikä vielä tänä päivänä mikään asia ole saanut pienen ponitamman mieltä järkkymään.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Thunder Nut
KTK-II, VVJ-I
ii. Pyrlands Thunderbird
rt, 101cm evm
iii. Call of Thunder
iie. Call Me Maybe
ie. Sweet Nut
trn, 95cm evm
iei. Whitehill’s Nutcracker
iee. Sweety Sweets
e. Sylvie vd. Thoreau
KTK-III, VVJ-I
ei. Nearco SWE
hrkko, 104cmevm
eii. Negotiator
eie. Vigst Martha
ee. Sylvett vd. Thoreau
m, 105cm evm
eei. Belmont
eee. Sylfrida vd. Thoreau


Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
08.10.2018 o. Maybecks Northern Lights Maybecks Ottonburgh Maybeck Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

Näyttelytulokset

  11.10.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
  31.10.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH
  02.12.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) CH

  05.11.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) MVAsert

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

08.10.2018   Sileän työskentelyä   valmentajana 10531

Amelien ja hänen piskuisen ponitamman yhteistyötä lähdettiin koettelemaan lähes täyspitkän kouluohjelman myötä. Ohjelma pilkottiin kuitenkin osiin, jotta ehtisimme perehtyä valjakon onnistumisiin ja kompastuskiviin paremmin. Aluksi Amelie verrytteli Sympathyn käynnissä sekä ravissa hakien sitä kuulolle, jottei poni vain liikkuisi eteenpäin, vaan tekisi sen myös ajatuksen kanssa. Alussa tammasta löytyi sitä liikettä vähän turhankin paljon, mutta melko nopeasti tämän fiksun ponin korvat saatiin kääntymään oikeaan suuntaan ja se alkoi myös reagoida kuskin käskyihin heti eikä myöhemmin.

“Käänny päädystä keskihalkaisijalle harjoitusravissa ja tee pysähdys kentän keskelle.” Amelie teki tarkan käännöksen halkaisijalle ja pysäytti ponin hetkessä. “Ota vähän kevyempi ote ohjasta pysähdyksen aikana, äläkä jää roikkumaan kiinni kun poni on jo pysähtynyt. Se seisoo nyt nimittäin vähän rauhattomasti, eikä malta asettua kun paine ei hellitä.” Pysähdyksestä jatkettiin suoraan harjoitusravilla ja käännyttiin oikealle kentän aidan tullessa vastaan. Valjakko teki siirtymiset sekä käännökset huolellisesti, mikä oli helppoa kuskin antaessa selviä apuja ja ponin vastatessa niihin ripeästi. Käskin Amelieta ajaa kulman tarkasti ja yhdistelmän suoristettuaan tehdä loivan kiemuran uran sisäpuolelle ja voltin seuraavassa päädyssä. “Yritä säilyttää tasainen tahti koko liikkeen ajan!” Ohjeistin häntä Sympathyn jarrutellessa etenkin voltilla muuten hyvin onnistuneiden liikkeiden jälkeen. Poni asettui hyvin kaarteisiin ja poistui myös halukkaasti uralta. Käskin valjakon käyntiin pitkän sivun ajaksi ja ottaa vielä sama tehtävä uudestaan samasta kohdasta aloitettuna.

Jatkoimme ensimmäisen liikeparin jälkeen taivuttelua ravissa, kun komensin Amelien tekemään täyskaarron oikealle kentän puolivälistä alkaen ja jatkamaan siitä seuraavalle pitkälle sivulle, jonka aikana ajettaisiin kaksi loivaa kiemuraa. Täyskaarrossa Amelie vei tamman hyvin aina keskihalkaisijalle asti ja suoristi ponin vasta sitten kohti aiempaa kulmaa, jotta tahti säilyisi käännöksen ollessa riittävän loiva. “Oo tarkkana ensimmäisen kiemuran kanssa, ettei se mee pitkäksi, jotta saat myös seuraavasta tehtyä symmetrisen.” Kiemurat olivat loivia, eivätkä ne itsessään tarjonneet Sympathylle ja Amelielle suurempia haasteita, mutta niiden välissä käytiin vain nopeasti piipahtamassa uralla ja uuteen toistoon jatkettiin tiukan kaarteen kautta. Amelie kokosi kuitenkin ponin askelta hyvin ja valmisteli sen huolellisesti, jotta siirtymisestä tehtävästä toiseen saatiin sulava.

Soin valjakolle lyhyen kävelypaussin ennen viimeistä tehtävää, jossa yhdistettiin suunnanmuutos temponvaihteluihin. Tarkoituksena oli tehdä puolirata leikkaa heti pitkälle sivulle käännyttyä ja jatkaa siitä lisätyssä ravissa seuraavan lyhyen sivun puoliväliin asti. Kertaalleen valjakolla meni suunnanmuutos pitkäksi, mutta kunhan sitä edeltävän kulman ajoi vain huolellisesti ja muisti valmistella ponin hyvin ennen tehtävää, ei ongelmaa syntynyt. Temponlisäyksissä Sympathy pidensi askeltaan reippaasti ja siitä löytyi niin pieneksi poniksi yllättävän paljon vauhtia. Kaasu meinasi hirttää välillä kiinni tamman innostuessa, mutta ajurin painostuksesta se malttoi alun niskoittelun jälkeen hidastaa tempoa.

18.10.2018   Maastakäsittelyä   sarqquu
Mähän en varsinaisesti ikinä shetlanninponien kanssa ollut työskennellyt, joten tämä ei ollut minulle lainkaan tuttu tilanne. Ajohommisakaan en ollut perin taitava tai paljoa sitä tehnyt, joten jouduin miettimään hetken mitä noiden pienten pallukoiden kanssa voisikaan tehdä. Kyseessähän oli siis tilanne, kun Amelie oli tarvinnut hevostenhoitajaa ja mähän olin heti ensimmäisenä tarjoutunut jeesimään. Sitten sitä mietittiinkin mihin soppaan mä lusikkani olin oikein pistänyt. Ekana päivänä jouduinkin liikuttamaan Sympathy nimisen mustan shetlanninponitamman. Onneksi tamma osoittautua kiltiksi tapaukseksi ja se antoi minulle hieman armoa.

Päivä kuluikin tamman kanssa kentällä maastakäsin työskennellen. Tutustuttiin tamman kanssa ihan vain toisiimme parelli- leikkien avulla. Tamman ongelma kohdaksi osoittautuikin enimmäkseen vain se, että se ei malttaisi vain seisoskella paikallaan ja tuntui kovin levottomalta ajoittain. Leikkejä tehdessämme alkoi Sympathy kuitenkin pikku hiljaa rentoutumaan ja tajuamaan, että nyt voi ottaa ihan vain rennosti. Friendly game- osio sujui tamman kanssa hyvin, eikä sillä tuntunut olevan vaikeutta luottaa minuun. Enemmänkin Sympathy vain ihmetteli mitä minä oikein puuhastelin. Tamma toimi hyvin myös ihan paineen voimalla ja teki nätisti väistöt minun pyydettyä. Kaiken kaikkiaan olin hyvin tyytyväinen päivän päätteeksi, koska tamma malttoi olla aloillaan ja huokaista. Jos en ihan sokea ole niin minusta tuntui, että Sympathy jopa tykkäsi loppujen lopuksi leikeistämme, eikä pistänyt pahaksi, että tänään ei harrastettu hikiliikuntaa. Päivän päätteeksi pidimme vielä pitkän harjaustuokion. Sympathykin uskalsi ottaa torkut harjailun aikana. Vaikka hieman rotua epäilikin ja niiden pientä kokoa niin jäi minulle tosi hyvä maku suuhun koko päivästä ja seuraavalla kerralla olokin olisi huomattavasti varmempi!