Maybeck Stud

Maybecks Mørketid

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 04.09.2018, 8v
Musta, 103cm

Rekisterinumero VH18-017-0396
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Maybeck Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-I
VVJ-I
SHLA-II
YLA3


Kaamoksen syötävän suloisen ulkokuoren alta paljastuu positiivinen, ihmisläheinen ja nöyrä poni, jonka kanssa on mielekästä työskennellä tilanteessa kuin tilanteessa. Mustapukeinen poniori onkin Maybeckin työntekijöiden suosikkeja, sillä hyväluontoisella orilla on tapana ruokinta-aikaan odottaa ruokaa rauhassa karsinaansa, kunnioittaa taluttaessa ihmisen tilaa ja loimittaessa tököttää paikoillaan kuin syystatti vesisateessa. Lienee sanomattakin selvää, että kaikki perushoitotoimenpiteet harjauksesta pesuun ja eläinlääkärikäynteihin onnistuu rutiininomaisesti, eikä aiheuta läsnäolijoissaan kun silkkaa hurmiota. Kaamoksella onkin tapana hurmata hoitajansa uteliaalla, sosiaalisella luonteella - se osoittaa kiinnostuksen ihmiseen, mutta ymmärtää tilanteet, joissa ihminen ei halua hevosen esimerkiksi puhaltelevan lämmintä ilmaa kasvoille tai hetkeä, jolloin ihminen ei halua namupalaa vailla olevaa turpaa taskujen pohjalle tutkimusmatkalle.

Nuorena varsana ajolle opetettu ori toimii ratsunuran lisäksi oivallisena valjakkohevosena, sillä orissa yhdistyy monet hyvän valjakkohevosen piirteet: Sillä on suuri, nöyrä sydän, loistava kestävyys sekä lennokkaat, tahdikkaat liikkeet. Rohkea ja itsevarma poni on parhaimmillaan "vauhtia ja vaarallisia tilanteita"-vaativissa tehtävissä, joten on sanomattakin selvää, että orin suosikkilaji löytyy maratonin puolelta. Suorittajaluonteinen ori osaa aika hyvin katsoa myös itse porteilla vauhtia, sillä ori himmaa mielellään vauhtia tiukoissa kurveissa, kun taas puolestaan seuraavalle tehtävälle edetessä se laukkaa isoa, matkaavoittavaa laukkaa ilman erillistä käskyä. Koulu- ja tarkkuusajossa Kaamoksen vahvuuksia on ratsastuksen tavoin sen tasainen, ryhdikäs muoto sekä hyvä ajettavuus joka tarkoittaa poniorin suhteen pieniä, selkeitä apuja tehtävien välissä ja sisällä.

Vieraissa paikoissa kuten valmennus- ja kilpailupaikoilla ori saattaa hetken trailerista ulos tullessaan pälyillä vieraiden hevosten - varsinkin tammojen - perään, mutta hetken katseltuaan rauhoittuu aloilleen. Se on simppeli poni hoitaa reissussa, eikä aiheuta omistajalle ja kisagroomeille harmaita hiuksia esimerkiksi ruokailun ja levon tasapainoisen ylläpitämisen suhteen sillä Kaamos osaa ottaa tilapäiskarsinoissa lunkisti, eikä yksittäiset heinänkorretkaan jää imuroimatta puruilta. Ratsastaessa ja ajaessa vieraassa paikassa ori on melko samanlainen kuin kotona, mutta joskus pieni adrenaali saa sen normaalia virittyneemmäksi ja sitä kautta kuuliaisemmaksi ja ryhdikkäämmäksi.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Bjørnebær
VVJ-I
ii. Bjørnmann
m, 105cm evm
iii. Bjørnung
iie. Kallevig Åshild
ie. Blåbær
m, 104cm evm
iei. Rokkahaugen Eivind
iee. Tyttebærlyng
e. Jeannefée N
KTK-III
ei. Dewey Bunker N
m, 106cm evm
eii. Chorister W
eie. Merriday Lu
ee. Jeannette N
rt, 104cm evm
eei. Regia of Thorens
eee. Jeanetha N


Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja
01.11.2018 t. Maybecks Rowena Maybecks Rowanberry Maybeck Stud

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  15.09.2018 Huvitus SHLA ERJ-Cup, 40cm 4/28

Näyttelytulokset

  23.09.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  08.12.2018 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  05.03.2019 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) BIS4, MVA-Sert

  20.09.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) SW1
  26.09.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) SW1
  02.12.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) SW1
  21.12.2018 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) SW1

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

04.09.2018   Facebook-kommentista nimeksi   omistaja Amelie

Varhain aamuyöllä, noin aamuneljän pintaan heräsin katsomaan varsontakameroita nähdäkseni, miten Jen voi. Vaikka olin katsonut kuvaa viimeksi alle kaksi tuntia sitten ja silloin Jen näytti varsin rauhalliselta, oli näky tällä hetkellä melko mahtava. Tamma seisoi karsinassaan, ja sen takana näytti olevan uunituore maitovarsa joka kokeili ottaa ensimmäistä kertaa jaloilleen. "Ei hitto! Sehän on jo synnyttänyt!" mä kiljuin luuriin, kun Bettina vihdoin ja viimein vastasi soittooni. "Jaa mikä? Ei kun häh! Jen vai?!" Bettina heräsi ja sai kakistettua yllättyneenä suustaan. "No ei kun sinä!" räkätin puhelimeen samalla, kun vedin yöpaitani päälle takkia lähteäkseni katsomaan talliin, miten tamma ja varsa voivat.

Hyvinhän ne voivat. Vankkarakenteinen, musta orivarsa oli jo ennättänyt emänsä maitobaarille ja Jen seurasi haltioituneena ensimmäisen varsansa liikkeitä. Kun kriittinen vaihe oli mennyt ohi - varsa oli juonut ja kakannut ensimmäisen pikikakkansa, saatoin ottaa parivaljakosta kuvan facebook julkaisua varten ja ennättää takaisin untenmaille ennen, kuin herätyskello soisi.

Myöhemmin päivällä useamman sadan Facebook tykkäyksen ja sydänkommenttien takaa paljastui norjalaisen ystäväni Britan kommentti. Olimme tehneet naisen kanssa lähes kolme vuotta yhdessä töitä Belgialaisella esteratsastajalla, ja siten tulleet tutuksi - ja opettaneet toisillemme huonoa suomea ja norjaa. "Yksi sana, yksi nimi. Maybecks Mørketid. Merkitys kaamos." Britta oli runoillut varsin ymmärrettävästi, ja laittanut kommenttinsa perään sydänsilmäemojeita. Ei ihme, että nainen oli ihastunut erityisesti juuri tähän maitovarsaan sillä olihan varsa osin norjalaista perää isänsä puolelta. Taattua laatua, oli nainen joskus vitsaillut kun kerroin hänelle mistä olin löytänyt maitovarsan isän.

"Det er et nydelig navn, takk!" näpytin puhelimeni näyttöön kommentoidakseni Britan ehdottamaa nimeä. "Vai että Mørketid." mä mutisin yksinäni, ja mutustelin nimeä kieleni päällä. Sehän oli oikeastaan varsin kiva, ja sopi tummalle syysvarsalle nimeksi kuin nenä päähän! Eikä vaikea suomalaisenkaan suuhun.

20.09.2018   Ensikertalainen näyttelyissä   omistaja Amelie

Kun Maybeckissa järjestettiin shetlanninponioreille avoimet orinäyttelyt, en harkinnut Kaamoksen osallistumista juuri sekuntia kauempaa. Orin osallistuminen tuli kuitattua Bettinalle lähinnä "muuten, mä sitten esitän Kaamoksen" lausahduksella ja sillä, että näppäilin orin tiedot luokkalistaan. Mikäpä olisi parempi paikka aloittaa näyttelykiertue, kuin oma kotitalli. Niinpä, tuskin mikään.

Myöhään näyttelyä edeltävänä päivänä puunasin Kaamosta tallissa antaumuksella; pesin sen shampoolla kahteen kertaan ja kirjaimellisesti uitin sen show shinessä. Siinä samalla myös nypin pitkät, hapsottavat hajakarvat pesukarsinan lattialle - miltei kahden ja puolen tunnin puunauksen jälkeen nuori poniori näytti täydelliseltä. Sen musta karva kiilsi puhtauttaan ja se näytti ihan oikealta, aikuiselta jalostusorilta.

Näyttelypäivä avautui Maybeckissa aavistuksen koleana, mutta se ei Kaamosta haitannut. Aamulla poniori pääsi aamuheiniensä jälkeen tunniksi kävelykoneeseen, josta se napattiin tallityttöjen puunaukseen. Jouhet suoraksi ja ei muuta kuin menoksi!

Kaamos katsoi maillaan juoksevia vieraita poneja uteliaasti, mutta se käyttytyi herrasmiehen tavoin. Se ei öykkäröinnyt, ei mölissyt eikä tehnyt mitään muutakaan orimaisen tuhmaa. Oli melkoisen upea tunne seistä upean ja hyvinkäyttäytyvän kasvattinsa vierellä samalla, kun moni muu ori oli melkoisen tuhma ja jotka jallittivat esiintyjiään minkä kerkesi!

Kaamoksen arvostelun kuullessani olin kaatua pyllylleni. Ori sai upeat 42 pistettä ja sillä oli jopa kaksi täyttä vitosta arvostelussaan - mutta ei se varsinainen yllätys ollut, sillä onhan Kaamos vähän pirun upea yleisvaikutelmaltaan sekä sukupuolileimaltaan! Rotuleimasta ja kaulasta ori keräsi upeat 4½ pistettä, kun taas neljää pistettä tippui päästä, rungosta, takaosasta ja etujaloista. Kohtalaisen ja hyvän välimaastoon tippuvat 3½ pistettä Kaamos sai etuosasta ja takajaloista.

Mutta se, millä ori näillä pisteillä pääsi, on jotain uskomatonta. Kaamos nimittäin voitti koko näyttelyn ja pokasi heti ensimmäisistä näyttelyistään uskomattoman SW1 sijoituksen! Mieletöntä! Ei liene mikään salaisuus, että me Maybeckilaiset kilisteltiin viiniä näyttelypäivän päätteeksi upean kasvatustyön kunniaksi - sen me ja Kaamos todellakin oltiin ansaittu!