Maybeck Stud

Maybecks Garrose

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 09.05.2019, 8v
Ruunikko, 101cm

Rekisterinumero VH19-017-0237
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Maybeck Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

Champion
KTK-I


Ruunikko, nappisilmäinen ponitamma muistuttaa tarhan portille vastaan tultuaan lähinnä pientä metsänpeikkoa - sen tukka sojottaa mahtavasti niin itään, kuin länteenkin ja sen olemuksesta huokuu tietynlainen huolettomuus. Ja se uteliaisuus, jolla se jää tarhanportille tullutta ihmistä katsomaan, on jotain älyttömän sydäntä riipaisevaa, vaikka perimmäisenä tarkoituksena on todennäköisesti hurmata ihminen antamaan herkkuja taskunpohjalta.

Garrose on hyvin seurustelevaa tyyppiä - kuten sanottu, se tulee tarhasta ihmisen luokse, eikä ole sitä kastia, joka pakenee tuttua liikuttajaa häntä viivana tarhan perimmäisen nurkkaan. Se rakastaa pitkiä rapsuttelutuokioita, mutta lähtee käpyttelemään riimunnarun perässä talliin ilman rapsutteluakin. Garrose on varsin asiallinen taluttaa; se seuraa ihmistä kuin koira konsanaan, jonka vuoksi tammaa voi taluttaa myös esimerkiksi lapset ja vasta-alkajat.

Ruunikkoa ponitammaa voi hoitaa niin käytävällä sidottuna, kuin karsinassa vapaanakin. Garrose on siitä varsin helppo ja huoleton hoitaa, että se ei hermostu, vaikka tallikäytävällä olisi paljon trafiikkia tai se jäisi talliin yksin. Eikä oikeastaan mistään muustakaan; sitä voi rapsuttaa sormin ja harjoin vaikka maailman tappiin asti, ja se seisoo hoidettavana hyvän tuulisena juuri sen ajan, mikä sille suodaan. Myös erikoisemmat hoitotoimenpiteet, kuten klippaus, eläinlääkärin antamat rokotteet, kengitys ynnä muut sujuvat käden käänteessä - joka on ihan kiva ominaisuus, sillä vaikka ponitamma pieni onkin kooltaan, jäisi ihminen tahtojen taistelussa herkästi toiseksi.

Garrose on opetettu ajon lisäksi ratsastukseen, joskin sen varsinainen leipälaji löytyy valjakkoajon puolelta. Garrose on sekä ratsuna että ajohevosena varsin miellyttämisenhaluinen ja yritteliäs; sen kanssa ei tarvitse keskustella kuljettavasta reitistä, vauhdista tai tehtävästä, sillä se tekee mielellään sen, minkä ihminen siltä pyytää. Joskus joku onkin nauranut, ettei Garrose taida tietää, että on ensinnäkin a) tamma ja b) shetlanninponi, sillä se on luonteeltaan niin kaikki käypää tyyppiä.
Valjakkoponina Garrosen vahvuuksia ovat edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi hyvä kantokyky, säännölliset ja tasapainoiset askellajit sekä rohkeus, joka ei petä esimerkiksi maratonosuudella erikoisempia elementtejä kohdatessa. Garrosea on ajettu läpi elämän niin yksilö- kuin parivaljakkona, ja se toimii molemmissa rooleissa hyvin - yksilönä se tekee varsin tasaisia suorituksia ja parivaljakkona sitä on käytetty usein hieman arempien hevosten kaverina tukena ja turvana.

Vieraissa paikoissa Garrose on hyvin samankaltainen kuin kotonakin; se on, kuin ei olisikaan eikä turhaan stressaannu esimerkiksi kilpailupaikoilla muiden hevosten läsnäolosta. Se on erinomainen ominaisuus valmentautumista ja kilpailemistakin ajatellen; on kivaa lähteä reissuun, kun tietää, että tamman voi majoittaa esimerkiksi tilapäiskarsinoihin ilman huolta siitä, että se ei esimerkiksi söisi tai lepäisi riittävästi. Garrose on tottunut matkaaja, joka kulkee niin trailerissa kuin rekassa, yksin kuin yhdessäkin.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Arroyo 44
KTK-III
ii. Arrogant
m, 104cm evm
iii. Ganthi
rtkrj, 104cm
iie. Arriba
m, 101cm
ie. Ylvett
m, 93cm evm
iei. Perdigon 32
m, 99cm
iee. Yum Yom
km, 92cm
e. Liljegårds Gerda
VIR MVA Ch, KTK-I
ei. Holmgrens Gudmund
rn, 105cm evm
eii. Holmgrens Gustav
rn, 105cm
eie. Vilda
m, 103cm
ee. Liljegårds Gunvor
km, 103cm evm
eei. Helmer
m, 104cm
eee. Gunilla
rn, 101cm


Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
20.12.2019 t. Maybecks Sparkle Dust Huvin Cucumber Hazel, Liljegård
24.04.2020 o. Maybecks Monstro Burbacka Mauboissin Siguri, Sindaril

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

30.06.2018 Breandan VVJ-Cup, Noviisi yksilö 8/108

Näyttelytulokset

  02.06.2019 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  02.09.2019 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT
  05.09.2019 NJ-näyttelyt (Fellbury Stud) irtoSERT

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

29.09.2018   Syyspäivän viettoa   kirjoittaja Satunen

Helppoa ja kivaa totesin touhuamisen Garrosen kanssa olevan. Tamman iloinen ilme ei muuksi muuttunut, vaikka sadepilvien löydettyä meidät metsälenkiltä muutama pisara takinreunukseeni tippuikin. Punertavat vaahteranlehdet pientareella olisivat houkutelleet tammaa kiskomaan meikäläistä 6-0, mutta kiltti poni antoi nopeasti periksi. Garrose tepasteli jalat vinhaten vierelläni ja innostui jopa juoksemaankin, kun eräällä suoralla ryhdyin hölkkäämään. Reipasta porukkaa sanoisinko.

Talliin päästyämme pidin tammaa vapaana karsinassa, enkä tiedä mahtoiko olla vieraskoreutta vain vai oikeasti ponin todellista luonnetta, kun se siitä huolimatta möllötti kintut suorina paikoillaan koko loppuajan. Oi, miten poni silminnähden nautti irtokarvan perusteellisesta rapsuttelusta! Vallan mukavan iltapäivähetken vietimme Garrosen kanssa hiljaisessa, heinäntuoksuisessa tallissa, jonka ikkunasta huomasin kuinka auringonsäteet pikkuhiljaa kohosivat jälleen taivaalle. Ennen lähtöäni tuikkasin muutaman porkkanan ponin ruokakuppiin, sillä tamma selkeästi oli sellaisia jo odotellutkin. Taisin hieman ihastua pienen ruunikon nappisilmiin ja sydäntä sulattavaan katseeseen.