Maybeck Stud

Maybecks Crusor

Shetlanninponi, ori
Syntynyt 11.12.2017, 17v
Rautiaanpäistärikkö, 102cm

Rekisterinumero VH17-017-0543
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Maybeck Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-III
VVJ-I
SHLA-II
YLA3


Maybeckiin saapuvat vierailijat pysähtyvät usein Crusorin tai sen isän, Crusón tarhan portille huokailemaan orien hieman erilaista ulkonäköä. Kuten vanha sananlasku kertoo, pojasta polvi paranee - siinä missä ulkonäkö on molemmilla timanttinen, on jälkeläisen luonne kuitenkin aavistuksen parempi. Tai parempi ja parempi, mutta ainakin jollain tapaa helpompi, sillä Crusor on ehkä maailman lupsakoin ja helpoin poni käsitellä tilanteessa kuin tilanteessa jonka vuoksi orin kanssa on mitä miellyttävin toimia arjen askareissa.

Hölmömpi voisi luulla, että Crusor on ruuna - se ei nimittäin turhaan pidä itsestään meteliä ja tallityöntekijöiden keskuudessa kulkeekin vitsi, että Crusor on kuin lauhkea lammas jonka voi taluttaa tammojen tarhan ohi talliin vaikka otsatukasta pidellen. Normaaleita hoitotoimenpiteitä tehdessä ori seisoo paikoillaan kuin tatti, ja keskittyy nauttimaan saamastaan huomiosta ilman herkkujen kerjäämistä, harjaboxien kaatamista ja käytäväbetonin tuunausta. Tästä syystä Crusor on myös perheen pienempien hoidettavissa; se seistä tönöttää harjattavana ja letitettävänä vaikka maailman tappiin saakka.

Siinä missä lapset ihailevat tätä oranssihapsuista karvakorvaa maastakäsin, ovat ne vähintään yhtä iloisen oloisia ponin kyydissä istuessaan. Crusor on miellyttävä ratsastettava; se on oikea työmyyrä, joka tekee sen minkä ratsastaja haluaa. Ihan perheen pienempien lasten kanssa se tarjoaa tasaisen rauhallisen talutusratsastuskokemuksen, kun taas perheen isoimmille lapsille se tarjoaa jo ihan oikean kouluponin saloja.

Vaikka Crusor on oiva poni ratsuna, on sen varsinainen leipälaji kuitenkin valjakkoajon parissa. Valjakkoponina Crusor on ihan mieletön; se suorittaa aina ihan sataprosenttisella motivaatiolla ja suhtautuu kaikenlaiseen työstämiseen hyvillä mielin. Crusorilla on shetlanninponille melko hyvät ja lennokkaat liikkeet, jonka lisäksi se kantaa itseään kuin jalostetumpikin hevonen. Tästä syystä se on näyttävä näky koulu- ja tarkkuusajolla, mutta ei se maratonosuudellakaan kylmäksi jätä. Maratonilla se laukkaa reippaasti eteenpäin korvat visusti eteenpäin suunnattuina eikä turhia himmaile - oli kurvin takana sitten hurraava yleisö tai reitti veteen.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Coco Crusó
KTK-I, VVJ-I, SHLA-III
ii. Cocomber
rtpäis, 104cm evm
iii. Cmon Hugo
iie. Umål Essie
ie. Mastvan Titti
vrt, 99cm evm
iei. Usgen
iee. Utsjoen Tittalotta
e. Cherilee
KTK-II, VVJ-I, SHLA-III
ei. Curran Mert
rn, 91cmm evm
eii. Funfall Mer Mer
eie. Pinnacle Kajsa
ee. Chassy II
prt, 90cm evm
eei. Babay v.d. Mildyway
eee. Tambas Chessy


Syntymäaika Jälkeläinen Emä Omistaja
01.04.2018 t. Maybecks Cherry Mist Mangon Cherry Blossom Crimis, Routaruusu
02.09.2018 t. Maybecks Maple Valyrian Syrena Reibili, Brusque Ponies

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

  28.02.2018 Wyat Shetlands VVJ-Cup, Noviisi yhdistetty 6/87

Näyttelytulokset

  23.12.2017 NJ-näyttelyt (Maybeck Stud) irtoSERT

  20.08.2018 SHLA rotunäyttelyt (Valyrian Shetlands) IIIp.

Kilpailut

Valjakkoajossa 1531.05 op. (vaikeustasolla 4/3)

Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 816.01
Tahti ja irtonaisuus 0.00
Tarkkuus ja ketteryys 715.04


Päiväkirja ja valmennukset

12.12.2017   Karvaturrille kyytiä   omistaja Amelie

"Ihan oikeasti Bettina, jos sä haluat vähän väkisin hoitaa jotain tiettyä konia kuukaudesta toiseen, niin ole hyvä ja hoida se ihan oikeasti sitten. Voitko sä kattoa tätä Crusorin talviturria?! Nyt nainen, ryhdistäydy ja ota se klipperi kauniiseen - tai en mä tiedä onko se kaunis - mutta anyway, siihen käpälään kuitenkin. Eihän tämä rukka jaksa enää edes kävellä tarhaan ja takaisin, kun sillä on kolmekymmentä senttiä pitkä karva!" mä ärjysin siskolleni, joka hymyili kierosti ja luikki tallikäytävältä valjashuoneeseen. Vaikka mä samaa verta rakastankin, täytyy myöntää, että joskus mua hieman kaduttaa yhteinen talliyritys Bettinan kanssa. Kyllähän se ajaa ja ratsastaa, mutta ne aikaavievimmät paskajutut ei sitten niin kiinnostakaan. Esimerkiksi ponien klippaus tai karsinoiden - puhumattakaan tarhojen - siivous. Ne jää hassusti aina mun hoidettavaksi.

Joskus se harmittaa, mutta usein se kiukku hälvenee aika nopeasti. Ainakin Crusorin seurassa, joka jaksaa aina olla yhtä sympaattinen - kuten nytkin. Ori seistä tökötti tallikäytävällä ja kuunteli kiinnostuneen oloisena mun ja Bettinan naljailua. "Sun onni, että et sä ymmärrä, mitä me puhutaan. Mutta nyt tuumasta toimeen, sudin vielä vähän, ja sitten leikellään sulle ainakin kymmenen sydäntä pyllyyn." mä tuumin Crusorille ja rapsutin sitä otsatukan alta. "No et varmana leikkaa, enhän mä kehtaa mennä sen kanssa sitten mihinkään valmennuksiin. Maastoonkin saa lähteä loimien kera, ettei naapurin koirankusettaja kuole nauruun. Mieti Amppu vähän!" kuului jostain tallikäytävän toisesta päästä mutta esitin, etten kuullut mitään.

Vajaan kahden tunnin rupeaman jälkeen Crusor alkoi muistuttamaan uudelleen ehtaa kilpaponia; klippasin sen kavioista korviin saakka, jonka lisäksi siistin sen jouhia vaikka shetlanninponi onkin. Ja sen kaunista, moniväristä pyllyä koristi Bettinan vastalausesta huolimatta komea sydän. Ei kymmenen, mutta yksi. Kuten oikealla sydänkäpysellä kuuluukin olla.

29.09.2018   Talveen valmistautumista   omistaja Bettina

Crusor on alkanut valmistautua talveen. Sen turkki on pörrööntynyt muutaman pakkayön jäljiltä jotka se on pihatossa viettänyt. Onneksi ori ei ole tehty sokerista tai mistään särkyvästä. Se on entisessä elämässään ollut jonkin arktisen alueen poni, joka suorastaan nauttii kylmästä, viimasta ja lumesta. No, eipä tuo Englanti kauas kuvailusta heitä. Ehkä se siis vain on ehta shetlanninponi jonka perusluonnetta vuodet Suomessa ei ole muuttaneet.

Näin muuten Crusorilla on pyyhkinyt oikein mainiosti. Kisaeläkkeelle poni jäi kesän kauden jälkeen, sillä kaikki mikä niillä kentillä oli saavutettavissa, on nyt plakkarissa. Tottakai kaikenlaiset arvokisat ja näyttelyt meitä edelleen kiinnostaa. Kantakirjassahan Crusor kävi huhtikuussa pokaten itselleen III palkinnon. Se oli ihan ok tulos, mutta nyt syksyllä olisimme varmasti saaneet kovemman tuloksen, sillä treenit ja kisaaminen on tuonut Crusorille selkeää ryhtiä ja lihaksistoa. Poneja ennen Crusorin mahdollista uusintaa on kuitenkin niin paljon jonossa, että ihan ensimmäiseksi emme lähde oria sinne viemään. Jos viemmekään. Se on meidän silmissä kuitenkin mieletön!

Syyskuussa syntyi Crusorin toinen jälkeläinen, ponitamma Maybecks Maple. Syötävän suloinen tummaruunikko on perinyt paljon isänsä piirteitä rauhallisuudessa ja kiltteydessä. Huhtikuussa syntynyt Cherry Mist taas on ehtinyt jo vaikka ja mitä. Tamma on kilpaillut maksimitasonsa valjakkoajossa ja ovatpa he kesän aikana kantakirjassakin käyneet. Tällä hetkellä Crusor itse viettää ponin päiviä osallistuen erilaisiin arvokisoihin ja näyttelyihin, haaveissa olisi myös laatuarvostelutilaisuus, johon todennäköisesti osallistumekin lokakuussa.