Maybeck Stud

Maybecks Classic Novëy

Shetlanninponi, tamma
Syntynyt 09.05.2019, 8v
Musta, 100cm

Rekisterinumero VH19-017-0236
Valjakkopainoitteinen: Noviisi
Kasvattanut Maybeck Stud
Omistaa Maybeck Stud VRL-02116 & VRL-14355

KTK-II


Kun Kaisun emä päätettiin astuttaa Haarfagerilla, oli melkein heti selvää, että varsa jäisi asumaan Maybeckiin. Muistan edelleen, miten Bettina totesi Mannan kantoaikana, että varsasta ei voisi tulla muuta kuin hyvä - ja sen toiveen ihana, hyvin vanhempiensa kaltainen tamma on elämänsä aikana lunastanut.

Kaisu on perusluonteeltaan äärettömän sympaattinen ja ihmisrakas; se voisi seistä ihmisen rapsuteltavana vaikka puoli vuosisataa. Ja kun rapsutukset loppuu, seuraa se uteliaana ihmisten toimia tunkien pientä turpaansa ihmisten taskuihin kuin kysyäkseen "oletko varma, ettei siellä ole mitään pientä herkkua minulle" tai tarjoutuakseen vastapalvelukseen. Emänsä tavoin Kaisua on käytetty Maybeckissa pienimuotoisesti sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa niin hoito- kuin kärryhevosena, joskin asiakkaiden toiveesta se on toiminut eniten karvaisena haliterapeuttina. Ihaninta on ollut nähdä, kun Kaisu avaa sisäänpäinsulkeutuneiden ihmisten lukkoja pelkällä läsnäolollaan - silloin sitä tuntee armotonta kiitollisuutta sekä rakkautta pientä ponia kohtaan.

Kuten arvata saattaa, on Kaisu hoitotoimenpiteiden aikana hyvin mutkaton. Sitä voi hoitaa niin karsinassa kuin käytävälläkin, eikä sillä ole mikään kiire mihinkään. Se seisoo kauniisti paikoillaan korvat hörössä, ja seuraa hoitajansa toimia herkeämättä - joko makupalan, rapsutuksen tai ihan vain pitkään kestävän yhdessäolon toivossa. Kaisu on asiallinen myös kengittää ja esimerkiksi raspata, jonka lisäksi eläinlääkärin suorittamat muutkin rutiinitoimenpiteet kuten rokotukset ja verenotto on vakieläinlääkärimmekin mukaan "helppoa ja kivaa". Kaisu on jo vuotiaana opetettu valjastuksen saloihin, joten se on mutkaton valjastaa kärryjen eteen esimerkiksi ulkona vapaana, sillä se tietää, ettei liikkeelle lähdetä ennen kuin ohjastaja on kivunnut kärryihin ja antanut luvan lähteä liikkeelle.

Ajaessa Kaisu on erittäin miellyttävä; se on kuuliainen avuille, jonka lisäksi se kantaa itseään vähän automaattisestikin oikeinpäin kevyellä kuolaintuntumalla. Parhaimmillaan leppoisa ja toisinaan vähän verkkainenkin Kaisu on kouluajossa, jossa tammaa voi kääntää ja vääntää vaikka kolme tuntia putkeen - se tekee mitä ihminen pyytää, eikä pahastu, vaikka sitä yhtä täydellistä ravi - pysähdys - ravi siirtymää hinkattaisiin kerrasta toiseen viikon ajan. Tarkkuutta ja maratonia ajaessa Kaisun vahvuutena on ehdottomasti sen rauhallisuus sekä rohkeus, jotka saattaa kilpailutilanteessa joskus kompensoida puuttuvaa vauhtia. Siinä missä jokin toinen valjakko sählää vauhdin vuoksi tehtävän pieleen, Kaisu etenee rennonletkeästi tehtävältä toiselle ilman pienintäkään stressiä.

Vieraissa paikoissa Kaisu on hyvin samanlainen kuin kotonaankin - perirauhallinen ollen kuitenkin kiinnostunut ympäristöstään. Lisäksi se matkustaa asiallisesti niin trailerissa kuin rekassa, niin yksin kuin yhdessäkin.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Haarfager v. Clifden
KTK-II, VVJ-I
ii. Hartwell
tobiano, 82cmevm
iii. Marco Möve
rt, 83cm
iie. Haariette
tobiano, 81cm
ie. Fagette v. Clifden
tobiano, 80cmevm
iei. Coral Nordbakk
rn, 89cm
iee. Fagermoraua
tobiano, 80cm
e. Grigris Nomarna
KTK-I, VVJ-I
ei. Marchante
m, 105cm evm
eii. Marocain
m, 105cm
eie. Corlanda W
m, 103cm
ee. Grigris Novelty
m, 99cm evm
eei. Buchanan
m, 102cm
eee. Grigris Nouvelle
m, 97cm


Syntymäaika Jälkeläinen Isä Omistaja
20.08.2019 o. Maybecks Barroché Burbacka Mauboissin Milma, Sugarhill

Kilpailumenestys

Arvokilpailut

 

Näyttelytulokset

  22.05.2019 VSN-näyttelyt (Maybeck Stud) RCH

Kilpailut

Valjakkoajossa op. (vaikeustasolla /3)

Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys


Päiväkirja ja valmennukset

13.08.2019   Valjakkoajovalmennus   Jannica

Kaisun kanssa valmennus aloitettiin suoraan itsenäisen verryttelyn jälkeen laukkaharjoituksella. Tämä oli niin mukava tamma, kun ei pahemmin tarvinnut miettiä mitä tälle päivälle voisi harjoituksena teettää: Kaisulle kelpasi kaikki ja vähän samaa maata taisi olla omistajakin. Saitte tänään ottaa ympyrällä laukkaa ensin ihan eteenpäin vain ja seurailin samalla ponin liikerataa, askellusta ja apujen käyttöäsi. Viime valmennuskerrasta oli jo vierähtänyt tovi, joten oli hyvä vähän alkutunnista seurailla sivummalta miten ajaminen Kaisun kanssa sujui, ja sujuihan se! Leppoisalta näytti työskentelynne laukassakin ja Kaisu teki juuri sen verran kuin pyydettiin odottamatta liikoja kummaltakaan meistä. Mielellään se kuitenkin siirtyi välissä raville tekemään kaarteita, hieman voltteja ja taivuttelua ennen kuin otettiin ympyrällä toiseen suuntaan laukkaharjoituksia. Tällä kertaa sait nostaa laukan aina toiseksi puoleksi ympyrää, toinen puoli tultiin ravissa. Tämäkin harjoitus sujui hienosti paljon yhteistyötä tehneeltä valjakolta ja Kaisu kuunteli korvat taakse terävinä suunnattuna koska tuli mikäkin käsky. Näki että sen mielestä nopealla komennolla tulevat käskyt olivat hauskoja ja se nautti siitä kun sai miellyttää ohjastajaa, ja siinä samassa vähän kai valmentajaakin.

Seuraavaksi sait jatkaa laukkaa ympyrältä uraa pitkin, ensin oikeassa kierroksessa, joka oli ponille se hieman vaikeampi. Siinäkin oli parannusta kyllä tullut tuntuvasti ja laukka oli jo hyvin etenevää ja pyörivää koko selän läpi. Kaisu tuntui siirtymisissä, joita teitte sivujen keskelle raviin, olevan hyvin herkistynyt ja kuunteli edelleen tarkkaavaisena ohjeita mitä seuraavaksi tehtäisiin. Siirtymisissä olisit kuitenkin saanut valmistella ponia hiukan paremmin, nyt ne jäivät etenkin laukasta raviin siirtyessä hieman töksähtäviksi. Toisinpäin sen sijaan laukannostot olivat oikeinkin mallikkaita, myös käynnistä. Loppuun otettiin vielä hieman ravia eteen-alas, jossa tehtiin hieman pidemmällä tuntumalla töitä kääntäen välillä ympyröitä hiljaksiin, ettei loppuverkkakaan mennyt ihan kehänkierroksi.

30.08.2019   Rentoa kärrytelyä   Jenna

Saavuin Maybeckiin jo varhain aamusta, sillä olin luvannut Bettinalle auttavani kesän lopettajaisten järjestämisessä sekä taluttajana kun perheen pienimmät pääsisivät kokeilemaan ponikärryillä olemista. Saavuin toimistolle, jossa sisarukset vielä olivat.

- Huomenta! Mikäs päivän ohjelma on? Orjuttaakaapa mut nyt sitten kun mielenhäiriössä olen tähän lupautunut, tiedustelin kaksikolta virnistäen.

- No ensimmäiseksi pitäisi kai viedä ponit ulos ja laittaa talli edustuskuntoon ja kun ihmisiä alkaa tulla niin voisit siirtyä Kaisun suupieleen. Sitä oltiin tuumittu laittaa kärryjen eteen kun taas Jessica menisi sitten Mannan kanssa ratsastuksen puolelle. Pari tyttöä on kanssa luvannut tulla, että jos taukoa kaipaa niin heille voisi sitten huikata. Me pyritään pitämään noi esitykset aikataulussa ja lopuksi on sitten orien esittelyä tulevaa astutuskautta ajatellen, Amelia kertoili päivän ohjelmasta samalla kun tottuneesti otin kaapista mukin kahvia kaataakseni. Vaihdoimme vielä kuulumisia kolmisin ennen kuin Jessicakin saapui huomenia toivottaen. Saatuamme kaikki kahvit juotuamme lähdimme viemään Jessican kanssa poneja ulos kun Bettina ja Amelie jäi jo aloittamaan siivousta.

Vähän ennen puolta päivää kävin hakemassa Kaisu-ponin harjat ja valjaat käytävälle ennen kuin hain ponin sisään laitettavaksi. Harjasin tamman oikein pitkän kaavan mukaan ja kavioiden putsausta lopetellessani kuulin vieraita ääniä tallin ovelta.

- Olehan Kaisu siinä hetki, mä käyn kurkkaamassa, että mitä tuolla tapahtuu, juttelin ponille laittaessani harjoja paikoilleen. Tämän tehtyäni menin kurkkaamaan ovelle, jossa ilmeisesti tapahtumaan tulijoita oli ihmettelemässä. Toivotin heidät tervetulleiksi tutustumaan talliin kerroin Maybeckin sisarusten olevan jossakin päin tallia harjaamassa omia ajokkejaan. Pari arviolta 9 – 11 -vuotiasta tyttöä lähti seuraamaan minua kun palasin Kaisun luo.

- Jaahas Kaisuseni, laitetaanpas sulle nyt nää valjaat ja mennään sitten kattoon sulle ne kärrytkin vielä perään, juttelin ponille ottaessani valjas nipun. Tytöt seurasivat intensiivisesti tekemisiäni, joten kysyin, että haluaisivatko he osallistua kun olin asetellut valjaat Kaisulle. Kummankin kasvot olivat ällistyneitä kun neuvoin eri remmien kiristystä ja miten voidaan todeta, että ne ovat sopivalla. Kun Kaisu oli valmis, pujotin riimunnarun sen kuolaimiin kiinni ja lähdin taluttamaan tammaa kärryille, jotka olivat ulkona. Kentän suunnalta kuului kovaäänisistä jo tervetuloa-puhe, jota Bettina kuului pitävän. Saatuani aisat kiinni, talutin Kaisun tallipihan reunaan, johon olimme sopineet tekevämme ”tukikohdan” talutustoiminalle.

Parin tunnin kuluessa olin kulkenut Kaisun kanssa sovin lenkin varmasti jo tuhat kertaa ja kertonut samat asiat (Minustahan ei ratsastuksen opettajaa tai ohjaajaa saisi!) jokaiselle pienelle (ja vähän isommallekin) kyytiläiselle mutta Kaisu oli ollut koko päivän hurmaava itsensä. Ponin ansiosta oli aivan varmasti kävijöiden kotona useampi kuin yksi tai kaksi ruvennut mankumaan poniharrastuksen pariin. Siinä kolmen maissa vein Kaisun ansaitusti laitumelle. Tämän jälkeen menin itse nauttimaan hetkeksi hiljaisuudesta valjashuoneeseen ennen kuin palasin puheensorinan keskelle talliin laittaakseni Kaamoksen esittelyä varten kuntoon.